144 saatlik "vizesiz Çin seyahati’’ akımı başladı
31 yaşındaki Amerikalı vlog yazarı Kandi, ''WorldNomac'' hesabıyla YouTube, TikTok ve diğer sosyal medya platformlarında yaklaşık 2,5 milyon takipçiye sahip. Birkaç ay önce Filipinler'e bir seyahat hazırlanırken ''72/144 saatlik vizesiz giriş'' politikasını öğrenen Kandi, seyahat programına Çin'i de ekleme fikrini edindi. Seyahatten sonra Kandi, arkadaşlarıyla birlikte Bund, Doğu'nun İncisi Kulesi, Jing'an Tapınağı ve Şanghay'daki diğer turistik yerlere yaptığı geziyi, Shengjianbao gibi yiyecekleri tattığı, maglev trenini deneyimlediği ve Şanghay Halk Parkı'nın randevu köşesini ziyaret ettiği dört saatlik bir videoyu YouTube'da yayınladı. Bu video YouTube'da 200 binin üzerinde görüntülendi. ''Şimdiye kadar yaptığım en uzun seyahat videosu'' Kandi şöyle devam etti: "Pek çok insan videoyu baştan sona izledi, bu da Çin'in ilginç olduğu ve videoda algı değiştiren çok sayıda an olduğu anlamına geliyor."
''144 saatlik vizesiz giriş'' politikası sadece Çin'i dünyaya yakınlaştırmakla kalmadı, aynı zamanda yabancı turistlere Çin'i keşfetmek için mükemmel bir fırsat sağladı. Birçok yabancı vlog yazarı Çin'i birçok kez ziyaret ettiğinden, Çin'in ''diğer yüzünü''keşfetmeye başladı. Gelenler ''Çin hayal ettiğimden farklı'' diyenlerden ''Çin'in neden bu kadar ilerlediğini'' keşfedenlere kadar geniş bir yelpaze çizdi.
DETAYLAR CHINA TODAY DERGİSİ'NDE
Deneyimlerini iki dilde anlatıyor
Bu yılın Nisan ayında, Hindistan vlog yazarı Mishra ''Indigo Trekker'' adlı YouTube hesabında ''Dünyanın İnanamayacağı Yeni Çin Altyapı'' başlıklı bir video yayınladı. Videoda Mishra, Shenzhen'in Gangxia Kuzey İstasyonu'nda yaşadığı deneyimi hem İngilizce hem de Hintçe olarak tanıtıp gösteriyor. Metro treninde cep telefonunu kablosuz şarj cihazıyla şarj eden ve istasyondan çıkarken yüzünü taratan Mishra, bunun ''Çin'deki en çılgın metro sistemi tasarımı'', ''güvenli, kullanışlı, uygun maliyetli, hızlı ve çevre dostu'' olduğunu överek anlattı.
Modern teknolojiye ek olarak, ''büyük miktarda ödeme için kartı kaydırma, küçük miktarda ödeme için kodu tarama, değilse nakit kullanma'' şeklindeki ödeme ortamı, yabancı turistlere daha keyifli bir tüketim deneyimi yaşattı. ''Sadece cep telefonuyla Çin'i gezmek'' yabancı vlog yazarları için mutlaka çekilmesi gereken bir konu haline geldi. Hepsi de ''Çin'de her şeyi cep telefonunuzla yapabilmeniz gerçekten şaşırtıcı'' dedi.
Bazı yabancı internet kullanıcıları videodaki mobil ödemenin yaygın kullanımı ve yüksek hızlı yol ağının erişilebilirliği karşısında hayrete düştü. Bazı yabancılar ise Çin'e karşı önyargılı olmalarına rağmen videodaki manzaralar karşısında büyülendiler. Bazı yabancılar da videonun altına yorum bıraktı. Bu da Batı medyasında söylenenlerin yalan olduğunu ortaya çıkardı!
Çin'i keşfetme merakları arttı
Batı medyasının Çin'le ilgili haberlerinin çoğu yanlış anlamalar ve önyargılarla doludur, Buna karşın bu damgalama yabancı vlog yazarlarının keşfetme merakını arttırdı.
YouTube vlog yazarı Ken Abroad, ''Bazı kötü nedenlerden dolayı, tüm Batı medyası Xinjiang'ı tartıştı. Ben de Xinjiang'daki Urumçi'ye bir uçak bileti aldım'' diyor. Bu yılın Şubat ayında Ken Abroad Xinjiang'daki seyahatlerinin bir videosunu yükledi. Özetinde şunları yazdı: ''Bazı yorumlar Xinjiang'ın yabancılara kapalı olduğunu ve benim girmeme izin verilmeyeceğini söylüyordu. Aslında hiçbir engelle karşılaşmadan girebildim.''
Videoda Ken Abroad Xinjiang'ın kültürlülüğünden çok etkileniyor. Xinjiang'a özgü sütlü çay ve naan'ı denemek için Urumçi'nin karla kaplı sokaklarından Dabaza yaya caddesine doğru yürüyordu. Kameraya İngilizce olarak şöylüyordu: ''Burada dükkan tabelalarının ve tüm yol tabelalarının hem Çince hem de Wei dilinde yazıldığını fark ettim.'' Başka bir kapalı pazara giriyordu. Burada satılan etnik kıyafetleri, deve sütünü, kurutulmuş meyveleri, yak etini ve diğer ürünleri fotoğraflıyordu. ''Bu pazar diğer Çin şehirlerinde gördüklerimden çok farklı. Burada satılan ürünler bana Orta Doğu'daki pazarları hatırlatıyor'' dedi.
Batı medyası ve araştırma enstitüleri uzun süredir Çin'i karalıyor. Ancak ''herkesin mikrofonu var'' çağında, serbest vlog yazarlarının videoları kuşkusuz en iyi kanıt olacaktır. Yabancı medyanın yalanlarla ördüğü "bilgi kozası" adım adım çöküyor ve özenle hazırlanmış sahte filtrelerinin çatlakları yavaş yavaş ortaya çıkıyor.
Fazla seçenek sunuluyor
Vize politikasının sürekli olarak kolaylaştırılmasıyla, bu yılın ilk yarısında ülkenin çeşitli limanlarına gelen yabancı sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152,7 artarak 14.635.000'e ulaştı. Bunların arasında, bir önceki yıla göre yüzde 190,1 artışla 8,542 milyon vizesiz giriş de yer aldı.
15 Temmuz'da Ulusal Göç İdaresi, 144 saatlik vizesiz transit geçiş için geçerli olan liman sayısının 37'ye yükseldiğini ve bunun da yabancı turistlerin Çin Seyahati için daha fazla seçenek sağladığını duyurdu. 15 Temmuz'da Ulusal Göçmenlik İdaresi (NIA) 144 saatlik vizesiz transit geçiş için geçerli liman sayısının 37'ye yükseldiğini duyurdu. Bu da yabancı turistlerin Çin seyahatleri için daha fazla seçenek sunuyor.
Kısa bir süre önce yayınlanan Dünya Ekonomik Forumu'nun 2024 Turizm Gelişim Endeksi, Çin'in turizm gelişimini teşvik etmede küresel olarak sekizinci sırada yer aldığını ve ilk 10'daki tek gelişmekte olan ekonomi olduğunu gösteriyor. Bu yılın ikinci yarısında yabancıların Çin'e gelmesi için ısının artmaya devam etmesi bekleniyor.
Küçük kamera büyük dünyayı gösterir, küçük pencere büyük geleceği aydınlatır. Turizmin geliştirilmesi ve ekonomik işbirliğinin açılması, insanlar arası değişim, değişim ve entegrasyon için sıçrama tahtasından yararlandı ve kültürler arası iletişim ve iletişim için bir köprü inşa etti. Bir mercek ve bir video kaydı altında, Çin'in görünümünün yapbozu yavaş yavaş netleşti. Bu ''yapboz'' hâlâ doldurulmaktan çok uzakta, daha parlak gözlerin ve meraklı zihinlerin onu bizzat keşfetmesini ve hissetmesini bekliyor.