Yurt dışı üniversite rehberi

İyi bir üniversitede okumak her gencin hayali. Bu hayalini Türkiye’nin seçkin üniversitelerinde gerçekleştiremeyenler ise yurt dışının yolunu tutuyor. Buna bir de dil öğrenmek isteyenler eklenince, yılda 150 bin genç eğitim için yurt dışına gidiyor. Uzmanlarla en çok tercih edilen üniversiteleri, ücretleri ve başvuru kriterlerini ele aldık…
15.09.2024 15:35 GÜNCELLEME : 16.09.2024 00:01

PARA EĞİTİM/ ÜRÜN DİRİER Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kaldı. Binlerce öğrenci seçtikleri mesleklerde geleceğe hazırlanmak üzere yüksek öğretim kurumlarının yolunu tutacak.

Tabi herkes Türkiye'deki üniversitelerde okuma şansı bulamıyor. Kimi de dünyanın sayılı üniversitelerinde eğitim görmek için yurt dışını tercih ediyor. Dil eğitimi, lisans ve yüksek lisans programları başta olmak üzere, yılda yaklaşık 150 bin Türk öğrencinin yurt dışına gittiği tahmin ediliyor. Türkiye, dünyada yurt dışına en çok öğrenci gönderen 15 ülkeden biri. Türkiye'nin, yurt dışı eğitime harcadığı para ise yıllık milyar dolarlarla ifade ediliyor. Sektör paydaşlarının verdiği bilgilere göre, pandeminin ardından yurt dışı eğitimine olan talep en az üç kat artmış durumda. Oturum ve çalışma izni seçeneğinden dolayı lisans eğitiminde Kanada en popüler ülkelerin başında gelirken, mesafe ve daha düşük maliyetler bakımından ise Avrupa ülkeleri tavsiye ediliyor. Yaşam kalitesi, hayat tarzı, çalışma koşulları ve iklim açısından en avantajlı ülke ise Avustralya olarak gösteriliyor. İngiltere'ye bakacak olursak, Türkiye'nin iyi okullarına göre daha uygun fiyatlarla eğitim almak mümkün olduğu için son birkaç yılda gençlerin favori ülkesi haline gelmiş durumda. İngiliz üniversitelerine olan talebin, son bir yılda yaklaşık yüzde 40 oranında arttığı görülüyor.

Sektör uzmanlarının verdiği bilgilere göre, öğrencilerin önceliklerine göre eğitim almak istedikleri ülkeler değişkenlik gösteriyor. Gittikleri ülkede uzun vadeli kalma niyeti olan öğrenciler tarafından en çok Kanada tercih ediliyor. Çünkü Kanada eğitim sonrası 3 yıla kadar çalışma izni ve sonrasında da oturum izni veriyor. Kanada'yı İngiltere takip ediyor. İngiliz hükümeti, akademik bir eğitim sonrası öğrencilere 2 yıl oturum hakkı tanıyor. Polonya da uygun eğitim ücretleri ve sunduğu çok sayıda İngilizce lisans programlarından dolayı Türk öğrencilerin son yıllarda en çok gittiği ülkelerden biri. İtalya da özellikle mimarlık, tasarım ve tıp alanları bakımından Türk öğrencilerin en çok ilgi gösterdikleri ülkeler arasında. Öteden beri mühendislik alanlarında eğitim almak isteyen öğrencilerin en çok talep gösterdikleri ülkelerin başında gelen Almanya, bu özelliğini hala koruyor. İngiltere, Kanada, Avustralya gibi ülkeler İşletme, Bilgisayar Bilimleri gibi alanlarda ön plana çıkmakta…

İNGİLTERE'DE OKUMAK TÜRKİYE'YE GÖRE DAHA UCUZ

Türkiye'de hızla yükselen özel üniversite ücretleri sebebiyle yurt dışında lisans eğitimine olan talebin her geçen yıl arttığını belirten IDP Türkiye Ankara Ofis Müdürü Çağlayan İmirzalioğlu'nun aktardığı bilgilere göre, İngilizce konuşulan ülkelerde öğrenciler sadece IELTS sınavı ve lise diploma notlarını sunarak üniversite kabulü alabildiği için başvuru süreci oldukça kolay. İngiltere gibi ülkelerde eğitimin 3 yılda tamamlanabildiğini belirten İmirzalioğlu, "Şu an İngiltere ve İrlanda'da, Türkiye'nin iyi okullarına göre daha uygun fiyatlarla eğitim almak mümkün. Ayrıca, bu ülkelerde eğitim sonrası verilen 2 yıl ve üzeri çalışma izinleri de aileler ve öğrenciler tarafından büyük bir fırsat olarak değerlendiriliyor" diyor. Yurt dışında yüksek lisansın da her zaman talep gördüğünü ifade eden İmirzalioğlu, "Öğrenciler lisansını Türkiye içerisinde tamamlasa bile çalışma yaşamına girmeden ya da çalışırken aklının bir köşesinde yurt dışında yüksek lisans yapmak oluyor. Bu konuda da Türkiye'de hiç azalmayan bir talep olduğunu söyleyebiliriz" diye konuşuyor.

Son dönemde yaşanan vize sorunlarına da değinen İmirzalioğlu, bazı Avrupa ülkeleri için vize randevularının gecikmesi ve vize retleri söz konusu olsa da, İngilizce konuşulan ülkelerde bu tip sorunların genelde yaşanmadığının altını çiziyor. İmirzalioğlu'na göre, öğrenci kendisinden istenilen evrakları düzgün bir şekilde teslim ederse vizesini belirlenmiş süreler içinde alabiliyor. Burada uzman bir kurum ile çalışmak, hiç vize reddi almamış olmak ve zamanında başvuru yapmak ise, vizeyi sorunsuz alabilmek açısından önem taşıyor.

Türk öğrenciler için lisans eğitiminde en çok tercih edilen ülkelerin İngiltere, İrlanda, Amerika, Kanada, Almanya, İtalya ve Hollanda olduğunu ifade eden İmirzalioğlu, lisans eğitimi için yıllık ortalama ücretlerin okula ve ülkeye göre değişmekle birlikte, ortalama 1 milyon TL civarında olduğunu aktarıyor. Kayıt dönemlerine bakılacak olursa, Eylül döneminde eğitime başlamak için başvurular genellikle Ekim-Kasım aylarında başlıyor ve ülkesine göre değişmekle beraber, son başvuru tarihleri Ocak ya da Nisan ayında oluyor. Burs almak isteyen öğrencilerin mutlaka ilgili okulun web sitesindeki fırsatları incelemesi gerektiğine de işaret eden İmirzalioğlu, Hotcourses gibi ortak bilgi platformları üzerinden de tüm ülkelerin burslarının incelenebileceğinin altını çiziyor.

EN ÇOK YAZILIM VE MÜHENDİSLİK TERCİH EDİLİYOR

Bir öğrenci açısından en önemli konuların başında yaşam maliyeti geliyor. Her ülkede büyük şehirler nispeten pahalıyken, daha sakin bölgelerde yaşamak ise Türkiye'de büyük şehirlerde yaşamaktan daha ucuza geliyor. "Örneğin, Kanada'nın Toronto ve Vancouver şehirleri haricindeki bölgelerde çok avantajlı koşullar bulmak mümkün" diyen İmirzalioğlu, yurt dışında üniversite seçerken nelere dikkat etmek gerektiği konusunda ise şu bilgileri paylaşıyor:

"Öğrencinin beklentilerini iyi anlaması ve danışmanını bu anlamda bilgilendirmesi çok önemli. Bazı öğrenciler okulun yalnızca akademik kalitesine ve sıralamasına odaklanırken, kimi öğrenciler eğitim sırasında ve sonrasındaki networking imkanlarına, sosyal imkanlara, kampus olanaklarına ve kariyer gelişim fırsatlarına önem veriyor. Bizim tavsiyemiz, üniversitenin öğrencilerinin mezuniyet sonrası neler yaptığını gösteren dataların incelenmesi yönünde. Bu veriler bize okulun gerçek hayattaki karşılığını gösterecektir."

Lisans için yurt dışını tercih eden Türk öğrencilerin en çok yazılım ve mühendislik bölümlerine kayıt yaptırdığını aktaran İmirzalioğlu, "Pandemi sonrası psikoloji eğitimine de yoğun bir talep var. İşletme ve finans bölümleri ise listenin her zaman başlarında yer alıyor" diyor. En popüler okullar konusunda da bilgi veren İmirzalioğlu, sözlerini şu şekilde tamamlıyor: "Öğrencinin akademik başarısına ve bütçesine göre çok fazla seçenek mevcut. Türk öğrenciler genellikle bütçelerine uygun olan en iyi okullara gitme eğilimindeler. İngiltere için konuşursak King's College London ve UCL gibi okullar çok popüler. Kanada'da Ottawa Üniversitesi özellikle Fransızca eğitim alan öğrenciler için sunduğu burs fırsatlarıyla en çok tercih edilenler arasında."

BAŞVURULAR OCAK-NİSAN ARASI BİTİYOR

Türkiye'deki ekonomik belirsizlikler, eğitim kalitesi konusunda yaşanan endişeler ve uluslararası deneyim kazanma isteğinin son yıllarda yurt dışı lisans eğitimine olan talebi artırdığını ifade eden Academix Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Genel Müdürü Engin Coşar, "Ülkemizde yaşanan vize sorunları, yurt dışına gitmek isteyen öğrencileri de olumsuz etkiliyor. Özellikle ABD ve Avrupa ülkelerine yapılan vize başvurularında reddedilme oranları arttı, bu da bazı öğrencilerin tercihlerini daha esnek vize politikalarına sahip ülkelere kaydırmalarına sebep oldu. Lisans eğitimi için Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler ABD, Kanada, İngiltere, Almanya, İtalya ve Hollanda. Bu ülkeler, yüksek eğitim kalitesi, geniş program seçenekleri ve uluslararası tanınırlık gibi nedenlerle öne çıkıyor" diyor. Ülkelere göre değişiklik göstermekle birlikte, yıllık lisans eğitimi ücretlerinin ABD'de 20.000-50.000 USD, İngiltere'de 10.000-30.000 GBP, Kanada'da 15.000-35.000 CAD, İtalya'da devlet üniversitelerinde 1.000 - 3.000 Euro, Almanya'da ise genellikle ücretsiz veya düşük ücretli (200-1.500 Euro) olduğu bilgisini veren Coşar, kayıt tarihlerinin de ülkelere göre değişken olduğunu ifade ederek, "ABD, Kanada, İngiltere, Hollanda, İtalya gibi ülkelerde başvurular genellikle Ocak-Nisan ayları arasında bitmekte. Almanya, Polonya, Çekya gibi ülkelerde ise başvurular genellikle Nisan-Temmuz arasında kabul edilir" diyor. Başarılı öğrencilerin yurt dışı eğitimde burs sağlayan Fulbright, Chevening ve DAAD gibi kurumların sunduğu burs programlarından faydalanabilecekleri bilgisini de veren Coşar, şu bilgileri aktarıyor:

"Yaşam maliyeti açısından en uygun ülkeler arasında Polonya, Macaristan, Çekya ve Almanya yer alır. Almanya'da özellikle ücretsiz eğitim olanakları öğrenci bütçesi için çok büyük avantaj sağlamaktadır. Öğrenciler üniversite seçerken programın uluslararası tanınırlığı, akademik sıralaması, mezuniyet sonrası kariyer fırsatları ve bulunduğu şehrin yaşam maliyeti gibi faktörlere dikkat etmelidir. Türk öğrenciler arasında mühendislik, bilgisayar bilimleri, işletme ve uluslararası ilişkiler gibi bölümler en çok tercih edilenler arasında. Bu bölümler, küresel iş gücü piyasasında yüksek talep görmekte. Harvard, Stanford, MIT, Oxford, Cambridge, ETH Zurich gibi üniversiteler dünya çapında en gözde üniversiteler arasında yer alıyor. Bu okullar, prestijleri ve sundukları geniş araştırma imkanlarıyla bilinmektedir."

ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ İÇİN VİZE SORUN DEĞİL

Atlas Edcon Yurtdışı Eğitim Bölge Müdürü Sinem Kızrak, Türkiye'den İngiltere'ye giden öğrenci sayısında geçen sene yüzde 37 artış yaşandığının altını çizerek, "Her yıl daha fazla öğrenci, daha yüksek standartlarda eğitim almak, kültürel deneyim ve vizyon kazanmak, uluslararası tanınır bir diploma sahibi olmak, devamında da yurt dışında kariyer planı yapabilmek adına üniversite eğitimine yurt dışında devam etmeyi tercih ediyor. Son yıllarda ülkemizdeki özel üniversitelerin yüksek ücret artışları da öğrencilerin yurt dışı eğitime yönelmesinde önemli bir etken" diyor. Yurt dışında üniversite eğitimi planlayan gençlerin, turistik seyahat ya da kısa süreli dil eğitimi programlarına kıyasla daha az vize problemi yaşadığının altını çizen Kızrak, "Vize başvuruları ile ilgili değerlendirme sürecini ve randevu yoğunluğunu göz önünde bulundurarak erken başvurmak ve dosyanızın istenen kriterlere göre hazırlanması için profesyonel yardım almak çok önemli" diyor.

Üniversite eğitimi için İngilizce konuşulan ülkeler arasında İngiltere, Kanada, Avustralya ve Amerika'nın ön planda olduğunun altını çizen Kızrak, "Avrupa ülkeleri arasında ise Hollanda, Almanya, İtalya, Polonya, en çok tercih edilen seçenekler arasında. Ülke tercihinde mesafe ve maliyetler daha öncelikli ise Avrupa ülkeleri tercih ediliyor. Ülke prestiji ve üniversite sıralamalarına daha çok önem veren öğrenci ve veliler için ise İngiltere ve Amerika ön plana çıkıyor. Yaşam kalitesi, hayat tarzı, çalışma koşulları ve iklim açısından en avantajlı ülke ise Avustralya. Göçmenlik ve Eğitim sonrası çalışma fırsatları bakımından ise en esnek ülke Kanada" diye konuşuyor.

AYNI ANDA 4-5 BAŞVURU YAPILMALI

Ülkelere göre eğitim ücretlerinin çok geniş bir skalada değiştiğinin de altını çizen Kızrak, şu bilgileri paylaşıyor: "Üniversitelerin yanı sıra eğitim ücretlerinin daha düşük olduğu meslek okulları ve kolejler de mevcut. Yurt dışında üniversitelerin farklı kabul dönemleri mevcut. Kuzey Amerika ve Avrupa'da akademik yılın başlangıcı olan Eylül dönemi için 1 sene öncesinden başvuru yapılması gereken okullar olduğu gibi son 1-2 ay kalaya kadar başvuru kabul eden okullar da var. Yine lisans ve daha yaygın olarak yüksek lisans programlarına bahar döneminde başlamak mümkün. Ancak bütün ülkeler için erken harekete geçmek ve doğru bir başvuru süreci planlaması yapmak çok önemli. Yurt dışında eğitim planlayan öğrenciler için burs imkanları da oldukça fazla. Ancak bu burslardan birçok öğrencinin genelde haberi olmuyor. En çok bilinen burslar Fullbright, Chevening veya DAAD burslarını sayabiliriz."

Avrupa ülkeleri arasında Almanya, İtalya, Belçika gibi ülkelerin eğitim maliyetleri en uygun ülkeler arasında yer aldığını aktaran Kızrak, "Bunun yanı sıra Macaristan, Çekya, Polonya gibi ülkeler de aynı zamanda yaşam maliyetleri de ekonomik ülkeler arasında sıralanabilir. Bazı ülkelerde onlarca bazı ülkelerde ise yüzlerce üniversite arsında tercih yapmak başvuru sürecinin en önemli aşamasıdır. Yurt dışında üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler kabul alabilecekleri en iyi okula girmeyi garantilemek için aynı anda 4-5 başvuru yapmalıdır. Bazı öğrenciler oldukça iddialı ve prestijli okullara girmeyi hedeflerken bazı öğrenciler de kabul kriterlerinin esnek olduğu eğitim alırken çok zorlanmayacakları üniversitelere girmeyi amaçlayabilir. Bazı öğrenciler ise ekonomik şartlar doğrultusunda karar verebilir" diyor.

DİJİTAL SEKTÖRLER ÇOK REVAÇTA

Sağlık bilimleri, İşletme, Mühendislik, Hukuk ve Psikoloji bölümlerinin en çok tercih edilen alanlar olduğunun altını çizen Kızrak, sözlerini şöyle tamamlıyor:

"Son dönemde özellikle, Dijital Pazarlama, Finansal Teknoloji, Veri Analizi, Siber Güvenlik, Bilişim gibi dijital sektörlere yönelik bölümlere de talep gittikçe artmakta. Güncel sorunlar da Moleküler Biyoloji, Moleküler Kimya, Enerji Mühendisliği gibi alanlara talebi artırmakta. İngiltere'de UCL, Kings College, Manchester, Nottingham, Birmingham Üniversiteleri, Avrupa'da Münih Teknik, Heidelberg, Politechnico Di Milano, Sapienza University of Rome, Bologna University, KU Leuven, Amsterdam, Erasmus Roterdam, Bocconi, Kanada'da University of Toronto, University of British Columbia, Mc Gill, Avustralya'da Sydney, Melbourne, Macquarie, Amerika'da Boston, Georgetown, UCLA, NYU, Washington Üniversiteleri, en popüler üniversiteler arasında sıralanabilir."

AVRUPA EKONOMİK AÇIDAN DAHA ERİŞİLEBİLİR

Türkiye'deki yaşam maliyetlerinin artmasının öğrencileri yurt dışındaki alternatifleri değerlendirmeye ittiğini belirten EğitimAL Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Genel Müdürü Burhan Pınarbaşı, "Yurt dışındaki üniversitelerin kabul oranlarının yüksek olması, geniş program yelpazesi ve bütçeye daha uygun seçeneklerin bulunması, bu eğilimi güçlendiren diğer etkenler arasındadır. Özellikle Avrupa'da ve diğer ülkelerde eğitim almak, birçok öğrenci için ekonomik açıdan daha erişilebilir hale gelmiştir. Vize süreci, yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler için elbette önemli bir adım. Ancak "vize sorunu" ifadesi genelleme yapmak için tam olarak doğru olmayabilir. Fakat bazı ülkeler için randevu bulma konusunda zorluklar yaşandığını söyleyebilirim. Bu durum, özellikle yüksek talep gören ülkeler için geçerli. Öğrenciler vize süreçlerini planlarken bu gibi zorlukları dikkate almalı ve başvurularını olabildiğince erken yaparak bu duruma hazırlıklı olmalıdırlar" diyor.

Lisans eğitimi için en çok tercih edilen ülkeler arasında başta İngiltere ve İtalya'nın geldiğinin altını çizen Pınarbaşı, "İngiltere, dünya çapında tanınmış üniversiteleri, kaliteli eğitim sistemi ve çeşitli lisans programları ile dikkat çekmekte. İtalya ise sanat, tasarım, moda gibi alanlarda öne çıkan üniversiteleriyle tanınmakta ve aynı zamanda eğitim ücretlerinin daha uygun olmasıyla da tercih edilmekte. Daha ekonomik seçenekler arayan öğrenciler için ise Almanya ve Polonya popüler. Almanya'nın yüksek kaliteli eğitim sunması ve devlet üniversitelerinde eğitim ücretinin düşük olması büyük avantajdır. Polonya ise uygun yaşam maliyetleri ve geniş program seçenekleriyle dikkat çekmekte" diye konuşuyor.

Lisans eğitimi ücretlerinin ülkelere göre oldukça değişkenlik gösterdiğini ifade eden Pınarbaşı, "Örneğin İngiltere'de lisans eğitim ücretleri genellikle 13.000 Sterlin'den başlamakta ve programlara göre bu ücret daha da yükselmekte. İtalya'da ise devlet üniversitelerinde yıllık eğitim ücretleri 3.000-4.000 Euro civarında olup, bu rakamlar bazı özel üniversitelerde daha yüksek olabilir. Polonya'da yıllık eğitim ücretleri 3.200-4.500 Euro arasında değişmekte. Ancak bu rakamlar sadece eğitim ücretlerini kapsamakta olup, yaşam ve konaklama giderleri de dikkate alınmalıdır. Bu maliyetler, toplamda öğrencilerin bütçelerini ciddi şekilde etkileyebileceğinden, eğitim alınacak ülke ve şehri seçerken tüm masrafların göz önünde bulundurulması gerekmektedir" açıklamasında bulunuyor.

2025 PROGRAMLARI İÇİN BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR

2024 Eylül dönemine başlamak için başvuru yapmanın şu an itibarıyla gerçekçi olmadığını belirtmek gerektiğinin altını çizen Pınarbaşı, "Ancak Ocak 2025 veya Eylül 2025'te başlayacak programlar için başvurular halen devam etmekte. Öğrencilerin hedefledikleri ülkelerin ve üniversitelerin başvuru tarihlerini yakından takip etmeleri ve erken başvuruda bulunmaları önemli. Bu, hem kabul şansını artırır hem de gerekli belgelerin hazırlanması için yeterli zaman tanır" diyor.

Burs olanaklarına da değinen Pınarbaşı, şunları aktarıyor: "Her üniversitenin kendi bünyesinde sunduğu burs imkanları bulunmaktadır. Özellikle İtalya'da, İtalyan hükümeti tarafından sağlanan çeşitli burslar araştırılabilir. Bunun yanı sıra, uluslararası burs arama platformları ve vakıflar da öğrencilere çeşitli burs olanakları sunmaktadır. Bu platformlar ve burslar, öğrencilerin mali yüklerini hafifletmekte büyük rol oynayabilir ve yurt dışında eğitim alma hedeflerine ulaşmalarını kolaylaştırabilir. Yaşam maliyeti açısından en uygun fiyatlı ülkeler genellikle Doğu Avrupa'da yer almakta. Polonya ve Macaristan gibi ülkeler, uygun eğitim ücretlerinin yanı sıra düşük yaşam maliyetleri ile dikkat çekiyor. Bu ülkelerde konaklama, yemek, ulaşım gibi günlük yaşam giderleri, Batı Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça ekonomiktir. Ayrıca, bu ülkelerde öğrenci olarak yaşamak, sosyal aktiviteler ve kültürel deneyimler açısından da zengin fırsatlar sunar. Yurt dışında lisans eğitimi için üniversite seçerken bir dizi faktör göz önünde bulundurulmalıdır. İlk olarak, üniversitenin dünya çapındaki akademik sıralamaları önemli bir gösterge olabilir. Bunun yanı sıra, öğrencinin bütçesi, üniversitenin sunduğu programların kalitesi ve YÖK denklik kriterleri de dikkate alınmalıdır. Ayrıca, üniversitenin sunduğu kariyer ve araştırma imkanları, mezuniyet sonrası istihdam oranları da seçim sürecinde kritik öneme sahiptir. Öğrenciler, kendilerine en uygun üniversiteyi seçerken bu faktörleri detaylı bir şekilde değerlendirmelidir."

SAĞLIĞA DA İLGİ FAZLA

Yurt dışında okumak isteyenler arasında en çok tercih edilen bölümlerin genellikle sağlık, mühendislik ve teknoloji alanları olduğunu ifade eden Pınarbaşı, "Bu bölümler, mezuniyet sonrası yüksek istihdam oranlarına sahip olmaları nedeniyle tercih edilmekte. Özellikle mühendislik ve teknoloji alanlarındaki hızlı gelişmeler, bu bölümlerde eğitim almayı cazip hale getirdi. Sağlık alanında ise dünya çapında geçerli bir diploma almak, mezunların uluslararası alanda kariyer yapmalarını kolaylaştırmakta. En gözde yurt dışı üniversiteler, öğrencinin tercihine ve kariyer hedeflerine göre değişiklik gösterebilir. Ancak, genel olarak Oxford, Cambridge, Harvard gibi üniversiteler dünya çapında en prestijli üniversiteler arasında yer almaktadır. Bu üniversiteler, sadece akademik başarılarıyla değil, aynı zamanda mezunlarına sundukları geniş kariyer olanakları ve küresel ağlarla da tanınmaktadır. Öğrenciler bu üniversitelerde eğitim almayı bir prestij olarak görür ve kariyerlerinde önemli bir adım olarak değerlendirirler" diyor.

Sera Sandra ARPACI / Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü

"Batı ülkeleri için kayıtlar Nisan'da bitiyor"

Yurt dışı eğitim alanında en çok tercih edilen ülkelerin başında İngiltere, Almanya, Amerika, Kanada, İtalya ve Hollanda gelmektedir. Bunların başlıca nedenleri olarak eğitim kalitesinin yüksek olması, Türkiye'ye olan mesafe, üniversite sıralamaları ve Almanya ve İtalya özelindeki eğitim ücretleri sıralanabilir. Tercih edilen ülkeye, programa, şehre göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama yıllık fiyatlar ABD için 15.000-50.000 USD, İngiltere için 10.000-35.000 GBP, Almanya ve İtalya için 500-2.000 EUR, Hollanda için 5.000-20.000 EUR bandındadır. Kayıt tarihleri de ülkeden ülkeye, hatta üniversiteden üniversiteye çok değişebiliyor. Özellikle Batı Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde başvurular Nisan ayında biterken, Doğu Avrupa ülkelerindeki üniversitelerin başvuruları Temmuz ayına kadar sarkabiliyor. En çok tercih edilen bölümler arasında Mühendislik, İşletme, Tıp, Uluslararası İlişkiler, Bilgisayar ve Yapay Zeka Bilimleri ve Moda Tasarımı sıralanabilir. Amerika için Fulbright Komisyonu'nun verdiği burslar, Almanya için DAAD bursları, İngiltere için Chevening bursları, Japonya için MEXT bursu öğrencilerin değerlendirebileceği önemli burslardır. Yurt dışı burs fırsatları web sitemizdeki burslar bölümünden takip edilebilir. Ayrıca 19 Ekim'de başlayacak olan Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları'na özel burs ve indirim fırsatları olacak. Katılım ücretsiz. Yurt dışından 30 farklı ülkeden 100'ün üzerinde okulun temsilcileri Türkiye'de olacak.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜLKE İNGİLTERE

Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları ve ETS TOEFL'ın ortaklaşa gerçekleştirdiği gençlik araştırmasına göre yurt dışı eğitiminde ilk sırada yer alan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) uzun yıllar sonra ilk kez en çok tercih edilen ülke olma unvanını kaybetti. Araştırmaya katılan gençlerin yeni favorisi, yüzde 62,1 ile İngiltere oldu. Araştırma sonuçlarına göre, Almanya yüzde 54,2 ile ikinci sırada yer alırken, ABD yüzde 51,3 ile üçüncü sırada kendine yer buldu. Kanada, İtalya, Hollanda, İsviçre, İsveç, Fransa, İrlanda, Belçika, Avusturya ve Japonya ise gençlerin tercih ettiği diğer popüler ülkeler arasında yer aldı.

Üniversite seçerken dikkat edilmesi gerekenler

1. Okulun genel repütasyonu, sıralamalardaki yeri, tarihi, mezunların iş bulma oranları

2. Okulun eğitim almak istediğiniz alandaki repütasyonu ve o alana özgü yapılmış

sıralamalardaki yeri

3. Bulunduğu ülkedeki akreditasyonları ve YÖK Denkliği

4. Program Süresi, Başlama dönemleri, Son Başvuru Tarihi

5. Giriş Koşulları, Şartlı kabul imkanları

6. Program ilçeliği, kariyer imkanları

7. Lokasyonu ve Kampüs imkanları

8. Program maliyetleri ve yaşam giderleri

9. Okulun bulunduğu şehirdeki sosyal yaşam

10. Gidilecek ülkede, program sırasında ve sonrasında öğrencilerin sahip olduğu çalışma izinleri

Yurtdışı lisans eğitiminde ortalama yıllık fiyatlar

İngiltere 13.000 – 35.000 £

Amerika 10.000– 70.000 $

Avustralya 20.000 – 45.000 AU$

Kanada 15.000 – 45.000 CD$

Avrupa 2.000- 25.000 €

YURTDIŞI BURS ARAMA PLATFORMLARI

Yurtdışında eğitim almak sadece maddi durumu iyi ailelerin tekelinde değil. Global burs sitelerinden burs bularak yurtdışı eğitim masraflarının önemli bir bölümünü karşılamak mümkün. İşte dünya çapında en iyi yurtdışı burs arama siteleri…

scholars4dev.com: Ekonomi, mühendislik, tıp, bilgisayar bilimi, hukuk ve teknolojiyle ilgili alanlarda yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası araştırma derecelerinde uluslararası öğrencilere burs imkanı sağlayan kapsamlı bir site.

petersons.com: Amerika'da okumak isteyen uluslararası öğrencilere burs imkanları sunuyor.

fastweb.com: Öğrencilere ilgi alanlarına, becerilerine ve lisansüstü derecelerine göre burs imkanlarını arama fırsatı sunuyor.

chegg.com/scholarships: Ücretsiz bir platform olan Chegg, tüm alanlarda araştırma yapabileceğiniz 25 binden fazla burs fırsatı sunuyor.

scholarships.com: 1998 yılında kurulan site, tüm dünyadan öğrencilere burs araması yapabilecekleri bir platform sunuyor.

internationalscholarships.com: Öğrencilere ödüller, hibeler ve bursların da olduğu tüm finansal destekler hakkında bilgi ve başvuru imkanı sunan zengin bir platform.

iefa.org/scholarships: Yurtdışında burs bulabileceğiniz en iyi sitelerden biri olan iefa, kapsamlı bir burs arama portalı. Sitede bursların yanı sıra yurtdışı kredi imkanı da sunuluyor.

cappex.com: Site 11 milyar dolardan fazla burs seçeneğine sahip olduğunu iddia ediyor. Kaydolmadan önce, son başvuru tarihi, cinsiyet, etnik köken, okul yılı ve diğer özelliklere göre dizinde arama yapılabiliyor.

unigo.com: 3,6 milyondan fazla burs ve hibeden oluşan bir veri tabanına ek olarak, üniversite öğrencilerinin okul için ödeme yapmasına yardımcı olmak üzere burs sunuyor.

YÜKSEKÖĞRENİM İÇİN YURT DIŞINA GİDECEKLERE 10 TAVSİYE

• Türk öğrenciler gidecekleri ülke ve şehir ile ilgili ön araştırmaları yapsınlar. Bunun faydası gittiklerinde görülecek, daha az yabancılık çekilecektir.

• Öğrenim hayatı boyunca konaklama seçeneği olarak ilk once eğer olanak dahilindeyse aile yanı tercih edilmesi faydalıdır. Bu ülkeyi tanıma ve hızlı adaptasyon için önemlidir.

• Eğitim süreci içinde çok kişi ile tanışıp farklı kültürleri keşfetmek ileri de hayatlarına farklı bir bakış açısı getirecektir.

• Yasal çalışma izinleri 'bulunmuyorsa' kesinlikle kaçak şekilde çalışmasınlar. Bu durum sınır dışı edilmelerine yol açabilir.

• Aileleri ile günde en az bir kez görüşsünler.

• Sağlık ve Polis başta olmak üzere diğer önemli telefon numaralarını mutlaka öğrensinler.

• Şahit oldukları bir sağlık ya da suç durumuna kesinlikle müdahil olmasınlar.

• Sağlık sigortası yaptırsınlar.

• Kredi kartı dışında mutlaka her zaman nakit para bulundursunlar.

• Yerel lezzetleri denesinler.

Yurtdışı Eğitim Fuarları Tarihleri:

19-20 Ekim 2024 İstanbul Kongre Merkezi – 14:00-18:00

21 Ekim 2024 İstanbul Bostancı Dedeman Otel – 15:00-19:00

23 Ekim 2024 Ankara Sheraton Otel – 15:00-19:00

25 Ekim 2024 İzmir Ege Palas Business Otel – 15:00-19:00

Ücretsiz davetiye: www.akare.com.tr

BİZE ULAŞIN