Süper zenginlerin gizli kasabaları

Dünyadaki milyarderler ya da süper zenginlerin yazları Hamptons’ta ya da Monte Carlo’da; kışları ise St. Moritz’de veya Courchevel’de geçirdiklerini sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Adını dahi duymadığınız bazı kasabalar jetset’in ve jetlerin en uğrak noktaları…
06.09.2024 11:24 GÜNCELLEME : 06.09.2024 11:24

PARA DÜNYA/ BURCU ALDİNÇ Süper zenginlerin her şeyin en iyisine sahip olmayı sevdiği bir sır değil. Klasik arabalar, özel jetler, mega evler ve mega yatlar. Ancak bu satın alımları yapmak için gittikleri gizli yerler sizi şaşırtacak. Bu zenginlerin her ihtiyacını karşılayan işletmelerin olduğunu biliyoruz, ancak bu lüks tedarikçilerinin milyarderlerin yaşadığı ve oynadığı şehirlerde olmasını bekleyebilirsiniz.

Bazı ekonomi dergilerinin yaptığı araştırmalara göre Moskova, New York, Hong Kong, Londra ve hatta İstanbul'da dünyanın herhangi bir yerinden daha fazla milyarder yaşıyor. Sadece bu şehirlerde toplam net değeri 1 trilyon dolardan fazla olan 349 milyarder var.

Muhtemelen şimdi bahsedeceğimiz yerlerde yaşamıyorsanız, bu kasabaları hiç duymamışsınızdır. Oysa ki, milyarderler buralarda tatil yapıyor, ev alıyor. Nereleri mi buralar? Gelin birlikte bakalım…

Ronkonkoma, New York: 'Kaç kez New York'a gittim, hiç burayı duymadım' diyorsanız yalnız değilsiniz. Bir de bir olasılıkla milyarder değilsiniz. Genelde özel jeti olan jet-set buraya gidiyor. Süper zenginler özel jetlerini özelleştirmek istediklerinde, başvurdukları tasarımcılardan biri Ronkonkoma, N.Y.'deki International Jet Interiors'tan Eric Roth. Ülkenin en zengin ünlülerinden ve CEO'larından bazıları özel jetleriyle sık sık buraya gidiyor. Örneğin jetine sinema salonu yaptıran bir kişi Roth'a tam 1 milyon dolar ödemiş.

Amelia Adası, Florida: Bu minik adanın nüfusu 11 bin kişi. Çoğumuz için yeni bir araba satın almak, yerel bayiliğe gitmek anlamına gelir, ancak bu açıkça süper zenginler için işe yaramıyor. Gezegendeki en pahalı arabalardan bazıları açık artırmalarda satılıyor ve varlıklı koleksiyoncular için sezonu başlatan gösteri Amelia Adası'nda start alıyor. Mart ayında bir hafta sonu, Kuzey Florida kıyılarındaki bu küçük plaj topluluğu Hamptons'ı ucuz hissettirebilir.

Aalsmeer, Hollanda: Megayachts kulübü nihai lüks olabilir: Yüzde 1'in sadece yüzde 1'i bu özel kulüpte. Ve üye değilseniz, muhtemelen Amsterdam'ın hemen dışındaki Aalsmeer'i hiç duymamışsınızdır. Milyarder Larry Ellison da dahil olmak üzere dünyanın en iyi yat sahiplerinden bazıları, yatlarını tasarlamak ve inşa etmek için Aalsmeer'deki Feadship tersanelerine gidiyor.

Saratoga Springs, New York: Dünyanın dört bir yanından süper zengin at severler, Fasig-Tipton yıllık açık artırması için Saratoga Springs'e gidiyor. Ağustos ayındaki o bir hafta sonu için, bir multimilyonere vurmadan bir binicilik mahsulü sallayamazsınız. Açık artırma, gelecek vaat eden soyağacı olan safkanlara büyük harcama yapmaya istekli mavi kanları çekiyor.

********

Ülkede salatalık krizine yol açtı

Logan Moffitt, namı diğer "Salatalık Adam"ı takip ediyor musunuz? İzlandalı bu genç adam, her gün salatalık kullanarak yaptığı tarifleri paylaşıyor. Bir gün salatalık, pirinç sirkesi, susam yağı, susam ve biber yağı kullanarak yaptığı tarif milyonlar tarafından izlendi. Öyle ki, herkes bu tarifi denemeye başladı ve süper marketlerde salatalık sıkıntısı yaşandı. Çiftçiler Birliği ise talebi karşılamakta zorlandıklarını ama kısa sürede durumu çözeceklerini açıkladı. Moffitt'in Tiktok'ta yaklaşık 6 milyon takipçisi var. Siz de takip etmek isterseniz, hesabı @logangm.

*******

'Mukbang' akımının kurbanı

Çin'de "mukbang" isimli bir trend var. Tipik olarak sağlıksız yemekleri içeren videolardan oluşuyor. Hem yenen yemekler sağlıksız, hem de miktarı çok fazla. Bu akımın öncülerinden Pan Xiaoting, sırf takipçilerine bu akımı ne kadar iyi yaptığını göstermek için hayatından oldu. Her gün yaklaşık 10 kilogram yemek yiyen Xiaoting, daha önce mide kanaması nedeniyle zaten hastanelik olmuştu. Ama bu durum onu durdurmadı. Hastaneden çıktı ve yine canlı yayın açtı. Kek, deniz ürünleri, tavuk kanatları da dahil olmak üzere yine 10 kilogramlık bir öğün yedi. Ve maalesef bu, onun son öğünü oldu. Otopsi sonucuna göre midesi ciddi şekilde deforme olmuştu ve sindirilmemiş yiyeceklerle doluydu. Bu da organının patlamasına ve mide asidinin karnına sızmasına neden oldu. Şimdi dünyada bu tarz içeriklere izin verilmemesi tartışılıyor. Haksız da sayılmazlar. Göz göre göre canlı yayında bedenine bu denli zarar vermek akıl işi değil. Hem de sadece takipçi kazanmak için…

********

Diana'nın yaşadığı ev satılıyor

Prenses Diana'nın Dodi Al Fayed ile ilk kez tanıştığı Londra'daki aile evi 22 yıl sonra satışa çıkıyor. 10.95 milyon sterlin etiketiyle satışa çıkan ev, Diana'nın üvey annesi Kontes Raine Spencer'a aitti. Diana, birçok çocukluk travmasının sebebi olarak gösterdiği üvey annesinden "Asit Raine" diye bahsederdi. 1996 yılında Diana, üvey annesinin verdiği bir davette Dodi Al Fayed ve Harrods mağazalarının sahibi olan babası Mohammed Al Fayed ile tanıştı. İkili bu tanışmanın ardından romantik bir ilişkiye başladı ve birçok yerde beraber görüntü verdi. Paris'teki alt geçitte yaşanan trajik kaza sonrası ikisi de hayatını kaybetti. Kısa süre sonra üvey anne de evi sanat galerisi işleten bir çifte sattı. Sıva cepheli ev tam 22 yıl sonra ilk kez satışa çıkıyor. Nedeni olarak da icra yoluyla el konulduğu söyleniyor. Bakalım bir zamanlar Diana'nın yaşadığı bu evi kim satın alacak…

********

Bunları biliyor muydunuz?

  • Dünyanın en uzun kuyruklu piyanosunun Yeni Zelanda'da 15 yaşında bir çocuk tarafından inşa edildiğini…
  • Japonya'da nasıl komik olunacağını öğreten okullar olduğunu…
  • Elvis Presley'in aslında sarışın olduğunu ve daha sert bir görünüme sahip olmak için saçını siyaha boyadığını…

BİZE ULAŞIN