Trump ailesinin kripto varlık dolandırıcıları ile imtihanı

Donald Trump sıra dışı bir karekter. Bu zamana kadarki söylemlerine ve yaptıklarına baktığımızda, şu iki özelliğini bariz şekilde görüyoruz: İnatçı ve iddialı. Her inatçı böylemidir bilmem ama Donald Trump inatçı ve iddialı bir insan. Kendisine karşı girişilen onca engellemeye rağmen, inatla ikinci başkanlık dönemini kovalıyor.
12.09.2024 13:07 GÜNCELLEME : 12.09.2024 13:08

MUSA SAVAŞ/ 4 Eylül 2024 sabahı World Liberty Financial'ın (WFL) resmi X hesabı Donald Trump'ın kızı Tiffany ve gelini Lara'nın da etkilendiği bir hack olayını duyurdu. WLF, insanlara bu profillerden paylaşılan kripto varlıklarla ilgili herhangi bir yatırım tavsiyesi veya yönlendirmesiyle ilgili hiçbir bağlantıya tıklamamaları ve token satın almamaları konusunda çağrıda bulundu.

WLF ne diye baktığımızda, çok fazla detaya ulaşamasak da bunun son zamanlarda sıkça çoğalan "yüksek getiri" vaat eden ve merkezi olmayan finans (DeFi) projelerinden biri olduğunu anlıyoruz. Projenin Telegram'da 219.000 ve X'te yaklaşık 43.000 takipçisi var. Kripto varlıklarla ilgilenen seçmenleri etkilemek için yürüttüğü seçim kampanyasının bir parçası olarak gün geçtikçe daha fazla bitcoin ve diğer kripto varlıkları benimseyen Donald Trump tarafından zaten tanıtılmış. Unutmadan şunu da belirtelim: Trump yakın zamanda kendisine 2 milyon dolardan fazla kazandıran dördüncü nonfungible token (NFT) koleksiyonunu tanıttı.

Trump'ın bu alana ilgisini gören dolandırıcılar da boş durur mu? Hemen Trump ailesinin bazı fertlerinin X hesaplarını hack'leyerek, kendi dolandırıcılık amaçlı token'larını tanıtmaya ve satmaya başladılar.

Trump ailesine yönelik yeni bir kripto projesinin başlatılmasından önce dolandırıcılar, dolandırıcılık amaçlı bir token'ı tanıtmak amacıyla bazı aile üyelerinin X hesaplarını hack'lemeyi başardılar. Gerçi bu girişim hızlıca fark edildi. Gerekli müdahaleler yapıldı ve biz yazımızı yazarken kötü amaçlı paylaşımlar çoktan kaldırılmıştı.

HİÇBİR DOLANDIRICININ VAZGEÇEMEDİĞİ BİR PLATFORM

X platformu hiçbir dolandırıcının vazgeçemediği bir platform. Popüler X hesaplarını hack'leyerek, kurbanlarını sahte internet sitelerine çekip, sahip oldukları varlıklarını çalıyorlar. Örneğin, çeşitli siber gruplarında konuşulanlara göre, aktris Sydney Sweeney'in X hesabının son hack'lenmesinin arkasında, hüküm giymiş İngiliz hacker Gurvinder Bhangu (Gurv), olabilirmiş. Sydney Sweeney'nin X hesabının son hack'lenmesinden sonra hesaptan kripto varlık dolandırıcılıklarına bağlantılar yayınladığı iddia ediliyor.

Son zamanlarda kripto dünyası ile ilgili olan siber güvenlik vakası sadece Trump ailesine ait değil. Kamuoyuna yansıyan bir diğer olay ise DeFi protokolü Penpie'den 27 milyon dolarlık bir miktar kaybolmuş. Projenin arkasındaki ekip, hacker'lara "Tüm taraflara fayda sağlayacak olumlu bir çözüm potansiyeli olduğuna inanıyoruz" diye mesaj göndererek, kısaca "Gelin anlaşalım" demiş.

Bunlar olurken güvenlik güçleri de boş durmuyor tabii ki. Olaylar esnasında çok bir şey yapamasalar da en azından dolaylı yoldan emrinde oldukları ülkenin siyasi politikalarını destekleyecek açıklamalar yaparak, olayları takip ettiklerini gösteriyorlar. Örneğin, FBI insanları Kuzey Koreli bilgisayar korsanlarının "merkezi olmayan finans (DeFi), kripto varlık birimi ve benzeri işletmelerin çalışanlarına yönelik, kötü amaçlı yazılım dağıtmak ve şirket kripto varlıklarını çalmak" amacıyla "son derece özel, tespit edilmesi zor" sosyal mühendislik kampanyaları yürüttüğü konusunda uyardı.

Son olarak şunu söylemek isterim: Sosyal medyayı kullanırken iki defa daha dikkatli olun. Ruh halinize göre gaza gelip, sonradan pişman olacağınız hareketlere girişmeyin!..

BİZE ULAŞIN