Sektörüne göre ucuz kalan 29 hisse

GİRİŞ TARİHİ: 27.09.2024 GİRİŞ TARİHİ: 12:14 SON GÜNCELLEME: 27.09.2024 12:14
Bu dönemde özellikle finansal performansı ile öne çıkan havacılık, perakende ve telekomünikasyon sektör şirketlerinin ön plana çıkabileceğini belirten uzmanlar, mevcut piyasa koşullarında orta – uzun vadeli portföylerde bulundurulmak ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 29 hisseye dikkat çekiyor…

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta Fed'den 50 baz puanlık faiz indirimi sonrası küresel piyasalar volatil, ancak genel olarak pozitif bir seyir izledi. Borsa İstanbul'a da bu iyimserliğin yansıdığı görüldü. endeksin kısa vadede 10 bin civarına yönelimini güçlendireceğini öngörüyor. Değerlemelerin de böyle bir yükseliş olasılığını desteklediğini kaydeden uzmanlar, BIST- 100 endeks hedeflerinin 12 aylık vadede 13.500 civarında kalarak yüzde 40'a yakın getiri potansiyeline işaret ettiğini söylüyor. İşlem hacimlerinde de bir süre artış bekleniyor.

Analistler göre, piyasa kısa vadede katalist bulmakta zorlanıyor. Endekste kalıcı rahatlama için temel açıdan büyüme dinamiklerinde ve şirket finansallarında iyileşmenin önemine dikkat çeken analistler, 10.200 – 10.500 direnç bölgesinin aşılması gerektiğini düşünüyor.

Bu haftanın makro veri takviminde Avrupa ve ABD'de büyüme ve enflasyon odaklı veriler öne çıkarken, içeride devam eden ikinci çeyrek bilançoları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD / New York'da bazı reel kesim ve yatırım bankalarının yöneticileri ile gerçekleştireceği toplantılardan çıkacak mesajlar izlenecek. Piyasalar cephesinde ise küresel tarafta Fed ve BoJ kararları sonrası gelişmeler, içeride de PPK'dan çıkan mesajlar sonrası TL ve TL cinsi varlıkların seyrinin etkili olması bekleniyor. Dolar/JPY'nin yeniden kritik 140 eşiğine yaklaşması sonrası carry trade pozisyonlarına dair endişelerin seyri ve içeride BIST -100 endeksinin 200 günlük hareketli ortalama üzerinde tutunma çabasının da takip edilmesi gereken konular arasında yer aldığı görülüyor.

Bu dönemde özellikle finansal performansı ile öne çıkan havacılık, perakende ve telekomünikasyon sektör şirketlerinin ön plana çıkabileceğini belirten uzmanlar,

mevcut piyasa koşullarında orta – uzun vadeli portföylerde bulundurulmak ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 29 hisseye dikkat çekiyor.

"YATIRIMCILAR BİR SÜRE DAHA İZLEMEDE KALABİLİR"

Borsa İstanbul'da son dönemde yaşanan momentum kaybının en önemli sebeplerinden birinin yurtiçinde ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlama olduğunu düşünen Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Serhan Yenigün, bu nedenle büyüme görünümüne dair iyileşme görülmeden, Borsa İstanbul'da kalıcı bir rahatlamanın yaşanmasını beklemiyor. Bunun içinde, içeride dezenflasyon sürecinin devam etmesi, bununla beraber TCMB'nin sıkı duruşunu korumakla beraber politika faizinde indirim sürecine yaklaşması ve şirket finansallarına yönelik iyimser beklentilerin artması gerektiğini hatırlatan Yenigün, teknik açıdan da BIST -100 endeksinde kalıcı bir rahatlama için 10.200 – 10.500 direnç bölgesinin aşılması gerektiğini söylüyor.

BIST- 100 endeksi için ortalama hedef değerlere göre 13.500 – 14.000 bandında bir yoğunlaşma olduğunu da ifade eden "Buna göre, mevcut endeks değerleri üzerinden yüzde 40 civarında bir potansiyel hesaplanabilir. Ekim 2021'den bu yana, Borsa İstanbul'daki hareketlere baktığımızda yüzde 40 civarında endeks bazında potansiyel görülen zamanlarda Türk şirketlerine yönelik iştahın arttığını gözlemliyoruz. Fakat, içinde bulunduğumuz dönemin ekonomik büyüme görünümü, geçmişe görece daha zayıf olduğundan yatırımcılar bir süre daha izlemede kalabilirler" diyor.

"FED KONUSUNDA BEKLENTİLER ÇEŞİTLİLİK GÖSTERİYOR"

Fed konusundaki beklentilerin çeşitlilik gösterdiği bir dönemde olduğumuzu da hatırlatan Yenigün; Fed'in 50 baz puanlık ilk faiz indirimi ardından Kasım toplantısı yaklaştıkça ikinci bir 50 baz puanlık indirim beklentisinin artabileceğini, bunun da küresel borsaları ve BIST'i destekleyeceğini düşünüyor.

PPK'dan ise Kasım ayından sonra faiz indirimi olasılığını daha yüksek gören Yenigün, zaman ilerledikçe bu yöndeki beklentilerin ve bunun büyüme üzerinde iyileştirici etkilerinin fiyatlara olumlu anlamda yansımasını bekliyor.

Bu noktada sektörüne göre ucuz kalmış şirketleri belirlemenin de önemine değinen şu bilgileri veriyor: "Bu kapsamda öncelikli olarak detaylı temel analiz yöntemlerine bakmak, şirket değerlemesi, çarpan karşılaştırması gibi yöntemlerden faydalanmak gerekiyor. Burada, en çok kullanılan çarpanlar, "fiyat / kazanç oranı", finans kesimi şirketleri için "fiyat / defter değeri oranı" ve sanayi şirketleri için "firma değeri / FAVÖK oranıdır". Genel olarak, bu çarpanları diğer sektör şirketlerine görece düşük olanlara ucuz, yüksek olanlara pahalı gözüyle bakılabilir, ancak bu şekilde bir karşılaştırmanın tek başına yeterli olmadığını, ayrıca çarpan analizinde geçmiş veriler yerine geleceğe dönük net kar, özsermaye ve FAVÖK tahminlerinin kullanılması gerekir."

"BORSAYA YÖNELİK BEKLENTİLER ÖNEMLİ"

Alternatif yatırım araçları olarak ön plana çıkan altındaki yükseliş ve mevduat faizlerindeki artışın borsaya olan yansımaları hakkında da Yenigün, "Altın yatırımları, özellikle Türkiye'de geleneksel bir tasarruf tercihi olduğundan borsa ile doğrudan bir ilişkisi olduğunu düşünmüyorum. Mevduat tarafında ise yüksek faiz seviyeleri, risk almadan elde edilebilecek getiriyi yukarı çektiğinden, riskli bir ürün olan hisse senedi yatırımlarını kısmen sınırlayabiliyor. Ancak, burada da borsaya yönelik beklentilerin önemli olduğunu, güçlü piyasa dönemlerinde mevduat oranlarının çok belirleyici olmadığını, zayıf piyasa dönemlerinde ise yüksek mevduat oranlarının defansif tercihleri daha fazla öne çıkardığını söyleyebilirim" diyor.

yine Borsa İstanbul'da son dönemde yaşanan momentum kaybında önemli bir etken olduğu düşünülen halka arzlar konusunda da "Halka arz süreci, şirketlerin ilgili hazırlıkları, resmi başvuruları ve ardından bir onay ve arz işlemlerini takip eden kapsamlı bir süreci içermektedir. Bu kapsamda, geçmişte gündeme gelen, resmi başvurusu yapılan, onay beklenen 100'e yakın şirketin halka arz sürecinde olduğunu biliyoruz. Bununla beraber, pandeminden sonraki süreçte halka arz sonrası sert yükselişler yaşanan piyasa hareketlerinin eskisi kadar sık tekrarlanmadığını da belirtmek isterim. Halka arz edilen şirketlerin Borsa İstanbul'a olan etkisi ise halka arz edilen şirketlerin büyüklüğü ile ilintili bir konu. Mevcut ajandada, borsa etkisi yüksek olabilecek kesinleşmiş bir halka arz görünmüyor" yorumunu yapıyor.

Yenigün mevcut piyasa koşullarında orta – uzun vadeli portföylerde bulundurulmak ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Çimsa, Arçelik, Kardemir, Aksa Enerji, Enerjisa, Ülker, Pegasus, Tav Havalimanları, Türk Hava Yolları, Koç Holding, Sabancı Holding, Tekfen Holding, Turkcell, Aselsan, Doğuş Otomotiv, , Otokar, Tofaş Oto Fabrikaları, Türk Traktör, BİM, Migros, Tüpraş, Türkiye Sigorta ve Mavi Giyim hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"KOCAER ÇELİK'TE ENDEKSİN ÜZERİNDE GETİRİ ÖNGÖRÜYORUZ"

Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Kocaer Çelik'te yüzde 56.32 yükseliş potansiyeli ile 65.81 hedef fiyat öngördüğünü açıkladı.

Hissede 'endeksin üzerinde getiri" bekleyen Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, son birkaç çeyrekteki nispeten yüksek sermaye harcamalarına rağmen, kırılgan makroekonomik ortamda borçluluk oranının düşürülmesinin, şirketin uzun vadeli hedefleri açısından olumlu olabileceğine dikkat çekerek, "Bir gerileme döneminin ardından artan satış hacmi, emtia işinden normal şartlarda kolaylıkla beklenmeyen enflasyon düzeltmeleri altında marj genişlemeleri ve elde edilen daha yüksek net kar, 2023 yılının olumlu sonuçlarıydı. 2024 yılının başlangıcı, satış hacmindeki hafif düşüşe rağmen operasyonel verimlilik açısından da güçlüdür. Finansal sonuçların hisse üzerindeki etkisini nötr olarak değerlendiriyoruz" yorumunu yaptı.

Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, şirketin finansal sonuçlarına da değinerek şu bilgilendirmeyi yaptı: "Şirket 2Ç24'te 3.720 milyon TL satış geliri (yıllık: -%26), 505 milyon TL FAVÖK (yıllık: -%63) ve 40 milyon TL net kar (yıllık: -%92) açıklamıştır. Net kar yıllık yüzde 92 azalış kaydetmiş olup, geçen yılın aynı çeyreği güçlü bir baza sahipti. 2Ç24'te satış gelirleri yıllık yüzde 26 gerilemiş, satış hacmi ise çeyreklik yüzde 10 artışla 137 bin ton olmuştur. Operasyonel giderler yüzde 8 artarken, satışların maliyeti yıllık yüzde 24 yükselmiş ve brüt kar marjı 1.233bp'lık daralma kaydetmiştir. Böylelikle şirketin FAVÖK'ü 2Ç24'te yıllık yüzde 63 azalmışla 505 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Şirket 178 milyon TL net finansal gelir (2Ç23: 118 milyon TL gider), 203 milyon TL net parasal kayıp (2Ç23: 277 milyon TL) ve 85 milyon TL ertelenmiş vergi gideri (2Ç23: 617 milyon TL vergi gideri) elde etmiş olup, yıllık yüzde 92 azalışla 40 milyon TL net kar açıklamıştır. Şirketin net borcu yıllık yüzde 75, çeyreklik yüzde 9 artışla 2.045 milyon TL olmuştur."

"SABANCI HOLDİNG'DE HEDEF DEĞERİMİZİ GÜNCELLEDİK"

Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Sabancı Holding'de "Endeksin Üzerinde Getiri" tavsiyesini koruduklarını, hedef değerini 152.07 TL olarak güncellediklerini söylediler. Sabancı Holding hisselerinin 2022, 2023 ve YBB'de XU100'ün sırasıyla ~%20, ~%3 ve ~%27 üzerinde performans gösterdiğine dikkat çeken Gedik Yatırım yetkilileri, "Şirket payları, 2024 beklentilerimize ve adil değer hesaplamalarımıza göre 0.87 PD/DD rasyosu ile işlem görüyor" dedi. Gedik Yatırım Araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik ise "Sabancı Holding, yılın başlarında göreceli olarak daha yüksek iskonto (halka açık ortaklıklara göre ~%30) ile işlem görürken; iskonto, yıl genelinde daralma eğilimindeydi. Güncel "halka açık iştiraklere göre iskonto oranı" ~%15 seviyelerindedir. Enerjisa Üretim'in güçlü NAD katkısı nedeniyle toplam NAD iskontosu ise ~%35'tir. "Yeni ekonomi" stratejisi ile mobilite/yapı malzemeleri sektörlerindeki ek girişimleri sayesinde holdingin daha düşük bir iskontoyu hak ettiğine inanıyoruz. Tarihsel olarak; piyasa oyuncularının halka açık olmayan şirketlerin değerini fiyatlama konusunda isteksiz olduğunu düşünüyoruz. Ancak; şirketin aldığı aksiyonlar sayesinde, holding iskontosunun orta-uzun vadede daralacağını varsayıyoruz. Öte yandan finansal hizmetler sektörü Sabancı Holding Net Aktif Değeri'nin (NAD) ~%44'ünü oluştururken, enerji sektörünün toplam NAD içerisinde payı ise ~%27'lik bir ağırlığa sahiptir. Bunu ~%10 ile çimento sektörü takip ederken, lastik ve güçlendirme sektörü ise Sabancı Holding'in net aktif değerinin ~%7'sini oluşturuyor" yorumunu yaptı.

Serhan YENİGÜN / Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü

"Ford Otosan üretimi ile lider konumunu korumayı öngörüyor"

FORD OTOSAN: Romanya'da Craiova fabrikasının satın alınması sonrası üretim adetlerindeki süregelen artış, yeni üretim modellerinin devreye alınması ve elektrifikasyon dönüşümünün devamını için ana katalistler olarak öne çıkartıyoruz. Romanya'daki operasyonlarıyla beraber yüzde 45'lik payı ile Türkiye'de lokomotif konumda olan Ford Otosan'ın Avrupa otomotiv pazarında da güç kazanmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 2024 yılı üretim hedefini 650-700 bin bandında koruyan şirket 2025 yılında ise 900 binin üzerinde üretimi ile lider konumunu korumayı öngörüyor. Ek olarak elektrikli araç üretim faaliyetlerine başlayan şirket yüzde100 elektrikli E-Courier modelinin üretimine de 1Ç25'te başlamayı, Courier ve Puma'nın elektrikli batarya ile çalışan versiyonlarının ise 2025 yılının ilk çeyreğinde piyasaya sürülmesini planlıyor. Şirketin Ford dışında, ilk kez olmak üzere Volkswagen ticari modelleri için de üretime başlayacak olmasını da destekleyici buluyoruz. 2024T dönemi tahminlerimize göre 9.3 FD/FAVÖK ve 8.9 F/K, 2025T dönemi tahminlerimizde ise 6.7 FD/FAVÖK ve 7.3 F/K çarpanıyla işlem gören Ford Otosan hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımız 1292 TL ve yüzde 40 yükseliş potansiyeline işaret ediyor.

TAV HAVALİMANLARI: Tav Havalimanları, finansalları açısından beklentilerle uyumlu sonuçlarına karşın şirketin çeyreksel ve yıllık büyüme oranlarını oldukça güçlü buluyoruz. Güçlü trafik artışı ve hem içeride hem de dışarıda artan kapasite ile bunun devam edebilecek olması şirketin en pozitif yanı olarak öne çıkıyor. Likidite ve borçluluk rasyoları istikrarlı seyreden şirketin, net işletme sermayesi ve serbest nakit akımındaki iyileşmeyi de destekleyici buluyoruz. Finansallarında fonksiyonel para birimi euro olan şirketin hem TL hem de döviz bazında sürdürülebilir reel büyüme performansı ile de öne çıktığını ekleyelim. TAV Havalimanları için teknik bazlı kısa vadeli hedefim 270 – 290 TL bölgesine işaret ederken, temel değerlemeler açısından şirketin uzun vadeli hedef fiyatı ise güncel hedeflerin ortalamasına göre 340 TL civarına ve yüzde 31 getiri potansiyeline işaret ediyor.

TURKCELL: 2Ç sonuçları hayal kırıklığı yaratmış olmasına karşın, devam eden dezenflasyon sürecinin Turkcell için destekleyici kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz. Ortalama kullanıcı gelirlerinde yıllık artış oranları bir süre daha gerileyebilir, ancak maliyetlerdeki yıllık bazda artış hızının daha belirgin şekilde azalma sergileyeceğini, bu nedenle de marjlarındaki iyileşmenin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, son dönemde şirket hisselerinde yaşanan gerilemenin orta – uzun vadeli bir yatırım tercihi için fırsat sunduğuna inanıyoruz. Turkcell için teknik bazlı kısa vadeli hedefim 90.00 TL destek seviyesi üzerinde 100.00 – 102.00 TL bandına işaret ederken, temel değerlemeler açısından şirketin uzun vadeli hedef fiyatı ise güncel hedeflerin ortalamasına göre 132.00 TL civarına ve yüzde 41 yükseliş potansiyeline işaret ediyor.

Türk Telekom'un 2024 ilk yarı net kârı 2.5 milyar TL

Türk Telekom, 2024 yılı ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Yılın ilk altı ayında konsolide gelirleri yıllık bazda yüzde 5 reel artışla 63.2 milyar TL'ye yükselen Türk Telekom'un FAVÖK'ü yılık bazda yüzde 22.2'lik sağlam reel artışla 23.9 milyar TL oldu. FAVÖK marjı ise geçen yılın aynı dönemine göre 530 baz puan iyileşme göstererek yüzde 37.8 olarak gerçekleşti. Türk Telekom'un 2024 yılı ilk yarısında net kârı 2.5 milyar TL oldu.

Türk Telekom'un 2024 ikinci çeyrek itibarıyla toplam abone sayısı 52.6 milyon olurken, fiber ağının uzunluğu 449 bin kilometreye yükseldi. 2024 ilk çeyrek itibarıyla 32.2 milyon haneyi kapsayan fiber ağ, 2024 ilk yarısında 32.4 milyon hane kapsamasına ulaştı.

2024 yılı ikinci çeyreğine dair finansal ve operasyonel sonuçlarını değerlendiren Türk Telekom CEO'su Ümit Önal, "Ülkemizin dijitalleşmesi için 2005'ten bu yana yaptığımız yatırım toplamı 20.7 milyar dolara ulaştı. Teknoloji yarışında ülkemizi ileri taşıyacak her hamlede biz varız. Önümüzdeki dönemde de dijitalden altyapıya, fiberden mobile, müşteri deneyiminden girişimlere, her alanda faaliyetlerimizle ülkemizin teknoloji ihracında bayrak taşıyıcısı olmaya tüm gücümüzle devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Memleketin bir şehrinde değil her şehrinde" anlayışıyla 81 ilin tamamını uçtan uca fiber ağlarla ördüklerini kaydeden Önal, "Türkiye'nin bir, iki şehrini değil tüm şehirlerini, güçlü altyapımızla buluşturuyoruz. 2024 yılının ilk yarısı itibarıyla fiber ağ uzunluğumuz 449 bin km'ye yükselirken, fiber hane kapsamamız 32.4 milyona ulaştı. FTTH Council tarafından her yıl yayınlanan fiber gelişim raporuna göre, ülkemiz fiber hane kapsaması sayısında Avrupa ikincisi. Mobilde faturalı abone artışımız rekorlarla devam ediyor. Türkiye'nin tüm şehirlerinde fiber olması fiber mobilitenin vazgeçilmezi. Bu teknolojinin olanaklarından Türk Telekom mobil müşterileri, bugün dahi fazlasıyla yararlanıyor. 5G'ye geçtikten sonra ise bu faydayı hepimiz daha net göreceğiz. Ericsson'un çalışmasına göre; fibere bağlı mobil baz istasyonlarının oranının küresel ölçekte 2030 yılında yüzde 50 olması bekleniyor, bizim ise LTE baz istasyonlarımızın yüzde 52'si şimdiden fiberle bağlanmış durumda. Hem bugün hem de 5G kullanıma girdiğinde bizim elimiz fazlasıyla güçlü" açıklamasını yaptı.

Kiler Grubu, Generali Türkiye Sigorta'nın çoğunluk hisselerini alıyor

2025 yılı stratejik hedefleri doğrultusunda finans sektörüne yönelik ilgisini kamuoyuyla paylaşan Kiler Grubu, Generali Türkiye Holding B.V ile Generali Sigorta Anonim Şirketi'nin hisselerinin yaklaşık olarak yüzde 99.99'unun satın alınmasına yönelik 03.07.2024 tarihinde bir gizlilik sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

"Ülkemizin uzun vadeli büyüme politikaları ve kişi başına düşen gelirdeki artıştan olumlu etkilenmesini beklediğimiz sigortacılık sektöründe de güçlü bir büyüme öngörüyoruz. Bu çerçevede, 150 yılı aşkın süredir Türkiye'de faaliyet gösteren Generali Türkiye Sigorta A.Ş 'nin çoğunluk hisselerinin grubumuz tarafından satın alınmasına karar verildi.

Satın alma süreci kapsamında, Kiler Holding A.Ş. olarak, şirketimiz ve/veya grup şirketlerimiz üzerinden Arex Grup ile birlikte yapılacak muhtemel bir satın almaya ilişkin olarak Generali Türkiye Holding B.V ile Generali Sigorta Anonim Şirketi'nin hisselerinin yaklaşık olarak yüzde 99.99'unun satın alınmasına yönelik 03.07.2024 tarihinde bir gizlilik sözleşmesi imzalanmıştır. Devam eden süreçte, şirketimiz ve yukarıda belirtilen taraflar Hisse Devir Sözleşmesi (HDS) imzalamak üzere anlaşmışlardır. 17/09/2024 tarihinde HDS imzalanmıştır. İlgili hisse devir işlemi Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) ve Rekabet Kurumu (RK) onay süreçlerine tabi olup, hisse devri söz konusu onayların ardından işlemin kapanışının gerçekleşmesiyle geçerli olacaktır." açıklaması yapıldı.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

Şirket, 2Ç24 finansallarında 463 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 149 arttı. Geçen yılın aynı çeyreğinde ise zarar bildirmişti.

AKİŞ GMYO: Akiş GMYO 2Ç24 finansal sonuçlarında 525 milyon TL net kar açıkladı. Geçen sene 6 aylıkta 2.3 milyar TL olarak açıkladığı net karını, geriye dönük, 666 milyon TL olarak düzeltti. Böylece şirket net karını 2024 yılının ilk yarısında geçtiğimiz seneye göre yüzde 62 oranında arttırdı.

AVRASYA PETROL: Şirket, 2Ç24 finansallarında 200 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, yıllık bazda yüzde 36 azaldı.

İHLAS HABER AJANSI: Şirket, 2Ç24 finansallarında 54 milyon TL net zarar açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 12.4 milyon TL net kar bildirmişti.

İHLAS GAZETECİLİK: Şirket, 2Ç24 finansallarında 64.4 milyon TL net zarar açıkladı. Geçtiğimiz çeyrek ise 87.4 milyon TL net zarar bildirmişti.

İMAŞ MAKİNA: İmaş Makina, 2Ç24 finansal sonuçlarında 18 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrekte 84 milyon TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde ise 66 milyon TL zarar bildirmişti.

İŞBİR HOLDİNG: İşbir Holding, 6A24 finansallarında 2.8 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, yıllık bazda yüzde 14 azaldı.

KONYA ÇİMENTO: Konya Çimento 2Ç24 finansal sonuçlarında 27 milyon TL net zarar açıkladı. Böylece 2024 yılının ilk yarısında 227 milyon TL net zarar, 2 milyon TL faaliyet zararı bildirmiş oldu.

PANELSAN: Panelsan, 2Ç24 finansal sonuçlarında 23 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe paralel gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 76 daraldı.

VANET GIDA: Vanet Gıda 2Ç24 finansal sonuçlarında 12 milyon TL net kar açıkladı, satışlar yıllık bazda 2024'ün ilk yarısında yüzde 320 artarak 85 milyon TL oldu. Ancak şirket faaliyet zararı yazdı.

VAKIF GMYO: Vakıf GMYO 2Ç24 finansal sonuçlarında 2.6 milyar TL net kar açıkladı. Geçen sene 6 aylıkta 368 milyon TL olarak bildirdiği net karını, geriye dönük 1.5 milyar TL net zarar olarak düzeltti. Böylece 2024 yılının ilk yarısında 2.1 milyar TL net kar, 239 milyon TL faaliyet karı bildirmiş oldu.

ARÇELİK: Arçelik, 2022 yılında temelleri atılan ve 110 milyon dolar yatırım ile inşa edilen Mısır'daki fabrikanın açılışının geçen hafta yapıldığını duyurdu. İlk aşamada bu fabrikada buzdolabı ve fırın üretilecek olup, ilerleyen dönemde diğer ev aletleri kategorilerinin de üretimi planlanıyor. 70.000 metre kare kapalı alanı bulunan fabrikanın toplam alanı ise 114.000 metre kare. Fabrikanın tam kapasite çalışması halinde yaklaşık 2000 kişiye istihdam sağlanması ve yıllık üretimin 1.5 milyon adede ulaşması hedefleniyor.

CEO EVENT MEDYA: Şirket, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yürütücülüğünde 2-6.10.2024 tarihlerinde Adana Şakirpaşa Havalimanı'nda gerçekleştirilecek Teknofest Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde koordinasyon ve destek hizmetleri sağlayacak olup, bu faaliyetlerden 100 milyon TL ciro elde etmeyi hedefliyor.

DOĞAN BURDA: Şirket 19.5 milyon TL ödenmiş sermayesindeki Doğan Holding ve Burda GmbH'ın sahip olduğu toplam yüzde 76.30 oranındaki payın, Alt Capital Holding A.Ş., Re-Pie Portföy Yönetimi A.Ş. ve Re-Pie Yatırım Holding A.Ş'ye 9.56 milyon dolar bedelle satışını tamamladı.

GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık Yönetimi 986.75 milyon TL anapara büyüklüğündeki 3 portföyün devir ve temlik işlemlerinin tamamlandığını duyurdu. Ek olarak şirket 683.44 milyon TL büyüklüğündeki 2 tahsili geçmiş bireysel portföyün ihalesinde en yüksek teklifi vererek kazandığını duyurdu.

HALKBANK: Fitch Ratings, Halk Bankası'nın Uzun Vadeli Yabancı Para Notunu "B-"den "B+"ya, Uzun Vadeli Yerel Para Notunu "B+"dan "BB-"ye, Devlet Destek Notunu "b-"den "b+"ya yukarı yönlü revize etti.

İŞ FİNANSAL KİRALAMA: Fitch Ratings, İş Finansal Kiralama'nın Uzun Vadeli Yabancı Para Notunu B'den BB-'ye, Uzun Vadeli Yerel Para Notunu B+'dan BB-'ye ve Hissedar Destek Notunu b'den bb-'ye yükseltti. Şirketin Uzun Vadeli Yabancı Para Notu ile Uzun Vadeli Yerel Para Notunun görünümleri de "Durağan" olarak belirlendi.

KOTON: Koton, 2Ç24 finansallarını 26 Eylül tarihinde kamuya duyuracağını açıkladı.

MAKİM MAKİNA: Makim Makina, 2Ç24 finansal sonuçlarında 32 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 56 daralırken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 24 arttı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, yıllık bazda yüzde 19, çeyreksel bazda ise yüzde 23 daraldı.

PERA YATIRIM HOLDİNG: Şirket, renovasyon çalışmaları devam eden Sümerpark AVM'nin zemin katındaki 231.63 metre kare büyüklüğündeki mağazası için Efor Mağazacılık ile 5 yıllık kira sözleşmesi imzaladığını, kira bedelinin mağazanın aylık cirosu üzerinden hesaplanacağını açıkladı.

RUBENİS TEKSTİL: Rubenis Tekstil, 2Ç24 finansal sonuçlarında 8 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 80, bir önceki çeyreğe göre yüzde 87 daraldı.

SMARTİKS YAZILIM: Şirket, 2022 yılında yapılan YEKA-4 ihalesi kapsamında Niğde Bor'da 140 MWm/100 MWe kurulu gücündeki "G4-Bor-1 GES" projesine hak kazanmış olup, yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Smart Ges Enerji Üretim'e 30 yıl süreyle geçerli olacak üretim lisansını alındığını duyurdu.

TUBORG: Tuborg, fiili dolaşım oranının yüzde 5'i aşması nedeniyle, üst pazara geçiş amacıyla Borsa İstanbul'a başvuru yapıldığını açıkladı.

VESTEL: Vestel, Çin'in en büyük TV üreticisi Hisense Co., Ltd.'nin bir yan kuruluşu olan ve önde gelen TV işletim sistemi ve yayın platformu VIDAA'yı bünyesinde bulunduran VIDAA International Holdings BV'de yüzde 4.64 oranında pay satın almak üzere bir iyi niyet mektubu imzalamış olup, taraflar arasındaki görüşmelerin devam ettiğini duyurdu. Şirket, bu ortaklık neticesinde global TV platform portföyünü daha da zenginleştirerek küresel TV platform ekosisteminde önemli bir oyuncu haline gelmeyi hedefliyor.

BEYAZ FİLO: Beyaz Filo, 2Ç24 finansal sonuçlarında 8 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 44 milyon TL net kar, bir önceki çeyrekte ise 99 milyon TL net zarar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, yıllık bazda yüzde 48 artış gösterirken, çeyreksel bazda ise yüzde 2 azalarak 3.13 milyar TL oldu.

MAVİ GİYİM: Mavi Giyim, 2Ç24 finansal sonuçlarında 512 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 31, bir önceki çeyreğe göre yüzde 51 daraldı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, yıllık bazda yüzde 7, çeyreksel bazda ise yüzde 17 daraldı.

SUN TEKSTİL: Sun Tekstil, 2Ç24 finansal sonuçlarında 151 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 arttı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, yıllık bazda yüzde 21 arttı, çeyreksel bazda aynı kaldı.

TORUNLAR GMYO: Torunlar GMYO 2Ç24 finansal sonuçlarında 4.6 milyar TL net zarar açıkladı, net satışlar aynı kalırken FAVÖK yıllık yüzde 7 düşerek 916 milyon TL oldu.

ÇELİK HALAT: Çelik Halat, 230 bin metre kare büyüklüğündeki susuz tarım arazisi niteliğindeki arazilerin satılmasına karar verdi.

ÇELEBİ HAVA SERVİSİ: Çelebi Hava Servisi, Endonezya'daki iki bağlı ortaklığının sermaye artışına katılma kararı aldı. Çelebi, yüzde 99 payı doğrultusunda toplamda 3.65 milyon dolar sermaye ödemesi yapacağını duyurdu.

GARANTİ BBVA: Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunun "B+"dan "BB-"ye yükseltilmesini takiben, Garanti BBVA'nın uzun vadeli YP notunu "B"den "BB-"ye, TL notunu ise "B+"dan "BB-"ye yükseltti, not görünümünü "Pozitif"ten "Durağan"a çevirdi. Ayrıca, bankanın finansal kapasite notu "B+"dan "BB-"ye yükseltti.

GENTAŞ: Gentaş, Gentaş Kimya sermayesinde sahip olunan 76 milyon adet paydan 4 milyon adedinin ortak satışı yöntemiyle halka arz edilmesine karar verildiğini, bu amaçla SPK'ya başvuru yapıldığını açıkladı.

GİRİŞİM ELEKTRİK SANAYİ: Şirket, Ankara Üniversitesi'nin 48MWp Güneş Enerjisi Santrali Kurulumu için gerekli malzeme alımı ihalesini 788 milyon TL bedelle kazandı.

HALK GMYO: Şirket, ödenmiş sermayesinin, tamamı 2023 yılı dönem karından karşılanmak üzere, 3.1 milyar TL'den 3.7 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin başvurusunun onaylandığını ve Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayınlandığını bildirdi.

ORGE: Şirket, 2Ç24 finansallarında 75.5 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, yıllık bazda yüzde 116 arttı.

REYSAS: Şirketin sermayesinin yüzde 300 oranında artışla 2 milyar TL'ye çıkarılması için Sermaye Piyasası Kurulu'na yapılan başvuru 12.09.2024 tarihinde onaylanmış olup, bedelsiz pay alma hakkı kullanım tarihi 18.09.2024 olarak belirlendi.

ŞEKERBANK: Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesine paralel olarak Şekerbank'ın Uzun Vadeli TL ve YP İhraççı Notlarını "B-"den "B"ye yükseltti, not görünümünü "Pozitif" olarak korudu.

VERUSA HOLDİNG: Şirketin yüzde 100 bağlı ortaklığı Standard Boksit, geçen hafta 3.16 milyon dolar tutarında boksit cevheri ihracat sözleşmesi imzaladı.

YAPI KREDİ: Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunun "B+"dan "BB-"ye yükseltilmesi sonrasında, Yapı Kredi'nin uzun vadeli yabancı para notunu "B"den "BB-"ye, uzun vadeli Türk lirası notunu ise "B+"dan "BB-"ye çıkarıp ve görünümü "Pozitif"ten "Durağan"a revize etti.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.