Borsada yeni bir çıkış dalgası konuşuluyor

TCMB’nin enflasyon tahminlerine yakınsanması ve enflasyondaki aylık düşüşün devam ettiğine dikkat çeken uzmanlar, enflasyonun içinde bulunduğumuz yüksek faiz ortamının gerisinde kalacağını düşünüyor. Uzmanlar, bunun da borsaya yeniden cazibeyi artıracağını vurguluyor…
12.09.2024 12:53 GÜNCELLEME : 12.09.2024 12:53

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Küresel piyasalar geçen haftaya ABD borsalarının kapalı olması nedeniyle zayıf başladı. (Bu yazı Para Dergisi'nin 08.09.2024 tarihli sayısına aittir) Borsa İstanbul ise bir önceki hafta gerçekleşen tepki alımlarının da etkisiyle küresel borsalara göre yine pozitif ayrıştı. Geçen haftanın en önemli gündem maddesi, Türkiye'de enflasyon verileri ve Cuma günü de piyasalar kapandıktan sonra kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye değerlendirmesinin sonuçlarıydı.

Geçen hafta açıklanan Ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamları sonrası banka ve aracı kurumların ortak görüşü enflasyondaki iyileşmenin devamı yönünde oldu. TÜFE Ağustos'ta aylık bazda yüzde 2.47 arttı. Yıllık TÜFE ise yüzde 61.78'den yüzde 51.97'ye geriledi.

Bu hafta (geçen Cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra gece saatlerinde açıklanması beklenen) Fitch'in Türkiye kredi notuna dair değerlendirmesi trendin belirlenmesinde etkili olacak. Analistler, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu 'B+'dan 'BB-'ye bir kademe yükselterek, kredi notu görünümünü 'pozitif' olarak sürdürmesini bekliyor. Bu beklentinin önemli oranda fiyatların içinde olduğunu belirten uzmanlar, yine de piyasayı pozitif etkileyeceğini düşünüyor.

Öte yandan Borsa İstanbul'da beklentilerden zayıf kalan 2Ç24 GSYH verilerine karşın yurt dışına göreceli pozitif ayrışma, ilerleyen günlerde de devam etti. Ve BIST- 100 endeksi geçen hafta üç günü 10 bin puanın üzerinde kapadı. Analistler, bu dönemde işlem hacminin yüksek olması ve yabancı alımlarıyla desteklenen para girişinin olumlu olduğunu söylüyor. Ancak hafta ortasında BIST de küresel satışlardan nasibini aldı. Uzmanlar, dolar bazında gerilemenin daha sınırlı kaldığına dikkat çekti. Analistler, dışarıda satışların derinleşmesi halinde, Borsa İstanbul'un bundan çok fazla kaçınamamasından endişe ediyor.

Öte yandan Fed'in faiz indirimlerine çok yakın olması ve 18 Eylül toplantısıyla indirim sürecinin başlaması bekleniyor.

Hafta sonuna doğru Borsa İstanbul'da para çıkışı, yabancı satışı ve momentum kaybı görüldü. Uzmanlar, borsada belirgin bir iyileşme için 10.200 direncinin aşılması gerektiğinin altını çiziyor.

TCMB'nin enflasyon tahminlerine yakınsanması ve enflasyondaki aylık düşüş eğiliminin devamına dikkat çeken uzmanlar, böylece enflasyonun içinde bulunduğumuz yüksek faiz ortamının gerisinde kalacağını düşünüyor. Bunun da borsa için yeniden cazibeyi artıracak en önemli gelişme olduğunu hatırlatan uzmanlar, enflasyondaki düşüş öncesi ise öncelikle telekomünikasyon, sağlık, havacılık ve petrokimya hisselerinin pozitif etkileneceğini; bilişim, çimento, inşaat ve GYO sektörlerinin ise olumlu etkilenme eğiliminde bulunabileceğini öngörüyor. Bu kapsamda da uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 23 hissenin takip edilmesini öneriyor.

"BIST-100 SON BEŞ YILDA YÜZDE 900 GETİRİ SUNDU"

Borsalarda trendin yatırımcıların piyasaya olan ilgisi, güveni ve beklentileriyle şekillendiğini belirten Colendi Menkul Değerler Araştırma Analisti İbrahim Şişman, son 5 yıla baktığımızda yüksek enflasyonist sürecinden geçen ekonomide neredeyse bütün varlıkların değerinin nominal olarak artış kaydettiğini hatırlatıyor. BIST-100 endeksinin ise son 5 yılda yüzde 900 civarında bir getiri sunduğunu kaydeden Şişman, "Sadece enflasyon etkisiyle değil, halka arzlara olan ilgi de yatırımcıların borsayı tercih etmesinde etkili oldu. Geçtiğimiz yıldan itibaren ise ekonomi politikalardaki dönüşle birlikte ekonomiye güven ve değerli TL temasına da yatırım yapıldı. Son bir yılda BIST- 100 yüzde 23 getiri sunarken, BIST Banka Endeksi yüzde 83 yükseliş potansiyeli sergiledi. Yükseliş trendlerinde olumlu makro ve sektörel gelişmelerin seyri takip edilirken, düşüş trendlerinde ise zayıf gelen finansal sonuçlar, risksiz alternatif getirili araçların cazip olması ve jeopolitik riskler ağır basıyor. Sonuçta yatırımcıların herhangi bir yatırım enstrümanından temel beklentisi getiri elde etmek. Son 3 aylık mevduat getirileri yıllık yüzde 59 seviyesinde kalmaya devam etti. Ağustos ayı enflasyon verisinin de yüzde 51.97 olduğu ortamda reel olarak faiz getirisi mevcut. Bu araç sonuçta risk almak istemeyen yatırımcılar için oldukça cazip olsa da portföyde yüksek sermaye kazancı talep eden yatırımcılar için tercih edilmeyebiliyor veya düşük ağırlıklı portföylerde yer veriliyor. Şu anda bütün bunları göz önüne alıp değerlendirdiğimizde en önemli konu enflasyondaki düşüş seyrinin devam etmesi, yanında yapısal reformlar, ihracatı artırıcı ve ithalatı azaltıcı adımlar, kamu tasarruf programlarının etkin şekilde yürütülmesi ve nihai olarak yüksek enflasyon beklentilerinin kırılması" yorumunu yapıyor.

"ENFLASYONDA Kİ DÜŞÜŞ BORSAYA İLGİYİ ARTIRACAK"

Ağustos ayında TÜFE'nin yüzde 2.47 olarak açıklandığını, alt kalemlerine bakıldığında gıda ve alkolsüz içeceklerin fiyatında (-%1,1) düşüş kaydedilirken yüzde 11.34 ile eğitim ve yüzde 8.51 ile konutun başı çektiğini belirten Şişman,

mevsimsellik etkisinin yoğun olarak hissedildiği bu ayda mal fiyatlarının da ortalamanın altında kaldığını, hizmet kalemlerinin ise ortalama üstü şeklinde takip edildiğini belirtiyor. Burada en çok dikkat edilen konunun hane ve reel sektör beklentilerinin TCMB hedeflerine yakınsaması olduğunu ifade eden Şişman, "TCMB'nin enflasyon tahminlerine yakınsanması ve enflasyondaki aylık düşüş eğiliminin devamı içinde bulunduğumuz yüksek faiz ortamının gerisinde kalmasını sağlayacak. Bu da borsa için yeniden cazibeyi artıracak en önemli gelişme olarak bulunuyor. Son dönemde izlediğimiz enerji zamları aylık enflasyonu artırıp beklentileri de bozdu. Ancak son çeyrekte beklenen yavaşlama ile birlikte şu an yüzde 52 olan manşet enflasyonun TCMB'nin üst bant hedefi olan yüzde 42 noktasına yakın bir noktada yılı kapatacağını öngörüyoruz" diyor.

"YABANCI YATIRIMCI DA HİSSEDE AĞIRLIK ARTTIRIR"

Enflasyonun düşmesi için sıkı para politikasıyla faizlerin yüksek kalması başta olmak üzere önemli adımlar atıldığını da dile getiren Şişman, böylece harcama yerine tasarrufa yönlendirilmenin amaçlandığını söylüyor. Bu süreçte birçok firmanın satışlarında talep azalması sonucu düşüş eğilimi kaydedildiğini belirten Şişman, enflasyon muhasebesi uygulandığı için de olumsuz etkilerin fazlasıyla bilançolara yansıdığını ifade ediyor. Öncelikle enflasyon muhasebesinin olumsuz etkilerinde azalma görülmesinin son bilanço döneminde görülen olumsuzlukları azaltacağını da hatırlatan Şişman, "Diğer taraftan faiz indirim beklentileriyle yatırım iştahında artış ve talepteki canlanmayla birlikte şirketlerin satışları ve karlılığında artışlar gözlenecek. Risksiz getirilerdeki azalış beklentileriyle birlikte riskli varlıklara olan talep ve borsaya yönelim ve yükselişi destekleyecektir. Ayrıca enflasyondaki düşüş eğilimi sonrası beklenen faiz indirimleri yabancı yatırımcının yaşanacak TL tahvil yükselişinin ardından hisse tarafında ağırlık artırmasının da en önemli adımı olacak" yorumunu yapıyor.

"TELEKOMÜNİKASYON, SAĞLIK, HAVACILIK"

Haziran ayından itibaren başlayan manşet enflasyonundaki düşüşün ekonomide güvenin tesisinde önemli rol oynadığını belirten Şişman, ancak yüksek faizli bir dönemden geçiyor olmamızla birlikte borçlu şirketlerin finansman giderlerinde artış olduğu gibi net nakit pozisyonunda olan şirketlerin de faaliyet dışı karlarla özsermayelerini güçlendirdiğinin altını çiziyor. Şişman, bu çerçevede net nakit pozisyonu olan veya düşük oranda kaldıraç kullanan, ekonomik aktivitenin yavaşladığı bu dönemde kapasite artırıcı veya katma değerli üretimi destekleyici yatırım açıklayan, geçtiğimiz yıla göre daha fazla sipariş alan, enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenen, kurumsal yönetim ilkelerine bağlı ve potansiyel yabancı yatırımcıların ilgi alanına giren veya girebilecek şirketlerin ön plana çıkabileceğini düşünüyor.

Enflasyondaki düşüş öncesi ise öncelikle telekomünikasyon, sağlık, havacılık ve petrokimya hisselerinin pozitif etkileneceğini belirten Şişman, bilişim, çimento, inşaat ve GYO sektörlerinin ise olumlu etkilenme eğiliminde bulunabileceğini öngörüyor.

Şişman, bu kapsamda uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere AG Anadolu Grubu Holding, Anadolu Efes, Aselsan, BİM, Çemtaş, Doğan Holding, Emlak Konut GYO, E-bebek Mağazacılık, Enka İnşaat, Ford Otosan, Oyak Çimento, Koç Holding, Mavi Giyim, Migros, Turkcell, THY, Tekfen Holding, Tofaş Otomobil Fabrikaları, Türk Telekom, Turkcell, Tüpraş, Aksa Enerji ve Polisan Holding hisselerinin takip edilmesini öneriyor.

"EMLAK KONUT'TA HEDEF FİYATI YÜKSELTTİK"

Deniz Yatırım, Emlak Konut GYO için hedef fiyatını 13 TL'den 17.3 TL'ye yükseltti ve tavsiyesini "al" olarak korudu.

Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, şirketin 2Ç24 döneminde yıllık bazda yüzde 61 düşüşle 4.914 milyon TL satış geliri elde ettiğine dikkat çekerek "FAVÖK tarafında ise yıllık bazda yüzde 62 daralmayla 889 milyon TL elde ederken, FAVÖK marjı 0.4 puan düşerek yüzde 18.1 olarak açıklandı. Emlak Konut GYO enflasyon muhasebesi uygulanmış 2Ç24 finansallarında 292 milyon TL net kar açıkladı" dedi.

1Ç24 döneminde, Fikirtepe projesinde satın alınan 1.615 bağımsız ünitenin ödemesine bağlı olarak 958 milyon TL seviyesine gerileyen, net nakit pozisyonunun ise 4.300 milyon TL seviyesine çıktığını hatırlatan Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "2Ç24 sonu itibari ile, şirketin özsermayesi yıllık bazda yüzde 269 artarak 73.602 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Şirketin özsermaye gelişimini ve net nakit pozisyonundaki toparlanmasını olumlu karşılıyoruz.

2Ç24 sonu itibari ile şirketin arsa stoğu 24.2 milyar TL, kar paylaşımlı projelerinin tutarı 41.9 milyar TL, anahtar teslim projelerinin tutarı 30.8 milyar TL, satılabilir gayrimenkullerinin tutarı 12.1 milyar TL ve son olarak da Fikirtepe projesinden satın aldığı konutların peşin ödenmiş giderlerde gösterilen tutarı 15.6 milyar TL düzeyindedir. Özellikle İstanbul'da projeleri bulunan şirket, 2Ç24'te toplamda 84 bin metrekare büyüklüğünde 579 adet bağımsız bölümün yaklaşık 6.84 milyar TL karşılığı ön satışının gerçekleştirildiğini açıklamıştı. 2024 yılında ise 534 bin metre kare ön satış, 52 milyar TL ön satış geliri hedeflenirken, net kar da 5.8 milyar TL olarak bekleniyor.

Mevcut durumda, Emlak Konut GYO için hedef fiyatımızı 13.00 TL'den 17.30 TL seviyesine revize ediyoruz, AL önerimizi ise korumaya devam ediyoruz. Hisse, yıl başından itibaren BIST 100 endeksinin yüzde 30 üzerinde performans göstermiştir. Geriye dönük 12 aylık verilere göre hisse 0.6 PD/DD çarpanıyla işlem görmektedir."

"MODEL PORTFÖYÜMÜZÜ YENİLEDİK"

Ak Yatırım araştırma departmanı yetkilileri ise model portföyünü yenileyerek hisse öneri listesine İş Bankası, Migros ve Medical Park'ı ekleyip, listeden Lokman Hekim ve Logo'yu çıkardığını açıkladı.

İş Bankası'nın, 2024 yılında tüm iştiraklerini holding yapısı altında toplama planının şimdilik başarısız olması, Şişecam iştirakinin cam sektörünün küresel zayıflığından etkilenmesi ve devam eden marj baskısı nedeniyle banka endeksinden yılbaşından bu yana yüzde 9 daha düşük performans gösterdiğinin altını çizen Ak Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "Ancak benzer banka ortalamasına göre yüzde 20 iskonto taşıyan ve 0.7'lik F/DD bu fiyatlamayı fazlasıyla yansıtıyor. Operasyonlarda iyileşme ve enflasyon muhasebesine geçiş (İş Bankası'nın duran varlık portföyünün büyüklüğü dikkate alındığında) hissede güçlü bir toparlanma sağlayabilir" yorumunu yaptı.

Migros yönetiminin 2Ç24 finansalları sonrası 2Y24'te brüt marjların 1Y24'e göre daha iyi olmasını beklediğini paylaşmasını da hatırlatan Ak Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, şu değerlendirmeyi yaptı: "Ek olarak yılın ikinci yarısında personel maliyet baskısının da ortadan kalkacak olması nedeniyle opex marjında da iyileşme olacağını öngörüyoruz. 2Y24'te marjların hem 1Y24'e göre (+100bps) hem de 2Y23'e göre (+20bps) iyileşeceğini düşünüyoruz. Buna göre 2Y24'te yıllık bazda FAVÖK büyümesinin (TAS 29 ve TFRS 15&16 öncesi) yüzde 80'i aşacağını tahmin ediyoruz.

Hisse öneri listemize sağlık sektörünü temsilen MLP Sağlık'ı Lokman Hekim'in yerine dahil ediyoruz. Lokman Hekim listeye aldığımızdan beri gösterge endeksin yüzde 37 üzerinde getiri sağlayarak başarılı oldu. Ancak hisse fiyatındaki yaklaşık yüzde 15'lik geri çekilmeden sonra MLP'yi: göreceli olarak daha güçlü işletme nakit akışı performansı, son 2 yılda sektördeki fiyat artışlarına rağmen hasta hacmini sürdürebilme yeteneğine ve daha düşük kaldıracı (net borç/FAVÖK) nedeniyle tercih ediyoruz. Logo'yu ise faturalanan gelir artışının sınırlı kalması ve Romanya operasyonlarının yüzde 65'inin satışının İNA tahminlerimiz üzerindeki olumsuz etkisi nedeniyle listeden çıkarıyoruz. Hisse öneri listemiz yılbaşına göre yüzde 66 getiri sağlayarak BIST-100 toplam getiri endeksini yüzde 24 yenme başarısı gösterdi."

İbrahim ŞİŞMAN/ Colendi Menkul Değerler Araştırma Analisti

"THY hisseleri portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir"

THY: Şirket 2024 yılı 2. çeyrekte 182.8 milyar TL satış, 34 milyar TL FAVÖK ve 30 milyar TL net kar elde etti. Bu sonuçları 2023 yılı 2. çeyreği ile kıyasladığımızda satışlarda yüzde 70, FAVÖK'te yüzde 32 ve net karda yüzde 121 oranlarında artış dikkat çekiyor. Yeni nesil uçak sayısının payı yüzde 33'de kalırken toplam filo ise geçen yılın yarıyılında 419 iken 2024 yarıyılında yüzde 9.3 artarak 458'e ulaştı. Güçlü e-ticaret büyümesiyle şirketin performansında kargo gelirlerinin etkisi de arttı. Son finansalları ile şirket dünyada taşınan kargo ton kilometreye göre 3. sıraya yükselerek pazar payının yüzde 5.1'ine sahip. Yılın ilk 6 ayında yolcu sayısı geçen yıla göre yüzde 4.8 artarak 4.6 milyona ulaştı. Doluluk oranının ise 80 baz puanlık bir kayıp yaşayarak yüzde 80.8'e gerilediği görülüyor. Akaryakıt, personel, yer hizmetleri ve kargo operasyonları sebebiyle marjlarda daralma meydana gelmiş. Mevsimsellik etkisiyle yılın en güçlü çeyreğine giriş yapan Türk Hava Yolları'nın performans açısından endekse pozitif katkı sunmasını bekliyoruz. Öte yandan geçtiğimiz yılın 3. çeyreğinde 2. çeyreğine göre dolar bazında ciro yüzde 22 artarak 6.3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Şirket hisseleri yılbaşından itibaren yaklaşık -2% rölatif getiri elde etti. Küresel benzer şirketlere göre kıyasladığında da sektör ortalaması 4.86 FD/FAVÖK çarpanına göre yaklaşık yüzde 13 iskontolu ve 4.25 FD/FAVÖK ile işlem görüyor. THY hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

ENKA İNŞAAT: Şirket 2024 yılı 2. çeyrekte 23.68 milyar TL net satış, 5.9 milyar TL FAVÖK ve 6.3 milyar TL net kar açıkladı. Bu sonuçlar 2023 yılı 2.çeyrek ile kıyaslandığında satışlarda yüzde 59, FAVÖK'te yüzde 61 ve net karda ise yüzde158 artışa işaret ediyor. Şirketin uzun dönemdir net nakit pozisyonunda olması ve bunun 2024- 1. çeyrekten sonra 2024- 2. çeyreğinde yüzde 5 azalmasına rağmen 96.1 milyar TL seviyesinde korunmasını olumlu karşılıyoruz. Enka toplam nakit ve finansal yatırımları ile 5.1 milyar dolar değerinde bir portföye sahip. Yatırımların yüzde 40'ı uzun vadeli tahviller ve fonlardan oluşuyor. Ağırlıklı döviz bazlı bu yatırımlar iş modelini destekleyici hedge pozisyonu olmasını sağlıyor. Şirket inşaat faaliyetlerinde bekleyen işlerde yaklaşık 6 milyar dolarlık tarihinde en yüksek Backlog'unu barındırıyor. Dünyada farklı ülkelerde çeşitlendirmiş portföy yapısıyla riskin dağıtıldığı portföy yapısına sahip. Öte yandan 16 Ağustos tarihinde 2. çeyrek finansallarını açıkladıktan sonra endeksten rölatif olarak yüzde 14 pozitif ayrışarak yeni zirve fiyat seviyesini gördü. Son 4 çeyreklik verilerine göre şirket 14 F/K, 1.24 PD/DD çarpanları ile işlem görürken, son üç yıllık ortalamaları 13.6 F/K, 1.10 PD/DD seviyelerinde. Ayrıca şirket hisseleri yılbaşından itibaren yaklaşık yüzde 20 rölatif getiri elde etti. Enka İnşaat hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

AG ANADOLU GRUBU HOLDİNG: Şirket 2024 yılı 2. çeyrekte 133.3 milyar TL satış, 11.4 milyar TL FAVÖK ve 1.8 milyar TL net kar elde etti. Bu sonuçları 2024 yılı ilk çeyreği ile kıyasladığımızda satışlarda yüzde 17, FAVÖK'te yüzde 63 artış kaydedilirken net karda yüzde19 oranında azalış gözleniyor. Perakende ve içecek segmentindeki ağırlığı sebebiyle hızlı tüketim sektörünün enflasyonist baskılara karşı güçlü sonuçlar açıkladığı dikkat çekiyor. Coca Cola İçecek satışları yıllık yüzde 1 büyüme ile 451 milyon ünite kasaya ulaşırken en çok Irak (+%15) ve Azerbaycan'ın (+%11) büyümeye destek verdiği görülüyor. Anadolu Efes ise konsolide yüzde 7 büyüme ile 10.8 mhl satış hacmi kaydetti. Cironun yaklaşık yarısını oluşturan Migros'ta yüzde 11'lik reel artış büyümeyi destekledi. Otomotiv grubunda ise yıllık yüzde 21 oranında daralma yaşanırken bunun etkisi holding net aktif değerini (%19) sınırlı etkiledi. Son çeyrekte net borç yüzde17 azalarak 30 milyar TL'nin altına geriledi. Net borç/ FAVÖK rasyosu ise 1.1 seviyesine düştü. (1Ç24: 1.3) Şirket hisseleri yılbaşından itibaren yaklaşık yüzde 24 rölatif getiri elde ederek endeks üstü performans sağladı. Holding Net Aktif Değeri halka açık iştirakler üzerinden yapılan çalışmaya göre yüzde 48 iskontoya işaret ediyor. AG Anadolu Grubu Holding hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

Cem Zeytin'in halka arzı 3.36 taleple tamamlandı

Cem Zeytin, 29 Ağustos – 2 – 3 Eylül 2024 tarihlerinde gerçekleşen talep toplama sürecini tamamladı. Yatırımcılardan halka arz büyüklüğünün yaklaşık 3.36 katı talep geldi.

30 yıllık geçmişe sahip Cem Zeytin'in halka arzı Bulls Yatırım liderliğinde toplam 41 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla gerçekleştirildi. Halka arzın büyüklüğü 1 milyar 530 milyon TL oldu. Halka arzda yurt içi bireysel yatırımcılardan 1.81 kat, yurt içi kurumsal yatırımcılardan 5.69 kat olmak üzere toplamda halka arz büyüklüğünün 3.36 katı talep geldi.

Halka arzda 437 bin 342 yurt içi bireysel yatırımcıya, 101 yurt içi kurumsal yatırımcıya olmak üzere toplamda 437 bin 443 yatırımcıya dağıtım yapıldı. Planlanan tahsisatla uyumlu olarak halka arzda yüzde 60 bireysel yatırımcılara, yüzde 40 kurumsal yatırımcılara dağıtım yapılırken, halka açıklık oranı yüzde 24.87olarak gerçekleşti.

Cem Zeytin yönetimi, "Halka arz ile birlikte büyüme stratejimize paralel olarak üretimimizi güçlendirip ihracat payımızı artırmayı, sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda yenilenebilir enerjiyi daha fazla kullanmayı planlıyoruz" dedi.

Cem Zeytin, CEMZY koduyla 9 Eylül Pazartesi günü Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da işleme başlayacak.

Konuyla ilgili Borsa İstanbul'dan "Cem Zeytin A.Ş.'nin sermayesini temsil eden 402.000.000 TL nominal değerli payları Kotasyon Yönergesi'nin 8'inci maddesi çerçevesinde kota alınmıştır. Halka arz edilen 100.000.000 TL nominal değerli şirket payları 09/09/2024 tarihinden itibaren Yıldız Pazar'da 15.30 TL/pay fiyat, "CEMZY.E" kodu ve sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye başlayacaktır. İlgili sırada maksimum emir değeri 1.000.000 TL olarak belirlenmiştir" açıklaması yapıldı.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

KALEKİM: Kalekim, 2Ç24 finansal sonuçlarında 175 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar bir önceki çeyreğe göre yüzde 55 arttı, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 23 daraldı. Şirketin satış gelirleri, bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 azalırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 3 arttı.

AKSA ENERJİ: Şirket, 2Ç24 dönemi finansallarında 1 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 97 oranında artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44 oranında azaldı.

GÜR-SEL TURİZM: Şirket, 2Ç24 dönemi finansallarında 278.8 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 58 oranında artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5 oranında yükseldi.

POLİSAN HOLDİNG: Şirket, 2Ç24 dönemi finansallarında 156.6 milyon TL net zarar açıkladı.

GALATA WIND ENERJİ: Şirket, 2Ç24 dönemi finansallarında 190.3 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 84 oranında artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21 oranında azaldı.

PETKİM: Petkim yüzde12 oranında dolaylı ortağı olduğu STAR Rafineri A.Ş'ye ait rafineride periyodik planlı bakım çalışmasının geçen hafta (Cuma günü ) itibarıyla başladığını açıkladı. Bu bakım kapsamında, STAR Rafineri'de tüm üniteler duruşa geçmiş olup, STAR Rafineri genelindeki bakım çalışması yaklaşık olarak 2 ay sürecek. Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte rafinerinin üretim kapasitesinde yüzde 2.5'lik bir artışın sağlanması bekleniyor. Bu dönemde ham madde temini stoklardan ve diğer tedarikçilerden karşılanacak, üretim faaliyetleri kesintisiz devam edecek.

ALKİM KAĞIT: Alkim Kağıt, montaj aşaması devam eden yatırımların tamamlanması için gerekli sistem, makine ve teçhizatın plan dahilinde olmayan aksamalar nedeniyle yatırımın tamamlanma süresinin uzadığını, 2025 yılın ilk yarısında tamamlanmasını beklendiğini açıkladı.

DOĞANLAR MOBİLYA: Doğanlar Mobilya, Ağustos ayında 6 yeni mağaza açılışı yapıldığını açıkladı. 31 Ağustos itibarıyla yurtiçinde 658 ve yurtdışında toplam 113 olmak üzere 771 satış noktasına ulaşıldı.

PEGASUS: Pegasus, yurt dışında satılmak üzere 500 milyon dolar tutarında borçlanma aracının ihracının tamamlandığını duyurdu.

ÇİMBETON: Çimbeton, 2Ç24 finansal sonuçlarında 4 milyon TL net zarar açıkladı. 34 milyon TL parasal kazanca rağmen net zarar eden şirketin FAVÖK kalemi de 2Ç23'e oranla yüzde 64 gerileyerek sadece 33 milyon TL olarak bildirildi. Net satışlar kaleminde yıllık bazda yüzde 13 artış kaydedilirken çeyreksel bazda yüzde 5 daraldı.

ÇİMENTAŞ: Çimentaş, 2Ç24 finansal sonuçlarında 536 milyon TL net kar açıkladı. Net satışlarda şirket yıllık bazda yüzde10 daralırken çeyreksel bazda yüzde 7 artış kaydetti.

RAL YATIRIM HOLDİNG: RAL Yatırım Holding, 2Ç24 finansal sonuçlarında 276 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, çeyreklik bazda yüzde 20, yıllık bazda ise yüzde143 arttı.

DAGİ GİYİM: Dagi Giyim, bedelli sermaye artırımı için belirlediği oranı yüzde 250'den yüzde 200'e revize ettiğini açıkladı.

PASİFİK TEKNOLOJİ: Pasifik Teknoloji, 2Ç24 finansal sonuçlarında 62 milyon TL zarar açıkladı.

SANICA ISA SANAYİ: Sanica, 25 milyon TL tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 2023 yılı gelirlerinin yüzde1.13'üne tekabül ediyor.

SMART GÜNEŞ: Smart Güneş 7.3 milyon euro tutarında güneş paneli siparişi aldı. Tutar, 2023 yılı gelirlerinin yüzde 3'üne tekabül ediyor.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik, yurt dışında yerleşik bir müşteri ile 15.6 milyon euro tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 2023 yılı gelirlerinin yüzde 14.79'una tekabül ediyor.

ZORLU ENERJİ: Zorlu Enerji, yurt dışı yatırım bankalarıyla 1.1 milyon dolara kadar sürdürülebilir finansman sağlamak için yurtdışı borçlanma aracı ihracı için SPK'ya başvurdu.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji , TEİAŞ Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 400 kV Bölücek TM Tevsiat Yapımı ihalesinde en avantajlı teklifi vererek 1. oldu. İhale baz bedeli 393.4 milyon TL olarak açıklandı.

MİGROS: Migros, Ağustos ayında 35 yeni mağaza ve 2 dağıtım merkezi açarak, toplam mağaza sayısını 31 Ağustos 2024 itibarıyla 3.537'ye çıkardı.

OYAK ÇİMENTO: Oyak Çimento, 2Ç24 finansallarında 2.1 milyar TL net kâr açıkladı. Açıklanan rakamda 262 milyon TL parasal kayıp etkili oldu. Şirket, enflasyon muhasebesi etkisiyle düzelttiği 2Ç23 finansallarına göre bu çeyrekte net satışlarını yüzde 1.9, FAVÖK'ü ise yüzde16 oranında düşürdü. Net kâr ise 2Ç23'e kıyasla 1Ç24'te yüzde 69.3 oranında azaldı. Ayrıca, 2023'ün ilk yarısı ile 2024'ün ilk yarısı karşılaştırıldığında net kârda yüzde 59'luk bir düşüş gözlemlendi.

TAT GIDA: Tat Gıda, 2Ç24 finansallarında 278 milyon TL net zarar açıkladı. 2Ç23'te 104 milyon TL net kâr bildirmişti. Açıklanan rakamda 10 milyon TL parasal kayıp etkili oldu. 2Ç23'e göre net satışlar yüzde 22 düştü ve marjlardaki olumsuz gidişat devam ediyor. 2024'ün ilk yarısında toplam 409 milyon TL net zarar açıklanmışken, geçen yılın ilk yarısında 267 milyon TL net kâr bildirilmişti.

NETAŞ: Netaş,2Ç24 finansallarında 108 milyon TL zarar açıkladı. Bu dönemde artan operasyonel giderler, şirketin karlılığında baskı oluşturdu. 2024 yılının ilk 6 aylık döneminde, brüt kar marjı en yüksek ürün olan Sistem Entegrasyonu (SE)'nin satışlardaki payının yüzde 66'dan yüzde 50'ye gerilemesi karlılığı baskılayan bir diğer unsur oldu. Bu dönemde şirketin net borç pozisyonu 2023 yılsonundaki 51 milyon dolar seviyesinden 44 milyon dolara gerilemesine karşın faiz oranlarındaki artış nedeniyle finansman giderleri geçtiğimiz yılın üstünde gerçekleşti.

REYSAŞ GYO: Reysaş Gayrimenkul, yurtdışı ticari faaliyetlerini artırmak amacıyla Almanya'nın Frankfurt şehrinde 100.000 euro sermayeli Reysas Investment Germany GmbH adlı bir gayrimenkul geliştirme şirketi kurma kararı aldı ve bağlı ortaklık kuruluşu tamamlandı, tescil işlemleri devam ediyor. Öte yandan Reysaş Gayrimenkul, Manisa Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yer alan fabrika binasının, KDV hariç 341 milyon TL peşin bedelle satın alındığını açıkladı.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, şirketin iletken üretim tesisi projelendirme çalışmalarına başladığını ve ilk kısım makine ve sistem alım anlaşması için MAG machines ile 31.4 milyon euro tutarında anlaşma imzaladığını açıkladı.

EMLAK KONUT GYO: Emlak Konut, 2Ç24 finansal sonuçlarında 958 milyon TL kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 418 milyon TL kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satışları, yıllık bazda yüzde 69 azalarak 5.1 milyar TL oldu.

GRAİNTURK TARIM: Grainturk Tarım, 2Ç24 finansal sonuçlarında 214 milyon TL kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 156 milyon TL kar bildirmişti. Açıklanan net kar, yıllık bazda yüzde 37 arttı. Aynı dönemde şirketin satışları, yıllık bazda yüzde 29 yükselerek 759 milyon TL oldu.

TATLIPINAR ENERJİ: Tatlıpınar Enerji, 2Ç24 finansal sonuçlarında 315 milyon TL kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 7 milyon TL zarar bildirmişti. Tek seferlik gelirler net karı destekledi. Aynı dönemde şirketin satışları, yıllık bazda yüzde 154 arttı.

CVK MADEN: CVK Maden yüzde1900 oranında bedelsiz sermaye artırımı kararı aldığını açıkladı.

BORUSAN BORU: Borusan Boru, Bağlı ortaklığı Borusan Berg Pipe ile Blackcomb Supply arasında Kuzey Amerika'daki Mainline Projesi için yaklaşık 363 milyon dolar tutarında sözleşme imzalandığını açıkladı.

VERA KONSEPT GMYO: Vera Konsept, İstanbul'un Kartal ilçesinde bulunan taşınmazın 1.6 milyar TL bedelle satın alınmasına ilişkin sözleşmenin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile imzalandığını açıkladı.

BİZE ULAŞIN