Gerilemenin alım fırsatı yarattığı 28 hisse

Her gerilemenin bir alım fırsatı oluşturduğunu ve kademeli olarak hisse alınabileceğini söyleyen uzmanlar, fiyatların uygun olması nedeni ile bu seviyelerde hisse portföyü oluşturmanın doğru olacağını öngörüyorlar. Borsa uzmanları, bu kapsamda 28 hissenin takip edilebileceğini ifade ediyorlar.
19.09.2024 12:54 GÜNCELLEME : 19.09.2024 12:54

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul geçen haftaya kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu beklentiler paralelinde B+'dan BB-'ye yükseltmesi (olumlu) ve not görünümünü pozitiften durağana revize etmesinin bu olumluluğu sınırlaması ile başladı. (Bu yazı, Para Dergisi'nin 15.09.2024 tarihli sayısına aittir) Bilindiği gibi Türkiye'nin bir sonraki kredi notu değerlendirmesi 1 Kasım'da S&P tarafından yapılacak.

Bu arada Fitch geçen hafta 2024 küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 2.6'dan yüzde 2.7'ye yükseltti. Rapora göre, Türkiye'de Ağustos ayında enflasyonun yavaşladığını ve yıl sonunda yüzde 43 seviyesinde olabileceğini belirtti. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3.5, 2025'te yüzde 2.8 ve 2026'da yüzde 3.7 büyüyeceği öngörülüyor.

Borsa uzmanları ise BIST- 100 endeksi için 12 aylık değerlemelerin 13.500 civarına ve endeks bazında yüzde 38 potansiyele işaret ettiğini belirtiyor. Ancak bunun gerçekleşmesi için büyümedeki zayıflamanın sona ermesi, dezenflasyonun devamı ve TCMB'nin faiz indirimleri ile büyümeyi yeniden destekleyecek adımlar atması gerektiğinin altı çiziliyor. Bu veriler ışığında analistler, BIST -100 endeksinde 5 Ağustos'tan bu yana takip edilen 9.500-10.200 bandındaki sıkışık seyrin bir süre daha devam edebileceğini düşünüyor.

Uzmanlar, 9.700 altında son beş ayın en düşük seviyesi olan 9.500 ve pandemiden beri üzerinde kaldığımız 200 günlük üssel hareketli ortalamanın geçtiği 9.400 desteklerini ise kritik buluyor. Momentumun halen zayıf olduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle özellikle kısa vadeli ve trade amaçlı pozisyonlarda temkinli olup, stop-loss disiplininden taviz vermeden hareket edilmesini öneriyor. Analistler, BIST-100'ün para girişi ve hacim artışı ile desteklenerek tepki vermesinin önemine de vurgu yapıyor. Borsa uzmanları, kalıcı bir yükseliş için henüz erken olduğunu, bunun için temel açıdan büyüme dinamiklerinin iyileşmesi gerektiğini belirterek, teknik açıdan da 10.200 direncinin aşılması gerektiğini düşünüyor.

Analistler, büyümede ivme kaybı ve zayıf bilançolar nedeniyle kırılgan bir zeminde olsak da, BIST'te tepkinin devamını bekliyor. Ancak borsada kalıcı bir rahatlama için, teknik açıdan 10.200 – 10.500 bölgesinin aşılması gerektiğinin altı çiziliyor. Analistler, hisse bazında seçim yapmak için uygun seviyelerde olduğumuzu ve portföylerde risk algısına göre hisse oranını yüzde 75'lere çıkarmanın mümkün olabileceğini belirtiyor. Her gerilemenin bir alım fırsatı oluşturduğunu ve kademeli olarak hisse alınabileceğini söyleyen uzmanlar, fiyatların uygun olması nedeni ile bu seviyelerde hisse portföyü oluşturmanın doğru olacağını öngörüyorlar. Borsa uzmanları, bu kapsamda 28 hissenin takip edilebileceğini ifade ediyorlar.

"BORSADA DRAMATİK HAREKETLER SÖZKONUSU DEĞİL"

Önümüzdeki dönem küresel bazda borsaları etkileyecek başta FED olmak üzere merkez bankaları faiz indirim süreçleri, büyüme ve istihdamda yavaşlama, jeopolitik riskler, yurt içinde enflasyonun seyri ve merkez bankasının ne zaman faiz indirim döngüsüne gireceğine dair öngörülerin etkili olacağını kaydeden Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; ayrıca özellikle sanayi tarafı olmak üzere ekonomide yavaşlama görüldüğünü hatırlatıyor. Bu sürecin hangi şiddette ve ne kadar süreceğinin de borsa için önemli olduğunu belirten Coşar, "CDS' lerdeki seyir ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen not artırım kararları da borsa için önemli. Ama şu an en önemlisi enflasyonun seyri ve merkez bankasının ne zaman faiz indirmeye başlayacağına dair beklentiler" diyor.

Yılın ilk yarsında merkez bankası para politikası ve uygulanan programın borsada fiyatlandığını hatırlatan Coşar; özellikle temmuz ayı itibari ile birçok beklentinin fiyatlanmış olması, yurt dışı borsalarda havanın nispeten bozulması, iç talepte özellikle sanayi tarafında görülen yavaşlama, faizlerin yüksek olması ve genelde olumsuz seyreden bilanço sezonunun etkisi ile BIST- 100 endeksinde yaklaşık 9.500 seviyelerine kadar geri çekilmeler yaşandığını söylüyor. Coşar, zayıf trendin hala devam ettiğini ancak dramatik hareketlerin söz konusu olmadığının da altını çiziyor.

"HİSSE BAZINDA SEÇİM YAPMAK İÇİN UYGUN SEVİLERDEYİZ"

9.500'lerin destek ve aynı zamanda endeks için önemli olan 200 günlük hareketli ortalamanın yaklaşık 9.400 bandında bulunduğunu da dile getiren Coşar; endeksin buraları test edebileceğini düşünüyor. Endeksin seyrine yönelik ise "200 günlük hareketli ortalamanın aşağısına gelirse 9.000 beklenebilir. Ancak daha aşağısını kalıcı şekilde beklemem. Mevcut seviyelerden 9.000'e doğru hareketler görülürse alım yeri olarak kullanılabilir. Sene sonunda enflasyon beklendiği gibi geriler ve merkez bankası faiz indirim süreci başlayacak beklentisi oluşursa BIST- 100 tekrar toparlayabilir. Dolayısıyla mevut seviyelerin özellikle hisse bazlı seçim yapılırsa uygun olduğunu düşünüyorum" yorumunu yapıyor.

Öte yandan borsaya olan ilginin düşük olmasında mevduat faizlerinin yüksek olmasının da payı bulunduğunu belirten Coşar, "Mevduat uzun dönemde borsaya karşı rakip olmaz ancak kısa vadede mevduatta görülen yüksek faiz ve pozitif reel faiz yatırımcıların bir kısmını buraya çekebilir. Yani şimdilik parayı park etmek için uygun bir ortam oluşturan mevduatın borsaya alternatif oluşturduğunu düşünüyorum. Ancak bu kısa biri dönem için geçerli" diyor.

"PORTFÖYLERDE HİSSE YÜZDE 75'LERE ÇIKARILABİLİR"

Borsa üzerindeki satış baskısına paralel risk iştahı yüksek yatırımcıların portföylerinde şu an yüzde 50'lik bir oranın yeterli olduğunu ancak 9 bine yaklaşılan hareketler görülürse yüzde 70-75 bandına yükseltilebileceğini öngören Coşar, "Şu an borsa zayıf olmakla beraber orta-uzun vade bakış açısı ile endeksin uygun yerlerde olduğunu düşünüyorum. Risk iştahı düşük yatırımcılar ise yüzde 30, eğer endeks gerilerse yüzde 50 seviyesine kadar hisse payını yükseltebilirler. Ancak burada beklentileri olumlu ve çeşitlendirilmiş bir portföy olması önemli. Çeşitlendirilmemiş ve aynı zamanda beklentileri olumlu olmayan özellikle küçük çaplı hisselerden toplu alım yapan kişiler negatif sürprizlerle karşılaşabilir" yorumunu yapıyor.

Fiyatların uygun olması nedeni ile bu seviyelerde hisse portföyü oluşturmanın doğru olacağını düşünen Coşar, bu kapsamda uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere TSKB, Yapı Kredi, Koç Holding, Brisa, Anadolu Grubu Holding, Enka Holding, Ford Otosan, Tofaş Oto Fabrikaları, Türk Traktör, Migros, Şok Marketler, BİM Birleşik Mağazalar, Mavi Giyim, Suwen Tekstil, Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Türk Telekom, Logo Yazılım, Aksa Akrilik, Şişe Cam, Ereğli Demir Çelik, Kardemir, TAV Havalimanları, Türk Havayolları, Pegasus, Torunlar GYO, Anadolu Sigorta ve Türkiye Sigorta hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"BİM'DE HEDEF FİYATIMIZ 661.00 TL"

Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, BİM Birleşik Mağazalar için hedef fiyatını 661.00 TL, tavsiyesini "al" olarak koruduğunu açıkladı.

Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, parasal sıkılaşmadan en az etkilenen sektörlerden olması, fiyatlarda yaşanan yükselişin yavaşlasa da devam etmesi, mağaza trafiğinin nispeten seyrini koruması, öz markalı ürünlere olan talep ve online kanallara olan ilginin devam etmesi nedenleriyle, perakende sektörü şirketlerini seçici olmak kaydıyla beğenmeye devam ettiklerini ifade etti.

"Henüz ikinci çeyrek finansalları açıklanmayan BİM Birleşik Mağazalar için 12 aylık hedef fiyatımız 661.00 TL, önerimiz AL yönündedir" diyen Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "Sektör hisselerine yönelik "Beklentilerini güncelleyen Migros Ticaret için 12 aylık hedef fiyatımızı 713.20 TL'den 774.90 TL'ye yükseltiyoruz, önerimizi ise AL şeklinde devam ettiriyoruz. Beklentilerin altında gelen ikinci çeyrek sonuçlarının ardından şirketin yıl sonu beklentilerinde de aşağı yönlü revize olması sonucunda Şok Marketler için 12 aylık hedef fiyatımızı 109.57 TL'den 77.60 TL'ye güncelliyoruz, ayrıca, AL önerimizi TUT'a çekiyoruz" açıklamasını yaptı.

Şirketlerin açıklayacağı finansal sonuçlara ek olarak makroekonomik göstergelere ilişkin beklentilerindeki olası değişikliklerin 12 aylık hedef fiyat ve önerilerini gözden geçirme noktasında etkili olacağını belirten Deniz Yatırım araştırma departmanı yetkilileri; nitekim yılın ilk yarısındaki sonuçlar çerçevesinde Migros ve Şok Marketler'in yıl sonu beklentilerinde güncellemeye gittiğinin altını çiziyor. Ve şu değerlendirmeyi yapıyor: "Buna göre Migros daha pozitif bir seyir beklemekle birlikte, finansal detaylarda hissenin fiyatlandırmasını etkileyebilecek olan vadeli alımlar kalemi riski bulunmaktadır. Şok Marketler'in yıl sonu beklentilerinde ise büyüme ve sermaye harcamaları sabit tutulurken, FAVÖK marjında 2 puanlık geri çekilme yapıldı. Hali hazırda güçlü nakit yaratsa da marjdaki daralmanın yatırımcı algısı üzerinde baskı unsuru olarak öne çıkması olasıdır. 2024 Strateji Raporu'muzda, perakende sektörünü yıl içerisinde öne çıkacak sektörlerden biri olarak değerlendirmiştik. Sonrasında ise pazar payı yüksek olan büyük perakende mağazaların rekabetçi fiyatlarla ve indirim market özellikleriyle fark yaratmaya devam edeceği şeklindeki öngörümüzle seçiciliğe vurgu yapmıştık. Dolayısıyla, ölçek gücüyle Bim Birleşik Mağazalar'ın ve rekabetçi yapısıyla Migros'un daha fazla öne çıkmaya devam edeceğini düşünüyoruz."

"Kademeli olarak hisse alınabilir"

Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; mevcut koşullarda hisse portföyüne sahip ya da yeni yatırım yapmak isteyen yatırımcıların profesyonel destek alarak aşağıdaki koşullara dikkat etmelerini öneriyor.

*Elinde hisse olan yatırımcı bekleyebilir ancak bu hisselerin olumlu beklentilere ve olumlu değerlemelere sahip olması gerekir.

*Panik satış yapılmamalı genelde zarar yazacağı unutulmamalı.

*Elde nakit varsa kademeli olarak hisse toplanabilir, endeks düştükçe ağırlık artırılabilir.

*Mevduatta şu an için alternatif olmakla beraber, para piyasası fonları daha hızlı nakde dönmesi ve esneklik sağlaması açısından daha avantajlı olabilir.

*Portföyde banka hisseleri sınırlı miktarda bulundurulmalı.

*Daha çok reel sektörde olumlu konjonktür geçiren sektörler ya da olumsuz olsa da bunu fiyatlamış şirket ve sektörler seçilmeli.

*Endekste hala zirvesinden yüzde 30-40 gerilemiş ana hisseler var, eğer 2025'te konjonktür değişirse bu hisse ve sektörler avantajlı olabilir.

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

"Tofaş'ın hisse fiyatı iskontolu seviyelere geldi"

TOFAŞ OTO FABRİKALARI: Şirketin üretimi geçen sene aynı döneme göre yılın ikinci çeyreğinde yüzde 38 azalarak 39 bin, yılın ilk yarısında yüzde 23 azalarak 95 bin olarak gerçekleşti. Satış hacmi de 2. çeyrekte yüzde 38 azalma ile 42 bin, yılın ilk yarısında yüzde 23 azalma ile 101 bin olarak açıklandı. Satış hacmindeki düşüş ağırlıklı olarak iç piyasa kaynaklı olmak üzere, ihracat tarafında daha sınırlı bir azalma söz konusu. Pazar payında yüzde 6.2 azalma olmakla beraber, yüzde 12.3 ile pazar liderliğini korudu. Şirketin gelirleri yılın ilk yarısında yüzde 21 azalarak 60 milyar 255 milyon TL, FAVÖK yüzde 39 azalarak 7 milyar 588 milyon TL, net kar da yüzde 55 azalarak 4 milyar 329 milyon TL oldu. Araç satışlarındaki azalma, otomotiv piyasasındaki fiyatların seyri şirketin gelir ve kar rakamlarını olumsuz etkiledi. Tofaş Oto Fabrikaları 2024 satış beklentilerini aşağı yönlü güncelledi. Çok olumlu bir yıl geçirdiği söylenemez. Bununla beraber Doblo ve Filorino üretimini durdurduktan sonra şirketin ticari araç K0 modelini devreye alması bekleniyor. Bu model devreye alındıktan sonra şirketin satışlarında toparlanma öngörülüyor. Ayrıca uzun süredir Stellantis Türkiye satın alma anlaşmasında rekabet kurumundan onayın gelmesi bekleniyor. Tofaş Oto Fabrikaları'nın satışlarının gerilemesi ve satın alma anlaşmasına uzun süredir onay çıkmaması nedeni ile şirketin hisse fiyatı uzun süredir borsa geneline göre negatif ayrıştı ve iskontolu seviyelere geldi. Şirket yeni ticari modeli üretmeye başladıktan sonra satışların toparlanması, otomotiv piyasasında genel bir toparlanma olması, bununla beraber satın alma anlaşmasına onay gelmesi durumunda Tofaş Otomobil'in hisse fiyatında toparlanma ve pozitif performans görülebilir. Mevcut durumda şirketin hissesi uygun fiyatlarda.Hissenin portföylere alınmak ve ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

MİGROS: Şirket 2024 ilk yarı yılda 390 adet mağaza açarak satış alanını yüzde 6.4, online hizmet veren mağaza sayısını 157 adet artırarak 1.185 adede yükseltti. Hem satış alanı bazında hem de online perakende de büyümeye devam ediyor. Migros'un pazar payında da artış görülüyor. Öte yandan satış gelirinin yaklaşık yüzde 3'ü kadar yatırım yapıyor. Şirketin satışları 2024 ilk yarıda yüzde 11 artarak 121 milyar 103 milyon TL, FAVÖK yüzde 22 artarak 4 milyar 96 milyon TL, net kar ise yüzde 64 azalarak 1 milyar 950 milyon TL olarak gerçekleşti. Net kar azalmasına tek seferlik etmenler etkili oldu. Bununla beraber şirket defansif bir sektör olan gıda perakende de yer alıyor ve talep daralmalarına karşı korunaklı. Mağaza sayısındaki artışın yanında şirket online ortamda, ödeme sistemleri, hazır yemek, kozmatik mağaza zincirinde de büyümeye devam ediyor. Orta ve uzun vade de büyüme hikayesi barındırıyor.

Şirket çarpanlarına bakıldığında ise fiyatın makul seviyelerde olduğu söylenebilir. Hissenin portföylere alınmak ve ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

ANADOLU EFES: Şirketin bira grubu satış hacmi yılın ilk yarısında yüzde 9.3 artmış, meşrubat grubu satış hacmi ise yüzde 1 seviyesinde azalmış. Bira grubu satış hacmindeki artışta Rusya ve Türkiye etkili olmuş. Anadolu Efes'in konsolide satış hacmi ise yüzde 1.9 artmış. Satış gelirlerine bakıldığında ise yılın ilk yarısında yüzde 1 azalarak 107 milyar 731 milyon TL, FAVÖK yüzde 7 azalarak 17 milyar 934 milyon TL, net kar ise yüzde 20 azalarak 7 milyar 359 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Bira grubu hacimleri orta, tek hane meşrubat grubu hacimleri düşük tek hane mertebesinde büyümesi bekleniyor. Anadolu Efes talep dalgalanmalarından fazla etkilenmeyen içecek ve gıda sektöründe. Ayrıca meşrubat tarafında yurt dışı pazarda büyüme potansiyeline sahip. Hissenin portföylere alınmak ve ağırlık artırılmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

ŞOK Marketler büyümesini sürdürdü

ŞOK Marketler yılın ilk yarısında cirosunu 84.4 milyar TL'ye yükseltirken; 10 bin 925'e ulaşan mağaza sayısı ve 49 bini aşan istihdamıyla sektördeki konumunu güçlendirmeye devam ettiğini açıkladı. "ŞOK Marketler olarak müşterilerimize en iyi hizmeti sunma hedefimiz doğrultusunda büyümemizi sürdürüyoruz" diyen ŞOK Marketler CEO'su Uğur Demirel, şu açıklamayı yaptı: "Ülkemizin 81 ilinde temel ürünlerde sürekli ucuzluk sağlayarak kaliteli ürünleri mümkün olan en uygun fiyatlarla müşterilerimizle buluşturuyoruz. Geçtiğimiz yıl ülkemizin istihdamını en çok artıran şirketleri arasında yer aldık. Bu senenin ilk yarısı itibarıyla da yeni istihdam oluşturma konusundaki kararlılığımızla ülkemize katkı sunmaktan gurur duyuyoruz."

Ak Portföy, Portföy Yönetimi Hizmeti'ni Akbank Mobil'e taşıdı

Sektörün istikrarlı büyümesine paralel olarak Türkiye tasarruf ve yatırım ekosisteminin gelişimi için sürekli çalıştıklarını belirten Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı; "Küresel ölçekte portföy yönetimi pazarı toplam büyüklüğü 120 trilyon dolara ulaşmış durumda. Dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de tasarruf sahipleri artık yatırımlarını ağırlıklı olarak yatırım fonlarıyla yapıyor. Yatırımcıların değişen beklentilerini karşılamaya yönelik sunulan yepyeni ürünlerle, portföy yönetim sektörü köklü bir değişim geçiriyor" dedi.

2024, tasarruf sahiplerinin başta yatırım fonları olmak üzere sermaye piyasalarına artan ilgisiyle, büyüme ve değişimin yaşandığı önemli bir yıl olduğunun altını çizen Ersarı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu önemli dönemeçte, Türkiye'de portföy yönetimi sektörü büyüklüğü 5 trilyon TL'yi aşarken, bu büyümenin lokomotifi olan yatırım fonları da 1 yılda yüzde 150 büyüyerek 3.6 trilyon TL'ye ulaştı. Ak Portföy olarak bizde, son bir yılda, sektörün de üzerinde bir ivmeyle yatırım fonlarında 460 milyar TL'ye ve böylece toplamda da 700 milyar TL'nin üzerinde büyüklüğe ulaştık.

Ak Portföy olarak aynı dönemde yatırımcı sayımız da sektörün oldukça üzerinde bir artışla 7 katına çıkararak 1.2 milyona ulaştırmayı başardık. Bu kapsamda, yatırım fonlarının kitlesel bir yatırım ürünü haline gelmesi konusunda da liderlik rolünü üstlenmiş durumdayız. Aileleriyle birlikte düşündüğümüz zaman, portföy yönetimi sektörü olarak yatırım fonları üzerinden belki de 20 milyona yakın insanımızın yaşamına dokunuyor, birikimlerine değer katıyoruz."

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

BAK AMBALAJ: Bak Ambalaj, 2Ç24 finansal sonuçlarında 128 milyon TL zarar ile açıkladı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, yıllık bazda yüzde 20, çeyreksel bazda ise yüzde 12 daralarak 785 milyon TL oldu.

BİZİM TOPTAN: Bizim Toptan, 2Ç24 finansal sonuçlarında 369 milyon TL net zarar açıkladı. 2024 yılının ilk yarısında geçtiğimiz yıla nazaran hasılat yüzde 17 düşüş ile 16.9 milyar TL olarak gerçekleşti. Brüt kar 2Ç24'te 986 milyon TL olarak gerçekleşirken brüt kar marjı geçtiğimiz yıla oranla hafif artış gösterdi.

EGE GÜBRE: Ege Gübre Sanayii, 2Ç24 finansal sonuçlarında 188 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 153 milyon TL net kar, bir önceki çeyrekte ise 140 milyon TL net zarar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, yıllık bazda yüzde 20, çeyreksel bazda ise yüzde 2 azalarak 605 milyon TL oldu.

HOROZ LOJİSTİK: Horoz Lojistik, 2Ç24 finansallarında 37 milyon TL net kar açıkladı.

PERA HOLDİNG: Pera Holding, 2Ç24 finansallarında 23 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 28 oranında artarken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87 oranında azaldı.

PARK ELEKTRİK: Park Elektrik Üretim Madencilik, 2Ç24 finansal sonuçlarında 24 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 537 milyon TL net kar, bir önceki çeyrekte ise 14 milyon TL net kar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, yıllık bazda yüzde11, çeyreksel bazda ise yüzde 3 artarak 125 milyon TL oldu.

TURKCELL: Turkcell, 2Ç24 finansal sonuçlarında piyasa beklentisinin yüzde 43 altında 2.9 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar çeyreklik bazda yüzde 2 artarken, şirket bir önceki yılın aynı döneminde 820 milyon TL zarar bildirmişti. Şirketin cirosu bir önceki çeyreğe göre yüzde 5 artarak 34.9 milyar TL olarak gerçekleşti. Öte yandan Turkcell, Lifecell LLC, LLC Global Bilgi, and LLC Ukrtower olmak üzere Ukrayna'daki iştiraklerinin satışının DVL Telecom şirketine satışının 524.3 milyon dolar karşılığında tamamlandığını duyurdu.

TUKAŞ: Tukaş Gıda, 2Ç24 finansal sonuçlarında 303 milyon TL net kar açıkladı. Net kar geçen yılın aynı çeyreğine oranla düşerken, geçtiğimiz çeyreğe oranla net zarardan net kara dönerek ciddi arttı. Net satışlar ise 904 milyon TL olarak gerçekleşti ve geçtiğimiz yıla oranla düşüş oldu.

YAYLA GIDA: Yayla Argo Gıda, 6 aylık dönemde 647 milyon TL net kar açıkladı. Bu dönemde şirketin net esas faaliyet karı ise 525 milyon TL olarak gerçekleşti. Şirketin 1.39 milyar TL net finansman gideri ve 183.6 milyon TL net parasal pozisyon kazancı bulunuyor.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik, ağustos ayında, aylık bazda yüzde 5 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 65 artışla 1.12 milyar TL brüt prim üretimi gerçekleştiğini açıkladı.

CONSUS ENERJİ: Consus Enerji'nin yüzde 49 hisse oranında teknik ana ortağı olduğu konsorsiyum, Bahamalar'da iki adanın elektrik ihtiyacını karşılayacak, 85 MW kurulu güce sahip doğalgaz, güneş enerjisi santralleri ve enerji depolama sistemlerinden oluşan proje ihalesini kazanmış olup, projeye yüzde 49 ortaklıkla katılmak amacıyla Consus Bahamas Energy Ltd. şirketinin kuruluşunun tamamlandığını açıkladı.

TUREX: Şirket, müşterileri arasında yer alan THY Do&Co İkram Hizmetleri ile personel taşıma sözleşmesini yenilediğini ve sözleşme tutarının 1.3 milyar TL olarak belirlendiğini açıkladı.

AKSA: Aksa, Türkiye'de toplam 891.41 MW gücünde 13 depolamalı güneş ve rüzgar enerji santrali projesi için ön lisansları bulunmakta olup, Mersin'deki 100.08 MWe projesinin ÇED sürecinin olumlu tamamlandığını duyurdu. Ek olarak şirket, 66 MW kurulu güce sahip Madagaskar'daki santralini, 2030 Global Stratejisi kapsamında yatırımlarını optimize etmek ve yenilenebilir enerji fırsatlarına yönelmek amacıyla Engineering Consultancy Company ve Distribution Network Electricity Company'ye sattığını açıkladı.

DOĞAN HOLDİNG: Doğan Holding, Doku Madencilik'in sermayesini temsil eden yüzde 75 payın, toplam 13.5 milyon dolar bedelle Kurmel Holding ve Ortadoğu Otomotiv'den devralınması işleminin tamamlandığını duyurdu. Alış fiyatı pay başına 5.2 dolar olarak belirlendi. Ek olarak şirket, Gümüştaş Madencilik'in sermayesini temsil eden yüzde 75 payın, toplam 123 milyon dolar bedelle Kurmel Holding ve Ortadoğu Otomotiv'den devralınması işlemini tamamlandığını ve alış fiyatının pay başına 8.2 dolar olduğunu bildirdi. Öte yandan Doğan Holding, 2Ç24 dönemi finansallarını 26 Eylül tarihinde açıklayacağını duyurdu.

AKSİGORTA: Ak Sigorta, ağustos ayı brüt prim üretimi verilerini açıkladı. Buna göre ağustos ayında yazılan brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1 düşüşle 2.22 milyar TL düzeyinde açıkladı. Yazılan brüt prim, bir önceki aya göre yüzde 3 arttı.

ASELSAN: Aselsan, 2Ç24 dönemi finansallarında piyasa beklentisinin yüzde 50 üzerinde 2.3 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 71 oranında artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 oranında azaldı. Şirket, 2Ç24 döneminde FAVÖK'ünü piyasa beklentisinin yüzde 32 üzerinde 5.07 milyar TL düzeyinde açıkladı. Şirketin FAVÖK marjı bir önceki yıla göre 60 baz puan artarak yüzde 26.3 düzeyine ulaştı. Şirketin backlog siparişleri ise 2Ç24 itibariyle bir önceki döneme göre yüzde 11 artarak 12.3 milyar dolara ulaştı.

DESA DERİ: Desa Deri, 2Ç24 finansal sonuçlarında 148 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51 azalırken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 686 arttı. Aynı dönemde şirketin satış gelirleri, yıllık bazda yüzde 13 daralırken, çeyreksel bazda yüzde 12 artarak 654 milyon TL oldu.

ENERYA ENERJİ: Enerya Enerji'nin bağlı ortaklığı Enerya Aksaray Gaz Dağıtım, Yenikent İlçesi'ne doğal gaz dağıtımı yapmak üzere lisans kapsamını genişletme kararı aldığını ve bu amaçla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na başvuruda bulunduğunu açıkladı.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi Teknolojileri, Samsun İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan Hastane Bilgi Yönetim Sistemi Hizmet Alımı ihalesine 99.7 milyon TL ile en uygun teklifin verildiğini açıkladı.

METRO: Metro, 2Ç24 dönemi finansallarında 143 milyon TL net zarar açıkladı.

PERA HOLDİNG: Pera Holding, renovasyon çalışmaları devam eden Sümerpark AVM'deki 131.39 metre karelik mağaza için Suwen Tekstil ile 5 yıllık kira sözleşmesi imzalandığını duyurdu.

NİĞBAŞ NİĞDE BETON: Niğbaş Niğde Beton 2Ç24 finansal sonuçlarında 36 bin TL net zarar açıkladı. Yıllık bazda net satışlar yüzde 20 artarken 2024'ün ilk yarısında şirketin performansı böylece hafif düzeldi. Bir önceki çeyreğe göre ise sınırlı bir düzelme oldu.

ESENBOĞA ELEKTRİK: Esenboğa Elektrik, 2Ç24 finansallarında 51.1 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 95 oranında azalırken, geçen yılın aynı döneminde 17 milyon TL zarar bildirmişti.

TÜRK İLAÇ: Türk İlaç, 2Ç24 finansal sonuçlarında 93 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, önceki yılın aynı döneminde 10 milyon TL net zarar bildirmişti. Aynı dönemde şirketin satışları, yıllık bazda yüzde 79 artarak 745 milyon TL oldu.

TAV HAVALİMANLARI: Tav Havalimanları, Ağustos 2024 yolcu istatistiklerini yayınladı. Buna göre, Ağustos ayında toplam yolcu sayısı yıllık yüzde 6 artışla 13 milyon yolcu olarak gerçekleşti. Mayıs 2024 yolcu sayısı 2019 yılının aynı ayına oranla yüzde 17 arttı. 2024 yılının ilk 8 ayında gerçekleşen toplam yolcu sayısı, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 13 artışla 71.8 milyon düzeyinde gerçekleşti.

ARD YAZILIM: ARD Yazılım, 2Ç24 finansal sonuçlarında 62 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 114 arttı. Aynı dönemde şirketin satışları, yıllık bazda yüzde 38 artarak 395 milyon TL'ye ulaştı.

BORUSAN BİRLEŞİK BORU: Borusan Birleşik Boru, BMB Holding ile devralma suretiyle birleşme kararı aldı. Birleşme sonucunda, Borusan Birleşik Boru'nun mevcut sermayesi 141.75 milyon TL'den 21.6 bin TL arttırılarak 141.77 milyon TL'ye yükselecek.

CW ENERJİ: CW Enerji, 2Ç24 dönemi finansallarında 223.8 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 102 oranında artarken, bir önceki çeyreğe göre yüzde 69 oranında yükseldi.

E-DATA: E-Data, 2Ç24 finansal sonuçlarında 50 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 daraldı.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, TEİAŞ tarafından gerçekleştirilen ihalede 172.7 milyon TL bedel ile en avantajlı teklifi sunarak birinci olduğunu duyurdu.

HATSAN GEMİ: Hatsan Gemi, 2Ç24 finansal sonuçlarında 33 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek finansal sonuçlarında 187 milyon TL zarar açıklarken, bir önceki yılın aynı döneminde ise 24 milyon TL zarar bildirmişti.

RUBENİS TEKSTİL: Rubenis Tekstil, şirket sermayesinin, mevcut ortakların yeni pay alma haklarının tamamen kısıtlanması suretiyle 293 milyon TL artırılmasına ve artırılacak payların YK Başkanı Osman İpek tarafından şirkete nakden ödenen 293 milyon TL karşılığı olmak üzere kendisine tahsisli satış yoluyla ihraç edilmesine karar verildiğini açıkladı.

SUN TEKSTİL: Sun Tekstil, bağlı ortaklığı Ekoten Tekstil'e ait örgü fabrikasının ek makina yatırımları kapsamındaki yatırım teşvik belgesinin 6.4 milyon dolara revize edildiğini açıkladı.

TEZOL KAĞIT: Tezol Kağıt, 2Ç24 finansal sonuçlarında 71 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 82 daraldı. Enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan net parasal kayıp, net karı baskıladı Aynı dönemde şirketin satışları, yıllık bazda yüzde 20 azalarak 1 milyar TL oldu.

BİZE ULAŞIN