İkinci yarı finansallarının da desteği ile yeni hedef 13 bin

GİRİŞ TARİHİ: 25.07.2024 GİRİŞ TARİHİ: 13:57 SON GÜNCELLEME: 25.07.2024 13:57
Yılın ikinci yarısına ait ilk finansalların açıklanmasına 22 Temmuz itibariyle Tav Havalimanları ile başlanacak. Bankacılık sektöründe ise 29 Temmuz’da ilk finansal bilançonun Akbank ile gelmesi bekleniyor. Analistler, 30 Eylül’e kadar açıklanmaya devam edecek olan ikinci çeyrek finansallarının, Borsa İstanbul’a yönelik risk iştahını pozitif etkileyebileceğini düşünüyor…

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da 2024 yılının başlarında yüzde 37.95 seviyelerine kadar yükselen yabancı oranı, bu yıl en yüksek yüzde 40.03 seviyesini gördü. İçinde bulunduğumuz günlerde yüzde 38.60 seviyesinde bulunan yabancı oranının 2024 yılı bitimine doğru daha da yükselmesi bekleniyor. (Bu yazı, Para Dergisi'nin 21.07.2024 tarihli sayısına aittir)

2024 başından bu yana kümülatif olarak 1.422 milyon dolarlık net satış gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, Haziran ayında ise 988 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. En çok alımı ise 91 milyon dolar ile Astor Enerji, 27 milyon dolar ile Petkim, Kontrolmatik Teknoloji, Tab Gıda Sanayi ve de Mavi Giyim'de yaptı.

En çok satışı ise 182 milyon dolar ile Tüpraş, 157 milyon dolar ile Turkcell, 140 milyon dolar ile Akbank, 133 milyon dolar ile Koç Holding ve119 milyon dolar ile BİM hisselerinde gerçekleştirdi. Borsadaki yabancıların büyük kısmının (yüzde 68'i) BIST-30 hisselerinde bulunduğunu hatırlatan borsa uzmanları, BIST'e yatırım yapmayı düşünen yabancıların yine büyük şirketlere gelmeye devam edeceğini belirterek, çünkü büyük miktarlarda paranın likiditenin olduğu yere gelebildiğinin altını çiziyor.

Öte yandan yılın ikinci yarısına ait ilk finansalların açıklanmasına 22 Temmuz itibariyle Tav Havalimanları ile başlanacak. Bankacılık sektöründe ise 29 Temmuz'da ilk finansal bilançonun Akbank ile gelmesi bekleniyor.

Analistler, 30 Eylül'e kadar açıklanmaya devam edecek olan Borsa İstanbul'daki şirketlerin ikinci çeyrek finansallarının da Borsa İstanbul'a yönelik risk iştahını pozitif etkileyebileceğini düşünüyor.

Türkiye'de uygulanmakta olan politikaların orta ve uzun vadede olumlu sonuçlarının bütün alanlarda görülecek olması ile Borsa İstanbul'da yukarı yönlü ivmenin devam etmesini bekleyen borsacılar, kısa vadede 10.500 seviyelerine kadar geri çekilme ihtimalinin olmasına rağmen, ana trendden bir sarkma beklemiyor. Eylül-Ekim aylarında temel beklentilere dayalı yeni ralliler görme ihtimalinin bulunduğunu da kaydeden analistler, hisse hedef fiyatlarındaki revizeler dikkate alındığında 13 bin hedefinin artık görüldüğünü kaydediyor. Analistler, mevcut koşullarda karını realize eden veya yeni pozisyon almak isteyen yatırımcılara ise uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 28 hissenin izlenmesini öneriyor.

"YABANCI PAYI DAHA DA YÜKSELEBİLİR"

2023 yılı Haziran ayında cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yüzde 27.50 ile tarihin en düşük seviyesine gerileme gösteren yabancı oranının, seçimlerin hemen ardından ekonomi yönetiminin tam anlamıyla değişmesiyle tekrar yükseliş ivmesine geçtiğini hatırlatan ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz "2024 yılının başlarında yüzde 37.95 seviyelerine kadar yükselen yabancı oranı 2024 yılında en yüksek yüzde 40.03 seviyesini gördü. İçinde bulunduğumuz günlerde yüzde 38.60 seviyesinde bulunan yabancı oranı, 2024 yılı bitimine doğru uygulanmakta olan politikalarla ve yabancı yatırımcı güveninin sağlamasına paralel daha da yükseliş gösterebilir" diyor.

Hisse senetlerindeki yabancı payının önemli bir kriter olduğunu ancak sadece yabancı oranı yüksek diye bir hissede pozisyon almanın doğru olmadığını vurgulayan Yağbasan, "Ancak yabancı oranı artan hisselerde "neden?" sorusunun cevabını aramamız, yatırımların doğru yönlenmesini sağlayabilir. Bu paralelde özellikle temel açıdan güçlü ve gelecek dönemde nakit akışı yaratabilecek sektör ve şirketler ile küresel rakiplerine kıyasla iskontolu işlem gören şirketler, tercih kriterlerinde ana etkenler olmalı. Ayrıca şirketlerin kurumsal yönetimleri ile şirketlerin yaratabilecekleri potansiyel ve hikayelerde yatırım tercihleri konusu da önemli kriterlerdir" yorumunu yapıyor.

"OLASI KAR SATIŞLARINA RAĞMEN YÖN YUKARI"

Yılın ikinci yarısında Türkiye'ye yönelik kredi derecelendirme kuruluşlarının kararlarının yabancı yatırımcıda uyandıracağı izlenimin Borsa İstanbul açısından önem arz ettiğini belirten , 22 Temmuz'da Tav Havalimanları ile açıklanması beklenen ve 30 Eylül'e kadar sürecek olan Borsa İstanbul'daki şirketlerin ikinci çeyrek finansallarının da Borsa İstanbul'a yönelik risk iştahını pozitif etkileyebileceğini düşünüyor. Bütün bunların beraberinde yurt içerisinde faiz uygulamalarının Borsa İstanbul'da yarattığı baskı ve son gelen makroekonomik gelişmelere göre talepte soğuma emarelerinin gözükmesinin, 2024 yılında TCMB'nin faiz indirimine gitme olasılığını canlı tuttuğunu hatırlatıyor. Gelişmelerin Borsa İstanbul'da sınai endeksindeki pozitif yönelimin devam etmesi açısından önemli olacağını kaydeden Yağbasan, "Ayrıca majör merkez bankalarının da kademeli faiz indirimlerine başlamış olması, ekonomilerde kademeli canlanmayı işaret etse de Fed'in hâlâ faizleri yüksek seviyede tutuyor olması, yabancı yatırımcının gelişmekte olan ülke piyasalarına yatırımlarının artması yönünde engel olmakta. Bu paralelde yılın son çeyreğinde Fed'in yapacağı faiz indirimleri emerging marketslere yönelik para girişini hızlandırabilir" diyor.

Geçen hafta rekor seviyelere imza atan Borsa İstanbul'un, rekor kapanışını da yinelediğini belirten kısa vadede kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'e yönelik beklentilerin gerçekleşmesi ile kâr realizasyonları görebileceğimizi düşünüyor. Ancak Türkiye'de uygulanmakta olan politikaların orta ve uzun vadede olumlu sonuçlarının bütün alanlarda görülecek olması ile

"REEL OLARAK SINIRLI BİR DÜŞÜŞ GÖRÜLEBİLİR"

Yağbasan, ikinci çeyrek finansalların açıklanmasına ilişkin şunları söylüyor: "2024 yılının ikinci çeyreğinde konsolide olmayan finansal sonuçların son gönderilme tarihi 9 Ağustos 2024 olarak belirlenirken konsolide finansal sonuçlar için ise 19 Ağustos 2024 tarihi açıklandı. Konsolide olmayan şirketlere ilişkin 2. çeyrek finansal sonuçlar için son gönderme tarihi 20 Eylül 2024 olurken, konsolide şirketler için ise 30 Eylül 2024 olarak belirlendi.

Mevsimsel etkiye sahip şirketlerin bir önceki çeyreğe göre hasılat kalemlerinde reel olarak pozitif ayrışmanın görüleceği bir dönem olacaktır. Bu paralelde de perakende, havacılık, iletişim ile gıda ve içecek sektörlerinde hasılat ve FAVÖK açısından reel olarak büyüme görebiliriz. Genel anlamda Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin kârlılıklarında bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak sınırlı bir düşüş görülebilir."

evcut koşullarda karını realize eden veya yeni pozisyon almak isteyen yatırımcılara uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere

Brisa, THY, Enerjisa, BİM, Mavi Giyim, TAV Havalimanları Holding, Turkcell, Türk Telekom, Coca Cola İçecek, Vestel Beyaz Eşya, Akçansa, Arçelik, Türk Traktör, Tüpraş, Pegasus, Akbank, Yapı Kredi, Doğuş Otomotiv, Europower Enerji, Migros, Koza Altın, Koç Holding, Sabancı Holding, Astor Enerji, Girişim Elektrik Sanayi, Enka İnşaat, CW Enerji ve Emlak Konut GYO hisselerinin izlemesini öneriyor.

"ALBARAKA, TSKB VE GARANTİ BBVA"

Bankaların 29 Temmuz'da Akbank ile birlikte finansallarını açıklamaya başlayacağının altını çizen Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, 2Ç24'te Albaraka, TSKB ve Garanti'nin karlılık anlamında bu çeyrek ön plana çıkmasını bekliyor. Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, 2Ç24 bankacılık sektörüne yönelik gerçekleştirdiği kar tahminlerine göre şu değerlendirmeyi yapıyor: "Albaraka'nın bu çeyrek yüzde 100 (yıllık %25) net kar artışı ile öne çıkmasını bekliyoruz. TSKB' nin de bu çeyrek düşük kredi risk maliyeti, yataya yakın marjlar ve sektöre göre yüksek özsermaye karlılığı ile ön plana çıkacağını düşünüyoruz. Garanti'nin ise benzerlerine kıyasla düşük fonlama maliyetleri sayesinde çekirdek marjlarını koruyabilmesi sebebiyle diğer mevduat bankalarına kıyasla net karında göreceli sınırlı düşüş bekliyoruz. Akbank'ta geçen çeyreğe kıyasla yüksek ticaret zararı sebebiyle net karlılıkta düşüş görebiliriz. Yapı Kredi ve İş Bankası'nda marjlarda ciddi daralma ve net karlılıklarda belirgin düşüşler beklerken, İş Bankası tahminimize serbest karşılıklar dahil edilmemiş olup bankanın sahip olduğu serbest karşılık stoğundan bir kısmını (yaklaşık 3-4 milyar TL) çözerek net karlılığını bir önceki çeyreğe yaklaştırabileceğini öngörüyoruz. Kamu bankaları tarafında da net karlılıklarda çeyreklik yüzde 35-40 civarında keskin düşüşler bekliyoruz."

Öte yandan marjların artan mevduat maliyetleri ve swap maliyetleri sebebiyle baskılanmaya devam etmesini ve dip yapmasını bekleyen çeyreklik olarak çoğunlukla yüksek fonlama maliyetleri ve swap maliyetlerindeki ortalama yüzde 12'lik artışın marjlarda daralmalara sebep olmasını bekliyor. Buna rağmen net ücret komisyon gelirlerinin ortalama yüzde 11'lik artışla gelişimini sürdürmesini, operasyonel giderlerin ise ortalama yüzde 4 yükseliş ile hafif artış göstermesini öngören

Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "Buna ek olarak düşük seyreden kredi risk maliyeti sayesinde provizyon giderlerindeki yüzde 49'luk düşüş net karlılığı desteklerken, Halkbank hariç sektör genelinde geçen çeyreğe kıyasla vergi giderlerindeki düşüş de net karlılığı destekleyen bir diğer unsur olabilir. Sonuç olarak incelediğimiz bankalarda swap düzeltilmiş net faiz gelirlerinde çeyreklik yüzde 53, yıldan yıla yüzde 69, net karda ise çeyreklik yüzde 23'lük, yıldan yıla da yüzde 17'lik bir düşüş bekliyoruz. Bu da kümülatif baktığımızda 2024 ilk yarı için yüzde 59'luk swap düzeltilmiş NII düşüşü ve yüzde 3'lük net kar gelişimine işaret ediyor" diyor.

Tüm veriler ışığında Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, değerlendirme kapsamına aldığı Akbank, Garanti BBVA, İş Bankası, Yapı Kredi, TSKB, Vakıfbank, Halkbank ve Albaraka Türk bankalarında hedef fiyatların gözden geçirildiğini ifade ediyor.

"Kademeli olarak pozisyon alınabilir"

ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, yılsonuna kadar portföyünü güncellemek, karını realize etmek veya yeni pozisyon almak isteyen yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor:

*Temel analize göre yatırım yapılacak sektör ve şirketleri belirleyip teknik olarak uygun seviyelere gelindiğinde pozisyon alınmalı.

*Kısa vadeli işlem yapan yatırımcılar mutlaka stop loss ve take profit seviyeleri belirlemeli ve hangi koşulda olursa olsun bu kurala uyarak pozisyonlar tercih edilmeli.

*Küresel ve yerel gelişmelerin sektör ve şirketler üzerindeki etkisi yakından takip edilmeli.

*Yüksek faizin uygulandığı bir dönemde olmamızdan gerek olmadıkça kredili pozisyonlardan kaçınılmalı.

*Sektör ve şirketler üzerinde mevsimsel etkiler yakından izlenmeli.

*Gelecek dönemde güçlü nakit akışı yaratması beklenen sektörüne göre iskontolu çarpanlarla faaliyet gösteren sektör ve şirketlerde kademeli olarak pozisyon alınabilir.

Ahmet Deniz YAĞBASANALB Yatırım Araştırma Analisti

"Brisa hissesi yüzde 35 getiri potansiyeli barındırıyor"

BRISA: Şirket 2024 yılının birinci çeyreğinde satış hasılatında yüzde 7 seviyesinde reel olarak daralma yaşasa da FAVÖK tarafında yüzde 19 seviyesinde değer kazanımı yarattı. Temel açıdan değerlendirildiğinde dezenflasyonist sürecin başlaması ile 2024 yılında ilk faiz indirimlerinin görülebileceğine dair beklentiler gelecek dönemde talepte yaşanabilecek canlanmayı da beraberinde getiriyor. Bununla birlikte geçtiğimiz haftalarda Türkiye'de yatırım kararı alan Çinli otomotiv üreticisi BYD'nin de Türkiye'ye üretim tesisini kuracağını açıklaması otomotiv yan sanayi sektörüne yönelik talebi artıracaktır. Sektör ve şirkete yönelik gelecek dönemde potansiyel taşıyabileceğini düşündüğümüz Brisa hissesi 162.00 TL hedef fiyatla yüzde 35 getiri potansiyeli barındırıyor.

MİGROS: Şirket 2024 yılının birinci çeyreğinde yüzde 12 seviyesinde reel satış büyümesi ile 52.4 milyar TL'lik hasılat yarattı. Şirketin faaliyetlerini sürdürürken gerçekleştirdiği giderlerin büyük bir etkisi ile reel olarak yüzde 37 oranında FAVÖK azalması görüldü. Migros'un ana faaliyetlerinde pazar payını artırmaya yönelik uygulamakta olduğu strateji ve farklı alanlarda çeşitlendirdiği faaliyet yapısında barındırılan büyüme potansiyeli önemli. Bu kapsamda şirketin gelecek dönemdeki nakit akışlarının pozitif yönde etkilemesini bekliyoruz. Şirket hisseleri yüzde 40'lık bir getiri potansiyeli ve 796.60 TL'lik hedef fiyatla takip edilebilir.

AKÇANSA: Şirket 2023 yılının ikinci yarısından itibaren yüksek faiz ortamı dolayısıyla talepte yaşanan azalmasının etkisi ile reel olarak yüzde 17'lik bir hasılat daralması yaşarken FAVÖK tarafında bu daralma yüzde 50 seviyelerine ulaştı. Gelecek dönemde faiz indirimlerinin gündeme gelmesi ile talepte yaşanan kademeli artışların şirket finansallarına pozitif yönde yansımasını bekliyoruz. Bu paralelde de şirket yüzde 37'lik getiri potansiyel taşımakla beraber 211.80 TL'lik hedef fiyatla takip edilebilir.

Yunus KAYA/ Sermaye Piyasaları Danışmanı

"Yabancı yine büyüklere gelmeye devam edecek"

Borsa İstanbul'da yabancıların payı 2023 yılı Ekim ayı sonunda yüzde 35.6 iken QNBFB hariç tutulduğunda yüzde 26.5 seviyesindeydi. QNBFB hariç tutulduğunda 2024 Mayıs ayı sonunda yüzde 33.2 olan pay, Haziran sonunda yüzde 32.4'e geriledi. Ancak Mayıs ve Haziran'da 2 milyar dolarlık yabancının kar satışına karşın halen Ekim sonundaki oranın oldukça üzerindeyiz. ABD ve İngiltere merkezli fonların borsadaki payının yüzde 10.8'den yüzde 13.8'e çıkması, yeni yatırımcı ilgisini net olarak gösteriyor. Tabi burada para hangi hisselere gidiyor sorusu önem kazanıyor. Haziran sonu MKK verilerine göre QNBFB hariç tutulursa yabancının payı yüzde 32.4. Sanayi sektörü şirketlerinde yüzde 28, bankacılık endeksinde yüzde 43 ve BIST-30'da yüzde 45.6'ya gelmiş durumda. Bu bize şunu diyor: Borsadaki yabancıların büyük kısmı (yüzde 68'i) BIST-30 hisselerinde bulunuyor. BIST-100'de yabancı payı yüzde 38 seviyesinde olduğundan BIST-100 dışında borsanın geri kalan kısmında yani 560 şirketten 460'ında yabancının payı sadece yüzde 4.4 seviyesinde olup kalan yüzde 95.6 yerlilerin elinde.

Borsada yabancı gelecekse yine büyüklere gelmeye devam edecektir. Çünkü büyük para büyük likiditenin olduğu yere gelebiliyor. Biraz satış yiyince yüzde 20-30 gerileyen hisselere yabancı girişi zor olur. Yurtdışı piyasalardaki olumlu seyir ve gelişmekte olan ülkelere para akışı bize de pozitif yansımaya devam eder. Türkiye'nin ekonomi programına sadık şekilde ilerlemesi, not artışlarının da gelmeye devam etmesi sıcak parayı beraberinde çekecektir.

Temel olarak da Türkiye ilk çeyrekte iyi bir sezon geçirmedi. Şirketlerin enflasyon muhasebesinden ötürü zorlandığı bir dönem oldu. Karlılıklar beklentilerin altında kaldı. TCMB'ye göre 3. çeyrek en zor çeyrek olacak. Buna göre şirketlerin mali performanslarında iyileşme için yıl sonu verileri beklenecek gibi. Borsa bunları 6 ay önceden satın alır desek

BIST-100'de aracı kurumların hisse hedef fiyatlarındaki revizeleri dikkate alındığında 13 bin hedefi görülüyor. Tabi bunun kademeli olarak gerçekleşmesi daha muhtemel.

"Eylül-Ekim'de yeni ralliler görebiliriz"

Eylül-Ekim aylarında temel beklentilere dayalı yeni ralliler görme ihtimalimiz olacağını belirten l sonuna kadar trendi belirlemede en önemli gündem maddelerini şöyle sıralıyor:

*Yurtdışı piyasalardaki olumlu seyrin devamı.

*Yurtiçi ekonomi programının başarılı olması ve enflasyonun düşmeye devam etmesi.

*Ekonomideki yavaşlamadan etkilenen şirketlerin mali sonuçlarındaki toparlama.

*Yıl bitmeden FED'in ve ardından TCMB'nin faiz indirimlerine giderek ekonomiye destek olmaları.

*Türkiye'nin kredi notunun Fitch ve S&P tarafından yeniden artırılması.

"Ya endeks ağırlığını artıracaksınız ya da endeks fonu alacaksınız"

Borsadaki gelişmelerin ara ara ralliler ve sonrasında testere modunda ilerleme şeklinde seyrettiğini belirten Sermaye Piyasaları Danışmanı Yunus Kaya, bu dönemde yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor: "Enflasyonist ortamda ana trend daima yukarı oluyor. Elinizdeki hisseler, endeks gerisinde kalıyorsa ya portföyünüzde endeks ağırlığını artıracaksınız ya da endeks fonu alacaksınız. Dönemin popüler sektörlerine de girmek ara getiriler için katkı sağlayacak bir destek olabilir. Tabi çıkışı yapabilmek önemli. Bura da stoploslara dikkat edilmeli. Testere modunda gidiyor gibi yaparken satışlar gelir, düşer gibi yaparken alışlar gelir. Bu nedenle çok düştü ya da yükseldi diye panikle hareket edilmemesi duygularda aşırılara gidilmemesi adına, pozisyon büyüklüğüne de dikkat edilmeli. Kredi faizlerinin yüzde100'e ulaştığı bir dönemde, kredili hisse taşıma işi, yükselen trendde büyük katkı sağlamaya devam edebilir ama testere moduna geçen hisselerde ciddi hasar bırakabilir. Bu konuya da dikkat etmeli."

Polonya'daki yeni üretim hattını devreye aldı

Kervan Gıda, Polonya'daki bağlı ortaklığı ZPC Otmuchow S.A'nın 1.5 yılda yaklaşık 5 milyon euro yatırım harcaması yaptığı yeni açılan jelly hattının tamamlandığını ve devreye alındığını açıkladı.

Devreye alınan hattın yıllık üretim kapasitesinin yıllık 10 bin ton seviyesinde olduğunu belirten Kervan Gıda Genel Müdürü İdris Can; "Gerçekleştirdiğimiz yatırım ile birlikte Polonya'daki üretim kapasitemiz yıllık 35 bin 930 tona ulaştı. Bu üretim hattımız tam kapasite çalışmaya başladığında yıllık ciromuza katkısının yaklaşık 35 milyon dolar olacağını öngörüyoruz. Türkiye, Polonya ve Mısır tesislerimizdeki toplam kapasitemiz ise yıllık 125 bin ton seviyesine ulaşmış durumda" dedi.

Polonya'daki OTC (borsa dışı piyasa) ve ihracat hedeflerini arttırmaya odaklandıklarının altını çizen Can, sözlerine şöyle devam etti: "Polonya'daki büyüme stratejimizi 3 ana eksende yürütüyoruz. Bunlardan ilki, katma değeri yüksek niş kategorilere odaklanmak ve OTC tarafındaki pazar hacmini geliştirmek. OTC tüm dünyada sürekli genişleyen bir pazar ve yüksek karlılık kapasitesine sahip. Polonya'daki büyüme stratejimizi göz önünde bulundurduğumuzda, diğer bir adımımız fabrikaları ve üretim tesislerini konsolide ederken üretimde ve yönetimde standartları oluşturarak, süreçleri yalın ve sürdürülebilir bir hale getirmek olacak. Polonya'daki satış gücümüzü arttırarak geleneksel kanalda, modern kanalda, ihracat kanalında ve OTC tarafında daha güçlü bir yapıya kavuşmak için çalışmalara devam edeceğiz."

Menkul kıymetleştirme faaliyetleri için işbirliği

Türkiye'de menkul kıymetlendirme faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla kurulan Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ) ile sermaye piyasaları ve yapılandırılmış finansal ürünler alanlarında uzmanlaşmış, bağımsız bir şirket olan OMG Yönetim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş (OMG Capital Advisors), Türk sermaye piyasalarında menkul kıymetleştirme faaliyetlerini geliştirmek ve yürütmek üzere iş birliği gerçekleştirdi.

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi ve OMG Capital Advisors tarafından yapılan ortak açıklamada, işbirliği ile varlığa dayalı menkul kıymet gibi enstrümanlarla, reel sektörün finansmana erişimi için alternatif bir kanal oluşturulurken, yerli ve yabancı yatırımcılara da güçlü teminat yapısına sahip, uluslararası standartlarda yatırım seçenekleri sunulması ve sermaye piyasalarında ürün çeşitliliğinin artırılmasının hedeflendiği vurgulandı.

Açıklamada, Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi ve OMG Capital Advisors, arasındaki güç birliğinin finansal piyasalarda yürütülen faaliyetlere yeni bir boyut kazandıracağı; sermaye piyasalarının güvenli ve sürdürülebilir gelişimine, derinleşmesine ve çeşitlilik kazanmasına doğrudan katkı sağlayacağının altı çizildi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

VESTEL: Vestel, Sharp Corporation ile Avrupa'da beyaz eşya ve küçük ev aletleri alanında halihazırdaki iş birliğinin kapsamının genişletilmesi ve mevcut marka lisans ve distribütörlük sözleşmelerinin sürelerinin uzatılması konularında görüşmelere başladığını duyurdu.

ARÇELİK: Arçelik, 2Ç24 finansallarını 30 Temmuz tarihinde açıklayacağını duyurdu.

OTOKAR: Otokar, 2Ç24 finansallarını 31 Temmuz tarihinde açıklayacağını duyurdu.

EFOR ÇAY: Efor Çay, 1.65 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı.

KIZIKBÜK GYO: Kızılbük GYO, bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 1.5 milyar TL'den 4 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.

SİNPAŞ GYO: Sinpaş GYO, bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 1.5 milyar TL'den 4 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.

CW ENERJİ: CW Enerji, fotovoltaik güneş panelleri için hücre üretim tesisi yatırımı kapsamında 3.1 milyar TL teşvik belgesi aldığını duyurdu. Teşvik kapsamında gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, faiz desteği, yüzde 80 vergi indirimi ve yüzde 40 YKO, 7 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi desteği yer alıyor.

EUROPEN: Europen yüzde 195 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 760 milyon TL'den 2.24 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.

HİTİT BİLGİSAYAR: Hitit Bilgisayar, Sunrise Airways ile 5 yıl boyunca yolcu hizmet sistemleri, tarife planlama, muhasebesi ve kargo çözümleri sunulması konusunda anlaşma sağladı.

İPEK DOĞAL ENERJİ: İpek Doğal Enerji, 1Ç24 finansal sonuçlarında 185 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 167 milyon TL zarar bildirmişti.

KOZA ANADOLU: Koza Anadolu, 1Ç24 finansal sonuçlarında 314 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 292 milyon TL zarar bildirmişti.

OTOKAR: Otokar'ın yatırım teşvik belgesinin süresi, Sanayi ve Teknoloji tarafından uzatıldı ve belgenin geçerlilik tarihi 14.07.2026 olarak revize edildi. Toplam tutar 1.34 milyar TL'ye yükseltildi.

VBT YAZILIM: VBT Yazılım, 3.8 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık dolar bazlı gelirlerinin yüzde 6'sına tekabül ediyor.

ŞİŞECAM: Şişecam, Hollanda'da yerleşik Pivdenna BV ünvanlı yeni şirket kuruluş işlemlerinin 15 Temmuz'da tamamlandığını bildirdi.

EURO YATIRIM HOLDİNG: Euro Yatırım Holding, 1Ç24 finansal sonuçlarında 35 milyon TL zarar açıkladı. Şirket bir önceki yılın aynı döneminde 19 milyon TL net kar bildirmişti.

DESA DERİ: Desa Deri yüzde100 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 245 milyon TL'den 490 TL'ye yükseltme kararı aldı.

EMLAK KONUT GYO: Emlak Konut, 1 Ocak 2024 – 30 Haziran 2024 tarihleri arasında 13.06 milyar TL tutarında 1.254 adet bağımsız bölümün satışını gerçekleştirdiğini açıkladı.

MOGAN ENERJİ: Mogan Enerji, Kocatepe RES projesinde gerçekleştirilecek 32,5 MW kapasiteli Hibrit GES projesi için yatırım sürecini başlattı. Yıllık yaklaşık 53 milyon kWh elektrik üretimi hedeflenmekte ve projenin 2024 sonunda tamamlanarak 2025'te faaliyet karına katkı sağlaması bekleniyor. Yatırım tutarı yaklaşık 17.7 milyon dolar olup, tamamı özkaynaklarla finanse edilecek.

TOFAŞ OTOMOTİV: Tofaş Otomotiv, 2Ç24 finansal sonuçlarını 1 Ağustos tarihinde açıklayacağını duyurdu.

AYGAZ: Aygaz, 2Ç24 finansal sonuçlarını 5 Ağustos tarihinde açıklayacağını duyurdu.

ULAŞLAR TURİZM: Ulaşlar Turizm, 30.11.2023 tarihinde almış olduğu tahsisli sermaye artırımı kararını geri çekti.

MARGÜN ENERJİ: Margün Enerji, Özmen-1 GES projesine 2,064 MWp kapasiteli bütünleşik depolama ünitesi kurmak için yapılan Üretim Lisansı tadili başvurusunun EPDK tarafından onaylandığını açıkladı.

KARTAL YENİLENEBİLİR ENERJİ: Kartal Yenilenebilir Enerji, İngiltere menşeili bir enerji şirketinden Birleşik Krallık'ta güneş enerjisi santrallerinin kurulması, buna ilişkin iş planlarının yapılması, izin süreçlerinin yürütülmesi vb. gerekli iş ve işlemler hakkında danışmanlık almak üzere bir ön sözleşme imzaladığını duyurdu.

HALK GYO: Halk GYO, mevcut sermayesinin 3.15 milyar TL'den 3.68 milyar TL'ye, tamamı 2023 yılı dönem karından karşılanmak üzere artırılmasına ilişkin SPK'ya başvuruda bulundu.

AGESA: Agesa, haziran ayı brüt prim üretimi verilerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artışla 1.12 milyar TL düzeyinde açıkladı. 2024 yılının ilk 6 ayında, toplam brüt prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 103 artışla 6.48 milyar TL'ye ulaştı.

KARTONSAN: Kartonsan, 1Ç24 finansal sonuçlarında 314 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 435 milyon TL zarar ile bildirmişti.

BOSCH FREN: Bosch Fren 1Ç24 finansal sonuçlarında 21 milyon TL net kar açıkladı.

CVK MADEN: CVK Maden, Sarıalan Altın Madeni sahasında gerçekleştirilmesi planlanan yatırım faaliyetleri kapsamında almış olduğu Yatırım Teşvik Belgesi'nin 2.26 milyar TL'ye revize edildiğini duyurdu.

HEKTAŞ: Hektaş, mevcut sermayesinin 5.9 milyar TL nakit karşılığı olmak üzere 2.53 milyar TL'den 8.43 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin SPK'ya başvuruda bulundu.

TÜPRAŞ: Tüpraş, 2Ç24 finansal sonuçlarını 5 Ağustos tarihinde açıklayacağını duyurdu.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.