Göstergeleri sağlam 31 hisse

Endeksin kalıcı olarak 11.000 bölgesi üzerinde tutunması halinde 11.500 civarının hedeflenebileceğini belirten uzmanlar, yükseliş trendine eşlik edebilecek orta ve uzun vadeli portföylerde bulundurmak üzere, bu seviyelerde portföylere dahil edilecek 31 hissenin takip edilebileceğini söylüyor…
18.07.2024 10:53 GÜNCELLEME : 18.07.2024 10:53

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçtiğimiz hafta küresel risk iştahının kısmen olumlu olduğunu, ancak genel olarak yaz aylarında izlenen rehavetin piyasaları etkilediğini gördük. Borsa İstanbul'da da özellikle BIST- 100 dışı hisselerde hacim azalışı dikkat çekti. (Bu yazı Para Dergisi'nin 14.07.2024 tarihli sayısına aittir)

Analistler, Fransa seçimlerinin ardından CDS'lerdeki gerilemenin yeniden belirginleşmesini bekliyor. Önümüzdeki dönemde 250 baz puan altında fiyatlamaları da görebileceğimizi belirten uzmanlar, bunun da özellikle bankacılık endeksini destekleyeceğini düşünüyor. Bu arada geçtiğimiz hafta Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ihracına çıkılan 8 yıl vadeli dolar cinsi eurobond'a 4 kat talep gelmesi de Türkiye ile ilgili risk algısındaki iyileşmenin devamı olarak yorumlanıyor.

Haftanın son işlem gününe doğru ABD'de açıklanan TÜFE verileri de beklentilerin altında kaldı. Sonrasında Fed'den faiz indirim tahminlerinin Eylül ayına doğru öne çekildiği görüldü. Borsa İstanbul da ise endeks Perşembe günü 11.000 puanın üzerine para girişi ve hacim artışı ile yükseliş kaydetti. Teknik görünüm açısından bu durumu oldukça pozitif bulan borsa uzmanları, endeksin kalıcı olarak 11.000 bölgesi üzerinde tutunması halinde 11.500 civarının hedeflenebileceğini belirtiyor. Analistler, yükseliş trendine eşlik edebilecek orta ve uzun vadeli portföylerde bulundurmak üzere bu seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 31 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"11 BİN CİVARINDA ZORLANMA GÖRÜYORUZ"

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin ilk çeyrek finansallarının, enflasyon muhasebesi sonrasında reel büyümeler açısından genel olarak zayıf bir görünüm sergilediğini belirten Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Serhan Yenigün, bu nedenle, şirketlerin hedef fiyatlarında son birkaç yıldır düzenli olarak gördüğümüz yukarı yönlü revizyonların bu dönemde hız kestiğini söylüyor. Ek olarak, parasal sıkılaşma ve bunu takiben beklenen mali sıkılaşma, asgari kurumlar vergisi düzenlemesi vb. etkenlerin de borsa üzerinde sınırlayıcı bir etki yarattığını hatırlatıyor. Borsa İstanbul'da Kasım ayından itibaren güçlü şekilde yaşanan yabancı girişlerinin de son iki aydır tersine döndüğünü ve bu dönemde 2.2 milyar dolar civarında yabancı çıkışı yaşandığını hatırlatan Yenigün, bu nedenle BIST-100 endeksinde 11 bin civarında bir zorlanma görüldüğünü düşünüyor.

Öte yandan yabancı yatırımcılar, her ne kadar son iki ayda pozisyon azaltmış olsalar da devam eden pozisyonlarının halen 40 milyar dolar civarında bulunduğunu kaydeden Yenigün, burada önemli bir azalma beklemiyor. Ancak yabancıların öncelikle şirket değerlemelerini de etkileyebilecek olan vergi düzenlemelerine dair sürecin netleşmesini bekleyeceklerini düşünüyor. Buna ek olarak, şirket finansallarında daha belirgin reel büyümeler görmeyi de tercih edeceklerini de dile getiren Yenigün, "Moody's ve diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından beklenen not artırımlarının ise genel olarak geçmiş dönem makro performansına yönelik bir değerlendirme olması nedeniyle yabancılarda ekstra bir iştah yaratacağını sanmıyorum" diyor.

"ÖNEMLİ BAŞLIKLAR VAR"

Borsa İstanbul açısından Ekim ayına kadarki süreçte NATO zirvesi, yabancı yatırımcılarla buluşmalar, dış ilişkilerde beklenen önemli temaslar, kredi notlarında artış beklentileri, merkez bankalarının para politikalarında izleyeceği süreçler, içeride vergi düzenlemelerine dair tasarı ve bunların yasalaşma süreçleri ile şirketlerin 2. çeyrek finansal sonuçları olmak üzere ajandada takip edilecek önemli başlıklar bulunduğunu dile getiren Yenigün, şu değerlendirmeleri yapıyor: "Bu konulardan bazıları makro bazda, bazıları mikro bazda borsada işlem gören şirketler için önemli katalistler sunabilir. Ancak, yatırımcıların tüm bu başlıklarla ilgili gerçekleşmeleri bekleyeceğini ve somut sonuçlara göre aksiyon alacağını düşünüyorum. Şu an için bu başlıkların hiçbirinin, son üç yılda 1400-1500 civarından 10-11 bin bandına gelen BIST- 100 endeksini aynı momentumla yukarı devam ettirecek heyecanı sunduğunu düşünmüyorum."

"12-13 BİN CİVARINI GÖREBİLİRİZ"

Mevcut değerlemelerin 12 aylık periyotta 13 bin civarında bir endeks hedefine işaret ettiğini de kaydeden Yenigün, sene sonuna kadar cevap bekleyen çok soru bulunduğunu söylüyor. Özellikle borsada alım-satım kazançlarının vergilendirilmesi gibi bir konunun sonbaharda piyasamızı çok meşgul edeceğini hatırlatan Yenigün, "Bu süreçte, endeksin sene sonu olası değerini öngörmek zor. Ancak değerleme bazlı baktığımızda, 12 bin civarı rakamları mümkün görüyorum" diyor.

BIST-100 endeksi için, önümüzdeki dönemde ciddi destek sağlayabilecek en önemli başlığın kurumlar vergisi ve alım, satım kazançlarına olası vergi konusu olduğunu düşünen Yenigün, bu süreçlerin, değerlemeleri baskılamayacak ve yatırımcı iştahını zedelemeyecek düzenlemelerle geride bırakılması halinde BIST'te bir miktar rahatlama ve 12-13 bin bandına endeksi taşıyacak iştahı yaratabileceğini söylüyor.

Yükseliş trendine eşlik edebilecek orta ve uzun vadeli portföylerde bulundurmak üzere bu seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Yapı Kredi, Akbank, Coca Cola İçecek, Şişecam, Oyak Çimento, Çimsa, Vestel Beyaz Eşya, Arçelik, Kocaer Çelik, Kardemir, Aksa Enerji, Türk Hava Yolları, Pegasus Hava Taşımacılığı, Sabancı Holding, Koç Holding, Alarko Holding, Anadolu Grup Holding, Turkcell, Aselsan, Enka İnşaat, Doğuş Otomotiv, Ford Otosan, Türk Traktör, Otokar, Şok Marketler Ticaret, Migros, BİM, Tüpraş, Mavi Giyim, Teknosa ve Akiş GYO hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"ENDEKSE PARALEL GETİRİ BEKLİYORUZ"

Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri ise Koza Altın için 25.50 TL hedef fiyat ile yüzde 15.91 yükseliş potansiyeli öngördüğünü açıkladı. Şirket hisselerinde 'endekse paralel getiri' bekleyen Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, Koza Altın'ın 1Ç24'te 2.929 milyon TL satış geliri (yıllık: +%3), 790 milyon TL FAVÖK (1Ç23: -31 milyon TL) ve 183 milyon TL net zarar (1Ç23: -363 milyon TL) açıkladığına dikkat çekti.

1Ç24'te operasyonel tarafında satış hacminin beklentilerine kıyasla zayıf kaldığını; nakit maliyetlerdeki iyileşme ve operasyonel giderler üzerinde artan kontrolun ise karlılığı desteklediğini belirtti. "Bağışlardaki azalış ise net karı desteklemiş olup, şu aşamada şirketin 2024 beklentileriyle paralel" diyen Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, şirketin bilançosuna yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Öte yandan şirketin nakit pozisyonu ve bilanço yapısı, oldukça yüksek net parasal zarara neden olmuş ve karlılık üzerinde baskı yaratmaya devam etmiştir. Son olaraksa, ertelenmiş vergi gideri de karlılığı olumsuz etkilemiştir. 1Ç24'te satış hacmi yıllık yüzde 3 azalışla 44 bin onsa gerilemiştir. (1Ç23: ~46 bin, 2023: ~142 bin, 2022: ~194 bin) Ortalama satış fiyatı yıllık yüzde 9 yükselişle 2.053 dolar civarında gerçekleşmiştir. (2023: 1.926 dolar) 1Ç24'te nakit maliyeti yıllık yüzde 23 azalışla 1.557 dolar olmuştur. (1Ç24: 2,014 dolar, 2023: 1,651 dolar) Böylelikle brüt kar marjı yüzde 32.5 ile iyileşme göstermiştir. 1Ç24'te şirketin operasyonel gider yönetimi daha olumlu olup, operasyonel giderler/satışlar oranı yüzde 17.8 (1Ç23: %21,8) olmuştur. 1Ç24'te şirket 121 milyon TL net diğer gider yazmıştır. (1Ç23: 555 milyon TL) Şirketin beklentileriyle paralel olarak bağışlar 35 milyon TL'ye gerilemiştir. (2024 üst limit: 50 milyon TL; 2023: 819 milyon TL) Yatırım faaliyetlerinden gelirler yıllık yüzde 53 düşüşle 1.2 milyar TL olmuştur. Şirket 1.1 milyar TL net parasal kayıp ve 0.3 milyar TL ertelenmiş vergi gideri açıklamış, net karı baskılamıştır. Özetle, operasyonel görünümdeki iyileşmeye ve yapılan bağışlardaki önemli düşüşe rağmen; yatırım faaliyetlerinden elde edilen zayıf gelir ve parasal kayıp kalemleri ise karlılığı olumsuz etkilemiştir. Şirketin net nakdi yıllık yüzde 5 yükselmiştir. Şirketin rezerv rakamlarına ilişkin son dönemdeki gelişmeleri sınırlı olumlu buluyor ve yakın vadede katalizör olarak değerlendiriyoruz."

Serhan YENİGÜN / Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü

"Aselsan'da yüzde 54 yükseliş potansiyeli öngörüyoruz"

ASELSAN: Bakiye sipariş portföyü 11.5 milyar dolar ile rekor seviyelere ulaşan Aselsan'da savunma harcamalarına ayrılan payın artması nedeniyle devam eden destekleyici bir yatırım ortamı olduğunu düşünüyorum. Şirketin bakiye sipariş portföyünde artış beklerken, bu yıl Lira'da reel değer kaybı beklemesek de kur artışlarına göre defansif yapısını da olumlu buluyorum. Aselsan için önemli olan bir diğer konu ise yüksek sipariş portföyüne ek olarak tahsilatların düzenli ve sağlıklı gerçekleşmesi. Nakit akışı konusunda da geçmiş dönemlere göre daha istikrarlı bir dönem gözlemliyoruz. Bu durumu, şirketin işletme sermayesi ihtiyacının borç yükünü artırmadan yönetilebilmesi ve öngörülebilirlik adına pozitif buluyorum. Aselsan için 2,90 – 3,00 dolar civarında bir hedef fiyat bölgesi öngörüyorum. Bu hedef TL bazında 100 TL üzerine ve yaklaşık yüzde 54 getiri potansiyeline işaret ediyor.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Toplamda 14 marka ve 13 ürün grubunda 90'dan fazla model sunan şirket, faal olduğu her segmentte pazar genelinden daha yüksek büyüme gösterdiği bir yılın ardından 2024'te de olumlu bir seyir izliyor. Otomotiv pazarında bu yıl için daha önce öngörülenden daha sınırlı daralma beklentimiz, düzenli gelir kanalı ve yüksek karlılık marjları sunan satış sonrası hizmetler ve muayene hizmetleri başta olmak üzere iştiraklerden gelen katkı nedeniyle şirketi beğeniyoruz. Tahmini gelir ve kar beklentilerimize göre düşük çarpanlarla işlem gören Doğuş Otomotiv'in mevcut piyasa değerine göre ucuz olduğunu düşünüyoruz. Şirket hisselerinde yüzde 65 yükselme potansiyeli ile 431 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

MAVİ GİYİM: Türkiye pazarında hazır giyimin en büyük markaları arasında bulunan ve 37 ülkede, 475'i Mavi Shop olmak üzere yaklaşık 4.000 noktada perakende, toptan ve online kanallar aracılığıyla müşterileriyle buluşan şirketin, ilk çeyrek finansal performansını da oldukça başarılı buldum. Şirketin enflasyon muhasebesi dahil olacak şekilde sırasıyla yüzde 20, yüzde 50 ve yüzde 128 reel büyüme gösteren ciro, FAVÖK ve net kar rakamları sonrasında brüt kar marjı yıldan yıla yüzde 46'dan yüzde 53'e, FAVÖK marjı yüzde 19'dan yüzde 24'e, net kar marjı ise yüzde 6'dan yüzde 12'ye artış gösterdi. 1Ç24 itibarıyla şirketin net nakit pozisyonu ise 5.3 milyar TL ile oldukça güçlü görünüyor. Giyim ürünlerine tüketici talebi güçlü kalmaya devam ederken, şirketin 2024 yılı beklentileri de genel olarak olumlu bir manzara çiziyor. Mavi Giyim hisseleri için değerleme modelimizi güncelliyoruz, ancak muhafazakar senaryo tahminlerimizin şu an için yaklaşık 165 TL hedef fiyat ile yüzde 26 potansiyel getiri sunduğunu hesaplıyoruz.

SPK'dan 3 şirketin başvurusuna onay

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Emlak Katılım Varlık Kiralama AŞ'nin 30 milyar lira tutarındaki yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikası ihracı başvurusuna onay verdi.

Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik AŞ'nin 200 milyon liralık bedelli, 250 milyon liralık bedelsiz sermaye artırımını, Pasifik Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin 3 milyar 160 milyon liralık bedelsiz sermaye artırımını ve Yeşil Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin tahsisli sermaye artırımı başvurusunu da kabul etti.

Kurul, Hedef Yatırım Bankası AŞ'nin 1 milyar 650 milyon lira, Huzur Faktoring AŞ'nin 350 milyon lira, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin 9 milyar 690 milyon lira, TEB Finansman AŞ'nin 1 milyar 325 milyon lira, Lider Faktoring AŞ'nin 295 milyon lira, Kent Finans Faktoring AŞ'nin 556 milyon 525 bin lira, Mercedes-Benz Kamyon Finansman AŞ'nin 2 milyar 200 milyon lira, Limak Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 750 milyon dolar ve Deniz Finansal Kiralama AŞ'nin 80 milyon dolar tutarındaki tahvil ve finansman bonosu ihracını onaylarken, İş Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin 40 milyar lira tutarındaki tahvil ve finansman bonosu, 200 milyon lira tutarındaki yapılandırılmış borçlanma aracı ihracı başvurusunu da kabul etti.

SPK, Q Yatırım Bankası AŞ'nin emir iletimine aracılık, işlem aracılığı, portföy aracılığı, bireysel portföy yöneticiliği, yatırım danışmanlığı, en iyi gayret ve aracılık yüklenimi suretiyle halka arza aracılık, sınırlı saklama ve genel saklama hizmetlerinde bulunmasına, Kuveyt Türk Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin işlem aracılığı, portföy aracılığı, bireysel portföy yöneticiliği, yatırım danışmanlığı, en iyi gayret ve aracılık yüklenimi suretiyle halka arza aracılık, sınırlı saklama ve genel saklama hizmetlerinde bulunmasına izin verilmesi talebini de olumlu karşıladı.

Kurul, Nurol Portföy Yönetimi AŞ Değişken Şemsiye Fon, Nurol Portföy Yönetimi AŞ Fon Sepeti Şemsiye Fonu ve Nurol Portföy Yönetimi AŞ Hisse Senedi Şemsiye Fonu'nun kuruluşuna izin verilmesini onaylarken, Albaraka Portföy Yönetimi AŞ Dördüncü Karma Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Albaraka Portföy Yönetimi AŞ Beşinci Karma Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Azimut Portföy Yönetimi AŞ İkinci Gayrimenkul Yatırım Fonu, Nurol Portföy Yönetimi AŞ Yedinci Gayrimenkul Yatırım Fonu, RE-PIE Portföy Yönetimi AŞ Üçüncü Gayrimenkul Yatırım Fonu ve Ziraat Portföy Yönetimi AŞ Derin Teknoloji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun kuruluşlarına izin verilmesi ve katılma paylarının ihracına ilişkin ihraç belgelerinin onaylanması talebini olumlu karşıladı.

Öte yandan Alkim Alkali Kimya AŞ hakkında yapılan inceleme sonucunda 1 kişiye 139 bin 566 lira, Ayen Enerji AŞ hakkında yapılan inceleme sonucunda da 1 kişiye 311 bin 134 lira olmak üzere toplam 450 bin 700 lira idari para cezası uygulanmasına karar veren SPK, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat kapsamında yapılan incelemeler sonucunda 9 gerçek kişi, 6 içerik sağlayıcı ve telefon hattını kullandıran 7 kişi hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetti.

BinBin halka arz başvurusunda bulundu

1000 Yatırımlar Holding'in yüzde 89 hissesine sahip olduğu mikro mobilite ve akıllı şehir teknolojileri şirketi BinBin, halka arz başvurusunda bulundu.

2019 yılında kurulan BinBin'in, kısa süre içinde Türkiye'nin dört bir yanında ve yurt dışında sunduğu e-scooter kiralama hizmetleri ile mikro mobilite alanında öncü konumda bulunduğunu belirten 1000 Yatırımlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Abdik, "25 binden fazla e-scooter ile yaklaşık 4 milyon kullanıcıya sahip BinBin; İstanbul, Konya, Antalya, Eskişehir, Samsun, Adana, Kocaeli, Bursa, Gaziantep, Uşak ve Sakarya gibi büyük şehirlerde sağladığı hizmetlerle günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Türkiye'deki başarılarının yanı sıra, Bulgaristan, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya ve son olarak geçen hafta operasyonlarına başladığı Arnavutluk'taki operasyonları ile uluslararası alanda da güçlü bir varlık göstermektedir" dedi.

BinBin'in halka arz sürecinin, şirketin şeffaflık, güven ve sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda büyümesini destekleyecek önemli bir adım olduğunu vurgulayan Abdik, şöyle devam etti: "Halka arz, BinBin'in yeni yatırımlar yaparak teknoloji altyapısını güçlendirmesi ve hizmet ağını genişletmesi için önemli bir fırsat sunuyor. BinBin olarak, çevre dostu ve yenilikçi çözümleriyle şehir içi ulaşımı dönüştürmeye devam ederken, yatırımcılarımızın desteğiyle birlikte mikro mobilite sektöründe öncü konumumuzu daha da pekiştireceğimize ve uluslararası pazarlarda daha da güçlü bir varlık göstereceğimize inanıyoruz."

Türkiye Sigorta ilk yarıda yüzde 107 büyüdü

Türkiye Sigorta; 1 Ocak-30 Haziran 2024 döneminde toplam prim üretimini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 107 artırarak; 50 milyar 410 milyon TL'ye ulaştırdı. Türkiye Sigorta'nın geçtiğimiz yıl 59 milyar 518 milyon TL'lik prim üretimi rakamını 2024 yılındaki etkili strateji ve saha yönetimiyle neredeyse yılın ilk yarısında yakaladığını belirten Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak; "2024 yılının ilk yarısında; sektörümüzün öncü şirketi olarak etkin saha yönetimi, ihtiyaca uygun ürün ve fiyatlama stratejilerimizle başarılı bir performansa imza attık. Prim üretimimizi ilk yarıyılda bir önceki aylara ve yıllara göre düzenli olarak rekor düzeyde artırdık. Stratejik ve karlılığı yüksek ürünlerde gelişimimizi yılın ilk altı ayında da sürdürdük. Sağlık sigortalarında büyümeye ve güvence sunmaya devam ediyoruz, yılın ilk yarısında bir önceki döneme göre sağlıkta yüzde 237 büyüme kaydederek 3.7 milyar TL prim üretimine ulaştık. Yangın, mühendislik, havacılık, nakliyat poliçelerimizle ise ülkemizin değerlerine ve yatırımlarına güvence sunduk. Yılın ilk yarısında banka satış kanalındaki gücümüzün yanı sıra acente, broker ve direkt satış kanallarımızı daha da etkin hale getirdik" dedi.

Bizim Menkul Değerler satışa çıktı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, yurt içi ve yurt dışı piyasalarda aracılık ve kurumsal finansman alanlarında 20 yılı aşkın bir süredir hizmet veren Bizim Menkul Değerler'in 9 Temmuz 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ilanla satış ihalesine çıktığını duyurdu. Dünyanın önde gelen bağımsız değerleme şirketi tarafından hazırlanan rapora göre, Bizim Menkul Değerler'in muhammen bedeli 380.000.000,00 TL (Üçyüzseksenmilyon Türk Lirası) olarak belirlendi. İhale şartnamesi satış ilanında belirtilen koşullar sağlandıktan sonra 'TMSF İştirakler ve Gayrimenkuller Daire Başkanlığı, Büyükdere Cad. No:143 Esentepe 34394 Şişli/İstanbul' adresinden alınabilecek. Yatırımcılar teklif vermeden önce satış ilanında belirtilen koşulları sağladıkları takdirde 16 Temmuz 2024 ve 9 Ağustos 2024 tarihleri arasında Bizim Menkul Değerler'i gezebilecek ve şirkete ilişkin detaylı bilgilere erişim imkânı bulacak. Yatırımcıların, ihale şartnamesi kapsamında hazırladıkları kapalı teklif zarflarını, en son 12 Ağustos 2024 saat 16:30'a kadar ''TMSF İştirakler ve Gayrimenkuller Daire Başkanlığı, Büyükdere Cad. No:143 Esentepe 34394 Şişli/İstanbul" adresine elden teslim etmeleri gerekiyor. Kapalı zarf ile verilen teklifler 13 Ağustos 2024 saat 10:00'da TMSF Genel Merkezi'nde teklif veren yatırımcıların huzurunda açılarak İhale Komisyonu tarafından değerlendirilecek ve açık artırmaya geçilecek.

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

"11 binin üzerinde kalıcı kapanışlar yükselişi destekler"

BIST -100 endeksi sene başından bu yana yüzde 47'nin hafif üzerinde getiri sağlayarak yılın özellikle ilk 6 ayında altın, döviz, mevduat dahil bütün yatırım araçlarından daha fazla getiri sağladı. Dünya borsalarında da hem nominal hem de dolar bazlı olarak en çok getiri sağlayan borsalarda ilk sıralarda. Özellikle iletişim, banka ve sigorta sektörlerinde yüzde 80-100 arası getiriler görülürken, gıda/içecek ve holding sektörleri de olumlu performans gösteren sektörler arasındaydı. Bu süreçte Merkez Bankası sıkı para politikası, rezervlerin yükselmesi ve net rezervlerin artıya geçmesi, dövizin stabil seyretmesi, not ve görünüm artırımları, CDS'lerin gerilemesi, cari dengede toparlanma, mart ayı yerel seçimlerin atlatılması ve ardından maliye politikasının da sıkılaşması etkili oldu. Bu dönemde yurt dışı borsalar da olumlu seyretti. Yani birçok hikaye fiyatlandı. Borsa İstanbul yüksek getiri sağladı. Ancak gelinen bu süreçte Mayıs ayında test ettiğimiz 11.100 seviyesi yukarı yönlü kırılamadı ve aşağı yönlü hareketlerde 10.000 seviyesinin altına da kaymadı. Şu ana kadar Türkiye ile ilgili özellikle para politikası ve Merkez Bankası kapsamındaki gelişmeler büyük ölçüde fiyatlandı.

Mevcut koşullarda kısa dönemde fiyatlanacak fazla beklenti kalmadı ayrıca mevduat faizleri oldukça yüksek ve pozitif reel faiz veriyor. Bu nedenle hızlı bir yükseliş görmekten ziyade 11.100 seviyesine bir süre takılmış ve şu an bu seviyeyi yukarı yönlü test eden bir borsa var. Eğer BIST- 100 endeksi bu seviye üzerinde kalıcı olarak kapanış yapabilirse yukarı yönlü hareketin devamı görülebilir. Önümüzdeki dönem yurt içinde enflasyonun gerilemesi, iç talepte olası daralma ve yurt dışında FED faiz indirim süreci beklentiler dahilinde, bunlar fiyatlanabilir. Sene içinde 12-13 bin seviyeleri görülebilir. Ancak yılın ilk yarısındaki gibi performans beklemiyorum.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

MİGROS: Şirketin mülkiyetinde yer alan ve Antalya Kepez ilçesinde bulunan, üzerinde Antalya Kipa Alışveriş Merkezi'nin bulunduğu gayrimenkul Sınırlı Sorumlu Atabilge Antalyapark Konut Yapı Kooperatifi ile Fidanlar İnşaat Taahhüt San. ve Tic. A.Ş 'ye 875 milyon TL + KDV bedel ile satıldı.

SMART: Şirket, Enerji Bakanlığı tarafından 10.06.2024 tarihinde düzenlenen toplam 300 MW kapasiteli Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali CfD ihalesi kapsamındaki 2 proje için teklif verdi. Konuya ilişkin 10.07.2024 tarihinde yapılan açık ihalede toplam 60.5 MW kapasitenin ortağı olunan konsorsiyuma tahsis edildiği açıklandı. Şirket tarafından yerine getirilecek anahtar teslim GES kurulum bedelinin yaklaşık 40 milyon euro olması bekleniyor.

ALTINAY SAVUNMA: Şirket, "Deniz Sistemleri Programları" kapsamında, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Donanmasına ait "İstif Sınıfı" gemilerde kullanılacak "Kritik Alt Sistemlerin" tedarikine yönelik olarak 10.7 milyon euro bedelli sözleşme imzaladığını açıkladı.

BMS BİRLEŞİK METAL: Şirket, Avrupa Bölgesinde faaliyet gösteren müşterilerinden yaklaşık 551.905 euro tutarında yüksek katma değerli ürün grubu için sipariş aldığını bildirdi.

KAREL ELEKTRONİK: Şirketin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Telesis Telekomünikasyon Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş ile devralma suretiyle kolaylaştırılmış usulde birleşmesine ilişkin işlemlerinin Sermaye Piyasası Kurulu onayını takiben tamamlandığı açıklandı.

OYAK ÇİMENTO: Şirket, sermayesinin yüzde 75.81'ine tekabül eden 945 milyon adet payın Cimpor Global Holdings BV'den TCC Oyak Amsterdam Holdings BV'ye devri nedeniyle, pay alım teklifi SPK tarafından onaylandı. Pay alım teklifinin en geç 06.05.2024 tarihinde başlanılması gerekmekteyken anılan tarihte pay alım teklifine başlanılmaması sebebiyle söz konusu tarihi geçen her gün için pay alım teklifi fiyatı üzerinden faiz uygulanacak. Altı aylık ortalama fiyatı olarak belirlenen 63.62 TL yıllık TLREF oranının yüzde 50 fazlası ile hesaplanacak. Faiz hesaplanacak tutar ve/veya 1.0429 euronun fiili pay alım teklifinin üzerine yıllık EURLIBOR oranının yüzde 50 fazlası ile hesaplanacak faiz tutarı eklenerek bulunacak TL karşılığı tutarlarından yüksek olanı geçerli olacak.

ASELSAN: Aselsan, uluslararası bir müşterisinin son kullanımı için hava savunma sistemleri ihracatına yönelik 20.265.600 doları tutarında bir yurt dışı satış sözleşmesi imzaladı. Öte yandan Aselsan ile Roketsan arasında hava savunma füze alt sistemleri tedariki kapsamında, toplam bedel artışı 59.1 milyon euro tutarında bir sözleşme değişikliği imzalandı. Sözleşme değişikliği kapsamında teslimatlar 2024-2028 yıllarında gerçekleştirilecek.

ALFA SOLAR ENERJİ: Şirket ile yurt içinde yerleşik bir müşterisi arasında güneş paneli satışına ilişkin KDV hariç yaklaşık olarak toplam 10.500.000 dolar tutarında sipariş alındı.

ALVES KABLO: Çok telli üretim tesisinin kapasite artışı ile oluşan ince bakır tel, rigit bakır iletken ve izoleli bakır iletken ürünlerindeki kapasite fazlasının 400 ton bakıra tekabül eden kısmı için zayıf akım kablo üretimi yapan yurt içi yerleşik bir firma ile 136.742.500 TL+KDV satış sözleşmesi imzalandı.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi 2Ç24 finansal sonuçlarını 31 Temmuz'da açıklayacağını duyurdu.

YEO TEKNOLOJİ: Birleşik Krallık'ta kurulu olan ve şirketin yüzde 50 hisse sahibi olduğu iştiraki Rey Energy Ltd. ile Mauritius'ta kurulu bir şirket arasında Tanzanya'da kurulacak Güneş Enerjisi Santrali (GES) işi için 33.000.000 dolar bedelle sözleşme imzalandığı açıklandı.

KOZA ALTIN: Koza Altın, 1Ç24 finansal sonuçlarında 183 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 363 milyon TL zarar bildirmişti.

LİMAK DOĞU ANADOLU ÇİMENTO: Limak Doğu Anadolu Çimento 1Ç24 finansal sonuçlarında 652 milyon TL kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 245 milyon TL kar bildirmişti.

THY: Türk Hava Yolları, Haziran ayı yolcu verilerini açıkladı. Haziran 2023 döneminde 7.7 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2024 yılının aynı döneminde yüzde 1 artarak 7.8 milyon olarak gerçekleşti. Ocak – Haziran 2023 döneminde 38.7 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2024 yılının aynı döneminde yüzde 4.8 artarak 40.6 milyon olarak bildirildi.

Yolcu doluluk oranı Haziran 2024 döneminde 2023 yılının aynı dönemine göre 1.3 puan azalarak yüzde 82.3 olarak açıklanmıştı. Yolcu doluluk oranı Ocak – Haziran 2024 döneminde 2023 yılının aynı dönemine göre 0.8 puan düşerek yüzde 80.8 olarak gerçekleşmişti. Öte yandan THY Ortaklığın ana faaliyet konusu dışında kalan çeşitli yatırım projelerinin bir iştirak şirket üzerinden yönetilmesi amacıyla yüzde 100 Türk Hava Yolları iştiraki olan "THY Yatırım Yönetim A.Ş" şirketinin kurulmasına karar verdi.

PEGASUS: Pegasus, Haziran ayı yolcu verilerini açıkladı. Haziran 2023 döneminde 2.84 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2024 yılının aynı döneminde yüzde 15 artarak 3.27 milyon olarak gerçekleşti. Ocak – Haziran 2023 döneminde 14.13 milyon olan toplam yolcu sayısı, 2024 yılının aynı döneminde yüzde 23 artarak 17.43 milyon olarak bildirildi.

TÜRKİYE SİGORTA: Haziran sonu toplam brüt prim üretimi 50 milyar 411 milyon TL'ye ulaşarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 107 artış gösterdi.

TURKCELL: Smartiks Yazılım A.Ş ve TURKCELL Teknoloji Araştırma ve Geliştirme A.Ş (TTECH) arasında 31.12.2024 tarihine kadar geçerli olmak üzere ICM Geliştirmeleri sözleşmesi imzalandı.

MİA TEKNOLOJİ: Yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösteren bir finansal kuruluş ile "Biyometrik Yüz Tanıma Sistemi" işi kapsamında toplam 556.400 dolar ve 1.657.560 TL bedelle ikinci faz proje sözleşmesi imzalandı.

İZ YATIRIM HOLDİNG: İZ Yatırım, 1Ç24 finansallarında 4 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 10 milyon TL zarar bildirmişti.

HUB GİRİŞİM: Hub Girişim, yüzde 300 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 70 milyon TL'den 280 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.

PEKER GMYO: Peker Gayrimenkul yüzde 273 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 670 milyon TL'den 2.5 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.

KOCAER ÇELİK: Şirket, son 35 günde MENA bölgesi başta olmak üzere, Amerika, Avrupa ve Türkiye'den ağırlıklı olarak katma değerli ürünlere yönelik toplam 46.314.202 dolar tutarında çelik profil siparişi aldı.

DOĞAN BURDA: Doğan Holding ve Hubert Medya Grubu, Doğan Burda Dergi Grubu'ndaki hisselerinin tamamının Altun Capital'e devri için sözleşme imzaladı. Pay devir işlemleri, yasal süreçlerin tamamlanması sonrası gerçekleşecek.

BORUSAN BORU SANAYİ: Şirket, 2Ç24 finansallarını 9 Ağustos 2024 tarihinde açıklayacak.

SANICA: Sanica ile Irak'ın inşaat firmalarından olan Mabani Al Asemah Trade and General Contracting LCC ile 1.814.975 dolar tutarında alt yapı boru ürünlerinin satışına ilişkin sözleşme imzalandı. Teslimat, sözleşmenin imza tarihinden itibaren 6 ay içinde gerçekleştirilecek.

ATP YAZILIM: Şirket, takip ettiği gelişmeler ve piyasa ihtiyaçları doğrultusunda "otonom robot" ve robotik süreç otomasyonu yazılım çözüm hizmetlerine odaklanmak amacıyla başlayacağı çalışmalar kapsamında hizmet sunacak "ATP RobotX" markası için Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvuru tescil edildi.

ÖZERDEN AMBALAJ: Özerden Ambalaj, 1Ç24 finansal sonuçlarında 10 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 30 milyon TL net kar bildirmişti.

KİLER HOLDİNG: Kiler Holding, 1Ç24 finansal sonuçlarında 374 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 54 milyon TL zarar bildirmişti.

ULUSOY ELEKTRİK: Ulusoy Elektrik, 1Ç24 finansal sonuçlarında 93 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 281 milyon TL net kar ile bildirmişti.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Tav Havalimanları, Haziran 2024 yolcu istatistiklerini yayınladı. Buna göre, Haziran ayında toplam yolcu sayısı yıllık yüzde 12 artışla 11.5 milyon yolcu olarak gerçekleşti. 2024 yılının ilk 6 aylık döneminde taşınan yolcu sayısı ise yıllık yüzde 17 artışla 45.9 milyon düzeyinde bildirildi.

AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Aydem Yenilenebilir Enerji, pay başına brüt 0.55 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1.6 düzeyinde.

HEDEF GİRİŞİM: Hedef Girişim, yüzde 100 oranında bedelli sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 565 milyon TL'den 1.13 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.

ARÇELİK: Arçelik, SPK Kurumsal Yönetim İlkelerine uygun olarak derecelendirme yapmak üzere faaliyet izni bulunan SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş tarafından şirketin Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notunu 9.70 'e yükseltti.

E-BEBEK: Haziran 2024'te Türkiye'de ebebek mağazaları ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedi, geçen yılın Haziran ayına göre yüzde 15 arttı. 6A24'te ise Türkiye'de ebebek mağazaları ve e-ticaret kanalından satılan toplam ürün adedi yüzde 12 arttı.

BİZE ULAŞIN