İSO 500’ün gözde hisseleri
Küresel tarafta Çin'den gelecek TÜFE ve dış ticaret verileri ile İngiltere'den gelecek sanayi ve imalat üretimi ve ABD'de açıklanacak enflasyon verileri Temmuz'un ikinci haftasında piyasaların odağında olacak.
Analistler, özellikle İngiltere'de yaşanan enflasyondaki yavaşlamanın BOE cephesinde faiz indirimi beklentilerini ön plana çıkardığını belirtirken, ekonomik aktiviteye dair verilerin, BOE'nin bu süreçte elini rahatlattığını, bunun küresel piyasalarda da olumlu karşılık bulabileceğini düşünüyor. ABD tarafında ise Mayıs'ta beklentilerin altında gelen enflasyonun, Haziran ayında da beklentilerin altında kalması durumunda, enflasyonda gerilemenin hızlanabileceği algısının artacağına işaret eden analistler, bu durumun FED'den erken bir faiz indirimi beklentisini güçlendireceğini ve bunun da küresel borsalarda yükselişleri destekleyeceğini öngörüyor. Borsa uzmanları, içeride de sanayi üretimi ve işsizlik verilerinin ikinci çeyreğe dair ekonomik aktivite için yönlendirici olabileceğini düşünüyor.
Öte yandan geçtiğimiz hafta İstanbul Sanayi Odası, Türkiye'nin En Büyük ve İkinci En Büyük 500 sanayi kuruluşunu açıkladı. Bu kapsamda sadece 85 şirket hissesinin borsada işlem görmesine dikkat çeken analistler, İSO 500'ün tamamının borsada olmasının başta finansal piyasaların gelişmesi ve derinleşmesi olmak üzere, birçok açıdan pozitif bir katkı sunacağını söylüyor. Ayrıca finansal piyasaların hacmini artırarak daha likit bir borsa ve fiyatlamaların daha sağlıklı bir zemine oturtulması ile şirket değerlerinin de adil seviyelerde oluşmasına katkı sağlayabileceğini kaydeden borsa uzmanları, İSO 500'de yer alan ve uygun seviyelerde portföylere eklenmek üzere takip edilebilecek 37 hisseye dikkat çekiyor.
"ISO 500'ÜN TAMAMININ BORSAYA KOTE OLMASI ÖNEMLİ"
1968 yılında başlanılan İstanbul Sanayi Odası'na kayıtlı ilk 100'ün bulunduğu listenin günümüzde ISO 500 olarak sunulduğunu hatırlatan ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, "ISO 500'de yer alan şirketler Türkiye'nin kalkınmasında önemli bir rol oynuyor. 2023 yılı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasına katılabilme alt sınırı, net üretimden satışlarda 750 milyon TL olarak belirlenmişti" diyor.
ISO 500 listesi arasında en büyük sektör ağırlığı yüzde 22.5 ile ana metaller ve makine imalatı sanayi olurken, bunu yüzde 19.7 ile kimyasal, plastik ve kauçuk sektörünün takip ettiğini dile getiren Yağbasan, "Üretimden Satışlara göre bir değerlendirme yapıldığı takdirde Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş ilk, Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. listenin ikinci sırasında yer alıyor. Hali hazırda Türkiye'nin GSYİH hasılasında önemli bir bölümünü kapsayan bu şirketlerin tamamının Borsa İstanbul'a kote olması sermayenin tabana yayılması açısından oldukça önemli olmakla beraber, ilgili borsanın piyasa değerini artırıcı ve dünya sıralamasında önemli bir konuma ulaştırma konusunda da ciddi katkı sağlardı.
Geçtiğimiz haftalarda yayımlanan rapora göre İSO 500 şirketleri arasında toplam 85 adet şirket halka açık olarak faaliyet gösteriyor. Bu şirketler arasında yatırımcılara portföylerine uygun seviyelerden dâhil edebileceği iskontolu bulduğumuz Tofaş Otomobil, Aselsan, Türk Traktör, Oyak Çimento, Coca Cola İçecek, Anadolu Efes ve Kardemir hisselerini sayabiliriz. Faaliyet alanını beğendiğimiz fakat fiyatlama açısından oldukça geride kalan Şişecam, Astor Enerji ve Aksa şirketleri de yakından takip edilebilir" yorumunu yapıyor.
"BEKLENTİLER POZİTİF TARAFTA YOĞUNLAŞABİLİR"
Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin FATF'nin gri listesinden çıkartıldığını ve piyasalar tarafından beklenen ve olumlu karşılanan bu gelişmenin, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten gelen borsa işlemlerine uygulanacak verginin bir sonraki pakette yer alacağı açıklaması ve Suriye'de Türk askerine ve vatandaşlarına yapılan saldırıların piyasalarda tedirginlik yarattığını belirten InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan, geride bıraktığımız haftanın ikinci işlem gününde Deutsche Bank'ın TL tahvillere yönelik yatırım yapılabilir raporunun piyasalarda iyimserliği artırdığını vurguluyor. Bircan, "Diğer yandan kısa vadede volatil seyri devam etse de enflasyon verisinin beklentilerin altında gelmesi sonrası piyasalarda risk iştahının arttığı görülüyor. Orta vadeli perspektifte ise borsa işlemlerine getirilecek olası bir verginin çok cüzi bir miktarda, borsa üzerindeki etkisinin kısa vadeli ve sınırlı olması bekleniyor. Diğer yandan mevduat faizlerindeki gerilemeye karşın hala görece yüksek kalması ve carry trade imkanı borsa üzerinde baskı unsuru olmaya devam ediyor. Yine de, gri listeden çıkılması ve Moody's'ten gelebilecek olası not artırımının etkisi ve beklenen yabancı girişleri senaryosuyla, yılın ikinci yarısı borsaya dair beklentilerin pozitif tarafta yoğunlaştığı bir süreç olabilir" diyor.
"POWELL VE LAGARDE'IN DURUŞLARI POZİTİF KARŞILANIYOR"
Özellikle FED cephesinden gelecek faiz indirimlerine dair beklentilerin yatırımcıların karar alma süreçlerini etkilediğinin de altını çizen Bircan, bu açıdan, ECB tarafından Portekiz'in Sinatra kentinde düzenlenen forumda konuşan Powell'ın verdiği mesajların FED'in gelecek dönem politikalarına dair ipuçları vermesi yönüyle önemli olduğunu söylüyor. Bircan, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Nitekim enflasyonu düşürme konusunda önemli ilerleme kaydettiklerini vurgulayan Powell enflasyonda aşağı yönlü seyrin sürdüğünü ve bunu son gelen ekonomik verilerin desteklediğini ifade etti. Powell enflasyondaki seyir ve ekonomik verilere rağmen, faiz indirimlerine başlamadan önce daha fazla güvene ihtiyaç duyduklarını belirtti. ECB Başkanı Lagarde ise enflasyonla mücadelede çok ileride olduklarını vurgularken, yine de ekonomik büyüme tarafında soru işaretleri olduğuna dikkat çekti. Hem Powell hem de Lagarde'ın mesajları bir süre daha FED ve ECB'nin verileri izlemeye devam edecekleri algısını güçlendirse de piyasalarda iyimserlik korundu. Enflasyon endişelerinin azalmaya devam ettiği dikkate alındığında, Powell ve Lagarde'ın faiz indirimlerine yönelik temkinli duruşları, piyasalarda pozitif karşılanıyor."
"ENDEKSTE 13 BİN BEKLENTİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ"
Enflasyon tarafındaki kalıcı düşüş beklentisinin piyasalara orta vadede yön vereceğini kaydeden Bircan, "Risk açısından ise Bakan Şimşek'in borsa işlemlerinden alınacak vergiye dair yaptığı açıklamada bir sonraki pakette yer alacağını duyurmasını söyleyebiliriz. Bütün bu beklentiler dahilinde, yıl sonuna kadar dalgalı seyir devam etse de endekste 13.000 üzeri olan beklentimizi sürdürüyoruz. Olası aşağı yönlü hareketlerde ise 10.200 seviyesi güçlü destek konumunda. Bu seviyenin altına sarkmalar olsa bile kalıcılık sağlamasını beklemiyoruz. Bununla birlikte, ekstrem bir negatiflikte10.200 altında, 9.990 ve 9.400 seviyeleri takip edilebilir" yorumunu yapıyor.
"BEKLENTİLERİ KARŞILAR"
Geçtiğimiz hafta açıklanan ISO 500'lere de değinen Bircan, en büyük sanayi kuruluşlarının yer aldığı İSO 500'deki şirketlerin genellikle sağlam bir iş performansına ve güçlü finansal duruma sahip olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle listede yer alan bu şirket hisselerinin, yatırımcılar için güvenilirlik ve itibarın bir göstergesi olduğunu hatırlatıyor. Bu şirketlerin büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu ve yatırımcıların büyüme potansiyeliyle ilgili beklentilerini karşıladığını belirten Bircan, "İSO 500'de yer almak, sektör içerisinde yer alan şirketler arasında güçlü ve zayıfları görebilmeye olanak sağlar. Ayrıca yatırımcının sektörel analiz yapabilmesine yardımcı olur. Ek olarak uzun vadeli yatırımcılar için bu şirketler sermaye artışı ve sabit getiri potansiyeli vadeder" diyor.
"İSO 500 DOĞRUDAN HİSSE SEÇİM KRİTERİ OLABİLİR"
İSO 500 içerisinde yer alan şirketlerin temel olarak üretimden satışları dikkate alınsa da, şirketlerin net satışlar, ihracat, çalışan sayısı gibi üretimden satışlar dışındaki büyüklüklerinin de göz önünde bulundurulduğunu kaydeden Bircan, ek olarak geçmiş performanslarına bakıldığında İSO 500 içerisinde yer alan şirketlerin AR-GE harcamalarının da birçok sektör oyuncusuna göre genel anlamda iyi düzeyde olduğunun altını çiziyor. Dolayısıyla bir şirketin İSO 500 içerisinde yer almasının hisse seçimi noktasında yatırımcı için önemli ipuçları sunmasının ötesinde doğrudan bir hisse seçim kriteri olarak kullanılabileceğini dile getiren
"MAVİ GİYİM'DE HEDEF FİYATIMIZ 152.00 TL"
şirketin satış gelirlerinin yüzde 19.6 artışla 8.273 milyon TL'ye yükseldiğini belirterek hisse de hedef fiyatını 152.00 TL'ye çıkardığını ve "AL" önerisini koruduğunu açıkladı.
Ziraat Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: "Mavi Giyim, 2024 yılının ilk çeyreğinde güçlü bir operasyonel performans sergiledi. Şirketin ana ortaklık net dönem karı yıllık yüzde 128 artarak 960.2 milyon TL'ye ulaştı. Piyasa beklentisi ise 806 milyon TL idi. Satış gelirleri yıllık yüzde 19.6 artışla 8.273 milyon TL'ye yükselirken, enflasyon düzeltmesi sonrası birebir mağaza satışları TL bazında yüzde 20.3, adet bazında yüzde 26.7 arttı. Brüt kar yüzde 36.5 yükselerek 4.341 milyon TL'ye çıkarken, brüt kar marjı yüzde 52.5 olarak gerçekleşti. Faaliyet giderleri yüzde 22.5 artarak 2.813 milyon TL'ye ulaştı ve diğer faaliyetlerden net gelir 128.6 milyon TL oldu. FAVÖK (Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar) yüzde 49.6 artışla 1.980 milyon TL olarak gerçekleşirken, FAVÖK marjı yüzde 23.9 oldu. Finansman giderleri ise 287.6 milyon TL olarak kaydedildi ve parasal kazanç 74.9 milyon TL oldu. 481.4 milyon TL'lik vergi gideri sonrasında net kar 960.2 milyon TL olarak belirlendi. Kar marjı da yüzde 11.6'ya yükseldi."
Mehmet Bilal BİRCAN/InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü
"Astor Enerji'nin net ihracatçı pozisyonu devam ediyor"
ASTOR ENERJİ: Yılın ilk çeyreğinde cirosunu yıllık bazda yüzde 78.4 artırarak 5.8 milyar TL satış geliri yazan Astor Enerji, 1.6 milyar TL FAVÖK elde etti. FAVÖK marjını ise aynı dönemde yıllık bazda 1.7 puan artırarak yüzde 28.0 seviyesine yükseltti. Şirketin 2024 yılı ilk çeyrek ana ortaklık net dönem karı ise yıllık bazda yüzde 364.7 artışla 572 milyon TL oldu. Yüzde 53.8 ile en büyük ihracat pazarı Avrupa olan Astor Enerji'nin toplam hasılat içerisinde ihracatının payı ilk çeyrekte yüzde 45 olarak gerçekleşti. 2024 yılının tamamında bu oranın yüzde 50 olarak gerçekleşmesi hedefleniyor. Net ihracatçı pozisyonu devam eden şirketin ihracatta hızlı büyüme potansiyeli dikkat çekiyor. Döviz varlıkları döviz yükümlülüklerinin üzerinde olmasını olumlu karşıladığımız Astor Enerji'nin 2024 yılında 826 milyon dolar ve 2025 yılında 1 milyar dolar ciro hedeflerini modelimize dahil ettiğimizde şirket için 12 aylık dönemde yüzde 68.0 yükseliş potansiyeli ile hedef fiyatımız 152.9 TL olup AL önerimizi sürdürüyoruz.
İSDEMİR: 2023 yılında 4.361 bin ton, 2024 yılının ilk üç ayında ise 1.348 bin ton ham çelik üretimi gerçekleştiren İskenderun Demir ve Çelik'in 2024 yılının ilk çeyreğini finansal performans açısından da oldukça iyi geçirdiği görülüyor. İlk çeyrekte 25.6 milyar TL ciro ve 3.3 milyar TL FAVÖK yazan şirketin FAVÖK marjı ise yüzde 13 olarak gerçekleşti. 2024 yılının ilk üç ayında 9.5 milyon ton olan Türkiye ham çelik üretiminin yaklaşık yüzde 14'ünü gerçekleştirmiş olan şirketin ham çelik üretimindeki kapasite kullanım oranı artışını şirket gelirleri açısından pozitif olarak değerlendiriyoruz. Ton başına FAVÖK tarafında da 2023 yılına kıyasla bu yılın ilk çeyrek finansallarında alınan toparlanma işareti, şirkete dair beklentileri pozitif etkiliyor. Bu kapsamda değerlendirdiğimizde İskenderun Demir ve Çelik için 12 aylık dönemde hedef fiyatımız 53.7 TL olup yükseliş potansiyeli yüzde 33. Şirket hissesi için önerimiz ise AL şeklindedir.
KORDSA: 2024 yılının ilk çeyreğinde 234 milyon dolar ciro ve22 milyon dolar FAVÖK açıklayan Kordsa'nın FAVÖK marjı aynı dönemde yıllık bazda 1.2 puan artışla yüzde 9.5 seviyesine yükseldi. 3 milyon dolar net dönem karı açıklayan şirket için ilk çeyrekte atılan operasyonel adımlar FAVÖK marjında iyileşmeyi sağladı. Yılın devamında da marjların iyileşmesini beklediğimiz Kordsa için sekötrel gelişmelerin destekleyici olabileceği görüşündeyiz. Özellikle lastik güçlendirme pazarının 2024 yılında yaklaşık yüzde 1 büyümesi beklenirken, bu yıl ve 2025 için kompozit pazarına ilişkin olumlu görünümünde sürmesi bekleniyor. Bu kapsamda Kordsa için 12 aylık dönemde yüzde 42 yükseliş potansiyeli ve 130.4 TL hedef fiyatla önerimiz AL şeklindedir.
BigChefs yıl sonunda 144 şubeye ulaşmayı hedefliyor
BigChefs, aldığı yatırımlar ve artan satış ivmesiyle restoran sayısını genişletmeye devam ediyor. 2024 yılı başından itibaren yurt içi ve yurt dışında şube açılışlarına hız veren BigChefs, Numnum ve Buselik markalarıyla; yılın ilk 6 ayında açtığı 11 şubeyle Türkiye'de 27 şehirde 119 şube; yurt dışında 9 ülkede 12 şube olmak üzere, toplam 131 şubeyle hizmet vermeyi sürdürüyor ve
BigChefs CEO'su Altan şirketin 15 yıllık büyüme yolculuğunda şube sayısını artırırken lokasyon ve tüketici taleplerini dikkate aldıklarını vurgulayarak, "2024 yılına girerken, yılın ilk 6 ayında 11 yeni şube açarak büyüme hedefimize önemli adımlarla ilerliyoruz. Türkiye genelinde ve yurt dışında genişleyen şube ağımızla müşteri memnuniyetini odak noktamız yaparak hizmet vermeye devam ediyoruz. 2024 yılı sonunda toplam şube sayımızı 144'e çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. Kosova ayrıca, "BigChefs olarak bu süreçte kazandığımız deneyimlerle güçlenmeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Büyüme sürecini çeşitli lokasyonlarda gerçekleştirdiklerini dile getiren Kosova, "BigChefs olarak ocak ayında Konya Entepe BigChefs ve Watergarden Buselik, şubat ayında Palladium BigChefs ve NumNum By StreetFood, nisan ayında Didim BigChefs, mayıs ayında Erzurum BigChefs, Bodrum Yahşi BigChefs ve yurt dışında Özbekistan Taşkent BigChefs, haziran ayında ise Cevahir BigChefs, Tepe Naulitus BigChefs ve Maşukiye Gate 41 BigChefs şubelerinde hizmet vermeye başladık" bilgisini verdi.
JP Morgan bankacılık hisselerinde hedef fiyatlarını açıkladı
JP Morgan, Türk bankacılık sektörüne yönelik değerlendirmelerini güncelleyerek, bazı büyük banka hisseleri için hedef fiyatlarını ve tavsiyelerini de revize etti.Buna göre JP Morgan, Akbank için hedef fiyatını 77 TL'ye yükseltti ve tavsiyesini "nötr" olarak korudu. Garanti BBVA için hedef fiyatını 164 TL'ye yükselten JPMorgan, bu hisseye yönelik tavsiyesini "nötr"den "ağırlığını arttır" seviyesine yükseltti. VakıfBank için hedef fiyatını 24 TL'ye yükselten JPMorgan, tavsiyesini "ağırlığını azalt" olarak korudu.
Halkbank için hedef fiyatını 18 TL'ye yükselten JPMorgan, tavsiyesini "ağırlığını azalt" olarak korudu. Son olarak, İş Bankası C için hedef fiyatını 30 TL'den 19 TL'ye düşüren JPMorgan, bu hisseye yönelik tavsiyesini "nötr" olarak korudu.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
MİGROS: Migros, haziran ayında 20 adet Migros, 9 adet Migros Jet, 2 adet Macrocenter ve kozmetik mağazacılığı formatında 1 adet Mion olmak üzere toplam 32 yeni mağazayı hizmete açtı ve toplam 3.490 mağazaya ulaştı.
KATILIMEVİM: Katılımevim, gayrimenkul yatırımları kapsamında Bursa Nilüfer'deki CarrefourSA Bursa AVM'nin yüzde 70'ini 78.5 milyon dolar bedelle satın almak üzere anlaşmaya vardı. AVM 60.325 metre kare kiralanabilir alan, 131 mağaza, 13 büyük mağaza, bir market ve bir sinemaya sahip. Öte yandan Katılımevim, 2Ç24 finansal sonuçlarını 30 Temmuz tarihinde açıklayacağını duyurdu.
ELİTE NATUREL: Elite Naturel, Whole Foods Market'ten bebek maması ürünleri için toplam 1.18 milyon dolar tutarında ilk siparişini aldı.
COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek yüzde 1000 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 254 milyon TL'den 2.54 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.
TİNAZTEPE: Tinaztepe, 2023 yılı karından yüzde 51 oranında bedelsiz sermaye arttırımı ile mevcut sermayesini 128 milyon TL'den 193 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.
BEYAZ FİLO: Beyaz Filo, 2024 yılı ilk yarısında Peugeot, Opel, Citroen, DS, Renault ve Dacia markalarıyla 9.309 adet sıfır km araç satışı gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39.73 yükselişe karşılık geliyor. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarındaki payını yüzde 1.61'e, yetkili satıcısı olduğu markalar içindeki payını ise yüzde 5.32'ye yükseltti.
FRİGO: Frigo, 1Ç24 finansal sonuçlarında 14 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 13 milyon TL zarar bildirmişti.
THY: Türk Hava Yolları, filosundaki A320/321NEO uçaklarının motor kaynaklı operasyonel sorunlarını azaltmak için International Aero Engines (IAE) ile olan satın alma ve bakım anlaşmalarını revize ederek, oluşan zararların tazminine yönelik uzlaşmaya varıldığını duyurdu.
DOĞANLAR MOBİLYA: Doğanlar Mobilya, haziran ayında 6 adet Doğtaş, 3 adet Kelebek 2 adet Lova olmak üzere toplamda 11 adet mağaza açılışı gerçekleştirdiğini duyurdu. Doğanlar Mobilya'nın toplam mağaza sayısı yurtiçinde 650, yurtdışında 113 olmak üzere toplam 763'e yükseldi. Öte yandan Doğanlar Mobilya 41.2 milyon TL tutarında sözleşme imzaladığını bildirdi.
BIGCHEFS: Bigchefs 2024 beklentilerini açıkladı. Buna göre 3.3 – 3.5 milyar TL ciro ve yüzde 24 FAVÖK marjı bekleniyor.
ORGE ELEKTRİK: Şirket 118 milyon TL ve 3.9 milyon dolar tutarında yeni iş aldı. Elde edilen toplam tutar, 2023 gelirlerinin yüzde 12.39'una tekabül ediyor.
PC İLETİŞİM: PC İletişim, 1Ç24 finansal sonuçlarında 76 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 23 milyon TL net kar bildirmişti.
PAPİLON SAVUNMA: Papilon Savunma yüzde 500 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 34.3 milyon TL'den 206.3 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.
KIZILBÜK GYO: Kızılbük GYO, haziran ayında Sinpaş Kızılbük Thermal Wellness Resort projesinde 115 adet devremülkün satışını gerçekleştirmiş olup, bu satışlardan 67.2 milyon TL ciro elde ettiğini açıkladı.
ZORLU ENERJİ: Zorlu Enerji, 1Ç24 finansal sonuçlarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 daralma ile 3.5 milyar TL net kar açıkladı.
ADEL KALEMCİLİK: Adel Kalemcilik yüzde 1000 oranında bedelsiz sermaye arttırımı ile mevcut sermayesini 23.6 milyon TL'den 259.9 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.
CW ENERJİ: CW Enerji 3.8 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık dolar bazlı gelirlerinin yüzde 1'ine tekabül ediyor.
EBEBEK: Ebebek, haziran ayında 2 adet mağaza açılışıyla toplam mağaza sayısının 247'den 249'a yükseldiğini açıkladı.
HEKTAŞ: Hektaş yüzde 233 oranında bedelli sermaye arttırımı ile mevcut sermayesini 2.5 milyar TL'den 8.4 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.
HALK GYO: Halk GYO, 1Ç24 finansal sonuçlarında 334 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 1.25 milyar TL net kar bildirmişti.
İŞ FİNANSAL KİRALAMA: Fitch Ratings, İş Finansal Kiralama'nın Uzun Vadeli Yerel Para notunu B'den B+'ya ve Ulusal Uzun Vadeli Notunu A+(tur)'dan AA- (tur)'ye yükseltti.
KAREL ELEKTRONİK: Karel Elektronik 11.7 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık dolar bazlı gelirlerinin yüzde 3'üne tekabül ediyor.
ODINE TEKNOLOJİ: Odine Teknoloji 3.8 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık dolar bazlı gelirlerinin yüzde 12'sine tekabül ediyor.
TAV HAVALİMANLARI: Tav Havalimanları, 2Ç24 finansal sonuçlarını 22 Temmuz tarihinde açıklayacağını duyurdu.
TÜPRAŞ: Fitch Ratings, Tüpraş'ın Uzun Vadeli Yabancı ve Yerel Para Cinsinden kredi notunu "B+" den "BB-"ya yükseltti, görünümü ise "Durağan" olarak korudu.
ALARKO GYO: Alarko Gayrimenkul, Muğla Bodrum Gündoğan'daki turizm tesisinin yatırım finansmanı için Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'ndan 45 milyon euro tutarında 2. dereceden ipotek tesis ettiğini duyurdu.
AYGAZ: Aygaz, bağlı ortaklığı Sendeo sermayesindeki yüzde 27.5 payını 90.8 milyon TL bedelle, Koç Holding ise yüzde 22.5 payını 74.3 milyon TL bedelle devretti. Satış sonrası, Aygaz ve Koç Holding, Sendeo'da yüzde 27.5 ve yüzde 22.5 oranında pay sahibi olarak kaldı. İşlemler, Sendeo ve Kolay Gelsin markalarının ortak iş birliği altında yürütüleceği bir ortak girişim kurulması için yapıldı ve Sendeo'da 330 milyon TL nakit sermaye artışı yapıldı.
BİOTREND: Biotrend, İzmir Harmandalı'nda üretim tesisinin yakınlarında çıkan yangının hızlı müdahaleyle kontrol altına alındığını duyurdu. Tesiste sigortalı, hasar tespiti sürüyor. Üretim düşük kapasitede yeniden başladı.
BATI SÖKE: Batısöke Çimento, dönemsel faaliyetlerden elde edilen gelirlerle 11.8 milyon dolar tutarında refinansman kredisi geri ödemesi gerçekleştirdi.
KERVANSARAY YATIRIM HOLDİNG: Kervansaray Yatırım Holding, otellerin sahte kira sözleşmeleriyle kiralanması davasında Selim Sayılgan'a verilen cezaların Ankara Bölge Adliye Mahkemesi tarafından onaylandığını duyurdu.
MiA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji, iki ortağın toplam 3.15 milyon adet payının kurumsal yabancı yatırımcılara ortalama 60.50 TL fiyattan satıldığını duyurdu.
ODAŞ ELEKTRİK: Odaş Elektrik, bağlı ortaklığı CANTE sermayesindeki 596.6 milyon adet payın kurumsal yatırımcılara 2.00 TL fiyattan satıldığını duyurdu. Bu işlemle birlikte Odaş Elektrik'in Çan2 Termik sermayesindeki pay oranı yüzde 48.5'ten yüzde 40.0'a geriledi.
SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerjisi, Dilovası üretim tesisi faaliyetlerinin, yapısal uyumsuzluk ve gelişen teknolojiye adaptasyon zorluğu nedeniyle Gebze ve Aliağa üretim tesislerine kaydırıldığını duyurdu. Bu değişiklik, üretim ve satışları olumsuz etkilemeyecek.
TATLIPINAR ENERJİ: Tatlıpınar Enerji, 1Ç24 finansal sonuçlarında 80 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 80 arttı.