Endeks için yeni hedef 11.900

Borsacılar kısa dönemli soluklanmalara rağmen yükseliş trendinin devam edeceğini söylüyor. Analistler ise gri listeden çıkışın borsayı olumlu etkileyeceğini öngörüyor. Piyasada çok konuşulan, borsa yatırımcıları için yılsonuna kadar uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere izlenebilecek 24 hisseyi inceledik.
05.07.2024 10:54 GÜNCELLEME : 05.07.2024 11:00

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul'da BIST- 100 endeksi, bayram sonrasındaki kısa haftanın son gününü yüzde 0.29 değer kazancıyla 10.771,36 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz hafta ise gözler Merkez Bankası'nın PPK toplantısı ile Türkiye'yi gri listeden çıkaracak Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) kararındaydı. (Bu yazı, Para Dergisi'nin 30.06.2024 tarihli sayısına aittir.)

Para Politikası Kurulu (PPK) geçen hafta piyasa beklentilerine paralel politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınlaşana kadar sıkı para politikası duruşunun süreceği vurgusu tekrarlanırken, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise politika duruşunun sıkılaştırılacağı ifadesinin de yinelendiği dikkat çekti.

Metinde ayrıca para politikasındaki kararlı duruşun aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyonun yılın ikinci yarısında tesis edileceği ifadesine yer verildi. TCMB'den yılın geri kalanında ek artırım beklemeyen uzmanlar aylık enflasyon eğilimlerinin bu açıdan belirleyici rol oynayacağını düşünüyor. Analistler iç talepte beklenen yavaşlamanın oluşması ve aylık enflasyon gerçekleşmelerinin kalıcı bir düşüş sergilemesi durumunda TCMB'nin bu yıl eylül ayında faiz indirimlerine başlayabileceğini öngörüyor.

Öte yandan TCMB geçen hafta yaptığı duyuru ile birlikte 25 Temmuz 2024 ve 22 Ağustos 2024 olarak ilan edilen Para Politikası Kurulu toplantılarının tarihlerinin, Başkan Fatih Karahan'ın ilgili tarihlerde G20 Maliye Bakanları-Merkez Bankası Başkanları Toplantısı ve Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'na katılacak olması nedeniyle, sırasıyla 23 Temmuz 2024 ve 20 Ağustos 2024 olarak değiştirildiğini bildirdi.

Ayrıca bilindiği gibi Türkiye, 2021 yılında kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geri kaldığı için, mali suçlarla mücadelede dünya ekonomilerinin uyumunu tespit eden FATF tarafından 'gri' listeye alınmıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise Türkiye'nin gri listeden çıkabileceği FATF toplantısına katılmak üzere Singapur'a gitmişti.

Geçtiğimiz Cuma günü resmi karar öncesi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek önce sosyal medya hesabından 'başardık' mesajını Türk bayrağı emojisiyle beraber paylaştı ve bu mesaj 'gri liste'den çıkıldı' şeklinde yorumlandı.

FATF'nin resmi kararı ise Cuma günü Türkiye saati ile (TSİ) 12.00'de geldi. FATF'den yapılan açıklamada, "Türkiye, taahhütlerini yerine getirmek için kara para aklamanın önlenmesi ve terörizmin finansmanıyla mücadele rejiminin etkinliğini güçlendirdi. Türkiye'nin kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadeledeki ilerlemelerini memnuniyetle karşılıyoruz" denildi.

Şimşek'in paylaşımı sonrası BIST -100 endeksi önce 10.733 puandan 10.808 puana kadar yükseldi. FATF'den resmi açıklama gelmesinin ardında da endeks, 10.704 puana kadar geriledi.

Aynı gün Türkiye piyasalarına 32.96 TL seviyelerinde başlayana dolar kuruda Bakan Şimşek'in paylaşımıyla 32.94 TL'den 32.86 TL'ye kadar geri çekildi.

Kara listede halen İran, Kuzey Kore ve Myanmar bulunuyor.

Bilindiği gibi Türkiye'nin gri listeden çıkmasının koşullarından biri olan Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. Kabul edilen maddelere göre, kripto varlık, varlık hizmet sağlayıcısı, platform tanımlaması yapıldı.

Temkinli olunması gereken bir dönemde olduğumuzu belirten uzmanlar bu nedenle, kısa vadeli pozisyon risklerinin yakından izlenmesi ve stop-loss disiplini ile hareket edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Jeopolitik tansiyonun da bu süreçte yatırımcı iştahını kısmen zayıflattığına dikkat çekiliyor. 19 Temmuz'da Moody's'ten not artırım beklentilerinin devam ettiğini de kaydeden analistler CDS'ler açısından FATF kararı ve hafta sonu Fransa'da gerçekleşecek ilk tur seçimlerinin de önemli olacağını hatırlatıyor.

Uzmanlar kısa dönemli soluklanmalara rağmen yükseliş trendinin devam edeceğini düşünüyor. Endeks için ilk aşamada 11.900 seviyelerini öngören analistler endeksi bu seviyelere taşıyacak ve uygun seviyelerde portföylere dahil etmek üzere 24 hissenin takip edilebileceğini konuşuluyor.

"ORTA VE UZUN VADEYE YAYILIR"

Borsa kazancından vergi alınmasının başka bir değişle gelir vergisine tabi olacağına dönük haber akışının borsa tarafında negatif fiyatlamalara neden olduğunu hatırlatan Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim

Akkoyunlu sonrasında çıkan haberlerde ise kazanç ya da işlem vergisi gibi konuların daha sonraya ertelendiğinin bildirilmesinin yeniden güçlü alımları beraberinde getirdiğini belirtiyor. Ancak şirketlere uygulanacak asgari kurumlar vergisinin ilk izlenimlere göre paketten çıkarılmamasının temelde bilançolar üstünde yaratacağı baskı ile borsa fiyatlamalarını da aşağı yönlü etkilemesinden endişe ediyor.

Öte yandan geçtiğimiz hafta gerçekleşen (27 Haziran) TCMB'nin PPK toplantısında her ne kadar faiz seviyesinde değişiklik gerçekleşmese de, son günlerde TL likidite fazlası kaynaklı olarak gecelik faizleri aşağı yönlü baskılanması nedeniyle, TCMB'nin açıklaması muhtemel ek ZK artışı veya yeni sterilizasyon adımlarının piyasalar üzerinde etkili olabileceğini düşünüyor.
Türkiye'nin FATF'nin gri listesinden çıkmasının uzun vadeli sermaye akışları açısından Türkiye adına olumlu bir gelişme olacağını da dile getiren

Akkoyunlu borsada da kısa vadede limitli yükselişe neden olma ihtimali ile beraber, gerçek yansımasının orta ve uzun vadeye yayılmasını bekliyor. Çünkü yatırımcıların öncelikle ekonomik programın başarısı ve şirketlerin kar beklentilerine odaklanacağını belirten Akkoyunlu; bu kapsamda 2024 yılında programın başarı ile çalışarak 2025 yılında olası olumlu etkilerin devam edeceğini düşünüyor. Ancak Türkiye'nin ihracat ve ithalat trendi açısından bu konunun herhangi bir değişiklik yaratmayacağını düşünüyor.

"PİYASADA EK YÜKSELİŞLERE NEDEN OLABİLİR"
Moody's in, ocak ayında Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü 'durağan'dan "pozitif"e çevirdiğini de hatırlatan Akkoyunlu; konuya yönelik ise şu değerlendirmeyi yapıyor "Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de mart ayında Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltmiş, not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkarmıştı. S&P de ülke kredi notunu 11 yılın ardından 1 kademe artırırken görünümü pozitif olarak korudu. Kredi derecelendirme kuruluşlarının pozitif görünümleri ve not artışlarının devamlılığı kurala dayalı ekonomi politikalarının devamlılığıyla eş zamanlı hareket etmesi beklenebilir. CDS'teki (risk primi) aşağı yönlü seyir, özel sektörün uluslararası borçlanma olanaklarının artması ve düşük maliyetle borçlanabilmeleri, swap hariç net rezervlerin pozitif bölgeye geçmesi ve cari açıktaki gerileme süreci de kredi notu artışı beklentilerini destekliyor. Türkiye'yi halihazırda diğer iki kuruma göre 2 kademe aşağıda değerleyen Moody's'in Temmuz'da kredi notu artışına gitmesi ve görünümü de pozitifte tutmasının kuvvetle muhtemel olduğunu, bunun ise büyük ölçüde fiyatlandığını düşünüyoruz. Ancak Moody's'in özellikle de rezervlerde son dönemdeki artışa dayanarak Türkiye'nin kredi notunu 2 kademe birden artırması piyasada ek yükselişlere yol açabilir."

"HEDEFİMİZ 11.900"

Önümüzdeki 3-6 ayda ekonomi yönetiminin ve merkez bankasının en sert şekilde enflasyon ile savaşma dönemine girdiğini düşünen Akkoyunlu haliyle bu unsurun talebin kısılması anlamına geldiğine de dikkat çekiyor. Dolayısıyla, artan maliyetler ve yüksek bazlı kar seviyeleri göz önünde bulundurulduğunda "2024 yılında reel anlamda net karlarda yüzde 20 üzeri ve FAVÖK'de yüzde 12 üzeri düşüş olabilir. Sonuç olarak içinde bulunduğumuz dönemde (önümüzdeki 3-6 ay) borsanın mevduat faizlerinin üzerinde bir getiri sağlamasının zor olacağını düşünmekle birlikte, 2025-2026 yılının makro ve kar beklenti görünürlüğüne odaklanacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda endeks hedefimiz 11.900, minimum olası seviye ise 8.500" diyor.
Akkoyunlu endeksi öngördüğü maksimum seviyelere taşıyacak ve uygun seviyelerde portföylere dahil etmek üzere Aksa Enerji, Anadolu Efes, Anadolu Grubu Holding, Big Chefs, Coca Cola İçecek, Doğan Holding, Ford Otomotiv, Ereğli, Galata Wind, Indeks Bilgisayar, İş Bankası, Kardemir, Koç Holding, Kordsa, Kocaer Çelik, Mavi Giyim, Medikal Park, Migros, Sabancı Holding, Şok Marketler, TAB GIDA, Turkcell, Türk Telekom ve Tüpraş hisselerinin takip edilebileceğini düşünüyor.

"VESTEL ELEKTRONİK'TE TAVSİYEMİZİ KORUDUK"

Halk Yatırım Araştırma departmanı yetkilileri Vestel Elektronik için hedef fiyatını 101.4 TL, tavsiyesini ise 'tut' olarak koruduğunu açıkladı.

Vestel Elektronik,'in 2024 yılının ilk çeyreğinde beklentilerin aksine net zarar açıkladığını belirten Halk Yatırım Araştırma departmanı yetkilileri "Şirket için 132 milyon TL net kar beklenirken, 216 milyon TL net zarar kaydetti. Bu sonuç, 2023 yılının aynı döneminde TMS 29 kapsamında revize edilen 370 milyon TL net zarara kıyasla bir iyileşme gösterse de, finansman giderleri ve kur farkı zararları net karı olumsuz etkiledi" dedi.

Şirketin satış gelirlerinin, beklentilerin yüzde 8 altında kalarak 26.633 milyon TL seviyesinde gerçekleştiğini ve yıllık bazda yüzde 7.3 oranında azaldığını da kaydeden Halk Yatırım Araştırma departmanı yetkilileri hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı "Türkiye pazarında güçlü bir performans sergileyen Vestel, yurtiçi satışlarını yüzde 19 artırarak 13.257 milyon TL'ye yükseltti. Ancak Avrupa pazarında yüzde 20.5'lik bir düşüş yaşandı ve satışlar 12.416 milyon TL seviyesinde kaldı. Beyaz eşya segmentinde operasyonel karlılıkta ciddi bir iyileşme gözlendi. Vestel'in FAVÖK'ü yıllık bazda yüzde 212.3 artışla 2.228 milyon TL'ye ulaştı ve FAVÖK marjı yüzde 8.4 seviyesine yükseldi. Beyaz eşya segmentindeki bu olumlu gelişme, azalan ham madde fiyatları ve yurt içi fiyatlama avantajından kaynaklandı. Ancak TV ve elektronik araçlar segmentinde brüt karlılık yüzde 13.2'den yüzde 8.8'e geriledi.

Halk Yatırım olarak 101.40 TL olarak belirlenen 12 aylık hedef fiyatımızı ve 'TUT' tavsiyesini koruyoruz. Şirketin hisse performansı nötr. Makro ekonomik koşulların hane halkı talebi üzerinde baskı yaratmaya devam edeceğini ve yılın kalan döneminde fiyatlama avantajının azalacağını öngörüyoruz"

Ali Kerim AKKOYUNLU/ Gedik Yatırım Araştırma Direktörü

"Kardemir'i uzun vade için ucuz bulmaya devam ediyoruz"

KARDEMİR: Şirketin operasyonel karlılığı zayıf olmasına rağmen, özellikle düşük işletme sermayesi ihtiyacı nedeniyle 2023 yılında nakit akışında önemli düzeyde iyileşme görmüştük. (3.5 milyar TL net nakit pozisyonu) Önümüzdeki beş yıl içindeyse yaklaşık 1 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirmesi bekleniyor ve bilanço görünümünün yatırım dönemi öncesinde sağlıklı olduğuna inanıyoruz. Bu tür yatırımlar şirketin operasyonel kârlılığını desteklemesi beklenen katma değeri daha yüksek ürünlerin payındaki artışı hızlandırabilme potansiyeli taşıyor. Özellikle nispeten daha güçlü marjlara sahip olan demiryolu ürünlerinde tekerleklere ilişkin girişimler devam ediyor. Ayrıca, liman girişimi gibi olası yatırımlar, daha yüksek operasyonel marjlarla birlikte müşteri ihracat ağını güçlendirebilir. Global ve lokal benzerlerine göre daha derin iskonto barındıran Kardemir'i uzun vade için ucuz bulmaya devam ediyoruz. Şirket 2025T 4.0 bandında FD/FAVÖK rasyosu ile işlem görüyor. Emtia piyasasında yaşanabilecek olumsuz gelişmeler veya fiyat baskısının orta vadede devam etmesi, beklentilerimiz üzerinde risk faktörüdür. Şirket hisselerinde endeksin üzerinde getiri bekliyoruz. Kardemir'de yüzde 28 yükselme potansiyeli ile 36.61 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

DOĞAN HOLDİNG: Doğan Holding'in göreceli düşük marjlı işlerin payının azaltılması stratejisi ve güçlü solo net nakit pozisyonunun şirkete orta vadede sunabileceği yeni yatırım imkanları sebebiyle uzun vadede alım fırsatı yarattığına inanıyoruz. Şirket yüzde 50 bandında holding iskontosu ile işlem görürken otomotiv/enerji/sigorta/gayrimenkul/eğlence/finans gibi oldukça çeşitlendirilmiş bir iştirak portföyüne sahip. Bu da şirketin defansif yapısını da güçlendiriyor. Şirket hisselerinde endeksin üzerinde getiri bekliyoruz. Doğan Holding'de yüzde 18 yükselme potansiyeli ile 19.30 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

KORDSA: Şirketin sanayi endeksi içerisinde sunduğu yıldan yıla operasyonlarının toparlanma potansiyelini beğeniyoruz. Ayrıca 2025 yılında da geçtiğimiz çeyreklerde gördüğümüz Asya-Pasifik üreticilerinin stok fazlasından kaynaklı hacim baskısı ile lokaldeki kur seviyesi/enflasyon uyumsuzluğunun maliyetlerdeki etkisinin hafiflemesini bekliyoruz. Global sivil havacılık sektöründe beklenen uçak siparişlerinin 2024 yılının ikinci yarısında kısmi toparlanma beklentisi ile birlikte Kordsa'nın en kârlı iş kolunda geçtiğimiz yıl görülen olumsuz operasyonel performansın düşük baz etkisi nedeniyle bu yıl FAVÖK büyümesiyle sanayi endeksine kıyasla ön plana çıkmasını bekliyor ve şirketi iskontolu buluyoruz. Kordsa 2025T için 4.3 FD/FAVÖK rasyosu ile işlem görüyor. Şirket hisselerinde endeksin üzerinde getiri bekliyoruz. Kordsa'da yüzde 55 yükselme potansiyeli ile 142.64 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Çimsa, EBRD ile 25 milyon euroluk finansman anlaşması imzaladı

Çimsa, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile 25 milyon euro tutarında yeni bir kredi anlaşması imzaladı. Çimsa, bu krediyi sürdürülebilirlik yolculuğunda enerji ve verimlilik yatırımlarını finanse etmek üzere tahsis etti.

Anlaşma kapsamında alınan kredi, Çimsa'nın Eskişehir Fabrikası'nda yapılacak olan Güneş Enerjisi Santrali (GES), Atık Isı Geri Kazanım (WHR) sistemleri ve diğer sürdürülebilirlik yatırımlarını finanse etmek için kullanılacak. Bu anlaşma ile EBRD, Türkiye'de ilk kez bir çimento şirketine finansman kaynağı sağlamış oldu.

Çimsa CEO'su Umut Zenar, kredi anlaşmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Çimsa olarak, sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşma yolunda önemli adımlar atıyoruz. EBRD ile gerçekleştirdiğimiz bu finansman anlaşması, enerji ve verimlilik yatırımlarımızı destekleyerek çevresel sürdürülebilirlik hedeflerimize katkı sağlayacak. 25 milyon euro tutarındaki kredi, yalnızca güneş enerjisi ve atık ısı geri kazanım tesislerimize yapacağımız yatırımları desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda operasyonel verimliliğimizi de artıracak. Türkiye'de EBRD'den bu tür bir finansman alan ilk çimento şirketi olmaktan gurur duyuyoruz, bu da sürdürülebilirlik girişimlerinde sektöre öncülük etme taahhüdümüzü yansıtıyor. Bu iş birliği, Çimsa'nın sektördeki karbonsuzlaştırma yolculuğunun ve sürdürülebilirlik alanındaki kararlılığının ve EBRD'nin de bu vizyonu destekleyen bir partner olduğunun önemli bir göstergesi. EBRD ile yapılan bu anlaşma, Çimsa'nın sürdürülebilir büyüme stratejisinin bir parçası olarak, çevresel etkileri azaltmaya ve enerji verimliliğini artırmaya yönelik önemli bir adımı temsil ediyor." dedi.

EBRD, 2009 yılından bu yana çoğu özel sektörde olmak üzere 442 proje ve ticaret finansmanı limitleri aracılığıyla Türkiye'ye 19.8 milyar eurodan fazla yatırım yapmış önemli yatırımcılardan biri.

Gedik Yatırım'ın esas faaliyet karı ise yüzde 62 arttı

Gedik Yatırım, 2024 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre Gedik Yatırım'ın brüt karı, 2024 yılı 1. çeyrekte, bir önceki yıl aynı dönemine göre yüzde 24 artarak 777 milyon TL, esas faaliyet karı ise yüzde 62 artışla 451.8 milyon TL olarak gerçekleşti. Gedik Yatırım, 2024 yılı 1 çeyreğini 13.2 milyar TL toplam aktif büyüklük ve 2.5 milyar TL ana ortaklığa ait özkaynak büyüklüğüyle tamamladı. Şirketin hizmet gelirleri, bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 25 artış kaydederek 369 milyon TL olarak gerçekleşti.

711 konsolide çalışan sayısı, 32 ilde 63'e ulaşan konsolide şube ağı ve sürekli gelişen teknolojik altyapısıyla Gedik Yatırım'ın sermaye piyasalarında liderlik yolunda büyüme yolculuğunu 2024 yılında da devam ettirdiğini söyleyen Gedik Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Onur Topaç, "Sayısı her geçen gün artan çalışanlarımızla birlikte, 'liderlik' vizyonumuz doğrultusunda hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Türkiye'nin en geniş şube ağına sahip yatırım kuruluşu olarak, ülkemizin dört bir yanındaki yatırımcılara geniş bir yatırım portföyü sunuyor, yatırımcı seminerlerimizle sektöre katma değer sağlamayı sürdürüyoruz. Sektörde bir ilk olan Private Şube yapılanmamız hızla büyüyor, bugün itibarıyla 6 şubeye ulaşmış durumdayız. Halka arzda hız kazanmaya devam ediyoruz, 2022 yılındaki Panelsan, Sanica, Özsu ve Suwen halka arzları, 2023 yılındaki Kayseri Şeker ve Dofer halka arzları ile 2 yılda 6 halka arzımızı geride bıraktık. 2024 yılında ise ilk talep toplamalı Bor Şeker halka arzını yaptık. Girişim sermayesi alanında yıllardır kaynak ayıran, doğrudan ve dolaylı olarak startuplara yatırım yapan ve başarılı çıkışlara imza atan kuruluşlardan biriyiz. 2021 yılından bu yana bu alanda toplam 95.4 milyon TL yatırım yaptık" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Teknoloji alanındaki yatırımlarla, yatırımcılara mükemmel bir yatırım deneyimi sağlamayı hedeflediklerini de belirten Topaç, "Teknolojiyle yatırımcılarımızı buluşturuyoruz. 2023 yılında, GYT Teknoloji adıyla Teknopark'ta bir teknoloji şirketi kurduk. Bu şirketimizle sermaye piyasalarında teknolojide öncü işler yapmayı ve ürün ihraç etmeyi amaçlıyoruz. Yine sektörde bir ilke daha imza atarak, Gedik Yatırım bünyesinde Yapay Zekâ bölümünü hayata geçirdik. Bu yıldan itibaren geliştirilen ürünleri süreçlerimize entegre etmeye başladık" diye konuştu.

Gedik Yatırım'ın yüzde 88.2 oranında paya sahip iştiraki hiVC ve yüzde 15 oranında paya sahip iştiraki Inveo Ventures'un, 2024 birinci çeyrekte girişimlere toplamda 525 bin doların üzerinde yatırım gerçekleştirdiğini de kaydeden Topaç, "Gedik Yatırım'ın yüzde 100 iştiraki Marbaş Menkul'ün halka arzı için yaptığımız başvuruda Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayını bekliyor. Bilindiği gibi Marbaş Menkul, 2024 yılı 1. çeyrekte net karını bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 103 artışla 48 milyon TL'ye çıkardı. Ayrıca Gedik Yatırım olarak 2024 yılı Nisan ayında Ichain Yatırım Holding'i devralarak, Türkiye'de faaliyet gösterecek bir kripto varlık borsa yatırımı yapmayı ve yatırımcılara sunduğumuz ürün portföyüne kripto varlıkları eklemeyi de planlarımız arasına aldık" açıklamasını yaptı.

BİM elektrik ihtiyacının yüzde 25'ini kendi karşılamayı hedefliyor

BİM, Türkiye genelindeki GES yatırımlarını yaygınlaştırmaya devam ediyor. BİM, enerji ihtiyacının yüzde 100'ü doğal kaynaklardan sağlayan Yozgat ve Mersin'de arazi üzeri, Ankara'da ise çatı üzeri olmak üzere 3 yeni GES yatırımını daha devreye aldı. BİM böylece 3 arazi üzeri, 19 çatı üzeri olmak üzere, toplam GES projesi sayısını 22'ye yükseltti. Yeni yatırımlarla birlikte toplam kurulu gücü 63 MW'a yükselirken karbon salımında yıllık 60 bin tonun üzerinde azalma sağlanacak.

BİM CEO'su Haluk Dortluoğlu "Güneş enerjisi santralleri projemizi 2020 yılından bu yana sürdürüyoruz. Devreye aldığımız son yatırımlarımızla birlikte toplam GES proje sayısını 22'ye yükselttik. GES projelerimizin toplam yıllık elektrik üretim kapasitesi BİM'in elektrik ihtiyacının yüzde 16'sına ulaştı. 2025 yılı itibarıyla elektrik ihtiyacımızın yüzde 25'ini kendi yenilenebilir enerji yatırımlarımızdan karşılamayı hedefliyoruz" dedi.

BİM olarak sektörünün en büyük GES yatırımını Yozgat'ta devreye aldıklarını belirten Dortluoğlu konuya yönelik şu açıklamalarda bulundu "BİM'in Yozgat GES projesi, 21 MW kurulu gücü, 34 bin MWh'lik yıllık üretimi ile sektöründe en büyük proje konumuna yükselirken, İstanbul'daki bazı bölgeler de dahil olmak üzere 940 BİM mağazasının enerji ihtiyacının tamamını karşılayacak. Yozgat'ta kurulan arazi üzeri güneş enerjisi sistemi panelleri ile karbon salımında yılda yaklaşık 21 bin ton ile 316 binin üzerinde ağaç kazanımına denk bir azalma sağlanacak. Öte yandan Mersin'de kurulan ve 10.4 MW kurulu güce sahip GES ile Mersin ve Adana'da 519 mağaza ve Adana, Mersin depolarının enerji ihtiyacının tamamı karşılanırken karbon salımında yılda 11 bin tonun üzerinde azalma sağlanırken bu da yaklaşık 169 bin ağaç kazanımına eşdeğer olacak.

Ankara'da Hasanoğlan deposunun çatısına kurulan 1,3 MW'lık GES yatırımımızla ise karbon salımında yılda 1.147 ton ile 17 binin üzerinde ağaç kazanımına denk bir azalma sağlanarak Hasanoğlan bölge depolarının enerji ihtiyacının tamamı karşılanacak"

GES yatırımları ile ilgili değerlendirmede bulunan Dortluoğlu, BİM'in sürdürülebilirlik yol haritası kapsamında, etki odaklı sürdürülebilirlik hedeflerine kararlı adımlarla ilerlediğini belirterek sözlerine şöyle devam etti

"Faaliyetlerimizden kaynaklanan sera gazı salımlarımızı ilk etapta yüzde 20 oranında azaltmayı hedefliyoruz. Güneş santralleri projemizi 2020 yılından bu yana sürdürüyoruz. Sektörümüzde örnek uygulama olarak öne çıkan güneş santralleri projemiz kapsamında devreye aldığımız son yatırımlarımızla birlikte toplam GES proje sayısını 22'ye yükselttik. Geçtiğimiz günlerde en büyük GES yatırımımızı Yozgat Boğazlıyan'da devreye aldık. 200 bin metre kare arazi üzerinde 38.184 güneş paneli kullanılan Yozgat GES projemizle İstanbul'da 5 bölgemizdeki 794 mağazamızın ve Kayseri'deki 146 mağazamızın elektrik ihtiyacı karşılanacak. GES projelerimizin toplam yıllık elektrik üretim kapasitesi BİM'in elektrik ihtiyacının yüzde 16'sına ulaşmış durumda" dedi.

"Doğanlar Holding'i 2025'de halka açmayı planlıyoruz"

Doğanlar Mobilya Grubu, 2024'ün ilk çeyreğinde 2.1 milyar TL (TMS 29 enflasyon muhasebesi etkisi dahil) konsolide satış geliri elde etti. Mayıs 2024 itibarıyla, 6 farklı markasıyla Doğanlar Mobilya Grubu; 640 yurt içi ve 113 yurt dışı olmak üzere toplamda 753 aktif satış noktasına ulaştı.

Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, 2025 yılının ilk çeyreğinde Doğanlar Holding'i halka açmayı planladıklarını söyledi.

Grubun 2024 yılının ilk çeyreğinde 26 milyon TL'den fazla Ar-Ge yatırımı gerçekleştirdiğini belirten Doğan, GES yatırım hedeflerine de hız kesmeden devam ettiklerini söyledi. Doğanlar Mobilya Grubunun, Biga ve Düzce adreslerinde bulunan üretim tesislerinde kurumlarına başlanan GES yatırımları ile temiz enerji üretimine katkıda bulunmayı, doğayı korumayı, enerji verimliliğini artırmayı ve üretim tesislerindeki elektrik giderlerinde tasarruf sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Doğan "Doğanlar Mobilya Grubu, üretim tesislerinde toplamda 9.542 kWp güce sahip güneş enerjisi santralleri (GES) kurma hedefiyle çıktığımız süreçte; projenin 6 ay içerisinde tamamlanmasını ve yatırım bedelinin 4.233.069 dolar olmasını öngörüyoruz" dedi.

Doğanlar Mobilya Grubu CEO Mustafa Karamemiş'de "Dinamikleri çerçevesinde 2024 yılının zor şartları bulunsa da yılın ilk çeyreğinde elde ettiğimiz güçlü sonuçlardan büyük memnuniyet duyuyoruz. Hem yurtiçinde hem de yurtdışında gerçekleştirdiğimiz satış artışları, şirketimizin sağlam temelleri ve büyüme potansiyelinin bir göstergesidir. Bugün, geçen senenin aynı dönemine kıyasla, hasılat rakamlarında yüzde 12'lik bir artışla, karlılık hedeflerimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz. Yeni satış noktalarımızla pazar payımızı genişletmeye ve GES yatırımlarımızla sürdürülebilirlik hedeflerimize katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Yapımı geçen sene tamamlanan, Biga ve Düzce tesislerimizde yer alan 2.500 metre karelik Ar-Ge ve inovasyon alanımızda yeni projeler üretmeye ve uygulamaya devam ediyoruz. Bu doğrultuda yılın ilk 3 aylık döneminde 26 milyon TL'nin üzerinde bir yatırımı faaliyetler için kullandık. 2024 sadece Ar-Ge yılı için konsolide satış gelirlerinin 11-11.5 milyar TL ve konsolide FAVÖK marjının da yüzde 14-15 seviyesinde bir artışa ulaşması hedefi ile yolumuza devam ediyoruz." açıklamasıı yaptı.

Öte yandan 25 Haziran tarihinde açıklanan İSO 500 raporuna da yansıyan başarılı stratejiler kapsamında Doğanlar Mobilya Grubu 58 sıra yükseldi. Rapora göre grup; net satışlarda 250. istihdamda Türkiye'de 81. sırada yer alıyor.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, bir ortağının sahip olduğu 37 milyon adet payın ortalama 94.45 TL fiyattan kurumsal yatırımcılara satışına ilişkin takasın geçtiğimiz hafta gerçekleşeceğini duyurdu.

CVK MADEN: CVK Maden bağlı ortaklığı, yurt dışında yerleşik bir şirket ile "Maden Cevheri Satışı" konusunda anlaşma sağladı. Anlaşmanın toplam bedeli 57.6 milyon TL olup bu tutar, şirketin 12 aylık hasılatının yaklaşık yüzde 2.3'üne tekabül ediyor.

HALKBANK: Fitch Ratings, Halk Bankası'nın Devlet Destek Notunu "ns"den "b-"ye yukarı yönlü revize ederken, Uzun Vadeli Yabancı Para Notunu "B-", Kısa Vadeli Yabancı Para Notunu "B", Uzun Vadeli Yerel Para Notunu "B+", Kısa Vadeli Yerel Para Notunu "B", Finansal Kapasite Notunu "b-" olarak teyit etti. İlgili notların görünümlerinde bir değişiklik yapılmadı.

İZ YATIRIM: İz Yatırım, PWT Teknoloji sermayesinde sahip olduğu payların belirli bir kısmının satışı için Birleşik Arap Emirlikleri merkezli bir yatırım fonu ile görüşmeler başladığını duyurdu.

KİMTEKS POLİÜRETAN: Kimteks Poliüretan yüzde100 oranında bedelsiz sermaye artırımı ile mevcut sermayesini 243.1 milyon TL'den 486.2 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı.

ŞEKERBANK: Şekerbank, Samruk-Kazyna Invest şirketinin sahip olduğu bankanın ödenmiş sermayesinin yaklaşık yüzde 12'sine tekabül eden payların İlbak Holding'e devredilmesine ilişkin tarafların anlaşarak süreci başlattığını duyurdu.

SUN TEKSTİL: Sun Tekstil, pay başına brüt 0.43 TL temettü dağıtma kararı aldı.

AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ: Aydem Yenilenebilir Enerji, mayıs ayı üretim verilerini açıkladı. Buna göre toplam net üretim, mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde15 azaldı ve 226 GWh düzeyinde gerçekleşti. 2024 yılının ilk 5 ayında toplam üretim, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla 1.139 GWh'a ulaştı.

GEDİK YATIRIM: Gedik Yatırım, sermaye düzeltmesi olumlu farklarından karşılanmak üzere yüzde 98 oranında bedelsiz sermaye arttırımı ile sermayesini 505 milyon TL'den 1 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.

HİTİT BİLGİSAYAR: Hitit Bilgisayar, Romanya merkezli FlyLili firması ile 5 yıl süreli yolcu hizmet sistemleri, operasyonel işlemler ve maliyet muhasebesi hizmeti verilmesine ilişkin sözleşme imzaladı.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, pay başına brüt 0.30 TL temettü tutarının hak kullanım tarihinin 1 Temmuz 2024 olarak belirlendiğini duyurdu.

KOZA ALTIN: Koza Altın'ın yüzde 99.04 oranında bağlı ortaklığı ATP Havacılık paylarının tamamının 1.75 milyar TL'ye Koza İpek Holding'e satılmasına karar verdi.

SUWEN TEKSTİL: Suwen Tekstil, 1Ç24 finansallarında 17 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 27 milyon TL net kar açıklamıştı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37 azaldı. Şirketin 1Ç24 net satış gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 618 milyon TL oldu.

TÜRK İLAÇ: Türk İlaç, 46.1 milyon TL tutarında ihalenin uhdesine kaldığını duyurdu. Tutar, 12 aylık gelirlerinin yüzde 2'sine tekabül ediyor.

VAKIFBANK: Fitch Ratings, VakıfBank'ın tüm derecelendirme notlarını ve görünümlerini teyit etti.

KALESERAMİK: Kaleseramik, porselen slab yatırımları kapsamında 1 x 3 metre ve 1.2 x 3.6 metre ebatlı üretim kapasitesini yüzde 50 arttıracak yatırım için System Ceramics ile mutabakat anlaşması imzaladı. Slab-Sinterflex yatırımı kapsamında yapılacak ve halka arzdan sağlanan fondan karşılanacak yaklaşık 15 milyon euro tutarındaki yatırım ile söz konusu ürünlerdeki kapasitenin 1.6 milyon metre kareden 2.4 milyon metre kareye çıkarılması hedefleniyor.

GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım Holding, mayıs ayı yolcu istatistiklerini yayınladı. Buna göre, Mayıs 2024'te limanlara gelen gemi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 15 artarken, yolcu sayısı ise aynı dönemde bir önceki yıla göre yüzde 30 arttı.

YİĞİT AKÜ: Yiğit Akü, opsiyonlar hariç 73 milyon euro, opsiyonlar dahil ise 175 milyon euro tutarına ulaşacak batarya tedariki sözleşmesi imzaladı. Opsiyonlar hariç tutar, 2023 yılı euro bazlı cirosunun yüzde 38'ine tekabül ediyor.

ORGE ELEKTRİK: Orge Elektrik, geri alım programı çerçevesinde belirlemiş olduğu azami fon tutarının 40 milyon TL'den 100 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

PERA HOLDİNG: Pera Holding, Sümerpark AVM'de brüt 38.11 metre kare büyüklüğündeki mağazanın Mad Parfüm'e 5 yıllık süreyle kiralandığını ve kiranın mağazanın aylık cirosu üzerinden belirleneceğini açıkladı.

FORMET METAL: Formet Metal, geri alım programının tamamlandığını duyurdu. Şirket, bu dönemde sermayesinin yüzde1.17'sine tekabül eden 6.5 milyon adet payın geri alımını gerçekleştirdi.

ELİTE NATUREL: Elite Naturel, Ankara/Polatlı'daki yaş sebze ve meyve işleme tesisinin temmuz ayında faaliyete geçeceğini duyurdu. Yıllık 30 bin ton olan kapasite, yüzde 50 artışla 45 bin tona yükselecek. Ayrıca, yıllık 3 bin ton meyve suyu konsantresi üretilecek. Ek olarak, Air Dry ve Freeze Dry teknolojileriyle üretilecek atıştırmalıkların tesisleri 3Ç24'te faaliyete geçecek.

MLP SAĞLIK: MLP Sağlık, Kocaeli'de faaliyet gösteren Özel Gebze Medar Hastanesi ve İstanbul'da faaliyet gösteren Özel Medar Ataşehir Hastanesi'nin uzun vadeli kiralama yöntemi ile bünyelerine alınmasına karar verdi. Devir işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte, Özel VM Medical Park Gebze Hastanesi (100 yatak kapasiteli) ve Özel Medical Park Ataşehir Hastanesi (80 yatak kapasiteli) adında faaliyete başlayacak.

PEKER GYO: Peker GYO, GG Gayrimenkul şirketinin paylarının tamamını 580 milyon TL karşılığında satın aldı.

TURKCELL: Turkcell, yüzde 66 oranında iştirak ettiği Sofra A.Ş.'nin kalan yüzde 33 oranındaki paylarının 5.2 milyon TL karşılığında satın alınacağını duyurdu.

TRABZON LİMAN İŞLETMECİLİĞİ: Trabzon Liman İşletmeciliği, 1Ç24 finansal sonuçlarında 33 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 17 milyon TL net zarar, bir önceki yılın aynı döneminde de 24 milyon TL net kar bildirmişti.

KATMERCİLER: Katmerciler, Ankara'da bulunan atıl fabrika binası ve arsasının 175 milyon TL bedelle nakden satılmasına karar verdi.

DOĞANLAR MOBİLYA: Doğanlar Mobilya, şirketin stratejik planlarına uygun olmaması sebebiyle TMSF'nin Mondi Mobilya paylarının satış ihalesine katılmama kararı aldığını açıkladı.

LOKMAN HEKİM: Lokman Hekim, 1Ç24 finansal sonuçlarında 75 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24 arttı.

AGROTECH: Agrotech, şirket paylarından likidasyonu sağlamak amacıyla geri almış olduğu 10 milyon adet payın ortalama 17.12 TL fiyattan satışını gerçekleştirdiğini duyurdu.

MENDERES TEKSTİL: Menderes Tekstil, 2024 yılının ilk yarısında kurulması planlanan süper kapasitör enerji depolama ünitesinin kurulumunda gecikmeler yaşandığını ve kurulumun 2024 yılı 3. çeyrek döneminde tamamlanmasının beklendiğini duyurdu.

BAGFAŞ: Bagfaş 1Ç24 finansal sonuçlarında 936 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 767 milyon TL zarar bildirmişti.

BERA HOLDİNG: Bera Holding, 1Ç24 finansal sonuçlarında 853 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 arttı.

BIEN YAPI: Bien Yapı, 1Ç24 finansal sonuçlarında 814 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 258 milyon TL zarar bildirmişti.

BIOTREND: Biotrend, 1Ç24 finansal sonuçlarında 558 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 67 arttı.

BURSA ÇİMENTO: Bursa Çimento, 1Ç24 finansal sonuçlarında 305 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde finansal sonuçlarında 230 milyon TL zarar bildirmişti.

ÇAN2 TERMİK: Çan2 Termik, 1Ç24 finansal sonuçlarında 532 milyon TL zarar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 336 milyon TL net kar bildirmişti.

DESA: Desa, 1Ç24 finansal sonuçlarında 17 milyon TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki yılın aynı döneminde 165 milyon TL zarar bildirmişti. Şirketin 1Ç24 net satış gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 düşerek 540 milyon TL oldu. 1Ç24'te FAVÖK 178 milyon TL olarak gerçekleşti. (1Ç23 FAVÖK 64 milyon TL).

ODAŞ ELEKTRİK: Odaş Elektrik, 1Ç24 finansal sonuçlarında 231 milyon TL net kar açıkladı.

KALEKİM: Kalekim, 1Ç24 finansal sonuçlarında 1.4 milyar TL net kar açıkladı. Şirket, bir önceki çeyrek 2.1 milyar TL net kar, bir önceki yılın aynı döneminde de 1.05 milyar TL net kar ile bildirmişti.

BİZE ULAŞIN