Düzeltme eğilimi hızlanabilir
GÖKSEL TEKİNER/ Borsa İstanbul'da sert hareketlerin yaşandığı bir haftayı geride bıraktık. Bir önceki haftanın son iki gününde etkili olan güçlü alımların yansıması olarak haftaya pozitif başlayan ve Salı günü bankacılık sektörü ile ilgili gelen haber akışının etkisi ile yükseliş hareketlerinin hızlandığı görüldü. Etkili olan alımlarla birlikte Salı günü 11.088 seviyesi test edildi. (Bu yazı Para Dergisi'nin 26.05.2024 tarihli sayısına aittir)
Ancak sonrasında etkili olan satışlar ile gerileyen BIST-100 endeksi haftayı yüzde 0.31 oranında çok sınırlı değer kazanımı ile 10.676.65 seviyesinden tamamladı.
İçinde bulunduğumuz haftanın veri takvimine baktığımızda, Cuma günü açıklanacak olan GSYH rakamları en önemli makro veri konumunda. GSYH büyümenin yüzde 6 oranında gelmesi bekleniyor. Yurt dışında ise yoğun bir veri akışı bizi bekliyor. Özellikle ABD'de açıklanacak olan makro veriler ile yine Perşembe günü ABD'den gelecek olan GSYH verisi, haftanın önemli verileri olarak takip edilecek.
Endekse teknik olarak baktığımızda ise 11.000 seviyesinin test edilmesi sonrasında haftalık grafiklerde haftanın en düşük seviyelerine yakın gerçekleşen kapanışı, teknik açıdan olumsuz bulduğumuz unsurlardan biri olarak söyleyebiliriz. Diğer yandan kısa vadeli göstergelerin son üç günde yaşanan satışlarla beraber güç kaybettiğini görüyoruz.
Şimdilik ana trendde bir bozulma beklememekle birlikte hızlı yükselişler sonrasında gelen satışları doğal karşılıyoruz. Ancak mevcut teknik görünüm, geçen haftanın son 2 gününde yaşanan geri çekilme hareketinin devam edebileceğini gösteriyor.
Bu nedenle önümüzdeki süreçte hisse bazlı hareketlerin daha ön plana çıktığı ve endekste geri çekilme eğiliminin artabileceği bir süreç görebiliriz.
Bu görüşümüze istinaden yeni alım yapılmasını riskli bulmakla beraber, taşınan pozisyonlar açısından da hisse bazlı destek noktalarında zarar kes yapmanın yararlı olacağı kanaatindeyiz.
11.000 seviyesini ilk direnç noktası olarak takip edeceğimiz haftada beklentimiz paralelinde yaşanabilecek geri çekilmelerde ise bir önceki zirve olan ve artık kısa vade açısından önemli destek noktası olarak da gördüğümüz 10.383 seviyesine kadar geri çekilme beklenebilir.
Bu seviyelere yaklaşan hareketler sonrasında endekste tepki hareketleri görebiliriz. Ancak 10.383 desteğinin kırılması, endekste geri çekilme eğilimini düzeltme hareketinden, bir kısa vadeli trende döndüreceği de göz ardı edilmemeli.