Bilançosuna göre sağlam yatırım için öne çıkan 24 hisse

Borsa İstanbul’da BIST-100 endeksinin geçtiğimiz hafta başında 10.200’ün altına inmesi, piyasada tedirginlik yarattı. Uzmanlar, artık 10.000’in ilk destek olarak takip edildiğini açıkladı. Analistler, ilk çeyrek bilançosunu açıklayan veya açıklanması beklenen şirketler içinde, 24 hissenin uygun seviyelerde portföylere eklenebileceğini söylüyor.
23.05.2024 11:41 GÜNCELLEME : 23.05.2024 11:41

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen haftanın son günlerine doğru ivme kaybının kendisini çok daha net bir şekilde gösterdiği Borsa İstanbul'da yaklaşık bir haftalık aranın ardından 10.200 direncinin üzerinde kapanış gerçekleşti. Analistler, endeksin bu seviyenin üzerinde tutunmasının daha fazla güç kazanılmasına yardımcı olabileceğini düşünüyor. (Bu yazı, Para Dergisi'nin 19.05.2024 tarihli sayısına aittir.)

Öte yandan borsada yılın ilk çeyrek bilançoları hisse bazında hareketlere neden oluyor. Hisse bazında hareketlerin de trendi belirlemede etkili olduğuna dikkat çeken uzmanlar, başta büyük çaplı hisseler olmak üzere yükselişin devam edeceğini, endeksin sene içinde daha üstü açık olmakla beraber 12 binleri görebileceğini düşünüyor. Endeksin 10 bin seviyesini aşmasına paralel yatırımcıların borsada pozisyon alırken daha seçici olması gerektiğini belirten analistler, ilk çeyrek bilançosunu açıklayan veya açıklanması beklenen şirketler içinde, 24 hissenin uygun seviyelerde portföylere eklenmek üzere değerlendirilebileceğini söylüyor.

"FED VE YURTİÇİNDE PARA POLİTİKASI BELİRLEYİCİ"

Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; orta ve uzun vadede ABD ve FED olmak üzere gelişmiş ülke para politikaları ve merkez bankalarının faiz kararlarının piyasalar üzerinde etkili olacağını düşünüyor. Son gelen ABD verilerinde enflasyonun yüzde 3.5 seviyesine yakın bir seviyede olduğunu ve yüzde 3'ün üzerinde ısrarla direnç gösterdiğini hatırlatan Coşar, "Bu da FED'in faiz indirim beklentilerini öteliyor. Ancak diğer yandan yavaş yavaş istihdam verilerinde bozulma olduğunu görüyoruz. Bununla beraber Avrupa tarafında enflasyon yüzde 2 bandına yaklaştı ve ECB'nin muhtemelen haziran ayında faiz indirim sürecine başlaması bekleniyor" diyor. Ancak piyasada ana belirleyici konunun FED olduğunun altını çizen Coşar; yurt içinde ise yine para politikasının ön planda olduğunu söylüyor. Şu ana kadar Merkez Bankası'nın faiz artırım ve parasal sıkılaştırma etkileri ile cari dengede kısmen de olsa toparlanma, CDS'lerde gerileme, rezervlerde hızlı artış, kredi notu ve görünümünde düzelmeler elde edildiğini hatırlatan Coşar, bunun da en çok banka ve holding olmak üzere büyük çaplı şirketlerde pozitif fiyatlandığını belirtiyor. Coşar, "Önümüzdeki süreçte de aynı para politikasının devam etmesi ve hazirandan sonra da enflasyonda gerileme bekleniyor. Ayrıca haziran ayında Türkiye'nin gri listeden çıkması ile ilgili değerlendirmeler var, bu da önemli" diyor.

"ENDEKS 12 BİNLERİ GÖREBİLİR"

BIST- 100 endeksinde sene başından itibaren yüzde 37'lik yükseliş olduğunu hatırlatan Coşar, beklentilerine yönelik ise şu değerlendirmeyi yapıyor: "Bankacılık endeksindeki yükseliş yaklaşık yüzde 50, sanayi endeksinde ise yüzde 25'in biraz üzerinde. Burada para politikası, seçim sonrası maliye politikasında para politikasına benzer sıkılaştırma süreci ile enflasyon ve cari denge olmak üzere makro verilerde toparlanma beklentisi etkili oldu. Bu sürecin devam edeceğini, başta büyük çaplı hisseler olmak üzere yükselişin süreceğini, 10 binlere gelen endeksin sene içinde daha üstü açık olmakla beraber 12 binleri görebileceğini düşünüyorum. 9.800 ve 9.500 ana destek seviyeleri. Buraya kadar geri çekilmeler yaşanırsa borsada ağırlık arttırılabilir. 9.500'ün aşağısını kalıcı olarak beklemem. Tabii burada faiz ve enflasyonu geçebilmek önemli. Bu da ancak seçici bir portföy ile mümkün."

YABANCI ORANI YÜZDE 40'LARA YÜKSELEBİLİR

Geçen sene genel seçim öncesi yüzde 27.5 seviyesine gerileyen yabancı oranının bu sene yıl başında yüzde 37 olduğunu, şu anda da yüzde 40'a dayandığını hatırlatan Coşar, ancak bunun BIST- 100 için geçerli olmadığını söylüyor. BIST-30 endeksine ya da büyük çaplı hisselere bakılırsa yabancı girişi ve artışının çok daha gözle görülür olduğunu da kaydeden Coşar, "Bunun sebebi yabancıların büyük çaplı hisselere gelmesi. Yabancı girişinin devam edeceğini düşünüyorum. Para politikasında keskin bir U dönüşü olmaz ise enflasyon ve cari dengede kısmen de olsa toparlanma, rezervlerde artış ve yeni not artışları beklenebilir. Bu da yabancı yatırımcıyı çekebilir. Yabancı oranının yüzde 40'lar mertebesine yükselmesini öngörüyorum. Ancak eskisi gibi yüzde 60'ları, 70'leri yakın zaman için beklemiyorum" diyor.

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE GÖRÜNÜM OLUMLU

Öte yandan enflasyon muhasebesi nedeni ile ilk çeyrek bilançolarda gecikme olacağını da dile getiren Coşar, ancak enflasyon muhasebesi uygulamayan şirketlerde ilk çeyrek bilançoların gelmeye başladığını hatırlatıyor. Bankalar tarafında yıllık bazda sınırlı bir kar artışı olduğunu, ancak bunun enflasyon oranının altında bulunduğunu, buna karşın sigorta şirketlerinin artan karları ile göz doldurduğunu belirtiyor. Havacılık sektöründe de olumlu bilançolar görüldüğünü dile getiren Coşar, sektörel bazda şu değerlendirmeyi yapıyor: "Demir çelik sektöründe Ereğli en kötüyü atlatmış gibi duruyor. Satışlarda, FAVÖK'te ve FAVÖK marjında artış var. Demir çelik sektörü son iki sene olumsuz geçen dönemden sonra bu sene ürün marjlarının artması ile rahatlayabilir. Diğer sektörlerde açıklananlar arasında çok olumlu bir görünüm yok. Şu ana kadar 57 şirket 2024 ilk çeyrek bilançolarını açıkladı. Yeni bilançolar geldikçe daha kapsamlı yorumlar yapabileceğiz. İlk çeyrek bilançolarının büyük ölçüde Haziran sonuna kadar açıklanması bekleniyor."

Coşar, ilk çeyrek bilançosunu açıklayan veya açıklanması beklenen şirketler içinde bankalardan TSKB ve Yapı Kredi, holdinglerden Koç Holding ve Anadolu Grubu Holding, otomotiv sektöründen öncelikle Ford Otosan, ayrıca Tofaş Otomobil ve Türk Traktör, perakende sektöründen Migros, Şok Marketler, BİM Birleşik Mağazalar, Mavi Giyim, Suwen Tekstil, gıda ve içecek tarafında Anadolu Efes ve Coca Cola İçecek, telekomünikasyon sektöründen Türk Telekom, teknolojide Logo Yazılım, sanayi sektöründe Aksa Akrilik ve Şişecam ayrıca Ereğli, Kardemir, çimento sektöründe Akçansa, havacılık sektöründe TAV ve Türk Hava Yolları, gayrimenkulde ise Torunlar GYO hisselerinin uygun seviyelerde portföylere eklenmek üzere değerlendirilebileceğini söylüyor.

"ENKA İNŞAAT'TA ENDEKSE PARALEL GETİRİ BEKLİYORUZ"

Gedik Yatırım araştırma departmanı yetkilileri Enka İnşaat'ta 'endekse paralel getiri' beklediklerini açıkladı. Hedef fiyatı 42.12 TL olarak öngören araştırma departmanı yetkilileri şirketin 1Ç24'te 18.225 milyon TL satış geliri, 2.978 milyon TL FAVÖK ve 4.692 milyon TL net kar açıkladığına dikkat çekerek; ana iş koluna ait finansal sonuçları hafif olumsuz değerlendirdiklerini belirttiler. Ticaret segmenti hariç tüm segmentlerde gelirlerin yıllık bazda daraldığını hatırlatan yetkililer, hissenin finansallarına yönelik ise şu değerlendirmeyi yaptılar: "İnşaat, elektrik üretimi ve gayrimenkul segmentlerinde yıllık olarak karlılık zayıf seyretti. Yatırım faaliyetlerinden gelirler, büyük ölçüde özel sektör eurobond portföyünden elde edilen yeniden değerleme kazançları nedeniyle güçlü kalarak 4.379 milyon TL oldu (yıllık bazda yatay). Şirketin özellikle 2022 yılının ilk dokuz ayında eurobond portföyünden büyük miktarda zarar yazdığını, 2023'te yukarı yönlü güçlü bir şekilde normalleştiğini hatırlatmak isteriz. 1Ç24'te inşaat segmenti gelirleri yıllık yüzde 7 daralmayla 472 milyon dolar, FAVÖK'ü yüzde 22 azalışla 49 milyon dolar, FAVÖK marjı ise 2 puanlık gerilemeyle yüzde10.4 oldu. Şirketin Mart 24 itibariyle birikmiş iş miktarı yıllık yüzde 6 artış ve çeyreklik hafif yükselişle 5.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Enerji segmenti gelirleri yıllık yüzde 94 azalışla 19 milyon dolar olurken, 6 milyon dolar faiz, vergi ve amortisman öncesi zarar açıkladı (1Ç23: +12 milyon dolar; yüzde 3.7). FAVÖK marjının son birkaç yılda önemli ölçüde baskı altında olduğunu ve tarihsel ortalamaların oldukça uzağında kaldığını hatırlatmakta fayda görüyoruz. Ticaret segmenti gelirleri yıllık yüzde 9'lık hafif yükselişle 49 milyon dolar, FAVÖK yüzde 56 artışla 14 milyon dolar ve FAVÖK marjı da 9 puanlık genişlemeyle yüzde 28.6 olarak gerçekleşti. Gayrimenkul segmenti gelirleri yatay bir seyirle 81 milyon dolar olurken, FAVÖK güçlü kalarak 47 milyon dolar ve FAVÖK marjı 8 puanlık düşüşle yüzde 58 oldu. Tüm segmentlerdeki zayıf operasyonel sonuçlara bağlı olarak konsolide FAVÖK yıllık yüzde 25 azalışla 104 milyon dolar, FAVÖK marjı yüzde 17.6 (1Ç23: %14,9) olarak gerçekleşti. Enerji segmentinde karlılık görünümünün oldukça zayıf olması konsolide karlılık üzerinde baskı oluşturan temel faktör. Finansal sonuçların hisse üzerindeki etkisini sınırlı negatif olarak değerlendiriyoruz."

"TURCAS PETROL'Ü MODEL PORTFÖYÜMÜZE EKLEDİK"

Model portföyünün yılbaşından bugüne yüzde 53.2, BIST-100 Endeksi'nin aynı dönemdeki getirisinin yüzde 36.8 olduğunu belirten Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, Tofaş Otomobil Fabrikaları'nı portföyden çıkardıklarını ve Turcas Petrol'ü eklediklerini açıkladı.

Otomotiv piyasasında artan rekabet ve talepte yavaşlamaya ilişkin sinyallerin yılın geri kalanı için görünümü bir miktar olumsuz etkileyebileceğini düşünen Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, "Sektör içerisindeki hisseler arasından Tofaş Otomobil Fabrikaları'nı tercih etmeye devam etsek de daha temkinli duruşumuz sonrasında hisseyi portföyden çıkartıyoruz. Tofaş Otomobil Fabrikaları portföyümüze girdiği Ocak 2024 döneminden bu yana nominal olarak yüzde 33 ve BIST-100 Endeksi'ne göre yüzde 3 rölatif getiri sağladı" dedi.

Turcas Petrol'ün en büyük varlığının yüzde 30 paya sahip olduğu Shell-Turcas iştiraki olup, akaryakıt perakendeciliğinin güçlü büyüme dinamiklerinin yanı sıra dirençli yapısıyla da mevcut konjonktürde ön plana çıkacak ve dolar bazında kar büyümesi sağlayacak işlerden olduğunu düşünen Yatırım Finansman araştırma departmanı yetkilileri, Turcas Petrol'e yönelik de şu değerlendirmeyi yaptılar: "Turcas Petrol'ün mevcut değerlemesinin Net Aktif Değer tahminimize göre yüzde 69 iskontolu olduğunu hesaplıyoruz. Ayrıca enflasyon muhasebesi sonrasında Turcas Petrol'ün 2024T PD/DD çarpanı 0.65 civarında olup, bize göre cazip bir giriş fırsatı sunmaktadır. Shell-Turcas'taki olası stok karları sayesinde 1Ç'2024 sonuçlarında önceki çeyreğe göre iyileşme görmeyi bekliyoruz. Turcas Petrol ayrıca bu yıl uzun zaman sonra net nakit pozisyonuna geçmek üzere. Şirket Shell-Turcas'tan 1Y'2024 sonuna kadar imtiyazlı ve düzenli temettüler dahil toplam 17 milyon dolar tutarında ödeme alınacağını açıklamıştı. Bu faktörler sayesinde Turcas Petrol için NAD'ye göre iskontonun daralması gerektiğini düşünüyoruz (varlık satışı gibi bir katalizör olması durumunda bu iyileşme daha hızlı olabilir). Hisse için hedef fiyatımız 49.00 TL seviyesinde olup, hedef fiyatımızda yüzde 40 holding iskontosu varsayılmış durumdadır."

"Oynaklığı yüksek hisselere yüklü miktarda giriş yapılmamalı"

Endeksin 10 bin seviyesini aşmasına paralel yatırımcıların borsada pozisyon alırken daha seçici olması gerektiğini belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor;

+Beklentisi olumlu olan şirket ve sektörler seçilmeli. Yani 2024 ve 2025 yılı gelir ve kar beklentileri olumlu sektörler seçilmeli.

+Fiyatlar ve çarpanlar makul seviyelerde olmalı, çok yüksek çarpanlardan ve çok yükselmiş hisselere karşı temkinli olunmalı.

+Çeşitlendirme yapılmalı.

+Tüyo, dedikodu vs aracılığı ile likitidesi düşük, oynaklığı yüksek hisselere yüklü miktarda giriş yapılmamalı.

+Faizler de artık bir alternatif, yüzde 50'ler 60'lar seviyesinde bulunabiliyor. Kısmen de olsa TL faizde faydalanılmalı, buda eğer borsa da ucuzlama olursa yeni alımlar için fırsat yaratır.

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

"Tofaş portföylere eklenmek ya da ağırlık artırmak üzere değerlendirilebilir"

TOFAŞ OTOMOBİL FABRİKALARI: 2023'de Türkiye otomotiv üretimi yüzde 9 artarak 1.47 milyon adet olurken Tofaş Oto'da otomotiv üretimi yüzde 9 azalarak 239 bin adet olarak gerçekleşti. Şirketin satışları ise 2023 sonunda yüzde 3 azalarak 261 adet gerçekleşti. Doblo üretiminin sona ermesi ile ihracat tarafında yaklaşık yüzde 50 azalma olurken, yurt içi güçlü otomotiv pazarındaki talep kısmen satışları dengeledi. Tofas yurt içinde yüzde 13'lük pazar payı elde etti. Pazar payında hala lider olmakla beraber ithal araçların bulunabilirliğinin artması, üretim hatlarının yenilenmesi ve ÖTV avantajının azalması sebepleri ile pazar payı önceki seneye göre geriledi. 2023 yıl sonu finansallarına bakıldığında ise net satış gelirleri yüzde 2.9 artarak 127 milyar 601 milyon TL, FAVÖK yüzde 8.6 artarak 19 milyar 623 milyon TL, net kar yüzde 60.9 artarak 15 milyar 83 milyon TL oldu. Şirketin kar marjlarında artış yaşandı. Bu sene yurt içi otomotiv pazarında daralma bekleniyor. Şirketin kendi beklentilerinde ise yurt içi satışlarda azalma, ihracatta sınırlı büyüme ve toplam satışlarda azalma bekliyor. Tofaş 400 milyon euro bedelle Stellantis otomotivi devraldığını duyurmuştu ancak konu hala rekabet kurulu onayını bekliyor. Buradan onay gelmesi şirket için katalizör olabilir ayrıca sözleşmesi sonlanan Doblo üretiminin yerini neyle ikame edeceğiyle ile ilgili konular hisse üzerinde etkili olabilir. Rekabet kurulu ve Doblo üretimi ile belirsizliklerden dolayı hisse borsa genelinden ve otomotiv sektörü genelinden 2023 yılında negatif ayrıştı. Ancak bu belirsizliklerin 2024 yılında kısmende olsa ortadan kalkması hisseyi pozitif etkileyip ayrıştırabilir. Hissenin portföylere eklenmek yada ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

KOÇ HOLDİNG: 2023 yılında özellikle güçlü seyir eden otomotiv segmenti katkısı görülüyor. Ancak bununla beraber şirketin konsolide karı geçen sene aynı döneme göre yüzde1 azalma ile 72 milyar 230 milyon TL olarak gerçekleşti. Gelirlerinin yaklaşık yarısı uluslararası gelirlerden oluştu. Holdingin portföyünde en çok yer tutan segment otomotiv segmenti olurken, bunu rafinaj ve enerji, finans ve dayanıklı tüketim malı sektörleri izliyor. Holdingin çok sayıda sektörde yer alması, pazar payı liderliği, gelirlerin yaklaşık yarısının uluslararası gelirlerden olması yurt içinde yaşanan talep dalgalanmalarına karşı dayanıklı hale getiriyor. Bu açından yüksek faiz ortamı ve talebin azalacağı beklentisi ile çeşitlendirilmiş portföy olumlu bir alternatif olarak değerlendirilebilir. Ayrıca gelecek dönem özellikle Tüpraş tarafında yeşil dönüşüm, yenilenebilir enerji üretimi ve depolama, Ford tarafında yeni fabrika yatırımı ve kapasite artırımı, Tofas tarafında hala onay beklese de Stallantis Otomotiv devralma gibi yatırımlar söz konusu. Bunlar gelecek için katalizör görevi görebilir. Makro açıdan da merkez bankası para politikası sıkılaştırma süreci ile Türkiye'nin CDS'lerinin gerilemesi, not ve görünüm artışları, cari dengede toparlanma, enflasyonda yılın ikinci yarısı kısmen de olsa iyileşme, Türkiye'nin gri listeden çıkarılma beklentisi ve tabi yabancı girişi en çok banka ve holdingleri, diğer büyük şirketleri olumlu olarak etkiliyor. Koc Holding hissesi de makro beklentiler ile 2023 ve 2024 yıllarında pozitif olarak ayrıştı. Bunun devamı beklenebilir. Hissenin portföylere eklenmek yada ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

ANADOLU EFES: Şirketin satışları 2023 yılında yüzde 3 artarak 159 milyar 877 milyon TL, FAVÖK yüzde 7 artarak 27 milyar 45 milyon TL, net kar ise yüzde 44 artarak 22 milyar 129 milyon T L olarak gerçekleşti. Şirket enflasyon ortamına uygun fiyatlama yapabilme kapasitesi ile beraber hem bira grubunda hem de meşrubat grubunda satış gelirlerinde önemli büyüme kaydetti. Anadolu Efes'in satışlarındaki coğrafi çeşitlilik, bira ve meşrubatta Türkiye'de pazar lideri, bira grubunda Türkiye ve Rusya'da pazar lideri, Avrupa'nın en büyük bira üreticilerinde sıralamaya girmesi, meşrubat satışlarında ise Orta Asya ve Ortadoğu'da çeşitlendirilmiş pazar yapısı, ayrıca içecek sektörünün talep dalgalanmalarına karşı defansif yapısı şirketi cazip kılan faktörler. Hissenin portföylere eklenmek ya da ağırlık artırmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

Özyaşar Tel'in halka arz başvurusu onaylandı

Çelik tel üretiminde 50 yılı geride bırakan, bağlı ortaklıkları ve iştiraki ile bünyesinde bulunan 4 şirket ile başta galvanizli tel olmak üzere; zırh teli, yaylık tel, acsr teli, patentli tel, çelik halat, monotron, soğuk çekilmiş tel, kaynaklı panel çit, PVC kaplı tel, tavlı tel, yağlı balya teli, helezon tel ve galfan teli üreten Özyaşar Tel'in halka arzı SPK tarafından onaylandı.

QNB Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılığıyla gerçekleştirilecek halka arzda pay başına satış fiyatı 28 TL olarak belirlendi. Sermaye artırımı ve ortak satışı yoluyla halka arz olacak Özyaşar Tel ve Galvanizleme AŞ.'nin, mevcut çıkarılmış sermayesinin 85 milyon TL'den 103 milyon 200 bin TL'ye yükseltilmesi planlanıyor. 18 milyon 200 bin TL nominal değerli paylar sermaye artırımı, 7 milyon 800 bin TL nominal değerli paylar ortak satışı şeklinde halka arz edilecek. Yatırımcılara eşit dağıtım yöntemi uygulanacak halka arzın 728 milyon TL büyüklükte olması hedefleniyor. Halka açıklık oranının ise yüzde 25.19 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor. Ek satışın gerçekleşmesi halinde ise 5 milyon 200 bin TL nominal değerli payların da ortak satışına konu edilmesi ve ek satış dahil toplam 31 milyon 200 bin TL nominal değerli payların halka arz edilmesi planlanıyor. Bu durumda halka arz büyüklüğünün yaklaşık 873 milyon 600 bin TL'ye ulaşması ve halka açıklık oranının da yüzde 30.23 olması hedefleniyor.

Borsa İstanbul'da Gong Altınay Savunma Teknolojileri için çaldı

Altınay Savunma Teknolojileri'nin 8-9-10 Mayıs tarihlerinde yapılan talep toplama sürecinden sonra geçen hafta "gong töreni" Borsa İstanbul'da yapıldı. Şirket hisselerine talep toplama sürecinde 3.6 milyon bireysel başvuru yapıldı.

Gong töreninde konuşan Borsa İstanbul A.Ş. Genel Müdürü Korkmaz Ergun, "Ülkemiz savunma sistemlerinin geliştirilmesinde çok değerli projeler gerçekleştiren bu köklü şirketimiz, savunma sanayimizin yerlileştirilmesinde çok önemli katkılar sağlamaktadır. Yüksek teknoloji, nitelikli insan gücü yanında nitelikli finansal kaynak da gerektirir. İşte bu noktada şirketimiz finansal kaynağı halka arz yoluyla sağlamayı tercih etmiş, büyümesini ve başarısını yeni ortaklarıyla paylaşma kararı almıştır. Altınay Savunma Teknolojileri'ne Borsamız ailesine hoş geldiniz diyorum" açıklamasında bulundu.

Altınay Savunma Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay ise "Halka arzımız hem mevcut yatırımlarımızı güçlendirecek hem de gelecekteki projelerimize değer sağlayacak" dedi.

Talep toplama sürecinde Altınay Savunma Teknolojileri olarak yoğun talep gördüklerine dikkat çeken Altınay, "Borsada işlem gören bir şirket olarak kurumsallaşma yolunda çok kritik bir eşiği atladık. Halka arz sürecinde elde ettiğimiz gelirin büyük bir kısmını yeni yatırımlara aktararak büyümeyi hedefliyoruz. Yatırımcılarımız da bizlerle beraber bu büyümeye ortak olacak" açıklamasını yaptı.

2021 yılında Altınay Savunma Teknolojileri'ne yüzde 20 pay ile ortak olarak büyüme yolculuğunda önemli bir kilometre taşı olan Letven Capital'in Genel Müdürü ve Altınay Savunma Teknolojileri Yönetim Kurulu Üyesi Kamil Kılıç da gong töreninde yaptığı konuşmada, "Halka arzla birlikte gelecek dönem büyüme hedeflerini gerçekleştirme yolunda önemli bir adım attığımızı düşünüyorum. Toplam tahsisat tutarının 7 katı büyüklüğünde gelen talebi şirkete olan güvenin bir yansıması olarak görüyoruz" diye konuştu.

35 milyon 294 bin 118 nominal TL'lik kısmı sermaye artırımı, 23 milyon 529 bin 412 nominal TL'lik kısmı ise ortak satışı olmak üzere toplam 58.823.530 nominal/adet hissenin satışa sunulduğu halka arz sonrasında Altınay Savunma Teknolojileri'nin halka açıklık oranı yüzde 25 olarak gerçekleşti. Konsorsiyum lideri olarak TSKB, konsorsiyum eş liderleri olarak ise Ziraat Yatırım ve Yatırım Finansman'ın görev aldığı halka arzın büyüklüğü yaklaşık 1.9 milyar TL oldu.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, 1Ç24 finansal sonuçlarını 31 Mayıs tarihinde açıklayacağını duyurdu. Öte yandan Doğuş Otomotiv, ABERG Service ile Wielton grup markalarının yarı römork ürünlerinin orijinal yedek parça satışının ve servis hizmetinin sağlanması adına distribütörlük sözleşmesi imzalandığını açıkladı.

EUROPEN: Europen, 2023 yılında başladığı yatırımın yüzde 90 seviyesinde tamamlandığını ve tesisin eylül ayı içerisinde üretime hazır hale geleceğini duyurdu. Yatırımın maliyeti 2.1 milyar TL olup, yıllık 2-2.1 milyar TL ciro ve 700 milyon TL düzeyinde FAVÖK'e katkı yapması öngörülmekte.

GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, yüzde 200 oranında bedelsiz sermaye arttırımı ile mevcut sermayesini 80 milyon TL'den 240 milyon TL'ye yükseltme kararı aldı. Öte yandan GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, 1.6 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 2023 yılı dolar bazlı gelirlerinin yüzde 3'üne tekabül ediyor.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik, nitelikli yatırımcılara satılmak üzere 650 milyon TL tutarında borçlanma aracı ihracının tamamladığını açıkladı.

ÖZERDEN AMBALAJ: Özerden Ambalaj, Cast Mono Extrusion Hattı yatırımının tamamlandığını açıkladı. Hattın devreye girmesi ile balonlu yalıtım kapasitesinde yüzde 164 artış, fire oranında yüzde 55 düşüş, işçilik kullanımında ise yüzde 39 tasarruf sağlanacak.

PETKİM: Moody's Investors Services Ltd. ("Moody's"), şirketin uzun vadeli kredi notunu 'B3' olarak teyit etti. Not görünümü ise durağan olarak teyit edildi.

SASA: SPK, Sasa Polyester'in 2024 yılı şubat ayında yapmış olduğu tahsisli sermaye artırımı başvurusunu onayladı.

ŞEKERBANK: Şekerbank, 1Ç24 finansal sonuçlarında 504 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre yüzde 45 daralırken, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 arttı.

YATAŞ: Yataş, 2023 yılı finansal sonuçlarında 700 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100 arttı.

ALFAS SOLAR ENERJİ: Alfas Solar Enerji, 2023 yılı finansal sonuçlarında 1.04 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar bir önceki yıla göre yüzde 27 arttı.

TÜRK TELEKOM: Türk Telekom, Export-Import Bank of China ile 83 milyon euro tutarında Mayıs 2029 vadeli 83 milyon euro tutarında kredi anlaşması imzaladı.

PAPİLON SAVUNMA: Papilon Savunma, pay başına brüt 0.06 TL temettü dağıtma kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0.04 düzeyinde.

VİKİNG KAĞIT: Viking Kağıt, Rekabet Kurulu tarafından soruşturma başlatıldığını açıkladı.

AGESA: Agesa, nisan ayı brüt prim üretimi verilerini açıkladı. Buna göre, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 82 artışla nisan ayında 1.05 milyar TL düzeyinde prim üretimi gerçekleşti. 2024 yılının ilk 4 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 103 artışla 4.3 milyar TL düzeyinde brüt prim üretimi gerçekleşti.

AKSA AKRİLİK: Aksa Akrilik, 1Ç24 finansal sonuçlarında 675 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde102 arttı.

DOĞANLAR MOBİLYA: Doğanlar Mobilya, 2023 yılı finansal sonuçlarında 718 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar rakamı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 75 arttı.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, yaklaşık 11 milyon euro tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 2023 yılı euro bazlı gelirlerinin yüzde 3'üne tekabül ediyor.

GRAİNTÜRK: Graintürk, 2023 yılı finansal sonuçlarında 510 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar yıllık bazda yüzde 8 daraldı.

PEKER GYO: Peker GYO, 2023 yılı finansal sonuçlarında 960 milyon TL net kar açıkladı. Şirket 2022 yılında 460 milyon TL net zarar açıklamıştı.

ŞİŞE CAM: Şişecam, gerçekleştirmiş olduğu 1.1 milyar dolar tutarındaki Eurobond ihracına ek 400 milyon dolar tutarında tahvil ihraç etme kararı aldı. Buna göre, 175 milyon dolar tutarında 5 yıl vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 7.5; 225 milyon dolar tutarında 8 yıl vadeli tahvilin kupon oranı ise yüzde 8 düzeyinde belirlendi.

THY: Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türk Hava Yolları'nın kredi notunu B'den B+'ya yükseltti. Not görünümünü ise pozitif olarak teyit etti.

YAYLA GIDA: Yayla Gıda, 1Ç24 finansal sonuçlarında 403 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde15 arttı.

BİM: Bim 2023 yılı sonuçlarında 15.5 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yıla göre yüzde 7 daraldı. 4Ç23 için açıklanan TMS-29 etkilerinden arındırılmış net kar çeyreklik bazda yüzde 10, yıllık bazda ise yüzde 26 artarak 4.2 milyar TL düzeyinde gerçekleşti.

TURKCELL: Turkcell, 1Ç24 finansal sonuçlarını 27 Mayıs tarihinde açıklayacağını duyurdu.

DESA: Desa'nın mevcut kayıtlı sermaye tavanını 245 milyon TL'den 750 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin başvurusu tescil edildi.

ASELSAN: Aselsan 353.8 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 2023 yılı dolar bazlı gelirlerinin yüzde13'üne tekabül ediyor. Ek olarak şirket, pay başına brüt 0.11 TL temettü dağıtma kararı aldı.

BORLEASE OTOMOTİV: Borlease Otomotiv, 2023 finansal sonuçlarında 509 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar yıllık bazda yüzde 44 oranında azaldı.

CARREFOURSA: CarrefourSA, yurt içinde tahsisli olarak ve/veya nitelikli yatırımcılara satış yoluyla azami 5 milyar TL düzeyinde borçlanma aracı ihraç etme kararı aldı.

CVK MADEN: CVK Maden, 2 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 2023 yılı dolar bazlı gelirlerinin yüzde 3'üne tekabül ediyor.

GEDİZ AMBALAJ: Gediz Ambalaj, 2023 yılı finansal sonuçlarında 75 milyon TL net kar açıkladı.

KOROPLAST: Koroplast, Metro Türkiye'ye ait özel markalı çöp torbaları üretimi ve perakende satışına ilişkin sözleşme imzaladığını açıkladı.

UZERTAŞ BOYA: Uzertaş Boya, Probel Yazılım şirketinin sermayesinin yüzde 51'ine tekabül eden payları 117.5 milyon TL bedelle satın aldı.

BİZE ULAŞIN