Borsada yabancılar alıma geçti

Yabacıların pozisyon almaya devam ettiğini belirten uzmanlar,  borsada yabancı payının yüzde 45’lerin üzerine çıkabileceğini vurguluyor. Uzmanlar, uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek 30 hisseye dikkat çekiyor…
30.05.2024 11:12 GÜNCELLEME : 30.05.2024 11:12

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen haftaya İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin hayatını kaybettiği helikopter kazası haberi ile başladık. Bu gelişmeye paralel hafta boyunca İran'dan gelecek açıklamalar, jeopolitik gündemin seyri ve emtia fiyatları yakından takip edildi. (Bu yazı Para Dergisi'nin 26.05.2024 tarihli sayısına aittir)

Öte yandan Koç Holding'in sahip olduğu Yapı Kredi hisselerinin satışı için First Abu Dhabi Bank ile ileri aşama görüşmelere başladığına yönelik haberler de borsada yükselişe neden oldu. Borsa İstanbul'da BIST -100 endeksi, Yapı Kredi'nin yüzde 61.2'sinin First Abu Dhabi Bank'a satılacağı yönündeki haber akışının etkisiyle seans içinde 11 bin seviyesini test etti. Bankacılık endeksinde de yüzde 6'ya yakın artış yaşandı. Haber akışına paralel Yapı Kredi hisseleri tavan yaparken, Koç Holding hisselerinde de yüzde 7'ye yakın artış gerçekleşti.

Koç Holding, Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada ön görüşmelerin olduğunu doğrularken, şu aşamada kamuya bir açıklama gerektirecek durumun olmadığını belirtti.

Uzmanlar, olası bir satış işlemine dair yeni ve fiyatlama açısından destekleyici bir gelişme olmadığı sürece fiyatlamanın belirli bir seviyede kalacağını düşünüyor. Öte yandan geçen hafta TCMB Mayıs ayı PPK toplantısında politika faizini geçen ay olduğu gibi, beklentilere paralel olarak yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktı. Analistler ise PPK toplantısı özelinde faiz kararından ziyade, son dönemde TCMB'nin yüklü döviz alımlarıyla ortaya çıkan fazla TL likiditesine ilişkin yapılacak açıklamaların daha önemli olduğuna dikkat çekti.

Nitekim İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, Merkez Bankası'nın sürpriz yapmadığını ifade ederek, "Ancak, piyasa mekanizmasının işlerliği ile ilgili paragrafta önemli değişiklikler var. Önümüzdeki süreçte zorunlu karşılıklarla ilgili bir adım görebiliriz. Likidite sıkılaşması daha ön planda olabilir. Genel olarak, piyasa mekanizması işlerliği tarafında Merkez Bankası şahin tarafta olmayı tercih etti. Beklentiye paralel bir para politikası kararı olmasına karşın, karar metninde güçlü ifadeler var. Dolayısıyla TCMB'nin sıkı para politikasının devamına işaret ediyor" yorumunu yaptı.

Bu arada uzmanlar, yılbaşında yüzde 38 seviyelerinde olan borsadaki yabancı payının Şubat ayının sonlarında yüzde 36.6 seviyelerine kadar gerilemiş olsa da son dönemde yeniden artarak yüzde 38'lere çıktığına dikkat çekiyor. Analistler, bu noktada yabacıların pozisyon almaya devam ettiğini ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 30 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"YOĞUN BİR VERİ GÜNDEMİ BEKLİYOR BİZLERİ"

Bu haftanın ilk işlem gününde ABD ve İngiltere'de resmi tatil nedeniyle piyasaların kapalı olacağını belirten InvestAZ Araştrıma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan, haftanın devamında ise yoğun bir veri gündeminin bizleri beklediğini hatırlatıyor. Bu kapsamda Çin'de endüstriyel karlılık ve PMI verileri ile Japonya'da sanayi üretimi ve TÜFE öne çıkarken, ABD'den conference board tüketici güveni, ilk çeyrek büyümesi ve PCE'nin takip edileceğini sıralıyor. Bircan, "Almanya ve Euro Bölgesi'nden TÜFE'nin izleneceği haftada yine Euro Bölgesi'nden işsizlik oranı ve tüketici güveni verilerini karşılayacağız. Yurt içerisinde ise kapasite kullanım oranı, imalat güveni, ekonomik güven endeksi ve ticaret açığı öne çıkıyor. İçeride haftanın odak noktası ise yılın ilk çeyreğine dair büyüme verisi olacak" diyor.

"PİYASALARDA RİSK İŞTAHI ARTTI"

Geride bıraktığımız haftanın başında gerçekleşen kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği mesajlarda Kuveyt ile ticaret hacminin 5 milyar dolara çıkartılmak istendiğini, yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu ve savunma sanayii ile SİHA'lara dikkat çektiğini kaydeden Bircan, konuya yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor: "Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise katıldığı TV programında piyasalardaki döviz hareketlerinden, Türkiye'nin Gri Liste'den çıkarılmasına, kamuda tasarruf paketinden kira zamlarına birçok konuya değindi. Dikkat çeken açıklamalarda bulunan Sayın Şimşek, gayrimenkul alanında yeni bir düzenlemenin gündemde olduğunu, Mayıs ayı ile birlikte enflasyonda gerileme görülmeye başlanacağını, rezerv pozisyonun güçlendirilmesi gerektiğini ve bu yıl büyük olasılıkla bütçe açığının hedeflediklerinin çok altında olabileceğini belirtti. Bakan Şimşek'in özellikle, rezerv birikiminin artması ve bütçe disiplini ile enflasyon tarafında verdiği mesajlar piyasalar tarafında pozitif karşılık buldu. Swap kanalının genişletilmesine yönelik soruya ise Şimşek, öncelik uzun vade olacak şekilde adımlar atılabileceği mesajını verdi. Açıklamalar makroekonomik dengelenmeye işaret ederken, piyasalarda iyimserliği artırdı. Swap kanalının genişletilmesine yönelik beklentilerin de güçlenmesiyle piyasalarda risk iştahının arttığı görüldü."

"BEKLENTİMİZİ 13.000-13.500 ARALIĞINA REVİZE EDİYORUZ"

Geçtiğimiz hafta rekor tazelemeye devam eden BİST-100 endeksi için beklentilerin pozitif tarafta yoğunlaşmaya devam ettiğini de dile getiren Bircan,2024 yılının makroekonomi açısından daha öngörülebilir bir perspektif sunması, seçimlerin geride kalması, yabancı girişlerinin hızlanması ve hızlanmaya devam edeceğine dair beklentilerin TL varlıkları ve daha özelde borsayı orta ve uzun vadede cazip kılacağını düşünüyor. Bu kapsamda BIST-100 endeksi için yılsonu beklentisini daha önceki 12.500 seviyesinden 13.000-13.500 aralığına revize eden Bircan; orta vadeli beklentileri bozacak olası bir olumsuz veri ya da haber akışında ise aşağıda kademeli olarak 10.000-10.500 bandı ile 9.700'lerin destek olarak izlenebileceğini söylüyor.

TL VARLIKLAR CAZİBE KAZANDI

Öte yandan Mayıs 2023'teki genel seçimler sonrası yeni ekonomi yönetimiyle birlikte yeniden geleneksel politikalara dönülmesi ve bunun paralelinde faiz artışlarının, bir yandan makroekonomik dengelenmeyi ön plana çıkartırken, bir yandan da TL varlıkların cazibesini yeniden artırdığını belirten Bircan: devamında uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen not artırımlarının önümüzdeki süreçte de devam edebileceği beklentisinin güçlenmesi ile yabancı yatırımcı için TL varlıklara girişlerin hızlandığını söylüyor. Bunun yanı sıra, kur tarafındaki görece düşük volatilite ve faizlerin küresele kıyasla bulunduğu seviyenin carry trade avantajı sunmasının da yine yabancı yatırımcı girişlerini destekleyen bir diğer faktör olarak sayılabileceğini ifade ediyor.

"YABANCI PAYI YÜZDE 45'LERİN ÜZERİNE ÇIKABİLİR"

Bu nedenle yılbaşında yüzde 38 seviyelerinde olan borsadaki yabancı payının Şubat ayının sonlarında yüzde 36.6 seviyelerine kadar gerilemiş olsa da son dönemde yeniden artarak yüzde 38 seviyelerine çıktığının altını çizen Bircan, yabancı yatırımcının, TL varlıklara olan ilgisinin önümüzdeki süreçte de devam etmesini bekliyor. Buna paralel yabancı payında da artışın devam etmesinin söz konusu olacağını ve böyle bir durumda yüzde 45 seviyelerinin üzerine çıkan bir yabancı payı görebileceğimizi öngörüyor.

"EN ÖNEMLİ KRİTER SİYASİ VE EKONOMİK İSTİKRAR"

Yabancı yatırımcı ya da diğer bir ifade ile uluslararası sermayenin bir piyasaya girmeden önce birçok kriteri dikkate aldığını da hatırlatan Bircan; bu kriterlerin başında siyasi ve ekonomik istikrarın ilk sıralarda yer aldığının altını çiziyor. Dolayısıyla yabancı yatırımcının, aslında her şeyden önce bir piyasaya girerken, ilgili ülkenin öngörülebilir bir ekonomik yapısı olup olmadığına odaklandığını belirten Bircan, "Bunun yanı sıra yabancı yatırımcı bir piyasaya ya da ülkeye sermaye girişi gerçekleştirdikten sonra, istediği zaman çıkabileceğini ve çıkarken de kur riskine maruz kalmayacağına dair güven duymayı tercih eder. Bu noktada ilgili ülkenin rezervlerinin yüksek olması ve kur oynaklığının düşüklüğü yabancı yatırımcının girişlerini destekleyecek önemli faktörler olarak söylenebilir" diyor.

Bircan yabacıların pozisyon almaya devam ettiği ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Ahlatcı Doğalgaz, Akbank, Akfen GMYO, Albaraka Türk, Anadolu Sigorta, Aselsan, Bim Mağazalar, Doğan Holding, Emlak Konut GMYO, Ereğli Demir Çelik, Galata Wind Enerji, İş Bankası (C), Kardemir (D), Odaş Elektrik, Pegasus, Petkim, QUA Granite Hayal Yapı, Sabancı Holding, Şekerbank, Şişe Cam, Şok Marketler Ticaret, Halk Bankası, TSKB, TAV Havalimanları, Turkcell, Türk Telekom, Türkiye Sigorta, Vakıflar Bankası, Vestel Beyaz Eşya ve Yapı Kredi hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

Mehmet Bilal BİRCAN/InvestAZ Araştrıma ve Strateji Birim Müdürü

"Doğan Holding enflasyon muhasebesinden pozitif etkilendi"

DOĞAN HOLDİNG: 2023 yılı finansallarında sanayi segmentinde yüksek satış büyümesi ve operasyonel karlılık ile ayrışan Doğan Holding, aynı dönemde otomotiv segmentinde de güçlü büyüme ve karlılık gerçekleştirdi. 445 milyon dolar konsolide net nakit pozisyonu ile mali yapısını güçlendiren Doğan Holding enflasyon muhasebesinden pozitif etkilenen şirketler arasında yer aldı. Farklı segmentlerdeki şirket portföyünün yanı sıra güçlü mali yapısı dikkate alındığında son dönemde yabancı yatırımcının da ilgisinin arttığı gözleniyor. Doğan Holding'in hem mali yapısı ve şirket portföyü, hem de 2024 yılı için 1.5 milyar TL'lik temettü geliri öngördüğünü dikkate alırsak; holding hisseleri için 12 aylık dönemde yüzde 52 yükseliş potansiyeli ile 23.68 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve "alım" öneriyoruz.

EMLAK KONUT GYO: 121.5 milyar TL'lik toplam varlıklarıyla 2023 yılında Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı olan Emlak Konut GYO, 2023 yılının son çeyreğinde FAVÖK marjını yıllık bazda 7.9 puan artırarak yüzde 14.0 seviyesine çıkarttı. 2024 yılının ilk çeyreğinde ise 6.2 milyar TL ön satış gerçekleştiren Emlak Konut, bu yıl özelinde 250.000 bağımsız bölüm hedefliyor. Ayrıca şirket, önümüzdeki 5 yıllık dönem boyunca Gelir Paylaşımı Modeli projelerinden 42.2 milyar TL kar elde etmeyi bekliyor. Bütün bu beklentileri modelimize yansıttığımızda Emlak Konut GYO hisseleri için 12 aylık dönemde yüzde 70 yükseliş potansiyeli ile 15.29 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve "alım" öneriyoruz.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: 2024 yılının ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 28 artışla 321 milyon euro ciro elde eden TAV Havalimanları, bu dönemde FAVÖK'ünü yıllık yüzde 97 artırdı. 86 milyon euro FAVÖK elde eden şirketin FAVÖK marjı ise yıllık bazda 9.4 puan artışla yüzde 26.8 olarak gerçekleşti. Düşük sezonda olunmasına rağmen net kâr da bu çeyrekte pozitife dönerek 9 milyon euro oldu. Havayolu şirketlerinin filo genişletme stratejilerinin de şirket finansallarına orta ve uzun vadede destekleyici etkisi olacağı görüşündeyiz. Diğer yandan 2024 yılında 1.5 milyar euronun üzerinde ciro ve 430-490 milyon euro FAVÖK öngörüsü dikkate alındığında TAV Havalimanları hisseleri için 12 aylık dönemde yüzde 51 yükseliş potansiyeli ile 361.9 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve "alım" öneriyoruz.

Türkiye güçlü performansı ile dikkat çekiyor (resim gönderdim)

Uluslararası danışmanlık, denetim ve vergi hizmetleri şirketi EY (Ernst & Young), EY Avrupa Ülke Çekiciliği Araştırması 2024'ü yayımladı. Rapora göre, Avrupa'da doğrudan yabancı yatırımlar 2020'den bu yana ilk kez azalıyor ancak yine de geleceğe dair iyimserlik hâkim. Araştırmaya katılan işletmelerin yüzde 72'si gelecek yıl Avrupa'da faaliyet göstermeyi veya mevcut operasyonlarını genişletmeyi planladığını belirtiyor. Yatırımcılar tedarik zincirlerini yeniden yapılandırmak için öncelikle Güney ve Doğu Avrupa'yı odağına alırken, Türkiye yabancı yatırım projelerine göre yapılan sıralamada 375 proje ile dördüncü sırada bulunuyor.

Rapora göre Türkiye doğrudan yabancı yatırım projelerinde yüzde17'lik artış ile güçlü performans gösteren ülkeler arasında yer alıyor. Sıralamada 2022 yılında 321 projeyle beşinci olan Türkiye'nin 2023'te 375 projeyle dördüncü sıraya yükseldiği görülüyor.

EY Avrupa Ülke Çekiciliği Araştırması 2024 raporunun Avrupa kıtası için önemli göstergeler içerdiğini belirten EY Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Özge Gürsoy Büyükavşar, "Doğrudan yabancı yatırımlar (DYY), Avrupa ekonomisi için oldukça kritik bir öneme sahip. Avrupa'nın Gayri Safi Yurt İçi Hasılası'nın önemli bir payı doğrudan buna bağlı ve bu, DYY'yi Avrupa için canlı ve sürdürülebilir büyümenin temel bir bileşeni haline getiriyor. Öte yandan rapor; Avrupa'nın yabancı yatırıma ihtiyacı olduğunu, yatırımların ve iş dünyasının gelişmesi için gereken koşulların yaratılmasında siyasi düzenleyicilerin şirketlerle birlikte çalışması, onlara destek olması gerektiğine dikkat çekiyor. Çünkü yabancı yatırım her zaman bir ülkeye istihdam yaratarak, yenilikçiliğe teşvik ederek ve ihracatı artırarak ekonomisinin gücünü inşa ediyor. 2023 yılında yatırım beklentilerinin zayıf kalmasına rağmen de uzun vadede, gelecek için iyimser olmak adına birçok neden bulunuyor. Ancak Avrupa'nın, ABD ve Çin'in giderek sertleşen rekabeti karşısında, rekabetçi kalması için en kısa zamanda eyleme geçmesi ve farklı adımlar atması gerekiyor" dedi.

Rapora göre şirketler, yatırım kararlarını etkileyen en önemli üç riskin; yasal düzenlemelerin getirdiği maliyet yükünün artması, enerji fiyatlarının değişmesi ve siyasi istikrarsızlık olduğunu söylüyor.

Söke, kurabiye üretim tesisini devreye aldı

Un sektörünün perakende markası Söke, pazardaki liderliğini unlu mamuller sektörüne taşımak adına kurabiye üretimine başladı. Bu amaçla Samsun/Tekkeköy'de 6.995 metrekare toplam alan üzerine kurulu 4.100 metrekare kapalı alana sahip üretim tesisini kiralayan şirket geçtiğimiz hafta ( 23 Mayıs) itibariyle yeni tesiste üretime başladığını açıkladı. İlk etapta 4 çeşit kurabiye üretimiyle başlayan sürecin ilerleyen zamanda toplamda 7 farklı kurabiye üretimiyle devam etmesi planlanıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Söke Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, "Söke olarak hem ürün yelpazemizi genişletme çalışmalarında hem de mevcutta olan ürünlerimizde Ar-Ge çalışmalarını çok önemsiyoruz. Tüketici sağlığı odaklı bir marka mottomuzla yaptığımız tüm çalışmalarımızda, yeni lezzetlerde kurabiyeler, farklı yelpazede geliştirilen glutensiz ürünler, rutubeti düşürülmüş un çalışmalarımız her geçen gün devam ediyor. Söke kurabiye grubuyla da unlu mamuller sektörüne adım atarak un sektöründeki liderliğimizi unlu mamuller sektörüne de taşımak istiyoruz" dedi.

ForInvest, TEV ile yatırım okur yazarlığı ortaklığı yaptı

Yatırım teknolojileri alanında 30 yılı aşkın süredir faaliyetlerini sürdüren ForInvest; YouTube'da yatırım okuryazarlığını artırmak amacıyla kurduğu kanal sayesinde 7.5 milyondan fazla izlenme, 500 bin saatten fazla görüntülenme süresi ve 150 bini aşan aboneye ulaşan, güncel ekonomik gelişmeleri her yatırımcının kolayca takip edebileceği şekilde paylaşarak, yatırım okuryazarlığının gelişmesi için sürdürdüğü desteği, gelecek dönemde daha da artırmayı hedeflediğini açıkladı.

Yatırım okuryazarlığı alanında yaptıkları çalışmaları Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile hayata geçirdikleri ortaklıkla farklı bir boyuta taşıyacaklarını ifade eden ForInvest CEO'su Serra Berkol, konuya yönelik şu bilgilendirmeyi yaptı: "ForInvest olarak geleceğin yatırımcısı gençlerin yanında olmayı her zaman çok önemsiyoruz. Boğaziçi, İTÜ, Hacettepe gibi birçok üniversitede yatırım etkinliklerine altyapı sağlayarak genç yetenekleri destekliyor ve onları finansal bağımsızlık yolunda cesaretlendiriyoruz. Gençlerin yatırım okuryazarlığını artırmak için verdiğimizi desteği bir adım öteye taşıyarak, Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile yepyeni bir eğitim programı başlatıyoruz. Oluşturacağımız eğitim programı ile işletme ve ekonomi gibi bölümlerde öğrenim gören 100'e yakın üniversite öğrencimize yatırım okuryazarlığı konusunda yol gösterici olmayı hedefliyoruz. Bu sayede gelecekte finans sektöründe çalışmak isteyen gençlere yatırım okuryazarlığı alanında kendilerini geliştirme fırsatı sunmak istiyoruz. Bu programın uzun yıllar devam edeceğine inanarak gelecek yıllarda da yüzlerce öğrencinin hayatına dokunacağımıza yürekten inanıyoruz. 34 yıldır veriye dayalı yatırım için nasıl çalışıyorsak, bundan sonra da aynı heyecanla çalışmaya ve projeler üretmeye devam edeceğiz."

Misyon Bank, Bankacılık ve Sermaye Piyasaları arasında köprü olacak

Misyon Bank, Türkiye'de bankacılıktan sermaye piyasalarına köprü olarak konumlandırdığı hizmetler bütününü; 60'ı aşkın aracı kurum, portföy yönetim şirketi, emeklilik ve sigorta şirketi ile kripto ekosisteminin temsilcilerinin bulunduğu "Misyon'dan Sonra" isimli, "State-of-Art Çözümler" temalı ve bir miladı simgeleyen etkinlikte İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde sektörle paylaştı.

Misyon Bank Genel Müdürü Dr. Önder Halisdemir, Türkiye'nin banka tabanlı ekonomiden pazar tabanlı ekonomiye geçmesinin ülkenin gelişimi için önemini anlatarak, "Mevduat ile kredi arasına sıkışmış ve aracılık maliyetinin yüksek olduğu 'banka tabanlı' bir ekonomiden, ülkemizde finansal imkan, verimlilik ve finansal okur yazarlığın artmasını sağlayan sermaye piyasalarının önemli olduğu 'pazar tabanlı' bir ekonomiye geçişin eşiğindeyiz. Bu eşiğin adını koymalı ve eşiği geçmeliyiz" dedi.

Sermaye piyasalarında hiçbir kurumun bir diğerinin rakibi olmadığını, kurumların asıl rakibinin hane halkı tasarruflarında halen yüzde 73'lük pay alan mevduat olduğunu belirterek, gelişim alanlarına dikkat çeken Halisdemir, Misyon Bank'ı Türkiye ile bölgesini buluşturan bir platform olarak portföy yönetim şirketleri ve aracı kurumları, MENA bölgesinin yanı sıra komşu coğrafya yatırımcıları ile buluşturacaklarını ifade etti. Misyon Bank'ın saklama hizmetlerini 'Saklama Bankacılığı' olarak gördüğünü ve işin ruhuna uygun olarak borsa işine girmeyen, bağımsız bir oyuncu olarak konumlandığını ifade eden Halisdemir, saklama hizmetlerinin hakkını otomasyonun merkeze alındığı çözümler ile vereceklerini ifade etti.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

ANADOLU EFES: Anadolu Efes, 1Ç24 finansallarında 3.14 milyar TL net kar açıkladı. Enflasyon düzeltmesine tabi olan şirket geçen sene 3 aylıkta 408.5 milyon TL olan net karını, 3,03 milyar TL olarak düzeltti. Ayrıca net esas faaliyet karını da 2.93 milyar TL olarak bildirdi. Bu kar finansal borçlarının yüzde 4.3'ünü karşılıyor. Şirketin 653 milyon TL net finansman gideri ve 4.06 milyar TL net parasal kazancı bulunuyor.

KOÇ HOLDİNG: Koç Holding, 1Ç24 finansal sonuçlarında 1.35 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 87 daraldı. Öte yandan Standard & Poor's Financial Services (S&P) tarafından, şirketin kredi notları üzerinde yapılan inceleme sonucunda, uzun vadeli kredi notunun "BB"ye yükseltildiğini ve görünümün "pozitif", kısa vadeli kredi notu ise "B" olarak teyit edildiğini açıkladı.

MİGROS: Migros, 1Ç24 finansallarında 1.24 milyar TL net kar açıkladı. Enflasyon düzeltmesine tabi olan şirket geçen sene 3 aylıkta 560 milyon TL olarak açıkladığı net karını, 2.40 milyar TL olarak düzeltti. 1.18 milyar TL net esas faaliyet zararı açıklayan şirket, 1.15 milyar TL net finansman gideri ve 2.54 milyar TL net parasal kazanç bildirdi. (enflasyon düzeltmesi).

FORTE BİLGİ: Forte Bilgi, 3.7 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık dolar bazlı gelirlerinin yüzde 14'üne tekabül ediyor.

TÜRK TELEKOM: S&P Global Ratings (S&P), Türk Telekom'un uzun vadeli ihraççı kredi notunu ve öncelikli teminatsız borç ihraç notunu 'B+'dan 'BB-'ye yükseltti. Öte yandan Türk Telekom, 1Ç24 finansal sonuçlarını 5 Haziran tarihinde açıklayacağını duyurdu.

CEMAŞ DÖKÜM: Cemaş Döküm, geri almış olduğu 24.2 milyon adet payın Işıklar Enerji'ye satılmasına karar verdi.

EUROPOWER: Bir Europower ortağı, 6.6 milyon adet payın borsada işlem gören tipe dönüşümüne ilişkin başvuruda bulundu.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Bir Girişim Elektrik ortağı, 10.8 milyon adet payın borsada işlem gören tipe dönüşümüne ilişkin başvuruda bulundu. Ek olarak şirket, Romanya ve civar ülkelerde, başta yenilenebilir enerji santralleri (GES ve RES) ile yüksek gerilim trafo merkezleri inşasında faaliyet göstermek üzere Romanya'da şirket kurma kararı aldı.

PARK ELEKTRİK: Park Elektrik, pay başına brüt 1.34 TL temettü dağıtma kararı aldı.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, 1Ç24 finansal sonuçlarında 572 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 365 arttı. Bir önceki yılın aynı dönemine göre FAVÖK'te yüzde 91 büyüme gerçekleşirken, net kar ve FAVÖK marjlarında artış gerçekleşti.

MEDİCAL PARK: Medical Park, 1Ç24 finansal sonuçlarını 28 Mayıs tarihinde açıklayacağını duyurdu.

TÜPRAŞ: Tüpraş, 2024 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarında 320 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net karda, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan 5.6 milyar TL net parasal kayıp oldu. Açıklanan net kar rakamı, bir yıl önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 89 azaldı.

THY: Türk Hava Yolları, 1Ç24 finansal sonuçlarında 6.9 milyar TL net kar açıkladı. 2023 yılının aynı dönemine göre ciro yüzde 79 artarken, kargo ve teknik gelirleri yüzde100'ün üzerinde büyüdü. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yolcu trafiği yüzde 8.4 artarken, yolcu gelirlerindeki büyüme yüzde 72 düzeyinde gerçekleşti.

VESTEL: Vestel, Cylinda AB hisselerinin alımına ilişkin İsveç Rekabet Kurumu'ndan onay alındığını açıkladı.

COCA COLA İÇECEK: Şirket 2024 ilk çeyrek finansallarında 2.72 milyar TL net kar açıkladı. Enflasyon düzeltmesine tabi olan şirket geçen sene 3 aylıkta 1.03 milyar TL olarak açıkladığı net karını, 3.18 milyar TL olarak düzeltti. Şirketin 1.15 milyar TL net finansman gider ve 2.54 milyar TL net parasal kazancı bulunuyor.

TAB GIDA: Tab Gıda, azami 5.5 milyon adet pay ve azami 750 milyon TL fon tutarı büyüklüğünde geri alım programı başlatılmasına karar verdi. Ek olarak şirket, Şanlıurfa'da yapılacak olan GES'in ilgili trafo merkezine bağlantısı için kapasitenin dolmuş olduğu bilgisine istinaden, GES projesiyle alakalı olarak alternatif çalışmaların değerlendirileceğini duyurdu.

GERSAN ELEKTRİK: Gersan Elektrik, 1.3 milyon dolar tutarında sözleşme imzaladı. Tutar 12 aylık dolar bazlı gelirlerinin yüzde 2'sine tekabül ediyor. Öte yandan Gersan Elektrik, yaklaşık 1 milyon dolar tutarında ayrı bir sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık dolar bazlı gelirlerinin yüzde 2'sine tekabül ediyor.

ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding Kazakistan Cumhuriyeti Çimkent Valiliği ile seralara ilişkin yatırımlar konusunda imzalanan ön iyi niyet protokolü kapsamında, bağlı ortaklığı TOO ALSERA KZ'ye Çimkent şehrinde 2.085 dönüm arazinin bedelsiz olarak geçici tahsisine onay verildiğini ve yatırım sözleşmesindeki yükümlülüklerin yerine getirilmesi şartıyla arazinin mülkiyetini bedelsiz olarak devralma hakkı tanındığını açıkladı. Öte yandan Alarko Holding bağlı ortaklığı Altek, Gotion Singapore şirketi ile Türkiye'de kurulacak ortaklık bünyesinde öncelikle elektrik depolama sistemleri montaj fabrikası ve sonrasında ikinci aşama olarak lityum iyon prizmatik pil üretimine ilişkin üretim fabrikası yatırımı için ortak girişim sözleşmesi imzaladı.

FORD OTOMOTİV: Ford Otomotiv, 1Ç24 finansal sonuçlarında 8.9 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar bir önceki yılın aynı döneminde göre yüzde 63 azaldı.

TOFAŞ OTOMOBİL FABRİKALARI: Tofaş Otomobil Fabrikaları, 1Ç24 finansal sonuçlarında 2.8 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar bir önceki yılın aynı döneminde göre yüzde 2 arttı.

GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık Yönetimi, tahsili gecikmiş alacak satışında satışa çıkarılan 3 portföyden toplamda 659.8 milyon TL anapara büyüklüğündeki 2 bireysel portföyün ihalesine en yüksek teklifi vererek kazandı.

AYEN ENERJİ: Ayen Enerji, pay başına brüt 3.68 TL temettü dağıtma kararı aldı. Öte yandan Ayen Enerji 2023 yılı finansal sonuçlarında 1.1 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yıla göre yüzde 55 daraldı.

ATAKEY PATATES: Atakey Patates, pay başına brüt 0.88 TL temettü dağıtma kararı aldı.

KOLEKSİYON MOBİLYA: Koleksiyon Mobilya, 37.6 milyon TL tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık gelirlerinin yüzde 3'üne tekabül ediyor.

ADEL KALEMCİLİK: Adel Kalemcilik, 1Ç24 finansal sonuçlarında 87 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yılın aynı dönemine paralel gerçekleşti. FAVÖK ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 99 arttı.

TÜRK TRAKTÖR: Türk Traktör, 1Ç24 finansal sonuçlarında 1.7 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki çeyreğe göre -%43 daralırken, bir önceki yılın aynı döneminde göre -6% azaldı.

BATIÇİM: Batıçim, 2023 yılı finansal sonuçlarında 1.8 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yıla göre yüzde190 arttı.

OYAK ÇİMENTO: Oyak Çimento, yüzde 290 oranında bedelsiz sermaye arttırımı ile mevcut sermayesini 1.3 milyar TL'den 4.9 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.

ODAŞ ELEKTRİK: Odaş Elektrik, 2023 yılı finansal sonuçlarında 3.8 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yıla göre yüzde172 arttı. FAVÖK'te bir önceki yıla göre yüzde 64 düzeyinde daralma gerçekleşti.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, 2023 yılı finansal sonuçlarında 425 milyon TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yıla göre yüzde 107 arttı.

SİNPAŞ GYO: Sinpaş GYO, 2023 yılı finansal sonuçlarında 4.8 milyar TL net kar açıkladı. Açıklanan net kar, bir önceki yıla göre yüzde 36 arttı.

CVK MADEN: CVK Maden, 587 milyon TL tutarında sözleşme imzaladı. Tutar, 12 aylık gelirlerinin yüzde 33'üne tekabül ediyor.

BİZE ULAŞIN