Temkinli alım için takip edilebilecek 26 hisse
PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta İsrail ile Hamas arasındaki savaş, piyasalarda baskı ve volatilite yaratırken; bu kapsamda Borsa İstanbul hafta başından itibaren denge bulmakta zorlandı. Piyasada birbirini takip eden düşüş ve yükselişler gözlendi.
Özellikle Gazze'de hastanenin saldırıya uğramasının ardından gerilimin tırmandığı dikkat çekti. Borsa İstanbul'da volatilite son derece yüksek seyretti. Nitekim hafta başında yüzde 2.2'lik kaybın hemen ardından aynı ölçekte yükseliş yaşanmış ve kayıplar telafi edilmişti. Analistler teknik açıdan 7.900 seviyesinin altındaki bölgenin riskli olduğunu düşünüyor. Uzmanlar, kısa vadede jeopolitik riskler varlığını sürdürdükçe bunun fiyatlarda dalgalanma yaratmaya devam edebileceğini düşünüyor.
Diğer bir deyişle Ekim ayı itibariyle 3. çeyrek beklentileri ve not görünümüne yönelik olumlu haber akışları fiyatlamalarda etkili olmaya başlasa da jeopolitik gelişmeler borsada ki olumlu havayı gölgeledi. Önümüzdeki dönemde de jeopolitik gelişmelerin, 3. çeyrek beklentilerinin ve ekonomi kadrosundan gelecek haber akışlarının trendi belirlemede etkili olması bekleniyor. Öte yandan analistler borsada risk iştahının azalmasında jeopolitik risklerin yanı sıra son günlerde gerçekleşen halka arzların büyüklüğünün de önemli bir rolü olduğunun altını çiziyor. Ancak uzmanlar tüm olumsuz gelişmelere rağmen uzun vadeli düşünen yatırımcılar için ciddi fırsatların ortaya çıktığını da hatırlatıyor. Bu noktada 3Ç23 bilançolarının katalizör vazifesi göreceğine dikkat çekiliyor. Bilindiği gibi finansal rapor açıklamalarının son günü solo finansallar için 30 Ekim ve konsolide finansallar için ise 9 Kasım olarak belirlendi.
Bu noktada analistler, borsada temkinli alım için olası geri çekilmelerin de katkısı ile portföylere dahil edilmek üzere 26 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.
"RİSK İŞTAHININ AZALMASINA NEDEN OLDU"
Artan jeopolitik belirsizlik ve çevre ülkelerden gelen açıklamaların, piyasalardaki risk iştahının azalmasında önemli bir rol oynadığını belirten İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Uğurcan Kaya, jeopolitik gelişmelere ek olarak 16 - 20 Ekim haftasında gerçekleşen 7,7 milyar TL büyüklüğündeki halka arz ve finansman maliyetinin artmasının da borsadaki risk iştahının azalmasında etkili olduğunu söylüyor.
Jeopolitik risk bölge ülkelere yayılmadığı sürece 3. çeyrek beklentileriyle birlikte borsadaki düşüşlerin sınırlı kalmasını bekleyen Kaya; ancak olası geri çekilmelerde 7.400 seviyesinin tekrar test edilebileceğini belirtiyor.
"GÜÇLÜ DİRENÇ VE DESTEK SEVİYELERİ"
Endekste yukarı yönlü hareketlerde 8.500, olası geri çekilmelerde ise 7.400 seviyesinin güçlü direnç ve destek seviyeleri olarak önemini koruduğunu belirterek "Bilindiği gibi ekonomide gözler Orta Vadeli Programın açıklanmasının ardından 12. Kalkınma Planı'na çevrilmişti. Plan ise geçen hafta (16 Ekim'de) TBMM'ye sunuldu. Kalkınma Planı, 2024-2028 yıllarını kapsayıp bu döneme ilişkin Türkiye'nin odaklanacağı hedef ve stratejileri ortaya koyacağı için önemli.
Ancak genel olarak 12. Kalkınma Planı'nın piyasa üzerinde etkisinin sınırlı olduğunu söylemek mümkün. Oysa Orta Vadeli Program piyasa algısının olumlu yöne dönmesine zemin hazırlamıştı. Halihazırda bu algıyla borsa endeksindeki olumlu eğilim devam ediyor. Yılın 4. enflasyon raporu ise 2 Kasım'da açıklanacak. Bu noktada enflasyon beklentilerinin nereye çıpalanacağı önemli olacaktır" diyor.
"İSRAİL-FİLİSTİN SAVAŞI"
İsrail-Filistin savaşının önemli bir gündem maddesi olduğunun da altını çizen Kaya, "Savaşın farklı ülkelere sıçraması önemli bir risk unsuru. Biz tabi İsrail'in de uygulayacağı güce bağlı olarak savaşın bölge ülkelere sıçramasını beklemiyoruz. Bu kapsamda jeopolitik gelişmelerin piyasalara etkisi sınırlı kalacağını düşünüyoruz. Uluslararası kuruluşların bu süreçte aktif rol oynaması, jeopolitik gelişmelerin piyasalara olan etkisini daha da azaltabilir" yorumunu yapıyor.
"ÖNEMLİ FIRSATLAR ORTAYA ÇIKTI"
Son günlerde borsada yaşanan geri çekilmeyle birlikte potansiyeli olan şirketlerde önemli fırsatların ortaya çıktığının altını çizen Kaya, "Özellikle 3. çeyrek beklentisi kuvvetli, hikayesi olan şirketlerde önemli ayrışmalar görebiliriz. Orta ve uzun vadede ise ekonomi politikalarının etkisinin borsada hissedilmeye başlamasını bekliyoruz. Bu kapsamda önceki çeyreklere göre sert yükselişler öngörmesek de borsanın enflasyonun üzerinde bir performans göstermesini bekliyoruz" diyor.
Yılın 3. çeyreğine yönelik bilançoların geçen hafta Arçelik ve Ebebek ile başladığını da hatırlatan Kaya; jeopolitik gelişmelerle birlikte 8.000 seviyesinin altına kadar geri çekilen endekste 3. çeyrek bilançolarının pozitif bir katkı sağlamasını bekliyor. Önceki çeyreklerden farklı olarak ise sektörel ayrışmalardan ziyade hisse bazında ayrışmaların ön planda olacağını düşünüyor. Kaya; 3. çeyrek bilançoları ile havacılık, perakende, gıda, enerji ve ambalaj sektörü hisselerinin ön plana çıkmasını bekliyor.
Kaya, borsada temkinli alım için olası geri çekilmelerinde katkısı ile portföylere dahil edilmek üzere Tüpraş, Alarko Holding, Ford Otomotiv, Panelsan, Migros, Coca Cola İçecek, TAV Havalimanları Holding, THY, BİM, Yapı Kredi, Koç Holding, Ülker, Kalekim, Doğan Holding, Anadolu Efes, Aselsan, Çimsa, Türkiye Sigorta, Tofaş Otomobil, Desa, Özerden Ambalaj, Borusan Mannesmann, Girişim Elektrik Sanayi, Ulusal Factoring, Sun Tekstil ve Escar Filo hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.
"HEDEF FİYATIMIZ 50.20 TL"
PhillipCapital Araştırma departmanı Karel Elektronik hisselerinde hedef fiyatının 50.20 TL olduğunu açıkladı.
PhillipCapital Araştırma departmanı analistleri Karel Elektronik hissesini büyüme potansiyeli yüksek sektörlerdeki girişimler, Daiichi satın alımının ciro ve kârlılık tarafındaki güçlü katkısı, Turkcell ile yürütülen çözüm ortaklığı, Nokia cephesinde büyüyen işler ve güçlü Ar-Ge ile yenilikçi yapısı nedeniyle beğendiğini söyledi. Şirket hisseleri için 50.20 TL hedef fiyat ve Endeks Üzeri Getiri (EÜ) tavsiyesi ile önerilerini başlattıklarını belirterek "Hedef fiyatımız yüzde 59.0 potansiyel getiriye işaret ediyor. Karel Elektronik, 2024 yılı beklentilerimize göre 3,27 FD/FAVÖK, 5,45 PD/DD ve 0,84 PD/Satışlar çarpanları ile işlem görüyor. Şirket elektronik kart üretimi, telekom şirketlerinde bölge çözüm ortaklıkları, savunma sanayi, otomotiv ve telekom iş kollarında faaliyet yürütüyor. Gelir dağılımının yüzde 33'ünü kurumsal projeler, yüzde 30'unu otomotiv ve yüzde 27'sini elektronik kart üretimi oluşturuyor. Karel'in 2023 sonu satış gelir tahmini 330 milyon dolar ve FAVÖK marj öngörüsü yüzde18 - 19 dolayında" yorumunu yaptı.
"400 MİLYON DOLAR CİVARINDA SATIŞ GELİRİ"
Öte yandan PhillipCapital Araştırma departmanı yetkilileri, Karel Elektronik için 2024 yılı için 400 milyon dolar civarında bir satış geliri tahmin ediyor ve FAVÖK marjının yüzde 20'lere iyileşme kaydedeceğini değerlendiriyor. 2022 yılında yüzde 40 hissesi Doğan Holding tarafından satın alınan şirketin, Daiichi satın almasıyla otomotiv sektöründe önemli bir atılım gerçekleştirdiğini de hatırlatan araştırma departmanı yetkilileri hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Daiichi akıllı ekran olan Infotainment sistemleri ve çeşitli sürücü destek kontrol ekipman üretimi konularında faaliyet gösteriyor. Karel'de TOGG'a kontrol ekipmanlarının üretim ve satışını yapıyor. TOGG'un seri üretime başlaması gelir rakamlarını destekleyecektir. Önümüzdeki süreçte otomotiv segmentinin gelir içerisindeki payının kademeli olarak artacağını değerlendiriyoruz. Her ne kadar bu satın alımla birlikte kısa vadeli borçlarda artış gerçekleşse de şirketin faaliyetleri, karlılığı ve ortaklığı borç ödeme kapasitesi konusunda güçlü bir görünüm ortaya koyuyor. Şirketin önümüzdeki dönemde Daiichi'nin pozitif etkisiyle gelir ve karlılık artışını sürdürmesini bekliyoruz. Kurumsal projeler alanında 2019 yılında başlayan Turkcell Bölge Çözüm Ortaklığı sözleşmesi, yeni bölgeler eklenerek 2025 yılı sonuna kadar geçerli olacak şekilde güncellendi. Bu sözleşmenin tahmini cirosu altı ayda bir yapılacak fiyat düzenlemelerine de bağlı olarak yaklaşık 6 milyar TL gelir öngörülüyor. Türk Telekom'un önümüzdeki süreçte çözüm ortaklığıyla ilgili çıkacağı ihale takip edilecek olup, bu ihale bizim projeksiyonlarımız içerisinde yer almıyor. Elektronik kart üretiminde beyaz eşya sektöründeki satışların tahminlerden zayıf kalması nedeniyle brüt kâr marjı yüzde 5 seviyesine geriledi. Elektronik kart tesisinde modernizasyon ve organizasyonel gelişim projeleri başlatılmış olup, 2024 yılının sonuna kadar yüzde 35 verimlilik artışı ve yüzde 30 kapasite artışı hedefleniyor. Yeni yatırımla birlikte bu segmentteki kâr marjlarında güçlü bir toparlanma bekliyoruz. Bu yatırım ise şu an SPK onay sürecindeki yüzde 100'lük bedelli sermaye artışı ile finanse edilecek"
"GÜÇLÜ NET KÂR ARTIŞI BEKLİYORUZ"
ICB Yatırım araştırma departmanı analistleri Yapı Kredi, Vakıfbank ve Halkbank'tan çeyreklik bazda güçlü net kâr artışı beklediğini açıkladı.
Takip ettikleri bankaların toplam net karının 3Ç23'te çeyreklik bazda yüzde 21, yıllık bazda yüzde 14 artmasını öngören analistler 3. çeyrek beklentilerine yönelik şu açıklamayı yaptı "Yapı Kredi, Vakıfbank ve Halkbank'tan çeyreklik bazda güçlü net kâr artışı beklenirken, Akbank, Garanti ve İş Bankası'nın net kârlarının çeyreklik bazda yatay seyrettiğini tahmin ediyoruz. Kamu bankalarının bir önceki çeyrekteki düşük baz etkisiyle bu çeyrekteki büyüme oranları yüksek olacaktır. Bankacılık sektöründe bu çeyreğin öne çıkan gelişmeleri; TL kredilerde yukarı yönlü fiyatlama, artan TL mevduat maliyeti ve kredi getirileri nedeniyle TL kredi-mevduat makasında yatay veya daha düşük seyir, yatay risk maliyeti, çok güçlü TÜFEX gelirleri, ücret komisyon gelirlerinde iyi performansın devamı, alım-satım kârının karlılığa katkısının önceki çeyrek kadar olmasa da devam etmesi olarak sıralanabilir. Geçen yılın aynı dönemine göre yüksek seyreden enflasyon ve zayıf kur bu çeyrek şirket bilançolarına yine önemli etkide bulundu. Takibimizde olan banka dışı şirketlerin 3. çeyrek bilançolarında olumlu beklentilerimiz olanları ise dayanıklı tüketim (Arçelik), havacılık (TAV Havalimanları), perakende (BİM, Migros), gıda (Anadolu Efes, Coca-Cola İçecek, Ülker Bisküvi), otomotiv (Doğuş Otomotiv, Ford Otosan), telekom (Turkcell) olarak sıralanabilir.
"KUR ETKİSİYLE KÂR BÜYÜMELERİNDE ARTIŞ"
Finansal rapor açıklamalarının son günün solo finansallar için 30 Ekim ve konsolide finansallar için ise 9 Kasım olduğunu hatırlatan Yatırım Finansman Araştırma departmanı analistleri, 3Ç23'de kur etkisiyle kâr büyümelerinde artış bekliyor.
TL'deki değer kaybı (3Ç ortalamasında dolar/TL'de yıllık yüzde 49 artış) ve artan enflasyonla birlikte, takibindeki finansal olmayan şirketlerin hasılat büyümesinin 3Ç'de yüzde 47'ye ulaşmasını öngören analistler "Banka dışı toplam kârlılıklarda ise yıllık yüzde 44 artış beklerken takibimizdeki bankalarda yıllık yüzde 13 kâr büyümesi öngörüyoruz. Bankaların karlılığında, artan TÜFE'ye endeksli menkul kıymet gelirleriyle yükselen net faiz gelirleri ve güçlü seyreden komisyon gelirleri sayesinde çeyreklik yüzde 24 büyüme tahmin ediyoruz. Özel bankaların karlılığında yüzde 10 artış beklerken Akbank'ın çeyreklik yüzde 43, Garanti BBVA'nın yüzde 37 ve Yapı Kredi'nin ise yüzde 48 öz kaynak kârlılığı açıklayacağını tahmin ediyoruz. Kamu bankalarında da düşük baz etkisiyle yüzde 562 çeyreklik kâr artışı öngörürken Halkbank'ın çeyreklik yüzde 9 ve Vakıfbank'ın yüzde 24 öz kaynak kârlılığı açıklayacağını tahmin ediyoruz" diyor.
Koç Holding ve Sabancı Holding'in bir çok iştirakinin güçlü faaliyet kârlılığı sebebiyle güçlü sonuçlar açıklayacağını ve çarpanlarının daha cazip hale geleceğini düşünen Yatırım Finansman Araştırma departmanı analistleri hisse bazında şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Tüpraş için güçlü rafineri marjları sayesinde yüksek kârlılık tahmin ediyoruz. Yapı Kredi'nin özel bankalar arasında en yüksek çeyreklik büyüme ve sektörde en yüksek öz kaynak kârlılığı açıklamasını öngörürken, Vakıfbank'ın 2Ç'deki düşük baz etkisi sebebiyle sektörde en yüksek çeyreklik büyüme açıklamasını bekliyoruz. Reysaş GYO'nun artan kiralar sayesinde güçlü marjını yüzde 95 civarında korumasını, Enerjisa'nın ertelenmiş vergi geliri etkisiyle güçlü net kâr açıklamasını, Gelecek Varlık Yönetimi'nin artan enflasyon trendine bağlı olarak güçlü sonuçlar açıklamasını bekliyoruz.
Otomotiv sektöründe marjların güçlü olduğu bir çeyrek daha öngörürken, özellikle Ford Otomotiv ve Türk Traktör'ün güçlü karlar açıklayacağını tahmin ediyoruz. Akçansa'nın güçlü marjlarını sürdüreceğini düşünürken artan satış hacimlerinin de kârlılığını desteklemesini öngörüyoruz. Havacılık sektöründe 3Ç'deki güçlü sezonsallık etkisiyle yüksek karlar bekliyoruz. Ayrıca TAV Havalimanları Holding'in de tek seferlik bir gelir etkisiyle karlılığının destekleneceğini düşünüyoruz. Anadolu Efes & Coca Cola İçecek'in Türkiye'deki yüksek satış performansının devam etmesini ve ikisinin de güçlü sonuçlar açıklamasını bekliyoruz."
Olumsuz tarafta ise Ereğli&Kardemir'in döviz kuru ve vergi etkisiyle zayıf sonuçlar açıklamasını öngörüyoruz. Kordsa'nın da devam eden rekabet zorlukları sebebiyle zayıf marjlar açıklamasını bekliyoruz."
"Panelsan kapasitesini minimum yüzde 50 artırmayı planlıyor"
Uğurcan KAYA / İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı
PANELSAN: Şirket yüzde 100 kapasite kullanım oranıyla faaliyet göstermekte olup, Ankara ve Kazakistan yatırımlarıyla birlikte kapasitesini minimum yüzde 50 artırmayı planlıyor. Önümüzdeki süreçte kapasite artışının hem marjlar da hem de kârlılıkta olumlu etki yaratmasını bekliyoruz. Satışlarının önemli bir kısmını yurtiçine kaydıran şirketin bir süre daha yüzde 100 kapasite kullanım oranıyla faaliyetlerini sürdürmesini bekliyoruz. Ayrıca şirket 4 Eylül'de 13 milyon TL bedel ile iş hacmini ve kârlılığını artırmak ve yatırım yapmak amacıyla Konya merkezli bir kooperatife iki adet işyeri edinilmesi maksadıyla üyelik sözleşmesi imzalandığını bildirmişti. Bu kapsamda olumlu haber akışlarının devam edebileceğini düşünüyoruz. Borsada temkinli alım için portföylere eklemek üzere takip edilebilir.
TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: Sezonsallık kapsamında 3. çeyrek bilançosunun iyi gelmesini bekliyoruz. Ayrıca TIBAH Airports Development Company (TIBAH) Medine Havalimanı hisse satışından kaynaklı en az 70 milyon euro tutarında bir defaya mahsus gelir yazılmasının da etkisiyle karlılığın da piyasa beklentilerinin üzerinde geleceğini düşünüyoruz. İlk iki çeyrekle birlikte kârlılığı baskılayan vergi giderlerinin 3. çeyrekte etkisinin de azalacağını öngörüyoruz. Borsada temkinli alım için portföylere eklemek üzere takip edilebilir.
ALARKO HOLDİNG: Piyasa Takas Fiyatlarında yaşanan düşüş ve 2. çeyrekte Cenal tesisindeki bakım ile tam katkı sağlayamamasına karşın bu çeyrekte tesisin tam kapasite çalışması önemli olacak. Enerji depolamada gelebilecek yeni yatırım hamlesi de şirkete katalizör olabilir. Dağıtım tarafında ise MEDAŞ tarafında varlık tabanı değerlemesi ile özellikle 4. çeyrekte ciddi katkı sağlamasını bekliyoruz. Ayrıca yeni açıkladığı tarım ve havacılık alanlarına yönelik yeni bir hikaye de söz konusu. Bu kapsamda önümüzdeki dört-beş yılda şirket sadece tarım alanına 650 milyon dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Borsada temkinli alım için portföylere eklemek üzere takip edilebilir.
YATIRIMCI SAYISI 8 MİLYONU GEÇTİ
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre, pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısının geçen hafta (17 Ekim) itibarıyla 8 milyonu aşarak en yüksek seviyesine ulaştığı açıklandı.
MKK, yaptığı açıklamada, pay senedi portföy değerinin 11,08 trilyon TL olduğunu belirtti.
MKK'nın paylaştığı rakamlara göre aylık yatırımcı sayısı artışı yüzde 9.79 ile 717 bin 112 olurken, yıllık artış yüzde 193.32 ile 5 milyon 286 bin 814'e ulaştı.
Portföy değeri artışı aylık yüzde 9,52 ile 963,35 milyar TL, yıllık yüzde 166,04 ile 6,92 trilyon TL olarak gerçekleşti.
SPK'DAN PEKER GYO'DA 19 KİŞİYE MANİPÜLASYON CEZASI
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Peker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin 19 kişiye 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanmasına karar verdi.
Buna göre, Bilgi Suistimali ve Piyasa Dolandırıcılığı İncelemelerinde Uygulanacak Tedbirler Tebliği'nin ilgili maddeleri uyarınca, Ferudun Çavuşer, Fatih Mehmet Tuğlu, Elçin Yalçın, Oğuz Erel, Erdinç Atalay, Necmi Kaan Çavuşer, İsmail Özdemir, Ahmet Çölgeçen, İbrahim Ethem İçten, Asuman Kavak, Serdar Tunç, Pınar Erel, Satı Demircioğlu, Dursun Baranlı, Ahmet Kazan, Tarık Altınışık, Tolga Yalçınkaya, Serkan Tosun ve Atilla Uzunömeroğlu'na borsalarda 6 ay süreyle geçici işlem yasağı uygulanması kararlaştırıldı.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta'nın Ocak-Eylül dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 140 artışla 38,7 milyar TL'ye yükseldi.
ASTOR ENERJİ: İspanya'da yerleşik özel bir firma ile arasında 2,44 milyon euro (72 milyon TL) tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirildi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0,97'sine karşılık geliyor. Öte yandan Astor Enerji, İspanya'da yerleşik bir firma ile 3,25 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1.28'ine karşılık geliyor.
GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım Holding'in dolaylı bağlı ortaklığı olan Global Ports Holding'in işlettiği limanlara ilişkin istatistikler yayımlandı. Buna göre Eylül ayında limanlara gelen gemi sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16 yükselirken yolcu sayısındaki artış ise yüzde 31 olarak gerçekleşti.
KRON TEKNOLOJİ: Kron Teknoloji sermayesi geçen hafta 42,8 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 42,8 milyon TL artışla 45,6 milyon TL'ye yükseltildi.
MATRİKS BİLGİ DAĞITIM: Matriks Bilgi Dağıtım, yüzde 100 bağlı ortaklığı olmak üzere 5 milyon TL sermayeli Rootech Finansal Teknolojiler şirketinin kurulduğunu bildirdi. Şirket, geçtiğimiz yıl kripto para alım satımlarında bir altyapı çalışması içerisinde olacağını bildirmişti.
ATLANTİS YATIRIM HOLDİNG: Yakın İzleme Pazarı'nda işlem gören Atlantis Yatırım Holding, Borsa İstanbul'a Alt Pazar'a geçiş için başvuru yapacağını bildirdi.
MARMARİS ALTINYUNUS: Marmaris Altınyunus Turistik Tesisler sermayesinin 5,52 milyon TL'den yüzde 26.3 oranında Koç Holding'e tahsisli olarak 6,97 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından kabul edildi. Tahsisli sermaye artırımında fiyat ise 826,7 TL olarak belirlendi.
VAKIF FİNANSAL KİRALAMA: Vakıf Finansal Kiralama sermayesinin 600 milyon TL'den yüzde 67 oranında bedelsiz olarak 400 milyon TL artışla 1 milyar TL'ye yükseltilmesi için yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.
BIOTREND ÇEVRE VE ENERJİ: Potansiyel yatırımcılar ile ön görüşme gerçekleştirdiğini duyuruldu. Şirket, 2022 yılında olası stratejik opsiyonların araştırılması için Credia Partners'ın yetkilendirildiğini ve bu kapsamda potansiyel yatırımcılar ile ön görüşmeler yapıldığını, bu görüşmelerin ileri safhaya henüz geçmediğini belirtti.
BİRLEŞİM MÜHENDİSLİK: Birleşim Mühendislik ile Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş. arasında 7,85 milyon euro + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 20.4'üne karşılık geliyor.
DİTAŞ DOĞAN: Ditaş Doğan Yedek Parça sermayesi geçen hafta 42,5 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 42,5 milyon TL artışla 85 milyon TL'ye yükseltildi.
DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Otomotiv, bağlı ortaklığı olan Doğuş Şarj Sistemleri'nin EPDK'ya şarj ağı işletmeciliği faaliyeti için yaptığı başvurunun kabul edildiğini ve şirkete lisans verildiğini bildirdi. D-Charge markasıyla şirket elektrikli araç şarj hizmeti sunacak. Öte yandan Doğuş Otomotiv 24 Kasım'da pay başına brüt 5,68 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2.2 oldu.
KONTROLMATİK: Kontrolmatik, Şişecam'ın devam eden Macaristan yatırımı kapsamında 10,79 milyon euro + KDV tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 8.7'sine karşılık geliyor.
BORLEASE OTOMOTİV: Borlease Otomotiv A.Ş. payları geçen hafta (19 Ekim) Yıldız Pazar'da 25,30 TL fiyattan işlem görmeye başladı.
MHR GYO: MHR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. payları 18 Ekim tarihinden itibaren Yıldız Pazar'da 4,30 TL fiyattan işlem görmeye başladı.
MAKİM MAKİNA TEKNOLOJİLERİ: Makim Makine Teknolojileri geçen hafta pay başına brüt 0,17 TL temettü ödedi.
OTOKAR: Bir Avrupa ülkesine 6x6 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç tedarik etmek için 130 milyon euro'luk bir sözleşme kazandı. Teslimatlar 2024 yılının ikinci yarısında başlayıp 2025 yılında tamamlanacak. Kazanılan ihale, mevcut Euro/TL kuru ile son 12 aylık cironun yüzde 31'ini oluşturuyor.
TAV HAVALİMANLARI: TAV Havalimanları yolcu sayısı Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 17 artışla 10,7 milyona yükseldi. Rakam 2019 (pandemi öncesi) verisinin de yüzde 7 üzerinde yer alıyor. Ocak-Eylül dönemi kümülatif olarak ise yolcu sayısında yıllık yüzde 24 artış söz konusu ve toplam yolcu sayısı 74,6 milyona yükseldi. Dış hat yolcu sayısı 2019 rakamlarını geçerken iç hat yolcu sayısı ise 2019 rakamlarının yüzde 5 altında yer alıyor.
ORGE ENERJİ: Orge Enerji, Muğla ilinde inşa edilecek Bodrum Hillside Hotel Projesi'nin elektrik işlerine yönelik olarak verdiği teklifin kabul edildiği ve anlaşmaya varılmış olduğu, işveren Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. tarafından iletilen Niyet Mektubu ile bildirdi. Sözleşme imzalanmasına ilişkin görüşmeler başlarken işin 2024 sonunda tamamlanması bekleniyor.
ONCOSEM ONKOLOJİK SİSTEMLER: Oncosem, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından yapılan "Kemoterapi İlaç Hazırlama Hizmeti (36 Aylık)" ihalesine katıldığını ve 27.704.527,20TL bedelle ihale edilmesine karar verildiğini bildirdi. Öte yandan şirket Dr. Abdurrahman Yurtaslan Hastanesi'nin açtığı ihalede 4,1 milyon TL bedelle iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 2.9'una karşılık geliyor.
TUĞÇELİK: Tuğçelik Alüminyum sermayesini 30 milyon TL'den yüzde 500 oranında bedelli olarak 150 milyon TL artışla 180 milyar TL'ye yükseltme kararı aldı.
AGESA HAYAT VE EMEKLİLİK: Agesa Hayat ve Emeklilik'in dokuz aylık prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 109 artışla 5,18 milyar TL'ye yükseldi.
BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton İçtaş İnşaat ile 1,25 milyar TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 37'sine karşılık geliyor.
EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, Litvanya'da yerleşik bir firma ile 3,45 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/6A dönemi hasılatının yüzde 12'sine karşılık geliyor.
FORTE BİLGİ İLETİŞİM: Forte Bilgi İletişim, daha önce açıkladığı HAVELSAN ile iş ortaklığı bünyesinde 2,1 milyon dolar + KDV tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/6A dönemi hasılatının yüzde 34.9'una karşılık geliyor.
SMARTG GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerjisi, bağlı ortaklığı aracılığıyla yurt içi bir müşterisi ile 3,25 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 4.9'una karşılık geliyor.
ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding, bağlı ortaklığı Alarko Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından, ana faaliyet konusu tarım ve seracılık olan Alziraat Jeotermal Tarım Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin 777.12 bin TL nominal değerli 77.711.864 adet hissesinin tamamı (yüzde 100'ünü) 69.42 milyon TL bedelle 13.10.2023 tarihi itibarıyla devraldığını bildirdi. Söz konusu şirketin mülkiyetinde toplamda yaklaşık 154 bin metrekare tarla vasıflı jeotermal sera yapımına uygun taşınmaz bulunmakta.
ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta'nın Ocak-Eylül dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 84 artarak 28,5 milyar TL'ye yükseldi.
TEZOL KAĞIT: Europap Tezol Kağıt, şirket bitmiş ürün üretim kapasitesini artırmak üzere, 2.96 milyon euro tutarında yeni bir bitmiş ürün üretim hattı için sipariş sözleşmesi imzaladığını bildirdi.
TÜRK İLAÇ VE SERUM: Türk İlaç ve Serum, DMO tarafından açılan ihalede 11,88 milyon TL tutarında iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1.4'üne karşılık geliyor.
DOFER YAPI: Dofer Yapı Malzemeleri payları geçen hafta (16 Ekim) 17,11 TL fiyattan Ana Pazar'da işlem görmeye başladı.