Ortadoğu karıştı, güvenli liman rekor peşine düştü

Türkiye ve dünya, nefesini tuttu Gazze’de olanları izliyor. Savaşın başından bu yana yatırımcı yine güvenli limanı olan altına hücum etti. Altın fiyatlarının yeni rekorlar kıracağına kesin gözüyle bakılıyor. 2 bin doların test edilmesi de gündemde.
19.10.2023 15:09 GÜNCELLEME : 19.10.2023 15:09

PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN İsrail-Filistin çatışmalarında bir hafta geride kaldı. Geçen bir haftalık kısa sürede Gazze'de savaşta can kaybı 3 bine yaklaştı. Her savaşta olduğu gibi altın yeniden ekonomi gündeminin ilk sırasında. Yatırımın güvenli limanı altın, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalarla yeniden yükselişe geçti. Hatta yükseliş trendini daha da hızlandırdı, demek yanlış olmaz. Şu anda 1.860 dolarlık bir ons karşımızda ve bu hafta 1.890 dolar seviyesi takip edilecek. Yılın son ayları için 2.000 dolar ve gelecek yıl 2.350 dolar seviyeleri şimdiden tahminler arasında en çok dile getirilenler.

OLDUKÇA DÜŞÜK BİR SEVİYE

Bu kadar büyük jeopolitik risklere, geri gelmiş enflasyona ve küresel belirsizliklere rağmen altın aslında bir süredir ucuz kalmaya devam ediyor. Ortadoğu'da savaş riski de aslında riskin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Çok ciddi bir risk olduğu için ve birkaç ülkenin bu sürece dahil olma olasılığı bulunduğundan fiyatların yukarı yönlü hareketini devam ettirme olasılığı çok yüksek. Petrol fiyatlarının ve enerji fiyatlarının yükselecek olmasına rağmen 1880 dolar seviyesi için, şu anda oldukça düşük bir seviye demek mümkün.

YUKARI YÖN EĞİLİMİ VAR

Çatışmaların belirsizliği ve tarafların tutumları göz önüne alındığında jeopolitik gelişmelerin hangi doğrultuda ilerleyeceğini kestirmek zor olsa da son dönemde FED'in parasal sıkılaşma politikası ve reel faizlerin artması ile baskılanan ve ağustos başından beri zayıf bir performans sergileyen altının, bölgedeki tansiyonun çift taraflı artması kaynaklı olarak yukarı yönlü eğilimini güçlendirmesi söz konusu.

Tarihi rekor seviyelerin test edileceğini belirten ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni Uğur Aydın, "Komşu ülkelerde ve Ortadoğu topraklarında risklerin tırmanışa geçtiği bugünlerde, yatırımcıların 'güvenli liman' olarak gördükleri altında sert yükseliş yaşandı. Önceki haftayı 1.832 seviyesinden kapatan Altın Ons, 1.870 doları aştı. Gram Altın da 1.670 TL üzerini test ederek 26 Eylül'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü" değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA SAVAŞIYLA AYNI TEPKİ

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı ise şu değerlendirmede bulunuyor: "Yeni haftaya Ortadoğu'da savaş haberleri ile başladık. Filistin ve İsrail arasında son 50 yılın en ağır mücadelesi başladı. Hafta açılışı ile birlikte petrolde değer kazanımları yüzde 5'i aşarken, altında yükseliş yüzde 1 ile sınırlı kaldı. Gündem yoğun, fakat çevre ülkelerden yapılan haberler kısık sesli. Tam da Rusya - Ukrayna savaşı sonrasında dünya ekonomisinin enflasyonla mücadelesinin en kritik dönemlerine denk geldi. 24 Şubat 2022, Rusya'nın Ukrayna'ya işgalinin piyasaya etkilerini incelediğimizde izleyen dokuz günlük süreçte petrol yüzde 38 değer kazanımı ile 137 dolar seviyelerini görürken, altında yüzde 8.5 gibi değer kazanımı ile 2.070 dolar seviyeleri görüldü. Bu hafta piyasanın Filistin- İsrail savaşına tepkisi yakından izlenecek."

TEPKİ ŞU ANA KADAR YUMUŞAK

Saxo Capital Emtia Strateji Başkanı Ole Hansen de altının ons fiyatının gelişmelere şu ana kadar yumuşak tepkiler verdiğini belirterek, jeopolitik gerilimin devam etmesi halinde altın fiyatlarında oynaklığın daha da artabileceğini kaydetti. Özellikle İran ve Rusya'nın olası müdahilliği durumunun, tansiyonu beslemeyi sürdürebileceğini ifade eden Hansen, "Buna ek olarak, ABD Merkez Bankası (FED) Fed Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) artan belirsizlik nedeniyle faiz oranlarını artırmaya devam edeceğine inanmıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

İLAVE TALEP GELECEK

Hansen, yüksek petrol fiyatlarının potansiyel enflasyonist etkisine rağmen faiz oranlarında tepe noktasına ulaşmış olunabileceği ihtimalinin birdenbire yaklaştığını aktardı. Bu durum sonrasında altının geçen haftaki fiyatlarının dip olarak kalabileceğini dile getiren Hansen, dikkatlerin faiz artışları yerine indirimlere yönelmesiyle altına ilave talep gelebileceğini söyledi.

PİYASALAR TEDİRGİN BİR ŞEKİLDE İZLİYOR

Altında bu seyir izlenirken bir diğer değerli maden petrol piyasalarında ise Arap ülkelerini de içine alabilecek geniş çaplı bir savaş ihtimalinin petrol arzını olumsuz etkileyeceği korkuları hakim. ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni Uğur Aydın, konu hakkında şu değerlendirmede bulundu:

"Petrol fiyatları sert bir şekilde yükselişe geçti ve brent petrolün varili 88 doların üzerini test etti. Jeopolitik gerilimin petrol arzına ket vurabileceği bir savaş riski, petrol fiyatlarında, dolayısıyla küresel enflasyonda yükseliş olasılığının canlı kalmasına da yol açabilecektir. Hisse senedi piyasalarına bakacak olursak, ilk etkiler negatif olarak kaydedildi. Asya kıtasından ABD'ye kadar vadeli ve spot borsa endekslerinde düşüşler görüldü. Geniş çaplı bir savaş riskinin kısa vadede hisse senetleri üzerindeki baskısı devam edebilecek iken ilerleyen aşamalarda jeopolitik risklerin pozitif etkileyebileceği sektörler de var olabilir. Burada akıllara ilk gelenler savunma sanayi şirketleri olacaktır."

Uğur Aydın'a göre, Borsa İstanbul da küresel borsalara paralel olarak haftaya satış ile başladı. Hafta başında 8.193 seviyesine kadar devam eden satışların ardından tepki geldi. Bilanço döneminde öne çıkacak şirketlerle endeks, yeni tarihi zirveleri test edebilecek olsa da kısa vadede fiyatların 12 aylık hedeflere yaklaşması sonucu potansiyel getirilerin kısıtlanması, mevduat faizlerinin yükselişi ve son günlerde artan jeopolitik riskler, borsada yatay konsolidasyon eğilimini öne çıkarabilir. Bu bağlamda endekste kısa-orta vade için maksimum beklentimiz olan 9.200 seviyesi ile orta vadede en önemli destek olarak izlediğimiz 7.500 arasında, çift yönlü dalgalı fiyatlamalar görebiliriz.

"Tarihi zirveler test edilecek"

Uğur AYDIN / ALB Yatırım Araştırma Yönetmeni

Küresel piyasalar geçen haftaya, Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırıları ile volatilitesi yüksek bir başlangıç yaptı. İki taraf arasında sıcak çatışmaların yaşanması ve coğrafi olarak bölgedeki diğer ülkeleri de etkileme potansiyeli olan bir savaş riskinden dolayı, tüm varlık fiyatlarında oynaklık arttı. Bu doğrultuda ons altında psikolojik ve teknik açıdan önem teşkil eden 1.900 dolar seviyesine doğru yukarı yönlü fiyatlamalar kısa-orta vadede devam edebilir. Aynı şekilde gram altın da tarihi zirve olan 1.731 TL'ye doğru yükseliş isteği gösterebilir. Bu süreçte TL dahil olmak üzere gelişen ülke para birimleri de dolara karşı değer kaybetti ve Dolar/TL paritesi tarihi bir zirve olan 28.15 seviyesini test etti. Jeopolitik gerilimin devam etmesi, normal koşullarla aralarında negatif korelasyon bulunan altın ve dolar endeksinin birlikte yükselişinin devamını getirebilir.

"Savaş, ons başına 2 bin doların bahanesi olabilir"

Şirin SARI / Altın ve Para Piyasaları Uzmanı

Ekonomik gündem de yoğun. FED toplantısının olmadığı bu ay, bu hafta açıklanacak ABD enflasyon rakamları yakından takip edilecek. Enflasyonda düşmeyen inatçı tablo açıklanırsa birde savaşın etkisi altın fiyatlarını yeniden 2.000'li rakamlara taşımak için bahane sunabilir. Pazartesi itibarıyla 1.850 doların aşılamadığını görüyoruz. Eğer piyasa savaş gündemini normalleştirirse altın düşüşüne, global hisse senetleri de yükselişine devam edebilir. Savaş bölgesinden gelecek haber akışı önemli olacak. 2022 yılında tecrübe edilen savaş gündemi, ekonomik anlamda hiçbir ülkenin yararına olmadı. Dünya ekonomisi yol ayrımında. 3. dünya savaşının başlangıcı olabilir denilen Ortadoğu'daki karışıklığın devamı ve uzun süren ekonomik durgunluk ya da savaşın lokalde tutulması ve fiyatlarda normalleşme süreci. Hangi yol seçilecek izleyeceğiz…

BİZE ULAŞIN