Jeopolitik riskler mi bilanço rakamları mı?

Açıklanmaya başlanan üçüncü çeyrek bilanço rakamları yakından izlenecek. Jeopolitik gelişmeleri olan duyarlılığın devam etmesini beklemekle birlikte, açıklanacak bilanço rakamlarına yönelik olarak ise hisse bazlı hareketlerin öne çıkmasını bekliyoruz.
26.10.2023 13:37 GÜNCELLEME : 26.10.2023 13:37

GÖKSEL TEKİNER BİST 100 endeksinde geçen hafta zor bir hafta oldu. Jeopolitik gelişmelerin tetiklediği risk algısı Borsa İstanbul'da satış baskısını arttırırken, haftanın ilk günü yaşanan yüzde 2'nin üzerindeki değer kaybı sonrasında hafta boyunca güç kaybını sürdüğü görüldü. Hafta boyunca etkili olan satışlarla BIST100 endeksi haftayı yüzde 7.43 oranında sert değer kaybı ile 7.510 seviyesinden tamamladı.

Risk iştahının azaldığını bu dönemde özellikle hafta ortasından sonra kredili pozisyonları kapatılmasına yönelik de yapılan işlemler endekste geri çekilme eğilimini hızlandırdığını söyleyebiliriz.

Perşembe (bugün) günü gelecek olan TCMB faiz kararını yakında takip edeceğimiz bu haftada, politika faizinin 500 baz puanlık artışla yüzde 35 yükseltilmesi bekleniyor. Ayrıca açıklanmaya başlanan üçüncü çeyrek bilanço rakamları yakından izlenecek. Jeopolitik gelişmeleri olan duyarlılığın devam etmesini beklemekle birlikte, açıklanacak bilanço rakamlarına yönelik olarak ise hisse bazlı hareketlerin öne çıkmasını bekliyoruz.

Endeksi teknik olarak değerlendirdiğimizde ise son iki haftada yaşanan satışlar paralelinde teknik göstergelerdeki bozulmanın sürdüğünü görüyoruz. Diğer yandan 22 ve 50 günlük gibi iki önemli ortalamanın da altına inilmiş olması olumsuz görünümü artırdığını söyleyebiliriz.

İçinde bulunduğumuz haftada 7.400-7.600 bandını yakından takip edeceğiz. Geçtiğimiz haftalarda destek noktası olarak izlediğimiz ve bu hafta altında kapanış yaşanan 7.600'ün aşılamaması, baskının devamı anlamına gelecektir. 7.600 tekrar aşılmadan yeni pozisyon açılmasını riskli buluyoruz.

7.400 seviyesinin kırılması ise geri çekilme eğiliminin devamını destekleyecektir. Bu nedenle 7.400'ün altındaki hareketlerde ise pozisyonlarda kademeli satış yapılarak alt desteklerde yeni denge arayışlarının beklenmesi yararlı olacaktır.

Olası geri çekilmelerde ise 100 günlük ortalamanın geçtiği yer olan 7.200 ile 6.980 seviyelerini alt destekler olarak verebiliriz. Endekste 7.600'ün üzerinde tekrar çıkılabilmesi halinde ise 7.900 ile 8.179 seviyelerini sırasıyla kısa vadeli dirençler olarak takip edeceğiz.

BİZE ULAŞIN