Bilanço beklentisi iyi 16 hisse

GİRİŞ TARİHİ: 19.10.2023 GİRİŞ TARİHİ: 14:46 SON GÜNCELLEME: 19.10.2023 14:47
Ortadoğu’daki çatışma baskısıyla geçen hafta boyunca 8.400 puanla mücadele eden ve bu noktanın üzerinde haftayı kapamayı başaran BIST-100 endeksi, yılın üçüncü çeyreğine yönelik bilançoların açıklanmasını bekliyor. Analistler, geri çekilmelerin fırsat olduğunu hatırlatarak, özellikle bilanço beklentisi iyi 16 hissenin takip edilmesini öneriyor.

BORSA İSTANBUL/ İDİL TARAKLI Borsa istanbul, önceki haftayı 8.400 puanın üzerinde kapayarak oldukça iyimser sinyaller vermişti. Ancak Ortadoğu'daki çatışmaların yarattığı baskı, geçen haftanın ilk işlem gününde teknik açıdan kritik bulunan bu seviyenin yeniden altına inmesine neden oldu. Uzmanlar, bölgede tansiyon yüksek kalmaya devam ettikçe bunun varlık fiyatlarında volatilite yaratabileceğine dikkat çekiyor. Odak noktasının Ortadoğu'daki gelişmelere kayması nedeniyle analistler, önümüzdeki günlerde hem taraflardan hem de bölge ülkelerinden gelebilecek açıklamaların yakından takip edileceğini söylüyor. Genel olarak bu kapsamdaki risklerin hafiflemesi ile 8.400'ün aşılması halinde endeksin baskıdan kurtulması bekleniyor.

Öte yandan FED, 20 Eylül'de gerçekleştirdiği toplantısının tutanaklarını geçen hafta açıkladı. Tutanaklar, komite üyelerinin enflasyon yavaşlayana kadar kısıtlayıcı para politikasının devam etmesinden yana olduklarını gösterdi. Ayrıca faiz artırımı konusunda farklı görüşler olsa da ortaya çıkan sonuç, bir artırımın daha ihtimaller dahilinde olduğuna işaret etti.

İçeride ise hafta genelinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın Dünya Bankası-IMF yıllık toplantıları için bulundukları Fas'taki temasları izlendi.

Borsa İstanbul, geçen hafta sonuna doğru oldukça güçlü bir tepki vererek 8.400 puanın üzerinde kapanış yapmayı başardı. BIST-100 endeksi, seans içinde yukarı yönlü eğilimini sürdürerek 8.520 puana kadar yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bu hafta (19 Ekim) Paris'te yatırımcı toplantılarına katılacak. Ekonomi yönetiminin ay sonunda Körfez ve yıl bitmeden Asya ziyaretleri gerçekleştirmeyi planladığı da belirtiliyor.

Uzmanlar, endeksin teknik açıdan önemini yüksek bulduğu 8.400 puanın üzerinde kalıcı kapanış yapmasının önemine vurgu yapıyor. Söz konusu seviyenin altında kalınması endeks üzerinde giderek artan bir baskı oluşturmasından endişe ediliyor.

Geride bıraktığımız hafta boyunca 8.400 puanla mücadele eden BIST-100 endeksi çok zorlansa da haftayı bu noktanın üzerinde kapamayı başardı. Analistler 8.400'ün üzerinde kalıcı olunduğu bir senaryoda endeksin yeniden 8.600'e doğru hareket etmesi bekliyor.

Öte yandan 20 Ekim tarihinden itibaren borsada yılın üçüncü çeyreğine yönelik bilançolar açıklanmaya başlayacak. Analistler, geri çekilmelerin bir fırsat olduğunu hatırlatarak uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere özellikle bilanço beklentisi iyi 16 hissenin takip edilmesini öneriyor.

"HAVACILIK SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR"

Bu hafta makro veri akışının nispeten sakin olduğunu belirten Tacirler Yatırım Stratejisti Serhan Yenigün; Ortadoğu'daki gerginliğin yine gündemin üst sıralarında kalmayı sürdüreceğini söylüyor. ABD verilerinin FED'in 1 Kasım toplantısından çıkabilecek kararlara dair beklentileri şekillendireceği için önemli olduğunu hatırlatarak "Ek olarak, içeride ve dışarıda başlayacak olan 2023 üçüncü çeyrek bilanço dönemi yatırımcıların takibinde olacak. Yurtiçinde ise Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın yabancı yatırımcılarla devam eden görüşme ve toplantı trafiğinden çıkacak mesajlar da piyasaların takibinde olacaktır" diyor.

Ortadoğu'daki gelişmelere değinen Yenigün; "Filistin – İsrail ekseninde son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye piyasalarına ve TL varlıklara olan etkisi, tansiyonun ne derece şiddetlendiği ve yayılma riskleri ile doğrudan ilişkili. Borsa İstanbul'un bölgedeki gelişmelere ve artan tansiyona tepkisi elbette negatif, ancak Türk şirketleri değerleme ve finansal performans olarak halen cazip konumda. Bu da negatif etkileri kısmen dengeleniyor. Yine de artan jeopolitik tansiyonun ne kadar devam edeceği ve ne kadar büyüyeceği belirsiz olduğundan kısa vadede piyasa etkisinin baskın olduğu günler yaşayabiliriz. Böyle bir durumda, havacılık sektörü ilk etapta en olumsuz etkilenenler arasında yer alabilir. Bölgeye ihracatı yüksek olan gıda şirketleri, enerji ve taahhüt şirketleri de yine olumsuz etkilenebilir" yorumunu yapıyor.

Savaş ekonomisi ve buna paralel altın fiyatlarının seyrinin de önemli olduğunu ifade eden Yenigün; küresel piyasalarda, altın fiyatlarını genel olarak dört ana parametrenin şekillendirdiğini hatırlatıyor. Bunları; küresel likidite ortamı, enflasyon beklentileri, reel getiriler ve son olarak jeopolitik riskler olarak sıralayabileceğimizi belirterek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"İlk üç parametreyi, merkez bankalarının sıkılaştığı, likiditeyi daralttığı, faizleri artırdığı ve buna bağlı olarak enflasyona karşı altın alarak korunma ihtiyacını azaldığı bir dönemde olduğumuzdan altın için nötr – negatif değerlendiriyorum. Jeopolitik riskler ise artan tansiyon nedeniyle altın için destekleyici ancak bu desteğin ne kuvvetle baskın olacağı gelişmelerin seyrine bağlı olacaktır. Ons altın fiyatlarında ve buna bağlı olarak TL bazında gram altın fiyatlarında aşırı yükselişler beklemiyorum, tabi son dönemde zayıf bir performans gösterdiğinden artan jeopolitik tansiyon bir tepki hareketine bahane oluşturabilir ve kısa vadede bir miktar yükseliş görebiliriz."

"POLİTİKA FAİZİ YÜZDE 35'E DOĞRU YÜKSELECEKTİR"

TCMB'nin dezenflasyonla mücadele sürecinin devam etmesi gerektiğini, bu nedenle de parasal sıkılaşma adımlarının süreceğini de düşünen Yenigün; PPK'nın da 26 Ekim'de faizlerde artırıma devam edeceğini ve mevcut durumda yüzde 30 olan politika faizini yüzde 35'e doğru yükselteceğini tahmin ediyor. Bu durumun, tahvil piyasalarına ve hisse senetlerine olası etkisini ise genel piyasa beklentileri ve baz senaryolarda zaten beklenen bir durum olması nedeniyle sınırlı görüyor.

"20 EKİM'DE BİLANÇOLAR AÇIKLANMAYA BAŞLAYACAK"

Borsa İstanbul açısından, 2021 Ekim ayında başlayan ve iki yıldır devam eden ana fiyatlama tezinin halen varlığını koruduğunu da hatırlatan Yenigün; bu tezi, basitçe artan enflasyonun TL bazlı nominal değerleri yukarı çekmesi şeklinde özetleyebileceğimizi söylüyor. Fakat bununla beraber, büyüme beklentilerinde son dönemde yukarı yönlü revizyonlar görmemiz, şirketlerin enflasyon üzerinde artan ciro ve karlılık performansları, henüz para girişi ile somutlaşmasa da yabancı yatırımcı ilgisindeki artış, kredi derecelendirme kuruluşlarının not görünümlerinde iyileştirmeye gitmesi ve orta vadede bunu not artırımlarının izleyebilecek olması gibi etkenlerin halen Borsa İstanbul için destekleyici olduğunu da kaydediyor. Yenigün; ekonomi yönetiminin, yabancı yatırımcılarla devam eden temasları, Türkiye'nin yatırım tezinin ilk elden kendilerine aktarılmasının da ilerleyen dönemde bir karşılık bulacağını tahmin ediyor.

Öte yandan 3Ç23 finansal sonuçlarının 19 Ekim Perşembe günü BIST-100 dışı bazı şirketlerin sonuçlarıyla başlayacağını da hatırlatarak; 20 Ekim Cuma'dan sonra BIST-100 şirketlerinin de sonuçlarını görmeye başlayacağımıza dikkat çekiyor.

"ENDEKSİNİN 100 x 100 = 10 BİN OLMASINI BEKLİYORUZ"

Tüm bu veriler ışığında BIST- 100 endeksi için geçtiğimiz yıldan bu yana enflasyon, büyüme ve şirketlerin finansal performansına dayalı olarak Cumhuriyetin 100. yılında, BIST-100 endeksinin 100 x 100 = 10 bin olmasını beklediğini ifade eden Yenigün "Bu ay 29 Ekim'de Cumhuriyetimiz 100 yaşına basacak ve 29 Ekim 2024'e kadar Cumhuriyet'in 100. yılı devam edecek. BIST- 100 endeksinin bu periyotta, 10 bin ve üzeri değerler göreceğini düşünüyorum. Nitekim son dönemde, birçok kurumun BIST-100 endeks hedeflerinde de 10 bin üzerine çıkmaya başladığını görmekteyiz" diyor.

Bu kapsamda da bilanço beklentisi kuvvetli ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilecek hisseler bulunduğunu hatırlatan Yenigün beklentilerine yönelik şu değerlendirmeyi yapıyor

"Bilanço beklentileri açısından bakıldığında, havacılık sektörü şirketlerinden THY, Pegasus ve TAV Havalimanları'nın güçlü sonuçlar açıklamasını bekliyorum. Ancak artan jeopolitik riskler nedeniyle borsa performansları sınırlı kalabilir. Gıda perakendecileri arasında yer alan Migros, BİM, Şok Marketler gibi şirketler de bu dönemde güçlü sonuçlar açıklayacaktır. Coca Cola İçecek, Anadolu Efes ve bunların çatı şirketi Anadolu Grubu Holding için de olumlu beklentilerimiz var. Otomotiv sektöründe yavaşlama işaretleri görmekle beraber 3Ç23 sonuçlarında Tofaş Otomobil, Ford Otomotiv ve Doğuş Oto'da olumlu tarafta ayrışabilir. Bunların dışında çimento şirketlerinden Çimsa, Akçansa ve Oyak Çimento, artan tarifeler nedeniyle telekomünikasyon tarafında da Turkcell ve Türk Telekom için pozitif sonuçlar bekliyoruz. Son olarak ürün marjlarının güçlü seyri nedeniyle Tüpraş'ı paylaşabilirim" diyor.

"Anadolu Grubu Holding hisseleri cazip bir yatırım tercihi"

Serhan YENİGÜN / Tacirler Yatırım Stratejisti

ANADOLU GRUBU HOLDİNG: Net aktif değerlerine göre yüksek iskontosu ve grup bünyesindeki varlıkların ekonomide olası bir yavaşlamaya ve enflasyona karşı defansif yapısı nedeniyle Borsa İstanbul'un içinde bulunduğu dönemde cazip bir yatırım tercihi olarak ön plana çıkıyor. Şirketin döviz gelirlerindeki artışın da TL'de yaşanan değer kaybına karşı fırsat sunduğunu düşünüyoruz. Özellikle grup şirketlerinden Migros'un son dönemdeki güçlü performansı, Anadolu Grubu Holding için de destekleyici. Ek olarak, Coca Cola İçecek'in hacim artışı ve Anadolu Efes'in yüksek kârlılık performansı da şirket için olumlu görünüyor. Togg yatırımında da payı bulunan Anadolu Grubu Holding'in ilerleyen dönemde buradan da ek katkı sağlamasını bekliyoruz. Şirket hisselerinde teknik olarak yüzde 29 yükseliş potansiyeli ile 270 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞOK MARKETLER: Gıda enflasyonu ve tüketicilerin indirimli ürünlere yönelik artan talebi, ŞOK'un mağaza başı günlük satış büyümesini destekliyor. Maliyetler üzerindeki etkin kontrol ve stok kazanımları sayesinde şirketin kârlılığındaki istikrarlı seyrin süreceğini, ciroda hem TL hem de dolar bazında artış nedeniyle de nominal kâr rakamlarının yüksek seyrini koruyacağın düşünüyoruz. Ek olarak, şirketin mağaza açılışları da büyümeyi destekliyor. Şirket hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 88 yükseliş potansiyeli ile 106,00 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TÜPRAŞ: Ürün marjlarındaki toparlanma ve yüksek seyir şirketi destekliyor. Yüksek kârlılığın sürmesini beklediğimiz Tüpraş'ın cazip çarpanlarla işlem gördüğünü ve yatırımcı ilgisini çekmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Ayrıca şirketin düzenli ve tatminkâr temettü performansını da olumlu buluyoruz. Tüpraş

hisseleri için teknik ve temel bazlı hedef fiyatımız orta vadeli perspektifte 180 – 190 TL bölgesinde yoğunlaşıyor. Bu da ortalama fiyata göre yüzde 26 yükseliş potansiyeline işaret ediyor.

Borsa İstanbul'dan yatırımcısını koruyan ve farkındalık oluşturan önlemler

Borsa İstanbul, hem endekste hem de işlem hacminde önemli yükselişlerin gerçekleştiği bu dönemde 7,5 milyonu aşan yatırımcısını da korumaya yönelik önemli adımlar atıyor.

Borsa İstanbul tarafından yapılan açıklamada, şirketlerin büyümelerinin finansmanını halka arz yoluyla sağlayabilmeleri için destek verildiği hatırlatılarak; bu kapsamda, birçok şirket ziyaret edilerek ve toplantılar yapılarak borsaya davet edildiği belirtildi.

Açıklamada son üç yılda borsada 130 şirketin işlem görmeye başladığı ve toplam 93 milyar lira kaynak sağlandığı belirtilerek şu bilgilere yer verildi:

"Arz tarafındaki bu büyümeyle birlikte talep tarafında da artış yaşanıyor. Borsa İstanbul, hem endekste hem de işlem hacminde önemli yükselişlerin gerçekleştiği bu dönemde 7,5 milyonu aşan yatırımcısını da korumaya yönelik önemli adımlar atıyor.

Söz konusu adımlardan biri, borsa pazarlarında uygulanmakta olan pazarlar arası geçiş değerlendirme kriterlerine ilişkin parametrelerde yapılan güncellemeler ile bazı şirketlerin paylarının daha sıkı işlem esaslarıyla işlem görmesi için düzenlemeler yapılması oldu.

Daha etkin bir fiyat oluşumunu sağlamaya yönelik olarak açılış seansında piyasa emri iletilmesi imkanı getirildi. Ayrıca emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımı yapılabilmesine izin verildi. Bu değişikliklerle seansın bu bölümüne daha fazla yatırımcının katılması yoluyla açılış fiyatına yansıyan bilgi akışının artırılması hedefleniyor.

Özellikle yoğun talep olan halka arz payları başta olmak üzere gözetim faaliyetleri kapsamında daha proaktif önlemler alınıyor. Bu sayede şirket paylarının fiyatlarında volatilite yaşanması durumunda alınan tedbirlerle işlem esasları sıkılaştırılmakta, sermaye piyasası paydaşları ve yatırımcılar nezdinde farkındalık oluşturulmakta. Bu kapsamda, Borsa İstanbul, 2023 yılında pay bazında 462 defa ve yatırımcı bazında 73 defa tedbir uyguladı."

Bunların yanında Borsa İstanbul'un, özellikle gençlere ulaşmak için resmi internet sitesinde ve sosyal medya kanallarında, hem yatırımcılarının finansal okuryazarlık düzeyini yükseltmek amacıyla hem de sosyal medya tuzaklarına, söylenti ve manipülasyonlara karşı bilgilendirici, eğitici ve uyarıcı içerikte videolar yayınladığının da altı çizildi.

Borsaya olan ilginin artmasıyla özellikle sosyal medyada görülen bilgi kirliliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtilerek "Yatırımcıların, işlem gören şirketlerle ilgili sağlıklı bilgilere Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden erişmesi (www.kap.org.tr) gerekir. Yatırımcılar; finansal okuryazarlık seviyelerini artırarak, sosyal medyaya itibar etmemeli, aracı kurumların yatırım danışmanlarının tavsiyelerini dinleyerek, aracı kurum uzmanlarının araştırma raporlarını okumalı" denildi.

"Ekonomi yönetimi ile yakın iş birliği içindeyiz"

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, ekonomi yönetimiyle her dönem şeffaf ve yakın iş birliği içinde olduklarını söyledi. Baştuğ, "Şu anda bizi çok iyi anlayan ve bu konuda bizimle aynı resmi gören bir yönetim anlayışı var. Biz hiçbir dönem, hiçbir regülatörle iletişim konusunda sorun yaşamadık dün de bugün de" dedi.

Baştuğ; süreci seçimden önceki ve sonraki dönem olarak ikiye bölmemiz gerektiğini ifade ederek "Çünkü regülasyonlar, uygulamalar iki dönemde farklılaştı ve şu an dengelenme ve normalleşme sürecine başladık. Şu an ortodoks politikalara kademeli bir geçiş söz konusu. Biz bu geçişi son derece pozitif ve doğru buluyoruz. Yerinde adımlar atıldığını görüyoruz. Daha o sürecin başındayız. Yön ve istikamet bize göre pozitif" yorumunu yaptı.

Bankacılık olarak enflasyon aslında en çok bizi yoruyor diyen Baştuğ, "Çünkü enflasyona maruz kalan diğer şirketlerden farklı olarak; sabit yatırımlarımız düşük, bizim asıl sermayemiz para. Ve paranın tek korunacağı yer enflasyon kadar getiri elde etmek. Biz 2022 yılının sonunda 58.5 milyar lira kâr elde ettik. İspanya'da bu kâr 10 milyar lira. Eğer Türkiye'de enflasyon muhasebesi uygulansaydı oluşacak olan kâr bu civardaydı" açıklamasını yaptı.

Yabancı para KKM hesaplarındaki hedefler üzerine de Baştuğ, "Bir yıl içinde eğer her ay yaklaşık yüzde 6'lık bir dönüşüm gerçekleştirebilirsek, bir yılsonunda kabaca yüzde 45-50 gibi bir rakamı eritmiş olacağımızı düşünüyoruz. Bunun döviz hesaplarındaki dönüşüm olduğunu özellikle belirtmek isterim" dedi.

Baştuğ, sanayicinin krediye erişim sorununa ilişkin de "Maliyet yüzde 50 iken yüzde 20 faiz ile kredi bekleyenler elbette ulaşamaz. Bir dönem belli grup bankalar çok ucuz krediler verdi. Biz de kısa süre verdik. Şimdi buna alışan bir kesim hala aynı şekilde beklenti içinde" değerlendirmesinde bulundu. Baştuğ, "Ucuz krediye ulaşamamak ile krediye ulaşamamak arasında ince bir çizgi var. Ulaşamayanların 'ucuza' ulaşamadıklarını düşünüyorum" dedi. Baştuğ, sorunun likiditeden değil maliyetten kaynaklandığı ifade etti.

Türkiye'nin büyük bir ekonomi olduğunu ve çok daha büyüyeceğini de dile getiren Baştuğ; büyük kârlılıklara alışmak gerektiğini de söyleyerek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bizim öz kaynak rakamımız 200 milyar civarındadır. Bu enflasyon ortamında o 200 milyarın kendini reel olarak koruyabilmesi için etmesi gereken kârlılık, minimum enflasyona yakın bir yerde olması gerekirken karlılıklar enflasyonun altında kaldı. Bunun nedeni geçtiğimiz yıl başlayıp 2023'ün ilk döneminde oluşan negatif marj ortamı. Biz o zaman da sadeleşmeyi hep söylemiştik. Şimdi ciddi bir sadeleşmeye doğru yönlenme var. En azından arada bir korelasyon kuruldu, rakamlar birbiriyle konuşmaya başladı. Buna rağmen kredilerin bunu yakalaması zaman alacak ve bilançolarda marj problemi 2023'ün ana sorunlarından biri olacak. Bu şekilde devam ederse 2024'te nispeten düzelecek."

2024'te kredi büyümesine ilişkin ise "Kredi tarafında oluşacak talep enflasyonun altında kalacak gibi. Bunun üzerinde büyümek istesek de talep yok. Bu yüksek faiz ortamında olmasını da beklemiyoruz" şeklinde konuştu.

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, banka çalışanlarının desteği ile hayata geçirilen "Yüz Yıl Önce, Yüz Yıl Sonra: Fotoğraflarla Mustafa Kemal Paşa'nın Cumhuriyet Yolu" Sergisi hakkında da "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yaşına tanıklık etmenin sevincini ve gururunu yaşıyoruz. Bununla birlikte büyük bir sorumluluk taşıdığımızın da bilincindeyiz. Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamalarımıza farklı proje ve etkinliklerle devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Söke'den ABD'de yeni yatırım

Türkiye'nin en bilinen un markaları arasında yer alan Söke, geçen ay (22 Eylül 2023) ABD'nin önde gelen gıda sertifikalarına sahip Rudi's Organic and Gluten Free Brands Inc.'ın (Rudi's) yüzde 12.65'ini satın almak üzere anlaşmaya vardığını açıkladı.

Bilindiği gibi Söke, yurtdışında büyüme ve gıda sektörünün katma değeri yüksek alanlarına yatırım yapma stratejisi kapsamında 1976 yılında Colorado eyaletinde kurulan, ABD'nin önde gelen gıda sertifikalarına sahip, organik, gluten içermeyen, lezzetli ekmek ve unlu mamuller üretimi ve dağıtımında uzmanlaşmış olan Rudi's'in azınlık paylarını satın almak üzere 25.08.2023 tarihinde görüşmelere başlamıştı. Besleyici, lezzetli, koruyucu madde içermeyen ekmekler, çörekler konusunda ün kazanan Rudi's, glutensiz ürünlerini özel bir glutensiz tesisinde piyasaya sürüyor. Organik simit, ekmek, çörek ile glutensiz ekmek, tortilla, çörek üreten Rudi's ile Söke, glutensiz pazarını büyütmeyi hedefliyor.

2022 yılını 2 milyar 489 milyon TL satış hasılatıyla kapatan Söke'nin finansal rakamlarıyla ilgili de bilgi veren Söke Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Eren Günhan Ulusoy, "2019 yılında 419 milyon TL'lik satış hasılatına karşılık yüzde 494'lük büyümeyle 2022 sonunda 2 milyar 489 milyon TL'lik satış hasılatı yakaladık. 2023'ün ilk yarısında ise 1 milyar 911 milyon TL satış hasılatı gerçekleştirdik. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 101'lik bir artış oldu. FAVÖK'e baktığımız zaman son üç yılda yüzde 119 oranında ortalama yıllık büyümeyle 293 milyon TL'ye ulaştık. Net kârımız da 30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla 176 milyon TL olarak gerçekleşti" dedi. Söke'nin halka arzıyla Borsa İstanbul tarihinde bir rekora imza attıklarını da sözlerine ekleyen Ulusoy, "68,7 milyar TL'lik toplam talep tutarıyla Borsa İstanbul tarihinde bir halka arza gelen en yüksek tutarı gerçekleştirdik. 4-5-6 Ocak 2023 tarihlerinde 7,5 TL sabit fiyattan talep topladık ve 12 Ocak 2023'te halka arz olduk" açıklamalarında bulundu.

Söke'nin yeni büyüme planları hakkında da bilgi veren Ulusoy, ABD'deki yatırımın dışında yenilenebilir enerji ve çocuk oyun hamuruna da yatırım yaptıklarını belirtti. Konya'nın Ilgın ilçesine 105 dönümlük araziye 11 bin kW'lik kurulu güce sahip bir güneş enerjisi santrali kurduklarını belirterek "Böylece Söke'nin yıllık 16 milyon kWh'lik enerji ihtiyacını karşılayacağız. Bunun dışında çocuklarımızın sağlıklı oyuncaklarla buluşabilmesi, onların yaratıcılığını ve hayal gücünü desteklemek adına 29 Mart 2023 tarihinde Gen Oyuncak'ın yüzde 60'ını satın aldık. Türkiye'nin ilk CE belgeli, ISO Gıda Güvenliği Sertifikalı EN-71 Standartlarına uygun kimyasal içermeyen el yapımı oyun hamuru olma özelliğine sahip Gen Oyun Hamuru, buğday unundan yapılıyor. Öte yandan 2024'ün ilk yarısında Söke kurabiyelerle unlu mamuller sektörüne adım atarak un sektöründeki liderliğimizi unlu mamuller sektörüne de taşımak istiyoruz" dedi.

60 yılı geride bırakan Söke'nin köklerine sahip çıkarak Sökeli Kadın Kooperatifi ile birlikte fodula (ekmek dolması) projesini de başlattığını dile getiren Ulusoy "Sosyal sorumluluk projesi kapsamında amaç yöresel ekmek dolmasının bilinirliğini artırmak, sonraki nesillere tanıtmak. Ürün tescili alınan ve coğrafi işaretleme çalışmaları devam eden fodulanın ileri vadede dondurulmuş ürün olarak piyasaya satışa sunulmasını da planlıyoruz" açıklamasını yaptı.

Aynı zamanda Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Başkanı da olan Dr. Eren Günhan Ulusoy, Türkiye'de buğday üretiminin 2022/23 döneminde bir önceki döneme göre 2 milyon ton artış göstererek 21 milyon tona ulaştığını, tüketim ise 2019/20 dönemi itibarıyla aynı yani 23 milyon ton olarak devam ettiğini söyledi.

Ulusoy, Türkiye'nin dokuz yıldır un ihracat şampiyonu olduğuna dikkat çekerek tahıl koridorunun devamını istediklerini sözlerine ekledi.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

PEGASUS: Pegasus'un, Eylül 2023 aylık trafik verilerine göre taşınan toplam yolcu sayısı, yıllık bazda yüzde 16 artarak 3,07 milyon seviyesinde gerçekleşti. İç hat yolcu sayısı yüzde 13 artışla 1,08 milyon olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 18 artarak 1,99 milyon yolcuya yükseldi. Dış hatlar kapasitesi yüzde17 artışla 4,66 milyar km olurken, yurtiçi kapasite yıllık bazda yüzde 12 artış gösterdi. Doluluk oranı ise yıllık bazda 1,5 puan artış göstererek yüzde 87.8 seviyesinde gerçekleşti. Dokuz aylık kümülatif (Ocak – Eylül) veriye bakıldığında ise yolcu sayısı yurtdışı yolcu sayılarındaki yüzde 28'lik artış ve yurtiçindeki yüzde 8'lik yükseliş sonucunda, toplamda yıllık yüzde 20'lik artışla 23,8 milyona ulaştı.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik'in Ocak-Eylül dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 120 artışla 4,81 milyar TL'ye yükseldi.

MAÇKOLİK: Maçkolik İnternet Hizmetleri ile Misli Elektronik Şans Oyunları ve Yayıncılık arasında 15 süreli yayın ile 75 milyon TL + KDV tutarında reklam satış sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

HİDROPAR HAREKET KONTROL: Hidropar Hareket Kontrol sermayesinin 35 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 200 milyon TL artışla 105 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

KONFRUT GIDA: Konfrut Gıda sermayesinin 132 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 132 milyon TL artışla 264 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

PANELSAN ÇATI: Panelsan Çatı Cephe Sistemleri, yurtiçinde bir müşterisi ile 14,9 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1.6'sına karşılık geliyor.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji'nin yüzde 100 iştiraki olan YEO Enerji Yatırımları'nın Bahreyn Hükumeti ile 20 yıl alım garantili 84,8 MW kapasiteli GES yatırımı Projesi için GETAS Energy ile sözleşme imzalandığı bildirildi. Şirket 2030 yılına kadar 1GW kapasite hedefliyor. Öte yandan YEO Teknoloji, Azerbaycan Cumhuriyeti'nde enerji sektöründe faaliyet gösteren bir müşterisi ile 5,05 milyon dolar (139,84 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 8.65'sına karşılık geliyor.

BMC BİRLEŞİK METAL: BMC Birleşik Metal sermayesinin 36,53 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 36,53 milyon TL artışla 73,05 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

DİTAŞ DOĞAN: Ditaş Doğan Yedek Parça sermayesinin 42,5 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 42,5 milyon TL artışla 85 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

KRON TEKNOLOJİ: Kron Teknoloji sermayesinin 42,8 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 42,8 milyon TL artışla 85,6 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

RAY SİGORTA: Ray Sigorta'nın Ocak-Eylül dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 143 artışla 8,1 milyar TL'ye yükseldi.

MHR GYO: MHR Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı payları 4,30 TL fiyattan geçen hafta (12-13 Ekim) halka arz edildi.

DOFER YAPI MALZEMELERİ: Dofer Yapı Malzemeleri payları bu hafta (16 Ekim) 17,11 TL fiyattan Ana Pazar'da işlem görmeye başlayacak.

TAB GIDA SANAYİ VE TİCARET AŞ: Şirket sermayesinin 232,4 milyon TL'den 28,9 milyon TL bedelli olarak 261,3 milyon TL'ye yükseltilmesi ve 130,00 TL fiyattan halka arzına ilişkin yapılan başvurunun onaylandığını bildirildi.

VERA KONSEPT GYO: Şirket sermayesinin 150 milyon TL'den 55 milyon TL bedelli olarak 205 milyon TL'ye yükseltilmesi ve 15,78 TL fiyattan halka arzına ilişkin yapılan başvurunun onaylandığını bildirildi.

PETKİM: Star rafinerisi ile yeni hammadde tedarik anlaşması imzaladı. Şirket, Petkim'in değişen pazar dinamiklerinden faydalanabilmesi amacıyla 2014 yılında imzalanan 20 yıllık tedarik anlaşmasının iptal edildiğini duyurdu. Petkim, Star rafinerisinden nafta ve reformat alımına devam edecek ve fiyatlandırma aylık ortalama Akdeniz bölgesi spot fiyatlarına göre belirlenecek. Satın alma miktarları Petkim'in talebi ve Star'ın onayına göre belirlenecek.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, İspanya'da yerleşik özel bir firma ile 2,95 milyon Euro (86,43 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 1.17'sine karşılık geliyor.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Karesi Polyester ve Petrokimya Sanayi A.Ş. ile 76,5 milyon dolar (2,12 milyar TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 50'sine karşılık geliyor.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş. ile arasında ihaleye konu iş için 930 bin dolar (25,80 milyon TL) tutarında ihale sonucu bildirdi.

KUYAS YATIRIM: Kuyas Yatırım, Yenibosna Kuyumcukent ve Borsakule 2 projelerinden 276,79 milyon TL ve 60,62 milyon TL olmak üzere iki satış gerçekleştirdiğini bildirdi.

MEKA BETON: Meka Beton Santralleri payları geçen hafta 25,00 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

THY: Türk Hava Yolları aylık trafik verilerine göre, Eylül 2023'te taşınan toplam yolcu bir önceki yıla göre yüzde 9.2 artışla 7,9 milyona yükseldi. Yurtiçi yolcu sayısı yıllık yüzde 22.1 artışla 2,9 milyona ulaşırken, uluslararası yolcu sayısı ise yüzde 2.9 artışla 5 milyona ulaştı. Dıştan Dışa transfer edilen yolcu sayısı Eylül 2023'te bir önceki yıla göre +%20.5 artışla 2,7 milyona yükseldi. Yurtdışı kapasite bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artarak 18,8 milyar km'ye yükselirken, yurtiçi kapasite Eylül 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 27.3 arttı. Doluluk oranı geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 85.3'e kıyasla Eylül 2023'te yüzde 84.9'da sabit kaldı. Kargo hacmi ise yıllık yüzde 2.6 düşüşle 148,1 bin tona geriledi. 9A23 kümülatif verilerine göre Ocak-Eylül döneminde toplam yolcu yüzde 18.6 artışla 63,92 milyona ulaştı; dış hat yolcu sayısı yüzde 22, iç hat yolcu sayısı ise yüzde 16.8 arttı.

AK SİGORTA: Aksigorta'nın dokuz aylık prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 108 artışla 13,97 milyar TL'ye yükseldi. Eylül ayı prim üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 102 artışla 2,28 milyar TL'ye yükseldi.

DMR UNLU MAMULLER: DMR Unlu Mamuller, Hollanda'da yerleşik bir şirket ile 587 bin euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 6'sına karşılık geliyor.

HATSAN GEMİ: Hatsan Gemi, fiyat tespit raporunda ve izahnamede belirtilmiş olan mevcut projelerde kullanılmak üzere, yurtdışında yerleşik özel bir firma ile 7,49 milyon dolar (207 milyon TL) tutarında yeni tedarik sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon; Turkcell'in bağlı ortaklığı Turkcell Satış ve Dijital İş Servisleri A.Ş'den 13,47 milyon Çin Yuanı (50,81 milyon TL) tutarında yeni sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 1.27'sine karşılık geliyor. Ayrıca Turkcell'in bağlı ortaklığı Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş'den 10,50 milyon Çin Yuanı (39,60 milyon TL) tutarında yeni sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 0,99'una karşılık geliyor. Turkcell'in bağlı ortaklığı Superonline İletişim Hizmetleri A.Ş'den ise 2,82 milyon Çin Yuanı (10,64 milyon TL) tutarında yeni sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 0,27'sine karşılık geliyor.

Şirket Türk Telekomünikasyon A.Ş'den de 2,14 milyon dolar (59,12 milyon TL) tutarında yeni sipariş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 1.47'sine karşılık geliyor. Dört şiparişin toplam tutarı yaklaşık 160,17 milyon TL olup, şirketin 2022 hasılatının yüzde 4'üne karşılık geliyor.

MİA TEKNOLOJİ: MİA Teknoloji, yurtiçinde güvenlik sektöründe faaliyet gösteren özel bir firma ile 535 bin dolar (14,8 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 2.5'ine karşılık geliyor.

BÜLBÜLOĞLU VİNÇ: Bülbüloğlu Vinç, yurtiçinde demir çelik sektöründe faaliyet gösteren özel bir firma ile 595 bin dolar (16,47 milyon TL) tutarında yeni iş ilişkisi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 hasılatının yaklaşık yüzde 1.53'üne karşılık geliyor.

BAŞKENT DOĞALGAZ: Başkent Doğalgaz Dağıtım geçen hafta pay başına brüt 0,45 TL temettü ödendi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.