Birçok hacker 2024’te yakayı ele verdi
MUSA SAVAŞ/ Her yeni yıl başladığında adettendir bir önceki yılın envanteri çıkarılır. Yani geçmiş bir yılı maddi veya maddi olmayan getirileri ve götürüleri ile değerlendiririz. Bunu herkes ya kişisel olarak yapar ya da şirketler, sektörler kendi faaliyet alanları için yapar. Siber güvenlikte geçtiğimiz bir yıl nasıl geçti derseniz biz bu değerlendirmeyi iyi ile kötünün mücadelesi açısından değerlendireceğiz.
Benim değerlendirmem odur ki, 2024 yılı siber suçla mücadelede tartışmasız en yoğun ve en sonuç alıcı operasyonları gördü. Yani iyi tarafta yer alan kolluk kuvvetleri hacker'lara nazaran daha çok kutlama yaptı.
Kronos (Cronos) Operasyonu
Operasyon ismini antik Yunan zaman tanrıçasından almıştı. İngiltere Ulusal Suç Ajansı (UK National Crime Agency – NCA) liderliğindeki operasyon aylarca sürdü. Hedefi ise son yılların en üretken ve en büyük fidye yazılımı karteli olan LockBit idi.
Kolluk kuvvetleri, siyah şapkalı hacker'ların LockBit üyeleri ile liderleri olan Dmitry Yuryevich Khoroshev'i tehlikeye atabilecek bilgileri paylaştığı Dark Web forumlarına sızarak ilk erişimi sağladılar. Sonrası uzun bir sürecin ardından sonuçlandı.
Wazawaka
Gerçek ismi Mikhail Pavlovich Matveev olan hacker genel olarak Wazawaka takma ismiyle bilinse de diğer takma adları da m1x, Boriselcin ve Uhodiransomwar idi. Kaliningrad'da yaşayan bu kişiyi 2023 yılında ABD çok sayıda Amerikan kuruluşunu gasp etmek için fidye yazılımı kullanmakla suçladı.
Rusya'nın kendisini ABD'ye iade etmeyeceğini çok iyi bilen Matveev, FBI'ın web sitesindeki "aranıyor" sayfasından bir ekran görüntüsü içeren tişörtler satmaya başladı. Fakat ilerleyen zaman içinde, Matveev'in Rusya'da tutuklanmasıyla ilgili son haberler siyah şapkalı Rus hacker'ların Rusya'ya olan güvenini sarstı. Çünkü bazı ülkeler ki bunlardan birinin de Rusya olduğu söylenir; hacker'ların bu ülkelerin kuruluşlarına dokunmadıkları sürece bu ülkeler tarafından himaye edildiği yaygın bir kanaattir.
Siber Örümcek Çetesi
Dört ABD'li ve bir İngilizden oluşan Siber Örümcek Çetesi diye anılan isimler suçlu bulunursa yirmi yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacaklar. ABD'li Joel Martin Evans, Evans Onyeaka Osiebo, Noah Michael Urban ve Ahmed Hossam Eldin Elbadawy ile İngiliz Tyler Robert Buchanan, elektronik dolandırıcılık, komplo ve ağırlaştırılmış kimlik hırsızlığı iddialarıyla karşı karşıya.
Oyun Bitti Operasyonu
Geçen yıl yapılan en büyük operasyonlardan biri de buydu. Europol'a göre Oyun Bitti Operasyonu (Operation Endgame) fidye yazılımlarının dağıtımında önemli rol oynayan botnet'lere karşı şimdiye kadar yapılmış en büyük operasyondu ve çok sayıda tutuklamanın yanı sıra yüzlerce sunucu da ele geçirildi.
Snowflake
Snowflake (kar tanesi) operasyonu ile ilgili detayları daha önce burada yazmıştık. O yüzden onun detaylarına girmeyeceğim.
Sonuç olarak, geçen yıl tüm dünyada küçük veya büyük sayısız operasyon yapıldı. Hacker'lar sınıfta kaldı mı bilmem ama kolluk kuvvetleri geçer not aldı. İyi ile kötünün siber uzaydaki suç karnesini kabaca böyle özetleyebiliriz. Tekrarlayalım. Moralinizi bozmayın. Suçlular yeni yöntemler geliştirdikçe kolluk kuvvetleri de boş durmuyor.