Rekabette gerilim tırmanıyor…

ABD ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında dolaylı kanallar üzerinden yaşanan çip krizi hala devam ediyor. Çip bir kenara, doğrudan olmasa da farklı cephelere yayılmış bir gerilim ortamından söz etmek pekâlâ mümkün görünüyor…
27.12.2024 11:02 GÜNCELLEME : 27.12.2024 11:02

ALİ EFE İRALI/ Eylül ayında Reuters bir haber yapmıştı. Habere göre ABD, Nvidia'nın yapay zekâ odağında geliştirdiği çipleri Suudi Arabistan'a tekrar ihraç etme iznini değerlendiriyordu. Arka planında Suudi Arabistan'ın güçlü yapay zekâ modellerini geliştirmesi için kullanılacak deniyordu. Bundan önce ABD özellikle Orta Doğu ülkelerine çok hassas biçimde bu çiplerin gönderilmesi sürecine kısıtlamalar getirmişti. Arkasında yatan ana motivasyon da Çin'in bu tür yüksek teknoloji çiplere erişimini engellemekti. Eylül ayındaki haberde Suudi Arabistan'ın bu kısıtlamalara uyum sağlamak için adımlar attığı belirtiliyordu. Ancak Suudi Arabistan, ABD'nin çip satışını durdurması halinde Çin'le iş birliğini sürdürebileceğini ima eden adımlar da atmaya hazırlanmış. Gelelim Aralık ayına… Bu ayın başında ilginç biçimde Çin NVIDIA'ya bir soruşturma açtığını duyurdu.

GERİLİMDE YENİ PERDE

Bu köşeden son bir yıldır belirli aralıklarla Çin ve ABD arasındaki çip krizini anlatmaya çalışıyoruz. Çin'in de bir karşı hamle içinde olduğunu tahmin etmemek mümkün değildi. ABD'nin dolaylı kısıtlamalarına karşılık olarak bir hamle geldi ve NVIDIA hakkında yeni bir hukuki süreç başlatıldığı duyuruldu. BBC'den Natalie Sherman'ın haberine göre bu konu misilleme anlamı taşıyormuş. Bundan önce de Çin kıymetli madenlerin satışına ilişkin bazı kısıtlamalarla yanıt vermeyi başlatmış. Ama bu seferki hukuki süreç doğrudan ABD merkezli teknoloji devi NVIDIA'yı hedef alıyor. 2020 yılında Mellanox Technologies isimli firmanın NVIDIA tarafından satın alınması esnasında verilen taahhütlerin yerine getirilmediğini iddia ediyormuş Çin. Bunlar olurken Donald Trump'ın yeniden seçilmiş olması ve NVIDIA'nın da tüm karar alıcıların işimizle ilgili sorularını yanıtlamaktan mutlu olacağız açıklamasının verildiğini de belirtiyor Sherman. NVIDIA aynı zamanda en iyi ürünleri sunmak için çok çalıştıklarını ve iş yaptıkları her bölgede taahhütlere bağlı kaldıklarını da deklare etmiş. ABD'nin kısıtlama yaptığı firmalar arasında 140'a yakın Çin'li firma da olunca, Çin'in hamlesi artık daha fazla gecikmemiş gibi duruyor. Süreç nereye gidecek göreceğiz ancak NVIDIA özellikle Blackwell isimli 208 milyar transistörlü üretken yapay zekâ için geliştirdiği mimarisi ile rakiplerine meydan okumasını 2025'te de sürdürmeye devam edecek gibi görünüyor.

ÖNEMLİ İSTİFALAR

Şimdi birbirine çok bağlanabilir mi bunu size bırakmakla birlikte bir gergin konunun daha varlığını söylemek gerekli. Variety'den Jennifer Maas ve Rock Paper Shotgun'dan Brendan Caldwell'in haberlerinden öğrendiğimiz kadarıyla, ABD Adalet Bakanlığı'nın geniş çapta başlattığı antitröst yasaları çerçevesinde uyguladığı soruşturmaların ardından Epic Games'ten iki Tencent Holdings tarafından atanmış üst düzey yönetici istifalarını vermişler. İşin ilginç yanı, Tencent hem Epic Games'te hem de Riot Games'te hisse sahibi. Hatta Riot Games'in sahibi konumunda. Birbirlerine rakip olarak konumlanan şirketlerin yönetim kurullarında aynı anda bulunmayı yasaklayan düzenlemeler olması dolayısıyla bu istifaların yaşandığı belirtiliyor. Tencent, Epic Games'in yönetim kuruluna üye atama hakkından da feragat etmiş. Tekelleşmeye karşı yapılan bu hamle yanında, zamanlama açısından da oldukça ilgi çekici olduğunu söylemek gerekiyor. Bakalım ilerleyen zaman dilimi iki ülkenin rekabetini hangi boyutlara taşıyacak…

BİZE ULAŞIN