Yapay zeka milli güvenliğin bir parçası

Milli İstihbarat Akademisi (MİA) tarafından düzenlenen "Yapay Zeka, Toplum ve Güvenlik Çalıştayı"nda, Türkiye’nin bu dönüşümün farkında olduğuna ve bu alanda uzmanlar yetiştirileceğine vurgu yapıldı…
27.12.2024 11:07 GÜNCELLEME : 27.12.2024 11:07

ŞULE GÜNER MİA Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, Ankara'da düzenlenen çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, MİA'nın, Türkiye'nin güvenlik ve istihbarat alanındaki faaliyetlerini, yüksek operasyonel kapasitesini bilimsel ve stratejik bilgiyle desteklemek arzusunda olduğunu vurgulayarak, "Vizyonumuz, çok kutuplu dünyanın rekabet ortamında Türkiye'de nitelikli, analitik düşünen ve dünyayla entegre bir istihbarat topluluğu oluşturmaktır. Sizler de bu topluluğun doğal parçası ve üyelerisiniz. Bu topluluğun amacı hem bilgi üretimini teşvik etmek hem de üretilen nitelikli bilgiyi talep edecek bir perspektif ortaya koymak ve bunu da kullanmaktır" diye konuştu.

"Yapay zeka, felsefi ve kültürel açıdan çok büyük değişimlere neden olacaktır. Yapay zeka ve bilgi devrimi, geleceği derinlemesine şekillendirecek ve toplumsal ekonomik yapıları köklü bir şekilde dönüştürecek önemli bir değişim sürecini işaret etmektedir. Bugüne kadar ağırlıklı olarak daha çok teknolojik, teknik boyutlarıyla tartışılan bu meselenin siyasi, toplumsal, kültürel birçok boyutu vardır" diyen Köse, "İstihbarat ve güvenlik kurumlarının kendilerini yeni meydan okumalar karşısında dönüştürmesi bir zorunluluk. Siber güvenlik, analiz teknikleri ve kriz yönetimine kadar birçok alan bu bağlamda dönüşüyor. Kurumların da bu dönüşümün gerisinde kalmaması gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Yapay zekanın karar alma süreçlerini yeniden yapılandırdığını gözlemlediklerini belirten Köse, "Yapay zeka konusunda devrim niteliğindeki gelişmelerin, güvenlik ve istihbarat alanlarını da yapısal olarak dönüştüreceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla Türkiye olarak bu dönüşümün de gerisinde kalamayız. Bu kapsamda Milli İstihbarat Akademisi olarak, yapay zeka alanında yetenekli uzmanlar yetiştirmeyi ve veriye dayalı stratejik analizler üretmeyi öncelikli hedeflerimizden biri olarak ortaya koyuyoruz" diye konuştu.

Yapay zeka sürecinin bir parçası olunması gerektiğine vurgu yapan Köse, "Milli İstihbarat Akademisi olarak yapay zeka alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu alanda Türkiye'nin stratejik bilgi birikimini güçlendirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz." dedi.

Moderatörlüğünü MİA Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yenal Göksun'un yaptığı panelde, MİA Başkanı Prof. Dr. Talha Köse, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun ile TÜBİTAK Yapay Zeka Enstitüsü Müdürü Dr. Mehmet Haklıdır, yapay zeka teknolojilerinin beraberinde getirdiği unsurların artılarını ve eksilerini değerlendirdi.

*******

Bing Bang'den 2.85 milyar TL'lik rekor

İTÜ Çekirdek'in bu yıl "The Next Wave'' mottosunun izinden giden ve ilham dolu fikirlerin buluşma noktası Big Bang Startup Challenge, 13'üncü kez imza attığı rekorlarla girişimcilik ekosistemine katkı sağladı.

Geçen yılki yatırım tutarını iki kattan fazla artıran Big Bang, bu yıl 2.85 milyar TL'lik yeni bir rekor elde etti. Girişimciler 7 farklı sektörel dikey sahnesinde teknolojilerini yerli ve yabancı yatırımcıların beğenisine sundu. İlk gün 7 farklı sektörel dikeyde (Otomotiv İhracatçıları Birliği'nin desteklediği Otomotiv ve Mobilite, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği'nin (Elder) desteklediği Enerji, Uluslararası girişimcileri desteklediğimiz ITU Seed, Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka, Online Pazar Yeri & Online Platform, Sağlık ve Yaşam Bilimleri ile Yetenek ve Başarı) sunumların gerçekleştirildiği etkinliğin ikinci gününde ise yatırımlar sahibini buldu. 2023'te 1.28 milyar TL'lik ödül, nakit ve yatırımın duyurulduğu Big Bang'in kendi rekorunu kırdığı bu yılda ise rakam 2 kattan fazla artarak 2.85 milyar TL'ye çıktı. Geliştirdikleri teknolojilerle büyük beğeni toplayan ve yatırımcıları etkileyerek ilk beşte yer almaya hak kazanan girişimler ise sırasıyla; Pomeco, Sensed AI, Waste Log, Aylara Güç Çözümleri ve Genoride oldu.

İTÜ ARI Teknokent, Big Bang sahnesinde sunum yapan 50 girişim arasından Exar'a 25 bin dolar, Fire-Stopper'a 25 bin dolar ve Pomeco'ya ise 25 bin dolar değerinde yatırım yaptı. Bunun yanı sıra İTÜ Çekirdek girişimlerinden Bita Enerji, Büyütech, Optimimax, Tekno Sürüm, Elaves, Counterfake, Weartechclub, TailorCast, Glance AI, Tumurly, Hergele, Meetgate, Nativia, Remora, Rumitech ve RepG girişimlerinin yatırımları da Big Bang 2024 sahnesinde duyuruldu. Etkinlikte ayrıca 2024 içerisinde yatırım almış toplam 99 İTÜ Çekirdek girişiminin yatırımları da kutlandı.

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş, İTÜ ARI Teknokent'in de Exar'a 25 bin dolar, Fire-Stopper'a 25 bin dolar, Pomeco'ya 25 bin dolar ve Tumurly'e ise 50 bin dolar değerinde yatırım yaptığını paylaştı.

*******

Avrupa Developer Yarışması yeni uzmanlar yetiştiriyor

Huawei'in uygulama geliştirici ekosistemini desteklemeyi ve geliştirmeyi amaçlayan önemli organizasyonlarından 'Huawei Developer Competition' yarışmasının Avrupa Bölge Finali, 19 Aralık'ta Bahçeşehir Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Yarışmanın kapanış töreninde, dijital dönüşümün iş yaşamındaki önemine vurgu yapılırken, genç yeteneklerin başarılı projeleri de ödüllendirildi.

Yarışmanın amacı, Huawei Cloud geliştirici topluluğunu büyütmek, başarılı projelerin buluta geçişini desteklemek ve yerel Huawei Cloud Developer Groups (HCDG) gruplarının gelişimine katkı sunmak. Üniversitelerle yapılan iş birlikleriyle açık ve sürdürülebilir bir geliştirici ekosistemi oluşturulması da hedefler arasında. Türkiye, yarışmanın ev sahibi olarak hem planlama hem de yürütme süreçlerinde önemli bir rol üstleniyor.

Huawei Türkiye Ar-Ge Direktörü He Ming, dijital dönüşümün iş dünyasının geleceği için taşıdığı kritik role dikkat çekerek, "Dijital ve akıllı çağın başlamasıyla birlikte, geliştiriciler bir kez daha dönemin liderleri olma fırsatını yakalamışlardır. Geliştiriciler, aynı zamanda Huawei Cloud ekosisteminin büyümesinin arkasındaki belirleyici güçtür. Bugüne kadar, küresel geliştirici topluluğumuzun üye sayısı 12,06 milyonu aşmıştır ve 42.000'den fazla iş ortağımızla birlikte yetenekler geliştirmek ve pazarları genişletmek için iş birliği yapmaktayız. Huawei Cloud Marketplace şu anda 10.000'den fazla ürün sunmaktadır" dedi.

Huawei Cloud Developer Group'un (HCDG) resmi tanıtımı ve ödül töreni gerçekleştirildi. HCDG ödülü, Huawei ve Bahçeşehir Üniversitesi yetkililerinin katılımıyla Bahçeşehir Üniversitesi'ne takdim edildi.

BİZE ULAŞIN