ALİ EFE İRALI/ Tutundurmanın en önemli örneklerinden e-spor, son Statista verilerine göre 4.3 milyar dolarlık bir büyüklüğe erişmiş durumda. Burada aslan payı 1 milyar dolarla ABD'ye ait.
Son birkaç yılda e-spor, üniversitelerin de ilgisini çeken yeni bir sahaya dönüşmüş durumda. Hem öğrencilerin hem de oyun şirketlerinin yoğun çabasıyla birçok etkinlik düzenleniyor. Öyle ki birçok eğitim kurumu, bünyesinde resmî e-spor toplulukları kurarak öğrencilere hem sosyal hem de akademik alanda farklı fırsatlar sunuyor. Buna benim öğrencilerimle yaptığımız çalışmalar da dahil. Ders programlarını e-spor antrenman saatleriyle denkleştirerek işleyenler bile var. E-spora yönelik burslar, takım koçluğu ve profesyonel turnuvalar bu dijital rekabetin kampüslerde giderek büyümesini sağlıyor. Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkeler özel vize uygulamalarıyla gençleri sürecin içinde tutacak çok sayıda çalışmayı hali hazırda yürütüyor.
TAKIM RUHU VE DİSİPLİN
Aslında vermiş olduğum seminerlerde lisenin kariyer yolundaki önemini sıklıkla vurgularım ama üniversitedeki öğrenci topluluklarının da oldukça önemli bir gelişim sunduğu, hayatla tanışma fırsatı oluşturması kayda değer diğer kilit nokta. E-spor gibi dijital dünyanın aralanan kapısı da buna hizmet eden önemli bir paydaş konumunda. Üniversitelerin e-spor takımlarına katılan öğrenciler, sadece oyun kazanmak için değil, takım çalışması, iletişim ve zaman yönetimi gibi becerilerini de geliştiriyorlar. O turnuvalarda tanışıp arkadaşlıklarını sürdürenler dahi var. En azından öğrencilerimden bire bir duyduğum bu. Sadece mücadele değil, ayrıca bir birliktelik kurması, farklılıkları bir araya getirmesi yönünden de geleneksel sporun bir yansıması olarak bizleri karşılıyor. Yani dostluk ve rekabetin o güzel uyumu e-sporda da var. Üniversitede gözlemlememizin bir diğer süreci de farklı disiplinden pek çok gencin bir araya gelebiliyor ve farklı bir bakış açısıyla birbirleriyle güzel bir anlaşma çizgisi kurabiliyor olmaları.
PROBLEM ÇÖZME YETKİNLİĞİ
En son öğrencilerimle düzenlediğimiz turnuvadan kendi payıma öğrendiğim en önemli şey problem çözme yetkinliğine de katkı sağlıyor olması. Öğrencilerin birbirleriyle olan fikir teatisinin ve mücadele süreçlerinin yanında aynı zamanda turnuvanın yürütülmesi esnasında da son derece çözüm odaklı olmaları çok dikkat çekiciydi. Birbirlerine kimi zaman yenilmelerine rağmen gösterdikleri teknik destek, oyunun anlamını bir kez daha düşünmeye sevk etti diyebilirim. Küresel çapta futbolda kaybetmeye başladığımız o karşılıklı anlaşabilir ve empati yeteneğinin gençlerde hala devam ettiğini sadece farklı alanlarda yükselişte olduğunu görmek, çok daha sevindirici oluyor açıkçası. Bir konu daha var ki o da karar alma süreci. Karar alma sürecine yönelik verilen dersler için de önemli bir çıktı sağlıyor. E-spor gibi faaliyetler öğrencilerin teoride öğrendiklerini pratiğe dökebilecekleri oldukça etkin bir sayısal ortam aracı olarak bizleri karşılıyor. Bununla ilgili çok sayıda çalışma henüz olmasa da akademik anlamda incelenmeyi hak eden bir süreç belki inşa edilebilir.
Bu vesile ile yeni yılınızı kutlar, aileniz ve sevdiklerinizle birlikte nice sağlıklı, mutlu, huzurlu yıllar geçirmenizi temenni ederim.