Olası bir rallide ön plana çıkacak 5 banka hissesi
PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Yurtdışında bankacılık sektörüne ilişkin değişen haber akışı ve algı ile borsada geçtiğimiz hafta volatil bir seyir etkili oldu. ABD'de ise 11 bankanın bir araya gelerek son günlerde önemli oranda baskı altında kalan First Republic Bank'e toplam 30 milyar dolar mevduat yatırmayı kararlaştırması, risk iştahını destekleyen önemli bir unsur olarak çalıştı.
ABD'de krizler serisi, kripto piyasalara odaklı faaliyet gösteren Silvergate Bank ile başladı. Bu krizi, ABD'nin büyük bankaları arasında 16'ncı sırada yer alan Silikon Vadisi Bankası (SVB Financial) ve SVB'nin ardından New York merkezli Signature Bank'ın iflası takip etti. Ve Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) ardından New York merkezli Signature Bank'a da kayyum atandı. Burada ön plana çıkan SVB Financial, ABD'nin en büyük 16. ticari bankası ve genellikle teknoloji şirketleri ile start-up'lara yatırım ve fonlama yapıyor. Ancak FED'in faiz artış süreci sonrası şirketlerin refinansmana ulaşmakta zorlanması, para çekmesi ve bankanın daha önce aldığı ABD devlet tahvillerini zararına satması, oluşan panik ve bankaya akın olması ile bankalar, kurtarılmak durumunda kaldı.
Bu arada ABD'de başlayan bankacılık sektörü endişeleri Avrupa'ya da sıçradı ve başta Credit Suise olmak üzere bankalarda sert satışlar gördük. Ancak orada da merkez bankası devreye girdi ve paniği önledi.
Analistler, bankacılık sektörü özelinde panik satışlar görüldüğünü, borsa endekslerinin de bundan etkilendiğini ve etkilenebileceğini belirtiyor, ama genel bir kriz havası olacağını düşünmüyor. Ayrıca bu durumun FED'in faiz artırma iştahını azaltabileceğini, en azından çok ileri gitmesini engelleyeceğini öngörüyor.
Bu durumun bizi de psikolojik olarak etkileyerek banka hisseleri üzerinde satışlara sebep olduğunu da belirten uzmanlar (borsadan çekilmiş olan QNB Finansbank hissesi hariç), Borsa İstanbul'da halen 11 adet banka hissesinin işlem gördüğüne dikkat çekiyor. BIST-100 içinde yer alan dokuz bankanın BIST-100 içindeki ağırlığı ise yaklaşık yüzde 12.
Enflasyonun 2023 yılında gerilemesinin sektörün hisse fiyatlarına göreceli olarak olumlu yansıyabileceğini öngören analistler, hisse performansı açısından seçim öncesi ya da sonrası olası bir seçim rallisi görmemiz halinde bankaların bu durumdan reel sektör hisselerine göre daha fazla faydalanabileceğini düşünüyor.
Olası bir seçim rallisinde aslan payını bankaların alacağının altını çizen uzmanlar, uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere beş banka hissesinin bu kapsamda değerlendirilebileceğini ifade ediyor. Öte yandan bu hafta piyasalar, Merkez Bankaları kararlarına odaklanacak. 22 Mart'ta FED, 23 Mart'ta TCMB faiz kararı bekleniyor.
"PANİK ŞİMDİLİK YATIŞMIŞ GÖRÜNÜYOR"
ABD'de krizler serisinin kripto piyasalara odaklı faaliyet gösteren Silvergate Bank ile başladığını belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, bu krizi ABD'nin büyük bankaları arasında 16'ncı sırada yer alan Silikon Vadisi Bankası (SVB Financial ) ve SVB'nin ardından New York merkezli Signature Bank'ın iflasının takip ettiğini söylüyor. Coşar, "Ancak FED'in faiz artışı süreci sonrası şirketlerin refinansmana ulaşmakta zorlanması, para çekmesi ve bankanın daha önce aldığı ABD devlet tahvillerini zararına satması, oluşan panik ve bankaya akın olması sonucunda bankalar kurtarılmak durumunda kaldı. Bu durumda FED in faiz artırım süreci, ABD tahvil faizlerinin yükselmesi, tahvil portföylerinin zarar yazması da etkili. Ancak mevduat sahiplerine garanti verilmesi, bankacılık otoritelerinin duruma el koyması ile panik şimdilik yatışmış görünüyor.
Diğer yandan ABD de başlayan bankacılık sektörü endişeleri Avrupa'ya da sıçradı ve başta Credit Suise olmak üzere bankalarda sert satışlar gördük. Ancak orada da merkez bankası devreye girdi ve paniği şimdilik sönümlendirdi. Yani küresel bazda bankacılık otoriteleri ve merkez bankaları müdahaleleri sayesinde kriz şimdilik yatışmış görünüyor" diyor.
"KRİZLER FED'İN İŞTAHINI AZALTABİLİR"
Bu durumda başka bankalar olabileceğini, ama duruma hemen müdahale edildiğinin altını çizen Coşar; hem duruma hızlı müdahale edilmesi hem de bankacılık sektörünün 2008 yılına göre çok daha regüle olması nedeni ile 2008 yılı Lehman krizine benzer bir durum beklemediğine özellikle vurguluyor. Bankacılık sektörü özelinde panik satışlar görüldüğünü, borsa endekslerinin de bundan etkilendiğini ve etkilenebileceğine de vurgu yapan Coşar; ama genel bir kriz havası olacağını düşünmüyor. Ayrıca bu durumun FED'in faiz artırma iştahını azaltabileceğini en azından çok ileri gitmesini engelleyeceğini düşünüyor.
Bu durumun bizi de psikolojik olarak etkilediğini ve bankalar üzerinde satışlara sebep olduğunu belirten Coşar, "Eğer yayılıp genel bir bankacılık krizine dönüşmez ise bize etkisi sınırlı ve geçici olur. Ancak yayılır ve kontrolden çıkarsa o zaman tabii ki birçok kanaldan etki altına alır" diyor.
"ENDEKS İYİ PERFORMANS GÖSTERDİ"
BIST-100 içinde banka hisselerinin ağırlığının yüzde 12 olduğunu da hatırlatan Coşar, eskiden bu rakamın çok daha yüksek olduğunu ancak son 10 senede bankaların BIST-100 içindeki reel sektör hisselerine göre çok daha düşük performans sergilemesi ile endekste bankacılık sektörü ağırlığının azaldığını söylüyor. Her ne kadar bankacılık sektörü 2022 rallisinde reel sektörden daha fazla performans sergilese de son 10 yılın kayıplarının telafi edilemediğine de dikkat çekiyor. Yakın bir zamanda da telafi edilebilmesini beklemeyen Coşar, şu değerlendirmeyi yapıyor: "Bankacılık sektörünün 2022 yılında kredi büyümesi, fonlanma ve kredi faizi arasındaki makas, önceki senelere göre yükseldi. Enflasyona endeksli menkul kıymetler, kredi hacminin ve harcamaların yükselmesi ile ücret ve komisyon gelirlerindeki artış sonucu hem faiz hem de faiz dışı gelirlerde sert yükseliş yaşandı. Böylece 2022 yılı genelinde bankaların kârı yüzde 366 arttı. Kâr artışı bankadan bankaya değişmekle beraber dört-beş kata varan kâr artışları görüldü. Sektörün öz sermaye kârlılığı da yüzde 30,80 ile son yılların en yüksek rakamına ulaştı. Artan kredi hacmine bağlı olarak takibe düşen kredi oranında azalma ve az da olsa sermaye yeterliliği rasyosunda iyileşme görüldü. Yani 2022 yılı sektör için iyi gitti, denilebilir. Bu da hisse fiyatlarına yansıdı ve bankacılık endeksi, sanayi endeksine ya da BIST-100 genelinde daha iyi performans gösterdi."
"2023'TE DAHA DÜŞÜK KÂR ARTIŞI"
Mevcut F/K çarpanlarına göre sektörde hisse fiyatlarının 1,5-2,5 arası değiştiğini ve hala uygun seviyelerde olduğunu da belirten Coşar; 2023 yılında kâr artışı açısından aynı performansı beklemiyor. Makro ortamın 2022 yılı gibi kâr artışına müsait olmayabileceğinden endişe ediyor. Daha makul kâr artışı olacağını düşünen Coşar, "Ayrıca faizlerde olası yükseliş, deprem ve yan etkileri sebebi ile geri dönemeyen kredilerde artış, kredi hacmindeki artışta 2022 yılına göre daha ılımlı olması gibi kar rakamlarını etkileyecek riskler söz konusu. Bu açıdan 2023 yılında daha düşük kâr artışı bekliyorum" diyor.
Diğer yandan enflasyonun 2023 yılında gerilemesinin sektörün hisse fiyatlarına göreceli olarak olumlu yansıyabileceğini öngören Coşar, "Zira şu anda sektörün öz sermaye kârlılığı yüksek olsa da hala enflasyon oranın aşağısında. Ne zaman ki bankacılık sektörü öz sermaye kârlılığı, enflasyon oranın üzerine çıkar; bankalarda daha yüksek çarpanlı fiyatlamalar görebiliriz. Öte yandan hisse performansı açısından seçim öncesi ya da sonrası bir seçim rallisi görürsek; bankalar bu durumdan reel sektör hisselerine göre daha fazla faydalanabilir" yorumunu yapıyor.
"BANKA HİSSESİ BULUNDURMAKTA FAYDA VAR"
Banka hisselerinin çarpan bakımından ucuz olduğunu, uzun seneler reel sektör hisselerine göre geri kaldığını hatırlatan Coşar; kâr artışının sınırlı da olsa devam edebileceğini söylüyor. Eğer seçim rallisi yaşanırsa bu ralliden aslan payını alacağını da ifade ederek şu değerlendirmeyi yapıyor: "Diğer yandan kamu müdahalelerine en açık sektör, deprem sebebi ile geri dönmeyen kredilerde artış yaşanabilir, kredi mevduat makası daralabilir. Bu sebeple sunduğu fırsat ve riskleri sorguladığımızda portföylerde sınırlı miktarda yüzde 20'ler düzeyinde banka hissesi bulundurmak faydalı. Sadece banka hisselerinden oluşan bir portföy doğru olmaz. Ancak enflasyon oranı eğer gerilerse bu durum banka fiyatlamalarına pozitif yansır, böyle bir ortam oluşursa da banka ağırlığını artırmayı göz önünde bulundurmakta fayda var. Ayrıca direkt banka hissesi olmamakla beraber bünyesinde banka bulunduran Koç Holding ve Sabancı Holding hisseleri de portföylere eklenebilir."
Uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere büyük çaplı ve özel bankaların tercih edilebileceğini de söyleyen Coşar; başta Akbank, Yapı Kredi olmak üzere İş Bankası, Garanti BBVA ayrıca daha küçük ölçekli bankalardan TSKB'nin bu kapsamda değerlendirilebileceğini ifade ediyor.
"ÜNLÜ YATIRIM'I PORTFÖYÜMÜZE EKLİYORUZ"
Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler, Ünlü Yatırım Holding'i en beğendiği hisselerden oluşan model portföyüne ekledi. Araştırma departmanı yetkilileri, "Hisseyi 2023'te Türkiye sermaye piyasalarına uluslararası yatırımcı ilgisinin artması halinde, güçlü pazar konumlanması sayesinde bundan, en olumlu etkilenecek şirketlerin başında gelmesi ve iş hacmindeki muhtemel artışların, kârlılığa artan oranda yansıyacağına dair beklentileri nedeniyle beğendiğini açıkladı. Şirketin dengeli gelir dağılımı sağlayan ve birbirini tamamlayan kollardan müteşekkil entegre iş modelini beğenmemiz, hissenin işlem gördüğü çarpanları cazip bulmamız da önemli etkenler arasında yer alıyor" dedi. Ünlü Yatırım Holding'in 2023 yılında yaklaşık yüzde 35 öz kaynak kârlılığı elde etmesini öngören kurum, "2023 tahminlerimiz ışığında 1.5x PD/DD ve 4.7x F/K gibi cazip çarpanlardan işlem görüyor. Ünlü Yatırım Holding için 'AL' önerisi veriyoruz ve hedef fiyatımız 14.00 TL" yorumunu yaptı.
"ALARKO HOLDİNG'DE 'AL' ÖNERİMİZİ KORUYORUZ"
Alarko Holding'de 'AL' önerilerini koruduklarını belirten Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler araştırma departmanı, şirketin net kârının 4Ç22'de yıllık bazda beş katına çıktığını hatırlatıyor. "Öte yandan ana iş kolu olan enerji segmentinin operasyonel performansı genel olarak beklentilerimize yakın olurken inşaat iş kolunun FAVÖK rakamı tahminlerimizin bir miktar altında kaldı" diyor. Şirketin yılı, yıllık bazda dokuz katına çıkarak 11,4 milyar TL net kâr ile kapattığını da hatırlatan araştırma departmanı hisse ile ilgili şu yorumu yapıyor: "Elektrik dağıtım ve üretim segmentlerinin kombine satış rakamı 4Ç22'de 17,6 milyar TL olurken yıllık bazda yüzde 139 yükseldi ve bizim tahminimiz olan 18 milyar TL'ye büyük ölçüde paralel gerçekleşti. Dağıtım şirketi Meram'ın satış gelirleri artan elektrik tarifeleriyle birlikte yıllık bazda yüzde 86 yükselerek 8,3 milyar TL oldu. Bizim beklentimiz ise 8,8 milyar TL idi. Öte yandan Meram'ın toplam net kârı 2,0 milyar TL olurken bizim beklentimiz olan 2,2 milyar TL'nin bir miktar altında kaldı. Elektrik üretim gelirleri de yıllık bazda yüzde 220 artarak 9,4 milyar TL düzeyinde gerçekleşti ve beklentimize paralel kaldı. Ana üretim varlığı olan kömür santralinin satış gelirleri 9,1 milyar TL olurken yıllık bazda yüzde 235 yükseldi. Bu da özellikle ortalama elektrik fiyatlarındaki TL bazlı yüzde 394 artış sayesinde oldu. İnşaat iş kolunun satış gelirleri 4Ç22'de 5,1 milyar TL ile önceki yılın aynı dönemindeki 2,5 milyar TL'ye göre ciddi bir gelişim sergiledi. Ayrıca iş kolunun faaliyet kârlılığı da hem çeyreklik hem de yıllık bazda iyileşti. Beklentilere paralel gerçekleşen 4Ç22 net kârının hisse performansı üzerinde önemli bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Bu aşamada orta vadeli varsayımlarımızda ve 106,0 TL olan hedef fiyatımızda bir değişikliğe gitmiyoruz. Ayrıca 'AL' önerimizi de koruyoruz. Ancak son dönemde düşüş trendine giren spot elektrik fiyatları mevcut tahminlerimizde bir miktar aşağı yönlü risk oluşturuyor. Bu nedenle mevcut trendi tahminlerimizde olası bir değişiklik adına ihtiyatlı bir şekilde yakından takip ediyoruz."
"TSKB HİSSELERİ PORTFÖYLERE ALINMAK ÜZERE DEĞERLENDİRİLEBİLİR"
Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü
TSKB: Bankanın net faiz geliri 2022 yılı 12 aylık döneminde yüzde 154 artarak 6 milyar 415 milyon TL, net ücret ve komisyon gelirleri ise yüzde 124 artarak 159 milyon temettü dahil diğer gelirleri yüzde 67 artarak 102 milyon TL olarak gerçekleşti. Net kâr ise 2022 yılı genelinde yüzde 272 artarak 4 milyar 55 milyon TL'ye ulaştı. Öz kaynak kârlılığı yüzde 41.1 ile sektör ortalamasına paralel şekilde gerçekleşti. Bankanın net faiz marjı yüzde 8 ile sektör ortalamasına paralel, sermaye yeterlilik oranı yüzde 23.6 ile sektörün üzerinde. Takipteki krediler oranı yüzde yüzde 2.9 ile sektör ortalamasının hafif üzerinde. TSKB hisselerini portföylere alınmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
AKBANK: Bankanın 2022 yılında TL kredileri yıllık yüzde 77.8 artarken döviz kredileri yüzde 8.8 azaldı. TL kredilerde pazar payı yükseldi. Yabancı para kredilerinde ihtiyatlı tutum içinde olup yabancı para kredilerinin yıldan yıla azaldığı görülmekte. Mevduatlar ise yıllık bazda yüzde 59 artarak 722 milyar TL'ye ulaştı. 2022 yılı genelinde yüzde 6.2 aktif kârlılığı ve yüzde 54.7 öz sermaye kârlılığı söz konusu. Öz sermaye kârlılığı sektör genelinin üzerinde. 2022 yılı genelinde bankaların net faiz marjı yani fonlanma ve kredi faiz farkı arasındaki makasın yüksek olması, kredi büyümesi, enflasyona endeksli menkul kıymetlerden elde edilen gelirler, yanı sıra kredi hacmi ve harcamaların artmasına bağlı olarak ücret ve komisyon gelirlerinin yükselmesi ile bankacılık kârları yükseldi. Bankanın net faiz geliri 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 225, ücret ve komisyon gelirleri yüzde 96, net kâr ise yüzde 395 artarak 60 milyar 26 milyon TL olarak gerçekleşti. 2022 yılında makro ekonomik ortam sayesinde 3-5 kata varan kâr artışı yaşayan bankacılık sektöründe 2023 yılında daha makul ya da yatay kâr artışı beklenmektedir. Ancak çarpanları itibari ile banka hisse fiyatları makul. Akbank hisselerinin portföylere alınmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
YAPI KREDİ: Bankanın TL kredi hacmi 2022 yılında yüzde 84 artarken yabancı para kredi hacmi yüzde 25 azaldı. Net faiz marjı yani fonlanma ve kredi faizi arasındaki makas ise yüzde 9.1 ile sektör ortalamasının oldukça üzerinde gerçekleşti. Bu da kârlılığı destekledi. Bankanın aktif kârlılığı yüzde 5.4 öz sermaye kârlılığı ise yüzde 56.6 olarak sektörün diğer üyelerinin üzerinde. Bankanın 2022 yılı faiz gelirleri yüzde 345 artarak 77 milyar 802 milyon TL, ücret ve komisyon gelirleri yüzde 96 yükselerek 15 milyar 741 milyon TL, net kâr ise yüzde 403 yükselerek 52 milyar 745 milyon TL olarak açıklandı. Bankanın kârlılık rakamları ve net faiz marjı sektör ortalamasının önünde olması ve kâr büyümesi olumlu. Yapı Kredi hisselerinin portföylere alınmak üzere değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
KERVAN GIDA'NIN NET KARI, YÜZDE 251 ARTTI
Kervan Gıda, 2022 yılını 2021 yılına göre yüzde 251 artışla 395 milyon TL net kâr ile kapattı. Şirket, yeni yatırımların da katkısıyla 2022 yılında cirosunu da yüzde 162 artırarak toplamda 4,8 milyar TL ciroya ulaştığını açıkladı.
2022 yılını hedeflerinin üstünde bir başarıyla tamamladıklarını belirten Kervan Gıda Genel Müdürü Burhan Başar, "2022 sonu ciro beklentimiz 4,5 milyar TL iken, 4,8 milyar lira ile beklentilerin üzerinde ciro açıkladık. Bu dönemde yüzde 12,9 marjla 626 milyon lira FAVÖK ürettik. Bu verilere göre 2022 yılı FAVÖK'ü, 2021 yılına göre yüzde 197 artış gösterdi. Bu başarı ticari stratejilerimizi ve hamlelerimizi ne kadar doğru planladığımızı gösteriyor" dedi.
Kervan Gıda, Türkiye ve Polonya'da 110 bin metrekarelik yedi fabrikasıyla ve yıllık 122 bin ton üretim kapasitesiyle 3 binden fazla kişiye istihdam sağlıyor. Amerika, İngiltere, Almanya, Rusya ve Polonya'da kendi şirketleri ve bağlı ortaklıkları bulunuyor.
EKSUN GIDA HİSSELERİ YILDIZ PAZAR'DA İŞLEM GÖRMEYE HAZIRLANIYOR
Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) listesinde üretimden satışlara göre 324. sırada yer alan ve bünyesinde Sinangil Un ve Gluten Yok markalarını barındıran Eksun Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret AŞ (Eksun Gıda), hisseleri geçen hafta (15-16-17 Mart) 48,90 TL fiyattan talep topladı. Yapı Kredi Yatırım'ın konsorsiyum liderliğinde gerçekleştirilen halka arzın tamamı sermaye artırımı yöntemi ile yapıldı. Halka arzda Eksun Gıda'nın 49 milyon 957 bin 498 TL olan çıkarılmış sermayesi 70 milyon TL'ye artırıldı. Halka arz büyüklüğünün 980 milyon TL olması ve halka arz sonrası Eksun Gıda'nın yüzde 28.63'ünün BİST Yıldız Pazar'da işlem görmesi bekleniyor.
Halka arzda satışa sunulacak payların yüzde 57'si yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 35'i yurtiçi kurumsal yatırımcılara, yüzde 5'i yurtdışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 3'ü ise şirket çalışanlarına ayrıldı.
Halka arz gelirinin önemli bir bölümünün doğrudan yatırımlar için kullanacağını belirten Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, "Elde edilecek kaynağın önemli bir kısmı Tekirdağ ve Konya'da kurulu un üretim tesislerinde elektrik ihtiyacının karşılanması için yapılacak 28 MW'lık yenilenebilir enerji santrali ile un silosu, tesis, makine yatırımları için geri kalan bölümü de finansal borçların ödenmesi ve işletme sermayesi olarak değerlendireceğiz" dedi.
AKFEN YENİLENEBİLİR ENERJİ HİSSELERİNE REKOR TALEP
Güneş, su ile rüzgâr gibi yerli ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi yapan yaklaşık 700 MW'lık kurulu güce sahip, dünyanın sürdürülebilirlik alanında ilk 30 şirketi arasında yer alan Akfen Yenilenebilir Enerji'nin halka arzına yerli ve yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği açıklandı.
Garanti BBVA Yatırım'ın konsorsiyum liderliğini üstlendiği halka arzın 8-9-10 Mart tarihlerinde gerçekleşen talep toplama sürecinde yerli ve yabancı olmak üzere toplamda 442 bin 795 yatırımcı 76 milyar TL'lik talep oluştuğu bildirildi. Toplam talep, halka arzda tahsis edilen 3.3 milyar TL'nin 23 katına ulaştı.
Akfen Yenilenebilir Enerji'nin yüzde 33.5'lik payının halka açılması için 8-9-10 Mart tarihlerinde gerçekleşen talep toplama sürecinde yurtiçi bireysel yatırımcılara tahsis edilen paylara 91,1 katı, Akfen Grubu çalışanlarına tahsis edilen paylara 1,4 katı, yurtiçi kurumsal yatırımcılara tahsis edilen paylara 18 katı ve yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsis edilen paylara ise 1,9 katı talep geldi.
Akfen Yenilenebilir Enerji payları geçen hafta (16 Mart) itibariyle 9,80 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.
INDİGO GROUP DA HALKA AÇILMAYI HEDEFLİYOR
Önümüzdeki beş yıl içinde karbondioksit yatırımı ve yeni açılacak dört yeni otel için toplam 80 milyon dolarlık yatırım planlayan Indigo Group halka açılmayı hedefliyor. Nihai hedefimiz halka açılmak diyen Indigo Group Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Museum Hotel Genel Müdürü Tolga Tosun son 10 yıldır yapılanmasını tamamen buraya konumlandırdıklarını söylüyor. Bu anlamda aile anayasasını oluşturduklarını, kurumsallaşma çalışmalarını büyük ölçüde tamamladıklarını da ifade ederek "Otel ve jeotermal enerji ile petrol arama çalışmalarımız belli bir ölçeğe ulaştığında en önemli önceliğimiz halka açılmak" diyor.
Nevşehir sınırlarında kendilerine ait jeotermal sahaları içinde yüzde 99.9 saflığında karbondioksit keşfettiklerini belirten Tosun; Haziran ayı itibarıyla günde 160 ton kapasiteli tesislerini açmaya hazırlandıklarını söylüyor. Ayrıca 2030 sonuna kadar dört otel daha açarak otel sayısını beşe çıkarmayı planladıklarını ifade ediyor. Bilindiği gibi Indigo Group'un turizm yatırımlarından biri olan halen Kapadokya'da Uçhisar Bölgesinde bulunan Museum Hotel, 'yaşayan müze' konseptiyle ön plana çıkıyor. Ayrıca gurubun turizm sektöründe Matiana seyahat acentesi ile Uçhisar'da bulunan halı mağazası Indigo Gallery bulunuyor.
Museum Hotel'e yaklaşık 1 km uzaklıkta 10 bin metrekarelik bir alanda ikinci Museum Hotel projesini planladıklarını bu kapsamda proje onayını beklediklerini belirten Tosun, "2024 sonunda hayata geçecek ve çok özel konseptler içeren projede SPA, alakart restoran, lounge bar ve etkinlik alanları tasarlıyoruz. Indigo Group olarak 2026 yılı sonunda da tamamen farklı mimari konseptlerde bir otel daha hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ayrıca 'Lüks Termal' turizm alanında da önemli yatırımlarımız olacak. Bu kapsamda da ülkemizde lüks termal ve sağlık turizminin öncülüğünü yapacak olan 2 farklı otel projemiz daha bulunuyor. Termal turizmini mevcutta var olan kaplıca, hamam konseptinden çıkarıp hak ettiği konuma getirmek adına önemli çalışmalar yapıyoruz. Bu projelerimizi de 2028 yılına kadar hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Her iki otel için de dünyanın en önemli lüks otel markaları ile ön anlaşmaları imzaladık" diyor.
Museum Hotel'in 2022 sezonunda kişi başı gelir, kârlılık ve toplam gelir gibi tüm önemli kalemlerde kendi rekorlarını kırdığının da altını çizen Tosun, "Pandemi öncesinin en başarılı sezonu olarak gördüğümüz 2019 ile kıyasladığımızda dolar bazında yüzde 35 gibi önemli bir büyüme yakaladık" diyor.
Bilindiği gibi 1998 yılında Indigo Group Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Tosun tarafından restore ettirilerek 2002 yılında hizmet vermeye başlayan, eski harabe, mağara ve yıkıntı evlerin aslına sadık kalınarak restore edilmesi sonucu meydana gelen Museum Hotel, Kapadokya bölgesinin "ilk lüks oteli" olarak ön plana çıkıyor.
TEMETTÜ KARARLARI
AKMERKEZ GYO: Akmerkez GYO, 19 Nisan'da pay başına brüt 4,16 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 5,3.
ARÇELİK: Arçelik'in 25 Eylül'de pay başına brüt 2,66 TL temettü ödeme kararı genel kurulda tek taksit olmak üzere onaylandı. Temettü verimi yüzde 2.
BMS ÇELİK HASIR: BMS Çelik Hasır, 3 Mayıs'ta pay başına brüt 0,31 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2.
BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, 12 Nisan, 8 Mayıs ve 8 Ağustos'ta sırasıyla pay başına brüt 0,50 TL, 0,25 TL ve 0,25 TL olmak üzere üç taksitle temettü ödeme kararı aldı. Toplam temettü verimi yüzde 5,1.
COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek, 22 Mayıs'ta pay başına brüt 2,95 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verim yüzde 1,4.
İŞBİR HOLDİNG: İşbir Holding, 3 Mayıs'ta pay başına brüt 0,7 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1.
OSMANLI YATIRIM: Osmanlı Yatırım, 26 Nisan, 26 Temmuz ve 27 Ekim'de üç eşit taksit olmak üzere toplamda pay başına brüt 1,02 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2,1.
PASİFİK GYO: Pasifik GYO, pay başına brüt 0,05 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,8.
YÜKSELEN ÇELİK: Yükselen Çelik, 17 Ekim'de pay başına brüt 0,1 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1.
ESENBOĞA ELEKTRİK: Esenboğa Elektrik, 12 Nisan'da pay başına brüt 0,16 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,3.
GENTAŞ: Gentaş, 31 Mayıs'ta pay başına brüt 0,12 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,8.
IŞIKP LASTİK: Işık Plastik, 14 Mart - 30 Haziran arasında pay başına brüt 0,01 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,2.
MARGÜN ENERJİ: Margün Enerji, 12 Nisan'da pay başına brüt 0,02 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,06.
ANATOLIA TANI: Anatolia Tanı, 3 Mayıs'ta pay başına brüt 1,2 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 4,3.
KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, 31 Mayıs son tarih olmak üzere pay başına brüt 0,23 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,3.
KAFEİN YAZILIM: Kafein Yazılım pay başına brüt 0,1 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,4.
MAVİ GİYİM: Mavi Giyim, 10 Mayıs'ta pay başına brüt 4,32 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 4,0.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?
AKSA AKRİLİK: Aksa Akrilik, Kasım ayında duyurduğu Aksa Egypt'deki paylarının satışına ilişkin olarak başlayan süreçte 49,9 milyon LE (30,8 milyon TL) bedelin tahsil edildiği bildirildi.
BORUSAN MANNESMANN: Borusan Mannesmann Boru'nun ABD'de yerleşik bağlı ortaklığı Borusan US ile Europipe GmbH arasında Berg Europipe Holding paylarının tamamının alımına ilişkin müzakerelerin başladığını bildirdi.
GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower'ın 3,07 milyon dolar tutarında iş aldığı bildirildi Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geliyor.
Ayrıca Girişim Elektrik, Vangölü Elektrik Dağıtım tarafından açılan ihalede 2,74 milyon dolar ile en iyi teklifin verildiğini açıkladı. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1.2'sine karşılık geliyor.
LDR TURİZM: LDR Turizm, S+Q Mart Kalite Güvenlik ile 24 ay süreli kiralama sözleşmesi imzaladı. 2,74 milyon TL + KDV tutarındaki bedel şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 0.5'ine karşılık geliyor.
MAÇKOLİK: Maçkolik ile Türkiye'de yerleşik bir şirket ile 25 milyon TL tutarında reklam sözleşmesi imzalandığını bildirildi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 13.4'üne karşılık geliyor.
SASA POLYESTER: SASA Polyester sermayesinin 2,26 milyar TL'den yüzde 127.7 oranında bedelsiz olarak 2,94 milyar TL artışla 5,2 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
VAKIF GYO: Vakıf GYO sermayesinin 1,15 milyar TL'den yüzde 68.8 oranında kâr payından bedelsiz olarak 788 milyon TL, yüzde 38.8 oranında iç kaynaklardan bedelsiz olarak 444,4 milyon TL ve yüzde 50 oranında bedelli olarak 572,5 milyon TL artışla 2,95 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
AGESA HAYAT: Agesa Hayat Ocak-Şubat dönemi prim üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 123 artışla 930,7 milyon TL'ye yükseldiğini bildirdi.
ASTOR ENERJİ: Astor Enerji İspanya'da üç şirketten 3,17 milyon euro, Kontrolmatik Teknoloji ile 2,68 milyon dolar ve Kuzey Irak'ta devlet şirketi ile 2,7 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Toplam tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 2,2'sine karşılık geliyor.
BATIÇİM: Batıçim Batı Anadolu Çimento, Fırın-1 hattında bakım nedeniyle 4 Nisan'a kadar üretim duruşu gerçekleştirecek. Şirketin faaliyetlerinin üretim duruşundan etkilenmemesi bekleniyor.
ESENBOĞA ELEKTRİK: Esenboğa Elektrik sermayesinin 64 milyon TL'den yüzde 306 oranında bedelsiz olarak 196 milyon TL artışla 260 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
HEDEF GİRİŞİM: Hedef Girişim sermayesinin 325 milyon TL'den yüzde 73,8 oranında bedelsiz olarak 240 milyon TL artışla 565 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
IDEAL FİNANSAL TEKNOLOJİLER: İdeal Finansal Teknolojiler sermayesinin 9,5 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 9,5 milyon TL artışla 19 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
KONTROLMATİK: Kontrolmatik ve şirketin bağlı ortaklığı 4,55 milyon euro ve 1,06 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 6.2'sine karşılık geliyor.
MARGÜN ENERJİ: Margün Enerji sermayesinin 410 milyon TL'den yüzde 187 oranında bedelsiz olarak 770 milyon TL artışla 1,18 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon ile Superonline arasında 1,33 milyon dolar tutarında sipariş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0.6'sına karşılık geliyor.
SEYİTLER KİMYA: Seyitler Kimya sermayesinin 59 milyon TL'den yüzde 69.5 oranında bedelsiz olarak 41 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
TEZOL: Europap Tezol sermayesinin 220 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 220 milyon TL artışla 440 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta Ocak-Şubat dönemi prim üretiminin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 111 artışla 7,4 milyar TL'ye yükseldiğini bildirdi.
MARTI OTEL: Martı Otel, pay geri alım programı çerçevesinde 3,74 TL fiyattan 190 bin adet pay alımı yapıldığını bildirdi.
MAVİ GİYİM: Mavi 4Ç22'de piyasa beklentisinin (260 milyon TL) üzerinde 295 milyon TL (çeyreklik -yüzde34, yıllık +yüzde152) net kar açıkladı.
PEGASUS: Pegasus, Şubat 2023 trafik verilerine göre taşınan toplam yolcu yıllık yüzde 27 artarak 2 milyon yolcu oldu. İç hat yolcu sayısı yıllık yüzde 16 artışla 0,85 milyon olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 37 artarak 1,15 milyon yolcuya yükseldi. Dış hatlar kapasitesi yüzde 31 artışla 2,6 milyon km (dış hatlar kapasitesi toplam kapasiteye oranı yüzde 78) olurken, yurtiçi kapasite yıllık yüzde 16 yükseldi. Doluluk oranı ise yıllık bazda 4,3 puan artış göstererek yüzde 85.9 seviyesinde gerçekleşti.
ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik'in Ocak-Şubat dönemi prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 177 artışla 889 milyon TL'ye yükseldi.
ANATOLİA TANI: Anatolia Tanı sermayesinin 110 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 110 milyon TL artışla 220 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
ASELSAN: Aselsan ile uluslararası bir müşterisi arasında 18,9 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1'ine karşılık geliyor.
E-DATA: E-Data Teknoloji sermayesinin 45 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 90 milyon TL artışla 135 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
IŞIK PLASTİK: Işık Plastik, yurtiçinde bir müşterisi ile 6 milyon euro + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 18'ine karşılık geliyor.
KATMERCİLER: Katmerciler Araç Üstü Ekipman sermayesi geçen hafta 652,5 milyon TL'den yüzde 65 oranında bedelli olarak 424,13 milyon TL artışla 1,08 milyar TL'ye yükseltildi. Düzeltilmiş pay fiyatı 1,39 TL.
MİA TEKNOLOJİ: Mia Teknoloji sermayesinin 38 milyon TL'den yüzde 1200 oranında bedelsiz olarak 456 milyon TL artışla 494 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
RAY SİGORTA: Ray Sigorta'nın Ocak-Şubat dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 186 artışla 1,66 milyar TL'ye yükseldi.
TUĞÇELİK ALÜMİNYUM: Tuğçelik Alüminyum sermayesinin 30 milyon TL'den yüzde 500 oranında bedelli olarak 150 milyon TL artışla 180 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
MMC SANAYİ: Borsa İstanbul, Yakın İzleme Pazarı'nda işlem gören MMC Sanayi'yi faaliyetlerinin devam ettirilemeyecek seviyede finansal durumunun bozulmuş olması nedeniyle uyardığını bildirdi.