Devlerin yapay zeka yarışı
PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER Elon Musk'ın sahibi olduğu xAI'ın aylarca öncesinden "kainatı anlamak üzere" tasarlanan bir bot hazırladığından bahsediliyordu. Musk, geçen hafta OpenAI'ın ChatGPT'sine rakip olduğu söylenen chatbot Grok'u tanıttı. Grok esprili bir chatbot. Elon Musk'tan esprili bir chatbot gelmesi pek şaşırtıcı değil. Musk, kendi müziğiyle dans eden, uygulamalarıyla kendinizi bir arabada değil bir eğlence aracında hissettiren Tesla'yı tanıtırken de tasarımlarına esprili bir yaklaşım kattığını söylemişti.
Grok da Elon Musk'ın tanımlamasıyla "insana benzeyen" ve esprili cevaplarıyla insanı kimi zaman eğlendirecek kimi zaman da şaşırtacak bir chatbot. Meta'nın LLaMa temel modeliyle geliştirilen ve 33 milyar parametreyle eğitilen Grok, gerçek zamanlı bilgi erişimine sahip. Grok'a güncel haberleri sorabilirsiniz. Gelişen olayları takip edebiliyor ve buna göre cevaplar veriyor. Yani diğer chatbot'lardan farklı olarak cevaplar gerçek zamanlı.
OpenAI'ın yine geçen hafta San Francisco'da düzenlenen ilk geliştirici konferansı (DevDay) etkinliğinde, ChatGPT-4'ün çok daha hızlı çalışan ve kullanıcının ChatGPT 4'nün temel modelini özelleştirebileceği multi-modalite (görüntü-video-metin-ses) Turbo modelini tanıttı.
KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ CHATBOT
Önce geliştiricilerin kullanımına ChatGPT Turbo, istenilen özelliklerde, kişiselleştirilmiş Chatbot geliştirilmesini sağlıyor. "Genel amaçlı bir bot içinde özelleştirilmiş bir bot hizmeti" denebilir.
Bu yeni ürün, geliştiricilerin ChatGPT'nim temel yapay zeka modelinin arayüz olarak kullanılmasının yanı sıra eklenti olarak kullanılmasını, böylece özelleştirilebilmesini sağlıyor. Söz gelimi bir uygulama içinde chatbot oluşturabilir, uygulamanızı farklı modaliteler ekleyebilirsiniz. OpenAI böylece, kullanıcılarının yaratıcılığının sınırını zorlamalarını istiyor. Bu arada Turbo modelin görüntü geliştirmede DALL-E'den de yararlanacağını hatırlatalım.
OpenAI'ın on yapay zekalı ürünü GPT-4 Turbo, Nisan 2023'e kadar olan bağlamı içeriyor ve ona göre cevaplar veriyor. Eski sürümlerde 3 bin kelimeye kadar girdi kabul edilirken, GPT-4 Turbo 300 sayfaya kadar uzunluktaki girdiyi alabiliyor. Tüm bu özellikleriyle birlikte, diğer yapay zeka asistanlarıyla kıyaslandığında en pahalı yapay zeka temel modelini (LLM) sunan OpenAI, bu yeni ürünüyle hem geliştiriciler hem de şirketler için ücreti ucuzlattığını da açıkladı.
Yaklaşık 100 milyon haftalık aktif kullanıcıya ulaşan ChatGPT, ağustosta Fortune 500 şirketlerinin yüzde 80'i tarafından kullanılırken, bu oranın artık 92'yi geçtiği bildirildi.
AMAZON'DAN ANTHROPIC İLE İŞ BİRLİĞİ
Dünyanın en büyük e-ticaret ve teknoloji şirketi Amazon, yapay zeka girişimi Anthropic'e 4 milyar dolara kadar yatırım yapacak. Amazon çalışanları ve bulut bilişim müşterileri, Anthropic'in teknolojisine erken erişim hakkı kazanacak ve bu teknolojiyi kullanabilecekler.
Son dönemin en iddialı yapay zeka girişimlerinden Anthropic, gelecekteki yapay zeka modellerini Amazon'dan satın alacağı büyük miktardaki özel mikro çiplerde denemek de dahil olmak üzere, öncelikli olarak Amazon'un bulut hizmetlerine bağlı kalmayı taahhüt etti.
Amazon'un bulut bölümünün ve Anthropic'in CEO'ları ortak söyleşilerinde, nakit olarak yapılacak yatırımın ilk bölümünün 1.25 milyar dolar büyüklükte olacağını ve her iki tarafın da Amazon tarafından 2.75 milyar dolar daha kaynak sağlama yetkisine sahip olduğunu açıkladı.
CEO'lar Amazon'un Anthropic'in ne kadarına sahip olacağını ya da girişimin en son 4 milyar dolardan fazla olduğu tahmin edilen güncel değerlemesi konusundaysa yorumda bulunmadı. Amazon, Anthropic'te yönetim kurulu koltuğu elde etmeyeceğini, sadece azınlık hisselerine sahip olacağını belirtti.
Google, mayısta Anthropic'e 450 milyon dolar yatırım yapmıştı.
Güney Kore merkezli teknoloji şirketi Samsung ise, Samsung AI Forum 2023'te kendi üretken yapay zeka modeli Samsung Gauss'u duyurdu. Teknoloji devinin araştırma birimi Samsung Research tarafından geliştirilen Samsung Gauss, hem metin hem kod hem de görüntü oluşturabiliyor.
Samsung Gauss Dil, insan dilini anlayabilen ve ChatGPT gibi sorulara cevap verebilen geniş bir dil modeli. E-posta yazımı ve düzenlenmesi, belgeleri özetleyebilme konusunda yardımcı oluyor. Samsung, şirketin akıllı cihazlarını biraz daha akıllı hale getirmek için geniş dil modelini telefon, dizüstü bilgisayar ve tablet gibi cihazlarına dahil etmeyi planlıyor.
Samsung Gauss Görüntü ise adından anlaşılacağı üzere bir görüntü oluşturma ve düzenleme özelliği olacak. Örneğin, düşük çözünürlüklü bir görüntüyü yüksek çözünürlüklü bir görüntüye dönüştürmek için kullanılabilecek.
Teknoloji şirketi tarafından Samsung Gauss'un şu anda yalnızca kendi personeli tarafından dahili olarak kullanıldığı, ancak "yakın gelecekte" genel kullanıcılara sunulacağını açıklandı.
Diğer yandan yapay zeka yarışında Apple'dan da bir hamle yapması bekleniyor. Apple CEO'su Tim Cook şirketin yapay zeka konusunda büyük yatırımlar yaptığını ve üretken yapay zeka içeren yeni ürün geliştirmeleri üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
Cook, "Yapay zeka ve makine öğrenimi ile neler yaptığımıza ve bunları nasıl kullandığımıza bakarsanız, bunlar geliştirdiğimiz her ürünün ayrılmaz bir parçası olan temel teknolojiler. Özellikle iOS 17 gibi son ürünlerde, Kişisel Ses ve Canlı Sesli Posta uygulamaları, yapay zeka temelli. Düşme Algılama, Çarpışma Algılama ve saatlerdeki EKG gibi hayat kurtaran özellikler, bu temel teknolojilere dayanıyor" diye konuştu.