Prompt mühendisliği iş hayatının yeni yıldızı

Gerçek ve uzun soluklu bir meslek mi? Ebeveynler çocuklarını bu alana yönlendirmeli mi? Prompt mühendisliğinden söz ediyoruz… Bu meslek türü, 30 Kasım’da OpenAI’ın ChatGPT’yi tüm dünyaya açmasıyla girdi. Prompt girmeyi böylece öğrendik.
14.09.2023 16:12 GÜNCELLEME : 21.12.2023 12:00

PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER Prompt, metinden görsele-sese-başka dilde bir metne dönüştürmek istediğimiz metni bir boşluğa girerek ChatGPt gibi Üretken Yapay Zeka modelleriyle çıktı almak olarak kısaca tanımlanabilir. Ancak prompt yazmak o kadar kolay değil. İstediğin sonucu almak için doğru kelimeleri ve doğru bir matematikle yazmak gerekiyor. İşte bu yeni alanın mühendisliği de oluştu.

Anthropic'ten Stellantis'e, TikTok'a, Kindo'ya ve pek çok uluslararası şirket, prompt mühendisi arıyor. Bu şirketler ABD'nin en rağbet edilen insan kaynağı şirketi Indeed'de benim hemen önüme çıkanlar.

Anthropic "Prompt Engineer and Librarian" (Prompt Mühendisi ve Kütüphanecisi) ünvanı için yıllık 70,2 - 88,8 bin dolar maaş teklif ediyor. GenerativeAI'ın (Üretken Yapay Zeka) en büyük şirketlerinden Anthropic "Prompt Engineer Lead" (Prompt Mühendis Ekip Lideri) pozisyonuna ise yıllık 320 - 520 bin dolar ödemeyi vaat ediyor.

Yani bu ünvan gerçek. Pazarı da oluştu. Kodlama ve makine öğrenmesi bilenler bu konuda kendilerini eğitebilir. CV'ye prompt engineer yazmak şu anda çok ilgi çekecektir. İngilizce-Türkçe kursları da var. Bu ünvan için NLP (Doğal Dil İşleme) bazlı LLM modelinin en azından birinin algoritmasını çok iyi bilmek gerekiyor.

ÇOCUKLARA TAVSİYE EDİLMELİ Mİ?

Yurtdışında bir modeli çözen ve çıktılarını paylaşan Linkedln kullanıcılarına, "Helal olsun, çok iyi iş" tepkileri geliyor. Peki, o zaman çocuklara tavsiye edilmeli mi? İşte burada bir çekince var. Zira kısa süreli olacağı öngörüleri söz konusu. Kısa bir sonra prompt'lamaya gerek kalmayacağı söyleniyor.

Üstelik çok zor bir iş. Şu anda kullanılan LLM'lere bakacak olursak bir görsel elde etmek daha kolay olabilir ama sofistike bir çözüm arayışında o kadar da kolay olmayacaktır. Ve bu prompt mühendisinin tek başına çözebileceği birşey olamaz. Organizyonel bir bütünlük gerektirir.

Asıl değer, analiz ve yaratıcılık kabiliyetinde. Yakın geleceğe ilişkin öngörü bu şekilde. Yani bir meseleyi, bir işi çözmek, bir soruna çözüm bulmak, bir bilgiye ulaşmak, en iyi dijital eseri çıkarmak için "bu uygulamanın hangi özellikleri benim en çok işime yarar"ı en iyi beceren, düşünen avantajlı olacak gibi görünüyor.

OpenAI CEO'su Sam Altman, aylar önce yaptığı söyleşide bu mesleğin uzun sürmeyeceğini söylüyordu. Tahminen LLM'lerin ileride, belki de yakında, çok daha ileri modeller olacağına işaret ediyordu.

BİZE ULAŞIN