Teknoloji devleri yapay zeka için Beyaz Saray’a söz verdi

Yapay zekanın liderleri, sorumlu yapay zeka kavramını üzerinde uzlaşmak zorunda. Google, Meta, Microsoft, Anthropic, Inflection ve OpenAI; Beyaz Saray’a bu yönde söz verdi.
03.08.2023 12:51 GÜNCELLEME : 21.12.2023 12:06

PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER Yaklaşık iki ay önce ABD Başkanı Joe Biden, yapay zekanın önde gelen bu lider şirketlerini Beyaz Saray'a çağırıp "Kamuoyu sizden yapay zeka sistemlerinizin güvenli olduğunu, nasıl sistemler olduğunu öğrenmek istiyor" şeklindeki beklentileri, görevi gereği aktarmıştı.

Peki bu şirketler, Beyaz Saray'a neleri "hemen" uygulamaya koymak için söz verdi? Siber güvenliği güçlendirmek ve ırkçılığı önlemek için yatırımları artırmak. Kullanıcıların içeriğin yapay zekayla geliştirildiğini bilmesi için yeni bir watermarking (bir tür uyarı kodlaması) uygulamasına geçiş. Beyaz Saray'ın toplantısında belirttiği ağustostaki dünyanın en büyük hacker toplantısı Def Con'a katılarak dil modellerinin kamuoyu tarafından incelenmesine izin vermek.

OpenAI, ChatGPT 3,5'u kasım sonu çıkardıktan ve dünyayı kasıp kavurduktan sonraki ilk açıklamada, bu modelin mimarisini belirtmişti. Nasıl çalıştığı genel olarak biliniyor. Zira tüm şirketler aynı yöntemi kullanıyor. Ancak OpenAI'ı "genel amaçlı model" olarak başarılı yapan başka bilmediğimiz açıklanmayan özellikleri var.

Bu dev şirketler söz verdiklerini yapmazsa ne olacak? Henüz ona karar verilmedi veya kamuoyuna açıklanmış değil.

ORTAK STRATEJİ AÇIKLADILAR

Bu dev şirketlerin sorumlu yapay zeka yol haritasını açıklamasından birkaç gün sonra ise Google, Microsoft, Anthropic ve OpenAI bir duyuru yaparak Frontier Model Forum isimli ortak uzlaşı stratejisini açıkladı. Bu metin yapay zeka uygulamalarının kapsamını, sınırlarını belirleyen bir rehber niteliğinde.

Bu forum güvenilir ve sorumlu yapay zeka sistemlerinin, "bu sistemlerin en iyi uygulamalarının, standartlarının, bilgi paylaşımının" nasıl olacağı konusunu tespit edecek. Bunları diğer partilerle yani yasa koyucu ve endüstriyle paylaşacak.

Bu ortak aklın açıklanmasının ardından neler olacak? Diğer büyük teknoloji şirketleri nasıl hareket alacak? Şirketler gruplar halinde mi hareket edecek?

Şimdi teknoloji dünyası, bu soruların cevabını arıyor...

YILDA 24 MİLYON LİRALIK İŞ İLANI

ABD'de Hollywood dernekleri Beyaz Perde Aktörleri Derneği (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları (AFTRA), maaş ve yapay zekaya karşı iş güvencesi talebiyle grev yaparken Netflix, dudak uçuklatan bir iş ilanı duyurdu.

İşe alınacak şanslı kişi, izleyicilerin izleyecekleri yeni programları seçmelerine yardımcı olan Netflix algoritmasını yöneten makine öğrenimi ekibine katılacak.

Pozisyona yılda 900 bin dolara, yani 24 milyon lira verileceği açıklanırken, ilan Hollywood çalışanlarının işlerini kaybetme kaygısını perçinledi.

Yeni pozisyon için işe alınacak kişinin geri bildirim toplayacağını ve kullanıcı ihtiyaçlarını anlayacağını, böylece şirketin yatırım kararlarına yardımcı olacağı belirtiliyor.

Netflix, diğer yandan daha önce yapay zekanın yaratıcı sürecin yerini almayacağını söylemişti.

BİZE ULAŞIN