Yapay zekada yeni bir evreye geçiş

Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun olan ve Harvard Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği doktorası yapan Ece Kamar 13 yıldır Microsoft Research’te çalışıyor. Mühendislik ve Araştırmalarda Yapay Zeka Etiği ve Etkileri (AETHER) Komitesi’nin de Sorumlu Yapay Zeka alanındaki teknik danışmanı olan Kamar, yapay zekada başlayan bu yeni evrede bizi neler beklediğini anlattı.
19.07.2023 19:04 GÜNCELLEME : 21.12.2023 12:05

PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER Kasım ayı sonunda ChatGPT 3.5'i dünyanın kullanımına açan OpenAI'ya 2023'te 10 milyar dolar yatırım yaparak yeni bir yapay zeka dönemini başlatan Microsoft; stratejik iş hamleleriyle sunduğu teknolojisinin yanı sıra, etik ve sosyolojik sonuçlarını da göz ardı etmeyerek yoluna devam ediyor.

Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun olan ve Harvard Üniversitesi'nde bilgisayar mühendisliği doktorası yapan Ece Kamar, Microsoft Research Ortak Araştırma Alanı Yöneticisi ve Yardımcı Laboratuvar Direktörü ve aynı zamanda Mühendislik ve Araştırmalarda Yapay Zeka Etiği ve Etkileri (AETHER) Komitesi'nin Sorumlu Yapay Zeka alanındaki teknik danışmanı olarak, yapay zekada başlayan bu yeni evrede bizi neler beklediğini anlattı. Sakıp Sabancı Müzesi'nde Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Yusuf Leblebici'nin de katılımıyla 12 Temmuz'da düzenlenen etkinlikte bu yeni evreyle ilgili soru işaretlerine değinen Ece Kamar, 2016'dan 2018'e kadar derin öğrenme teknolojisinde büyük bir patlama yaşandığını vurgulayarak şöyle konuştu:

"Kişisel bilgisayarların ve internetin kullanılmasıyla birlikte daha fazla veri elde etmeye başladık. Derin öğrenme teknolojisinde 2016'dan 2018'e kadar büyük bir patlama gördük. Büyük veri, büyük bilgisayarla bir araya geldi. Bu faktörlerin bir araya gelmesi ile çok özel yapay zeka teknolojileri oluştu. Belli görevleri 'insan'a benzer şekilde gerçekleştirebilen yapay zeka teknolojileri bunlar. 2016'da görmede, 2017'de konuşmada, 2018'de çeviride ve okuduğunu anlamada 'insan'a benzer kabiliyetlere ulaştı."

"SONRAKİ KELİMEYİ TAHMİN EDİYOR"

Ece Kamar, yapay zekada yeni evrenin aslında büyük bir devrim olduğunu vurgulayarak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Arama motorları, yüz tanıma teknolojileri gibi yapay zeka alanında yaptığımız tüm çalışmalar, bu alanın dar kapsamlı yansımalarıydı. 'Yeni Bir Evre' dediğimiz şey, aslında bu dar yapay zeka sistemlerinden genel yapay zeka sistemlerine geçişi ifade ediyor. 2018'den itibaren büyük teknoloji şirketleri tüm verileri internetten toplayarak daha büyük ve genel amaçlı modelleri eğitmeye başladı. Bu modeller, gözetimli öğrenme dediğimiz bir modelle geliştirildi. Yani hiçbir insan sinyali ve etiketleme gerekmeden yapıldı. Modeller cümlenin bir sonraki kelimesinin ne olduğunu kendi tahmin ediyor. Şimdi bu yeni evrede gördüğümüz kabiliyetlere baktığımızda, GPT4 aynı anda birçok farklı görevi yerine getirebiliyor."

Yapay zekanın gelişimiyle ilgili kaygılarını da dile getiren Kamar bu modellerin manipülatif davranabileceğini, düşmanca duygularla kullanılabileceğini belirterek toplumu koruma noktasında regülasyonun önem kazandığını ve modellerin kabiliyetlerini anlama ve ölçme konusunda daha çok çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.

GÖREVİ, SOSYOTEKNOLOJİK RİSKLERİ AZA İNDİRMEK

13 yıldır Microsoft Research'te çalıştığını belirten Ece Kamar, "Benim misyonum yapay zeka teknolojilerini toplumun ve bireylerin yararına kullanmak ve aynı zamanda bu teknolojinin getirebileceği riskleri en aza indirmek. Microsoft Research'te bu teknolojinin gelişimine ve kullanımına tanıklık ettim. Bu yükselen teknolojiye bilimsel bir mercekten bakma fırsatı yakaladım. Yapay zeka alanındaki yolculuğum ilk olarak derin öğrenme alanındaki ilerlemelerle başladı" dedi.

OECD: TEHLİKELİ VE SIKICI İŞLER ORTADAN KALKACAK

Üretken Yapay Zeka trendi ile birlikte yapay zekanın hayatımızın merkezine konumlanacağını artık biliyoruz. Bir milyar kadar işin 10 yıl için dönüşmesi, iş yapış şekillerimizin değişmesi bekleniyor. Goldman Sachs'ın mart ayındaki araştırması ise ABD ve Avrupa'da 300 milyon kadar işin kaybedileceği belirtilmişti.

Üretken yapay zeka araçlarının kabiliyetleri insanları korkutuyor. Pek çok çalışan, işini kaybedeceğinden endişe ediyor. Bu konuyla ilgili çeşitli araştırmalar gerçekleştirilirken, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) de geçtiğimiz günlerde bir rapor yayınladı.

"İstihdam Görünümü 2023" başlıklı raporda, yapay zekanın şu ana kadar işgücü kalitesine etkisinin daha fazla olduğuna dikkat çekildi. Yapay zekanın işgücü piyasası üzerinde önemli bir etkiye sahip olmasının kaçınılmaz olduğu vurgulanan raporda, ancak şu ana kadar "işlerin niceliğinden çok niteliğinin etkilendiği" belirtildi. Yapay zekanın istihdama gelecekteki etkisinin henüz belirsiz olduğunu belirten OECD, bu alanda "eşi benzeri görülmemiş" bir ilerleme kaydedildiğini, bunun 'neredeyse tüm faaliyet sektörlerini ve meslekleri' etkileyeceği öngörüsünde bulundu. Yapay zekanın istihdam üzerinde olumsuz etkilerine dair "çok az kanıt" olduğu belirtilen çalışmada, olumsuz etkilerin görülmesinin de zaman alabileceğine dikkat çekildi.

Rapora göre yapay zekanın ilerlemesi "tehlikeli veya sıkıcı" olarak görülen işleri azaltabilir. Bunun da motivasyonu ve çalışma güvenliğini artıracağı öngörülüyor.

HİNTLİ CEO TOPA TUTULDU

Hindistan'da Dukaan isimli şirketin CEO'su Suumit Shah, Twitter'dan talihsiz bir açıklama yaparak tüm şimşekleri üzerine çekti. Shah, yapay zeka chatbot'u sayesinde müşteri hizmetleri ekibinin yüzde 90'ını işten çıkardıklarını duyurdu. Shah, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Zor bir durum mu? Evet. Yapmam gerekli miydi? Kesinlikle. Sonuç? Müşteriye ilk cevap verme süresi 2 saat 13 dakikadan 3 dakika 12 saniyeye düştü. Müşteri destek maliyetleri yüzde 85 düştü" dedi.

Shah'ın bu açıklaması sonrasında, bir kullanıcı işten çıkarılan kişilere yardım edilip edilmediğini sorarken, bir diğeri bunun bir işletme için doğru karar olduğunu, ancak bunun Twitter'da sunuş biçiminin yanlış olduğunu savundu. Pek çok kullanıcı ise bunun kalpsiz bir karar olduğu yorumunu yaptı.

Shah ise kâr etmek isteyen şirketlerin bunu yapmak zorunda olduğunu ve yapılan yardımları LinkedIn'den açıklayacağını duyurdu.

BİZE ULAŞIN