AB yapay zeka girişimleri için atakta
PARA YAPAY ZEKA/ ŞULE GÜNER Avrupa Birliği (AB), Yapay Zeka Yasası'nın büyük olasılıkla 2024 yılında resmileşmesinden önce ABD''deki teknoloji devlerine eskisi gibi şans vermeyeceğini, yapay zeka yarışında söz sahibi olmak istediğinin işaretlerini vermişti. Sadece dört haftalık Mistral isimli Fransız girişimi, haziranda 100 milyon euro yatırım almıştı.
OpenAI ise ABD dışındaki ilk ofisini İngiltere'de açacağını açıklamıştı. Dünyanın ilk Yapay Zeka Güvenlik Zirvesi de kasım ayında İngiltere'de düzenlecek. Zirvenin merkezinde, "Yapay zeka alanında güvenliği artırmak için organizasyonların nasıl uygun önlemler alması gerektiği" var. İngiltere'nin girişim ekosistemindeki yapay zekada yeri sağlam. Yapay zekayla ilgili güvenlik önlemleri işin şimdiye kadar merkezi bir karar alınmamış, önlemlerin alınması resmi kurumların kendisine bırakmıştı.
Peki AB bu yarışın neresinde? AB ilk kapsamlı yasasını çıkaracak ancak kendi start-up'larına yatırım yapması ve uluslararası ligde yarışabilecek unicorn'lar çıkarması lazım.
İşte bu nedenle AB'de bir "fon hareketlenmesi" yaşanıyor. Fransız Founders Future, 2024'ün sonunda 150 milyon euro fon toplamayı hedefliyor. Fonun yatırımcıları; girişimler, aile ofisleri ve bireylerden oluşuyor. Gündemlerinde öncelikle yapay zeka ve iklim değişikliği var.
Küresel VC ve şirket kurucu fon Antler ise İsveç, Norveç, Danimarka ve bu yıl gireceği Finlandiya pazarını hareketlendirecek. Antler'in de hedefi 150 milyon euro, ki 50 milyonunu topladılar bile.
AB'den bir haber daha regülasyon alanında. AB'nin ilk yapay zeka denetleme ajansı (AESIA) İspanya'da kuruldu.
*****
İntenseye'dan büyük başarı
intenseye Türkiye'den çıkan en büyük yazılım şirketlerinden biri olma yolunda ilerliyor. 300 milyon dolar değer biçilen iş güvenliği şirketi, B Serisi'nde 60 milyon dolarlık yatırım aldı. Türkiye yapay zeka pazarı açısından çok büyük bir haber bu.
Beş yıl önce Sercan Esen ve Serhat Çillidağ tarafından kurulan ve görüntü işlemede alan vardı- yarışa katılan intenseye, süreç içinde ABD'ye uzanan yolculuğunda değerlemesi üç katına çıkan çok başarılı bir girişim haline geldi. Geçen yıl Forbes'un (ABD) ilk 50 Yapay Zeka Şirketi listesine girmişti. 2021'deki Seri A'da 25 milyon dolar yatırım almıştı.
Seri B'yi yürüten Lightspeed Venture Partners, intenseye'ın yıldızını daha parlatmışa benziyor. Görüntü ve videolardan iş yerindeki güvenliği, ihlalleri tespit eden intenseye'ın referansları arasında Coca Cola ve İngiliz holding Coats bulunuyor.
*****
Müzik dünyasında GhostWriter paniği
Tiktok'taki @ghostwriter777 isimli hesap, Drake'in ardından Travis Scott ve 21 Savage'in seslerini klonlayarak Whiplash isimli yapay zeka şarkısını yayınladı.
Ghostwriter777 şu an da müzik alanındaki telif haklarını ihlal eden ve fakat en iyi rap yapay zeka şarkılarını ortaya çıkaran gizli bir hesap. Sanatçılar seslerinin klonlanmasından haklı olarak şikayetçi. Sinema sektörü daha önce davranarak bu sorunu çözmek için harekete geçti. Ancak müzikseverler ve sanatseverler bu dijital eserleri severse ve yasaklanmasını istemezse ne olacak? Bu da akıllara gelen önemli bir soru.
Keza David Guetta da yapay zekaya şarkı yaptırmış, konserlerinde çalmış ve çok iyi tepkiler aldığını söylemişti.
Dijital görseller-yaratıcılık ilişkisi de çok büyük sorun. Pek çok sanatçı en büyük text-to-image şirketlerine dava açtı. Burada da aynı soru sorulabilir: Ya insanlar bu görselleri çok seviyorsa?
Midjourney'nin gerçek ötesi ve muhteşem yorumlarını özellikle Z jenerasyonunun çok beğendiği kesin. Diğer yandan bir insanın prodüksiyonundan ayırt edilen bir yapay zeka şarkısı neden dinlenmesin?
*****
Apple, ChatGPT'nin üstünlüğünü yıkabilecek mi?
Kendi GPT'sini uzun zamandır geliştirdiğini bildiğimiz Apple'dan gelen iddialar bu yönde. Söylenene göre, 175 milyar parametreli ChatGPT 3,5 ile yarışacak olan Apple çoklu modlu AjaxGPT'si 200 milyar parametreli.
Yapay zekayla ilgili çalışmalarında emin adımlarla ilerleten Apple, Samsung'un ChatGPT'yi entegre edeceğini açıklamasının ardından GPT ile ilgili ön bilgiler vermeye başlamıştı.
ABD medyasına göre 16 kişilik farklı yapay zeka alanlarından oluşan uzmanların üzerinde çalıştığı modele, OpenAI'ın ChatGPT'ye harcadığı 100 milyon dolardan çok daha fazlası harcandı.