Gıda ve kozmetikte talebi arttı

GİRİŞ TARİHİ: 16.12.2024 GİRİŞ TARİHİ: 15:28 SON GÜNCELLEME: 17.12.2024 00:01
Son yıllarda Türkiye'de üretimi artan kudret narı, sağlık ve kozmetik sektörlerinde büyük ilgi görmeye başladı. Şifa kaynağı olarak bilinen bu tropikal meyve, üreticilere yüksek kar sağlarken, girişimcilere de yeni bir iş fırsatı sunuyor…

PARA TARIM/ MERVE YILMAZ GERGİN Kudret narı, Güney Amerika'dan Güneydoğu Asya'ya kadar çok geniş bir coğrafyada yetiştirilebilen tropikal bir meyve türü. Son yıllarda ülkemizde de birçok bölgede yetiştirilmeye başlandı. Giderek popülerleşen ve pazarı hızla büyüyen bir ürün haline gelen Kudret narının şifasını ve özelliklerini duyan pek çok çiftçi bu bitkiyi bahçelerine ekmek istiyor. Bir dönümlük araziye yaklaşık bin 500 ile 2 bin arasında tohum ekiliyor ve bu üretimden bir tondan fazla ürün elde edilebiliyor. Sıcak iklimi seven bu meyvenin sağlığa faydaları ise saymakla bitmiyor. Doğal içeriği ile özellikle mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen bu şifa kaynağının, cildi yenileme özelliği sayesinde de büyük talep görüyor. Kudret narı, hem küçük çiftçilere hem de bu ürünü büyük ölçeklerde üretmek isteyen girişimcilere cazip bir iş fırsatı sunuyor.

KOZMETİKTE DE REVAÇTA

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde üreticilik yapan Kuzey Mert Boyacıoğlu, yedi yıl önce teşhisi konulan bir hastalıktan kudret narı mucizesiyle kurtulduğunu belirtiyor. İlk başlarda 5-6 kök ekip eşe dosta da dağıttığını söyleyen Boyacıoğlu, bir sonraki sene daha fazla ekerek satışına da başladığını söylüyor. Şimdilerde ise satışlarını "Kudret Narı Mucizesi" isimli instagram adresinden yürütüyor. Küçük bir üretici olduğunu belirten Boyacıoğlu, bu işi yarım dönümlük bir alanda yaptığını, bu alandan yılda yaklaşık 500 kilogram ürün elde ettiğini vurguluyor. Kudret narı ülkemizde başta Antalya olmak üzere en çok Yalova ve Marmara Bölgesi'nde bazı yörelerde yetiştiriliyor. Bir dönümlük araziye yaklaşık bin 500 ile 2 bin arasında tohum ekildiğini belirten Boyacıoğlu, bu alandan 1 tondan fazla ürün elde edildiğini söylüyor. Verimi artırmak için kış girmeden önce ekilecek arazinin sürülmesi gerektiğini hatırlatan Boyacıoğlu, "Toprak biraz dinlendikten sonra hayvan gübresi atılıp tekrar sürülmeli. Mayıs ayı gelince de tohum ekilip, toprak dinlenmeye bırakılmalı" diyor. Ürünün pazar fiyatı hakkında da bilgi veren Boyacıoğlu, 500 gr zeytinyağlı kudret narının fiyatının ortalama 400 lira olduğunu ifade ediyor. Kudret narının gıda dışında kozmetik alanında da tercih edildiğini söyleyen Boyacıoğlu, bu yönüyle meyvenin ileriki yıllarda ekonomiye daha fazla katkı sağlayacağını söylüyor. Boyacıoğlu, piyasada hileli ürünlerin de bulunduğunu hatırlatıyor.

"ÖNEMLİ BİR İHRAÇ ÜRÜNÜ OLABİLİR"

İki buçuk dönümlük bir alanda üretim yapan Fulden Bayraktar ise İzmir'in Gölcükler ilçesinde yetiştiricilik yapıyor. Dedesinden kalan tohumlarla bu işe başlayan Bayraktar, ürünlerini 2018'den bu yana Fulsade isimli instagram adresi üzerinden pazarlıyor. Üretimlerinin her yıl bir önceki yıla göre artış gösterdiğini kaydeden Bayraktar, bu yıl da 100-150 kg arası ürün elde ettiklerinin altını çiziyor. Bayraktar, kendisini bu alanda teşvik eden en önemli faktörü şu sözlerle anlatıyor: "İnsanların bu üründen çok ciddi fayda görmesi, hastalıklarına şifa bulması bu ürünü üretmede beni teşvik etti. Özünde ilaç dediğimiz olay eskiden bitkilerdi. İlaçların etken maddelerine baktığımızda içlerinde bitkiler var ama ilaç sektörüne oluşan bağımlılık dolayısıyla sadece komplikasyonlar tedavi oluyor. Hastalığın kendisi tedavi olmuyor. Bu ancak doğal yöntemlerle yani şifalı bitkilerle mümkün olabiliyor. Her bir hastalığa doğada iyi gelen bir şifa kaynağı olduğunu fark etmek en büyük teşvik kaynağımız oldu." Kudret narı soğuk koşulları sevmiyor. Ege ve Akdeniz ikliminde rahatlıkla yetişiyor. Bayraktar'a göre en çok sevdiği şey su ve sıcak iklim. Üretim aşamasında ise diğer meyvelere göre pek bir farkı yok. Birçok toprakla buluşan tohum gibi ilgi ve emek istiyor. Bayraktar, internet üzerinden zeytinyağlı kürünü 300 gr 472 liradan satışa sunuyor. Ballı olanın fiyatı ise 400 gr 590 lira. Günümüzde internet sayesinde bilinirliğinin her geçen gün arttığına işaret eden Bayraktar, ihraç edilmesi gereken bir ürün olduğunu da vurguluyor. Meyvenin şu an hak ettiği yerde olmadığını savunan Bayraktar, ihracatının artması ve şifasından herkesin haberinin olması gerektiğini ekliyor. Pazarının oluşturulması halinde potansiyeli ve karı yüksek bir iş olacağı öngörüsünde bulunan Bayraktar, "Doğadan gelen bu şifanın kıymetli tohumlarına sahip çıkılarak korkmadan sevgiyle üretmelerini ve bu faydalı ürünü daha çok insana ulaştıracak kıymetli girişimde bulunmalarını öneririm. Fakat herkesin tükettiği bir gıda ürünü gibi de düşünemeyiz. Bilen ve faydasını görmüş, kulaktan kulağa yayılarak satışı oluyor. Bu sebeple talep eden müşteri kitlesine ulaşmak çok önemli" diyor.

"MERDİVEN ALTI ÜRETİME DİKKAT"

Üretici Özlem Giritli ise butik üretimini 250 metrekarelik bir alanda yapıyor. Atalık tohum Kudret narı meyvesi yetiştiriciliği yapan Giritli, tohumların babaannesinden kalan en az bir asırlık tohumlar olduğunu dile getiriyor. Yılda 200 kilogram ürün elde ettiğini ve ürünlerin sera olmadığını ifade eden Giritli, yerel gübrelerle ve doğal sulama yöntemleri ile yetiştirdiklerinin altını çiziyor. Bu işe babasının kronik mide ağrılarını iyileştirme çabaları ile yola çıktıklarını belirten Giritli, Aydın İncirliova'da kendi çiftliklerinden elde ettikleri zeytinyağıyla fermente ederek işe başladıklarının bilgisini veriyor. Giritli, kudret narının tam bir mide antrönörü olduğunu da söyleyerek, "İnsan sağlığı çok önemli. Maalesef günümüzde merdiven altı üretim ve umut tacirliği çok yaygın. Misyon ve vizyon olarak önceliğimiz temiz zehirsiz gıda. İçerisinde raf ömrünü uzatan hiçbir kimyasal kullanmıyoruz. Amacımız; insanları mahkum oldukları mide koruyucu haplardan uzak tutmak" diyor. Bu işin emek isteyen bir iş olduğu görüşünü de savunan Giritli, zeytinyağı ile fermente sürecinden sonra şişeleme işleminin başladığını söylüyor. Süreç toplam 40 gün. Mayıs ayında tohumlar ekiliyor, Ekim ayında ise hasadı gerçekleştiriliyor. İç piyasada şu an kudret yağı kürünün oldukça çok yerde satıldığını da sözlerine ekleyen Giritli, ürünü alacaklara ise şu tavsiyelerde bulunuyor: "Meyve üretimi nerede yapılıyor, yerli tohum mu, sera üretimi mi, fermente edildiği yağ zeytinyağı mi, zeytinyağı kaç dizem (asit) ve üretim dolum paketleme koşulları nasıl gibi soruların kişileri merdiven altı üretimlerden korur" diyor.

Kudret narının faydaları

Zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur

Diyabeti kontrol altında tutup, kan şekerini düşürür

Kansere karşı hücreleri korur

Solunum yolu rahatsızlıklarının neden olduğu semptomları hafifletir

Kan dolaşımına katkı sağlar

Kolit, gastrit ve ülser tedavisine yardımcıdır

Göz sağlığını korur

Enfeksiyon hastalıklarına karşı etkilidir

Üst solunum yolu rahatsızlıklarının belirtilerini azaltır

Saç dökülmesini önler, cilt rahatsızlıklarını giderir.

Sindirim sistemini düzenleyip, kabızlığı ve hazımsızlığı giderir

Kalp damar sağlığını destekler, kötü huylu kolesterol değerini düşürür

Kemik gelişimine katkı sağlar

Kilo vermeye yardımcı olur

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.