“Türkiye bölgenin enerji depolama üssü olabilir”

Enerji Depolama Endüstrileri Derneği (EDEDER) Başkanı Can Tokcan, 2025 yılı ilk çeyreğinde enerji depolama yatırım kararlarının hızlandığı, 2026 yılının ilk çeyreğinde ise depolama sistemlerinin devreye alındığı bir ufuk öngördüklerini söyledi.
12.12.2024 14:53 GÜNCELLEME : 13.12.2024 00:01

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yatırımcıya 35 gigavatsaat dolayında depolamalı enerji yatırımları için ön lisans verildiğini anımsatan Tokcan, 35 gigavatsaatlik depolama kapasitesinin yatırım bedelinin yaklaşık 10 milyar dolar olacağını kaydetti. Tokcan, "Bunların yüzde 100'ü yatırıma geçer mi? Bu sorunun cevabı finansa, izinlere, projenin doğru geliştirilmiş olmasına v.b birçok parametreye bağlı. Yatırımların hızlanması için yönetmeliklerin son halini alması lazım. Öte yandan finans koşullarının daha da iyileşmesi lazım" dedi.

Ankara'da basın mensuplarıyla bir araya gelen EDEDER Başkanı Tokcan ve Yönetim Kurulu Üyeleri Ramazan Kaya ve Rıfat Anıl Aydın, depolama teknolojileri ve bu alandaki gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'yi bölgenin enerji depolama üssü yapma hedefine kilitlendiklerini ifade eden Tokcan, bu hedef doğrultusunda bu yıl ilk kez 25 Aralık'ta Ankara'da "Enerjinin Geleceği ve Depolama Kongresi" düzenleyeceklerini kaydetti. Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonu ve enerji depolama sistemlerinin geliştirilmesi açısından şu anda bile çok önemli bir merkez kabul edildiğini anımsatan Tokcan, "Türkiye bu alanda lider olabilmek için gerekli tüm niteliklere sahip. Ülkemizi uzun yıllardır enerjinin farklı alanlarında 'bölgesel üs' olarak konumlama çabalarını biz batarya alanında başarabileceğimizi kuvvetle öngörüyoruz. Bu kongreyle amacımız da bu alandaki bütün paydaşları bir araya getirmek ve 'bölgesel üs' olma hedefine doğru ilerleyişi hızlandırmak" diye konuştu.

AVRUPA İÇİN PARLAYAN YILDIZ

Türkiye'nin depolamada Avrupa için parlayan bir yıldız olduğunu söyleyen Tokcan, "Çin'e yaptırımlardan dolayı Türkiye, Avrupa'da herkes için artık parlayan yıldız. Özellikle enerji alanında herkes şu anda Türkiye'ye yönelmeye çalışıyor. Böyle bir ortamda biz bunu fırsat haline getirebiliriz" ifadelerini kullandı.

Dünyada depolamanın çok yeni bir konu olduğunu belirten Tokcan, bu alanda kim hızlı aksiyon alıp yatırımlar yaparsa daha hızlı yol alacağını kaydetti. Türkiye'nin depolamalı enerji yatırımlarında hızlandığı söyleyen Tokcan, "Küresel ölçekte 150 gigavatsaatin üzerinde kurulum yapılmış durumda. Türkiye'de de yatırımlar hızlanıyor. Bunun hem yönetimi hem de geliştirilmesinin yerli şirketler tarafından yönetilmesi lazım. Sistemin üretilmesi, yazılımların geliştirilmesi, altyapı yatırımları, işletilmesi, kurulumların yapılması, bakımların yapılması, hepsinin yerli firmalar tarafından üstlenilmesi, en azından o kabiliyetin geliştirilmesi lazım. Aksi halde temelde yurt dışındaki firmaların kontrolü altında bir enerji şebekesi sorunu ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

BİZE ULAŞIN