Alırken kazandıran konut projeleri

GİRİŞ TARİHİ: 05.08.2024 GİRİŞ TARİHİ: 13:26 SON GÜNCELLEME: 05.08.2024 13:26
Maliyet artışı nedeniyle bir süredir durağan seyreden konut piyasasında yeni projeler yatırımcılara önemli fırsatlar sunuyor. Ödeme kolaylıklarıyla dikkat çeken projelerden ister oturmak, ister yatırım yapmak için ev sahibi olun.

PARA GAYRİMENKUL/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Uzun vade düşünüldüğünde gayrimenkulün en karlı yatırım aracı olduğunu, küçük birikimi olanları bile her zaman kazançlı çıkardığını artık söylemeye gerek yok. Özellikle son yıllarda konutun dışında arsanın, tarlanın, ticari gayrimenkulün, hatta zeytinlik ve hobi bahçelerinin bile kısa sürede fazlaca değerlendiğini görüyoruz. Biraz birikimi olan, eski evini ya da arabasını satanlar artık bir karış toprak ya da yeni bir ev almanın telaşına düşüyor. Özellikle deprem sonrası, güvenlik kaygısıyla kendi evini yapmak isteyenler, arsa almayı daha cazip görüyor. Bunun yanında gün geçtikçe değişen konut talepleri, inşaat firmalarının da buna göre konut üretmesine sebep oluyor. Her ne kadar sektör şu anda durağan bir dönemden geçse de, markalı konut üreticileri elini taşın altına koyarak, 2024 sonuna kadar bitirmeyi planladıkları projeleri satışa sunmaya hazırlanıyor. Deprem nedeniyle kentsel dönüşümün de hızlandığı şu günlerde, özellikle büyük şehirlerde yükselen konut projeleri, halen ev almak isteyenler için cazip fırsatlar sunuyor. Özellikle inovatif projelerler farklılık yaratmaya çalışan ve güvenliği ön planda tutan firmalar, modüler yapıda çelik konstrüksiyonlu evler bile üretmeye başladılar. Krediye ulaşmanın zor olduğu şu dönemde konut firmalarının kendi içerisinde başlatmış oldukları kampanya ve faiz indirimleri, yatırımcıların gayrimenkule yönelmesini teşvik ediyor. Kimi gayrimenkul uzmanı, fiyatların reel piyasaya ulaşması için bir miktar daha beklenilmesi gerektiğini söylese de, kimine göreyse konut almanın şimdi tam zamanı. Biz de hem emlak uzmanlarına, hem sektörün sivil toplum kuruluşlarına, hem de inşaat şirketlerine 2024 yılının gayrimenkul yatırımı açısından uygun olup olmadığını sorduk. Kısa vadede yatırımcısına kazandırması muhtemel olan projeleri ve bunların ödeme seçeneklerini tek tek inceledik.

BURSA'NIN EN NEZİH LOKASYONUNDA (REKLAM)

Özdilek Holding bünyesinde yer alan Orange İnşaat, konut projelerine bir yenisini daha ekliyor. Bursa'nın nezih semtlerinden biri olan Balat'ta hayata geçirdiği yeni projesi Orange City Balat ile doğanın içinde huzurlu ve modern bir yaşamı başlatıyor. Yüksek prestijli konut projesinin ötesinde yeni bir yaşam tarzı sunan Orange City Balat, Özdilek Holding'in yarım asrı aşkın tecrübesiyle yeni fikirleri, doğanın tüm renkleriyle harmanlıyor. Modern yaşamın tüm ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanan proje, Balat Atatürk Ormanı'nın tam karşısında konumlanıyor. Ayrıca kültür, sanat, alışveriş ve eğlence merkezleriyle şehrin başlangıç noktasında yer alıyor. Orange City Balat'ta, modern mimariyle dizayn edilmiş, akıllı ev sistemleriyle donatılmış geniş ve ferah daireler, konforu ve teknolojiyi birleştirerek yaşamı kolaylaştırıyor. Proje, deprem yönetmeliğine uygun olarak son teknolojiyle tasarlanmış. Tüm taleplerin dikkate alınarak tasarlandığı projede, çeşitli büyüklükte ve özellikte farklı konut tipleri var. Son teknolojiyle tasarlanan daireler, güvenli bir yaşam sunuyor. Bir ailenin konforlu ve mutlu bir şekilde yaşayacağı nitelikli iç mekânların yanı sıra sosyal alanlarıyla da yaşama değer katıyor. Ayrıca proje sosyal donatılarıyla da dikkat çekiyor. İstanbul'a hem deniz hem de kara yoluyla yakınlığı, Anadolu'yu Marmara'ya bağlayan hızlı tren güzergahı ile metro istasyonlarına kolay erişimi, otobana, şehir hastanesine ve üniversiteye yakın konumu sayesinde, kentin önemli noktalarına ulaşımda zamandan tasarruf ettiriyor. Mudanya'ya olan yakınlığıyla da deniz kenarında bir gezintinin tadını çıkarmanın ayrıcalığını sunuyor.

BODRUM'UN 'MAGİA' PROJESİ (REKLAM)

Gerçekleştirmiş olduğu tüm projelerde, ezber bozan, yenilikçi ve özgür yaklaşımlar sunan Shelton, önce kişilerin hayatına mutluluk katmayı amaçlıyor. Her detayı konforla süslenmiş projelerinde lüksü bir tercih ya da sunulan bir ayrıcalık olmaktan çıkaran Shelton, bunu bir yaşam tarzı haline getiriyor. Çevre dostu yapıları ile doğaya saygısını koruyor ve doğayı projelerine en güzel şekilde ortak ediyor. Shelton; doğanın gücünü lüks, teknoloji ve işlevsellikle harmanlayarak nitelikli inşaat projeleri hayata geçiriyor. Firma, inşaat projelerinin yanı sıra Masserati, Caressaart, Mont Blanc, Pilevneli Gallery gibi önde gelen markalarla gerçekleştirdiği iş birlikleri ve özel etkinliklerle de adından söz ettiriyor. Shelton; Ankara'da tamamladığı iki villa projesinin ardından projelerini Bodrum'da devam ettirirken, Shelton Magia'da yapımı devam eden villa projesiyle Adabükü'nün çehresini değiştirmeyi amaçlıyor. Bodrum Adabükü'nde yer alan ve 30 bin metrekare alan üzerinde 104 villadan oluşan Shelton Magia projesi, 3+1 ve 140 metrekare büyüklüğünde, her biri müstakil bahçe alanlarına sahip ve özel otopark alanlarından oluşuyor. Shelton Magia, 7/24 güvenlik, basketbol, voleybol, tenis alanları, çocuk oyun parkuru, sinema odası ve açık yüzme havuzu gibi olanaklarla ev sahiplerine eşsiz bir konfor sunuyor. Flamingo kuş cennetine sadece bir dakika uzaklıkta konuma sahip Shelton Magia'da, havaalanı transfer hizmeti, projeye özel plaj imkânı, misafir villası ile Bodrum koylarına ve plajlarına kolaylarına ulaşılabilen ve sadece Shelton Magia'ya ait özel hız teknesi gibi çok sayıda lüks ayrıcalıklar bulunuyor. Bununla birlikte proje içerisinde sağlık noktası, kafe ve bakery yer alıyor.

METREKARE BAZLI AVM YATIRIMI (REKLAM)

İnşaat, gayrimenkul geliştirme, mimarlık ve emlak gibi alanlarda faaliyet gösteren View Yapı, geliştirdiği projelerle adından söz ettirmeye devam ediyor. AVM alanında yenilikçi bir satış modeli geliştiren şirket, 323 ofis, 267 rezidans ve 27 bin metrekarelik AVM alanından oluşan Metafor Ankara projesiyle, sadece büyük yatırımcının değil, küçük ve orta ölçekli yatırımcıların da ticari gayrimenkul yatırımının avantajlarından faydalanması adına metrekare bazlı AVM yatırımını alıcılara sunuyor. Kiralama, tahsilat ve işletme süreçleri ise profesyonel bir ekip tarafından merkezî olarak yönetilirken, AVM karması ve AVM işletmeciliği için güçlü bir altyapı sunan bu model ile yatırımcılar hem metrekare değer artışından hem de düzenli kira getirisinden kazanç sağlıyorlar. View Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ali İmran Bozdoğan, gayrimenkul yatırım fonları düzenlemesi ve proje gayrimenkul yatırım fonlarının sağladığı güvenli yatırım altyapısının yeni gayrimenkul projelerinin önünü açacağına ve sektöre can suyu olacağına dikkat çekiyor. Bozdoğan, "Resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme ile gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) proje gayrimenkul yatırım fonu modeli ile yeni gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önü açıldı. Gayrimenkul yatırım fonları ve proje gayrimenkul yatırım fonlarına yönelik gerçekleşen bu önemli gelişmenin gayrimenkullerin menkulleşmesi ve erişilebilir hale gelmesinde kritik öneme sahip olduğuna inanıyoruz. View Yapı olarak gayrimenkul yatırım fonlarını stratejimizin önemli bir parçası olarak görüyor; bu konuda uzun süredir global ve yerel çalışmalarla süreçleri takip ediyoruz" diye konuşuyor.

SİNCAN'A 1.5 MİLYAR LİRALIK TİCARİ ÜS (REKLAM)

Otomotiv sektöründe önemli bir yer edinen Ankara, şimdi de Sincan'da hayata geçen Vega Otonomi ile sektörün kalbinin attığı kent oluyor. Ankara'nın en büyük ilçelerinden Sincan'da, Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği (SİMAS) ve NATA Holding tarafından hayata geçirilen ve resmi açılışı yakında gerçekleştirilecek olan Vega Otonomi'de faaliyet başladı. Otomotiv sektörünü kurumsal bir yapıya dönüştüren ve modern tesislerde güvenli bir şekilde alışveriş yapma imkânına kavuşturan Vega Otonomi, 1.5 milyar liralık bir yatırımla hayata geçirildi. Bölgenin en büyük yatırımlarından biri olan Vega Otonomi'nin, yaklaşık bin kişilik istihdam sağlaması, hatta sanayi bölgesi olan Sincan'da otomotiv sektörüne bağlı yan sektörler de düşünüldüğünde 5 bin kişilik bir ek istihdamla yaklaşık 6 bin kişiye iş olanağı sağlaması, bununla birlikte bölge kalkınmasında da önemli bir rol üstlenmesi bekleniyor. Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği (SİMAS) Başkanı da olan Vega Otonomi Başkanı Gökhan Çalışkan; "Kent içerisinde modern mimariyle hayata geçirilen oto galeri siteleri bölgenin sadece sosyal hayatına değil ticari hayatına da büyük katkılar sağlıyor. Şimdi Sincan'da bu değişimi yaşayacak. Bölgemiz hızlı sanayileşme sürecini sürdürürken böyle kusursuz planlanan bir merkezin hayata geçmesi Ankara'mıza önemli bir katma değer sağlayacak" diyor. Tüketicinin tüm ihtiyaçlarını aynı çatı altında karşılayabileceğini yineleyen Çalışkan; "Çok yönlü bir yaşam merkezi kurguladık ve hayata geçirdik. 151 adet showroom ve 57 adet ofis katı yanında banka, noter, ekspertiz merkezi, ihale merkezi, sigorta şirketleri, avukatlık ve hukuk büroları, araç kuaförü, araç fotoğraf stüdyoları, danışmanlık merkezleri gibi yan hizmet birimleri yer alıyor. Bununla birlikte ziyaretçiler, temel ve sosyal ihtiyaçlarına da cevap verecek kafe, restoran, dinlenme alanları gibi pek çok donatılara da erişebilecekler" şeklinde konuşuyor.

KOLAY ÖDEME SEÇENEKLERİ İLE FARKLI

Gayrimenkul yatırım ve geliştirme sektörünün önde gelen şirketlerinden Tahincioğlu; Nidapark Ataşehir, Nidapark Çankaya, Nidapark Çengelköy projelerinden ev almak isteyenlere birbirinden avantajlı ödeme seçenekleri sunuyor. Kısa süre geçerli olacak ve stoklarla sınırlı kampanyalara göre, dileyenler peşin alımlarda yüzde 30 indirim avantajından yararlanıyor, dileyenler 24 ay vade ve 0 faiz seçeneği ile istediği eve hiç peşinat ödemeden sahip oluyor. Aylık taksitlerinin daha düşük olmasını isteyenlere ise Tahincioğlu bünyesinde 1.99 faizle 48 ay vade imkânı sunuluyor. Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu; içinde bulunduğumuz dönemin ev almak için çok uygun bir zaman olduğunu belirterek, "Son birkaç yılda yüksek kur ve yüksek enflasyona paralel olarak artan konut maliyetleri konut arzının azalmasına neden oldu. Azalan satışlar nedeniyle düşük giden üretimin fiyatlar üzerinde olumsuz etkileri henüz çok fazla hissedilmiyor olsa da bu durumun, konut talebinin artmasıyla birlikte fiyatların hızla yükselmesine neden olacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle özellikle oturum amaçlı konut almak için en uygun zamanda olduğumuzu düşünüyorum" diye konuşuyor. Öte yandan kira artış oranlarındaki yüzde 25 sınırlamasının 1 Temmuz itibariyle kaldırıldığını hatırlatan Tahincioğlu, "Bu da yatırım amaçlı alınan konutlara olan talebi tekrar canlandıracaktır. Biz de böyle bir dönemde konuta erişimi kolaylaştırmak için Nidapark Ataşehir, Nidapark Çankaya, Nidapark Çengelköy projelerinde, kaçırılmayacak bir kampanyalar paketi hazırladık. Yatırımlarını hızlıca konuta aktarmak, peşin ödemeyle bir ev sahibi olmak isteyenlere yüzde 30'luk büyük bir indirim yapıyoruz" diye ekliyor.

BAHÇEŞEHİR'DE İKİ VİLLA PROJESİ

Gayrimenkul sektörünün Türkiye'nin ekonomik dinamikleri içerisinde önemli bir rol oynadıklarını ve birçok farklı sektörü etkilediğini söyleyen Reportage Türkiye Ceo'su Kemal Alamo, bu sebeple inşaat sektöründe stratejik adımlar atılması gerektiğine değiniyor. "Biz içinde bulunduğumuz dönemde kullanıcıları konut alımına yönelmelerini öneriyoruz, çünkü önümüzdeki dönemde gayrimenkul piyasasında fiyatların yükselmeye devam edeceği öngörülmektedir. Büyük şehirlerde 2024 yılı sonuna kadar düşmeyeceğini düşünüyoruz. O nedenle şu anda gayrimenkul alımı için uygun dönem olduğunu söyleyebiliriz" diyen Alamo, sektörün genel tablosuna rağmen Reportage Türkiye olarak Bahçeşehir'de iki villa projesi hayata geçirdiklerini söylüyor. Alamo, proje hakkında ise şu detayları veriyor: "Firmamız, güçlü sermaye yapısı ve global gücü ile Türkiye'deki gayrimenkul geliştirme alanında hızlı bir ivme kazanmıştır. Doğru lokasyonlarda hayata geçirdiğimiz marka projelerle sektörde profesyonelliğimizi ortaya koyuyoruz. 232 adet sıra villadan oluşan Sylvana İstanbul ve 177 adet sıra villadan oluşan Afra Park İstanbul Bahçeşehir projelerimizin satışları devam ediyor. Projelerimizin lansman sürecinden itibaren yükselen satış ivmesi, ulaşılabilir lüks stratejimizin bir sonucudur."

"YATIRIMCI PROFİLİ DEĞİŞTİ"

2024 Temmuz ayının 2023'e kıyasla daha durgun geçtiğini söyleyen Emlakjet CEO'su Tolga İdikat, konut kredisine erişimde zorluğun, enflasyon ve ekonomik belirsizlikten dolayı satış adetlerinde bir gerileme yaşandığına ve konut fiyatlarının arttığına dikkat çekiyor. "Temmuz 2024'te Türkiye genelinde satılık konut fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 43 arttığını görüyoruz. Konut satışlarına baktığımızda ise Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.7 azalarak 545 bin 74 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Son dönemde yatırımcı profili de önemli bir değişim gösteriyor. Daha önce sadece konut yatırımına odaklanan yatırımcılar, artık arsa, tarla ve bahçe gibi alternatif yatırım seçeneklerine de yönelmeye başladı" diyen İdikat, diğer gayrimenkul uzmanları gibi arsa yatırımlarının son yıllarda ön planda olduğuna vurgu yapıyor. Mevcut piyasa koşullarında, en karlı yatırımın, bireylerin ihtiyaçlarına ve yatırım stratejilerine bağlı olarak değiştiğine dikkat çeken İdikat, özellikle büyük şehirlerin çevresinde ve gelişmekte olan bölgelerde arsa ve tarla yatırımlarının, gelecekte değer kazanma olasılığının yüksek seçenekler arasında yer aldığını söylüyor. İdikat, genel olarak konut piyasasına ilişkin şu değerlendirmeyi yapıyor: "Son bir yıla baktığımızda, Türkiye genelinde arsa fiyatlarının yüzde 63, tarla fiyatlarının yüzde 54, ticari gayrimenkul fiyatlarının yüzde 44 ve konut fiyatlarının yüzde 43 arttığını gözlemliyoruz. 2024 Temmuz ayı itibarıyla, Türkiye genelinde satılık konut fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 43 arttı. Bu artış, büyük şehirlerde daha belirgin oldu. İstanbul'da satılık konut fiyatları yüzde 43, Ankara'da yüzde 47 ve İzmir'de yüzde 44 oranında yükseldi. Ancak Merkez Bankası'nın son yayınladığı konut fiyat endeksine baktığımızda, endeksin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 45 arttığını, ancak aynı dönemde reel olarak yüzde 14.9 azaldığını görüyoruz."

Ali İmran BOZDOĞAN / View Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

"İnovatif yatırım yöntemlerini odağımıza alacağız"

Gayrimenkul yatırımcılarının bu yenilikçi yatırım modelleri ile tanışmasına öncülük ediyor olduğumuzdan ötürü bu gelişmelerin sektörümüze katacağı değerin farkındayız. Önümüzdeki dönemdeki yeni projelerimiz ve yatırımlarımız için de bu inovatif yatırım yöntemlerini odağımıza alacağız. Gayrimenkul yatırımcılığının; proje gayrimenkul yatırım fonu gibi otoritelerce düzenlenmiş, uçtan uca yapılandırılmış ve denetlenebilir bir bağlama oturması proje geliştiricileri de yatırımcıları da yeni gayrimenkul yatırımı yapmaya teşvik edecektir. Sektör dinamizmine katkı sunacağına inandığımız bu gelişme ile daha fazla gayrimenkul projesinin önünün açılacağına ve daha fazla yatırımcının gayrimenkul yatırımının avantajlarından faydalanacağına inanıyoruz. Yeni gelişmelerin tüm sektör için hayırlı olmasını diliyoruz.

Neşecan ÇEKİCİ / GYODER (Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği) Başkanı

"Türkiye konut piyasası Avrupa'da en büyük pazar"

Türkiye'nin yaklaşık olarak yılda 800-900 bin konut üretmeye ihtiyacı var. Şu anda sadece 500-600 bin adet üretiliyor, ancak bu üretim ihtiyacı karşılayamıyor. Ayrıca, deprem riski altındaki İstanbul'da, beş yıl içinde dönüştürülmesi gereken 1.5 milyon konut bulunuyor. Bunların 600 bini öncelikli durumda. Ciddi bir bütünleşik konut politikası, acil kodu ile Türkiye'nin gündeminde üst sıralarda yer almalıdır. Türkiye'de 2023 yılında, bir önceki yıla göre yüzde 17.5 azalış ile 1.22 milyon konut satışı gerçekleşti. 2024 Ocak-Haziran dönemine bakıldığında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3.7 azalışla 545 bin 074 konut satışı gerçekleştiği görülmekte. Türkiye konut piyasası son dönemde yaşanan tıkanıklığa rağmen Avrupa'da en büyük pazar. OECD ülkeleri arasında da Amerika'dan sonra ikinci sırada. Türkiye'de her sene 600 bin kişi evlenirken, 180 bin kişi boşanıyor. 100 bini aşkın gurbetçinin ve yabancı vatandaşların ev talebi oluyor. Öte yandan Türkiye'de yalnız yaşayanların sayısı 5 milyona çıktı. Gayrimenkul sektörü bankacılık sistemine bağlı bir sektör durumunda, finansa erişim çok sınırlı. Konuta talep canlı ama fiyatlanan arz ile mevcut talep bir türlü buluşamıyor. Arz yönlü ciddi bir konut krizi kapıda. Çözüm yollarından biri de Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu (PGYF). Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), yeni düzenlemesiyle artık gayrimenkul yatırım fonlarının (GYF) kendilerinin veya başkalarının geliştirdiği projelere yatırım yapmasının önü açıldı. Gayrimenkulün menkulleştirilerek likidasyonun artırılmasında önemli rol oynayan GYF'ler önümüzdeki yıllarda daralan gayrimenkul sektörünün tekrar canlanması için önemli bir rol oynayacak. Özellikle proje gayrimenkul yatırım fonlarının kentsel dönüşüm ile konut üretimine katkı sağlayacağını beklemekteyiz.

Erden TİMUR / NEF Yönetim Kurulu Başkanı

"Son iki yılda 3.5 milyon metrekareden fazla arsa sattık"

2023 yılında konut dışı arsa ve tarla el değiştiren gayrimenkul oranı yaklaşık yüzde 60 oldu. 2023 yılında konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 17.5 azaldı. 2024 Haziran ayında ise konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.2 azalarak 79 bin 313 olarak gerçekleşti. Mevcut şartlarda pandemideki tedarik zinciri krizi ve sonraki dönemde yüksek enflasyon ile sürekli artan inşaat maliyetleri konut arzını kısmaya devam ediyor. Konut talebindeki motivasyon satın alma noktasında yatırım odağında ilerliyor, zira C1C2 sosyo ekonomik gruba sahip kesimin barınma ihtiyacı ancak kiralık ev olarak karşılanabiliyor. Konutta yatırım odaklı talep, tamamen doğru lokasyonda, doğru mühendislikle yapılmış projelere yönelmiş ve daha seçici davranırken, barınma için ulaşılabilir bir çözüm arsa alarak kademeli ev sahibi olmak şeklinde gelişiyor. Arsa, geçtiğimiz yıl yatırımcısına konuttan, altından, dövizden ve borsadan daha fazla kazandırdı. 2024'te de arsanın yıldızının parlamaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Nef olarak son iki yılda 3.5 milyon metrekarenin üzerinde arsa satışı gerçekleştirdik. 32 olan bayi sayımızı ilk çeyreğe kadar 60'a çıkaracağız. Yine Nef Arsa tarafında müşteri sayısını ikiye katlama hedefimiz var. Öte yandan altı hazır konut projemiz var. Onlar için de faizlerin düşmesini, ortamın daha elverişli hale gelmesini bekliyoruz. Bu projeler İstanbul, İzmir ve Bodrum'da. Bununla birlikte yurtdışı yatırımlarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz.

Cüneyt Gazi KOÇAK / Arsago Yönetim Kurulu Başkanı

"İstanbul ve Çanakkale'de yüzde 2000'e varan değer artışı sağladık"

Tüketici artık hem güvenli bir yatırım aracı hem de hızla prim yapma potansiyeli nedeniyle arsa ve tarla yatırımlarına yöneliyor. Kazanç açısından bakarsak, son bir yılda Zingat verilerine göre arsa ortalama yüzde 200 civarında bir kazanç getirisi sunarken konutta bu oran yüzde 86'da, gram altında yüzde 78'de, euroda yüzde 63'de, dolarda ise yüzde 58 oranında kaldı. Kazanç oranlarına Arsago açısından baktığımızda ise; son birkaç yılda özellikle İstanbul ve Çanakkale projelerinde yüzde 800 ile yüzde 2000 arasında değer artışı sağladık. Geçtiğimiz yılla bir kıyaslama yapıldığında ise, Çanakkale'de yüzde 400, Kıbrıs projelerinde ise yüzde 532 oranında bir değer artışı gerçekleştirdik. Türkiye, gayrimenkul piyasası sadece 2023'te yüzde 17 küçülme yaşadı. Bunun en önemli etkenleri arasında; on yıl önce ortalama yüzde 1'in altında olan konut kredi faizlerinin yükselişi nedeniyle tüketici krediye ulaşım sağlayamadı. Bu nedenle geçtiğimiz yıl toplam satışın yüzde 41.56'sı konut, yüzde 58.44'ü konut dışı satış olarak gerçekleşti ve bu rakam rekor olarak kayıtlara geçti. İnşaat maliyetleri yıllık yüzde 70, son sekiz senede ise yüzde 1400 artmış durumda. Enflasyonist ortam ve KMH etkisi nedeniyle nakitte kalmayı tercih eden tüketici konut yerine çok daha hızlı kazanç sağlayacağı risksiz ve güven duyacağı yatırım argümanlarına yöneliyor.

Bülent ÖZTÜRK / arsaVev Yönetim Kurulu Başkanı

"En karlı yatırım arsa, bu trend devam edecek"

Son dönemde gayrimenkul yatırımında yön konuttan arsaya doğru yöneldi. Bunun birkaç majör nedeni var. Birincisi, konut maliyetlerinin çok yükselmesi ve krediye erişimin imkânsız hale gelmesi nedeniyle yatırımcının konut yatırımı yapmakta zorlanması oldu. İkincisi pandemi sonrası hayat ezberlerimizin değişmesi, uzaktan ya da hibrit çalışma modellerinin yaygınlaşması ve doğada yaşama isteği. Üçüncüsü, son dönemde yaşadığımız yıkıcı depremler sonrasında, kısa katlı, güvenilir binaların tercih edilmesi. Dördüncüsü ise arsa yatırımının konut yatırımına oranla getirisinin misliyle fazla olması. Gayrimenkul piyasasındaki fiyat artış trendi ve ekonomik konjonktürdeki kötü gidişat nedeniyle konut sahibi olmak çok zorlaştı. Konut, ikamesi olmayan temel bir ihtiyaç olmakla birlikte her ailenin barınmaya ihtiyacı ve hakkı vardır. Konut satın alarak ev sahibi olmak zorlaşınca, barınma ihtiyacı, insanları arsa alma ve üzerine ev yapma çözümüne yöneltti. Şu dönemde en karlı yatırım arsa ve bu ivme yükselerek devam edecek. arsaVev olarak misyonumuz sunduğumuz modellerle yatırımcılarımızı uygun maliyetlerle ev ya da evin ilk basamağı olan arsa sahibi yapmak. Bu çerçevede projelerimizle bu soruna çözüm bulabilmeyi hedefliyoruz. Artan inşaat, arsa ve finansman maliyetleri nedeniyle birinci el konuttaki fiyat artışları çok yüksek seviyede seyrettiği için doğal olarak bu ikinci el konutlara da yansıyor ve tüm konut fiyatları yükseliyor. Fiyatlarındaki bu artışın piyasa konjonktüründen değil tamamen maliyet nedeniyle ilgili olduğunu düşünüyorum.

Dara ALTUNYAY / The Best Invest CEO'su

"Balkanlar, gözde lokasyon"

Yurtiçindeki konut hareketliliğinin yanı sıra Türk gayrimenkul yatırımcısının yurt dışına yönelik ilgisinin de artacağını düşünüyorum. Dubai'de, 2023 yılı sonunda yabancılara 100 milyar doların üzerinde gayrimenkul satışı yapıldı. Aynı şekilde geçtiğimiz yıl 10 bin konutun satıldığı KKTC'de gayrimenkul piyasası toplamda 400 milyon Sterlin'i buluyor. Karadağ başta olmak üzere Balkanlar'da Türk yatırımcısının gözde lokasyonları arasında bunuyor. Tüm bunları göz önüne aldığımızda yatırımcının gayrimenkule olan ilgisinin devam edeceğini ve yatırımcısına kazandırmayı sürdüreceğini düşünüyorum.

Mustafa Hakan ÖZELMACIKLI / Altın Emlak Firma Sahibi

"Arsa ve araziye ilgi devam ediyor"

Gayrimenkul piyasalarında gerçek bir alım fırsatı döneminde olduğumuzu düşünüyorum. Özellikle mevcut durumda ikinci gayrimenkuller ve müteahhitler tarafından tamamlanmış konutlarda ciddi bir alım fırsatı var. Son açıklanan endekse göre inşaat maliyetleri yüzde 73 seviyelerinde artarken konut fiyatlarındaki artışlar enflasyon seviyesinin altında kaldı. Bu kapsamda yeni üretilecek konut fiyatların daha yüksek olacağı kanaatindeyim. Kiralama tarafında ise ciddi bir barınma krizi eşiğindeyiz. Kiralık daire sayısı üç aya göre yüzde 50 azalmış iken, fiyatlar son iki ayda tekrar yükselişe geçti. Kira bedellerindeki artış enflasyon seviyesinde devam edecek gibi duruyor. Lakin barınma önümüzdeki aylarda en önemli problem olmaya devam edecek. Arsa ve arazide tüketici ilgisi ise devam ediyor. Yeni ev alamayan vatandaş en azından bir arsa alıp, ilerde üzerine müstakil bir ev yapmayı hayal ediyor. Yâda imarsız bile olsa, yolu olan tarlasına bir tiny house koymayı değerlendiriyor. Konuta erişim özellikle yeni yapılarda da o kadar erişilemez seviyelere çıktı ki, vatandaşlar en azından mevcut bütçeleri ile arsa ve arazi türündeki yatırım alternatiflerini değerlendirmek istiyorlar.

Özak GYO'dan Göktürk'e üçüncü proje

Özak Göktürk ve Özak Doa projeleri ile doğa ile iç içe, ormana komşu bir yaşam sunan Özak GYO, '5 Duyu 1 Yaşam' fikriyle şekillendirdiği projesinde ev sahiplerine; manzarayı görerek, iyi hissederek, inzivaya çekilmeden hayatı tadarak, doğayı dinleyip toprağı koklayabilecekleri bir yaşam sunuyor. Şirket, Göktürk'te inşaatına başladığı 3. projesi Özak Duyu'nun satışına başladı. Lansman öncesine özel indirimler ve 12 ay vade fırsatı ile satışa sunuluyor. Yaklaşık 12 bin metrekare arazi üzerinde yer alan Özak Duyu projesi, 141 ünite, yatay mimari ile oluşturuldu. Projede 1+1'den 4,5+1'e kadar farklı daire modelleri mevcut.

Artaş, altı projeyi bu yıl bitirecek

Avrupa Konutları markasıyla hayata geçirdiği projelerde konut alıcılarından büyük ilgi gören Artaş Holding, 821 bin metrekare büyüklüğe sahip 6 projesini 2024 yılı içerisinde teslim ediyor. Avrupa Konutları Saklıvadi, Avrupa Konutları Esentepe, Artaş Ticaret ve Sanayi Merkezi, Avrupa Residence Yamanevler, Avrupa Konutları Ata ve Avrupa Konutları Yenimahalle projelerinin teslimlerini yılsonuna kadar yapmayı hedefliyor. Şirket, Avrupa Konutları projelerinde bugüne kadar 40 bine yakın konutu tamamladı. Avrupa Konutları Saklıvadi 23 bin 800 m2 arsa üzerinde yer alıyor. Projede 1+1'den 3+1'e 227 konut bulunuyor. Belgrad Ormanı'na komşu konumuyla öne çıkan ve yüzme havuzu, sauna, spor tesisi gibi detayların yer aldığı Avrupa Konutları Saklıvadi, ferah tasarıma sahip konutlarıyla eşsiz bir yaşamın kapılarını aralıyor. Diğer bir projesi olan Anadolu Yakası'nda değeri her geçen gün yükselen Kartal'da 39 bin 500 metrekare arsada inşa edilen Avrupa Konutları Esentepe'de, 1+1'le 4+1 arasında değişen 865 konut, İstanbul Avcılar'da 60 bin metrekare alanda konumlandırılan Artaş Sanayi ve Ticaret Merkezi projesinde ise 301 bağımsız birim bulunuyor. Avrupa Konutları Yenimahalle'de projesinde ise 1+1'den 4+1'e varan 754 konut sahipleriyle buluşacak. 49 bin metrekarelik arsa üzerinde konumlandırılan projede tüm ihtiyaçlara yanıt verecek sosyal donatı alanları yer alıyor. 30 bin metrekarelik arsa üzerinde hayata geçirilen Avrupa Konutları Ata projesinde ise 1+1'den 4+1'e kadar tüm ihtiyaçlara yanıt verecek konut alternatifleri bulunuyor. Anadolu Yakası'nın gözde lokasyonlarından Ümraniye Yamanevler aksında 13 bin metrekarelik arsa alanında konumlandırılan Avrupa Residence Yamanevler projesinde de 1+1'le 3+1 arasında değişen 343 daire bulunuyor. İstanbul'un gözde konumlarında yükselen bu üç projede teslimler 2024 yılı içerisinde gerçekleştirilecek.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.