Hem yaşam hem de yatırım için ideal

GİRİŞ TARİHİ: 21.06.2024 GİRİŞ TARİHİ: 13:09 SON GÜNCELLEME: 24.06.2024 00:01
Kaz Dağları’ndan gelen oksijeni, termal su kaynakları, uzun sahil şeridi ve ulaşım kolaylığı ile “özel” bir yöre olan Güre, hem gayrimenkul yatırımcılarının hem de kendine yeni bir hayat kurmak isteyenlerin ilgi odağında. Otel yatırımlarının da arttığı yörede, konut ve arsa fiyatları yükseliyor…

PARA GAYRİMENKUL/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Balıkesir, büyük şehirlerden en çok göç alan illerin başında geliyor. Sebebi ne derseniz, saymakla bitmez. Havası, doğal güzellikleri, körfezi, tarihi dokusu ve hem Ege hem de Marmara Bölgesi'ne olan ayrıcalıklı konumu, bu şehri en popüler illerden biri kılıyor. Özellikle ilçelere bağlı bazı yöreler var ki, gerek gayrimenkul yatırımcılarının, gerekse kendilerine yeni bir hayat kurmak isteyenlerin en çok rağbet gösterdikleri yerlerin başında geliyor. Bu ilgi gören yörelerden bazıları; Yenice, Zeytinli, Akçay, Bademli, Ilıca ve Sarıkız… Ama biz en az bunlar kadar gözde, hatta son dönemde yıldızı çok daha fazla parlayan Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı, önceleri belde iken 2014 yılında mahalle statüsü kazanan Güre'den bahsedeceğiz.

Edremit Körfezi'nde Akçay ve Altınoluk mahallerinin ortasında yer alan Güre, 11 kilometrelik uzun sahil şeridi, Kaz Dağları ve termal su kaynakları ile popüler olmaya başladı. Çok geniş bir yelpazede tatil aktivitelerinin yapılmasına elverişli bir lokasyona sahip olan Güre, bu avantajlarının doğal sonucu olarak özellikle müstakil yapılaşmanın ciddi anlamda hız kazandığı bir mahalle oldu. Yörede butik oteller çoğalırken, termal su kaynakları ile öne çıkan otelleriyle de dikkat çekmeye başladı. Bu da sağlık turizminin bu bölgede gelişim gösterdiğine işaret ediyor. Güre, Cumhuriyet Mahallesi ve Güre Merkez olarak düşünüldüğünde, Merkez bloğunda ağırlıklı olarak iki kat konut, nadiren termal turizm alanında kalan yapılaşma şartlarına sahip arsalar, sahil bloğunda ise iki kat konutlu imarlı arsalar bulunuyor. Tabii bölge Kaz Dağları'nın eteğinde konumlandığı için sit alanında kalan noktalar da bulunuyor. Buna karşılık, şu anda bu bölgede inanılmaz bir konut yapılaşması göze çarpıyor. Bölgede hızla villa tipi müstakil olan toplu projeler inşa ediliyor. Bölgenin girişinden itibaren bu inşaat yoğunluğunu görmeniz mümkün. Güre'deki satılık konut fiyatları sahil, iç kısım ve Kaz Dağları'na yakınlığına göre farklılık gösteriyor. Arsa fiyatlarında da durum aynı. Gayrimenkul uzmanlarına göre, bölgedeki konut satışları son dönemde yüzde 65 civarında artış gösterdi.

İSTANBULLULAR RAĞBET GÖSTERİYOR

Altın Emlak Firma Sahibi Mustafa Hakan Özelmacıklı, Güre'de satılık konutların metrekaresinin 1000 lira ile 30 bin lira arasında değişiklik gösterdiğini söylerken, fiyatların 8 milyon lira bandında olduğuna vurgu yapıyor. Bölgeden ev almak isteyenler, başta dönemsel olarak yaşamayı tercih ediyor ancak sonrasında tümüyle Güre'ye yerleşebiliyor. Özelmacıklı; "Satılık ilanların bir kısmını zeytinlikler oluşturuyor. Metrekare fiyatları ortalama 2 bin lira seviyesinde diyebiliriz. Konut imarlı yerlerde metrekare fiyatları 10 bin lira ve üzerinde. İmar yoğunluğuna göre değişiyor. Bir de villa imarlı arsalar bulunuyor. Bunlar 15 bin lira ve üzerinde metrekare birim değerlerine sahip. Güre'nin kaplıcalarıyla ünlü olmasından dolayı yeni otel ve bungalov projeleri de çok fazla. İstanbul'dan bölgeye yerleşim oldukça artmış durumda" diyor.

KAZ DAĞLARI ETEKLERİ DAHA DEĞERLİ

Son bir yılda fiyatlarda yüzde 60 seviyesinde yükselme olduğunu söyleyen Özelmacıklı; "Güre, kaplıcalarıyla ünlü bir lokasyon. Bir zamanlar aşk tanrıçası Afrodit'in de bu sularda yıkandığına inanılıyor. Kaplıcanın orijinal bölümleri ilkçağ Roma hamamı özellikleri taşıyor. Güre'ye gitmek için tek neden kaplıcaları değil elbette. Çevresinde birçok doğal ve tarihi güzelliği bulunuyor. Güre'deki en değerli bölgeler; Cumhuriyet bölümü ve İzmir Çanakkale yolu altı. Buralar yolun üstüne göre yani kuzeye göre daha değerli diyebiliriz. Kaz Dağları etekleri özellikle tercih edilen bir bölge. Bu nedenle tercih ediliyor" diye konuşuyor.

Güre, Kaz Dağları eteğinde olduğu için bazı bölgeleri koruma altında. Mahallenin çevresinde ağaçsız orman alanı olarak kabul edilen alanlar bulunuyor. Bu alanlar parçalı olarak iç kısımlarda da yer alıyor. Özelmacıklı; "İçerisinde villa ve bazı otellerin bulunduğu alanlar derece belirsiz sit alanı içerisinde. Buralarda yapılaşmalar hala var" diyor. Özelmacıklı, kaplıcasıyla, doğasıyla, zeytinlikleri ve Kaz Dağları'na yakınlığı ile bölgenin çok fazla kişi tarafından tercih edildiğinin altını çiziyor.

SATILANLARIN YÜZDE 40'I YATIRIM AMAÇLI

Emlakjet CEO'su Tolga İdikat ise Güre'nin son yıllarda müstakil ev yaptırmak isteyenler için tercih ettiği bir bölge olduğunu, kişi sayısında ise yüzde 50'lik bir artış gözlemlediklerini söylüyor. Şu anda bölgede satılık arsalar mevcut olsa da talep fazlalığı nedeniyle bulmak zorlaşabiliyor. Emlakjet verilerine göre, satılık arsa sayısı bu bölgede son altı ayda yüzde 10 azalmış durumda. Arsa fiyatları lokasyona, büyüklüğe ve imar durumuna göre değişiklik gösteriyor. Denize sıfır olan arsalarda ortalama metrekare fiyatı 10 bin lira ile 20 bin lira, denize yakın olanlarda 5 bin lira ile 10 bin lira, iç kesimlerde ise bu fiyatlar 2 bin lira ile 5 bin lira arasında değişiyor. Satılık konutlarda ise müstakil evlerin fiyat ortalamaları 9 milyon lira olurken, dairelerde ise 5 milyon liralara kadar düşüyor. İdikat; "Son bir yılda Güre'de yaşamak için ev satın alanların oranı yüzde 60 iken, yüzde 40'ı ise yatırım amaçlı alım yapmış durumda. Özellikle yaz aylarında Güre'ye tatil amaçlı gelenlerin sayısında artış var. Bu durum dönemlik konut kiralama taleplerini de artırıyor.

SATILIK KONUTLAR YÜZDE 65 ARTTI

Termal turizm potansiyeli ve Kaz Dağları Milli Parkı'na yakınlığı nedeniyle Güre, son yıllarda yatırımcıların da ilgisini çekiyor" diyen İdikat, bölgeyi ziyaret eden turist sayısında da son dönemde yüzde 30'luk bir artış yaşandığını belirtiyor. Güre'deki otellerin yatak kapasitesi şu anda 500 civarında. 200'den fazla da kiralık villa bulunuyor. Bunların yaz aylarındaki doluluk oranları yüzde 90-100 arasında değişiyor. Kış aylarında ise doluluk oranları yüzde 50-60 civarında. İdikat; "Son bir yılda Güre'de üç yeni otel projesi başlatıldı. Bu projelerin 2025 yılında tamamlanması planlanıyor. İki yeni konut projesi de hayata geçirildi. Bu projelerde toplamda 100 daire inşa edilecek. Son bir yılda arsa fiyatları ortalama yüzde 25, konut fiyatları ise yüzde 65 civarında arttı" diyor.

ÇOK FAZLA BUTİK OTEL VAR

Ulaşım imkânlarının da iyi olması nedeniyle, Güre'ye göç daha çok İstanbul, Bursa ve Ankara gibi büyük şehirlerden oluyor. Güre, Kaz Dağları Milli Parkı'na komşu olması nedeniyle bazı bölgeleri sit alanı içerisinde bulunuyor. Bu alanlarda yapılaşmaya yönelik kısıtlamalar mevcut. Bölgede çok sayıda butik otel işletmesinin olduğunu belirttik. Bu durum da bölgenin turizm potansiyelinin yüksekliğini ve cazibesini gösteriyor. Mevcut otel kapasitesi şu anda turist sayısını karşılayabiliyor. Ancak turizmin artmasıyla birlikte yeni otel yatırımlarına da ihtiyaç olabilir. 2023 yılı itibarıyla Güre'de 35'ten fazla butik otel ve pansiyon faaliyet gösteriyor. İdikat; "2023 yılı verilerine göre, Güre'ye gelen turist sayısı yaklaşık 100 bin" diye konuşuyor.

DÖRT AYLIK SEZON KİRASI 275 BİN LİRA

EVA Gayrimenkul Değerleme, Değerleme Koordinatörü Özgür Çağlayan, başta İstanbul ve İzmir olmak üzere Ankara, Bursa, Manisa, Kütahya ve Kocaeli'nden Güre'ye göç yaşandığını belirtiyor. Sadece Güre değil, Körfez bölgesi ağırlıklı olarak son dönemlerdeki ulaşım ağının ve çeşitliliğinin güçlenmesi, Koca Seyit Hava Limanı'nın açılmasıyla ulaşımın kolaylaşmasına bağlı olarak artan bu göçlerin, Güre için de büyük avantaj sağladığını belirtiyor. Çağlayan, bölgedeki satılık konutların ortalama fiyatları hakkında ise şu bilgileri paylaşıyor:

"Güre'nin sahil kesiminde genel olarak 0-5 yaş arasındaki binalarda konutların ortalama metrekare birim değerleri konumuna ve havuzlu site içerisinde olmasına göre 60 bin lira ile 70 bin lira arasında değişmektedir. Site içerisinde yatay mimarideki dubleks meskenler site ve denize yakınlık durumuna göre 75 bin lira ile 85 bin lira arasında. Ortalama 90 metrekare alana sahip konutların ise uzun süre kiralık olarak aylık 25 bin lira civarında kiralanabileceği düşünülüyor. Bölgedeki taşınmazlar ağırlıklı olarak sezonluk kiralanıyor. Ortalama 90 metrekarelik eşyalı ve kullanıma hazır bir dairenin dört aylık (Mayıs- Haziran- Temmuz- Ağustos) kiraları 240 bin lira ile 275 bin lira civarında değişiyor."

TERMAL OTEL SAYISI DA ARTIYOR

Özellikle zeytinciliğin bölgede ciddi oranda dikkat çektiğini söyleyen Çağlayan, bölgenin tarihsel dokusu, geçim kaynakları ve tarımsal politikaların uygulanması sonucunda otel projelerinin yakın zamanda artış gösterdiğinin altını çiziyor. Tabii Güre'de termal su kaynaklarının kullanılması anlamında sadece gerekli izinlerin alınması sonrasında otel projeleri yapılabiliyor. Şu anda bölgede büyük sayılabilecek, Adrina Termal Health & Spa Hotel, Ramada Resort Kazdağları Thermal & Spa, Saruhan Termal Otel, Kazdağları Allia Thermal Health&Spa otelleri bulunuyor. Çağlayan; "Önceleri bölge halkı tarafından ağırlıklı olarak yaşamak amaçlı tercih edilen şirin bir sahil kasabası olan Güre; Kaz Dağları Milli Parkı eteklerinde bulunması, oksijen kaynaklarının zengin olması, özellikle kükürt oranı yüksek olan termal sularının bulunması nedenleri ile sağlık turizminde tercih edilmeye başlandı. Son dönemdeki yatırımların ve popülerliği artmış olmasına da bağlı olarak dönemlik olarak bir seçenek oluyor" diyerek termalin bölgedeki önemine vurgu yapıyor.

Özgür ÇAĞLAYAN / EVA Gayrimenkul Değerleme, Değerleme Koordinatörü

"Bölge termal su kaynakları ile ünlü"

Kükürt oranı fazla olan termal suları ile ünlü olmakla birlikte popülerliği son dönemlerdeki yatırımlar ile artıyor. Fakat bölgenin ağırlıklı olarak yaz aylarında ve dönemsel tercih edilmesi, belediyelerin kışlık nüfusa oranla bütçe ayırmaları gibi nedenler ile belediye hizmetleri yaz aylarında yetersiz kalıyor. Belediyelerin gelirlerinin büyük bölümü konutlardan alınan vergiler olması nedeni ile daha çok konut imarlı alanlar yaratmakta ve doğal olarak bölge konut anlamında gelişim kaydetmekte. Merkezi yönetimler ve yerel yönetimler arasında iletişimi ve bilgi akışını sağlayacak komisyonların kurulması bölgenin popülerliğini artıracaktır. Bölgede yaptığımız çalışmalarda; Güre mahallesi Cumhuriyet ve Merkez bloğu olarak incelendiğimiz zaman, Cumhuriyet mahallesinin denize sıfır konumda olması, Merkez bloğunun daha çok orman, doğa ve termal su imkânları bulunması nedeni ile farklı beklentilerdeki yatırımcılar için fırsat yaratmakta olup, arsa fiyatlarında farklılıklar bulunmaktadır. Bölgede Ayrık nizam iki kat yapılaşma hakkı bulunmakta. Güre merkez kısmında deniz manzarası, arsaların değerine önemli oranda etki etmektedir. Orman, deniz manzarası ve termal su üçlüsü dikkate alındığında arsaların birim değerlerinin 15 bin lira- 25 bin lira aralığında olduğu, Cumhuriyet mahallesinde ise (sahil kısmı) 25 bin lira- 35 bin lira aralığında bulunduğu gözlemleniyor.

Görkem ÖĞÜT / Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı

"Satılık arsaların metrekaresi ortalama 18 bin lira"

Endeksa verilerine göre, Balıkesir'in genelinde satılık arsa birim fiyat ortalaması Mayıs 2024 itibarıyla 5 bin 474 lira. Edremit özeline baktığımızda arsa fiyatlarının Balıkesir'in geneline oranla bir hayli yüksek olduğunu görüyoruz. Buna göre Edremit'te satılık arsa birim fiyatları 15 bin 224 lira. Güre ise arsa fiyatlarında Edremit ortalamasının üzerinde kalan mahallelerden. Güre'de satılık arsa birim fiyatı ortalaması 18 bin 43 liraya ulaşmış durumda. Satılık arsalardaki yıllık fiyat değişimi ise yüzde 90 oranında. Bu oran, yüzde 65.5 olarak gerçekleşen Balıkesir ortalamasının çok üzerinde. Ancak Edremit'in genelini dikkate aldığımızda Güre mahallesinin ilçenin tümündeki yıllık arsa fiyat değişimi ortalamasının biraz altında kaldığını görüyoruz. Buna göre Edremit'te arsa fiyatları bir yıllık dönemde yüzde 99.21 artış göstermiş. Balıkesir'deki satılık konut fiyatlarının birim fiyatı, Mayıs 2024 itibarıyla 30 bin 532 liraya ulaştı. Edremit'te ise 28 bin 820 lira. Güre'nin, satılık konut birim fiyatlarında kent ve ilçe genelinden çok yukarıda bir seyir izlediğini söyleyebiliriz. Buna göre Güre'de konut satılık birim fiyatları, Mayıs 2024 itibarıyla 47 bin 889 lira olarak kaydedildi.

Yatırımcıların istediği tüm kriterler var

Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı olan Güre, yatırımcıların dikkatini çeken lokasyonların başında geliyor. Sebebi ise bölgenin alıcılar için istenilen kriterlere sahip olması. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

  • Kazdağları Milli Parkı'na yakınlığı,
  • Termal kaynakları,
  • Bakir koyları ve temiz denizi,
  • Sakin ve huzurlu atmosferi,
  • Yeşillikler içinde olması,
  • Ulaşım imkânlarının kolaylığı,
  • Büyük şehirlere yakınlığı.
X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.