Şimdi trend, detoks kampları…

Detoks kampları ve alkali yaşam programları sunan merkezlerin sayısı hızla artıyor. Sağlıklı yaşam ve wellness farkındalığı ile birlikte beden-zihin-ruh dengesine verilen önem ve geleneksel alternatif terapi yöntemlerinin popülerliği, bu kamplarının daha da yaygınlaşacağını gösteriyor…
03.06.2024 11:59 GÜNCELLEME : 03.06.2024 11:59

PARA ARAŞTIRMA/ MERVE YILMAZ GERGİN Modern yaşamın getirdiği stres, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler, birçok insanın vücudunu ve zihnini olumsuz etkilerken, detoks kampları tüm bu sorunlarla başa çıkmak isteyenlere umut veriyor. Bu programlar genellikle uzman rehberler eşliğinde, doğal ve huzurlu ortamlarda gerçekleştiriliyor. Özellikle pandemi sürecinden sonra bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için sağlıklı yaşam bilincine önem verenler, detoks kamplarına ve alkali yaşam programları sunan merkezlere başvuruyor. Otellerle işbirliği yaparak hizmet veren bu merkezler, katılımcılara beslenme danışmanlığı, egzersiz programları, yoga, meditasyon ve medikal masaj terapileri sunuyor. Detoks kampları sadece kilo verdirmekle kalmıyor, sürdürülebilir bir beslenme eğitimi de sağlıyor. Programlar kişiye özel hazırlanıyor. Fiyatlar ise bin dolardan başlayarak, program içeriğine göre artıyor. Eat Clean Turkey Kurucu Ortağı Aslıhan Elmas, bu tür merkezlerin gelecekte büyüme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Elmas, doğru fizibilite çalışması, kaliteli hizmet ve uzman kadro ile sektörde yeniliklere yol açılabileceğini vurguluyor. Detoks & Alkali Yaşam Danışmanı Gül Kaynak ise her yaşa uygun program hazırladıklarının altını çizerek, danışmanlık verdikleri otellerin yiyecek, içecek ve spa bölümlerindeki ekiplerle takım olduklarını belirtiyor. Durumu özetlemek gerekirse, sağlıklı yaşam trendinin ve detoks kamplarına olan talebin artması, sektöre yatırım yapmayı cazip kılıyor.

SÜRDÜRÜLÜBİLİR BESLENME PROGRAMI

Eat Clean Turkey ekibi kurumsal beslenme konusunda 10 yıldan fazladır hem Türkiye'de hem de yurtdışında hizmet veren bir klinik. Sağlık turizmi içinde pek çok A Plus otellerle işbirliği yapıyor. Toplu kampların dışında ise sağlık taramaları, uzman doktor desteği, birebir özel spor eğitmenleri ve uzman diyetisyenlerle kişiye özel planlamalarla kişilerin multidisipliner şeklinde hizmet almalarına öncülük ediyor.

Eat Clean Turkey'in İstanbul Ulus ve Erenköy olmak üzere iki yerde kliniği mevcut. Acarkent'te ve İstanbul'un pek çok klinik ve spor merkezlerinde de elemanları var. Detoks kampları, katılımcılara bedenlerini toksinlerden arındırmaları ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmelerini sağlamak amacıyla belirli bir süre boyunca uzmanlar eşliğinde çeşitli programlar uyguluyor. EatClean Turkey Klinik Kurucu Ortak / Öğretim Görevlisi & Uzman Sporcu Diyetisyen Aslıhan Elmas da kişiye özel bir beslenme sistemi hazırladıklarını söylüyor. Böylelikle uzmanlar tarafından kontrollü bir şekilde yapıldığında sadece hızlı kilo vermenin yanı sıra sürdürülebilir bir beslenme eğitimi de planlanmış oluyor. Kamplar, Eat Clean Turkey uzman diyetisyenleri ile beraber beslenme danışmanlığı, egzersiz programları, meditasyon ve yoga gibi stres yönetimi teknikleri, fizyoterapistlerle birlikte medikal masaj terapileri ve detoksifikasyon süreçlerini içeriyor. Elmas'a göre özellikle pandemi sürecinden sonra artık kişiler bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için sağlıklı yaşam bilincine önem veriyor. Katılımcılar beslenme, egzersiz, yoga ve uygulanabilir workshoplardan faydalanarak sürdürülebilir bir iyi yaşam modeli öğrenmiş oluyorlar.

Kamplara daha çok sindirim sorunları, stres, anksiyete, sağlıklı kilo verme, uyku problemleri yaşayanlar, anti-aging ve kronik yorgunluk çekenler ile bağışıklık sistemlerini düzenlemek isteyenler geliyor. Özellikle 30-55 yaş arası kadınlar bu kamplara daha fazla rağbet gösteriyor.

Detoks kampını Kırklareli İğneada'da gerçekleştirdiklerini belirten Elmas, "Burada yer alan İnemare Otel hem mimari açıdan hem de sağlıklı yaşam konsepti ve Eat Clean Turkey reçeteleriyle en doğal, organik, lezzetli ve besleyici yemeklerin danışanlarımızla buluşmasına aracılık ediyor" diyor. Detoks kampları iki gece üç günlük planlamalar halinde yapılıyor. Detoks yaparken öncelikle bir tahlil sürecinden geçilmesi gerektiğini vurgulayan Elmas, "Besin duyarlılık intolerans testleri alerjen besinleri çıkarırken mikrobiyom testleri ile de bağırsak sağlığına bakıyoruz. Ön görüşmelerde kas yağ metabolik süreçlere bakarken kişiden besin öyküsü ve detaylı anamnezler alıyoruz. Bu süreçleri egzersiz uzmanlarımız kendi performans testleriyle esneklik ve antrenman değerlendirmelerine tabi tutuyor. Emzirme döneminde ya da hamile olan kadınlar, kronik hastalıkları olan kişiler konusunda daha tedbirli davranıyoruz" diyor. Kamp süresince o ayın mevsimine uygun meyve sebze, balık gibi besinler hazırlanıyor. Kalori miktarları ve kişilere uygun alerjen besinler çıkarılarak listeler belirleniyor. Elmas, kendilerini diğer kamplardan ayıran en önemli özelliğin ise 2-3 gün kamp süreçlerinin dışında, aylık olarak diyet takiplerini ve kontrollerini devam ettirmeleri olduğunun bilgisini veriyor.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ PARLAK

Kamp fiyatları sezona göre değiştiği için fiyatlarda da değişiklikler gösterebiliyor. Elmas, bir ayda alınacak hizmet fiyatının ise bin ile bin 500 dolar arasında değiştiğini belirterek, opsiyonel testler ve ek hizmetlerden de kampa özel fiyatlarla indirimli olarak faydalanılabileceğinin altını çiziyor. Detoks ve sağlıklı yaşam merkezleri sektörü, günümüzde artan sağlık ve wellness farkındalığı ile birlikte büyüme potansiyeline sahip. İnsanların daha sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürme isteği bu tür merkezlere olan talebi artırıyor. Beden-zihin-ruh dengesine önem veren holistik yaklaşımların popülerliğinin artması, pandemi sonrası sağlıklı yaşam ve bağışıklık güçlendirme konularına ilgilinin artışı, Geleneksel Alternatif Terapi ve Tedavi yöntemlerinin kullanılması ve artan sağlık bilinci sektörün geleceğine yön veriyor. Elmas, Wellness merkezleri ve hotelleri konusunda da danışmanlık yaptıklarını söyleyerek, "Doğru fizibilite çalışması, lokasyon seçimi, kaliteli hizmet ve uzman kadro, pazarlama teknikleri ve sektörel yasal düzenlenmelerle beraber hem sağlık turizmi hem de Türkiye'deki yeri için ciddi bir pazar yeri var. Finansal destekleri sağlayıp, yeterli bilgi deneyimine sahip danışmanlarla beraber müşteri feedbackleri önemsenerek ve sürekli geliştirerek bu tarz wellness merkez ve kamp alanlarının açılması, sektörde hem rekabete hem de yeniliklere yol açar" diyor.

"YAŞA GÖRE PROGRAM HAZIRLIYORUZ"

Detoks yaptığımızda enerjimiz çok yükselir, saçlarımız, cildimiz bir farklı parlar, hazım ve sindirim sistemleri çok iyi çalışır, kısaca canlanırız, kendimizi iyi hissetme halimiz artar. Son dönemlerde en çok bu sebeplerle gelenler olduğunu söyleyen Detoks & Alkali Yaşam Danışmanı Gül Kaynak, kilo vermenin ise detoksun olumlu yan etkilerinden biri olduğunu ifade ediyor. Merkezin, Detoks ve Alkali Yaşam Programları için danışmanlık verdikleri birçok otel var. Gelenler kendilerini daha iyi hissetmek için hem programları uyguluyor hem de tatil yapmış oluyor. Gül Kaynak, her yaşa uygun program hazırladıklarının altını çizerek, ayrıca danışmanlık verdikleri otellerin yiyecek içecek ve spa bölümlerindeki ekiplerle de takım olduklarını belirtiyor. Bugüne kadar birçok şehirde Detoks ve Alkali Yaşam Programları için danışmanlık verdiklerini de sözlerine ekleyen Kaynak, "İstanbul'da adrese teslim detoks paketlerimiz ve çeşitli şehirlerde danışmanlık verdiğimiz tesisler var. Şehir paketlerinde üç ay çok tercih ediliyor. Otellere gidenlerde en popüler 7, 10, 14 ve 21 günlük programlar" diyor.

Burada çeşitli programlardan kişiye en uygunu bulunup birlikte seçiliyor. Tüm programlardaki beslenmelerin ortak yanı ise hepsinin glütensiz, şekersiz, laktozsuz, katkı maddesiz olması. Detoksta da doğru bilinen yanlışlar var. Çoğu kişi detoksu aç kalmak, sadece su veya özel içecekler içmek zannediyor. Ancak Kaynak, bu durumu şu sözlerle açıklıyor: "Bir hafta boyunca taze, günlük hazırlanmış, bol ve doyurucu sebze ve baklagillerden oluşan yiyecekler yiyen, genelde hazır ve paketli yiyeceklerle beslenen bir kişi detoks yapmış olur. Kilomuzu 20'ye bölüp, çıkan sonuç kadar litre alkali su tüketmek de detokstur. Hamamda kese yaptırmak, sauna buharında ter atmak, termal suda günlük 20-30 dakika durmak, vücutta birikmiş başta civa olmak üzere ağır metalleri temizleyici içecekler tüketmek de detokstur ve bunları herkes uygulayabilir" diyor. Kaynak, özellikle sezonlarını uzatmak, spasını değerlendirmek, doğasının özel olduğunu düşünen ve rakiplerinden farklı bir hizmet sunmak isteyen tesislerin bu tür programları bünyelerine katmaları gerektiğini vurgulayarak, "Yeni yatırımcılar biraz araştırırlarsa Detoks ve Alkali Yaşam Programlarının kişi başı harcamayı ve geri dönen misafir sayısını ne kadar arttıracağını görecekler. Profesyonel danışmanlık almak hem zaman kazandırır hem de otelin kendi ekip ve imkânlarının bir uzmanın gözünden değerlendirilmesini sağlar. Eğitimlerimiz ile oteldeki ekiplerin hızla programa uyumlarını sağlıyoruz" diyor.

"Personel ve uzmanların sertifika ve yetkinlikleri kontrol edilmeli"

Bu tür merkezlere başvurmadan önce katılımcılar öncelikle hizmet veren uzmanların ve eğitmenlerin özgeçmişlerine, eğitimlerine ve deneyimlerine bakmaları gerekiyor. Hizmet kalitesini test edebilmek için referansların, görüşlerin ve yorumların önemi çok fazla. Personelin ve uzmanların sertifika ve yetkinlikleri mutlaka kontrol edilmeli ve detoks kamplarının bilimsel temellere dayandığından emin olunmalı. Yine fiyat ve hizmet dengesi mutlaka karşılaştırılmalı. Sonuç olarak iyi araştırmak, detaylı görüş ve yorumları incelemek ve bilimden uzak olmadan kendimize iyi gelen tedavi yöntemlerine başvurmak büyük önem taşıyor.

"Bir detoks kampından daha fazlası"

EatClean Turkey Klinik Kurucu Ortak / Öğretim Görevlisi & Uzman Sporcu Diyetisyen Aslıhan Elmas, kamplarda Pranayama Nefes Egzersizleri, Hatha Vinyasa Yoga, Orman Terapileri, Uyku (Yin Yoga), Psikologlarla ateş başında sohbet çalışmaları, farkındalıklı yemek bilinci kazanma, kişiye özel terapötik içecekler workshopları, doğal terapiler ve fitoterapi eğitimleri verdiklerini ifade ediyor. Bunların yanı sıra sömestr döneminde anne/baba-çocuk bağlanma kampları düzenlediklerini ekliyor. Çocuklara özel çiftliklerde çocukların kendi besinlerini kendileri toplayıp süt, meyve gibi besin atölyelerinde ebeveynlerle birlikte eğitimlere katıldıklarını söyleyen Elmas, Türkiye'de ilk kez amatör sporcu gençler için yapılan ve profesyonel süreçlere hazırlanmalarını sağlayan performans arttırıcı kamplar planladıklarını ifade ediyor. Ayrıca kurumsal müşterilere özel etkinlik ve toplantılar da yaparak, bu toplantıları eğlenceli film geceleri, atv, kano gezileri ile renklendirerek sağlıklı detoks kampları düzenlediklerini söylüyor. Elmas, "Bildiğimiz detoks kamplarına göre çok daha kişiselleştirilmiş, ihtiyaca yönelik hazırlanmış, ekibimizin tek tek tecrübe ve hayal güçlerini işin içine kattıkları, uzmanlıklarını sergileyebilecekleri bu kamplar hem eğlenceli hem öğretici hem de wellbeing anlamında iyileştirici role sahip" diyor.

BİZE ULAŞIN