Olası geri çekilmede potansiyel oluşturan 27 hisse
PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Son yedi haftadır arka arkaya yükseliş trendini yakalayan BIST-100 endeksi, geçtiğimiz haftaya da güçlü bir zeminde başladı. Hafta içinde endeks seans içinde 9.400 puanın da üzerini gördü. Türkiye'nin beş yıl vadeli CDS priminin 300 baz puanın altında kalmaya devam etmesi de TL varlıklara yönelik artan risk iştahının bir göstergesi olarak kabul edildi. Ancak uzmanlar, yurtdışı piyasaları da geride bırakan bu güçlü performansın ardından endeksin yükselişlerde kâr satışlarına maruz kalmaya başladığına da dikkat çekiyor. Şimdilik genel trendde anlamlı bir bozulmanın olmadığını belirten analistler, kısa zamanda gerçekleşen kuvvetli kazanımların ardından düzeltmeler yapılmasının ise daha sağlıklı bir tablo oluşması adına önemli olduğunu düşünüyor.
Geçen hafta bir günlük küçük çaplı düzeltmenin ardından Borsa İstanbul, yukarı yönlü denemelerine devam etti. Ancak özellikle Tüpraş, Turkcell ve Ereğli gibi büyük ölçekli hisselerdeki geri çekilmenin endeks üzerinde belirgin baskı oluşturduğu kaydedildi. Uzmanlar, teknik açıdan bakıldığında ise endeksin aşırı alım bölgesinde kalmaya devam ettiğini söyledi. Analistler, zirvede zorlanılmasının kâr satışı riskini de canlı tuttuğunun altını çizdi.
Yurtdışındaki havanın ise FED tutanaklarından varlık fiyatlarını baskı altında bırakabilecek bir sonucun çıkmamasının küresel risk iştahını desteklediği belirtildi. Sonuç olarak hem içeride kazanılan momentum hem de dışarıda artan iyimserliğin Borsa İstanbul'a pozitif yansıdığı ve endeksin tarihi zirvesini yukarı taşıma çabasını sürdürdüğü görüldü. Uzmanlar, teknik açıdan bakıldığında 9.400 puanı ilk direnç olarak izlemeye devam edeceğimizi, bu seviyenin kalıcı olarak geride bırakılması durumunda endeksin 9.550 puana yönelmesini olası buluyor.
25 Şubat haftası (bu hafta) ise makro veriler açısından ajandanın görece sakin olduğu görülüyor. Bununla beraber, küresel tarafta FED ve ECB odaklı beklentileri etkileyen haber ve gelişmeler ile Çin'de devam eden teşvik arayışlarının yatırımcıların takibinde olması bekleniyor. İçeride de PPK sonrası piyasa etkileri ve Türkiye konusunda verilen mesajlar, piyasaların gündeminde olacaktır.
BIST-100 endeksi için olası bir kâr satışı döneminde ilk etapta 8.900 desteği, bu seviye altında ise 8.300 / 8.500 destek bölgesinin takip edilebileceğini belirten analistler, olası bir geri çekilmede orta ve uzun vade için portföylere dahil edilebilecek 27 hisseye dikkat çekiyor.
"KÂR SATIŞLARININ HIZLANDIĞINI GÖREBİLİRİZ"
Tacirler Yatırım Stratejisti Serhan Yenigün; Borsa İstanbul'da Aralık ayının son haftasında 7.200'lerden başlayan rallinin; çarpanlar, değerlemeler ve gelişmekte olan ülkelere karşı iskontolar açısından zaten ucuz olan Türk şirketlerinin makro çerçevedeki iyileşmeden ve küresel reel faiz ortamında varlıklar lehine beklenen gevşemeden destek bulmasıyla gerçekleştiğini söylüyor. Öngörülebilir olan ve birkaç hafta devam eden bu dönemde, BIST-100 endeksinde TL bazında yüzde 30, dolar bazında yüzde 20 gibi kısa vade için tatmin edici yükselişler gördüğümüzü belirterek "Gelinen noktada 12 ay vadeli değerlemeler endeks için 11 – 12 bin civarında yoğunlaşan hedeflere ve endeks bazında yüzde 20 – 25 gibi tahmini enflasyona ya da mevduat oranlarına görece düşük bir potansiyele işaret ediyor. Momentum bazlı göstergeler ve RSI, MACD gibi trend göstergeleri ise bu dönemde BIST'te bir yorgunluk ve artan kırılganlığı hedefliyor. Son iki ayda yabancılar ve aktif kurumlar bazında BIST'te yaşanan para girişinin de artık hız kaybettiğini ve bir miktar pozisyon azaltıldığını görüyoruz. Dow Teorisine göre "dağıtım" dönemi olarak isimlendirilen bir dönem içinde olabiliriz ve bu nedenle kurum işlemlerinin de ayrıca takip edilmesi, BIST'teki para akımlarının izlenmesi gerekiyor. Para çıkışının yoğunlaşması durumunda BIST'te kâr satışları hızlanabilir" diyor.
"BORSA DOLAR BAZINDA PERFORMANS SERGİLEYECEKTİR"
Enflasyonda yıl ortasından itibaren beklenen gevşemeye karşın yüksek oranların devam edecek olmasının, şirketlerin ciro ve kârlılık rakamlarında nominal artışların devamını getireceğini belirten Yenigün; bu durumda uzun vadeli değerlemeleri de en azından TL bazında yukarı çekebileceğini düşünüyor. BIST-100 endeks hedeflerinin de şu anda 12 aylık vade için 11 – 12 bin bandında yoğunlaştığını da kaydederek BIST- 100 endeks hedeflerinde, ilerleyen aylarda özellikle de 1Ç24 finansalları sonrasında yukarı yönlü revizyonlar görebileceğimizi söylüyor. Bu nedenle halen yüzde 20 – 25 civarında olup çok tatmin edici görünmeyen endeks bazındaki getiri potansiyelinin, ilerleyen dönemde yeniden bir cazibe sunacağını ve yatırımcı iştahı çekmeye devam edeceğini öngörüyor. TL'de bu yıl reel değer kaybı beklemediğini de dile getiren Yenigün; döviz kurlarında enflasyon altında yükselişler öngördüğü için, Borsa İstanbul'un bu yıl dolar bazında da performans sergileyeceğini belirtiyor.
"8.900-8.300-8.500 SEVİYELERİ TAKİP EDİLMELİ"
BIST-100 endeksi için olası bir kâr satışı döneminde ilk etapta 8.900 desteği, bu seviye altında ise 8.300 / 8.500 destek bölgesinin takip edilebileceğini belirten Yenigün, "8.900 civarında, hedefler açısından bakınca endeks halen çok cazip bir görünüm sunmayacaktır. Ancak biriktirme amaçlı kademeli alımlar, bu bölgede başlayabilir. 8.300 - 8.500 bandında ise mevcut değerlemeler korunduğu sürece, orta, uzun vadeli alım için endeks bazında uygun yerlerde olacağımızı öngörüyorum" yorumunu yapıyor.
"GIDA, ULAŞTIRMA, PERAKENDE"
Yenigün, geri çekilmelerde pozisyon almak isteyen yatırımcılara da şu önerilerde bulunuyor:
"Bu kapsamda Borsa İstanbul'da, olası geri çekilmelerde değerleme açısından ucuz kalan ve tatminkar oranlarda potansiyel getiri sunan şirketler arasından bir seçim yapmak uygun olacaktır. Bu tür şirketler her sektörde olabilir, ancak genel olarak gıda üreticileri ve gıda perakendeciler, ulaştırma, perakende bankacılık hizmeti sunan özel bankalar, telekomünikasyon ve seçici olmak kaydıyla bazı enerji şirketlerinin cazip olacağını düşünüyorum."
Yenigün, olası bir geri çekilmede Sabancı Holding, Galata Wind, Kardemir, Turkcell, Doğan Holding, Tav Havalimanları, Tofaş Oto Fabrikaları, Şok Marketler, Türk Hava Yolları, Aksa Enerji, Pegasus, Vakıfbank, Şişe Cam, Mavi Giyim, Koç Holding, AG Anadolu Grubu Holding, Akbank, Türk Telekom, Doğuş Otomotiv, Yapı Kredi, Akçansa, Anadolu Efes, Migros, Enka İnşaat, Enerjisa, Tüpraş ve Alarko Holding hisselerinin tercih edilebileceğini söylüyor.
DOĞUŞ OTO'DA TAVSİYEMİZİ 'AL' OLARAK KORUYORUZ"
Halk Yatırım, Doğuş Otomotiv için hedef fiyatını 372.7 TL'den 362.1 TL'ye düşürerek, tavsiyesini 'AL' olarak koruduğunu açıkladı.
Halk Yatırım araştırma departmanı yetkilileri; fiyatlama avantajının azalmasıyla gerileyen marjlar, Doğuş Otomotiv'in 2023'te uyguladığı etkin maliyet yönetimi, araç bulunabilirliğine bağlı olarak elde ettiği fiyatlama avantajı ve operasyonel giderlerini kontrol altına almasının desteğinde operasyonel marjlarında iyileşme takip ettiğine dikkat çekti.
2023 yılında yurtiçi pazarın genelinde güçlü seyretmesiyle birlikte şirketin, satış adetlerini yüzde 44 artışla 124 bin seviyesine yükselttiğine dikkat çeken Halk Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "Doğuş Otomotiv'in enflasyon muhasebesine göre düzeltilmemiş finansallarına göre, 2023'ü yüzde 154 artışla 118.6 milyar TL ciro, yüzde 156 artışla 20.1 milyar TL FAVÖK ve yüzde 127 artışla 17.7 milyar TL net kâr ile tamamlamasını bekliyoruz" dedi.
2024 yılında ise yurtiçi pazarın 2023'te görülen güçlü büyüme trendinin aksine, finansal koşullardaki sıkılığın gelişimine bağlı olarak farklı eğilimlerin gözlenebileceğini düşünen Halk Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:
"Perakende satışların geçen yıla göre daha düşük seviyelerde gerçekleşebileceğini ve filo talebinin kredi koşullarına bağlı olarak değişebileceğini düşünüyoruz. Bir taraftan Doğuş Otomotiv'in yalnızca yurtiçinde faaliyet göstermesi nedeniyle sıkılaştırıcı para politikalarının talep tarafında diğer sektör şirketlerine kıyasla daha belirgin hissedileceğini; diğer taraftan özellikle en erken yılın ikinci yarısından itibaren enflasyon gelişimine bağlı olarak sıkı koşullarda yaşanabilecek rahatlamanın öne çıkabileceğini tahmin ediyoruz.
Bu doğrultuda; Doğuş Otomotiv'in 2024 yılında satışlarının yüzde 42 artışla 168.9 milyar TL, FAVÖK'ün yüzde 7 artışla 21.6 milyar TL ve net kârının ise yüzde 8 azalışla 16.4 milyar TL olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. 2024 yılında ise Skoda hariç satış adedi tahminimiz 121 bin araç seviyesinde bulunurken; geçen yıla göre yüzde 3 azalış işareti veriyor.
Doğuş Otomotiv, geçen yıl toplam 5.1 milyar TL bedelle Doğuş GYO'yu satın aldı. Doğuş GYO, elinde bulundurduğu projelerle 2023 sonu itibarıyla 10.1 milyar TL'lik portföy değerine sahip. Uygulanmakta olan sıkılaştırıcı para ve mali politikaların GYO sektörüne olası etkileri nedeniyle gerçekleşen satın alma işleminin Doğuş Otomotiv finansallarına katkısının zaman alabileceğini düşünüyoruz. Diğer taraftan, Doğuş GYO'nun satın alınması için kullanılan döviz bazlı kredinin finansal giderler üzerinde baskı oluşturmasını bekliyoruz."
"EREĞLİ'DE 'TUT' TAVSİYEMİZİ YİNELİYORUZ"
Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı ise Ereğli'de talebin devam ettiğine işaret eden satış hacmi artışı ve iyileşen net satışlarını memnuniyetle karşıladığını belirterek "Ancak brüt marjdaki daralma, zorlu fiyatlama ortamının devam ettiğini gösteriyor. Dolayısıyla konsensüs altında kalan VAFÖK ve tek seferlik gelirle konsensüs üstünde gelen net kâr nedeniyle 4Ç23 sonuçları için hafif negatif piyasa tepkisi öngörüyoruz. Şirket analist toplantısı ve telekonferans yapacak. Toplantı sonrasında tahminlerimizi gözden geçireceğiz. Şimdilik hisse başı 55.00 TL 12 aylık hedef fiyat ile 'Tut' tavsiyemizi yineliyoruz" açıklamasını yaptı.
Erdemir'in 4Ç23'te 7.9 milyar TL net kâr açıkladığını hatırlatan Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, beklentileri aşan net kâra yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:
"Ertelenmiş vergi geliri olan 7.2 milyar TL sayesinde net kâr 3.3 milyar TL olan konsensüsün ve 2.7 milyar TL olan bizim tahminimizin oldukça üzerinde gerçekleşti. Hatırlatmak gerekirse, Erdemir TMS29 enflasyon muhasebesi uygulamamasına rağmen, enflasyon muhasebesi uyguladığı Vergi Usul Kanunu'na göre hazırlanmış finansallarından elde ettiği ertelenmiş vergi varlığını UFRS finansallarında ertelenmiş vergi geliri olarak muhasebeleştirdi. 4Ç23 net satışlar 46.9 milyar TL ile konsensüse paralel gerçekleşirken, yıllık bazda yüzde 72 ve çeyreklik bazda yüzde 25 büyümeye işaret ediyor. Bu güçlü sonucu, özellikle daha yüksek fiyatlı yassı çelikteki satış artışına bağlıyoruz. Öte yandan VAFÖK 4Ç23'te yüzde 11 marj ile 5.1 milyar TL seviyesinde gerçekleşerek çeyreksel bazda 184 baz puan marj daralmasına işaret ediyor. VAFÖK 6.4 milyar TL konsensüsün ve 6.8 milyar TL bizim düzeltilmiş VAFÖK (İsdemir'deki sigorta geliri hariç) tahminimizin altında kaldı. Tahminimiz ile gerçekleşen arasındaki negatif sapma temel olarak artan hurda/demir cevheri ve enerji maliyetleri nedeniyle daralan brüt marjdan kaynaklanıyor."
Serhan YENİGÜN / Tacirler Yatırım Stratejisti
"Ucuz çarpanlarla işlem görmesi Kardemir'i cazip kılıyor"
KARDEMİR: Kardemir'de demir – çelik sektörüne ilişkin konjonktürel sorunların devam etmesine karşın yurtiçinde inşaat sektöründe büyüme beklentisi yaratan haber akışları ve Çin'de devam eden teşvik arayışlarının destekleyici olmasını bekliyorum. Şirketin nakit pozisyonundaki iyileşme, temettü dağıtım kapasitesindeki artış ve küresel emsallerine göre ucuz çarpanlarla işlem görmesi hisselerini cazip kılıyor. Kardemir hisselerinde orta uzun vadeli hedefim 1.15 dolar olup yüzde 41 yükseliş potansiyeli ile 40.00 – 42.00 TL bandını öngörüyorum.
TÜPRAŞ: Tüpraş ürün marjlarında güçlü görünüme sahip. Piyasa beklentilerinin üzerinde bir seyirle devam ediyor. Bu durumun, şirkete dair gelecek dönem gelir ve kârlılık beklentilerini yukarı çektiğini, buna bağlı olarak da değerleme ve hedef fiyatlarda yukarı revizyonların sürdüğünü izliyoruz. Temettü açısından da olumlu beklentileri olan şirkete dair yatırımcı ilgisinin süreceğini düşünüyorum. Finansal değerleme çarpanlarına ve küresel eşdeğerlerine görece ucuz kalan Tüpraş hisselerinde 12 aylık dönemde yüzde 33 yükseliş potansiyeli ile 218.50 TL
hedef fiyat öngörüyorum.
TURKCELL: Turkcell veri kullanımı ve ortalama kullanıcı başına gelir büyümesi ile operasyonel açıdan büyümeye devam ediyor. Ek olarak, şirketin geçmiş dönem enflasyon etkilerini gecikmeli yansıttığı tarifeleri de gelir artışının önümüzdeki dönemde enflasyon beklentilerine göre reel büyüme sergileyebileceğine işaret ediyor. Varlık satışı ile nakit pozisyonunu ve olası fırsatları değerlendirme potansiyelini artıracak olan şirket hisselerinde son günlerde oluşan baskının sınırlı kalacağını düşünüyorum. Turkcell hisselerinde orta uzun vade de yüzde 39 yükseliş potansiyeli ile 90 – 95 TL bandını öngörüyorum.
SPK'dan, Mogan Enerji ve Artemis Halı'nın halka arzına onay
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) geçen hafta iki şirketin halka arzına onay verdi. Buna göre kurul Mogan Enerji Yatırım Holding'in halka arzında, şirketin mevcut ortaklarından Müşfik Hamdi Yamantürk'ün sahip olduğu 26 milyon 263 bin 500 TL nominal değerli B grubu ve Tevfik Yamantürk'ün sahip olduğu 26 milyon 263 bin 500 TL nominal değerli B grubu payların satışı gerçekleştirilecek.
Ek pay satışının yapılmayacağı halka arzda, 1 TL nominal değerli paylar 11.33 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.
Mogan Enerji, halka arz ile birlikte 2 milyar 230 milyon TL değerindeki sermayesini bedelli olarak 210 milyon 108 bin TL artırarak 2 milyar 440 milyon 108 bin TL'ye çıkaracak.
Artemis Halı'nın halka arzında ise 1 TL nominal değerli paylar 25.35 TL sabit fiyat üzerinden satılacak. Hisselere fazla talep gelmesi halinde ise ek pay satışı yapılmayacak. Artemis, halka arz ile birlikte 20 milyon TL değerinde bedelli sermaye artırımına gidecek. İşlem sonrası şirketin sermayesi 50 milyon TL'den 70 milyon TL'ye yükselecek.
Borsa'da yabancılar 22.1 milyon dolarlık hisse satışı yaptı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre Borsa İstanbul Pay Piyasasında yabancı yatırımcılar piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış verilerle 16 Şubat haftasında 22.1 milyon dolar net hisse satışı yaptı. Aynı hafta DİBS (Kesin Alım) net alımları 60.4 milyon dolar oldu.
Yabancıların DİBS (Ters Repo) alımları net 33.2 milyon dolar olurken, net DİBS (Teminat) ve DİBS (Ödünç) işlemi gerçekleşmedi. Şirket borçlanma senetleri satımları net 0.3 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Öte yandan yabancıların hisse senedi stokları piyasa değeri 35 milyar 445.5 milyon dolar olarak gerçekleşti.
DİBS (Kesin Alım) stokları 2 milyar 846.3 milyon dolar, DİBS (Ters Repo) stokları 1 milyar 786,5 milyon dolar, DİBS (Teminat) stokları 1 milyar 675,8 milyon dolar oldu. Şirket borçlanma senedi stokları da 91.9 milyon dolar seviyesinde açıklandı.
Oba Makarna talep topladı
Son 10 yıllık dönemde makarna ihracat şampiyonu olan Oba Makarna, geçen hafta (22-23 Şubat) pay başına 39.24 TL sabit fiyatla (22-23 Şubat) talep topladı. Halka arz Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, ÜNLÜ Menkul Değerler, Ziraat Yatırım ve QNB Finansinvest liderliğinde, toplam 43 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla gerçekleştirildi.
Altı kıtada 100'ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren Oba Makarna'nın halka arzında, çıkarılmış sermayesinin 407 milyon 169 bin 500 TL'den 479 milyon 421 bin 759 TL'ye çıkarılması nedeniyle ihraç edilecek 72 milyon 252 bin 259 TL nominal değerli paylar ile mevcut ortaklardan Alpinvest Yatırım Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ve Turkey Pasta Holding Ltd'ye ait toplam 24 milyon 84 bin 86 TL nominal değerli paylar olmak üzere toplamda 96 milyon 336 bin 345 adet pay satışa sunuldu. Halka arz büyüklüğü 3 milyar 780 milyon 238 bin 178 TL olarak hedefleniyor. Bireysel yatırımcıya eşit dağıtım yöntemi uygulanacak halka arzda halka açıklık oranının da yüzde 20.1 olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.
Oba Makarna, kâr dağıtım politikası kapsamında dağıtılabilir net dönem kârının asgari yüzde 10'unun dağıtılacağı taahhüdünde bulunurken, hakim ortaklar tarafından şirket paylarının Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladığı tarihten itibaren bir yıl boyunca halka arz fiyatından bağımsız olarak Oba Makarna paylarına yönelik olarak borsada veya borsa dışında herhangi bir hisse satışı yapılmayacak. Bununla birlikte, şirket paylarının Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladığı tarihten itibaren bir yıl boyunca, bedelli ve bedelsiz sermaye artırımları da dahil olmak üzere, şirket payları dolaşımdaki pay miktarının artmasına yol açacak şekilde satışa veya halka arza konu edilmeyecek.
Öte yandan şirket payları Borsa İstanbul Yıldız Pazar'da Katılım Endeksi'ne uygun olarak işlem görecek olup, payların işlem görmeye başlamasından itibaren 30 gün boyunca fiyat istikrarı işlemlerinin uygulanması planlanıyor.
Oba Makarna CEO'su Alpaslan Özgüçlü, "Köklü şirket tarihimizde önemli bir eşiği ifade eden halka arz sonrasına ilişkin planlarımız ve projelerimiz hazır. Ürün bandımızın genişletilmesi, çeşitlendirilmesi ile üretim kapasitemizi büyütüp, Oba Makarna'nın büyüme planlarına paralel olarak şirket sermayemizi güçlendireceğiz. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda yeşil enerjiyi daha fazla kullanmayı planlıyoruz. Halka açık bir marka olarak, büyüme yolculuğumuza daha kurumsal ve stratejik yepyeni adımlarla devam etmek istiyoruz" dedi.
Bin 200'ün üzerinde çalışanımızın emeği sayesinde artan üretim hacmimiz, ihracatımız ve satış gelirlerimizle daima ileriyi hedefliyoruz diyen Özgüçlü, "2020 yılında 3 milyar 99 milyon TL olan ciromuzu, 2021 yılında yüzde 68 artışla 5 milyar 215 milyon TL'ye, 2022 yılında ise yüzde 112 artışla 11 milyar 69 milyon TL'ye çıkardık. 2023 yılının ilk dokuz ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46 artışla 11 milyar 997 milyon TL ciro elde ettik" açıklamasını yaptı.
Türkiye Sigorta 2023'te yüzde 136 büyüdü
Geçen yıl (2023) yüzde 136 büyüyen Türkiye Sigorta; yılı, yaklaşık 60 milyar TL'lik prim üretimiyle kapattı. Kara araçları (kasko), yangın & doğal afetler ve sağlık branşlarında 2023 yılında; yüzde 200'ün üzerinde büyüme kat etti. Türkiye Sigorta KAP'a yaptığı son bildirimde 2023 yılı kârını ise 6 milyar 155 milyon TL olarak açıkladı.
Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak; "2023 yılını hem rekor üretimle hem de hedeflediğimiz kârlılık rakamlarına ulaşarak kapatmanın gururunu yaşıyoruz. Sektörün öncü şirketi olarak ülkemizin stratejik yatırımlarına güvence sağlarken, aynı zamanda milletimizin sigorta ürünlerine en kolay şekilde ulaşması için çalışıyoruz. Bu doğrultuda 2023 yılında prim üretimimizi yüzde 136 artırarak 59 milyar 518 milyon TL'lik bir üretime imza attık. Kârlılığımızı ise bir önceki yıla göre yaklaşık 6.5 kat artırarak; 2023 yılını 6.1 milyar TL kar ile kapattık" dedi.
Türkiye Sigorta'nın kasko, sağlık gibi bireysel ürünlerin yanında yangın, işyeri ve ticari poliçelerde öncü rolünü devam ettireceğini belirten Çakmak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Stratejik ürünlerimiz olan kasko, yangın & doğal afetler ve hastalık sağlık branşlarındaki başarılı finansal sonuçlarımız, 2023 yılında teknik kârlılığımıza da yansıdı ve 7 milyar 905 milyon TL teknik kâra ulaştık."
Enerji depolamada dev yatırım
Kontrolmatik grup şirketlerinden Progresiva Enerji Yatırımları Ticaret A.Ş, Türkiye'nin en büyük şebeke ölçekli enerji depolama projesini Tekirdağ'da hayata geçiriyor. Türkiye'nin ilk GWh (gigavatsaat) kapasitesine sahip enerji depolama tesisi olacak olan bu tesis ile birlikte yıllık 875 milyon kWh (kilovatsaat) üretim kapasiteli bir rüzgar enerji santrali de devreye alınacak. Progresiva, OMG Capital Advisors danışmanlığında enerji depolama tesisinin inşası için Çinli Harbin Electric International Company (HEI) ile kapsamlı bir EPC anlaşması imzaladı. Projede Progresiva "yatırımcı", HEI "EPC ana yüklenicisi", Pomega "depolama sistemleri alt yüklenicisi" ve Kontrolmatik "elektrik ve inşaat alt yüklenicisi" olarak görev alacak. Bu proje için 300 milyon dolarlık finansman Çin'den HEI aracılığı ile sağlanırken, Kontrolmatik grup şirketi Pomega yerli depolama sistemlerini sağlayacak. Ayrıca Kontrolmatik elektrik ve inşaat işleri kapsamında altyüklenici olarak görev alacak. 2027 yılında geçici kabul aşamasına gelmesi beklenen projenin, 1 GWh'lik depolama tesisinin 2025 yılında devreye alınması planlanıyor. 250 MW'lık bir rüzgar enerji santralinin de bünyesinde bulunacağı projenin özellikleri şöyle:
"50 adet 5 MW'lık rüzgar türbini, depolama kapasitesi 1 GWh (250 MW x 4 saat), şebekeye bağlantı noktası Türkgücü TM (380 kV, 35 km), santral kapasite faktörü ~yüzde 40 (875 bin MWh/yıl)."
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?
TÜRK TRAKTÖR: Türk Traktör 4Ç23 sonuçları, beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Türk Traktör'ün 2023 yılında traktör satışları yurtiçine 35 bin 849, yurtdışına 16 bin 16 adet ile toplamda 51 bin 865 birim satış seviyesinde gerçekleşti (yıllık +yüzde16.5'lik büyüme). 4Ç23 dönem net kârı piyasa beklentisi olan 2.85 milyar TL'nin yüzde 7 üzerinde 3.05 milyar TL olarak gerçekleşti. Öte yandan enflasyon muhasebesi nedeniyle 2023 yılında -782,3 milyon TL parasal kayıp kaydedildi. Bu durum ertelenmiş vergi (+550,5 milyon TL) geliri etkisiyle dengelendi. Şirketin net nakit pozisyonu 2023 yılsonunda 6.5 milyar TL'ye ulaştı (2022: 1,6 milyar TL). Buna göre Türk Traktör'ün net nakit/FAVÖK oranı 0.5 seviyesinde gerçekleşti.
BANTAŞ: Bantaş, S.S. Marmara Zeytin tarafından açılan ihalede 511.2 bin dolar tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 3'üne karşılık geliyor.
HİDROPAR HAREKET: Hidropar Hareket Kontrol sermayesinin 35 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 70 milyon TL artışla 105 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.
İŞ BANKASI: Türkiye İş Bankası sermayesinin 10 milyar TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 15 milyar TL artışla 25 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.
ARENA BİLGİSAYAR: Arena Bilgisayar, Telpa Telekomünikasyon ile General Mobile markalı ürünlerin satışına ilişkin sözleşme imzalandığını bildirdi.
ASELSAN: Aselsan, bir müşterisi ile 12.1 milyon dolar tutarında yurtdışı satış sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 1.2'sine karşılık geliyor.
CVK MADEN: CVK Maden, bağlı ortaklığı olan Hari Ögelman Madencilik'in 59.8 milyon TL tutarında cevher satışı sözleşmesi imzaladığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 6.3'üne karşılık geliyor.
NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon, TT Mobil İletişim Hizmetleri ile 1.88 milyon dolar tutarında sipariş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 1.3'üne karşılık geliyor. Ayrıca Netaş Telekomünikasyon, Turkcell Superonline İletişim'den 5.02 milyon Yuan (yaklaşık 21.9 milyon TL) tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 0.5'ine karşılık geliyor. Öte yandan Netaş Telekomünikasyon, Türk Telekomünikasyon ile 1.35 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 0.9'una karşılık geliyor.
ONCOSEM ONKOLOJİK SİSTEMLER: Oncosem Onkolojik Sistemler, bağlı ortaklığı olan Santek Sağlık'ın 31.5 milyon TL bedelle Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin açtığı 24 ay süreli ihalede en uygun teklifi verdiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 24'üne karşılık geliyor.
ORGE ELEKTRİK: Orge Elektrik, devam eden işleri arasında yer alan İzmir Amerikan Hastanesi projesinde ek 13.4 milyon TL + KDV tutarında ek iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 1.6'sına karşılık geliyor.
TUĞÇELİK: Tuğçelik, Vestel tarafından bazı parçaların üretimine ilişkin olarak nominasyon alındığını bildirdi. Şirket bu çerçevede 2025-2029 yılları arasında Vestel Elektronik firması için housing ve cover parçalarının üretimi ile yaklaşık 40 milyon dolar ciro elde edileceğini bildirdi.
LİMAK DOĞU ANADOLU ÇİMENTO: Limak Doğu Anadolu Çimento payları geçen hafta 16.20 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.
TÜPRAŞ: EPDK, rafinerilere marjlarını düşürmeleri için yazı gönderdi. EPDK Başkanı'nın (enerji piyasası düzenleme kurumu) açıklamasına göre yerli rafineriler, düşük maliyetli ülkelerden (Rusya gibi) yapılan ithalattan kaynaklanan ek marj avantajı nedeniyle akaryakıt fiyatlarını daha düşük güncellemeleri gerektiğine dair yazılı bildirim aldı.
ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, Burkina Faso'da yerleşik bir şirket ile 3.9 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 1.5'ine karşılık geliyor.
GEN İLAÇ: Gen İlaç, kayıtlı sermaye tavanının 1.25 milyar TL'den 5 milyar TL'ye yükseltilmesi için SPK'ya başvuruda bulundu. Şirketin ödenmiş sermayesi 300 milyon TL.
GLOBAL YATIRIM HOLDİNG: Global Yatırım Holding bağlı ortaklığı Global Ports, limanlarına gelen gemi sayısının geçen yılın aynı ayına göre değişmediğini fakat toplam yolcu sayısının 2023 Ocak ayına göre yüzde 17 artış gösterdiğini bildirdi. Limanlara gelen gemilerin doluluk oranı ise 2023 Aralık ayında yüzde 105 seviyesinde gerçekleşti.
BİRİKİM VARLIK YÖNETİMİ: Birikim Varlık Yönetimi, 26 Mart'ta pay başına brüt 0.3 TL temettü ödenmesine karar verdi.
ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıda ileriye dönük beklentilerini ve yatırım planlarını açıkladı. Holding yönetimi 2023 yılı için net kâr tahminini 13-14 milyar TL aralığında koruduğunu açıklarken, 2024 yılı için 22-24 milyar TL aralığında net kâr tahmini paylaştı. Ayrıca daha önce 2030 yılında 3 milyar dolar net aktif değere ulaşma hedefi bulunan Alarko, bu hedefi de 2028 yılına kadar 4 milyar dolar net aktif değer büyüklüğü olarak revize etti. Şirket bu hedef için tarım, gübre, havacılık ve enerji (batarya) gibi alanlarda yatırım yapacak. 2028 yılında Holding'in portföyünün yüzde 55'inin bugünkü faaliyetlerden, yüzde 35'inin yeni yatırımlardan ve yüzde 10'luk kısmının finansal yatırımlardan oluşması hedefleniyor. Şirket, tarım iş kolunda özellikle seracılık alanında hızlı büyümeyi sürdürmek için Türkiye'de jeotermal ruhsatları almaya devam ediyor. Ayrıca Kazakistan'da yine seracılık alanında yatırım anlaşmasının önümüzdeki aylarda finalize olması bekleniyor, bu anlaşmadaki teşviklerin detaylarına göre Kazakistan'da da hızlı büyüme potansiyeli gördükleri belirtiliyor. Şirketin sunumunda paylaşılan tahminlere göre, tarım iş kolundan Alarko'nun elde etmeyi beklediği ciro 2024 yılında 3.3 milyar TL, 2025 yılında 10.9 milyar TL ve 2026 yılında 18.3 milyar TL olarak öngörülüyor. Tarım iş kolunda şirket, yaklaşık yüzde 30 FAVÖK marjı elde etmeyi öngörüyor. Enerji iş kolunda elektrik dağıtım alanında kârlılıkta 2024'te yataya yakın bir görünüm paylaşan şirket, elektrik üretim tarafında ise fiyatlardaki normalleşmeye rağmen kömür maliyetlerini iyi yöneterek performansını sürdürmeyi hedefliyor. Şirket yönetimi ayrıca ortakların hisse satışlarına ilişkin soruya cevaben, bu satışların ortakların kendi ihtiyaçları kapsamında gündeme geldiğini, ortaklar pay satışı yaparken şirketin geri alım yapamadığını ve ortak satışı tamamlanırsa geri alımı değerlendirebileceklerini paylaştı.
TAT GIDA & KOÇ HOLDİNG: Koç Holding'in bağlı ortaklığı olan Tat Gıda'nın yüzde 49.04'lük payına denk gelen kısmının ve 15 adet kurucu intifa senedinin satışının 80.92 milyon dolar bedelle gerçekleştiği bildirildi. Koç Holding'in gelir tablosuna vergi öncesi yaklaşık 1.1 milyar TL tutarında satış kazancı oluşması bekleniyor.
BMS ÇELİK: BMS Çelik, Birleşik Krallık'ta toplam 557 bin sterlin tutarında sipariş alındığını bildirdi. Toplam tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 1.7'sine karşılık geliyor.
GARANTİ FAKTORİNG: Garanti Faktoring sermayesinin 79.5 milyon TL'den yüzde 400 oranında bedelsiz olarak 318 milyon TL artışla 397.5 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.
VBT YAZILIM: VBT Yazılım, SGK'nın açtığı ihalede 111.37 milyon TL + KDV tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 10.7'sine karşılık geliyor.
BOSCH FREN: Bosch Fren sermayesinin 2.5 milyon TL'den yüzde bin 125.5 oranında bedelsiz olarak 28.1 milyon TL artışla 30.64 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.
GELECEK VARLIK YÖNETİMİ: Gelecek Varlık Yönetimi, Fibabanka'nın tahsili gecikmiş alacak portföyü satışında 87.2 milyon TL ana para büyüklüğündeki portföy ihalesini kazandığını bildirdi.
YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Yeo Enerji Yatırımları'nın Aşağı Aras Boztepe HES (14,16 MW), Aşağı Aras Demirkapı HES (15,74 MW), Aşağı Aras Değirmendere HES (14,95 MW) ve Aras Kalebaşı HES (13,30 MW) olmak üzere toplam 58.15 MW kapasiteli hidroelektrik santrallerinin (Aşağı Aras Sıralı HES) uhdesinde kaldığını bildirdi. 180 GWh elektrik üretimi beklenirken Aşağı Aras Sıralı HES projesi 49 yıllık su kullanım anlaşmasının imzalanması sonrası yürürlüğe gireceği belirtildi.