Yeni nesil para transferi: Ödeme İste

Dijitalleşme yatırımlarının hızlanmasıyla para transferi işlemleri de kolaylaştı. TCMB ve BKM iş birliğiyle yürütülen ‘Ödeme İste’ projesi ile beklediğiniz bir alacağınız varsa, karşı tarafın banka hesap bilgilerini girerek para göndermesini isteyebilirsiniz. Sistem, kiracıya kira ödemesinin hatırlatılması, öğrenciye harçlık gönderilmesi gibi konularda da kolaylık sağlıyor.
22.02.2024 10:43 GÜNCELLEME : 22.02.2024 10:43

PARA FİNANS/ AYFER ARSLAN Bir arkadaşınızdan alacağınız var ama alacağınızı istemekten çekiniyorsunuz. Veya eviniz kirada, kiracıya ödemeyi hatırlatmanız gerekiyor. İşte, 24 Ocak 2024 tarihinden itibaren bankacılık sektöründe kullanıma sunulan 'Ödeme İste' sistemi, tam da bu ihtiyacı karşılıyor. Para transferi işlemine eklenen 'Ödeme İste' seçeneğiyle mobil veya internet bankacılığından tek bir dokunuşla alacağınızı, borçlu tarafa 7/24 dilediğiniz zamanda hatırlatma imkanınız var. Bankacılara göre, bu uygulama para istemenin ve göndermenin 'yeni, teknolojik ve alternatif' bir yolu. Belki de kısaca 'yeni nesil para transferi' de diyebiliriz.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankalararası Kart Merkezi'nin (BKM) başlangıç aşamasında 10 banka ile yürüttüğü 'Ödeme İste' projesi, ödemelerin dijital kanallardan takibini kolaylaştırıyor. Bu projeyle alacaklı-borçlu taraflar arasındaki ödeme işlemlerinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Bankacılar, 'Ödeme İste' özelliği ile alacaklı tarafın işlem başlattığı bir deneyimin hayatımıza girdiğini belirtiyor. Banka müşterileri farklı ihtiyaç ya da alacakları için taleplerini, dijital bankacılık kanallarından ödeme yapmasını talep ettikleri tarafa ileterek kolayca istekte bulunabiliyor. Birinden para bekliyorsanız, karşı tarafın hesap bilgilerini girerek size para göndermesini talep etmeniz yeterli. Göndericinin kabul etmesi durumunda para transferi işlemi gerçekleşiyor. Sadece borç-alacak ilişkisinde veya borcunu geri istemede değil, harçlık isteme, acil nakit ihtiyacı ve yemek harcaması gibi durumlara kadar yeni nesil para transferi hizmetinden yararlanmak mümkün.

Bankacılar, yeni sistemin göndericinin de hayatını kolaylaştıracağını savunuyor. Para göndereceğiniz kişinin IBAN'ı, hesap numarası vs. talep etmekle uğraşmadan, size gelen ödeme isteğini onaylayarak daha hızlı ve kolay şekilde gönderici olarak para transferi işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Sistemin işleyişi temel olarak; müşterinin karşı taraftan ödeme talep etmesi, ödeme yapacak tarafın da bu talebe yanıt vermesi esasına dayanıyor. Bu sistemde; para göndermesi istenen kişinin IBAN numarası, adı-soyadı ve ödenmesi gereken tutar, mobil veya internet bankacılığı üzerinden giriliyor. Borçlu tarafa kendi bankası, uygulama üzerinden uyarı yolluyor ve ödemenin yapılıp yapılmayacağını soruyor.

Onay verildiği takdirde Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) üzerinden para gönderimi gerçekleşiyor. Böylece yeni nesil para transferi sistemiyle 7 gün 24 saat, beklediğiniz bir ödemeniz varsa ya da nakde ihtiyaç duyduğunuzda, para transferi talebinde bulunabiliyorsunuz. Şu anda sisteme dahil olan bankalar arasında; Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, Akbank, Garanti BBVA, İş Bankası, Yapı Kredi, QNB Finansbank, Denizbank ve Kuveyt Türk Katılım Bankası yer alıyor.

DİJİTAL KOLAYLIK

Bankalar da mobil uygulamalarını 'Ödeme İste' sistemine uygun hale getirerek yeni projeyi destekliyor. VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Ferkan Merdan'a göre, 'Ödeme İste' ile dijitalleşmenin hayatımıza getirdiği kolaylık bir adım daha ileriye taşındı. VakıfBank'ın Türk bankacılık sektöründe dijitalliğin öncülerinden biri olduğunu belirten Merdan, "Bu proje, ödemelerin dijital kolaylığında gerçekleşmesine olanak sağlıyor. Dijitallik, bugünün kolaylığını sağlamaktan ziyade yarının temellerini oluşturmak için önemli. Çoklu ödeme isteme işlemlerini gerçekleştiren kullanıcılar, aynı zamanda fatura veya kart harcamaları gibi ödemeleri de farklı kişilerle paylaşabiliyor. Ödeme işlemleri kolaylaşıyor. VakıfBank Mobil ve internet bankacılığı kullanan bireysel ve ticari müşteriler, 'Ödeme İste' hizmeti sayesinde güvenli, hızlı ve kullanıcı dostu bir ödeme deneyimi yaşayacak. Proje, müşteriler arasındaki ödeme isteme akışlarını kolaylaştırarak finansal işlemleri daha erişilebilir kılacak" diyor.

İş Bankası yetkilileri de bu sistemle banka müşterilerinin, farklı ihtiyaç ya da alacakları için nakit taleplerini, dijital bankacılık kanalından ödeme yapacak tarafa ileterek kolayca ödeme isteyebileceğini kaydederken, müşteri talebinin onaylanması durumunda söz konusu tutarın anında hesaba geçeceğini belirtiyor.

Murat Çağrı SÜZER / Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı

"Para istemenin yeni yolu"

'Ödeme İste' taraflar arasındaki transfer işlemlerini kolaylaştırmak adına hazırlanan, para istemenin yeni ve alternatif bir yolu olarak öne çıkıyor. Bu özellik sayesinde müşterilerimiz, bekledikleri bir ödeme varsa ya da nakde ihtiyaç duyduklarında, tanıdıklarının Garanti BBVA veya başka bankalarda bulunan hesaplarına para transferi talebinde bulunabiliyor. Tanıdığı kişinin hesap bilgilerini girerek ödeme isteğini başlatıyor ve karşı taraf kabul ettiği takdirde ödeme FAST ile kendilerine iletiliyor. Örneğin harçlık isteme, acil nakit ihtiyacı ya da beklenen ödemeler gibi durumlarda dijital kanallarımızdan kolayca para transferi talep edebiliyorlar. Garanti BBVA olarak, müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak ürün ve hizmetleri sunmaya devam edeceğiz.

Burcu Civelek YÜCE / Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı

"Müşterilerin hayatını kolaylaştıran bir yenilik"

Bankacılık sektörü yapılan düzenlemeler ve dijital gelişmelerle birlikte yeni bir çehre kazanıyor. Akbank olarak uzun yıllardır yatırım yaptığımız yeni nesil teknolojilerle bu alandaki ilkleri müşterilerimizle buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Son olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın önderliğinde başlatılan 'Ödeme İste' özelliği de bankacılık müşterilerinin hayatını kolaylaştıran bir yenilik. 'Ödeme İste' özelliği, Akbank Mobil'in kolay kullanıcı ara yüzüne sahip menüsünden rahatlıkla yönetiliyor. Müşterilerimiz ister münferit ister düzenli ödemeleri için talep oluşturup ilgili kişilerle paylaşabiliyor. Kayıtlı kişi listesinden talep oluşturma özelliği sayesinde, ödeme talep edilecek kişi bilgilerini girmeden, hızlı ve kolay bir şekilde talep oluşturulabiliyor. Gelen ödemeler de akıllı menü sayesinde ödeme takviminde görülüyor ve tüm para transferleri hızlı ve güvenilir şekilde gerçekleştiriliyor."

BİZE ULAŞIN