Prim potansiyeline sahip 29 hisse

Yükseliş trendindeki borsada, endeksin içinde önemli paya sahip hisselere dikkat çekiliyor. Orta ve uzun vadeli perspektifte borsada güçlü bir potansiyel olduğunu düşünen uzmanlar, Ramazan öncesi ön plana çıkabilecek 29 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.
22.02.2024 10:34 GÜNCELLEME : 22.02.2024 10:34

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsa İstanbul geçen haftaya güçlü başlamıştı. Siyasi açıdan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır temasları, piyasalar tarafından yakından takip edildi. Uzmanlar, özellikle orta ve uzun vadeli bir perspektifte borsada güçlü bir potansiyel olduğunu düşünüyor. Ancak kısa vadede teknik göstergelerin aşırı alım bölgesinde seyrederek düzeltme riskini canlı tuttuğunun da altını çiziyor. Analistler, endeksin yurtdışı borsalara kıyasla çok daha güçlü bir performans sergilediğine dikkat çekiyor Hafta ortasında yaşanan kısa süreli düzeltmeleri ise aşırı alım bölgesinde seyreden endeks üzerindeki tansiyonu azaltması adına önemli buluyor. Öte yandan hafta sonuna doğru Borsa İstanbul'da BIST-100 endeksi, günü 9.250,36 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 9.306,34 puana taşıdı.

Bu hafta (18 Şubat haftası) yurtiçi piyasalarda gözler, TCMB faiz kararında olacak. Yeni Başkan Fatih Karahan başkanlığında ilk kez faiz kararı açıklanacak. Uzmanlar, başkan değişikliğinden sonra verilen mesajların hemen hemen eski başkanla benzeşmesi ve enflasyon raporu sunumundaki açıklamalar ile Şubat ayında TCMB'den faiz değişikliği beklemiyor.

Yükseliş trendinin devam edeceğini öngören analistler, yabancıların ilgisinin de her geçen gün arttığını hatırlatarak özellikle yabancı kuruluşların Türk hisse senetleri (bankalar öncülüğünde) hedef fiyatlarını yukarı yönlü revize etmesinin de Borsa İstanbul'da katalizör vazifesi gördüğüne dikkat çekiyor.

Bilindiği gibi önceki hafta Goldman Sachs, 2023 mali yılı sonuçlarını ve en son makro ve bankacılık sektörü trendlerini dahil ettiği değerlendirmelerin ardından Akbank, Garanti BBVA, Yapı Kredi ve Vakıf Bank için tahminlerini revize ettiğini açıklamıştı.

Yatırım bankası ayrıca Türk bankaları için değerleme, tahmin dönemini 2025'ten 2026'ya ilerlettiklerini belirterek "Kapsamımızdaki dört Türk bankası için 2024-26 mali yılları için hisse başına tahminlerimizi, daha yüksek gelir tahminleri (esas olarak faiz dışı gelirdeki iyileşme nedeniyle) ve ortalama olarak daha yüksek kredi büyümesi nedeniyle ortalama yüzde 18 oranında artırıyoruz. Bu da ortalama olarak daha yüksek faaliyet gideri beklentileriyle kısmen dengeleniyor" açıklamasını yapmıştı.

Tüm bu veriler ışığında uzmanlar, endeks içinde ağırlığı yüksek hisselere dikkat çekerek Ramazan öncesi ön plana çıkabilecek uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 29 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"YABANCILAR BEKLENTİLERİNİ YUKARI YÖNLÜ GÜNCELLİYOR"

Likidite bolluğu kaynaklı mevduat faizleri tarafındaki geri çekilme sonrasında borsaya olan ilginin tekrar arttığını belirten İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kaldığı algısının yeniden gündeme geldiğini söylüyor. Diğer yandan yabancıların ilgisinin de her geçen gün arttığını hatırlatarak özellikle yabancı kuruluşların Türk hisse senetleri (bankalar öncülüğünde) hedef fiyatlarını yukarı yönlü revize etmesinin Borsa İstanbul'da katalizör vazifesi gördüğüne dikkat çekiyor.

Başkan değişimi sonrası politikaların aynı kalacağı beklentisinin de endeksteki risk iştahını yükselten önemli bir başlık olarak ön plana çıktığını kaydederek, bilanço döneminin başlaması ve bilanço döneminde enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenmesi beklenen hisseler önderliğinde Borsa İstanbul'un TL bazında rekorlar kırdığını belirtiyor.

"AYRIMI İYİ YAPMAK GEREKİR"

BİST-100 endeksinde teknik olarak kısa vadede 305 doların direnç olacağını düşünen Toros, geri çekilmelerde 290 doların yakından takip edilmesini, orta vadede ise 375 dolar seviyesinin hedef haline gelebileceğini söylüyor.

Bu kapsamda özellikle hisselerin yılsonundaki getiri oranı ile endeksin yükselişine bakıldığında birbirine paralel bir trend izleyen hisseler bulunduğunu da hatırlatan Toros, söz konusu hisseleri "endekse paralel hareket eden hisseler" olarak yorumlamanın mümkün olduğunu ifade ediyor.

Borsa İstanbul tarafından üç aylık periyotlar halinde yılda dört kez endeks içindeki hisselerin ve pazar değişikliklerinin gerçekleştiğini de kaydeden Toros; Ocak – Mart, Nisan – Haziran, Temmuz – Eylül, Ekim – Aralık olmak üzere dört dönem boyunca endekslerdeki hisselerin ekstrem bir durum olmadığı sürece kalacağının da altını çiziyor.

Anlık hikayelerden olumlu ya da olumsuz etkilenecek birçok sektör ve hisse bulunduğunun özellikle altını çizen Toros, buradaki ayrımı iyi yapmak gerektiğini dile getirerek "Endeksin yönü yukarı gitti diye hisselerin çoğu yukarı ya da endeks aşağı gidiyor diye hisselerin önemli bir bölümü aşağı gidecek diye bir trend yok. Öncellikle bu algı olmamalı. Şirketin endeks içindeki payının yanı sıra hikayesi, özel durumları, anlık konjonktür de hisse senedi seçimi yaparken çok önemli kriterlerdir. Tabii bu arada konjonktürün uyduğu sektör grupları da hisse bazında iyi analiz edilmeli" diyor.

Toros, bu kapsamda endekse paralel hareket eden ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Akbank, Garanti BBVA, Anadolu Sigorta, Türkiye Sigorta, TAV Havalimanları Holding, Pegasus, THY, BİM, Migros, Şok Marketler, Ülker, Mavi Giyim, Ford Otosan, Doğuş Otomotiv, Tofaş Oto Fabrikaları, Özak GYO, Coca Cola İçecek, Alarko Holding, Koç Holding, Sabancı Holding, Çimsa, Arçelik, Turkcell, Astor Enerji, İş Yatırım Menkul Değerler, Torunlar GMYO, Boğaziçi Beton Sanayi, Galata Wind Enerji ve Aksa Enerji hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"PETKİM'DE TAVSİYEMİZİ 'TUT' OLARAK KORUYORUZ"

Ata Yatırım, Petkim için hedef fiyatını 23.08 TL, tavsiyesini "TUT" olarak koruduğunu açıkladı. Etilen – nafta makasının haftalık olarak 228 dolar düzeyinde oluştuğunu belirten Ata Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, hisseye yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bunun temel nedeni nafta fiyatlarındaki yüzde 3.6 artışa karşın etilen fiyatlarındaki yüzde 13.5 artıştır. Etilen nafta makasındaki haftalık bazdaki artışı hafif olumlu olarak değerlendiriyoruz.

Etilen nafta makası 1Ç24'ün başından bu yana 140 dolar olurken, 1Ç23'te 275 dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. (1Ç24T: 189 dolar/ton, 4Ç23: 113 dolar) Etilen-nafta makası ürün marjları için tam olarak indikatif olmadığını hatırlatmak isteriz. 4Ç23'te şu ana kadar ortalama etilen-nafta makası hala ürün marjlarının 1Ç24'te 1Ç23'e göre zayıf seyredebileceğine işaret ediyor. Şirket yakın zamanda Star Rafinerisi ile nafta alım anlaşmasını revize etti. Yeni anlaşmayla Petkim, hammadde tedarikinde önemli bir esneklik kazanarak, düşük maliyetli nafta kaynaklarına ulaşım sağladı. Petkim için "TUT" önerimizi ve hisse başına 23.08 TL 12 aylık hedef değerimizi koruyoruz."

Çağlar TOROS / İnfo Yatırım Stratejisti

"Torunlar GMYO hisselerinde 50 TL hedef fiyat öngörüyoruz"

TORUNLAR GMYO: Torunlar'ın güçlü kira gelirleri ve 2023 sonunda net nakit pozisyona geçme beklentisiyle birlikte oluşan cazip çarpanları önemli bir faktör oluşturuyor. Şirket, AVM ve ofis kiraları odaklı düzenli gelir modelinin yanı sıra üst segment otel ve konut projeleri ile gayrimenkul sektöründe fark yaratıyor. Enflasyon üzerinde yıllık yüzde 86 artışla nakit akışını destekleyen kira gelirlerinin yaklaşık yüzde 40'ı AVM'lerden, yaklaşık yüzde 20'si ofislerden kaynaklanıyor. 2023- 9 aylık periyotta yıllık yüzde 86 kira geliri artışıyla enflasyonun üzerinde artış sağlandı. Önümüzdeki dönemde benzer şekilde nakit akışlarına olan katkının devamını bekliyoruz. Torunlar GMYO hisselerinde yüzde 30 yükseliş potansiyeli ile 50 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

TAV HAVALİMANLARI HOLDİNG: TAV Havalimanları, 2023 yılının son çeyreğinde beklentilerin hafif üstünde 10.6 milyon TL net satış, beklentilerin hafif üstünde 2.0 milyar TL FAVÖK açıklarken, net kâr 7 milyon TL zarar olan konsensüs beklentilerden saparak 2.2 milyar TL olarak finansallara yansıdı. Son çeyrek verilerine göre 2023 üçüncü çeyreğine kıyasla net satışlar yüzde 11, FAVÖK yüzde 61, net kâr yüzde 60 azaldı. Bu oranlar geçen sene ile kıyaslandığında ise net satış, FAVÖK, net kâr sırasıyla yüzde 88, yüzde 85, yüzde 296 artış gösterdi. Yolcu trafik sayılarındaki yukarı yönlü seyrin devam etmesiyle birlikte dördüncü çeyrekte dış hat yolcu büyümesi yüzde 15 artış kaydetti. 2023'te yolcu sayısı 2022'in yüzde 22 üzerinde, 2019'un ise yüzde 7 üzerinde gerçekleşti. Dış hat yolcu sayısı da 2022'in yüzde 25, 2019'un ise yüzde 13 üzerinde oluştu. Şirketin net kârının konsensüs beklentilerin üstünde kalmasının Medine havalimanı pay satışından elde edilen 83 milyon euro'luk tek seferlik kârdan ve 75 milyon euro tutarında ertelenmiş vergi gelirinden olduğunu düşünüyoruz. Şirket, 2023 yılı için verdiği hedeflerin üstüne çıktı. Cirodaki 1.230 - 1.290 milyon euro'luk beklenti 1.310 milyon euro olarak gerçekleşirken, toplam yolcu beklentisinin 81 - 91 milyon olduğu 2023'te toplam yolcu 95.5 milyon olarak gerçekleşti. 2024 yılı için ise ciro beklentisi 1.5 – 1.6 milyar euro, toplam yolcu beklentisi 100 - 110 milyon, FAVÖK beklentisi 430 - 490 milyon euro olarak açıklandı. Teknik olarak hissede 5 euro kısa vadeli hedef haline gelebilir.

TURKCELL: Telekomünikasyon şirketlerinde kullanıcı başı gelir büyümesi enflasyonun üzerinde gerçekleşti. Ağırlıkla taahhüt bazlı gelir modeliyle çalışan telekomünikasyon şirketlerinin kazançları, enflasyonun yüksek seyrettiği 2021 ve 2022 yıllarında enflasyonun altında kalmıştı. Buna karşılık değişken seyreden maliyetler sebebiyle kârlılık bu süreçte baskılanmış oldu. 2023'ün ikinci yarısında dezenflasyon sürecinin başlamasıyla Turkcell'in kullanıcı başı ortalama gelirleri (ARPU) özellikle mobil segmentte enflasyonun üzerinde büyümeye başladı. Sektörde mobil kanalda pazar lideri olan Turkcell, fiyat belirleme gücü ve mobil kanal ağırlıklı olan gelirler sebebiyle öne çıkıyor. Yüksek enflasyon sürecinde taahhütler sebebiyle geride kalan gelir büyümesinin ise geçmişi telafi etmek üzere enflasyonun üzerindeki fiyat artışlarının devam etmesini bekliyoruz. Turkcell hisselerinde yüzde 33 yükseliş potansiyeli ile 90 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

Yabancı yatırımcıların alımları devam ediyor

Merkez Bankası verilerine göre yabancılar, 9 Şubat haftasında da 36.7 milyon dolarlık net hisse alımı yaptı. Böylece yabancı yatırımcıların 3 Kasım tarihinden bu yana yaptıkları net hisse senedi alımları, 2 milyar 177 milyon dolara ulaştı.

Yabancılar son 15 hafta içinde sadece 5 Ocak haftasında 300 milyon dolarlık satış yaptı. Geriye doğru veriler incelendiğinde ise yabancıların 11 Eylül 2020 tarihinden itibaren bu kadar seri şekilde alım tarafında olmadıkları dikkat çekiyor.

Bulls Yatırım Holding'den Selçuk Gıda yatırımı

Medusa Yatırım Holding A.Ş. ("Medusa") elinde bulunan imtiyazlı Selçuk Gıda Endüstri İhracat İthalat A.Ş. hisselerinin devri konusunda anlaşma sağlandı. Selçuk Gıda'da işlem öncesinde Medusa'nın elinde bulunan imtiyazlı payların yüzde 75'i Bulls Yatırım Holding'e, yüzde 25'i ise Umut Güner'e geçti.

Gıda sektöründe faaliyet gösteren Selçuk Gıda'yı devralan Bulls Yatırım Holding portföyünü çeşitlendirdi. Bulls Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya ise "Bu yatırımın ilerleyen dönemde hedeflerimize ulaşmada önemli rol oynayacağına inanıyoruz" dedi.

Finans, gıda ve teknoloji alanlarında yatırımları bulunan Bulls Yatırım Holding'in kurucusu olan Kemal Akkaya, yeni satın almalara açık olduklarını ve fırsatları değerlendirebileceklerini söyledi.

Halkbank'ın aktif büyüklüğü 2.2 trilyon TL seviyesine yükseldi

Halkbank, 2023'ün son çeyreğine ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. 2023 yıl sonunda aktif büyüklüğünü 2022 yıl sonuna göre yüzde 57.7 artışla 2.2 trilyon TL seviyesine ulaştıran banka, bu dönemde toplam kredi büyüklüğünü ise yüzde 61.6 artışla 1.9 trilyon TL'ye yükseltti. Halkbank'ın bu dönemdeki öz kaynakları 2022 yıl sonuna göre yüzde 42.9 oranında artarak 128.4 milyar TL oldu.

KOBİ'lerin güvenli limanı olduklarının altını çizen Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, sözlerine şöyle devam etti:

"KOBİ'lerimizin, esnaf ve sanatkarımızın, girişimcilerin gayretiyle ekonomimizin güçlenmesine katkı sunmayı sürdüreceğiz. KOBİ kredileri büyüklüğümüz 2023'te 615.5 milyar TL'ye ulaşmıştır. KOBİ kredileri alanındaki yüzde 19 pazar payımız ile sektörümüzün lider KOBİ bankası olmaya devam etmekteyiz. Bugün bankamızda kredili esnaf sayımız 841 bin iken, esnaf kredi büyüklüğümüz ise 235.1 milyar TL'ye ulaşmış durumdadır.

Öte yandan 2021 yılından bu yana kendi işini kurmak isteyen her yaştan ve eğitim düzeyinden 142 bini aşkın girişimciye de 25 milyar TL kredi kullandırdık

Geleceğin girişimciliğini bugünden inşa etmek için de Dijital Gelecekte Genç Girişimciler Vizyon Buluşması'nı ve Jet Luck Projesi'ni hayata geçirdik. Halk Yatırım hizmeti olan kitle fonlama platformu "Fonlabüyüsün" ile girişimcilere ihtiyaç duydukları finansal kaynaklara kitle fonlarıyla erişim olanağı sağlıyoruz."

Halkbank'ın kadın girişimciliğini de desteklediğini kaydeden Arslan, "Sürdürülebilir kalkınma için öncelikli hedefimiz, ülkemizde yüzde 14 düzeyinde seyreden kadın girişimciliği oranını dünya ortalaması olan yüzde 35 seviyesine çıkarmaktır. 2021'de hayata geçirdiğimiz Kadın Girişimci Kredi Destek Paketi ile bugüne kadar, farklı meslek gruplarından 217 bin kadın girişimciye ulaşarak 57 milyar TL finansal destek sunduk" dedi.

İş Bankası'nın toplam mevduat hacmi 1.6 trilyon TL'ye ulaştı

Aktif büyüklüğü 2023 yılsonunda 2.5 trilyon TL'ye ulaşan İş Bankası'nın,

ekonomiye sağladığı kaynak tutarı, 1.2 trilyon TL'si nakdi, 427.3 milyar TL'si gayri nakdi krediler olmak üzere, 2023 yılsonu itibarıyla 1.6 trilyon TL'ye yükseldi. İş Bankası'nın toplam mevduat hacmi ise 2023 yılsonu itibarıyla 1.6 trilyon TL'ye ulaştı. TP mevduat hacmi de 2022 yılsonuna göre yüzde 128.1 oranında artarak 880.6 milyar TL'ye yükseldi.

2023 yılında toplam 72.3 milyar TL net kâr elde eden bankanın öz kaynak büyüklüğü 2022 yıl sonuna göre yüzde 40 oranında artarak 267.8 milyar TL'ye ulaştı. İş Bankası'nın sermaye yeterlilik oranı da yüzde 21.6 seviyesinde gerçekleşti.

Kardemir'den beş yılda 1.5 milyar dolar yatırım hedefi

Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Kardemir'in ham çelik üretim tonajının 2.5 milyon seviyelerinden 3.5 milyon tona çıkartmayı amaçladıklarını belirterek, önümüzdeki beş yılda 1.5 milyar doları bulacak yatırım hedeflerinin olduğunu söyledi. Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle Ankara'da sohbet toplantısında bir araya gelen Prof. Dr. Demir, Kardemir'in Strateji Vizyon Belgesi, yatırım hedefleri, Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenlemesi ile yeşil çelik yatırımlarında atacakları yerli ve milli teknoloji adımlarını açıkladı. Katma değerli çelik üretimini önümüzdeki beş yıl içinde iki katına çıkaracak planlamalar içinde olduklarını belirten Demir, "Yeni teknolojiler doğrultusunda ürün ve prosesleri geliştirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda halihazırda görüşmeleri yürütülen yeni teknoloji ile uyumlu çevreci uygulamaları bulan ve uygulayan öncü bir kuruluş olarak yeni bir yüksek fırın yatırımı hayata geçirilecek. Kapasite açısından lojistik kısıtlamalarımızın aşılması gerekiyor. Bu bağlamda lojistik master planı hazırlanacak, alternatif taşıma kanalları ortaya konacak. Lojistik master planı dahilinde görüşülen liman işletmeciliği ve demiryolu işletmeciliği projeleri hayata geçirilecek. Yük taşımacılığı hizmetlerimizin verimliliğini artırmaya ve daha yeşil ulaşım seçeneklerine geçişi desteklemeye yönelik başladığımız bu serüvende büyüklüğümüzü sürdürecek atılımların bir parçası olarak gördüğümüz özel demir yolu taşımacılık işletmesi olma yolunda alınan kararlar ile başlanılan projede onay sürecinin iki yıl içinde tamamlanması planlıyoruz. Bu konuları stratejik iş birliği yapılabilecek paydaşlarla yapmakta planlarımızı bir parçası olabilir. Bu formülle liman ve demiryolu projeleri ile kritik stok seviyeleri etkin olarak takip edilecek, fırsat alımları değerlendirilecek ve stok maliyetleri kontrol altında tutulacak" dedi.

Karbon nötr tesis hedefi ile alakalı çizdikleri yol haritasını açıklayan Demir, 2026 yılı sonuna kadar 250 MW yenilenebilir enerji üretimine ulaşılmasını hedeflediklerini belirterek, karbon emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 15 azaltmayı ve 2053 yılına kadar karbon nötr bir tesis olmayı hedeflediklerini kaydetti. Demir, 2024 yılı için çevre yatırımlarına yaklaşık 40 milyon dolar bütçe ayırdıklarını söyledi. İstihdam politikalarına da değinen Demir, Kardemir'in ihtiyaçları doğrultusunda istihdam artırma hedefine yönelik 527 yeni personel alımı yaptıklarını, bu ay içinde sayıyı 600'ün üzerine çıkaracaklarını aktardı. Demir, 2024 yılı içinde toplam 200 personelin daha şirket bünyesine katılmasının planlandığını kaydetti. Yaklaşık 10 milyon dolarlık bir bütçeyi Ar-Ge'ye yönlendirdiklerini söyleyen Demir, özel endüstri bölgesi olmakla ilgili girişimleri bulunduğunu da ifade etti.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

COCA COLA İÇECEK: Coca Cola İçecek, Bangladeş operasyonlarını devralmak için bir hisse satın alma anlaşması imzaladı ve CCBB (Coca Cola Bangladesh Beverages) şirketinin yüzde 100 hissesini, 130 milyon dolarlık firma değeriyle satın almış olacak. Satın alma işleminin mevcut nakit kaynaklarla finanse edilmesi bekleniyor.

PEGASUS: Pegasus, Uluslararası ve Kıbrıs uçuşlarında uçak içi bagaj hakkını değiştirdi. Yeni haklara göre bir adet koltuk altı çantası (maksimum 40x30x15 boyutlarında ve 3 kg ağırlığında) yolcular için ücretsiz olmaya devam ederken, yolcu uçağa boyut sınırının üzerinde ek eşya getirirse, uçağa biniş sırasında her ek eşya için ekstra ücret uygulanacak. İç hat uçuşlarında kabin bagajı ve check-in izinlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Şirketin mevcut kuralları geçerli olmaya devam edecek. Şirket, ayrıca bu değişiklikle uçağa biniş ve iniş sırasında yaşanan sıkışıklığı ortadan kaldırarak ve yolcuların bagaj tercihlerine göre en iyi seçeneği sunarak misafir deneyimini iyileştirmeyi amaçladığını duyurdu. Öte yandan Pegasus'un aylık trafik verilerine göre, Ocak 2024'te toplam yolcu sayısı yıllık yüzde 24 artışla 2.66 milyona ulaştı. Aynı dönemde iç hat yolcu sayısı yüzde 20 artışla 1.07 milyon, dış hat yolcu sayısı yüzde 27 artışla 1.59 milyon oldu. Ocak 2024'te uluslararası ve toplam AKK (kapasite) sırasıyla yıllık yüzde 31 ve yüzde 28 arttı. Toplam Arz Edilen Koltuk Km (AKK) içindeki dış hatların payı bir ay öncesine kıyasla değişmeyerek yüzde 81 oldu. Doluluk oranı da yıllık +0,7 puan artışla yüzde 85.2'ye yükseldi.

GIPTA OFİS KIRTASİYE: Gıpta Ofis, yurtiçindeki bir müşterisinden toplamda 410.7 milyon TL tutarında iki sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 46'sına karşılık geliyor.

HİDROPAR HAREKET KONTROL: Hidropar Hareket, yurtiçinde yer alan bir müşterisi ile 5.3 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 72'sine karşılık geliyor. Öte yandan Hidropar Hareket Kontrol, yurtiçindeki bir başka şirket ile de 2.5 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını açıkladı. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 34'üne karşılık geliyor. Ayrıca Hidropar Hareket Kontrol, Ufuk Avrupa 2023-2024 Çalışma Programı kapsamında şirketin 125 bin euro tutarında bütçe aldığı bildirildi.

MONDİ TURKEY: Mondi Turkey sermayesi, geçen hafta 349.7 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelli olarak 699.4 milyon TL artışla 1.05 milyar TL'ye yükseltildi.

VBT YAZILIM: VBT Yazılım sermayesi, geçen hafta 26 milyon TL'den yüzde 350 oranında bedelsiz olarak 91 milyon TL artışla 117 milyon TL'ye yükseltildi.

BOR ŞEKER: Bor Şeker A.Ş. payları geçen hafta (15 Şubat) itibarıyla 26.54 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

TOFAŞ OTO FABRİKALARI: Tofaş Oto Fabrikaları, enflasyon muhasebesi düzeltmeleri hariç 4Ç23'te 7.7 milyar TL net kâr elde etti (yıllık artış +yüzde121), bu rakam 6.0 milyar TL olan piyasa tahmininin yüzde 30 üzerinde gerçekleşti. 4. çeyrek FAVÖK marjı yüzde 16.1 olan piyasa tahmininin üzerinde yüzde 17.9 olarak gerçekleşti. Enflasyon muhasebesi düzeltmeleri sonrasındaki sonuçlara bakıldığında, 2023 yılı 12 aylık FAVÖK 19.7 milyar TL olarak kaydedildi (enflasyon muhasebesi öncesi sonuçlara göre yüzde 9 daha yüksek) ve net kâr 15.1 milyar TL olarak açıklandı (enflasyon muhasebesi öncesi sonuçların yüzde 25 altında). Şirket 2022 mali yılında 2.2 milyar TL parasal kazanç, 2023 yılında ise 2.3 milyar TL parasal zarar bildirdi.

AKSİGORTA: Ak Sigorta'nın Ocak ayı prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73 artışla 3.2 milyar TL'ye yükseldi.

ALFA SOLAR ENERJİ: Alfa Solar Enerji, Yunanistan'da yerleşik, güneş enerjisinden elektrik üretimi ve satışını gerçekleştiren ve bünyesinde 500 kWe güce sahip güneş enerji santrali bulunduran Golden Solar Single Member I.K.E unvanlı şirketin hisselerinin tamamının devralınmasına karar verildiğini bildirdi.

MEKA BETON: Meka Beton, yurtiçi yerleşik üç şirketten 593 bin euro tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 2.9'una karşılık geliyor.

TÜRK İLAÇ SERUM: Türk İlaç ve Serum, Devlet Malzeme Ofisi tarafından açılan ihalede 31.8 milyon TL + KDV tutarında iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 3'üne karşılık geliyor.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta'nın Ocak ayı prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 208 artışla 10.4 milyar TL'ye yükseldi.

ZORLU ENERJİ: Zorlu Enerji, tamamına sahip olduğu Zorlu Enerji Dağıtım paylarının tamamının satışı için sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar henüz belli değil.

BERA HOLDİNG: Bera Holding bağlı ortaklığı Adaçal Endüstriyel, Eti Maden İşletmeleri ile 29.4 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 0.4'üne karşılık geliyor.

GSD HOLDİNG: GSD Holding, GSD Faktoring şirketinin yüzde 3.21'ine gelen 12.8 milyon adet payı 26 milyon TL bedel ile satın aldığını bildirdi. Holding'in GSD Faktoring'deki payı yüzde 98'e yükseldi.

TUREKS TURUNÇ MADENCİLİK: Tureks Turunç Madencilik, ABD'de bulunan bağlı ortaklığı yolu ile 277.3 bin dolar tutarında iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 0.7'sine karşılık geliyor. Öte yandan Tureks Turunç Madencilik, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne yapmış olduğu müracaatlara ilişkin olarak Afyon, Kütahya, Antalya ve Yozgat'ta yer alan maden sahalarına ilişkin başvurularının onaylandığını açıkladı.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerjisi, yurtiçinde bir müşterisi ile 10 milyon dolar tutarında Güneş Panel satışı için sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 7.1'ine karşılık geliyor.

PASİFİK DONANIM VE YAZILIM: Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri payları geçen hafta (13 Şubat) itibarıyla 35.00 TL fiyattan Ana Pazar'da işlem görmeye başladı.

THY: Türk Hava Yolları'nın aylık trafik verilerine göre, Ocak 2024'te toplam yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 2.7 artışla 6.2 milyona ulaştı. İç hat yolcu sayısı yıllık yüzde 2 azalışla 2.2 milyon olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 5.4 artışla 4.1 milyona yükseldi. Uluslararası AKK (kapasite) yıllık yüzde 12.3 artışla 18.2 milyar km'ye yükselirken, yurtiçi AKK aynı dönemde yıllık yüzde 4 azaldı. Doluluk oranı Ocak 2024'te geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 80.7'ye kıyasla 0.4 puan azalarak yüzde 80.3'e geriledi. Kargo tarafında ise hacim yıllık bazda yüzde 25 artışla 149 bin ton olarak gerçekleşti.

TÜRK TELEKOM & TURKCELL: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin fiber hat uzunluğunun mevcut 550 bin kilometre seviyesinden 2028'e kadar 850 bin kilometreye ulaşmasının hedeflendiğini açıkladı. Türkiye'deki fiber hat uzunluğundaki ortalama değişim 2020-2022 yılları arasında +42 bin km oldu. Sabit genişbant yatırımları, Türk Telekom ve Turkcell'in 2022 konsolide yatırım harcamaları içinde sırasıyla yüzde 55 ve yüzde 44 paya sahip. Ayrıca Türkiye'nin mobil genişbant penetrasyon seviyesinin 2024 yılında yüzde 90'a ulaşması beklenirken, sabit geniş banttaki fiber payının yüzde 35'e ulaşması hedefleniyor. BTK verilerine göre, Türkiye'de mobil genişbant penetrasyonu 3Ç23 itibariyle yüzde 87.8 seviyesinde.

AHLATCI DOĞALGAZ: Ahlatcı Doğalgaz, dolaylı bağlı ortaklığı olan Enerye Karaman'ın Karaman Ayrancı ve Merkez ilçelerinde doğalgaz dağıtımına ilişkin lisansının genişletildiğini bildirdi.

İMAŞ MAKİNA: İmaş Makine, Afrika'da yerleşik bir müşterisi ile 8.35 milyon dolar bedelle iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 44.6'sına karşılık geliyor.

KUZEY BORU: Kuzey Boru, yurtiçinde yerleşik müşterileri ile 68.4 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 8.7'sine karşılık geliyor.

BİZE ULAŞIN