Faizden yüksek getiri potansiyeline sahip 24 hisse
PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Uzmanlar, Borsa İstanbul'da gündem maddelerine paralel oluşan volatiliteye paralel yüksek mevduat faizlerinin borsada tedirginlik oluşturduğunu hatırlatıyor. Ancak analistler yüksek faiz ortamının düşük çarpanlardan ve ucuz fiyattan hisse almaya fırsat sunduğunun da altını çiziyor. Mevcut koşullarda seçici ve sabırlı olmak gerektiğini söyleyen uzmanlar, bu kapsamda mevduat faizlerinin üzerinde getiri potansiyeline sahip ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 24 hissenin portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.
Özellikle de gıda/içecek, gıda perakende, otomotiv şirketlerinin şansının daha yüksek olduğunu hatırlatarak ayrıca bu sene ürün marjları dolayısı ile olumlu performans göstermemiş ama 2024 yılında ön plana çıkabilecek sanayi şirketlerinin de yakından takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.
"MEVDUAT FAİZLERİ TAKİP EDİLİYOR"
Bu hafta (18 Aralık haftası) en önemli gündem maddesinin Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısı olacağını belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; PPK toplantısına dair görüşler tam olarak netleşmese de 250 baz puanlık bir faiz artışı yapılabileceğini düşünüyor. Bundan sonraki süreçte de bir adet daha artış olası olmakla beraber TCMB'nin ilerleyen dönemde beklemeye geçeceğini öngörüyor. Faizin özellikle mevduat faizlerindeki yükselişin piyasanın ilgi odağında olduğunu kaydederek şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Öte yandan yılsonu geldiği için maaş zamları diğer bir gündem maddesi, özellikle asgari ücret. Asgari ücret artışı direk borsa üzerinde etkili olmamakla beraber, enflasyon beklentileri ve borsadaki emek yoğun sektörlerde bulunan şirketlerin maliyetlerine yansıdığı için hisse özelinde hareketlenmeler oluşturabilir. Yurtdışında ise ABD büyüme, dayanıklı tüketim malzemeleri satışı ve PCE enflasyon verileri söz konusu. Tabii yine FED ile ilgili beklentiler başta borsalar ve altın üzerinde etkili olmaya devam edecektir. Ayrıca yavaş yavaş yurt dışında noel tatil zamanına yaklaşıyoruz. Yurt dışı piyasaların da tatil havasına gireceği dönem."
"BORSADA HAREKETLENME GÖREBİLİRİZ"
Borsanın hacimsiz ve zayıf bir seyir içinde bulunduğuna da dikkat çekerek yakın zamanda tekrar bir trend oluşmasını beklemiyor. Bunun sebebini, yükselen faizler sonrası borsaya ilginin nispeten azalması ve yakın dönem için piyasayı tetikleyecek bir beklentinin olmamasına bağlıyor. Yurtdışından para girişinin sınırlı olduğunu da hatırlatarak bu dönemde endeksin 7.400- 8.500 aralığında işlem görebileceğini söylüyor. 7.400 altını kalıcı olarak beklemeyen Coşar; bu nedenle söz konusu seviyelerin alım ya da toplama dönemi olarak görülebileceğini ifade ediyor. Borsa İstanbul için 2024 yılı beklentilerinin olumlu olduğunu da dile getiren Coşar, "2024 tahmini çarpanları çok düşük seviyelerde. İskontolu denilebilecek hisseler var. Bunlar kademeli olarak toplanabilir. Daha önümüzde yaklaşık dört ay var, ama seçimlere doğru ya da sonrası borsa da hareketlenme görebiliriz" diyor.
"BEKLENTİLER AZALDI"
Öte yandan Kur Korumalı Mevduat (KKM) ilk çıktığında ödemelerin hazinede bulunduğunu daha sonra KKM ödemelerinin Merkez Bankası'na kaydırıldığını da hatırlatan Coşar; yüksek mevduat faizlerin borsaya etkisine yönelik te şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Bundan sonraki süreçte Merkez Bankası tebliğ çıkartarak bankaları KKM mevduatlarını azaltma yönünde hedef koydu ve teşvik etti. Akabinde TCMB haftalık repo faizlerini de yükseltilince doğal olarak hem kredi hem mevduat faizleri yükseldi. Şu anda yüzde 50'ye varan mevduat faizi bulmak mümkün. Dolayısı ile faiz de borsaya alternatif olduğu için faizler yükseldikten belli bir süre sonra borsaya ilginin azaldığını ve trendsiz, hacimsiz bir seyir oluştuğunu gördük. Bunun diğer bir sebebi de yakın dönemde bir beklenti olmaması. Ancak şöyle değerlendirmek lazım; daha sıkı para politikasına geçiş ve faiz artırımları ile beraber borsa zaten 8.500 üzerine kadar yükseldi. Bankalar daha fazla yükseldi. Ardından düzeltmesi geldi. Akabinde beklentiler azaldı, faizler yükseldi ve borsaya ilgi azaldı. Borsa da sert bir gerileme görmesek te yatay ya da yatay negatif bir bant oluştu böyle devam ediyor. Faizin etkisini borsaya bu şekilde değerlendirmek lazım."
"FAİZLER YÜKSELİRKEN ŞİRKET ÇARPANLARI GERİLER"
Alternatif piyasalardaki yükseliş potansiyeline ve garantili getiriye rağmen borsada pozisyon almanın önemine de değinen Coşar; "Faizler yüksek seviyede iken şirket çarpanları genelde düşüktür, değilse de gerileme eğilimi söz konusudur. Yani gösterge faizler yüzde 15'den yüzde 30'lara 40'lara yükselirse borsada işlem gören şirketlerin F/K çarpanlarının gerilemesi beklenebilir. İşte bu gerileyen çarpanlar orta ve uzun vadede yatırım için fırsat sunar" diyor.
Dünden bugüne çok bir şey beklememek gerektiğini ama düşük çarpanlardan yani iskontolu fiyatlardan hisse toplanırsa orta ve uzun vade de olumlu sonuçlar alınabileceğinin özellikle altını çizen Coşar; böylece mevduat faizi üzerinde getiri elde edilebileceğini söylüyor.
Yüksek faiz ortamının düşük çarpanlardan ve ucuz fiyattan hisse almaya fırsat sunduğunu hatırlatan Coşar, bu kapsamda yatırım yapan tasarruf sahiplerinin sonraki süreçte enflasyon beklentileri iyileşir ve faiz indirim beklentileri oluşursa bunun karşılığını alacağının altını çiziyor. Bu nedenle seçici ve sabırlı olmak gerektiğini hatırlatıyor.
Coşar; tüm bu veriler ışığında mevduat faizlerinin üzerinde getiri potansiyeline sahip ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Anadolu Efes, Akbank, Aksa Akrilik, Akçansa Çimento, BİM, Brisa Lastik, Coca Cola İçecek, Enerjisa, Ford Otosan, Koç Holding, Logo Yazılım, Mavi Giyim, Migros, Sabancı Holding, Şişe Cam, Şok Marketler, Yapı Kredi, Tav Havalimanları, Turkcell, Türk Hava Yolları, Tofaş Oto, Torunlar GYO, TSKB ve Türk Traktör hisselerinin portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.
Coşar, bunlar içinde özellikle gıda/içecek, gıda perakende, otomotiv şirketlerinin şansının daha yüksek olduğunu ayrıca bu sene ürün marjları dolayısı ile olumlu performans göstermemiş ama 2024 yılında olumlu performans gösterebilecek sanayi şirketlerinin de dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.
"OLUMLU DURUŞUMUZU KORUYORUZ"
Mavi Giyim'in 3Ç23 finansallarında konsensüs tahminleri olan 815 milyon TL ve 799 milyon TL olan tahminlerinin çok üzerinde 1,0 milyar TL net kâr açıkladığını belirten Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri; beklentilerin üstünde net kâr performansının operasyonel nedenlerle yani beklenenden daha güçlü VAFÖK marjıyla elde edildiğini belirtti. Bu kapsamda temel olarak yükselen faiz oranları nedeniyle 210 milyon TL (2Ç23'te 40 milyon TL) artan net finansal giderlere rağmen, net kâr marjının 3Ç22'deki yüzde 14.0'a kıyasla yüzde 17.7 ile parlak performansını sürdürdüğünü ifade etti.
Mavi'nin Türkiye gelirlerinin, güçlü iç talep ve enflasyonun etkisiyle yıllık yüzde 86 büyüdüğünü de hatırlatan Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı yetkilileri, "3Ç23'de hem faaliyet rakamları hem de net kâr performansı oldukça güçlü. Ayrıca artan net nakit ile sağlam bilançoyu da memnuniyetle karşılıyoruz. Bu nedenle hisseye yönelik olumlu duruşumuzu koruyoruz. Ancak hisse senedinden sorumlu analistin değişmesi nedeniyle şimdilik Mavi Giyim için hem hedef fiyatımızı hem de tavsiyemizi 'Gözden Geçiriliyor' olarak değiştiriyoruz. Hedef fiyatımızı ve tavsiyemizi önümüzdeki dönemde güncelleyeceğiz" yorumunu yaptı.
"TORUNLAR GYO SATIŞ VE KAR RAKAMLARINI ARTIRABİLİR"
Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü
TORUNLAR GYO: Şirketin satış gelirleri 2023 ilk dokuz ayda geçen sene aynı döneme göre yüzde 45 artarak 2 milyar 806 milyon TL, FAVÖK yüzde 59 artarak 2 milyar 181 milyon TL, net kâr ise yüzde 199 artarak 2 milyar 4 milyon TL olarak gerçekleşti. FAVÖK marjı yüzde 78 olarak açıklandı. Şirketin en önemli ve ana gelir kaynağı olan ticari alan yani, alışveriş merkezi ve ofis kiralarından oluşan, kendini tekrarlayan gelirler mevcut durumda yükselen faiz ve düşen konut satışları açısından korunaklı ve avantajlı. Gerileyen konut satışlarının şirket üzerindeki etkisi ise sınırlı. Çünkü şirketin ana gelir kalemi daha çok perakende sektöründen oluşan müşterilerinden kaynaklanıyor. Önümüzdeki üç yıl içinde tamamlanması planlanan beş proje ile satış ve kâr rakamlarını da artırabilir. Şirketin 2023 yılı itibarıyla net borçtan net nakde geçmesi bekleniyor. Diğer yandan şirketin hisse fiyatı da ilgi çekici seviyelerde. 2023 yılı tahmini F'K'sı 1 civarında ve 2024 yılı tahmini kârına göre 1 seviyesinin aşağısında olup iskontolu. Şirketin hisse fiyatı, tamamlanması beklenen projeler, kiralarda ki artış potansiyeli hesaba katıldığında hissenin portföylere alınmak ya da ağırlık artırmak için değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
KOÇ HOLDİNG: Holdingin 2023 yılı ilk dokuz ayında gelirleri yüzde 37 artarak 886 milyar 318 milyon TL, brüt kârı yüzde 56 artarak 235 milyar 551 milyon TL, net kâr ise yüzde 75 artarak 73 milyar 675 milyon TL olarak gerçekleşti. Holdingin otomotiv segmentinde güçlü yurtiçi talep ve kademeli toparlanan ihracatı, ayrıca fiyatlandırma ve rafinaj tarafında ise güçlü rafinaj marjları satış ve kârını önemli ölçüde etkilemiş. Beyaz eşya segmentinde de olumlu performansı, finans tarafında ılımlı da olsa kâr artışı da holding bilançolarını desteklemiş. Solo net nakdi yükselmiş. 2024 yılında daha ılımlı kâr artışları beklenmekte. Ancak otomotiv segmentinde çeşitli markalarda yeni model ve kapasite artırım yatırımları, Tüpraş'ın dönüşüm projesi gelecek dönemlerde yine büyümenin devamını sağlayabilir. Holding gelirlerinin yaklaşık olarak yüzde 50'si yurtdışı ya da dövize endeksli satışlar. Yüzde 50 oranında dövize endeksli satış geliri, sektörel ve coğrafi olarak çeşitlendirilmiş portföy makro dalgalanmalarda şirket için avantaj. Holdingin hisse fiyatı ise mevcut ve beklenen çarpanlara göre uygun seviyede olup, ayrıca tarihsel ortalama üzerinde NAD iskontosu bulunmakta. Hissenin portföylere alınmak ya da ağrılık artırmak yönünde değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
SABANCI HOLDİNG: 2023 yılının ilk dokuz aylık döneminde holdingin satış gelirleri geçen sene aynı döneme göre yüzde 75 artarak 81 milyar 583 milyon TL, net kâr ise yüzde 34 artarak 36 milyar 674 milyon TL olarak gerçekleşmiş. Holdinge ait iş kolları arasında enerji ve yapı malzemeleri sektörlerinde ayrıca banka ve finansal hizmetler segmentlerinde görülen kâr yükselişleri holding kârını desteklerken diğer yandan sanayi iş kollarındaki performans ürün marjları nedeni ile sınırlı kalmış. Holdingin en başta enerji, yenilenebilir enerji üretim ve dağıtımında yatırımları bulunmakta olup üretim kapasitesini artırıyor. Elektrikli araç şarj istasyonu ağını genişletmekte, bununla beraber çimento ve yapı malzemeleri sektörlerinde büyümeye devam ediyor. Holding aktiflerinin yaklaşık yüzde 40'lar mertebesi banka ve finansal hizmetlerde yer aldığından bankacılık sektörü ile ilgili gelişmelere duyarlı. Hisse fiyatının çarpanları da tarihsel ortalamaların aşağısında ve NAD iskontosu ise tarihsel ortalamanın üzerinde. Dolayısı ile hisse fiyatı uygundur. Sabancı Holding hisselerinin portföylere alınmak ya da ağrılık artırmak yönünde değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.
AVRUPAKENT GYO YATIRIMCI İLE BULUŞUYOR
Avrupa Konutları markasının yaratıcısı Artaş Holding'in AVM, rezidans, ticari üniteler, satışa hazır konut projeleri ve devam eden konut projeleri olmak üzere, düzenli kira getirili ve çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olan iştiraki Avrupakent GYO geçen hafta (13-14-15 Aralık) hisselerini halka arz etti.
Halka arz da Ak Yatırım liderliğinde oluşturulan konsorsiyum tarafından talep toplandı. Düzenli kira getirili ve yüzde 99'un üzerinde doluluk oranına sahip portföyü olan Avrupakent GYO, Ak Yatırım liderliğinde toplam 42 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla pay başına 55,08 TL sabit fiyatla talep topladı. 65 milyon TL nominal değerli payların sermaye artırımı ile birlikte 35 milyon TL nominal değerli payların ortak satışı şeklinde halka arz edilen payların toplam nominal değeri 100 milyon TL, halka arz büyüklüğünün ise yaklaşık 5,5 milyar TL olacağı açıklandı. Halka arz edilecek payların yüzde 78.5'inin yurtiçi bireysel yatırımcılara, yüzde 1.5'inin grup çalışanlarına, yüzde 20'sinin yurtiçi kurumsal yatırımcılara tahsis edilmesi bekleniyor.
Artaş Holding ve Avrupakent Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Avrupakent GYO'nun yaklaşık 20 milyar TL değerinde çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olduğunu belirtti.
Artaş Holding olarak gayrimenkul, perakende, turizm ve sanayi sektörlerinde yaklaşık yarım yüzyıllık bir geçmişe sahip olduklarını hatırlatan Çetinsaya, "Bugün Avrupakent GYO 2022'de 2,4 milyar TL, 2023'ün ilk yarısında 1 milyar TL'nin üzerinde ciro üreten bir şirket. Avrupakent GYO'nun hiçbir finansal borcu bulunmuyor. Esas sözleşmemizde dağıtılabilir karımızın yüzde 50'sini her yıl temettü olarak dağıtmayı taahhüt ediyoruz. Ayrıca her geçen gün büyütmekte olduğumuz portföyümüz ile yatırımcılarımıza dağıtacağımız temettü miktarını da artırmayı hedefliyoruz" dedi.
Şirketin yüzde 99'un üzerinde doluluk oranlarına sahip Forum Trabzon, ArenaPark ve ArmoniPark AVM, toplam 638 yatak kapasiteli TEM Radisson Residences ve Mövenpick Living Çamlıvadi, Artaş İnşaat kalitesiyle hayata geçen projelerin ticari alanları ile çeşitlendirilmiş geniş bir portföye sahip olduğunu da anlatan Çetinsaya, şirketin portföyünde aynı zamanda konut ve ticari ünite olarak Avrupa Konutları Çamlıvadi, Şişli projesi, Feza Park Villaları ve Demir Life projesinin de yer aldığını kaydetti.
Avrupakent GYO'nun gelirlerinin başlıca konut ve ofis satış gelirleri, AVM kira gelirleri, ortak alan gelirleri ve otel gelirlerinden oluştuğunu belirten Çetinsaya, şöyle konuştu: "Şirketimizin net satışları; 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 1.332'lik bir artış göstererek 2,4 milyar TL'ye ulaştı. Net satışlar, 30 Haziran 2023'te sona eren altı aylık ara dönemde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 372,6'lık bir artış ile 1,1 milyar TL'ye yükseldi. Net kârımız 2022'de yine bir önceki yıla göre yaklaşık yedi kat artarak 7,4 milyar TL'ye ulaştı. 30 Haziran 2023'te sona eren 6 aylık ara dönemde ise bir önceki aynı döneme oranla yüzde 18.6'lık artış ile 3,5 milyar TL oldu."
Çetinsaya, "Halka arzdan elde edeceğimiz gelirin yüzde 20'lik kısmını Şişli Projesi'nin finansmanında, yüzde 80'ini ise yatırım finansmanında kullanmayı hedefliyoruz. Ülkemizin dört bir yanında, geleceğine inandığımız, konut inşaatına yönelik arsa alımı, ticari nitelikli kira getirisine sahip dükkan ve AVM yatırımı, kiraya verilebilecek nitelikte otel ve turizm binaları başta olmak üzere kiralanabilir ticari ünite ve turizm yatırımlarının finansmanında değerlendireceğiz. Şişli projesi kapsamında ise 17 adedi dükkan ve 102 adedi konut olmak üzere toplam 119 adet bağımsız bölüm Artaş İnşaat tarafından inşa edilecek. Şişli projemiz ve yeni yatırımlarımızla beraber büyümemizi ivmelendirmeyi planlıyoruz" dedi.
ORGE ENERJİ YENİ YATIRIM ALANINI BELİRLEDİ
Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı olan 2023'te 25'inci yılını kutlayan Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş, 2024 yılına yeni hedeflerle giriyor. Atatürk Kültür Merkezi'nden İstanbul Havalimanı-Halkalı Metrosu'na birçok büyük projenin elektrik taahhüt işlerini gerçekleştiren ve yenilenebilir enerji konusundaki çalışmalarını ardından Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş, 2024 yılında elektrikli şarj ünitelerinin üretimine başlamayı planlıyor.
Orge Enerji Elektrik Taahhüt A.Ş. CEO'su Nevhan Gündüz, e-mobilite yatırımları konusunda iş geliştirme amaçlı bir departman kurulumunu da tamamladıklarını ve bu alanda çalışmaya başladıklarını söyledi.
Gündüz, "İlk aşamada odağımız farklı tiplerde şarj ünitelerinin üretimine yönelik faaliyetlerde bulunmak. Endüstriyel tasarım ve yazılımsal geliştirme süreçlerinde ilerlemeye başladık. Önümüzdeki dönemde ülkemizde ve dünya genelinde elektrikli araç satışlarının toplam satışlar içindeki payının hızla artacağı ve buna bağlı olarak şarj istasyonu talebi ile bu alana yönelik pazardaki büyümenin de benzer oranlarda gerçekleşeceği öngörülüyor. Biz de bu pazarda üretici olarak yer alma arzusundayız. 2024 yılında üretime başlamayı planlıyoruz, böylece şirket olarak ilk defa üretim alanında yatırımcı konumda olacağız. Bu yatırımla ve devam eden projelerimiz ile yeni aldığımız işlere bağlı yeni istihdam yaratma imkanı da bulacağız" diye konuştu.
Yenilenebilir enerji konusundaki çalışmalarına da değinen Gündüz, "Önceleri inşaat sektörüne klasik anlamda elektrik müteahhitlik hizmeti sağlarken bugün yeşil taahhüt olarak adlandırdığımız enerji verimliliği ile sürdürebilirliğe de katkısı bulunan taahhüt biçimini bir bütün olarak sunan bir yapı haline gelmiş bulunuyoruz" dedi.
Kuruluş yılları olan 1998 yılından 2014 yılına kadar yalnızca konvansiyonel inşaat işlerine yönelik elektrik taahhüt faaliyetleri yürüttüklerini hatırlatan Gündüz, 2014 yılında kurdukları Raylı Sistemler Departmanı ile pek çok metro hattının elektrik işlerini gerçekleştirdiklerini ve halen pek çok hatta çalışmaların da sürdüğünü vurguladı. Gündüz, şöyle devam etti:
"İstanbul'da pek çok metro hattında iş bitirmelerimizin yanında halihazırda yapımı devam eden üç hatta görev almaktayız. Bunların dışında geçen yıl üstlendiğimiz Gebze-Darıca Metro Hattı ile bu alanda ilk defa İstanbul dışında bir projede çalışmaya başladık. Yine son olarak anlaşma sağlayıp sözleşme görüşmelerine başladığımız Bursa Emek-Şehir Hastanesi Hafif Raylı Sistem Hattı da bize bu alandaki tecrübemizle İstanbul dışındaki yatırımlarda da yer alma imkanı sağlayacak. İki yıl önce faaliyete geçen Orge Ticaret Departmanı bünyesinde gerçekleştirdiğimiz elektrik malzeme satışı faaliyetlerimizin ise bize hatırı sayılır miktarda katkısı oldu. Geçen yıl kurduğumuz Yenilenebilir Enerji Departmanı da üstlenmiş olduğu güneş enerjisi santral kurulum işleri ile yeni girmiş bulunduğumuz bu alanda dinamik bir başlangıç yapmamızı sağladı. Bu alanda üstlenmiş olduğumuz, toplam kurulu güçleri yaklaşık 10 MW'a ulaşan üç projeyi tamamlama aşamasındayız."
2023 yılsonuna ve 2024 yılına ilişkin beklentilerini de değerlendiren Gündüz, "2023 yılsonuna yönelik beklentilerimize ilk üç çeyrek sonunda ulaşmaya oldukça yaklaşmış bulunduğumuzdan beklentilerde yukarı yönlü revizyona gitme ihtiyacı duyduk. Bu yılı da odak noktamız olan hasılat büyümesi ve karlılık tarafında oldukça başarılı geçirdiğimizi ifade edebiliriz. Şirket olarak 2024 yılını güçlü bakiye iş stoku ile karşılıyoruz. Yıllardır devam eden güçlü büyüme performansımızı önümüzdeki yıl da sürdürme arzusundayız. Son 11 yıldır olduğu gibi önümüzdeki yılda da güçlü büyüme ve karlılığı muhafaza etme konuları odağımızda olacak" diye konuştu.
YABANCILAR KASIM'DA EN ÇOK THY HİSSESİ ALDI
Borsa İstanbul verilerine göre yabancılar Kasım ayında 726 milyon dolar tutarında alım yaptı. En çok alınan şirketler THY (272 milyon dolar), Tüpraş (218 milyon dolar), Yapı Kredi (71,5 milyon dolar) ve Akbank (51,5 milyon dolar) olurken en çok satılan şirketler ise Turkcell (50,8 milyon dolar), Türk Traktör (40 milyon dolar), Enerjisa (20,5 milyon dolar) ve Arçelik (18,2 milyon dolar) olarak ön plana çıktı.
BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?
OTOKAR: Şirket, 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı araçlar ile bu araçların yedek parça, bakım ekipmanları ve eğitim hizmetleri satışını kapsayan, yaklaşık 136 milyon dolar bedelli yeni bir ihracat sözleşmesi imzaladı. Sözleşme, gerekli resmi makam onaylarının alınması sonrası yürürlüğe girecek. İlgili teslimatın bu yılsonunda başlayarak partiler halinde bir yıl içerisinde tamamlanması planlanmakta.
PEGASUS: Pegasus Yönetim Kurulu, 2024 yılında teslim edilmesi beklenen 17 adet Airbus A321neo uçağının finansmanı için finansal kiralama yönteminin kullanılmasına karar verdi. Finansman yöntemi ve koşulları ile kredi veren-ler-in Şirket yönetimi tarafından bir teklif toplama ve değerlendirme sürecine dayalı olarak belirleneceği de açıklandı. Eylül 2023 itibarıyla Pegasus'un filosunda 82'si finansal kiralama yoluyla kiralanmış 105 uçak bulunmakta. Öte yandan
Pegasus'un Kasım ayında toplam yolcu sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarken, Ocak Kasım dönemi yolcu sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 yükseldi. Kümülatif olarak iç hatlar yolcu sayısı yüzde 9 artarken, dış hatlar yolcu sayısı ise yüzde 25 yükseldi.
ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik'in Ocak-Kasım dönemi prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 107 artışla 6,22 milyar TL'ye yükseldi.
ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, yurtiçinde bir şirketin açtığı ihalede 4,08 milyon dolar ve 4,3 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 1.4'üne karşılık geliyor. Öte yandan Astor Enerji, Kontrolmatik ile yaklaşık 7,96 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 2.6'sına karşılık geliyor.
DOFER YAPI MALZEMELERİ: Dofer Yapı Malzemeleri, üç şirket ile 16,6 milyon TL iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9a hasılatının yaklaşık yüzde 1.4'üne karşılık geliyor.
EKOS TEKNOLOJİ: Ekos Teknoloji, Cezayir'in petrol ve doğalgaz kamu kuruluşu Sonatrach'ın yüzde 100 iştirakiyle toplam 6,4 milyon euro tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 38.5'ine karşılık geliyor.
FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi Teknolojileri, İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile 36 ay süreli HBYS hizmet alım sözleşmesi imzalandığını bildirdi. 15,4 milyon TL tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 10'una karşılık geliyor.
GEN İLAÇ: Gen İlaç, daha önce şirket adına ruhsatlanan Spinraza SMA ilacına ilişkin olarak SGK ile alternatif geri ödeme sistemi sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Söz konusu sözleşmenin şirket satışlarına katkısının yaklaşık 800-850 milyon TL olması bekleniyor.
İŞ BANKASI: Türkiye İş Bankası, International Finance Corporation (IFC), Société de Promotion et de Participation pour la Coopération Economique (PROPARCO) ve Green for Growth Fund (GGF)toplam 67 milyon dolar ve 75 milyon euro tutarında kredi anlaşması imzalandığını bildirdi.
KONTROLMATİK: Kontrolmatik, IC İçtaş Güneş Enerji ile 3,25 milyon dolar ve 158,7 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 14'üne karşılık geliyor.
MEKA BETON: Meka Beton, yüzde 100 bağlı ortaklığı aracılığıyla Kuzey Amerika pazarında Kırma Eleme Tesisi Satışı konusunda Bayilik (Distribütörlük) Sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Satışta tedarik Meka Beton tarafından karşılanacak. Öte yandan Meka Beton, yurtiçinde bir müşterisi ile 2,1 milyon euro tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 8,9'una karşılık geliyor.
RTA LABORATUVARLARI: RTA Laboratuvarları, Thermo Fisher Scientific ile bir yıllık süreli Pharma grubuna satışı yapılacak ürünler için distribütörlük sözleşmesi imzalandığını bildirdi.
EGE SERAMİK: Ege Seramik sermayesinin 360 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 360 milyon TL artışla 720 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.
EGE GÜBRE: Ege Gübre sermayesinin 40 milyon TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 60 milyon TL artışla 100 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin olarak yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.
AKFEN GYO: Akfen GYO sermayesi geçen hafta 1,3 milyar TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 2,6 milyar TL artışla 3,9 milyar TL'ye yükseltildi.
ARD GRUP: ARD Grup, Özbekistan'da yer alan yüzde 100 bağlı ortaklığı kanalıyla Özbekistan'da EDS kurulması için sözleşme imzalandığını bildirdi.
CW ENERJİ: CW Enerji, yurtiçinde bir müşterisi ile 1,16 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 0,5'ine karşılık geliyor.
EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik sermayesi geçen hafta 75 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 75 milyon TL artışla 150 milyon TL'ye yükseltildi.
TUREKS TURUNÇ MADENCİLİK: Tureks Turunç Madencilik, Amerika'daki bir proje için 257 bin dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 0,6'sına karşılık geliyor.
RAY SİGORTA: Ray Sigorta'nın Ocak-Kasım dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 132.5 artışla 10,2 milyar TL'ye yükseldi.
YEO TEKNOLOJİ: YEO Teknoloji'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Reap Batarya'nın devam eden fabrika yatırımına ilişkin olarak finansman sağlanarak uzun vadeli kredi kullanıldığı bildirildi. Reap Batarya Teknolojileri A.Ş.'nin İstanbul Tuzla'da kuracağı enerji depolama sistemleri ilk yıl için 1 GWh kapasiteye ve üç yıl içinde toplam 5 GWh kapasiteye ulaşacak. Fabrikanın 2024 yılı ikinci yarısında faaliyete geçmesi bekleniyor.
KUZEY BORU: Kuzey Boru A.Ş. payları, geçen hafta (14 Aralık) itibarıyla 36,20 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.
SUR TATİL EVLERİ: Sur Tatil Evleri GYO A.Ş. payları, geçen hafta (14 Aralık) itibariyle 49,18 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.
MEGA METAL: Mega Metal Sanayi ve Ticaret A.Ş. payları, geçen hafta (15 Aralık) itibariyle 28,30 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.
FORTE BİLGİ İLETİŞİM: Forte Bilgi İletişim, geçen hafta pay başına brüt 0,53 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,8.
AGROTECH TEKNOLOJİ: Agrotech, daha önce soğuk hava depo alanında faaliyet gösteren bir şirketin yüzde 90 payının satın alınmasına ilişkin görüşme yürüttüğünü belirtmişti. Şirket görüşmelerin olumlu sonuçlandığını ve alım için yasal prosedürlerin başlandığını bildirdi. Alıma ilişkin detaylar daha sonra açıklanacak.
BMS ÇELİK HASIR: BMS Çelik Hasır, Yalova Makine İhtisas OSB'de ön tahsisi yapılarak alınan 10 bin metre kare büyüklüğündeki arsa yatırımını 5 bin metrekare daha büyüterek taşıdığını bildirdi. Tesis inşaatının 2024 yılında başlayacak ve 2025 yılında tamamlanması bekleniyor.
COSMOS YATIRIM HOLDİNG: Cosmos Yatırım Holding, yüzde 60 bağlı ortaklığı olan Cosmos Mühendislik'in 1,04 milyon dolar tutarında iş aldığını bildirdi.
GEN İLAÇ: Gen İlaç, Fransa'da yerleşik olan Guerbet ile münhasır distribütörlük sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Sözleşme çerçevesinde Gen İlaç, Guebert tarafından üretilen bir ilacın Türkiye'deki satış ve pazarlama haklarına sahip olacak.
THY: Türk Hava Yolları, yüzde 100 ortağı olduğu AJet'e beş adet B737-800 uçağını ayni sermaye olarak devrettiğini bildirdi.
AKSİGORTA: Ak Sigorta'nın Ocak-Kasım dönemi prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 99 artışla 22,26 milyar TL'ye yükseldi. Kasım ayında ise prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 72 yükseliş gösterdi.
ALARKO HOLDİNG: Alarko Holding 23 milyon KZT tutarında (yaklaşık 50 bin dolar) tarım ve seracılık sektöründe Kazakistan'da şirket kurulmasına karar verildiğini bildirdi. Öte yandan Alarko Holding şirket ortağı tarafından borsada işlem görmeyen 6,53 milyon adet payın borsada işlem görür niteliğe dönüştürülmesine ilişkin olarak MKK'ya başvuru yapıldığını bildirdi. Payların kurumsal yatırımcılara satışı planlanıyor.
BMS ÇELİK HASIR: BMS Çelik Hasır, Gebze Üretim Tesislerinde planlanan 400 bin dolar büyüklüğündeki Çelik Hasır Kaynak Makinesi yatırımının tamamladığını ve üretime geçtiğini bildirdi.
KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, son bir haftada Avrupa ve ABD'den 22,4 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 7.3'üne karşılık geliyor.
SANICA ISI: Sanica Isı, Romanya'daki bir müşterisinden 24,55 milyon TL tutarında iş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 1.9'una karşılık geliyor.
İHLAS EV ALETLERİ: İhlas Ev Aletleri, geçen hafta pay başına brüt 0,02 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,9.
SABANCI HOLDİNG: Sabancı Holding & Çimsa'dan yapılan açıklamaya göre, yüzde10.1 oranındaki Sabancı Building Solutions (SBS) hisselerinin Çimsa'ya devri tamamlandı. İşlem sonrasında Çimsa'nın Sabancı Building Solutions'daki payı yüzde 50.1'e (yüzde 40'tan) yükseldi. Satın alma bedeli olan 25,3 milyon euro'nun Çimsa tarafından Sabancı Holding'e ödendiği de belirtildi. SBS'nin bir entegre tesisi, bir öğütme tesisi ve dört uluslararası terminali bulunmakta olup toplam 850 bin tonluk çimento üretme kapasitesine sahip. Şirket faaliyetlerini İspanya, ABD, Almanya ve İtalya'da sürdürüyor.
TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding, Haziran ayında duyurduğu stratejik plan çerçevesinde stratejik ortaklık ve iş birliği imkân ve araçlarının belirlenmesi amacıyla Dome Group Financial Advisers ile danışmanlık sözleşmesi imzalandığını bildirdi.