PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN Son yılların yatırımcı için en popüler yatırım araçlarından biri kripto paralar. Bitcoin başta olmak üzere trilyonlarca dolarlık para, kripto paralara park etmiş durumda. Ancak güvenlik, kripto para borsalarının sağlamlığı ve aynı zamanda hack'lenme gibi riskler, hala en önemli konular arasında. Kripto parayı saklamak için iki popüler yöntem var. Online olarak, kayıtlı olunan borsa ya da cüzdan uygulamasının bağlı olduğu bulut sisteminde şifrelenmiş sıcak cüzdanlar ve bu bilgilerin fiziksel USB bellek benzeri bir donanıma kaydedildiği soğuk cüzdanlar.
Donanım cüzdanları veya bir başka adıyla soğuk cüzdanlar, kripto ve NFT gibi blok zincir tabanlı varlıkları saklamanın en güvenli yolu. Ancak, hangi soğuk cüzdanın en güvenli olduğunu anlamak da önemli. Çünkü kripto, alım satım platformları çok tercih edilen bir yöntem olsa da çeşitli riskleri barındırıyor. Bir kripto borsasında meydana gelecek iflas ya da hack'lenme durumu, tüm dijital varlıkların ortadan kaybolacağı anlamına geliyor. İddialara göre, dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance'in CEO'sunun istifasıyla birlikte platformdan 1.5 milyar dolarlık para çıkışı gerçekleşti. Dolandırıcılık suçuyla soruşturma açılan Binance CEO'su, istifa ederek 4.3 milyar dolar ceza ödeyeceğini bildirdi. Bu durum, özel anahtarı bulunmayan kripto kullanıcılarının varlıklarına erişmek için sadece platforma güvendiği anlamına geliyor. Kripto kullanıcıları, varlıkları üzerinde söz sahibi olamadığı gibi kriptolarını geri de alamıyor ve tüm kontrolü üçüncü kişilere bırakıyor. Herhangi bir borsa platformunun iflas etmesi ya da hack'lenmesi durumunda soğuk bir donanım cüzdanına sahip kullanıcılar ise risklerden etkilenmiyor.
SOĞUK CÜZDANLAR EN GÜVENLİSİ
Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren soğuk depolama sistemi, uzun vadeli olarak kripto para yatırımı yapan kullanıcılar ve milyonlarca dolarlık fonlar yöneten kurumsal emanet hizmetlerine kadar geniş bir kesim tarafından tercih edilen çevrim dışı kripto varlık depolama yöntemi olarak öne çıkıyor. Kripto varlıklarını uzun süre dokunmadan güvenli bir şekilde muhafaza etmek isteyen kullanıcılar için biçilmiş kaftan olan soğuk cüzdanlar, hırsızlık ve güvenlik ihlali gibi durumlara karşı da yatırımcıları güvende hissettiriyor. Kişiye özel kullanım hizmeti sunarak bir USB bellekte saklanabilen dijital varlıklar, taşınması ve korunması da oldukça kolay ürünler olarak göze çarpıyor.
EK GÜVENLİK DUVARI SAĞLIYOR
Bugüne kadar satılan 5 milyonun üzerinde cüzdanla dünyadaki dijital varlıkların yüzde 20'sinden fazlasını güvence altına alan Ledger, soğuk cüzdan kullanımının kripto para dünyasında işlem yapan kullanıcılar açısından son derece önemli ve gerekli olduğunu vurguluyor. Soğuk cüzdanların internete bağlı olmaması, kullanıcılar açısından ek bir güvenlik duvarı sağlıyor. Doğal olarak, dışardan müdahaleye kapalı hale gelen soğuk cüzdanlar, kullanıcılar açısından da güvenle dijital varlıklarını saklamaları için önemli bir seçenek olarak göze çarpıyor. Borsaların ve diğer sıcak cüzdanların aksine donanım cüzdanları siber saldırılara karşı daha güvenilir olarak değerlendiriliyor.
Kripto para birimlerinin birer ödeme şekli olarak kabul etmeye başlaması ile kullanıcı dostu cüzdanlar daha öne çıkacak. Asya pazarlarındaki kripto cüzdanlarında ciddi bir artış bekleniyor. Hindistan'da 2033'e kadar yüzde 12.3 ve Çin'de yine 2033'e kadar yüzde 8.3 büyüme bekleniyor.
BİTCOİN DÜNYANIN EN DEĞERLİ 12. VARLIĞI
2023'ün sonuna yaklaşırken, yatırım araçlarının ve şirketlerin piyasa değerlerinin yıllık performansına ilişkin resim de netleşmeye başladı. Güncel veriler, Bitcoin'in piyasa değeri açısından dünyanın en büyük bankalarını geride bıraktığını ve altından yüzde 90 daha iyi performans gösterdiğini ortaya koydu.
Aralık ayının gelmesiyle, 2023'te makroekonomik gelişmeler başta olmak üzere pek çok sebeple değer kaybeden ya da kazanan varlıkların performansına ilişkin resim de netleşmeye başladı. Hızlı değişen ve yıl boyu manşetlerden inmeyen dijital varlıklara dair karşılaştırmalar, Bitcoin ve Ethereum'un yıllık performansına ışık tuttu. Companiesmarketcap tarafından yayımlanan ve piyasa değerine göre en büyük varlıkları içeren listede, Bitcoin'in 12. sırada yer aldığı görüldü. Bitcoin; piyasa değeriyle Eli Lilly, Visa, TSMC gibi şirketleri geride bıraktı.
Companiesmarketcap'in küresel bankaları kripto paralarla piyasa değeri açısından karşılaştırdığı listede ise Bitcoin'in 760 milyar dolara yakın değeriyle JPMorgan Chase, Bank of America, ICBC, Wells Fargo gibi dünyaca ünlü bankaları geride bıraktığı görüldü. Ethereum ise listede yalnızca JPMorgan'ın gerisine düşerek üçüncü sırada yer aldı. Kullanıcıların yeni bir alternatifi daha var. Merkezsiz finans ekosistemiyle etkileşime girmek için kullanılabilecek ve kullanıcı gözetiminde olacak bir diğer alternatif de Web3 cüzdanları artık.
ABD
Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) kripto para birimlerine artan ilgi ve ülkenin küresel bir finans merkezi olarak konumu, kripto cüzdan pazarını dikkate değer boyutlara taşıdı. 2022'de ABD yüzde 18.4'lük büyük bir küresel pazar payına sahip. Dijital varlıkların benimsenmesi ivme kazandıkça ve kripto dostu düzenlemeler gelişmeye devam ettikçe, ülke pazardaki önemli varlığını korumaya ve kripto cüzdan endüstrisinde daha fazla büyümeyi teşvik etmeye hazırlanıyor.
HİNDİSTAN
Hindistan'ın kripto cüzdan piyasası, 2033 yılına kadar yüzde 12.3'lük bir büyüme oranı öngörerek önemli bir büyüme yaşamaya hazırlanıyor. Bu artış, ülkenin dijital para birimlerini benimsemesi ve bunları çeşitli endüstrilere entegre etmesi ve ülke çapında kabulün artmasını teşvik etmesiyle ortaya çıkıyor.
İNGİLTERE
İngiltere kripto para cüzdanı piyasası, 2033 yılına kadar yüzde 10.1'lik bir büyüme tahmini ile istikrarlı bir şekilde büyümesi bekleniyor. Bu büyüme, kripto para birimlerinin artışı ve kullanıcı dostu depolama çözümlerine yönelik artan talepten kaynaklanıyor.
ÇİN
Çin kripto cüzdan piyasasının, 2033'e kadar yüzde 8.3'lük yıllık bir büyüme oranı ile önemli bir büyüme yaşaması bekleniyor. Bu artış, hükümetin blockchain teknolojisini giderek daha fazla benimsemesi ve ülkedeki yatırımcılar arasında dijital varlıklara artan ilgiden kaynaklanıyor.
JAPONYA
Japonya'nın kripto cüzdan pazarı 2022'de yüzde 3.8'lik ciddi bir pazar payına sahip oldu. Bu eğilimin yükselişe devam etmesi bekleniyor. Japonya'nın teknoloji meraklısı nüfusunun ve kripto para birimlerinin geleneksel finansal hizmetlere artan entegrasyonunun, kripto cüzdan endüstrisinde önemli bir büyüme sağlayacağı tahmin ediliyor
SOĞUK CÜZDAN NEDİR?
Soğuk cüzdan, Bitcoin, Ripple, Litecoin, Ethereum ve Bitcoin Cash gibi önde gelen kripto varlık cüzdan anahtarlarının internete bağlı olmayan donanımsal bir cihaz içerisinde saklanması yöntemi. Soğuk cüzdanlar internet erişimi olmaması nedeniyle sıcak cüzdana göre daha güvenli. Soğuk cüzdan oluşturmak için herhangi bir kripto para biriminin cüzdan adresini oluşturmak ve bilgileri internet ortamından arındırılmış bir cihaz içerisinde saklamak gerekir.