Endeks için yeni hedef 8.500 seviyeleri

Kısa vadede herhangi bir yılsonu rallisi beklemeyen uzmanlar, sene sonuna kadar tahmini endeks bandını, 7.700-8.500 aralığı olarak öngörüyor. Analistler; bilanço performansı, temettü potansiyeli ve değerlemeler açısından yükselişi destekleyecek ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 22 hisseye işaret ediyor.
14.12.2023 12:08 GÜNCELLEME : 14.12.2023 12:08

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Borsada yukarı yönlü ana trendin korunmasını beklemekle beraber, kısa vadede herhangi bir yılsonu ya da 'Noel Baba' rallisi beklemeyen uzmanlar, sene sonuna kadar tahmini endeks bandını ise 7.700 – 8.500 aralığı olarak öngörüyor. Hatta bu bandın üst seviyelerinin daha yoğun fiyatlanacağını düşünüyor. 8.000 puanın altına doğru sarkmalarda ise 7.900'ü destek olarak izleyeceğimizi öngörüyor.

Analistler bilanço performansı, temettü potansiyeli ve değerlemeler açısından yükselişi destekleyecek ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere 22 hissenin takip edilebileceğini söylüyor.

"SAKİN VE YATAY PİYASA ORTAMI DAHA BASKIN"

Borsaların Aralık aylarında genel olarak iki karakteristikten birini sergilediğini belirten Tacirler Yatırım Stratejisti Serhan Yenigün, bu kapsamda

eğer piyasa ağırlığı yüksek haber ve veri akışının yoğun olduğu bir dönem değilse, genel olarak ABD başta olmak üzere yıl sonu rehaveti ve tatil atmosferinin daha baskın geleceğini ve borsaların sakin bir seyir izleyeceğini söylüyor. Diğer yandan, eğer güçlü bir yıl geride kaldıysa, elde edilen kazanımların korunması, daha düşük vergi ödeme motivasyonu ile zarardaki pozisyonların azaltılması ve portföy değerlerini yukarı çekerek daha yüksek getiri ve prim elde etme amaçlı alımların daha baskın olduğunu görebileceğimizi ifade ediyor. Yenigün, bu durumun batı piyasalarında 'Noel Baba Rallisi" olarak isimlendirilirken 2023 yılının buna çok uygun bir yıl olmadığını, bu nedenle de yurtdışında sakin ve yatay piyasa ortamının daha baskın olacağını düşünüyor.

Söz konusu yatay piyasa hareketinin Borsa İstanbul'da 20 Kasım'dan bu yana belirgin bir şekilde gözlemlendiğinin de altını çizen Yenigün, "Bu dönemde, BIST-100 endeksi 7.850 – 8.150 bandında yaklaşık yüzde 4'lük çok dar bir marjda hareket ederken önemli kısa vadeli hareketli ortalamaların da birbirine ve endekse yaklaştığını görüyoruz. Bu nedenle piyasa etkisi yüksek bir haber veya veriyle anlamlı bir kırılım olasılığı artmış durumda. Ancak bu kırılımın 11 Aralık haftasında yaşanmasını beklemiyorum. Sene sonuna kadar tahmini endeks bandım ise 7.700 – 8.500 aralığı. Bu bandın üst seviyelerinin daha yoğun fiyatlanacağını düşünüyorum" diyor.

"YUKARI YÖNLÜ TREND KORUNACAKTIR"

Borsada, yukarı yönlü ana trendin korunmasını beklemekle beraber, kısa vadede herhangi bir yılsonu ya da yılbaşı rallisi beklemeyen Yenigün, bunun temel nedenini ise bilanço beklentilerinin sınırlandığı, içerde parasal sıkılaşmanın devam ettiği, dışarıda da henüz sıkılaşma döngülerinin resmi olarak sonuna gelinmediği bir ortamın borsalar açısından bir ralli yaşanabilecek zemin için uygun olmaması olarak yorumluyor. Ancak FED'den 2024'e dair güvercin mesajlar gelmesi halinde gelişmekte olan ülke piyasaları başta olmak üzere küresel borsaların biraz daha moral kazanabileceğine de dikkat çekiyor.

Yenigün, ralli olmasa bile neden hala borsa için pozitif düşündüğü konusunda ise şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Borsa İstanbul, orta ve uzun vadeli değerlemeler ile küresel emsallerine göre çarpanlar bazındaki kıyaslamalar açısından halen ucuz ve potansiyel sunmaya devam ediyor. Bu nedenle kısa vadede bir ralli beklemesem de ana yükseliş trendinin devam edeceğini bu trend içindeki hareketlerin ise yılın ikinci yarısında TCMB'den ve FED'den parasal gevşeme beklentilerinin güçlenmesi ile daha fazla destek bulacağını düşünüyorum. Öte yandan enflasyondaki gerileme eğiliminin 2024'ün ikinci yarısında daha belirgin olması, yabancı girişlerinin daha yoğun ve borsada daha yüksek değerleme çarpanlarının gözlemlenmesine neden olabilir."

"DOĞRU HİSSE SEÇİMİ BELİRLEYİCİ OLACAK"

2022 yılının borsada yüzde 200'e varan ralli ile hemen hemen her hissenin reel ya da nominal yüksek kazançlar sağladığı, bu anlamda hisse seçimlerinin sadece göreceli performans açısından anlam taşıdığına da dikkat çeken Yenigün, önümüzdeki dönemde hisse seçiminde önemli kriterlere de değinerek şu yorumu yapıyor:

"2023'te ise doğru çeşitlendirmenin ve hisse seçimlerinin önemi tekrar arttı. Benzer şekilde, 2024 yılında da doğru hisse seçimlerinin portföylerin performansı üzerinde belirleyici olmasını bekliyorum. Bu kapsamda, yüksek faiz ortamından görece daha az etkilenen, gıda perakendesi gibi tüketim esnekliği daha düşük olan, finansal performansı açısından güçlü beklentileri süren, ihracat pazarlarında ekonomik aktivitesi canlı seyreden ve değerleme açısından BIST geneline göre daha cazip görünen şirket hisseleri seçilmeli."

Yenigün; bilanço performansı, temettü potansiyeli ve değerlemeler açısından beğendiği, yükselişi destekleyecek ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Tüpraş, Şişe Cam, Akçansa, Vestel Beyaz Eşya, Vestel Elektronik, Arçelik, Aksa Enerji, Lider Faktoring, Emlak Konut GYO, Tav Havalimanları, Pegasus, Sabancı Holding, AG Anadolu Grubu Holding, Koç Holding, Doğan Holding, Turkcell, Tofaş Otomobil, Doğuş Otomotiv, Ford Otosan, Şok Marketler, Migros ve Mavi Giyim hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"Emlak Konut GYO, gayrimenkul sektöründe iyi bir tercih olacaktır"

Serhan YENİGÜN / Tacirler Yatırım Stratejisti

EMLAK KONUT GYO: Emlak Konut GYO'nun sahip olduğu varlıklar üzerinden hesaplanan net aktif değerine göre yüksek iskontosu ve konut piyasasında görülen yüksek fiyat artışları, güçlü seyreden gelir paylaşım modelli projeleri nedeniyle gayrimenkul sektöründe iyi bir tercih olacağına inanıyorum. Kredi maliyetlerindeki artışlar, devam eden arz açığına rağmen sektörü kısmen sınırlayabilir. Ancak Emlak Konut GYO'nun değerlemesinde önemli yer tutan arsa portföyü ve nakit pozisyonu nedeniyle sektörde satış tarafındaki yavaşlamadan etkilenmeyeceğini, sene sonu ekspertiz raporlarının da desteği ile borsa da dikkat çekeceğini düşünüyorum. Değerlemeler açısından 10.00 TL üzerine yüzde 30'a yakın orta – uzun vadeli potansiyel sunan şirket hisselerinin kısa vadeli görünümünde de teknik açıdan 7.70 üzerinde tutunma çabasının başarılı olup olmayacağı izlenebilir. Bu bölge üzerine hacimli hareketlerde ilk etapta 8.20 TL seviyesi hedeflenebilir.

MAVİ GİYİM: Mavi Giyim; genişleyen hedef kitlesi, giyim perakendesinde kısmen hız kesse de devam eden talep, etkin maliyet yönetimi ve yeni müşteri kazanımı ile online satış kanalında güçlü büyümesi nedeni ile dikkat çekiyor. Şirketin finansal performansında, artan maliyetlere rağmen özellikle operasyonel kârlılığını güçlü tutabilme kabiliyetinin 2024'te de devamını bekliyorum. Ek olarak, 2024'te daha belirgin olmasını beklediğim yabancı sermaye girişlerinde şirket hisselerinin yabancı yatırımcılar açısından da ön plana çıkan tercihlerden biri olacağını düşünüyorum. Mavi Giyim hisseleri için güncel analist hedeflerinin ortalaması 155.40 TL olup yüzde 42 getiri potansiyeline işaret etmektedir.

LİDER FACTORİNG: Lider Faktoring parasal sıkılaşmanın devam ettiği mevcut ekonomik konjonktürün faktöring şirketleri için uygun ortam sunmasından ve şirketin etkin şekilde çeşitlendirilmiş geniş müşteri tabanından destek buluyor. Yüksek öz kaynak karlılığını beğendiğimiz şirketin 2024 yılında da güçlü finansal performansını koruyacağını düşünüyoruz. Çarpanları açısından da cazip seviyelerde olan şirket hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımız 15.57 TL ile yüzde 76 getiri potansiyeli sunmaktadır.

MEGA METAL, BORSA İSTANBUL'A GELİYOR

Küresel ölçekte yüksek katma değerli ince bakır tel üreticisi ve kurulduğu günden bu yana İSO 500'de yer alan Mega Metal, Borsa İstanbul'a geliyor. Bakır tel sektöründe Avrupa ve Türkiye pazarının önemli üreticilerinden Mega Metal, geçtiğimiz hafta (7-8 Aralık) tarihlerinde 28.30 TL talep topladı.

2005 yılında üretime başlayan ve Kayseri'deki fabrikasında elektrik, elektronik, haberleşme, enerji üretimi ve dağıtımı, elektroteknik, yenilenebilir enerji, ev aletleri, savunma ve otomotiv endüstrisinde kullanılan yüksek teknolojili ince bakır tel üretimi gerçekleştiren Mega Metal'in halka arzı, A1 Capital Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından gerçekleştirildi. Halka arz edilen hisselerin yüzde 75'i bireysel yatırımcılara, yüzde 24'ü yurtiçi kurumsal yatırımcılara, yüzde 1'i ise şirket çalışanlarına ayrıldı. Halka arz büyüklüğünün 1 milyar 725 milyon TL olması bekleniyor.

Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Ali Turgut, "Hedefimiz şirketimizin küresel pazardaki rekabet gücünü daha ileri bir noktaya taşımak. Bu nedenle halka arzdan elde edeceğimiz gelirle hem Türkiye hem de yurt dışında planladığımız yeni yatırımlarımızı hayata geçireceğiz" dedi.

Halk arzın Mega Metal'in küresel ölçekteki yatırımlarını hızlandırarak başta Avrupa ve Amerika kıtaları olmak üzere global rekabet gücünü artıracağını belirten

Turgut, "Ürünlerimiz elinizde tuttuğunuz cep telefonundan kullandığınız otomobillere, hastanelerdeki cihazlardan uzayı keşfe çıkan uydulara kadar birçok yerde kullanılıyor. Sektörümüzde büyümek için yatırım yapmak, yeni kapasite yaratmak ve yeni ürünler eklemek çok önemli. Bugüne kadar öz kaynaklarımız ve güçlü finans yönetim politikalarımızla yatırımlarımızı gerçekleştirdik. Ancak halka arzlar da çok önemli bir finansman kaynağı, bu enstrümanı da kullanmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

En önemli hedeflerinin ise kurumsallaşmak olduğunu da kaydeden Turgut, sözlerine şöyle devam etti:

"Sürdürülebilir büyüme için kurumsallaşmak çok önemli. İlk olarak SPK'nın getirdiği bazı kurallar var, bunlara uyum sağlamak şirketler açısından sağlıklı bir yönetim yaratıyor. Denetlenebilir, şeffaf olmak yatırımcının size daha çok güven duyması anlamına geliyor. Halka arzdan kısa bir süre sonra da Borsa İstanbul'da Sürdürülebilirlik Endeksi'ne dahil olma hedefimiz var. Zaten birlikte çalıştığımız dünya devleri de daha kurumsal şirketleri tercih ediyor."

Hem iç pazarda hem de yurtdışında çok güçlü markaların, müşteri portföylerinde bulunduğunu ifade eden Turgut, "Yurtiçinde oldukça güçlü bir üreticiyiz. Gelişen teknolojilerde şirketimizin bir dokunuşu mutlaka bulunuyor. Saç telinin standart çapı 0.10 mm. Biz 0.05 mm kalınlığında bakır tel üretiyoruz. Küresel net sıfır emisyon hedefine ulaşma noktasında da yenilenebilir enerji teknoloji, elektrikli araç ve batarya üreticilerinin en önemli tedarikçilerinden olacağız" bilgisini verdi.

Özellikle güneş enerji yatırımları ve rüzgar santrallerinin gelecek yıllarda yatırımların hızla artacağı alanlar olarak dikkat çektiğini de belirten Turgut, konuya yönelik şu değerlendirmeyi yaptı:

"Uluslararası Enerji Ajansı'nın açıklamasına göre, güneş enerjisi santrallerinin kapasitesi önümüzdeki beş yıl içinde iki katına çıkabilir. Copper Alliance tarafından geçtiğimiz yıl yayınlanan verilere göre de fosil yakıtla çalışan bir otomobile göre elektrikli bir otomobil dört kat daha fazla bakıra ihtiyaç duyuyor. Yenilenebilir enerji sistemlerinin, geleneksel enerji sistemlerine göre ihtiyaç duyduğu bakır ise 12 kat daha fazla. Bu ihtiyacın çok büyük bir kısmını ise nitelikli bakır tel oluşturuyor. Üretim tarafı kadar depolama tarafı da hızlı bir gelişim içinde. Enerjideki bu dönüşüm elbette Mega Metal'in pazarının gelişmesi için çok büyük potansiyel yaratıyor."

DURUKAN ŞEKERLEME, HALKA ARZA HAZIRLANIYOR

Halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvuran Durukan Şekerleme, hem kurumsallaşmaya hız vermeyi hem de halka arz gelirleriyle yeni yatırımlar gerçekleştirmeyi hedefliyor.

1976 yılından beri faaliyet gösteren ve ürettiği ürünleri 69 ülkeye ihraç eden Durukan Şekerleme, halka açılmayı planlıyor. Halka arz geliriyle de şirket 2024 yılında, üretim hatlarını büyütecek, üretim kapasitesini arttıracak ve kendi enerjisini üretecek yatırımlar öngörüyor.

Durukan Şekerleme Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Durukan, küresel şirketlerle iş ilişkilerini geliştirdiklerini, yurtiçi ve yurtdışı pazarlardaki satışlarını artırdıklarını söyledi. 2020'den bu yana yeni ürünler geliştirmeye devam ettiklerini de belirten Durukan, kapasite artışı için makine ekipman ve altyapı yatırımlarını sürdürdüklerini de bildirdi.

Dünyada ilk kez üretilen şekersiz sakız dolgulu şekersiz top ve yassı lolipopların markası olan Durukan Şekerleme, aynı zamanda Türkiye'nin USDA & BIO sertifikalı organik lolipopunu üretmesiyle de tanınıyor.

Durukan; Durukan Şekerleme'nin temellerinin 1976 yılında, anneleri Mübiye Durukan ve babaları Mehmet Durukan tarafından atıldığına işaret ederek, "Şirketimizde bugün üçüncü nesil aile üyelerimiz değişik kademelerde görev yapıyorlar. Durukan ailesi olarak, çıktığımız bu yolda yatırım yapmayı, üretmeyi ve her zaman mükemmeli başarmayı hedefledik. İhracatta gösterdiğimiz atakla Durukan markalı ürünleri, dünyanın hemen her yerinde tüketici ile buluşturuyoruz. ABD başta olmak üzere Avrupa, Ortadoğu, Rusya, Türki Cumhuriyetler, Afrika ve Uzak Doğu ülkeleri pazarlarına girdik. Ar-Ge çalışmalarına da büyük önem veriyoruz. Yeni ürün gamı içerisinde en ilgi çekici olanı çiğnenebilir draje şekerin araştırma, yatırım ve üretim hazırlığı üç yıl sürdü. Bugüne kadarki faaliyetlerimizde her zaman yenilikçi ürünler ortaya koymayı hedefledik. Yatırımlar ile ürün çeşidinde ve üretim tonajlarında artışlar sağladık. Yatırımın tamamlanması sonucunda üretim kapasitesini artırarak gerek yurtiçi pazarlarda gerekse yurtdışı pazarlarda artan taleplere cevap vermeyi amaçlıyoruz. 2024 yılında jelly ve tablet şeker olmak üzere iki adet yeni ürün grubunu şirket portföyüne kazandırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda tablet şeker hat yatırımını 2024 yılının son çeyreğinde tamamlamayı ve devreye almayı, jelly üretim hattını ise 2026 yılının ilk çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz" dedi.

Durukan Şekerleme'nin ürünlerinin dünyanın çok sayıda ülkesinde beğeni ile tüketildiğini belirten Durukan Şekerleme Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Durukan da şöyle konuştu:

"Son üç yılda 69 farklı ülkeye ihracat yaptık. İhracatımızın ciromuzdaki payı 2022 yılında yüzde 54 oldu. 2023'ün ilk yarısında bu oran yüzde 60'a ulaştı. Yenilikçi ve katma değerli ürünler ile kârlı büyüme hedefli yatırımlar yapıyoruz. Uluslararası büyük markalar ile iş birliklerini geliştirip, onların ihtiyaçlarına yönelik özel ürünleri ve üretim hatlarını teknik ekiplerimiz ile tasarlayarak, uzun vadeli ve sürdürülebilir iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. ABD, İngiltere, Almanya ve Rusya gibi çok önemli pazarlarda rekabet etme gücü yakaladık."

Yeni dönemde odaklanacakları noktaların yatırım, üretim ve ihracat faaliyetlerinin dışında, bilim, teknoloji, araştırma ve geliştirme olacağını da ifade eden Ertuğrul Durukan, Ar-Ge Merkezi'nin ana stratejisinin sektörde herkesin ürettiğinin dışında yeni ürünler üretmek, ihracat kapasitesini arttırmak, taklidi zor ürünleri geliştirmek olduğunu söyledi.

Sürdürülebilir bakış açısıyla yenilenebilir enerji yatırımları da gerçekleştireceklerini kaydeden Ertuğrul Durukan, "Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte enerjinin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Karbon nötr hedefi doğrultusunda da yenilebilir enerji kaynakları büyük önem taşıyor. Biz de kendi enerjimizi üreterek enerji kaynaklı üretim maliyetimizi aşağıya çekmeyi ve karbon ayak izimizi azaltarak sürdürülebilirlik hedeflerimize yaklaşmayı amaçlıyoruz. Karbon ayak izinin azaltılması kurumsal strateji olmasının yanı sıra AB başta olmak üzere birçok ihracat pazarının talep ettiği bir gereklilik olarak da karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda 6 MW ila 8 MW GES yatırımı yapma planımız bulunuyor" diye konuştu.

FENERCİOĞLU A.Ş. VE NEO PORTFÖY'DEN GAYRİMENKUL YATIRIM FONU İŞ BİRLİĞİ

Başta Antalya ve Alanya olmak üzere hem ülke içinde hem de ülke dışında birçok noktada projeleri bulunan Fenercioğlu A.Ş, Neo Portföy Yönetimi A.Ş ile arsa ve karma gayrimenkul yatırım fonu iş birliği gerçekleştirdi. Fenercioğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, 2021 yılında 50 milyon euro, 2022 yılında 75 milyon euro, 2023 yılında 85 milyon euro ciro yaptıklarını açıklayarak, 2024 yılında ciro hedeflerinin 150 milyon euro olduğunu açıkladı.

Neo Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım, yönettikleri 55 adet yatırım fonu ile toplam yönetilen varlık büyüklüğünün 750 milyon dolar sınırına ulaştığını açıkladı.

Fenercioğlu Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu ve Neo Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım, ortak yaptıkları açıklamada; gerçekleşen iş birliğiyle kurulan fonlar aracılığıyla yatırımların enflasyona yenilmeyip, dövize karşı da değerlenecek taşınmaz yatırımlarını hedeflediklerini ve her bir fon için büyüklük hedefinin 500 milyon lira olduğunu söylediler.

2014 yılından bu yana pek çok prestijli projeyi hayata geçirerek bugüne kadar yaklaşık 500 bin metrekare alanda taahhüt ettiği işleri tamamladıklarını açıklayan Fenercioğlu, şu bilgileri aktardı:

"Fenercioğlu, 2014 yılında inşaat sektöründe çözümleri ve mükemmeliyet anlayışıyla faaliyet göstermek üzere kuruldu. Firmamız, Türkiye genelinde 25 tane tamamlanmış proje ve 20 tane devam eden büyük ölçekli proje ile başarılarını taçlandırmıştır.

Fenercioğlu Şirketler Grubu olarak kuruluş yerimiz olan Antalya'nın yanı sıra Türkiye'de Bodrum Gümüşlük ve İzmir Göztepe'de de yatırımlarımız sürüyor. İzmir Göztepe'de yer alan, içinde AVM, cami, sağlık ocağı, anaokulu ve engelli okulu ve çeşitli yaşam alanlarının bulunduğu şehrin en büyük kentsel dönüşüm projesinin de iştirakiyiz.

Önümüzdeki seneyle beraber yaklaşık olarak 3 bin konut üretiminin yapılmasını planlıyoruz. Kuzey Kıbrıs'ta firmamız bünyesinde yürütülen sekiz projeden biri, adanın ikinci büyük projesi olma özelliğini taşıyor ve İspanya'da devam eden bir projemizle birlikte de uluslararası alanda varlığımızı sürdürüyoruz. Kuzey Kıbrıs'ta şirketimize ait öz sermaye ile alınmış toplamda 94 bin 418 metrekare alanda inşaat faaliyetlerimizi sürdürüyoruz ve sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Neo Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yener Yıldırım da "Neo Portföy olarak yönettiğimiz 18 adet Gayrimenkul Yatırım Fonunda bine yakın taşınmaz varlığı yönetiyoruz. Gayrimenkul Yatırım Fonlarımız ile hemen hemen tüm taşınmaz türlerine yatırım yaptık ve tecrübemizi pekiştirdik. Yönettiğimiz toplam taşınmaz büyüklüğü 2 milyon 500 bin metrekare sınırına ulaştı. Neo Fenercioğlu fonları, güvenilir ve şeffaf bir yapıyla, özellikle Akdeniz bölgesindeki sürdürülebilir yatırımlara yoğunlaşarak, Türkiye'nin tarihi cazibe bölgesine odaklanmayı hedeflemektedir. Söz konusu Gayrimenkul Yatırım Fonlarımız, bu bölgede titizlikle seçilmiş arsalara ve kira getirisi olan taşınmazlara yoğunlaşarak, şeffaf bir yapı ve güvenilir bir yatırım aracı olarak öne çıkacak. Toplam büyüklüğünün 40 milyon dolara ulaşmasını beklediğimiz bu iki fonumuz ile yatırımcılarımız, hem bölgenin tarihi güzelliklerine ortak olacaklar hem de sektördeki uzmanlığımıza dayalı olarak sürdürülebilir getiri potansiyeli elde edecekler."

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi Teknolojileri sermayesi bu hafta 40 milyon TL'den yüzde 260 oranında bedelsiz olarak 104 milyon TL artışla 144 milyon TL'ye yükseltilecek. Öte yandan Fonet Bilgi Teknolojileri, Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan ve 36 ay süreli iş ihalesinde 66,3 milyon TL bedelle en uygun teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 45'ine karşılık geliyor.

GEN İLAÇ: Gen İlaç, yüzde 66 oranında hissedarı olduğu Gen Pharma Caucasus Manufacturing Operations MMC tarafından Pirallahi Organize Sanayi Bölgesine yapılan başvuru sonucunda alan tahsisin yapıldığı ve yatırım teşvik belgesi verildiğini bildirdi.

LDR TURİZM: LDR Turizm sermayesi, geçen hafta 66 milyon TL'den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 99 milyon TL artışla 165 milyon TL'ye yükseltildi.

MEKA BETON: Meka Beton, yurtiçinde yerleşik bir şirketten 1,54 milyon euro tutarında sipariş alındığını bildirdi. Sipariş 2024 yılı Nisan ayına kadar teslim edilecek. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 6.5'ine karşılık geliyor.

TAV HAVALİMANLARI: TAV Havalimanları'nın Kasım ayı yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarken, Kasım yolcu sayısı 2019 döneminin de üzerine gerçekleşti. Ocak-Kasım döneminde ise toplam yolcu sayısı yıllık yüzde 17 artışla 30,06 milyona yükseldi. Veri, 2019 döneminin yüzde 4 altında gerçekleşti.

AVRUPAKENT GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş: Şirket sermayesinin 335 milyon TL'den 65 milyon TL artışla 400 milyon TL'ye yükseltilmesi ve 55,08 TL fiyattan halka arzı için yapılan başvurunun SPK tarafından onaylandığını bildirdi. Şirket ayrıca 35 milyon adet ek pay satışı yapacak.

EMEK ELEKTRİK: Emek Elektrik Endüstrisi sermayesinin 75 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 75 milyon TL artışla 150 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

AKFEN GYO: Akfen Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. sermayesinin 1,3 milyar TL'den yüzde 200 oranında bedelli olarak 2,6 milyar TL artışla 3,9 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru, SPK tarafından onaylandı.

BATI EGE GYO: Batı Ege GYO payları, geçen hafta 3,0 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

KUZEY BORU: Kuzey Boru A.Ş. payları, 7-8 Aralık'ta 36,20 TL fiyattan Borsa Birincil Piyasa'da Sabit Fiyatla Talep Toplama ve Satış Yöntemi ile halka arz edildi.

İHLAS EV ALETLERİ: İhlas Ev Aletleri, 12 Aralık'ta pay başına brüt 0,02 TL temettü ödeyecek. Temettü verimi yüzde 0,9.

THY: Türk Hava Yolları, Kasım ayında 6,0 milyon yolcu taşıdı. Türk Hava Yolları'nın aylık trafik verilerine göre, Kasım ayında toplam yolcu sayısı yıllık bazda yüzde 4 artışla 6 milyona ulaştı. İç hat yolcu sayısı yıllık yüzde 5 artışla 2,2 milyon yolcu olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 3.5 artışla 3,8 milyon yolcuya yükseldi. Kasım 23'te uluslararası kapasite yıllık bazda yüzde 13 artarak 16,4 milyar km'ye ulaşırken, yurtiçi kapasite yıllık bazda yüzde 6 arttı. Doluluk oranı geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 83.1'e kıyasla Kasım 23'te 2,7 puan azalarak yüzde 80.4'e geriledi. Kargo tarafında, hacim yıllık bazda yüzde 11 artarak 153,5 bin ton olarak gerçekleşti.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji Türkmenistan'daki bir firma ile 1,55 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0,5'ine karşılık geliyor.

DOĞANLAR MOBİLYA: Doğanlar Mobilya ve TOKİ arasında Beyoğlu Okmeydanı'nda yapılacak bir proje için mutfak dolapları ve banyo dolapları imalatı ve montaj işleri hususunda 20,65 milyon TL tutarında sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 0,5'ine karşılık geliyor.

KOCAER ÇELİK: Kocaer Çelik, MENA bölgesindeki ülkelerden son 45 günde 23,05 milyon dolar tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yüzde 7.5'ine karşılık geliyor.

KONTROLMATİK: Kontrolmatik, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından açılan ihalede 119,5 milyon TL bedelle sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 6.6'sına karşılık geliyor. Öte yandan Kontrolmatik'in yüzde 50 bağlı ortaklığı olan Pomega Energy Storage tarafından ABD'de South Carolina eyalet sınırları içinde kurulacak olan fabrikasına ilişkin yatırım için 300 milyon dolar tutarında dış proje finansmanı sağlanmasına karar verildiğini bildirdi.

MEDİTERA: Meditera, Gazi Üniversitesi tarafından açılan ihalede 20,3 milyon TL tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 2.4'üne karşılık geliyor.

MİGROS: Migros, Kasım ayında 15 adet Migros, 12 adet Migros Jet, üç adet Macrocenter ve 17 adet Mion olmak üzere toplam 47 mağaza açılışı yapıldığını bildirdi. Şirketin toplam mağaza sayısı 3 bin 290'a yükseldi.

ODAŞ ELEKTRİK: Odaş Elektrik, mevcut faaliyet alanlarının genişletilmesine istinaden Muğla'nın Fethiye İlçesinde üst segmente hizmet edecek orta ölçekli bir otel yapılmasına karar verildiğini bildirdi. Şirket toplamda yaklaşık 23 milyon dolar tutarında yatırım yapmayı planlıyor ve yatırımın öz kaynaklar ve serbest nakit akışından karşılanması öngörülüyor

ÇATES ELKTRİK: Çates Elektrik Üretim payları 7 Aralık itibariyle 57,15 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

ŞEKER YATIRIM MENKUL DEĞERLER: Şeker Yatırım Menkul Değerler payları geçen hafta 7,0 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

GARANTİ BBVA: Garanti BBVA bir yıl vadeli 259,5 milyon dolar ve 142,5 milyon eurodan oluşan Sofr+yüzde3.5 ve euribor+yüzde3.25 maliyetli sendikasyon kredisi sağladı. Kredi çevirme oranı yüzde 103 iken önceki maliyetler Sofr+yüzde4.25 ve Euribor+yüzde4.

AKSA ENERJİ: Aksa Enerji'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı Aksa Enerji Üretim'in EPDK'ya yaptığı Müstakil Elektrik Depolama Tesisleri'nin Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi başvurusunun onaylandığını bildirdi. Başvuru kapsamında EPDK tarafından, Mersin'de 100,08 MW, Manisa'da 82,16 MW, Afyonkarahisar'da 110,76 MW, Balıkesir'de 118,04 MW ve Eskişehir'de 140,91 MW'a ek olarak, Kayseri'de 88,96 MW depolamalı rüzgâr enerji santrali ön lisansının onaylandığı bildirildi. ASELSAN: Aselsan, Savunma Sanayi Başkanlığı ile İHA'larda kullanmak üzere Elektronik Harp Sistemleri'nin geliştirilmesi, üretimi ve entegrasyonu kapsamında aldığı 556,7 milyon TL ve 30,3 milyon dolar tutarındaki iş için sözleşme imzalandığını bildirdi. Teslimat 2025-2029 döneminde gerçekleşecek. Tutar, şirketin 2023/9A hasılatının yaklaşık yüzde 4,5'ine karşılık geliyor.

BATIÇİM: Batıçim Batı Anadolu Çimento, bazı grup şirketlerinin yatırım planlarını desteklemek amacıyla Batı Anadolu Grubu bünyesinde yer alan bir veya birden fazla iştirakin birincil ve/veya ikincil halka arzı ve hakim pay sahibi konumundaki ortaklardan uygun koşullarda finansman sağlanması da dahil olmak üzere farklı alternatifleri değerlendirdiğini bildirdi.

CW ENERJİ: CW Enerji, Gökhan Tekstil ile 15,3 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yüzde 6.8'ine karşılık geliyor.

KARSAN OTOMOTİV: Karsan Otomotiv, 2024-2025 yıllarında teslim etmek üzere 104 araçlık sipariş alındığını bildirdi. 44,2 milyon euro bedelli sipariş, şirketin 2023/9A dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 35'ine karşılık geliyor.

NUH ÇİMENTO: Nuh Çimento, geçen hafta pay başına brüt 1,00 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,3.

BİZE ULAŞIN