Borsada halka arz bereketi

GİRİŞ TARİHİ: 13.09.2023 GİRİŞ TARİHİ: 14:45 SON GÜNCELLEME: 14.09.2023 00:01
Yatırımcının halka arzlara ilgisi devam ediyor. Ağustos sonu itibarıyla 2023’ün ilk yarısında 33 şirket halka açıldı ve yatırımcı sayısı 6 milyonu geçerek rekor kırdı. BIST-100 Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 51.34 yükselirken, Halka Arz Endeksi aynı dönemde yüzde 100.34 artışla ön plana çıktı. Endeksteki yeni hedef ise 10.500 olarak belirlendi.

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Bu hafta (11 Eylül haftası) hem küreselde hem de lokalde veri akışı açısından yoğun. Küresel tarafta ABD'den enflasyon ile perakende satış verileri öne çıkarken Çin'den de perakende satışlar, sanayi üretimi ve işsizlik oranı takip edilecek. Haftanın odak noktası ise ECB'nin faiz kararı. Yurtiçinde de Temmuz ayı sanayi üretimi ile işsizlik oranı ve Ağustos ayı bütçe dengesinin yanı sıra TCMB tarafından piyasa katılımcıları anketi izlenecek. Sıkılaştırıcı politikaların etkisiyle faizlerde yükseliş seyri devam etse de enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü sürdüğü varsayımıyla borsada alımların devam etmesi bekleniyor. Nitekim analistler de bu kapsamda endeks için 9.200-10.500 seviyelerini telafuz etmeye başladı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası değişen ekonomi yönetimi ve para politikasının yanı sıra sadeleşme adımları Borsa İstanbul'da yükselişin önünü açtı. Yüksek enflasyon da borsanın ön plana çıkmasını destekledi. BIST-100 endeksi seans içinde 8.398 puan seviyelerine kadar yükseldi. Finansman maliyetlerinde son dönemde yaşanan artış ise daha fazla şirketin halka arz olmayı gündemlerine almasını sağladı. Öte yandan halka açılan şirketlerin sağladığı avantajlar ve rekabette de birkaç adım öne çıkmasının, diğer şirketleri de motive ettiği görüldü. 2023 yılı halka arzlar açısından oldukça hakeketli geçerken uzmanlar bu trendin devam edeceğini öngörüyor.

Bu noktada özellikle borsanın uzun vadede yükseliş trendinde olacağı beklentisi, sermaye piyasalarının gün geçtikçe gelişmesi ve hem bireysel hem kurumsal yatırımcılar tarafından daha fazla ilgi görmesi, halka arzların da belli bir ivmede devam edeceği görüşünü destekliyor.

Nitekim BIST-100 endeksi yılbaşından bu yana yüzde 51.34 yükselirken, halka arz endeksi aynı dönemde yüzde 100.34 artış ile ön plana çıktı.

Borsada yatırımcı sayısı da yeni halka arzların da katkısıyla 6 milyonu geçti. Nitekim MKK verilerine göre 31 Ağustos itibarıyla yatırımcı sayısı 6 milyon 257 bin 415 seviyesine ulaşarak rekor kırdı. Sadece ağustos ayının ikinci yarısında 625 bini aşkın yeni yatırımcı gelirken; yine söz konusu ayda borsaya giren ve hesabında hisse senedi bulunan yatırımcı sayısı 1 milyon 158 bin kişi arttı. Bu süreçte yaklaşık 10 halka arz için talep toplama ve borsaya açılma süreci yaşandı. Rakamlar açıkça gösteriyor ki, halka arzlarla birlikte yatırımcı sayısında da artış yaşanıyor.

Biz de bu hafta 2023 yılında halka açılan şirketler, getirileri, halka arzdan hisse almak isteyenler nelere dikkat etmeli, halka arz endeksi nedir, kimler halka açılabilir, halka arz şirketler için neden önemli gibi önemli başlıkları sektörün önde gelen profesyonellerinin öncülüğünde PARA Dergisi okurları için hazırladık.

"ENDEKS ARTIK ÇOK İSKONTOLU DEĞİL"

Borsada trendi belirlemede yurtiçinde yine para politikası ve Merkez Bankası ile ilgili beklentilerin etkili olmaya devam edeceğini belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; ayrıca yabancı girişi ve bunun hangi ölçüde devam edeceğinin de izlenecek unsurlar arasında olduğunu söylüyor.

Borsada yükselen trendin devam ettiğini ve aslında hacminde bunu desteklediğini ifade ederek "Mayıs ortasından itibaren BIST-100 endeksinde yüzde 80'den fazla yükseliş görüldü. Bununla beraber birçok hisse daha fazla performans gösterirken tabii negatif ayrışan hisseler de oldu. Bu süreçte bazen küçük düzeltmeler geldiyse de yüzde 5-10 seviyelerine yaklaşan bir düzeltme olmadı. Düzeltme ihtimali her zaman olmak kaydı ile şu anda Borsa İstanbul'da yükseliş trendi devam ediyor. Geri dönüş emaresi ise şu an söz konusu değil. Ancak sert düzeltme ihtimalini göz önünde bulundurup riskleri dengelemek gerekiyor" yorumunu yapıyor.

"YATIRIMCILAR İHTİYATLI OLMALI"

Endekste şu an 7.000 bin aşağısını beklemeyen Coşar; diğer yandan da artık endeksin eskisi kadar iskontolu ve cazip olmadığına dikkat çekiyor. 8.000'lerin, dolar bazında da 305 doların üzerine yani bir önceki zirvesini geçtiğini hatırlatarak "Yükseliş 9.000 sınırına kadar gelebilir. Ancak endeksin birkaç ay önceki iskontolu ve cazip seviyelerinden uzaklaştığı unutulmamalı. Bu açından özellikle piyasaya yeni girecek yatırımcılar ihtiyatlı olmalı. Daha ucuz fiyatlardan maliyet yapanlar ise ağırlık değiştirebilirler. Tüm bu verilere rağmen yine de belli oranda hisse de kalmak gerekli diye düşünüyorum" diyor.

Pandemi döneminde başlayan ve 2023'te hızlanan halka arz akımına da değinen Coşar; şirketlerin uygun finansman kaynağı bulmak için, yatırımcıların ise önemli bir alternatif yatırım aracı olması nedeni ile halka arzlara ilgi gösterdiğini söylüyor. Özellikle son zamanda kredi koşullarının sıkılaşması ve faizlerin yükselmesinin halka arza ilgiyi devam ettirebileceğini öngören Coşar; "Şu ana kadar (beklenen 2 halka arzla beraber) 33 adet halka arz gerçekleşti. Halka arzların devamını bekliyorum. 2023 yılında büyük halka arzlar da oldu. Ancak yatırımcılar halka arz büyüklüğünden önce patronaj güvenilirliği, F/K çarpanı, hissenin emsallerine göre iskontolu olması, temettü ve bedelsiz politikası gibi başlıklara odaklanmalı. Halka arz büyüklüğü ise ekonomiye kaynak sağlamak açısından önemlidir" diyor.

Öte yandan halka açılan şirketlerin ise yeterli miktarda şeffaf olmaması, halka arzdan hemen sonra veya kısa süre sonra bedelli sermaye artışına gitmesi ve fiyat istikrarının sağlanmaması ya da sağlanamamasının halka açılan şirketlerin yaptığı en önemli yanlış olduğunu söylüyor.

"BİLGİ EDİNMEK İÇİN BAKILABİLİR"

Yılbaşından itibaren (30 Aralık 2022 ve 4 Eylül 2023) halka arz endeksi yüzde 100 getiri sağlarken, BIST-100'ün yüzde 49 artış kaydettiğini de hatırlatan Coşar; "Aslında borsanın ralli yaptığı 1 Haziran- 4 Eylül tarihleri arasında BIST-100 endeksi yüzde 68 getiri sağlarken; halka arz endeksi yüzde 110'un üzerinde artış kaydetti. Yani aşağı yukarı her dönem halka arz endeksi borsa geneline göre daha yüksek getiri sağladı. Ancak bu karşılaştırmayı gerçekçi bulmuyorum. Çünkü halka arz endeksi yeni halka arzlarla ve halka arz olan hisselerin tavan serileri ile beslenirken piyasa geneline duyarlılığı BIST-100 endeksine göre daha düşüktür. Yine de bilgi edinilmek için bakılabilir."

Coşar, 2023 yılında halka arz olmus Tarkim, İzdemir Enerji, Kale Seramik, Forte Bilgi İşlem Teknolojileri, Bien Yapı Ürünleri, Grain Türk Tarım, Koza Polyester, Akfen Yenilenebilir Enerji, Cw Enerji ve Euro Power Enerji hisselerinin halka arz endeksinden hisse almak isteyenler için uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"KKM'DEN ÇIKIŞ SÜRECİNİN BAŞLARINDAYIZ"

Bu hafta (11 Eylül haftası) TÜİK tarafından Temmuz dönemine ait Sanayi Üretim Endeksi verilerinin açıklanacağını hatırlatan ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, "İSO İmalat PMI tarafının temmuz ve ağustos döneminde 50,00 olan eşik değerin altında kalması; Sanayi Üretim Endeksini bundan sonraki süreçte daha anlamlı hale getiriyor. Çünkü borsadaki birçok sektör ve hisseyi, Sanayi Üretimi ile birlikte Kapasite Kullanım Oranı da yakından ilgilendiriyor. Öte yandan Perşembe günü açıklanacak "Haftalık Menkul Kıymet İstatistikleri" verisi de piyasanın radarında olacak. Burada da "KKM'den çıkış" sürecinin başlarında olduğumuz için, yatırımcı eğilimlerinin ne yönde şekillendiğini anlayabileceğiz" diyor.

"8.800-9.200 BANDI GÖRÜLEBİLİR"

Yağbasan, Borsa İstanbul'da kısa vadede hafif kâr realizasyonları öngörse de orta vadede ana trendin yukarı yönlü olacağını düşünüyor. TCMB tarafından alınacak kararlar, enflasyon beklentisindeki değişiklikler, Kur Korumalı Mevduat yatırımcılarının alternatif getiri araçlarına yönelik tercihleri ve bankaların sağlayacağı mevduat faizi oranlarının; Borsa İstanbul'da yön belirleyici ana etkenler olacağını da dile getirerek bununla birlikte rasyonel zemine kaydıkça ve ülke risk primi düştükçe, yabancı yatırımcıların da hisse senetlerine ilgisinin artabileceğini söylüyor.

Borsa İstanbul'da özellikle ağustos ayında defalarca sınanan 7.400 desteğinin sağlam çalıştığını ifade ederek "Yılın geri kalanında da bu seviye, aşağıda itibar edilir bir nokta olarak izlenmeli. Yükseliş hareketinin devamında da yılsonu için 8.800-9.200 aralığının test edilebileceğini düşünüyoruz" diyor.

"DAHA GİDİLECEK ÇOK YOLUMUZ VAR"

2023 yılının halka arzlar açısından çok hareketli geçtiğini hatırlatan Yağbasan, halka arzları; teknik ve teorik anlamda şirketlerin güçlenmesine, sermaye piyasası araçlarının daha yaygın kullanılmasına ve yatırımcı tabanının genişlemesine imkân sağladığı için olumlu bulup desteklediklerini söylüyor. Halka arz olan şirketten ona yatırım yapan yatırımcılara kadar, TL bazlı bir silsileden bahsediyoruz ve bütün bunların sürekliliği, ülke ekonomisi için de pozitif diyen Yağbasan, şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Sadece 600 civarında şirketin borsaya kote olduğunu düşünürsek, bu alanda 'daha gidilecek yolumuz var' diye düşünüyorum. Türkiye'de hala halka açılmamış çok büyük şirketler var. Öte yandan çok güçlü, adı duyulmamış ve yeni yatırımlarla daha da güçlenecek olan şirketler de bulunuyor. Bu anlamda her şirketin, kendisini en azından 'halka arza hazır mıyım?' şeklinde bir süzgeçten geçirmesi faydalı olabilir. Güçlü, büyük şirketler borsaya geldikçe ve sermaye piyasalarının gelişimi de bu yönde gerçekleştikçe; döviz, altın gibi yatırım araçlarından borsaya daha fazla geçişin yaşanacağı ve borsadaki likiditenin de bu yolla artabileceği bir gelecek bizi bekliyor olabilir. Büyük halka arzlar, istikrarlı bir makroekonomik havada da gerçekleşirse, yabancı yatırımcının da gelişini hızlandırabilir ve Borsa İstanbul, çok daha fazla likit bir piyasa haline gelebilir."

"41,8 MİLYAR TL'LİK GELİR"

2023 yılının Ağustos sonuna kadar toplamda 30 şirketin halka arz olduğunu bu şirketlerin, toplamda 41,8 milyar TL'lik bir halka arz geliri elde ettiğinin de altını çizen Yağbasan, "Bu kadar büyük bir gelir, şirketlerin özellikle finansman ihtiyacını karşılamada büyük katkı sağlayıp yatırımlarının hızlanmasına büyük katkı sunacaktır" diyor.

"TAVAN SERİLERİNE TAKILIYORUZ"

Halka arz olmayı düşünen şirketler açısından standartlar belli olduğu için o cephede herhangi bir yanlışlık veya eksikliğin söz konusu olamayacağının altını çizen Yağbasan, borsa yatırımcısı açısından ise oldukça değişik bir süreç yaşandığını söylüyor. Halka arz olan şirketlerde günlerce sürebilen bir 'tavan geleneği'nin oluştuğunu belirterek "Ve borsaya ilgisi, sadece bu 'tavan' serilerinden yararlanmak olan bir yatırımcı kitlesi ortaya çıkıyor. Bu durumun; finansal okuryazarlıkla ve bilimsel/profesyonel anlamda borsa yatırımcılığı ile bağdaşmadığını düşünüyorum. Şirketler için halka arz; yüzde 15-25 aralığında değişen, makul bir iskonto ile gerçekleşir genelde. Ancak tavan serileri ile birlikte zaman zaman fiyatların, bu limitlerin oldukça üzerine ve hızlı bir şekilde çıktığı görülebiliyor. Portföy Yöneticileri ve piyasa profesyonelleri için de böyle durumlarda hem teknik hem de temel anlamda değerlendirme yapmak zorlaşabiliyor. Borsa yatırımı; gerçekten uzun vadeli, bilinçli ve belli bir strateji içinde yapılırsa, birikim sahipleri için çok iyi bir yatırım alternatifidir" diyor.

"BU HAFTA VERİ AKIŞI YOĞUN"

Bu haftanın (11 Eylül haftası) hem küreselde hem de lokalde veri akışı açısından oldukça yoğun olduğunu hatırlatan InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan, gündeme ilişkin şu bilgilendirmeyi yapıyor: "Küresel tarafta ABD'den enflasyon ile perakende satış verileri öne çıkarken Çin'den de perakende satışlar, sanayi üretimi ve işsizlik oranı takip edilecek. Haftanın odak noktası ise ECB'nin faiz kararı. Hafta içinde ABD'den gelecek veriler FED toplantısı öncesinde piyasaların yakın takibinde olmakla birlikte, FED'in yılın devamında faiz artırmama olasılığı yükseldi. Böyle bir durumda ECB'den gelecek faiz kararının ve ECB Başkanı Lagarde'nin yapacağı açıklamaların fiyatlamalar üzerindeki etkisi volatiliteyi artırıcı yönde olabilir.

Yurtiçinde ise Temmuz ayı sanayi üretimi ve işsizlik oranı ile Ağustos ayı bütçe dengesinin yanı sıra TCMB tarafından piyasa katılımcıları anketi izlenecek. Ağustos ayını enflasyonun beklentileri aştığı bir ortamda bitirdik. Piyasa katılımcıları anketinde ise son üç aydır enflasyon beklentilerinin de yukarı yönlü revize edildiğini takip ediyoruz. Sıkılaştırıcı politikaların etkisiyle faizlerde yükseliş seyri devam etse de enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü sürdüğü varsayımıyla borsada alımların devam etmesi beklenebilir."

"10.500 SEVİYELERİ GÖRÜLEBİLİR"

Tarihsel F/K ortalamasına göre BİST-100 endeksi için yılsonuna kadar 10.500 seviyelerinin görülebileceğini de ifade eden Bircan; nitekim beklentilerin de zaten beş haneli seviyelere çıktığı bir ortamda yılsonu kapanışının da bu seviyelere yakın gerçekleşebileceğini söylüyor. Diğer yandan temel ve teknik göstergeler yukarı yönlü hareketleri desteklese de kâr realizasyonları ve olası olumsuz haberlere bağlı olarak satışların görülebileceğini böyle bir durumda 6.900 seviyelerinin gündeme gelmesinden endişe ediyor.

"HALKA ARZLAR BORSAYA İLGİYİ CANLI TUTUYOR"

Mayıs ayında gerçekleşen seçimler sonrasında hızlı yükselişi devam eden borsada orta ve uzun vadede yukarı yönlü trendin sürmesini bekleyen Bircan; özellikle enflasyonun yönünü yeniden yukarıya çevirdiği ve enflasyon beklentilerinin de yukarı yönlü revize edildiği bir ortamda enflasyon karşısında borsanın hala cazip kalmaya devam ettiğini söylüyor. Halka arzların da yatırımcının borsaya ilgisini canlı tutmaya devam ettiğini kaydederek; yılbaşından itibaren Ağustos ayında yedi halka arz ile bu kapsamda en yoğun dönemi yaşadığımızı hatırlatıyor.

Mevcut durumda şirketlerin halka arz olmaya ve borsayı desteklemeye devam edeceğini öngörüyor. Diğer yandan Orta Vadeli Program'ın (OVP) beklentileri karşılamasının da hem yerli hem de yabancı yatırımcının borsaya ilgisini artıracağını dile getirerek "Ancak yine de yükselen bir borsada zaman zaman kâr realizasyonları ve teknik düzeltmelerin yaşanmasının da kaçılmaz olduğu unutulmamalı. Dolayısıyla yatırımcıların bu tarz fiyatlamalar ve olası geri çekilmelerde panik yapmadan pozisyon almaları daha sağlıklı olacaktır" diyor.

Halka arzların bir yandan şirketlere uygun maliyetle kaynak imkanı sunarken bir yandan da finansal piyasalarda derinliği ve likiditeyi artırması açısından ekonomi için pozitif etki oluşturduğunu da ifade eden Bircan, pandemi sonrası süreçte şirketlerin kaynak ihtiyacı halka arzları desteklerken buna paralel yatırımcıların da halka arz olan şirketlere ilgisinin arttığını söylüyor. 2021 yılında 55, 2022 yılında 41 ve 2023 yılı Ağustos ayı sonu itibarıyla 33 şirketin halka arz olduğunu hatırlatarak 2023 yılının devamında da halka arzların devam etmesini bekliyor.

Öte yandan büyük halka arzların borsada derinliği ve finansal piyasalara yönelik yatırımcının güvenini artırması açısından önemli olduğunun altını çiziyor.

Bircan; 2023 yılında halka açılmış ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere Astor Enerji, Bien Yapı Ürünleri, Enerya Enerji, Europower Enerji, Forte Bilgi İletişim, İzdemir Enerji, Kaleseramik, Kayseri Şeker Fabrikası, Koza Polyester ve Pasifik Eurasia Lojistik hisselerinin takip edilebileceğini söylüyor.

"ENDEKS İÇİN MAKSİMUM SEVİYE 10.000 PUAN"

Orta vadede borsada pozitif trendin devam etmesini bekleyen İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Sinan Alican; "Devam eden yükseliş trendinin nedenlerinin bozulması veya rakip ürünlerdeki getirilerin cazibesinin artması, hareketi ters yöne çevirebilir" diyor. Atılan sadeleşme adımları ile CDS tarafındaki düşüş ve beraberinde yabancı ilgisi, yüksek gerçekleşen enflasyon ile yüksek gerçekleşmeye devam etme beklentisinin borsanın yükselişini desteklediğini söylüyor. Rakip olarak adlandırılan ürünler arasnda yer alan mevduat, KKM ve emtia tarafında real getirilerin olmadığına dikkat çekiyor.

Kurum olarak yılsonu hedef fiyatlarını 8.500 olarak belirlediklerini söyleyen Alican, "Ancak sadeleşme adımlarının devamı, yabancı ilgisindeki artış ile 10.000 seviyesi maksimum olarak gördüğümüz nokta. Diğer taraftan mevduat tarafında veya alternatif yatırım araçlarında oluşabilecek yüksek getiriler ile BIST-100 endeksinde 6.800 seviyesini minimum seviye olarak görüyoruz" diyor.

2023 yılının halka arzlar açısından oldukça verimli geçmeye devam ettiğinide ifade ederek; özellikle halka arzlar ile birlikte yerli yatırımcı tarafında borsaya ilginin oluşmasını olumlu buluyor. Alican; hem gerçekleşen ralli hareketi hem de halka arzların katkısı ile toplam yatırımcı sayısının 6 milyon kişiye ulaştığını hatırlatarak gerçekleşen halka arzların yeni yatırımcıyı borsaya çekmesi ile aslında her yeni halka arzın kendi likiditesini yarattığını söylüyor.

Bu noktada büyük montanlı gerçekleşen halka arzları önemli bulan Alican; "Büyük çaplı şirketlerin borsaya gelmesi şirket açısından kredi faizlerinin arttığı dönemde finansmana ulaşma anlamında değerli, yatırımcı tarafında ise sermayenin tabana yayılması ile şirketlerde pay sahibi olma şansı oldukça önemli" diyor.

Alican; yılın devamında özellikle borsadaki yükseliş trendinin devamı ile halka arzlarda da pozitif trendin devamını bekliyor. Şirketler açısından sıkılaşma sürecinin devamı ile finansman tarafında yaşanan sıkıntıların da halka arzlara olan ilginin devamına katkı sağlayabileceğini düşünüyor.

"Şirketler iş ve büyüme projelerini finanse etme şansı elde eder"

Halka arzın şirketlere özellikle finansman sıkışıklığı ve yüksek faiz ortamında kaynak sağladığını belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar; halka arzın avantajlarına değinerek şu değerlemeyi yaptı;

*Böylece şirketler gelecek dönem iş ve büyüme projelerini finanse etme şansı elde eder.

*İsterlerse elde edilen kaynak borç azaltma, mali ve likit durumu iyileştirmede kullanılabilir.

*Halka arz sonrası kamuoyunu bilgilendirme ve şeffaf olma zorunluluğu, şirkete uzun dönemde fayda sağlar.

"Hisse alacaklar, izahnameyi okumalı"

Halka azdan hisse almak isteyenlerin öncelikle izahnameyi okuması gerektiğini belirten Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, bu kapsamda portföylerine hisse seçeceklere halka arzda dikkat etmesi gereken başlıkları şöyle sıralıyor;

*Halka arz ortak satışından çok sermaye artırımı şeklinde olmalı.

*Elde edilen kaynağın borç ödemekten ziyade yeni yatırımların ve büyümenin finanse edilmesinde kullanılması önemli.

*Şirketin net bir şekilde büyüme planı ve bu konuda izahnamesinde bir açıklama olup olmadığına bakılmalı.

*Patronaj güvenilirliği incelenmeli.

*Tabii ki fiyata, yani F/K çarpanına bakılmalı.

*Hissenin emsallerine göre iskontolu olmasına dikkat edilmeli.

*Temettü ve bedelsiz politikası nedir, bir taahhütü var mı bakılmalı.

*Halka arz olmuş, tavan serisi yaşamış ve uzun süre çok yükselmiş şirketlerin hisselerini almak tehlikelidir.

"Halka arz öncesi şirketler, yapılanmasını güçlendirmeli"

Halka açılmayı planlayan şirketlerin öncesinde yapılanmasını güçlendirmesi gerektiğini de hatırlatan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, şirketlerin de dikkat etmesi gerektiği başlıkların altını çiziyor.

*Mali tablolarındaki rakamların istikrarlı olmasına önem verilmeli, yani şirket bir ölçüde olgunluğa ulaştıktan sonra halka arz daha iyi bir tercih olabilir.

*Özellikle büyüme fırsatları ve projeleri varsa halka arz olumlu bir fırsat olabilir.

*Ortak satışından çok sermaye artışı şeklinde halka arzlar tercih edilmeli.

*Halka arzdan önce düzenli mali tablolar, faaliyet raporları ve sunumlar hazırlanmalı.

*Halka arzdan önce faaliyet ve beklentileri tanıtılmalı.

*Çalışacağı aracı kurumları inceleyerek seçim yapmalı ve ona göre konsorsiyum oluşturmalı.

*Halka arz sürecinden sonra da kamuyu aydınlatma, şeffaflık, yatırımcı ilişkileri ve gerekli bilgilendirici yatırımcı sunumlarını sağlayabilecek şekilde yapılanmasını güçlendirmeli ve olgunlaştırmalı.

"Uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir"

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

TARKİM: Tarkim 2009 yılında Tarım Kredi Kooperatifleri ve Gübre Fabrikaları ortaklığı ile kurulmuş, 7.800 metrekare kapalı alan olmak üzere 20 bin 20 metrekare alanda zirai ilaç üretimi ve satışı yapıyor. Yurtiçi ve yurtdışı satışları var. Gelecek dönem gıda ihtiyacı ve tarım yatırımları baz alındığında şirkette büyüme potansiyeli bulunuyor. Özellikle gıda ve tarım alanındaki faaliyetleri dolayısıyla yatırımcılara alternatif olabilir. Ölçeğine bakıldığında da büyüme potansiyeli nedeni ile yatırımcılar için cazip olabilir.

AKFEN YENİLENEBİLİR ENERJİ: 2009 yılında kurulan Akfen Yenilenebilir Enerji, yenilenebilir yöntemlerle elektrik üretim ve satışı yapıyor. Bu kapsamda bünyesinde 6 rüzgar elektrik santrali, 12 hidroelektrik santrali, 35 güneş elektrik santrali bulunuyor. Şu anda yeni elektrik santrali projeleri ve var. Olanlarda ise kapasite artırım yatırımları devam ediyor. Halen 699 Mw elektrik üretim kapasitesi olup bunu 1.000 Mw seviyesine çıkarmayı planlıyor. Yıllar içinde üretimin ve dolayısı ile gelirin artması bekleniyor.

FORTE BİLGİ İŞLEM TEKNOLOJİLERİ: Şirket 2006 yılında kurulmuş olup çok sayıda kurumsal şirkete kurumsal ağ, veri merkezi, sunucu sistemleri, veri depolama, yedekleme çözümleri üretiyor. Bilgi teknolojileri alanında donanım, yazılım ve bakım hizmetleri veriyor. 2006 yılından bu yana kamu dahil birçok kurumsal müşteriye hizmet sağlıyor. Şirket hem yer aldığı sektör hem de faaliyetlerine bakıldığında büyüme potansiyeline sahip. Öte yandan 2023 ilk yarıda şirketin satışları geçen sene aynı döneme göre yüzde 137 yükselerek 202 milyon TL seviyesine, esas faaliyet karı yüzde 85 yükselerek 48 milyon TL'ye, net kârı ise yüzde 35 yükselerek 58 milyon 700 bin TL seviyesine yükselmiş. Önümüzdeki dönem satış ve net kârda da büyümenin devamı beklenebilir. Özellikle teknoloji şirketlerine yatırım yapan ve büyüme arayan yatırımcılar için alternatif olarak değerlendirilebilir.

Halka Arz Endeksi'nde 90 hisse bulunuyor

Borsa İstanbul'da XHARZ kodu ile işlem gören Halka Arz Endeksi, halka arz edilerek Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar'da işlem görmeye başlayan şirketlerin paylarından oluşan endekstir. Halka Arz Endeksi, halka arz olan hisselerin fiyat performanslarını ölçmek için kullanılan bir endekstir. Bu sayede halka arz olan şirketlerin BIST geneline göre daha iyi ya da kötü performans gösterip göstermediği anlaşılır. Halka arz olan endeks Halka Arz Endeksi'ne dahil edilir ve iki sene endeks içinde kalır. Eğer Halka Arz Endeksi içinde hisse sayısı 5'in aşağısına gelmiş ise yeni hisse halka arz olana kadar hisseler endeks içinde bekletilir. Şu an mevcut durumda endeks içinde 90 adet hisse bulunuyor.

"Astor Enerji BİST-30'a girerek kendini gösterdi"

Ahmet Deniz YAĞBASAN /ALB Yatırım Araştırma Analisti

ASTOR ENERJİ: Bu yıl borsaya "merhaba" diyen şirketler arasında Astor Enerji'nin performansı ilgi çekici. Aslında hisse performansı kadar; BİST-30 endeksine dahil olması ve Kamuyu Aydınlatma Platformu'na sıklıkla gönderdiği güçlü iş birliği anlaşmaları da dikkat çekici. Şirket, çeyreklik bazda net kârını önemli ölçüde artırdı. 2023 yılının ilk çeyreğinde 453,2 milyon TL olan şirketin net kârı, ikinci çeyrekte 1,615 milyar TL sınırına kadar yükseldi. Marjların da iyi olması sebebiyle bu kârlılık artışının devam edeceği yönündeki güçlü beklentiler, hisse performansını etkiliyor. Astor Enerji, 2022 yılı haziran dönemine göre, hasılatını da yüzde 68 oranında artırarak 4,7 milyar TL'ye taşıdı. 90'dan fazla ülkeye ihracat yapan şirket, 2023 yılının tamamı için 640 milyon dolarlık sipariş hedefliyor. 100 milyon dolarlık bir yatırım yaparak kapasite artışına gitme hedefleri de mevcut. Yeni halka arz olan şirketler arasında Astor Enerji'nin faaliyet alanını beğenmekle birlikte; şirketin, yüksek çarpanlarla işlem gördüğünü özellikle belirtelim. Bu sebeple yatırımcıların temkinli olması, orta-uzun vadeli bir perspektifle ve "kademeli" bir stratejiyle hareket etmeleri gerektiğini düşünüyoruz.

"Halka arz gelirlerinin nasıl kullanılacağı önemli"

Halka arzdan hisse alacak yatırımcıların özellikle halka arz gelirlerinin nasıl kullanılacağına dikkat etmesi gerektiğini belirten ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, halka arzdan hisse almak isteyen yatırımcıların dikkat etmesi gereken başlıkları şöyle özetliyor;

*Halka arz gelirlerinin nerede kullanılacağına özellikle dikkat edilmeli. Burada sağlanan fonun ağırlıklı olarak yeni yatırımların finansmanında kullanılacak olması, ilerleyen dönemlerde finansallara da pozitif katkı sağlayacaktır.

*Halka arz olan şirketlerin borçluluk oranlarının düşük olması da pozitif bir faktör olarak ön planda yer alır.

*Halka açılan şirketin faaliyet gösterdiği sektör önemli. Özellikle teknoloji, savunma ve enerji gibi sektörlerin daha fazla gelecek vadettiğini söyleyebiliriz.

*Bütün bunlarla birlikte son dönemde gerçekleşen halka arzlarda; "borçların finansmanı" ve 'enerji giderlerinin karşılanması için GES Projesi yatırımlarının hayata geçirilmesi' gibi faktörler de ön plana çıkıyor. Bunlar da 'yeni yatırımlar' kadar olmasa da şirketlerin sağlıklı bir finansal yapıya kavuşmasını destekleyecektir. Ama bu kalemlerin, halka arz gelirlerinin kullanımı içinde daha düşük pay alması; kaynakların, daha çok esas faaliyet yatırımları amaçlı kullanılacağına işaret olabileceği unutulmamalı.

Bu şartları taşıyan şirketler halka açılabilir

2023 standartlarına göre halka arz olmak isteyen şirketlerin,

*Bir önceki (yıllık) bilanço döneminde, yani 2022 yılında 270 milyon TL hasılat elde etmiş olması gerekiyor.

*Aynı zamanda söz konusu yılda 450 milyon TL aktif büyüklüğe sahip olması gerekiyor.

*2021 için bu rakamlar, sırasıyla 180 milyon ve 300 milyon TL olarak belirlenmiş durumda.

*Ayrıca şirketin;

-Anonim Şirket statüsünde bulunması,

-Son iki yılda net kâr açıklaması,

-İç Denetim Departmanına sahip olması,

-İç Yönerge/Politika/Prosedür gibi şartları uyguluyor olması,

-"Tam Tasdik" kapsamında denetime tabi olması ve son üç yıllık finansal tablolarının bağımsız denetimden geçmiş olması,

-"Ödenmiş/Çıkarılmış Sermayesinin" tamamının nakden ödenmiş ve en az 30 milyon TL olması,

-Pandemi gibi geçerli kabul edilebilecek durumlar dışındaki sebeplerle; son bir yıl içinde faaliyetlerine üç aydan fazla ara vermemiş olması,

-Hakkında tasfiye, konkordato veya iflas ertelemesi istenmemiş olması gerekiyor.

Halka arzın şirketlere katkısı büyük

ALB Yatırım Araştırma Analisti Ahmet Deniz Yağbasan, halka arzın şirketler için çok faydalı olduğunu söylüyor. Ve halka arzların şirketlere katkılarını şu başlıklar altında topluyor;

*Borsaya açılmayı tercih eden şirketler, son dönemde artan kredi maliyetlerini de dikkate alırsak, çok daha kolay bir nakit kaynağa kavuşuyor.

*Halka arz ile elde edilen finansman, kredilerden farklı olarak geri ödeme yükümlülüğü olmayan kaynaktır. Dolayısıyla şirketlerin nakit akışı zorlanmaz.

*Bu gelirle yatırımlar finanse edilerek; üretim, istidam ve ihracata ciddi ivme sağlanabilir.

*Borsa İstanbul profesyonel, organize bir piyasadır. Bu çatı altındaki şirketler, sürekli KAP bildirimleri de yaptıkları için şeffaflığa ve büyük bir referansa sahip olurlar. Müşterilerinin, yatırımcılarının ve iş ortaklarının güvenini, ilgisini kazanırlar. Ürün ve hizmetleri yaygın olarak tanınır.

*Bütün bunlar hem kurumsallaşmayı sağlar hem de yaygın bir reklam değerini ifade eder ve şirketleri prestijli bir yapıya kavuşturur.

*Borsaya açılmak; şirketin sürekliliği ve genel kabul görmüş kurallarla yönetileceği konusunda da çok önemli bir taahhüt oluyor.

*Bazı şirketler SPK ve Borsa İstanbul standartlarını "ciddi sorumluluk" olarak görürler. Ancak sözünü ettiğimiz yüksek faydaları düşünürsek, şirketlerin borsaya açılmalarında herhangi bir dezavantaj bulunduğunu düşünmüyorum.

İyi bir halka arzda ön plana çıkan kriterler

InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan, iyi bir halka arzda ön plana çıkan kriterlere de değinerek aşağıdaki başlıklara dikkat çekiyor;

*Halka arz sonrası fiyat istikrarı politikası uygulayan şirketler, yatırımcının zarar etme olasılığını azaltırken şirkete olan güveni de artırır.

*Şirketlerin halka arz gelirlerini nasıl kullanacağı da halka arz olan şirket hakkında bilgi verir.

*Gelirin büyük bir kısmını borç finansmanında kullanacak şirketler yerine yeni yatırımları finanse etmek amacıyla halka arz olan şirketlerin orta ve uzun vadede yatırımcıya katkısı daha fazla olabilir.

*Halka arzlarda ilgili şirketin halka açıklık oranının yüksek olması şirketin hangi pazarda işlem göreceğini belirleyen kriterlerden biri olmasının yanında bu oranın yüksek olması şirket paylarının likit olduğunun da göstergesidir. Ayrıca halka açıklık oranı düşük şirket paylarında volatilite de yüksek olabilir.

*Halka arzlarla birlikte değişen ortaklık yapıları, pay sahipliğinin finansal piyasalarca yatırımcılar arasında yaygınlaşması ve pay sahipliğinin yoğunlaşması şirket yönetimi üzerinde doğrudan etken olup, orta ve uzun vadede şirket karlılığı ve payların piyasa fiyatı üzerinde etkili olabilir. Dolayısıyla pay sahipliği yoğunlaşmasının az olduğu, yönetimin kişi ya da gurubun elinde bulunmadığı kurumsal ilkelere göre yönetilen şirketler ön plana çıkıyor.

*Halka arz olan şirketin sektöründe öncü, yatırım yapmaya özen gösteren, mali performansı istikrarlı olması da hissenin cazibesini artıracaktır.

"Halka arzdan hisse almak, yatırımcılar için cazip bir seçenek"

InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü Mehmet Bilal Bircan; halka arzdan hisse almanın konjonktürün el verdiği kadarıyla yatırımcılar için cazip olduğunu ancak yatırımcıların halka arzdan hisse alırken iyi bir analiz yaparak dikkat etmeleri gereken noktalar olduğunu söylüyor.

*Her şeyden önce mutlaka ilgili şirketin izahname ve fiyat tespit raporu gibi dokümanlar okunmalı ve bir yatırım kararı verilecek ise bunlar göz önüne alınmalı.

*Şirkete ve şirketin bulunduğu sektöre yönelik orta ve uzun vadeli beklentiler göz ardı edilmemeli.

*Şirketin temettü politikası özellikle halka arz şirketini uzun vadeli portföyünde bulundurmak isteyen yatırımcılar açısından dikkat edilmesi gereken konuların başında gelir.

*Halka arz fiyatı ve iskontosu yatırımcılar için bir avantaj sunuyor mu, buna bakılmalı.

*Şirketin yatırım çeşitliliği ve gelecek planlamaları da yine dikkat edilmesi gereken başlıklar arasında yer alır.

"Açıklamaları yatırımcılar için olumlu değerlendiriyoruz"

Mehmet Bilal BİRCAN / InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü

FORTE BİLGİ İLETİŞİM: Halka arz gelirinin yüzde 30'unu Ar-Ge için kullanacağını duyuran şirket, 2023 yılı ikinci çeyreğinde FAVÖK'ünü yıllık yüzde 300 ve net dönem kârını yüzde 614 artırdı. Marjlardaki artışı da dikkat çeken şirketin FAVÖK marjı bu dönemde yıllık 18 puan artarken net kâr marjı ise 39 puan yükseldi. Finansal açıdan güçlü görmeye devam ettiğimiz Forte Bilgi İletişim için şirket paylarının çoğunluğunu elinde bulunduran ortaklarca beş yıl süreliğine dağıtılabilir dönem karının asgari yüzde 50'sinin nakit kâr payı şeklinde dağıtılması yönünde oy kullanacakları hususunun taahhüt edilmiş olmasını yatırımcılar için olumlu değerlendiriyoruz.

KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI: Halka arz gelirinin yüzde 10-15'ini Ar-Ge, yüzde 15-20 güneş enerjisi yatırımı ve yüzde 20-25'ini entegrasyon ve modernizasyon için kullanacağını açıklayan şirket Türkiye'deki şeker üretim kota sıralamasında ilk üçte yer alıyor. Şirket yurtiçinde artan şeker talebini karşılayabilen yüksek kapasitesi, yüksek kalite standartlarıyla uluslararası müşteri portföyü ve stratejik konumdaki fabrikalarıyla maliyeti düşük üretim, yüksek verim ve güçlü lojistik performans ile ön plana çıkıyor.

KALESERAMİK: Halk arz gelirinin yüzde 80'ini yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarına ayıran şirketin yatırımlar noktasında önceliği mevcut büyüme hedeflerinin devamlılığını sağlamak ve enerji tasarrufu gibi alanlarda yatırımlarından oluşuyor. Kaldıraç oranının 0,74 ile makul seviyelerde bulunmasını ise şirket için hızlı büyümeyi destekleyici unsurlardan biri olarak değerlendiriyoruz.

Tavan yapan hisselere tedbir getirildi

Borsa İstanbul'da halka arz edilen ve ilk işlem gününden itibaren tavan-tavan giden bazı şirketlerin hisseleri için kredili işlem yasağı ve bir ay süreyle brüt takas tedbiri getirildi

Borsa İstanbul'da son dönemde halka arz edilen ve ilk işlem gününden itibaren tavan-tavan giden bazı şirketlerin hisseleri için kredili işlem yasağı ve bir ay süreyle brüt takas tedbiri getirildi. Son dönemde halka açılan ve 15 tavan serisi yakalayarak rekora imza atan üç şirket Borsa İstanbul'un getirdiği açığa satış ve kredili işlem yasağı ile brüt takas tedbiri kararı sonrasında taban serisine başladı.

İzdemir Enerji, Ofis Yem ve Tatlıpınar Enerji 3 Ağustos günkü kararıyla Sermaye Piyasası Kurulu'ndan halka arz izni almış ve 16-17 Ağustos günlerinde de borsada işlem görmeye başlamıştı. Her üç şirket de işleme açıldığı dakika itibariyle tavan yapmaya başlamış ve tavan serileri dikkat çekmişti. 10 tavan serisine imza atan ve 23 Ağustos'ta işlem görmeye başlayan Enerya Enerji de yine Borsa İstanbul'un üç şirketle aynı tedbir kararları sonrası geçen hafta taban yaptı.

Üç şirketin daha halka arzına izin

Sermaye Piyasası Kurulu geçen hafta (SPK) Hat-San tersanesinin 22,60 liradan, Reeder Teknoloji'nin 9,30 liradan ve Adra GYO'nun 22,66 liradan ilk halka arzını onayladı.

Hat-San halka arz gelirlerinin yüzde 75-85'ini gemi üretim ve bakım kapasitesinin artırılmasına yönelik yüzer havuz yatırımı, yüzde 15-25'ini öz tüketim için elektrik üretim tesisi ve bakım tesislerinin iyileştirilmesi için kullanacağını açıkladı.

Reeder Teknoloji ise halka arz gelirlerinin yüzde 35'ini işletme sermayesi ve kısa vadeli finansal borçların azaltılması, yüzde 25'ini tesis yatırımları ile kapasite artışı, yüzde 20'sini fotovoltaik güneş paneli üretim tesisi yatırımı, yüzde 10'unu cep telefonu LCD üretim paneli yatırımı, yüzde 10'unu Ar-Ge ve girişim yatırımları için kullanılacağını bildirdi.

Anadolu Sigorta bazı birimlerini Ankara'ya taşıyacak

Anadolu Sigorta, beklenen Marmara depremine karşı genel müdürlükte bulunan hasar, bilgi teknolojileri ve reasürans bölümlerini Ankara'ya taşıyarak deprem sırasında kesintisiz hizmet vermeyi hedefliyor. Beklenen İstanbul depremine karşı genel merkezin bazı birimlerini Ankara'ya taşıyacaklarını belirten Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, böylece olası depremde kesintisiz hizmet verebileceklerini söylüyor. Tuğtan, İstanbul depreminin Maraş ve Hatay depremlerinin beş katı hasar oluşturabileceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

6 Şubat depreminin ardından deprem illerinden 11 bin 500 hasar ihbarı aldıklarını ifade eden Tuğtan, bu ihbarlar sonrası gelen 13,3 milyar liralık hasarın 5,8 milyar lirasını ödediklerini kaydetti. Bu rakamın yüzde 98'inin reasürörler tarafından karşılandığını anlatan Tuğtan, ödenen tazminatın bilançoya olumsuz yansımasının ise 300 milyon lira olduğunu anlattı. Tuğtan, bölgeden halen günlük beş-altı dosyanın kendilerine ulaştığını aktardı.

Anadolu Sigorta'nın yılın ilk yarısında yüzde 674 artışla 2.9 milyar lira kâr ettiğini hatırlatan Tuğtan, şirketin ilk altı ayda yüzde 102 yükselişle 18,2 milyar liralık prim ürettiğini ifade etti. "Aktif büyüklüğümüz 45.7 milyar liraya portföy büyüklüğümüz ise yüzde 30'luk getiri ile 24.2 milyar liraya yükseldi" diyen Tuğtan, "Kârın yüksek oranlı artışında geçen yıl teknik zarar edilmesi nedeniyle düşük baz ve bu yıl çeşitlendirdiğimiz mali gelirin etkisi büyük. Bu yıl teknik kârlılık trafik sigortası hariç artıyor" bilgisini verdi.

Tuğtan, Anayasa Mahkemesi'nin bedeni tazminatlara ilişkin sigorta şirketlerinin tazminat ödemelerini artıran düzenlemesi ile oluşan 1 milyar liralık yükün Anadolu Sigorta'nın ilk çeyrek bilançosuna yansıtıldığının da altını çizdi.

Sigorta şirketlerinin bazı alanlarda prim artışları yaptığını dile getiren Tuğtan, bu artışların nedenini medikal (sağlık) enflasyon ve kurdaki artış nedeniyle yedek parça fiyatlarındaki yükseliş ve asgari ücretteki artış olarak açıkladı.

Ticari sigortalarda da primlerin artacağını ifade eden Tuğtan, bu artışların yüzde 70 ile 200 arasında olabileceğini dile getirdi. Tuğtan'a göre, bu yüksek tutarlı artışların nedeni ise beklenen Marmara depremine rağmen şimdiye kadar yapılan düşük fiyatlama olarak değerlendirdi.

Öte yandan Anadolu Sigorta, Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü ile birlikte hayata geçirdiği "Ormanın Gözleri" projesi kapsamında dört yeni yangın gözetleme kulesini daha devreye alıyor. Ormanın Gözleri projesiyle yangına erken müdahalede hayati bir önemi bulunan gözetleme kulelerinin yenilenmesini ve yeni insansız yangın gözetleme kuleleri yapımını gerçekleştiren Anadolu Sigorta, 2022 yılının Aralık ayında Adana'da ilk kuleyi tamamlayarak hizmete almıştı. 2023 yılında ise Muğla, Antalya, Çanakkale ve Adana'daki ikinci kule olmak üzere dört adet gözetleme kulesi daha hizmete sunuluyor. Hızlı haberleşme sistemi ve yüksek teknolojik donanımıyla toplam beş kule, 245 bin hektar orman arazisinin 7/24 kesintisiz gözetlenmesini sağlayacak. Projeyle ayrıca erken müdahaleye dikkat çekerek orman varlıklarının gelecek yıllarda da korunmaya devam edilmesi ve bireylerin farkındalık bilincinin artırılması amaçlanıyor.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLUYOR?

EKSUN GIDA: Eksun Gıda, toplam 12 adet 90 tonluk un silosu yatırımı için tedarikçiler ile anlaşmalar imzalandığını bildirdi.

MİGROS: Migros, Ağustos ayında 31 adet Migros, 12 Migros Jet, 1 adet Macrocenter ve 3 adet Mion olmak üzere 47 mağaza açıldığını bildirdi. Şirketin toplam mağaza sayısı 3 bin 176'ya yükseldi.

SASA POLYESTER: SASA Polyester, yaklaşık 336 milyon TL tutarında çatı GES projesi için teşvik aldığını bildirdi.

EBEBEK: Ebebek payları geçen hafta (7 Eylül) 46,50 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

TAV HAVALİMANLARI: Tav Havalimanları TIBAH'a ilişkin hisse satış işleminin finansal kapanışının tamamlandığını bildirdi. TAV Havalimanları, TIBAH Airports Development Company'a (TIBAH), Medine Havalimanı işletme imtiyazını kullanmakta olan ortak girişime, ilişkin hisse satış işleminin mali kapanışının tamamlandığını duyurdu. Şirketin TİBAH Havalimanları'ndaki işlem sonrası payı yüzde 50'den yüzde 26'ya düştü. İşlem 135 milyon doları (hissedar kredisi dahil) karşılığında tamamlandı.

ARD GRUP: ARD Grup, bağlı ortaklığı olan ARD Grup Enerji'nin EPDK'dan tedarik lisansı aldığını bildirdi. Bağlı ortaklığa ana şirket yazılım desteği sağlayacak ve hizmet karşılığında enerji şirketi ana ortağa elektrik satışından gelir paylaşım modeli uygulayacak.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, Mast Enerji ile 1,36 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0,49'una karşılık geliyor.

CW ENERJİ: CW Enerji, Birlik Un ile 1,68 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. İşin teslimi 2024 yılı ilk çeyreğine kadar gerçekleşecek ve tutar şirketin 6A/2023 dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 1.4'üne karşılık geliyor. Öte yandan şirket, Sunteks Dokuma ile 7,44 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 6A/2023 dönemi hasılatının yaklaşık yüzde 6'sına karşılık geliyor.

GÜR-SEL TURİZM: GÜR-SEL Turizm, İç Anadolu'da yer alan bir otomotiv şirketi ile beş yıl süreli yaklaşık 691 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

KARSAN: Karsan, Consip S.P.A. ile 52 araçlık yaklaşık 20 milyon euro tutarında araç siparişi alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 19.5'ine karşılık geliyor.

PETKİM: Etilen-nafta makası 1 Eylül tarihi itibarıyla 97 dolar/ton olarak gerçekleşirken, haftalık bazda 31 dolar artış gösterdi.

İTTİFAK HOLDİNG: İttifak Holding sermayesinin 384 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelli olarak 384 milyon TL artışla 768 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

THY: Şirketten yapılan açıklamaya göre THY yönetimi, 10 adet Airbus A350-900 uçağı sipariş etme kararı aldı. Buna göre uçakların teslimatının 2025-2027 yılları arasında gerçekleşmesi bekleniyor. 30.06.2023 tarihi itibarıyla THY'nin filosunda 112'si geniş gövde, 283'ü dar gövde olmak üzere 419 uçak (kargo uçakları dahil) bulunmakta.

EUROPEN ENERJİ: Europen Endüstri, CW Enerji ile GES paneli cam satışı için sözleşme imzalandığını bildirdi. Tutarın yaklaşık 670-720 milyon TL bandında olması bekleniyor ve Europen Endüstri'nin 2022 yılı hasılatının yüzde 28-30 oranında karşılığına denk gelmekte.

GEDİZ AMBALAJ: Gediz Ambalaj sermayesi geçen hafta 23,3 milyon TL'den yüzde 100 oranında bedelsiz olarak 23,3 milyon TL artışla 46,7 milyon TL'ye yükseltildi.

PASİFİK GYO: Pasifik GYO sermayesi geçen hafta 1,06 milyar TL'den yüzde 54.2 oranında bedelsiz olarak 576 milyon TL artışla 1,64 milyar TL'ye yükseltildi.

SAY YENİLENEBİLİR ENERJİ: Say Yenilenebilir Enerji Martifer - Construções Metalomecânicas şirketine verdiği tekliflerin onaylandığını bildirdi. 580 bin euro tutarındaki işin 2024 yılı başında tamamlanması bekleniyor. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 2.7'sine karşılık geliyor.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta geçen hafta pay başına brüt 0,13 TL temettü ödedi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.