Bitcoin’de eylül kabus ayı mı olacak?

Kripto para yatırımcısının ağustosta uykuları kaçtı ve kabuslar gördü. Tarih, eylül ayında kabusların devam edeceğinin sinyalini veriyor. Bitcoin çıktığı 13 yıl öncesinden bugüne kadar dokuz yıl boyunca eylül aylarını kırmızıda kapattı. Tarihin tekerrür edip etmeyeceğini ise zaman gösterecek.
07.09.2023 13:55 GÜNCELLEME : 07.09.2023 13:55

PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN Kripto para piyasası son aylarda ciddi bir deprem yaşıyor. Ağustos ayı içindeki sert düşüşlerin devam edip etmeyeceğini zaman gösterecek. Ancak Bitcoin'in geçmişine bakınca eylül aylarının çok da iyi bir performansı yok. Bitcoin, önceki hafta sert düşüş ardından 25-26 bin bandında yatay hareketine devam ediyor.

Bitcoin yatırımcıları inişli çıkışlı bir patikaya alıştı. Diğer kripto para birimleri de ardı ardına Bitcoin'i takip ediyor. Yatırımcı için de ağustos ayı bir kabus ayı oldu demek yanlış olmaz. Bitcoin'in tarihi, eylül ayının tipik olarak inişli çıkışlı bir ay olduğunu gösterse de yatırımcılar, bir sonraki 'izlenecek günler' olarak ekim ortasına gözlerini çevirmiş durumda. Tarihsel verilere göre, Bitcoin'in aylık getirileri son 13 yıl boyunca eylül ayı sonunda dokuz kez kırmızıda kapandı. Eylül ayı için birçok analistin ortak öngörüsü; içinde bulunduğumuz ayın da satış dalgası ile kapatması.

Ağustos sonundaki düşüşün ardında ABD Sermaye Piyasaları Kurumu SEC'in BlackRock ve Fidelity de dahil olmak üzere altı Bitcoin ETF başvurusuna ilişkin kararları ertelemesi var. Önceki haftalardaki sert düşüşün sebebi, daha önce de kripto para piyasasında endişe uyandıran dünyanın en büyük emlak devi olan Çin merkezli Evergrande şirketinin iflas başvurusunda bulunması oldu. Çin'de ekonomik veriler bir hayli kötü geliyor, büyüme yavaşlıyor, deflasyon yaşanıyor ve ülkenin itici gücü inşaat sektörü, ciddi anlamda durma noktasına geldi. Bu haberin yayılması, ilk etapta sert satışın en önemli sebebi oldu.

RESESYON İHTİMALLERİ BELİRGİNLEŞİYOR

Küresel ekonomik görünümün faiz artırımarı etkisiyle durgunluğa yaklaşması ve resesyon ihtimallerinin çeşitli bölgelerde iyice belirginleşmesi, kripto paralar başta olmak üzere finansal piyasalara akan para musluğunun kısılmasına neden oldu. Amerika'da hisse senedi piyasalarında son zamanlarda yaşanan geri çekilme, kripto para piyasasındaki durgunluğun önemli sebeplerinden bir diğeri. 'Market maker' olarak ifade edilen piyasa yapıcıların özellikle orta ölçekli projelerden çıkış gerçekleştirmesi ile 'balina' olarak ifade edilen büyük oyuncular, 'short' pozisyonlarını artırmaları piyasa üzerinde satış yönlü baskı oluşturdu. Tüm bu gelişmeler Bitcoin'de son dönemde yaşanan geri çekilmelerin en önemli başlıkları olarak öne çıkıyor.

VOLATİLİTE TARİHİ DÜŞÜK SEVİYEDE

Tarihi düşük volatilite ortamında kalmaya devam eden lider kripto para Bitcoin ile birlikte altcoinlerde de negatif seyir sürüyor. Bitcoin ve kripto para piyasasındaki ani düşüşün temel nedenleri arasında çeşitli faktörler bulunduğunu belirten Mamoru Türkiye Ülke Müdürü Baran Yıldırım, "Ticaret hacmi eksikliği ve alım baskısı olmamasının Bitcoin fiyatını olumsuz etkilediğini söylemek mümkün. Bundan dolayı da önemli bir gösterge olan korku ve açgözlülük endeksinde eğilimin korku yönlü değişmesi de temel nedenlerden biri oldu. Amerika'da, SEC'in son dönem yaptığı açıklamalar, Bitcoin ETF'si ile yaşanan gelişmeler ve Space X'in Bitcoin sattığına dair iddiaların piyasadaki belirsizlik ortamında yatırımcıları negatif etkilediğini düşünüyorum. Ayrıca Çin'deki ekonomik daralma endişesi, ülkenin merkez bankasının ekonomiyi canlandırmak amacıyla yuanı zayıflatacağına dair yorumlara yol açtı. Bu durum, özellikle kısa vadede kripto piyasasında da endişelere yol açtı" değerlendirmesinde bulunuyor.

KRİPTO İŞTAHI REGÜLASYONLA ARTACAK

The Steve Group CEO'su Derya Türker ise regülasyonların devreye girmesiyle piyasadaki güven ortamının artacağını ve sektördeki sermayenin daha hızlı bir şekilde farklı yatırım araçlarına kayacağını düşündüklerini belirtiyor. Türker, "Bu tezin destekçisi olarak, 28 Ağustos'ta SEC karşısında kazanılan Grayscale davasının piyasalarda olumlu bir havaya neden olduğunu gözlemledik. Bu tür devlet destekli olumlu haberlerin, yatırımcı güvenini artırdığı aşikâr. Ek olarak, düşüş trendinde olan ve kârlılıkları azalan diğer yatırım enstrümanlarındaki yatırımcıların, kripto piyasasında işlem yapma iştahının artacağını öngörmekteyiz" dedi.

BEŞ YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Kripto para borsalarındaki Bitcoin varlıkları 2 milyona düştü. Bu rakam, Ocak 2018'den bu yana en düşük seviye. CryptoQuant verilerine göre, kripto borsalarına bağlı cüzdanlarda tutulan Bitcoin sayısı bu ay yüzde 4 oranında azaldı.

"Kripto paralar uzun vadede potansiyelini koruyacak"

Baran YILDIRIM / Mamoru Türkiye Ülke Müdürü

Piyasa tarihsel olarak dalgalanmalara açık bir alan olmuştur. Bu tür düşüşler sıkça yaşanabilir, ancak piyasa genellikle toparlanma eğilimi gösterir. Kripto varlıkların temel teknolojik ve ekonomik potansiyeli düşüşleri telafi edebilir. Sonuç olarak, bu tür düşüşlerin genellikle haber kaynaklı olduğunu söyleyebilirim. Piyasaların kısa vadede dalgalanabileceği ancak uzun vadede potansiyelini koruyacağına inanıyorum. Kripto varlıkların düzenlenmesi meselesi, kripto para piyasasının geleceği için son derece hayati bir adımı temsil ediyor. Birçok ülkenin kripto varlıklarla ilgili regülasyonlar geliştirmeye yönelmesi, piyasanın olumlu etkilerini beraberinde getirebilir. Bu düzenlemeler, kripto ekosistemini daha şeffaf, güvenli ve sürdürülebilir bir hale getirme potansiyeline sahip. Riskleri azaltacağı öngörülen yasal düzenlemeler, kötü niyetli faaliyetleri caydırmada önemli bir rol oynayabilir. Bu, hem mevcut yatırımcıların korunmasına katkı sağlar hem de yeni yatırımcıların piyasaya daha rahat bir şekilde girmesine olanak tanır.

Regülasyonlar aynı zamanda kurumsal ve bireysel yatırımcıların kripto varlıklarına olan ilgisini artırabilir. Daha önce kripto dünyasına uzak durmuş yatırımcılar, düzenlemelerin sağladığı güvence ile daha cesur adımlar atabilirler. Bu, piyasanın likiditesini artırabilir ve genel olarak daha istikrarlı bir ortamın oluşmasına destek verebilir. Elbette, yeni düzenlemelerin getirdiği belirsizlik nedeniyle kısa dönemde piyasada dalgalanmalar yaşanabilir. Ancak uzun vadede, bu düzenlemelerin olumlu etkilerinin daha ağır basacağını düşünüyorum.

"20.600 seviyesi üzeri, yukarı yönlü hareket demek"

Derya TÜRKER / The Steve Group CEO'su

Uzun zamandır, piyasaların hacmi ve kripto para piyasasının vadeli işlem tarafında nasıl hareket ettiğine dair detaylı bir "on-chain analiz" serimizi takipçilerimizle paylaşıyoruz. Bu serinin 15 Ağustos'ta yayınlanan paylaşımında da belirttiğimiz verilere ek olarak, 18 Ağustos'ta SEC tarafından yapılan ETF açıklaması ve ardından gelen Evergrande emlak iflas haberleri, zaten içinde bulunduğumuz ayı piyasasında yüzde 10'luk bir düşüşe ve altcoin'lerde yüzde 20'den fazla değer kaybına sebep oldu. Bu düşüşün temel sebepleri arasında hacimsiz spot işlemlerde alıcı iştahının azalması, yeni yatırımcıların regüle edilmemiş piyasalara olan güvensizliği ve negatif haber akışı bulunuyor. Ancak, Bitcoin'in 20.600 seviyesi üzerinde seyretmeye devam ettiği sürece yukarı yönlü hareketin beklenebileceğini öngörmekteyiz.

"Bitcoin yıl içinde en çok kazandıran yatırım aracı olacak"

Alper Samet YORAK / Bitay Araştırma Departmanı Analisti

Bitcoin'de son iki ay özelinde etkili olan ve 30 bin dolar seviyelerinden başlayan ufak geri çekilmeler zamanla destek seviyelerini aşağı kırmalarla kırarak devam etti. Geçen hafta ise dar bir bant içinde yatay-negatif şekilde fiyatlanan Bitcoin'in oldukça hızlı ve sert bir geri çekilme yaşadığını gördük. Bunun birden fazla sebebi vardı. Kripto para piyasası, oldukça hareketli ve fiyatlamaların hızlı şekilde yön değiştirebildiği bir piyasadır. Bunu söylememizdeki amaç, üç ay önceye kadar Bitcoin'de güçlü bir yükseliş trendinden söz ederken şu anda ise düşüş trendinden söz ediyor oluşumuz. Bir miktar daha geniş bir zaman diliminden bakarsak 2023 yılına 16.500 dolar civarlarından giren Bitcoin, mart ayına geldiğimizde yüzde 75 yükseliş ile 29.000 dolar, haziran ayına geldiğimizde ise yüzde 92 yükseliş ile 32.000 dolar seviyelerini test etmişti. Son iki ay içinde ise birçok sebepten oluşan göreli bir geri çekilme ile karşı karşıyayız. Yılbaşından bu yana bakarsak hala yüzde 57 ile yılın en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olan Bitcoin'in bir düşüş trendinde olduğunu söylemek, pek doğru bir yaklaşım olmayabilir. Güçlü yükselişlere alıştığımız için birkaç hafta veya birkaç ay süren yatay veya yatay negatif seyirler bize trendin tersine döndüğü fikrini aşılayabilir ancak resim tam anlamıyla öyle değil. Kısa vadede SEC, FED, ekonomik durgunluk, resesyon, faiz artışları, hacim düşüşü gibi birçok riskin etkili olduğu bir dönemden geçen Bitcoin, yıl içi gördüğü zirveden bir miktar geri çekildi. Dalga boyu küçük olan hareketler ile fiyatlanan lider kripto para biriminin kısa vadede olumsuz bir görünüme sahip olduğu bir gerçek, ancak daha geniş perspektifte bakarsak FED'in pivot seviyelere yaklaşması, Bitcoin'e kurumsal fonların artan ilgisi ve başvuru onayında bekleyen ETF'ler ve Mayıs 2024'te gerçekleşecek olan Halving (yarılanma) olayı ile birlikte Bitcoin'in yine yıl içinde en çok kazandıran yatırım araçlarının başında gelmesini muhtemel olarak değerlendiriyoruz.

BİZE ULAŞIN