Endeksi 6.000’e taşıyacak 26 hisse

GİRİŞ TARİHİ: 20.04.2023 GİRİŞ TARİHİ: 13:42 SON GÜNCELLEME: 20.04.2023 13:42
Seçimlerden sonra Borsa İstanbul’da mevcut iskontolu fiyatlardan talep gelmesi ve 5.700 üzerine toparlanması bekleniyor. Analistler, bu noktada seçim sonrası endeksi 6.000 seviyelerine taşıyabilecek 26 hissenin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta Borsa İstanbul'da endeks, seçim atmosferinin oluşturduğu belirsizliklere rağmen 5.000 puanın üzerinde bir trend izledi. Seçim belirsizliğinin yılbaşından itibaren negatif ve yatay negatif olarak borsaya yansıdığını hatırlatan uzmanlar, aslında yılın ilk üç ayındaki enflasyonu da hesaba kattığımızda borsanın reel anlamda bir düzeltme yaptığını söylüyor. Öte yandan teknik açıdan ise 5.000 puanın üzerinde olunmasının kısa vadeli görünümü iyileştirdiğini ifade eden analistler ancak daha kuvvetli bir eğilim oluşması için sırasıyla 5.200 ve 5.260 puan seviyelerinin aşılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Borsa uzmanları seçimlerden sonra yeni hükümetin kurulması ve para politikasına dair izleyeceği politika belli olunca Borsa İstanbul'da mevcut iskontolu fiyatlardan talep gelmesini ve 5.700 üzerine toparlanacağını düşünüyor. Seçim sonrası yılın ikinci yarısında ise 6.000'li seviyeler bekleniyor. Seçici olmak kaydı ile portföylerde yüzde 50 oranında hisse tutmaya devam edilebileceğini, hatta risk iştahı yüksek yatırımcıların yüzde 70'lere kadar bu oranı yükseltebileceğini belirtiyor. Analistler bu noktada seçim sonrası endeksi de 6 bin seviyelerine taşıyabilecek 26 hissenin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"KAMU DESTEKLERİ PARAŞÜT VAZİFESİ GÖRDÜ"

Düzeltme hareketi her ne kadar deprem ile ilişkilendirilse de borsanın 2023 başından itibaren 5.700 seviyesinden aşağı doğru bir trend izlemeye başladığını hatırlatan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, "Deprem olmasaydı da 5.000 puan aşağılarını 4.700-4.500 seviyelerini bekliyordum. Ancak eğer deprem sonrası Varlık Fonu, BES, ve geri alım programı teşvikleri ya da SPK'nın alım, satım işlemlerine dair aldığı tedbirler olmasaydı geçici olsa da 4.000 puan yakınları belki de biraz daha aşağısı test edilebilirdi. Yani depremin elbette borsa üzerinde olumsuz etkisi oldu. Ancak deprem sonrası kamu desteklerinin bir paraşüt vazifesi görüp depremin olumsuz etkilerini azalttığını söyleyebiliriz" diyor.

Coşar; seçim sonrası depremin getirdiği mali yükü karşılamak için kamu otoritesi tarafından ek harcamalar, ek vergiler ya da borçlanmalar da görebileceğimizi ya da enflasyonun daha uzun süre devam ettiğini görebileceğimizin altını çiziyor.

"BELİRSİZLİK NEGATİF VE YATAY NEGATİF YANSIYOR"

Seçim belirsizliğinin yılbaşından itibaren negatif ve yatay negatif olarak borsaya yansıdığını dile getirerek aslında yılın ilk üç ayındaki enflasyonu da hesaba kattığımızda borsanın reel anlamda bir düzeltme yaptığını söylüyor. Bu noktada 2022 ralli sonrası fiyatlarda bir düzeltme ihtiyacı, seçim belirsizliği ve depremin etkili olduğunu kaydederek "Ayrıca bu durum bahsettiğimiz kamu desteklerine rağmen oluştu. Kamu destekleri olmasaydı 4.000 ve bir miktar aşağısı görülebilirdi. Şu ana kadar seçimlerde hangi siyasi bloğun kazanacağı belli değil anketler de tam net bir yön göstermiyor. Dolayısı ile seçim belirsizliği şu an için devam ediyor. Seçimlerden sonra yeni hükümetin kurulması ve para politikasına dair izleyeceği politika belli olunca Borsa İstanbul'da mevcut iskontolu fiyatlardan talep gelmesini ve 5.700 üzerine toparlanacağını düşünüyorum. Seçim sonrası yılın ikinci yarısında ise 6.000'li seviyeleri öngörüyorum" yorumunu yapıyor.

Normal şartlarda ise borsada minimum 4.700 maksimum 6.200 seviyelerini bekliyor. Ancak Coşar, seçim sonrası deprem mali yükü için alınacak tedbirler ya da enflasyonu durdurmak için para politikasına dair alınacak önlemlerin bu bandın genişlemesine yol açabileceğine de dikkat çekiyor.

"PORTFÖYLERDE YÜZDE 50 HİSSE TUTULABİLİR"

Belirsizliklerle beraber piyasada şu anda hem mevduat hem de kredi faizlerinin sert bir şekilde yükseldiğini, seçim sonrası ya da belki biraz öncesi dolar ve CDS'ler de oynaklık yaşanabileceğini de kaydeden Coşar, şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Öte yandan şu anda borsadaki hisse senetleri, çarpanlarına göre oldukça uygun ve makul fiyatlardan işlem görüyor. 2023 kar beklentilerini de hesaba katınca birçok hissenin iskontolu olduğunu düşünüyorum. Seçici olmak kaydı ile portföylerde yüzde 50 oranında hisse tutmaya devam edilebilir hatta risk iştahı yüksek yatırımcılar yüzde 70'lere kadar bu oranı yükseltebilir. Unutmamak lazım ki borsada alım yapılacak en iyi dönem, belirsizliğin yüksek olduğu ve dolayısı ile fiyat çarpanlarının ucuz ya da makul olduğu zamanlardır."

Coşar, bu noktada seçim sonrası endeksi de 6.000 seviyelerine taşıyabilecek Tüpraş, Turkcell, Yapı Kredi, Migros, Sabancı Holding, Şişe Cam, Logo Yazılım, Türk Traktör, Tat Gıda, Akbank, Ford Otomotiv, Koç Holding, Kordsa, Türk Hava Yolları, Anadolu Efes, Anadolu Grubu Holding, Aksa Akrilik, Aselsan, Aygaz, Akçansa, Brisa Lastik, Bim Birleşik Marketler, Çimsa, Coca Cola İçecek, İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Türk Otomobil Fabrikaları hisselerinin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

HİSSE PORTFÖYÜNÜ ÇEŞİTLENDİRMEK İSTEYENLERE ÖNERİLER

Hisse portföyünü çeşitlendirmenin önemine de vurgu yapan Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü Arda Coşar, bu noktada yatırımcılara şu önerilerde bulunuyor;

*2023 hatta mümkünse 2024 yılında, ciro ve kârını anlamlı seviyede yükseltmesi beklenen şirket ve sektörler seçilmeli.

*Bu şirketlerin başta F/K olmak üzere çarpanları makul seviyelerde olanlar tercih edilmeli.

*2023 yılı beklenti çarpanları da dikkate alınmalı.

*Mevcut ve 2023 beklenti çarpanları, şirketin geçmiş çarpanları ve sektör ortalamaları ile kıyaslanmalı. Anlamlı şekilde iskontolu olanlar belirlenmeli. (Örneğin geçtiğimiz senelerde 10'lu F/K'larda işlem gören şirket şu an 7-8 F/K'lar da işlem görüyorsa, 2023 yılı beklenen kâra göre 5 F/K ya da aşağısında işlem görüyorsa bu oldukça dikkat çekici bir şirkettir. Bu tür şirketlerden bahsediyorum.)

*Bu şirketler içinden hikâyesi olanlar, kurumsal yapısı güçlü ve patronajı güvenilir şirketler özellikle portföylere eklenebilir.

*Düzenli temettü dağıtanlara da öncelik verilebilir.

*Çok yükselmiş ya da çok yüksek çarpanlardan işlem gören şirketlere karşı dikkatli olunmalı. (Zarar getirebilir getirmese de borsadaki diğer şirketlere karşı zayıf performans gösterip zaman kaybına neden olabilir)

*Portföy oluştururken çeşitlendirmeye özellikle dikkat edilmeli.

"BİM HİSSELERİ PORTFÖYLERE ALINMAK ÜZERE DEĞERLENDİRİLEBİLİR"

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Hazine Müdürü

BİM: BİM'in 2022 yılı son çeyrekte satışları yüzde 120 artırarak 45 milyar 95 milyon TL, FAVÖK yüzde 78 artış ile 3 milyar 849 milyon TL, net kâr ise yüzde 427 artış ile 3 milyar 364 milyon TL olarak gerçekleşti. 837 milyon ertelenmiş vergi geliri ile 4. çeyrek net karı piyasa beklentilerinin üzerinde açıklandı. 12 aylık kümüle bakıldığında yıllık kâr yüzde 178 artarak 8 milyar 157 milyon TL'ye ulaştı. Şirketin 2022 yılında mağaza başı satış hacmi ve mağaza başı trafiği artmaya devam etti. Bin 21 adet yeni mağaza açılışı yaparak, mağaza sayısı 11 bin 510 adede yükseldi. Yüksek gıda enflasyonunun ciroya pozitif etkisi, mağaza içi satış ve trafiğin artması, yeni mazağa açılışları, tüketicilerin yüksek enflasyon ortamında indirimli mağaza ve ürünlere yönelmesi şirket satış ve kârını destekleyen ana etmenler oldu. Yeni mağaza ve depo yatırımları ile bisküvi ve çikolata üretim tesisi yatırımları devam ediyor. Yüksek gıda enflasyonun devam etmesi ve dolayısı ile 2023 yılında da bu durumun şirket ciro ve kâr rakamlarını destekleyecek olması önemli. Enflasyon sebebi ile tüketicilerin indirimli market ve markalara yöneliminin sürmesi, devreye alınacak yeni yatırımlar ile şirketin 2023 ve 2024 yıllarında da önemli büyümeler kaydetmesi bekleniyor. Şirket için en önemli risk ise kamu kaynaklı regülasyon ve yaptırımlar. Mevcut durumda hisse fiyatına bakıldığında hisse fiyatı çarpanlarına göre makul. BİM'in 2023 yılı kâr beklentilerine göre fiyatının iskontolu ve cazip seviyelerde bulunduğu dikkat çekiyor. Hem düzenli büyümesi hem de hisse fiyatının nispeten iskontolu olması da hisseyi cazip kılıyor. BİM hisselerinin portföylere alınmak ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.

KORDSA: Şirketin satış gelirleri 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 133 artarak 18 milyar 440 milyon TL, FAVÖK yüzde 76,7 artarak 2 milyar 152 milyon TL, net kâr ise yüzde 76.4 artarak 1 milyar 509 milyon TL olarak gerçekleşti. Maliyetlerden dolayı kâr marjında azalma olmasından dolayı satış rakamlarındaki artış kâr rakamlarına kısmen yansıdı. Cirodaki büyümeyi tam olarak yansıtamadı. Dolar bazlı bakıldığında ciro yüzde 30 büyümek ile beraber net kârda yüzde 2 azalma yaşandı. Şirket dört kıtada ve 13 üretim tesisinde faaliyet gösteriyor ve gelirlerin tamamına yakını döviz bazlı. Bu nedenle yurtiçi döviz oynaklık risklerine karşı korunaklı olup döviz fiyatının yükselmesi şirketin ciro ve kar rakamlarına olumlu olarak yansıyabilir. Yani 2023 seçim sonrası döviz fiyatları yükselirse şirket gelirlerine olumlu olarak yansıyabilir. Bununla beraber küresel lider oyunculardan olup, lastik güçlendirme pazarı yanı sıra kompozit malzeme teknolojisinde de önemli yatırımları ve büyüme potansiyeline sahip. 2022 yılında gerileyen kâr marjlarında 2023 yılında bir düzelme yaşanması durumunda 2023 yılı kâr rakamlarına olumlu olarak yansıyabilecektir. Hissenin fiyatı şu anda makul seviyelerde. Kordsa hissesinin portföylere alınması yönünde değerlendirilebileceğini düşünüyoruz.

FORD OTOMOTİV: Şirketin satış gelirleri 2022 son çeyrekte yüzde 140 artarak 60 milyar 939 milyon TL, 12 aylık kümüle bazda ise yüzde 142 artarak 171 milyar 797 milyon TL olarak gerçekleşti. Yurtiçi satışlar yüzde 16 artarak 84 bin 910 adet, yurtdışı satışlar yüzde 35 artarak 390 bin 811 adede ulaştı. Şirketin pazar payı da yükseldi. 2022 yılında tarihinin en yüksek üretim ve satış rakamlarına ulaştı. 2022 yılı FAVÖK yıllık bazda yüzde 100 artarak 21 milyar 35 milyon TL, net kâr ise yüzde 111 artarak 18 milyar 614 milyon TL olarak açıklandı. Hem ürün sayısındaki artış hem de otomotiv fiyatlarındaki artış satış gelirlerine ve kar rakamlarına yansıdı. Ayrıca kâr marjlarında yükseliş görüldü. Güçlü seyir 2023 yılında da devam ediyor. Seçim öncesi otomotiv talebinin öne çekilmesi ile beraber 2023 yılının ilk üç ayında yurt içi otomotiv satışlarında her segmentte güçlü büyüme görülüyor. Yılın ilk üç ayında toplam otomotiv satışları geçen sene aynı döneme göre yüzde 55 artış kaydederek 236 bin adede ulaştı. Satışlar Ford özelinde değerlendirildiğinde şirketin pazar payı yılın hem mart ayında hem de yılın ilk üç ayında artmış, mart ayında yıllık 2.9 puan yükselerek yüzde 10.8 yılın ilk 3 ayında ise 0.4 puan yükselerek 9.7 puan olarak açıklandı. Hem genel pazarda büyüme hem de şirketin pazar payında büyüme görülüyor. Otomotiv fiyatlarındaki artışta hesaba katıldığında 2023 ilk çeyrekte de güçlü ciro ve kâr büyüme rakamları beklenebilir. Diğer açından Romanya fabrikasının ihracata katkıları, ihracatta büyüme oranları, batarya tesisi ve elektrikli araç yatırımları şirket için gelecek dönemlerde büyüme hikayesini oluşturacaktır. Hissenin portföylere alınmak ya da ağırlık artırılmak üzere değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz.

ESCAR'IN 2022 HASILATI 725 MİLYON TL'Yİ AŞTI

Filo araç kiralama sektöründe faaliyet gösteren Escar, 2022 yılında net kârını yüzde 74,3 artırarak 726,2 milyon TL hasılat elde etti. Escar aynı zamanda Yıldız Pazar'a yükseldi.

2021 yılındaki hasılatını yüzde 60.7 artırarak 726,2 milyon TL'ye çıkaran Escar; Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karını (FAVÖK) da geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 93.57 artışla 490,7 milyon TL'ye yükseltti. Escar, yıl boyunca devam eden finansal yükselişi sonucunda karını da yüzde 74.3 artırarak 453,6 milyon TL net kâr elde etti. Faaliyet kârını yüzde 91.65 artışla 484,5 milyon TL'ye çıkaran Escar'ın faaliyet kâr marjı da yüzde 66.7 olarak gerçekleşti.

2021 yılından bu yana BİST-100'de işlem gören Escar, 3 Nisan 2023 tarihi itibarıyla da Yıldız Pazar'da yer almaya başladı.

Escar'ın 2022 yılsonu verilerine ilişkin bilgiler paylaşan Escar Genel Müdürü Nora Karakaş, "2021 yılında başarılı bir halka arz gerçekleştirmekle birlikte, halka arzdan elde ettiğimiz geliri doğru bir şekilde kullanarak ödenen faiz giderlerini azalttık ve kârlılığımızı artırdık" dedi.

"Geçtiğimiz sene 2021'e göre adetsel olarak yüzde 20, net satışlarda da yüzde 64 oranında büyüme gösterdik ve 2023 yılında da büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz" diyen Karakaş, sözlerine şöyle devam etti: "Filomuzda bulunan toplam 4 bin 727 aracımızla hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Borsaya girmemizle birlikte gerek sermayemizin artması gerekse yatırımcılarımızın desteğiyle yeni yatırım alanlarına da giriyoruz. Bu kapsamda 10 yıl önce kendi şirketimizin bünyesinde ve kendi arabalarımızın dönüşlerinde satmak için kurmuş olduğumuz varmiarttiran.com'u son tüketicinin hizmetine açmayı planlıyoruz. 10 yılda 35 bin aracın satışını gerçekleştirdiğimiz ve birkaç ay önce ayrı bir şirket olarak konumlandırdığımız varmiarttiran.com'un satışlarını, bu açılımımızla birlikte artırmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte "Kontrolmatik" iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz "Mint" adlı girişimimiz kapsamında ise mobilite araç paylaşım modeli ile eşzamanlı olarak, batarya üretimi ve şarj istasyon kurulumu, sonrasında da mobilite araç üretimi planlıyoruz. Üretimini yapmayı planladığımız araçlarımız iki kişilik olacak ve yüzde100 elektrikli sistemle çalışacak. Araçlarımız saatlik araç paylaşım ekosistemine sunulacak ve kurumsal şirketler de odak noktamızda yer alacak. 2023 yılı ikinci yarısından itibaren çalışmalarımızın altyapısını tamamlamış olmayı ve pilot bölgelerde araçlarımızın dolaşmaya başlamasını hedefliyoruz."

KOZA POLYESTER HALKA ARZINA 1,8 MİLYON TALEP

Türkiye'nin kontinü polimerizasyondan polyester elyaf üreten ikinci şirketi olan ve geniş ürün yelpazesiyle dikkat çeken Koza Polyester halka arzına, 1 milyon 850 bin 176 yatırımcı katıldı.

Gaziantep'te 2011 yılında Akınal Ailesi tarafından kurulan geniş üretim yapabilme kabiliyeti ile birçok farklı sektöre hitap eden Koza Polyester, geçen hafta (13 Nisan 2023, Perşembe) KOPOL koduyla Borsa İstanbul'da işlem görmeye başladı.

Koza Polyester'in halka arzında 44 milyon 390 bin TL nominal değerli pay, 24,50 TL sabit fiyatla yatırımcıyla buluştu. Toplam halka arz büyüklüğü ise 1 milyar 87 milyon 555 bin TL oldu. Halka arzda en büyük pay yüzde 75 ile yurtiçi bireysel yatırımcılara ayrılırken, yurtiçi kurumsal yatırımcıların payı ise yüzde 25 olarak gerçekleşti. 5-7 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen halka arza 1 milyon 850 bin 175 yatırımcıdan halka arz edilen 44 milyon 390 bin nominal değerli payların 5,08 katına denk gelen 225 milyon 411 bin 467 TL'lik nominal değerli filtrelenmemiş pay talebi gelirken, rekor talebin sonucunda 1 milyon 729 bin 152 yatırımcı Koza Polyester'e ortak oldu.

Koza Polyester, tekstilden plastiğe, kauçuktan suni deriye kadar farklı sektörlerin en önemli hammadde üreticilerinden biri olma özelliği taşıyor. Halka arz sonucunda halka açıklık oranı yüzde 20.54 olan Koza Polyester, halka arzdan elde ettiği gelirin yüzde 75'ini mevcut kredilerin bir kısmını kapatarak finansal borcunun azaltılmasında, yüzde 25'ini ise net işletme sermayesi ihtiyacının finansmanında kullanacağını açıkladı.

Koza Polyester Yönetim Kurulu Başkanı Saim Akınal, "Halka arzımıza yatırımcıların gösterdiği ilgi bizi çok gururlandırdı. Halka arzımıza yurtiçi bireysel yatırımcılardan planlanan tahsisat tutarının 4,88 katı, yurtiçi kurumsal yatırıcılardan ise yine planlanan tahsisat tutarının 5,68 katı talep geldi ve sonuçta şirketimizin 1 milyon 729 bin 152 yeni ortağı oldu" dedi.

CVK MADEN İŞLETMELERİ HİSSELERİ İŞLEM GÖRMEYE BAŞLADI

Geçtiğimiz hafta talep toplayan CVK Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. hisseleri, geçen haftadan itibaren (13 Nisan) borsada işlem görmeye başladı.

CVK Maden İşletmeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin 8 milyon 400 bin TL nominal değerli paylarının halka arzı tamamlanmış olup şirketin sermayesini temsil eden 42 milyon TL nominal değerli payları Kotasyon Yönergesi'nin 8'inci maddesi çerçevesinde kota alındı. Halka arz edilen şirket payları 13/04/2023 tarihinden itibaren Yıldız Pazar'da 105 TL/pay baz fiyat, "CVKMD.E" kodu ve sürekli işlem yöntemiyle işlem görmeye başladı.

Türkiye'nin önemli madencilik şirketlerinden CVK Madencilik, geçen hafta (6-7 Nisan) Tera Yatırım liderliğinde toplam 38 aracı kuruluştan oluşan konsorsiyum aracılığıyla pay başına 105 TL sabit fiyatla talep toplamıştı. CVK Madencilik'in 882 milyon TL büyüklüğündeki halka arzına 1 milyon 470 bin 906 yatırımcı katılım gösterdi.

CVK Madencilik halka arzında yurtiçi bireysel yatırımcılara tahsis edilen payların 4,28 katı, şirket çalışanlarına tahsis edilen payların miktarı kadar, yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edilen payların 9,57 katı, yurt dışı kurumsal yatırımcılara tahsis edilen payların ise 4,67 katı talep geldiği açıklandı.

ZORLU ENERJİ İLK HİBRİT ENERJİ SANTRALİNİ DEVREYE ALDI

Zorlu Enerji, Manisa'da bulunan Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali'nde, aynı anda jeotermal ile güneşten enerji üretecek olan ve birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisini devreye aldı.

Birleşik yenilenebilir elektrik üretim tesisi ile sektörün önünü açan bir rol üstlendiklerini belirten Zorlu Enerji Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kındap, "Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisimizi devreye alarak, sisteme elektrik vermeye başladık. Böylelikle halihazırda 45 MWe güce sahip olan Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali'mizin Kurulu gücünde, Güneş Enerjisi Santrali'nin de devreye alınmasıyla 3,75 MWp'lik bir artış sağlayacağız" dedi.

Yenilenebilir enerji üretim şekillerini bir araya getirerek oluşturulan Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi aracılığıyla ülke ekonomisine 4,5 milyon TL'lik katkı sağlanacağını ifade eden Ali Kındap, şunları söyledi:

"Türkiye'de birleşik enerji santrallerine öncülük edecek Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisimizin arazi kurulumunu geçtiğimiz yılın Aralık ayında tamamlayarak, Ocak ayında devreye aldık ve sisteme elektrik vermeye başladık. Böylelikle halihazırda 45 MWe güce sahip olan Alaşehir Jeotermal Enerji Santrali'mizin Kurulu gücünde, Güneş Enerjisi Santrali'nin de devreye alınmasıyla yılda yaklaşık olarak 6 milyon kWh enerji üretimi sağlayacağız."

Türkiye'de birleşik (hibrit) enerji santrallerinin öncü örneklerinden biri olacak Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisinden 17 bin hanenin elektriği temiz enerjiden sağlanabileceğini belirten Kındap, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu sayede yılda 3 bin 600 ton karbondioksit (CO2) salımının da önüne geçilecek. Bu miktar da yaklaşık 9 bin ağacın bir yılda yapmış olduğu karbondioksit azaltımına ve 570 kişinin ürettiği karbondioksit salımına eşdeğerdir. Zorlu Enerji olarak sektörümüz açısından büyük kazanımları beraberinde getiren hibrit enerji santralleri üzerine yatırımlarımızı devam ettireceğiz. Sırada Kızıldere iki ve üç santrallerimiz var. Bu tesislerimizde Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisi kapasite tahsisi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) başvuru gerçekleştiriyoruz. Birleşik Yenilenebilir Elektrik Üretim Tesisimizin sektörümüze örnek teşkil etmesini diliyoruz."

EUROPOWER ENERJİ'NİN HİSSELERİ HALKA ARZ EDİLDİ

Halka arzı SPK tarafından onaylanan Europower Enerji'nin payları için geçen hafta (12- 13- 14 Nisan) Ak Yatırım liderliğinde talep toplama gerçekleşti.

Ak Yatırım liderliğinde 41 üyeden oluşan bir konsorsiyumun aracılık ettiği halka arzda, sabit fiyatla talep toplama yöntemi kullanıldı. Halka arzda yurtiçi bireysel yatırımcılar için eşit dağıtım yöntemi uygulandı.

Halka arz kapsamında 1 TL nominal değerli pay için 40,60 TL sabit fiyattan talep toplandı. Şirket sermayesinin 175 milyon TL'den 220 milyon TL'ye çıkarılması dolayısıyla artırımı temsil eden 45 milyon TL nominal ve mevcut hissedarlara ait 5 milyon TL nominal olmak üzere toplam 50 milyon TL nominal değerli 50 milyon adet pay halka arz edildi. Toplanan kesin talebin satışa sunulan pay miktarından fazla olması durumunda ortaklardan M. Behiç Harmanlı'ya ait 10 milyon TL nominal değerli payın halka arz edilecek miktara eklenmesi planlanıyor. Ek satışın tamamının gerçekleşmesi durumunda halka arz edilecek nominal pay adedi 60 milyona ulaşacak. Ek satış gerçekleşmesi durumunda tamamının yurtiçi bireysel yatırımcılara dağıtımı gerçekleşecek.

Girişim Elektrik A.Ş'nin bağlı ortaklığı olan Europower Enerji, yedi faal fabrikası ve yapımı devam eden üç adet fabrikası ile yüksek gerilim, orta gerilim ve alçak gerilim elektrik ekipmanları ve sistemlerini 420kV'a kadar her gerilim seviyesinde üreten, bunun yanında dünya çapında proje tasarımı, proje yönetimi, otomasyon & SCADA, işletmeye alma, denetim, saha testleri ve eğitim hizmetleri gibi geniş bir yelpazede mühendislik hizmetleri sunan; 31 farklı ana kategoride geniş ürün gamına sahip global bir oyuncu.

Europower Enerji Yönetim Kurulu Başkanı M. Behiç Harmanlı, başarılı bir halka arz beklediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"22 yıldır enerji sektörünün öncülerinden biri olarak enerjinin üretimi, iletimi, dağıtımı, kontrolü ve verimliliği başta olmak üzere her alanda çok geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. Enerji santralleri ve önemli enerji tesislerinin anahtar teslim kurulumu, üretim gücü, elektriksel ürünlerin tedariki ve mühendislik konularında Türkiye'nin yanı sıra yedi ülkede ofis ve tesislerimizle çalışmalarımızı başarıyla sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl BIST'te işlem görmeye başlayan Girişim Elektrik ile çok önemli başarılara imza attık. Şimdi de Europower halka arzıyla bu başarı çıtasını daha da yukarılara taşımak, markamızın uluslararası alanda sektör liderleri arasında yer almasını sağlamak istiyoruz. Europower Enerji, halka arzında yurtiçi bireysel yatırımcı tahsisatı yüzde 80, yurtiçi kurumsal yatırımcı tahsisatı yüzde 17 olarak belirlendi. Ayrıca grup çalışanlarına da yüzde 3 oranında bir tahsisat ayrıldı."

SPK İKİ ŞİRKETİN HALKA ARZINI ONAYLADI

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), CW Enerji Mühendislik Ticaret ve Graınturk Tarım'ın halka arz başvurularına onay verdi. Buna göre onay alan CW Enerji'nin halka arzında, şirketin ortağı Tarzan Tarık Sarvan'ın sahip olduğu 6 milyon 250 bin TL nominal değerli B grubu payların satışı gerçekleştirilecek. Söz konusu halka arzda, 1 TL nominal değerli paylar 108,60 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. Hisselere fazla talep gelmesi halinde ise Tarzan Tarık Sarvan'a ait 5 milyon TL nominal değerli B grubu payın ek satışı yapılabilecek.

CW Enerji halka arz süreciyle 105 milyon TL değerindeki mevcut sermayesini, 18 milyon 750 bin TL artırarak 123 milyon 750 bin TL'ye yükseltecek.

Geçtiğimiz hafta başvurusuna SPK'dan onay alan bir diğer şirket olan Graınturk Tarım'ın halka arzında ise 1 TL nominal değerli paylar 17,60 TL sabit fiyat üzerinden satın alınabilecek.

Ek pay satışının yapılmayacağı halka arzla birlikte Graınturk, 100 milyon TL değerindeki mevcut sermayesini, 25 milyon TL yükselterek 125 milyon TL'ye çıkaracak.

***TEMETTÜ KARARLARI***

GARANTİ BBVA: Garanti BBVA geçen hafta pay başına brüt 2,09 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 7,1.

BERKOSAN YALITIM: Berkosan Yalıtım, 20 Haziran ve 19 Eylül'de eşit iki taksit halinde toplamda 0,11 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,2.

ALKİM KİMYA: Alkim Kimya, geçen hafta pay başına brüt 0,93 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,8.

EMLAK KONUT GYO: Emlak Konut GYO, geçen hafta pay başına brüt 0,24 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3,3.

ENERJİSA: Enerjisa Enerji, geçen hafta pay başına brüt 2,30 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 7,06.

ENKA İNŞAAT: Enka İnşaat, geçen hafta pay başına brüt 0,36 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,12.

ESENBOĞA ELEKTRİK: Esenboğa Elektrik, geçen hafta pay başına brüt 0,16 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,26.

MARGÜN ENERJİ: Margün Enerji, geçen hafta pay başına brüt 0,02 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,05.

NATUREL ENERJİ: Naturel Yenilenebilir Enerji, geçen hafta pay başına brüt 1,00 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,7.

SODAŞ SODYUM: Sodaş Sodyum Sanayi, geçen hafta pay başına brüt 0,93 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3,35.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding, geçen hafta pay başına brüt 1,48 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,0.

AKSA AKRİLİK: Aksa Akrilik, geçen hafta pay başına brüt 2,41 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 3,2.

EGE PROFİL: Ege Profil, geçen hafta pay başına brüt 2,96 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,8.

ESCAR FİLO: Escar Filo, geçen hafta pay başına brüt 2,00 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2.

YENİ GİMAT GYO: Yeni Gimat GYO, geçen hafta pay başına brüt 1,75 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,6.

ALKİM KAĞIT: Alkim Kağıt, geçen hafta pay başına brüt 0,53 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,7.

KALEKİM KİMYA: Kalekim Kimyevi Maddeler, geçen hafta pay başına brüt 1,0 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,8.

LİNK BİLGİSAYAR: Link Bilgisayar geçen hafta pay başına brüt 2,25 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,3.

ŞEKERBANK: Şekerbank geçen hafta pay başına brüt 0,06 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 2,4.

***BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?***

EMLAK KONUT GYO: Emlak Konut, 1Ç23'e ilişkin ön satış rakamlarını açıkladı. Buna göre, 295 bin metrekare alana sahip toplam 15,3 milyar TL değerinde 2 bin 272 adet ünite satışı gerçekleşti ve bu rakam şirketin 1Ç hedefi olan 11,5 milyar TL'nin yüzde 32 üzerinde.

TURKCELL: Turkcell, Sofra hisselerinin yüzde 33.3'ünü satın aldı. Turkcell, TÖHAŞ'ın (Turkcell'in yüzde 100 iştiraki) Sofra hisselerinin yüzde 33'ünü 762 bin 690 TL karşılığında satın aldığını duyurdu. İşlem sonrası Turkcell'in Sofra'daki payı yüzde 33.3'ten yüzde 66.6'ya yükseldi. Sofra, hizmet kuponları, yemek çeki, yemek kartı, elektronik kupon ve akıllı kart, taşıtmatik, akıllı anahtar gibi alanlarda faaliyet göstermekte. Öte yandan Turkcell, şirketin 2G Lisans Sözleşmesinin BTK tarafından 30 Nisan 2029 tarihine kadar uzatıldığını duyurdu. Süre uzatım bedeli 120 milyon euro (+21,6 euro KDV) olarak belirlendi. Buna göre Turkcell, karşılığı 1,7 milyar TL olan 81,6 milyon euro tutarındaki ilk ödemeyi (uzatma ücreti ve KDV için peşinat) ödedi. Kalan tutarın iki yıl içinde (sırasıyla 30 Nisan 2024 ve 30 Nisan 2025 tarihlerinde) 31,1 milyon euro tutarında iki eşit taksitte ödenmesi bekleniyor.

KARSAN OTOMOTİV: Karsan Otomotiv, Japonya merkezli çok uluslu bir şirket olup endüstriyel baskı makineleri, 3D yazıcılar, lojistik sistemler (otonom hareket eden robotlar vb.) satışı yapan Altech ile distribütörlük sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Yaklaşık 25 milyon euro satış hedefiyle 2023 yılının ikinci yarısı ile 2026 yılının ikinci yarısı arasındaki üç yıllık süreyi kapsayan distribütörlük sözleşmesinin üç takvim yılı sonunda mevcut satış rakamları ile yenilenmesi bekleniyor. Karsan, bu çerçevede Japonya ve Uzakdoğu pazarında ticari etkinliği artırmayı planlıyor.

THY: Türk Hava Yolları, 2023-2033 dönemine dair tahminlerini ve hedeflerini paylaştı. Buna göre 2033 yılında 50 milyar dolar cironun aşılması, FAVÖK marjının ise yüzde 20-25 aralığında olması hedefleniyor. Şirket, ayrıca 2023 yılı sonunda 435'e ulaşması beklenen uçak sayısının 2033'de 800'ü aşmasını tahmin ediyor.

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK: Anadolu Hayat Emeklilik'in Ocak-Mart dönemi prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 169 artışla 1,48 milyar TL'ye yükseldi.

AKFEN GYO: Akfen GYO, KKTC'de yatırımı tamamlanmış ve Merit Park Hotel & Casino unvanı ile işletilen otelin devrine dair satış sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Onaylanması halinde 70 milyon dolar + değişken hisse bedeli gerçekleşecek.

ARD GRUP: ARD Grup, Devlet Malzeme Ofisi tarafından açılan ihalede 11,8 milyon TL bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 2'sine karşılık geliyor.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, İtalya'da bir şirket ile 4,52 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 1.3'üne karşılık geliyor. Öte yandan Astor Enerji, Toroslar Elektrik tarafından açılan ilahede 11,7 milyon TL ile en uygun teklifin verildiğini ve ihaleye ilişkin sözleşmenin imzalanması için davet edildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0.2'sine karşılık geliyor. Ayrıca Astor Enerji, yurtiçinde yerleşik bir müşterisi ile 39 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0.5'ine karşılık geliyor.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik ile Çimentaş arasında 3,1 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1.4'üne karşılık geliyor. Öte yandan Girişim Elektrik Akça Hazır Beton ile 3,47 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 1.6'sına karşılık geliyor.

HEDEF GİRİŞİM: Hedef Girişim Sermayesi, yurtdışında yerleşik şirketlere ortak olmak üzere yatırımlar yapmak için 6,5 milyon TL sermayeli Hedef Global Finansal Yatırımlar'ın kurulmasına karar verildiğini bildirdi.

NETAŞ: Netaş Telekomünikasyon Superonline ile 789 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 0.4'üne karşılık geliyor.

TUKAŞ: Tukaş Gıda sermayesinin 490,8 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 490,8 milyon TL artışla 1,47 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verdi.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji, yurtiçinde yapılacak bir GES projesine ilişkin 17,96 milyon dolar + KDV tutarında iş aldığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 25'ine karşılık geliyor.

İMAŞ MAKİNA: İmaş Makina sermayesinin 37 milyon TL'den yüzde 525 oranında bedelsiz olarak 194,25 milyon TL artışla 231,25 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

PEGASUS: Pegasus, Mart 2023 aylık trafik verilerine göre taşınan toplam yolcu yıllık bazda yüzde 23 artarak 2,14 milyon yolcu oldu. İç hat yolcu sayısı yıllık yüzde 10 artışla 0,83 milyon olurken, dış hat yolcu sayısı yüzde 33 artarak 1,31 milyon yolcuya yükseldi. Dış hatlar kapasitesi yüzde 41 artışla 2,9 milyon km (dış hatlar kapasitesi toplam kapasiteye oranı yüzde 80) olurken, yurtiçi kapasite yıllık bazda yüzde 18 yükseldi. Doluluk oranı ise yıllık bazda 3,8 puan düşüş göstererek yüzde 83 seviyesinde gerçekleşti.

GELECEK VARLIK: Gelecek Varlık, Yapı Kredi'den tüketici alacaklarından oluşan 298,8 milyon TL anapara değerinde yeni bir portföy satın aldı. Bahsi geçen miktar toplam satın alınan alacak tutarının yüzde 1.4'üne tekabül ediyor.

BİRİKİM VARLIK: Birikim Varlık Yönetimi, Yapı Kredi'den 149 milyon TL ana paraya sahip bir adet bireysel portföy ihalesi kazanıldığını bildirdi.

ATLANTİS YATIRIM HOLDİNG: Payları Yakın İzleme Pazarı'nda işlem gören Atlantis Yatırım Holding, paylarının Alt Pazar'da işlem görmesi için Borsa İstanbul'a başvuru yapma kararı aldı.

AKSİGORTA: Ak Sigorta'nın Mart ayı prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 142 artışla 2,07 milyar TL'ye yükselirken üç aylık dönemde kümülatif olarak prim üretimi yüzde 108 artarak 5,17 milyar TL'ye yükseldi.

AKSA ENERJİ: Aksa Enerji, bağlı ortaklığı olan Aksa Enerji Üretim'in EPDK'ya yaptığı Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği kapsamında ilgili Müstakil Elektrik Depolama Tesisleri'nin Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi önlisans başvurusunun onaylandığını bildirdi.

HİDROPAR: Hidropar Hareket Kontrol, 490 bin euro tutarında sipariş alındığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yüzde 3.6'sına karşılık geliyor.

SMART GÜNEŞ ENERJİ: Smart Güneş Enerji bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Ekipmanları ile yurtiçinde yerleşik bir müşterisi arasında 84 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 3.8'ine karşılık geliyor.

BALATACILAR BALATACILIK: Balatacılar Balatacılık paylarının, şirketin finansal tablolarının son gönderim tarihi itibarıyla Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) gönderilmemiş olması sebebiyle geçici olarak işleme kapatıldığı bildirildi.

BURÇELİK VANA: Burçelik Bursa Çelik Döküm, çimento sektöründe faaliyet gösteren bir şirket ile 4,85 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 32'sine karşılık geliyor.

DERLÜKS YATIRIM HOLDİNG: Derlüks Yatırım Holding sermayesinin 75 milyon TL'den yüzde 66.7 oranında bedelli olarak 50 milyon TL artışla 125 milyon TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

ODAŞ ELEKTRİK: Odaş Elektrik Üretim, Özbekistan'ın Khorezm bölgesinde yer alan doğalgaz çevrim santralinin Enerji Bakanlığı tarafından bakanlık resmi kabulün yapıldığını bildirdi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.