100 dolardan 98’i Bitcoin’e geliyor

GİRİŞ TARİHİ: 20.04.2023 GİRİŞ TARİHİ: 13:54 SON GÜNCELLEME: 20.04.2023 14:12
Sene başında 17 bin dolarken dört ayda 30 bin dolara kadar gelen Bitcoin yatırımcısına yüzde 70 kazandırdı ve aynı zamanda altcoin’leri bitirip parayı kendine çekiyor. Bazı haftalarda yeni para girişlerinin yüzde 98’i Bitcoin özelinde olurken bir ay gibi kısa bir sürede sadece Bitcoin barındıran cüzdan sayısı 1 milyon arttı.

PARA FİNANS/ BARIŞ ERGİN Dünyanın en büyük kripto para piyasalarından biri olan Türkiye'de Bitcoin yatırımcıları, 2023 yılına ağzı kulaklarında girdi. 2023 yılında Bitcoin, ilk dört ayda yüzde 70'lik bir oranla yatırımcısına en çok kazandıran yatırım aracı olmayı başardı. Geçtiğimiz hafta Bitcoin, 2023 yılının rekorunu kırdı. Şu sıralarda ise aşağı yukarı 30 bin dolar civarında fiyatlanan kripto varlıklarının öncüsü, yatırımcılarını memnun etmeye devam ediyor.

PARA BİTCOİN'E DOĞRU KAYIYOR

Bitcoin hala Kasım 2021'deki tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68 bin doların oldukça altında, ancak Bitcoin'e ilgi giderek artıyor. Öyle ki, bir ay gibi kısa bir sürede sadece Bitcoin barındıran cüzdan sayısında 1 milyon artış oldu. Ayrıca daha volatil bir yapıya sahip olan daha küçük kripto para birimleri altcoin'lere giden paranın da Bitcoin'e kaydığı görülüyor. Uzmanlar yeni rekor seviyelerin görülmesi konusunda yarı yarıya ayrışıyor, demek yanlış olmaz. Bitcoin'in 60 bin dolar seviyesine gelmesini olası bulan da var, henüz bunun için erken olduğunu belirtenler de. Yurtdışında ise 100 bin dolar seviyelerine inananlar da var.

HACMİN YÜZDE 70'İ BİTCOİN'DEN GELİYOR

ABD'de Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu, 29 borsada yaptığı bir incelemede hacmin yüzde 70'inden fazlasının Bitcoin üzerinde olduğunu tespit etti. Bank of America da 4 Nisan'da sona eren haftada bireysel cüzdanlara net 368 milyon dolar değerinde Bitcoin aktarıldığını açıkladı. Yatırımcıların Bitcoin'leri borsa cüzdanlarından kişisel cüzdanlara taşıdıkları ve potansiyel olarak satış baskısını azalttıkları vurgulanıyor.

Haftalık rakamlara bakınca hikaye daha da netleşiyor. 7 Nisan'da sona eren hafta için CoinShares'in Dijital Varlık Fon Akışları Raporunda 57 milyon dolarlık giriş bildirildi. İlginç bir şekilde, Bitcoin 56 milyon dolarla tüm girişlerin yüzde 98'ine sahip oldu. Bu arada, Bitcoin'in son günlerdeki artışı ile piyasa değeri de 600 milyar dolara yaklaştı. Bitcoin'in fiyatı, 2022 sonbaharında özellikle FED ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz artırımlarına devam edeceği beklentilerinin kripto para piyasasında satış baskısına neden olduğu en yüksek seviye sonrası gördüğü en düşük seviyeden bu yana yüzde 90'ın üzerinde artış gösterdi. Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 68 bin 990 dolarda bulunan Bitcoin, o tarihten bu yana yaklaşık yüzde 60'tan fazla değer kaybetti.

FED'in kararları kadar kritik olan bir diğer konu da düzenlemeler. Düzenlemelerin gelmesi için beklenen tarih olan 2023 yılı için ise tüm piyasa devletlerin ağzına bakıyor. Düzenlemelerin gelmesi ile birlikte bu alana yatırımcı ilgisinin artacağı kesin ancak sert düzenlemelerin gelmesi riski de var. Ancak ortak görüş en sert düzenleme bile olsa belirsizliğin aslında daha kötü bir durum yarattığı.

ORTA–UZUN VADEDE PARA GİRİŞİ HIZLANACAKTIR

Bitay Teknoloji CEO'su Niyazi Yılmaz, "Oldukça volatil geçmesini beklediğimiz 2023 yılında şu an için Bitcoin'in çok hızlı bir şekilde yeniden rekorlar kırmasını beklemek mevcut konjonktürde pek de gerçekçi durmuyor" diyor. Kurum olarak bu konudaki görüşlerini şöyle özetliyor: "2023'ün son çeyreği itibariyle gerek dünyadaki genel ekonomik görünümün düzelmesi gerekse enflasyon-faiz oranlarının gerilemesi sonucu para arzının artması ve 2024 yılında Bitcoin'de yaşanacak bir halving süreci ile kripto para piyasasını daha aydınlık günlerin beklediği yönünde. Küresel büyüme sürecindeki beklentilerin de olumluya dönmesiyle birlikte 2021 yılı Kasım ayında gördüğümüz rekor seviyedeki büyüklük ve fiyatlara bu dönemde ulaşılması ise çok uzak bir ihtimal sayılmaz."

EN KÖTÜ DÜZENLEME, BELİRSİZLİKTEN İYİDİR

Bitci Borsa CEO'su Ahmet Onur Yeygün, kripto varlıklarının düzenlenmesinin, kripto piyasaları için belirsizliği azaltabileceğini ve yatırımcıların güvenini artırabileceğini belirterek, "Ancak, sert düzenlemeler bazı yatırımcıların kripto varlıklarından kısa vadede uzaklaşmasına neden olabilir ve bu da piyasa değerlerinde düşüşlere yol açabilir. Çok sıkı düzenlemeler, yatırımcıların piyasadan çekilmesine veya varlıklarını diğer yatırım araçlarına taşımalarına neden olabilir. Kripto varlık düzenlemelerinin boğa piyasasına etkisi belirsizdir ve çeşitli faktörlere bağlı olabilir. Örneğin, düzenlemelerin ne kadar sert olduğu, hangi ülkelerin düzenleme yapacağı ve düzenleme sürecinin ne kadar zaman alacağı gibi faktörler etkili olacağını belirtebilirim. Genel olarak, kripto varlık düzenlemeleri uzun vadede kripto piyasalarına olumlu etkiler yapabilir. En kötü düzenleme belirsizlikten her zaman daha iyidir. Belirsizlik, piyasalarda volatilite ve risk artışına neden olabilir. Düzenlemeler, kripto piyasalarının daha şeffaf, güvenli ve sürdürülebilir hale gelmesine yardımcı olacaktır. Ancak, düzenlemelerin adaletli ve dengeli bir şekilde uygulanması önemlidir" diyor.

REGÜLASYON YATIRIMLARI DA CEZBEDER

Coinoxs CEO'su Can Azizoğlu, düzenlemelerin boğa piyasasına yardımcı olup olmayacağı, düzenlemelerin içeriğine ve uygulanma şekline bağlı olacağını belirterek, "Düşünceli ve kapsayıcı düzenlemeler, kripto para ve blockchain endüstrisine güven sağlayarak yatırımcıları cezbetmeye yardımcı olabilir. Bu tür düzenlemeler, sektördeki belirsizliği azaltarak, yatırımcıların ve şirketlerin riskleri daha iyi yönetmelerine olanak tanır. Bu da daha fazla yatırım anlamına gelir ve sektördeki genel büyümeyi teşvik eder. Öte yandan, sert ve kısıtlayıcı düzenlemeler, kripto para ve blockchain endüstrisini zayıflatabilir ve yatırımcıların sektörden lokal olarak kaçınmasına neden olabilir. Aşırı düzenleyici yaklaşımlar, inovasyonu engelleyebilir ve sektörün gelişimini bölgesel olarak yavaşlatabilir. Belirsizlikten daha iyi düzenlemeler, Hong Kong, Dubai, Bahreyn ve Singapur gibi ülkelerde olduğu gibi, dost canlısı ve regülasyonu destekleyici politikalarla iş birliği içinde olmalıdır. Bu ülkeler, kripto para ve blockchain endüstrisi için uygun bir ortam sağlayarak, yatırım ve girişimleri kendilerine çekmeyi başarmışlardır. Sonuç olarak, kripto para ve blockchain alanında düzenlemelerin etkisi, düzenlemelerin niteliğine ve uygulanma şekline bağlıdır" şeklinde konuştu.

ETHEREUM, 33 MİLYAR DOLAR İÇİN YAZILIM GÜNCELLEMESİNE HAZIRLANIYOR

Piyasa değeri bakımından Bitcoin'in ardından ikinci sırada yer alan Ethereum'daki yazılım güncelleme ile yatırımcılar blok zincirinde kilitledikleri 33.7 milyar dolarlık Ethereum'u getirisiyle geri çekebilecek. Ethereum'a yatırım yapan yatırımcılar, Ethereum blok zincirinde bu hafta planlanan Shapella adlı yazılım güncellemesiyle son üç yılda cüzdanlarında depozito olarak tuttukları ve ağda kilitledikleri piyasa değeri 33.7 milyar dolarlık Ethereum'u getirisiyle geri çekebilecek. Söz konusu güncellemenin ardından, 2020'den beri getiri karşılığında stake edilen Ethereum artık blok zincirinde kilitli kalmayacak.

"Para altcoin'lerden Bitcoin'e akıyor"

Niyazi YILMAZ / Bitay Teknoloji CEO'su

Yüksek riskli yatırım araçlarının en iyi performans gösterdikleri dönemleri analiz ettiğimizde ise piyasalarda düşük faiz oranlarının ve dolaşımdaki paranın bolluğunu bir ortak nokta olduğunu söyleyebiliriz. 2023 yılı analiz ve öngörülerimizi paylaşırken, özellikle volatil bir dönem geçireceğimizi ancak fiyatlamanın daha doğru ve daha yukarılarda oluşacağına dair beklentilerimizi paylaşmıştık. Bu noktada Bitcoin'in 30 bin dolar olduğu senaryoda kripto para piyasasının toplam büyüklüğünün de daha yukarılarda olmasını beklerdik. Ancak Bitcoin'deki son yükseliş şu an için tabana yayılan ve kapsayıcı bir yükseliş olmaktan biraz uzak görünüyor. Konuyu biraz daha derinlemesine incelediğimizde, sektörün önde gelen, oldukça önemli kripto varlık platformlarından birinin spot piyasa üzerinden gerçekleştirdiği işlemlerle çeşitli altcoin'lerden çıkması ve paranın Bitcoin'e yönelmesinden kaynaklı bir yükseliş olduğu söylenebilir. Çünkü doğru bir analiz yapmak adına verileri incelediğimizde, Bitcoin 10 Mart 2023 tarihinden bugüne yüzde 50 değer kazanırken, kripto para piyasasının toplam büyüklüğünde ise yüzde 30 civarında yükseliş görüyoruz. Bu da bize piyasaya yeterli para girişinin henüz gerçekleşmediğinin en önemli göstergelerinden biri oluyor. İşte bu gibi durumlar da dikkat etmemiz gereken potansiyel riskler olarak karşımıza çıkıyor.

"Her şey FED'in kararlarına bağlı"

Lennix LAI / OKX Global Kurumsal Genel Müdürü

Kasım ayından bu yana, Bitcoin ve Ether gibi büyük kripto para birimlerinin değerinin, makroekonomik belirsizlikler karşısında bile dirençli kaldığını fark ettik. Uzun vadede, Bitcoin ve büyük kripto paralar yükselişe geçecektir. Ancak, çeşitli makro faktörler nedeniyle özellikle para politikası kararlarının tüm dijital varlıklar üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, kısa veya orta vadeli tahminlerde bulunmak zor. FED faiz artışlarını yavaşlatmayı seçerse, güvenin yeniden tesis edildiğine tanık olabiliriz. Yeniliği teşvik eden ve kitlesel benimsemeyi desteklediği için tüketicinin korunmasına öncelik veren sağduyulu düzenlemeyi memnuniyetle karşılarız. Bununla birlikte, sektör liderlerinin şeffaflığı artırmak için çaba göstermesi gerektiğine de inanıyoruz. Örneğin biz OKX olarak bu kapsamda, güven inşa etme çabasıyla her seferinde şeffaflık seviyesini artırarak ve rezervlerinin kalitesine ilişkin her zamankinden daha fazla güvence sağlayarak, rezerv kanıtı raporlarımızı aylık periyotlarla paylaşmaya başladık.

"Uzun vadede daha fazla değer kazanacak"

Ahmet Onur YEYGÜN / Bitci Borsa CEO'su

Bitcoin'in 2023'teki performansı; küresel ekonomik koşullar, düzenleyici gelişmeler ve benimseme oranları dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacak. Son yıllarda önemli ölçüde benimsendiği ve kendisini geçerli bir varlık sınıfı olarak kurduğu için Bitcoin'in büyüme yaşamaya devam etmesi mümkündür. Ayrıca dijital para birimlerine yönelik artan talep ve sınırlı Bitcoin arzı, uzun vadede fiyatların daha fazla değer kazanacağını düşünüyorum. Durgunluk ve piyasa belirsizliği de dahil olmak üzere mevcut ekonomik koşullar, potansiyel olarak daha fazla yatırımcıyı alternatif bir yatırım seçeneği olarak Bitcoin ve diğer kripto para birimlerine yönlendirebilir. Bununla birlikte, kripto para piyasalarının oldukça değişken olduğunu ve düzenleyici politikalardaki değişiklikler ve olumsuz haber olayları dahil olmak üzere bir dizi faktörden etkilenebileceğini not etmek önemlidir. Bitcoin'in 60 bin dolara ulaşma ihtimalini kesin olarak tahmin etmek zor. Fakat olası pozitif haberlerin gelmesi, arzın sınırlı olması ve talebin artmasıyla artış hızına etki edebilir. Bununla birlikte Bitcoin, geçmişte önemli fiyat dalgalanmaları gördü ve bu tür artışlar emsalsiz değil. Aslında Bitcoin, keskin bir düzeltme yaşamadan önce Nisan 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesi olan yaklaşık 65 bin dolara ulaşmıştı. Fakat unutulmamalıdır ki, o dönemde merkez bankaları parasal genişlemeye geçmişti.

"Bitcoin cüzdanlarının sayısı bir ayda 1 milyon arttı"

Derya TÜRKER / The Steve Group CEO'su

Son dönemde gözlemlediğimiz zincir üstü (on chain) verileri dikkate aldığımızda, kayıtlı kullanıcı ve cüzdan sahiplerinin hızla artarak bir aydan daha kısa bir sürede kaydedilmiş yaklaşık 1 milyon sadece Bitcoin cüzdanı olduğunu düşünürsek, Bitcoin'in benimsenmesine önemli ölçüde cevap veriyor. Bitcoin'deki bu artış, daha önceki 60 bin dolar seviyesine giderken yaptığı hareketler ve talep ile benzer nitelikte olduğu için, fiyatların önemli ölçüde ve uzun vadede yeni ATH seviyelerine ulaşacağını söylemek yanlış olmaz diye düşünüyorum. Global ekonomilerdeki durgunluk ve piyasalardaki belirsizlik sonucu bazı yatırımcılar ekonomik istikrarsızlığa karşı bir koruma olarak Bitcoin'e yönelebilirken, diğerleri Bitcoin gibi volatil varlıklara yatırım yapmaktan kaçınarak daha az risk alan bir tutum sergileyebilirler. Regülasyonların gelişi, piyasaya netlik ve istikrar getirerek boğa piyasası üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır. Yatırımcılar belirlenen kurallar net olacağı için güven duyacak, bu da piyasa büyümesini tetikleyecektir.

"Dört aylık performans tüm yatırım araçlarından iyi"

Baran YILDIRIM / Mamoru Türkiye Ülke Müdürü

Sene başından bu yana görülen artış yüzde cinsinden gerçekten dikkat çekici. Ancak son dört aylık dönem içerisinde Bitcoin'in ABD endekslerine ya da güvenli liman olarak nitelendirilen spot altın gibi diğer yatırım araçlarına kıyasla çok daha iyi performans sergilemiş olmasını da vurgulamanın yerinde olacağı düşüncesindeyim. Bu bağlamda kripto paraların bir süredir ABD endeksleri ile çizdiği pozitif korelasyonun dışına çıkmış olduğunu söylemek mümkün. Bu korelasyonun şimdilik ortadan kalkmış olmasının kuşkusuz bazı sebepleri var. Örneğin ABD'de başlayan ve Avrupa'ya sıçramış son haftalarda ise dizginlenmiş gözüken bankacılık krizi, hisse senedi gibi risk/getiri oranı yüksek yatırım enstrümanlarının FED'in uzatmaları oynamaya başladığı bir dönemde beklenilen atağı yapmasını engellemiş gözüküyor. 2010'lu yılların başından bu yana geleneksel bankacılık sektörünün akla ilk gelen en marjinal alternatifi Bitcoin ve onun temsilinde kripto paralar oldu. İçerisinde bulunduğumuz dönemde yaşanan bankacılık krizini takiben, bu sektörden kripto para piyasasına fiilen bir fon aktarımı gerçekleştiğine dair elde somut veriler bulunmuyor. Ancak burada dayanılan bir anlatım var ve Bitcoin ile türevleri bu anlatımı tabiri caizse fırsat bildi.

"Faiz indirimleri başlarsa 45 bin dolar görülebilir"

Gökhan ALTIN / GAMI Teknoloji CEO'su

Bitcoin'de dip oluşumunu tamamladık. Harekete göre 36 bin dolar ilk hedef bölgesi. Yine de bu hareket öncesinde 29 bin/30 bin 500 dolar arasında seyretmesi beklenebilir. Yeni zirve konuşmak için çok erken. FED tarafından faiz indirimleri başlarsa hedefi bu yıl için 42 bin/45 bin dolar bandına çekebiliriz. Durgunluk ve piyasalardaki belirsizlik elbette yükselişi hızlandırır. Gevşek para politikası kripto piyasalar için fırsattır. Sert düzenlemeler tabii ki piyasada gerekli şartları sağlamayan projelerin ayıklanmasını sağlayacaktır. Bu durum kısa vade olumsuz gibi gözükse de uzun vadede olumlu etki yaratır. Düzenlemelerle birlikte kitlelerin kriptodaki boğa piyasasına karşı güveni de artacaktır.

"Eylül ayından itibaren rekor bekliyorum"

Can AZİZOĞLU / Coinoxs CEO'su

ABD ve Avrupa ekonomilerinde yaşanan belirsizlikler ve zorluklar, Bitcoin ve diğer kripto paraların değeri üzerinde etkili olabilir. Bununla birlikte, SEC ve ABD merkezi otoritelerinin kripto paralar ve merkeziyetsiz finans şirketlerine yönelik muhafazakar tutumları, kripto paraların değeri ve gelecekteki performansı üzerinde de önemli bir rol oynayacaktır. Reel piyasalardan yeterli karlılığı sağlayamayan yatırımcılar daha yüksek getiri potansiyeli olan alternatif varlık sınıflarına yönelebilir. Bu durum, Bitcoin ve diğer kripto paraların değerinde artışa neden olabilir. Bununla birlikte, bankacılık sektöründeki iflaslar ve finansal krizler, kripto paralara yani merkeziyetsiz finansa olan ilgiyi artırdığını gördük. Kriz derinleştikçe bu da yine Bitcoin fiyatına yansıyacaktır. ABD merkezli blokzincir ekosistemini Dubai veya Hong Kong gibi daha dost canlısı ülkelere kaymalarına sebep oluyor. Çevremizden de bunu net olarak görüyorum. Sonuç olarak, Bitcoin'in 60 bin dolarlık rekor seviyelere ulaşması ve uzun vadede artışın hızlanarak devam etmesi, ABD ve batı ekonomilerindeki durgunluk ve piyasalardaki belirsizlik ile SEC ve ABD merkezi otoritelerinin düzenlemeleri ve tutumları gibi birçok faktöre bağlı. Ben bir yatırım tavsiyesi vermemekle birlikte gelecekten umutlu olduğumu söyleyebilirim. Performansın eylül ayından itibaren tekrar rekor kıracağını ön görerek planlarımı yapıyorum.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.