Temettüsü ile önce çıkan 26 hisse

GİRİŞ TARİHİ: 16.03.2023 GİRİŞ TARİHİ: 12:36 SON GÜNCELLEME: 16.03.2023 12:36
Güvenilir, temel ve teknik anlamda güçlü şirketlerin önemli bir bölümü, yatırımcısına temettü dağıtıyor ve açıklanan yılsonu bilançolarıyla birlikte gözler temettü rakamlarında. Uzmanlar, ‘temettü emekliliği’ için değerlendirilmek üzere 26 hisseye dikkat çekiyor.

PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçen hafta siyasetin piyasalar üzerinde yarattığı baskının azalması, hisse senetlerinin tepki alımları ile güç kazanmasını sağladı. Özellikle bankacılık endeksinin yüzde 8'in üzerinde değer kazanması, Borsa İstanbul'da itici bir güç oldu. Öte yandan yılsonu bilançolarının hemen tamamının açıklanmasına paralel temettü beklentilerinin ve açıklanan temettü oranlarının da piyasada yükselişi desteklemesi öngörülüyor.

Bilindiği gibi temettü miktarının açıklanması veya temettü potansiyeli hisse üzerinde kısa vadeli olarak yansısa da temettü, yatırımcılar açısından önemli. Çünkü şirketin kârından kâr payı dağıtması, güvenilirliği artıran unsurların başında geliyor. Nitekim güvenilir, temel ve teknik anlamda güçlü şirketlerin önemli bir bölümü, yatırımcısına temettü dağıtıyor. Böylece yatırımcının ekstra ve düzenli gelir elde etmesini sağlayarak, yatırımını devam ettiriyor ve yukarı yönlü fiyat istikrarına destek oluyor. Her yıl düzenli temettü dağıtan bir şirketin, sürekli nakit yaratıyor anlamına geldiğini vurgulayan uzmanlar, bunun da hisse senedi yatırımı için en önemli kriter olduğunun altını çiziyor. Bu nedenle düzenli temettü ödeyen şirketleri portföye almanın doğru bir strateji olduğunu belirterek temettünün yatırımcılara kâr payı, yani nakit getiri sağladığını, aynı zamanda hisse çarpanlarını da düşüren bir faktör olduğunu hatırlatıyor.

Ancak analistler, yaklaşan seçim nedeniyle siyasi hareketliliğin önümüzdeki iki buçuk ay boyunca yüksek seyredebileceğini ve volatilitenin de yüksek kalabileceğini düşünüyor. Endeksin 5.320 puanı aşmış olmasının da önemini vurgulayan uzmanlar, bu seviyenin üzerinde kalınmasının yılın başından bu yana devam eden aşağı yönlü trendin kırılması anlamına geldiğine de dikkat çekiyor. Analistler, bu kapsamda her yıl düzenli temettü ödeyen 26 hissenin portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"BORSA İSTANBUL'DA POTANSİYEL ARTIYOR"

Risksiz getirilerin enflasyon karşısında yetersiz kalması, dördüncü çeyrek finansallarının endekse katalist olması, asrın felaketinin ardından SPK ve borsanın aldığı önlemler, haber akışlarının etkileri ve siyasi belirsizliklerin ortadan kalkmaya başlamasının Borsa İstanbul'daki potansiyeli artırdığını belirten İnfo Yatırım Stratejisti Çağlar Toros, Borsa İstanbul'da orta vadede yukarı yönlü seyrin devam etmesini bekliyor.

Ancak baz etkisi kaynaklı Aralık, Ocak, Şubat aylarında enflasyonun düşmesi sonrasında jeopolitik gerginliklerin ayakta olması ve tüm dünyadaki para, maliye politikalarındaki belirsizliklerin bu durumu sınırlamasından endişe ediyor. Diğer yandan ise ABD kanadının faiz artırım döngüsünde yavaşlamaya gitmesi ile riskli varlıklara geçişlerin hızlanmasının global piyasalarla birlikte yurtiçi piyasaları da desteklediğine dikkat çekiyor. Son ABD enflasyon verileri beklenti üstü gelse de yılın ikinci yarısında yumuşama beklentisinin sürdüğünü de hatırlatan Toros, "ABD'de getiri eğrisi ekonomik aktivitenin arttığı dönemlerde yukarı yönlü olurken, kriz fiyatlamasının olduğu dönemlerde ise baş aşağı olması beklenir. Bu nedenle uzun vade (10 yıl) ile kısa vade (3 ay) getiri farkının negatife dönmesi, ekonomik büyümeye yönelik risklerin arttığı ve para politikası değişikliğinin yakın olduğu anlamına gelir. Bu da ABD'de güvercin tutuma geçişi desteklerken, faiz ödemelerinin savunma harcamalarını aşacağı beklentisi de FED faiz artışlarının bir sınırı olduğunun göstergesidir. FED'in faizi azaltması ya da artırımı kısması durumu da risk iştahını yükselten unsurlardan" diyor.

"HEDEF 5.600 SEVİYESİ"

Tüm bu öngörüler kapsamında volatilitenin yüksek olduğu dönemlerde hedef seviye belirlemenin zorlaştığının belirten Toros, "Öte yandan 6 Şubat'ta Türkiye'nin canının yandığı deprem felaketi ardından da Borsa İstanbul'da sert geri çekilmelere şahit olduk. Böyle durumlarda da belirsizliğin fazla olması, ileriye dönük projeksiyonları zorlaştırıyor. Kısa vadede BİST-100'de 5.600 seviyesinin hedef, 5.100 seviyesinin ise ana destek olmasını bekliyoruz" yorumunu yapıyor.

İçinde bulunduğumuz dönemde temettünün önemini de vurgulayan Toros, "Temettünün, diğer adı kâr payıdır. Temettü; şirket hissedarlarına ortaklık payları oranında kâr payı dağıtılması. Yıllık bilançoya göre belirlenen dağıtılabilir net kar ve bunun için ayrılmış yedek akçelerden yararlanılır. Temettü; nakit olarak ortaklara ödenerek ya da bedelsiz sermaye artırımına dahil edilip karşılığında yeni senet verilerek gerçekleştirilir. Tabii borsada işlem gören şirketler ilgili dönemde kar etmiş olsalar bile genel kurul kararlarına göre temettü dağıtmayabilir. Geleneksel olarak kâr payı dağıtan şirketler olduğu gibi kâr payı dağıtmama kararı alan şirketler de olabilir. Sonuç olarak yılsonu karlılığının gelmesi sonrasında temettü kararı alınır ve Genel Kurul onayına sunulur" hatırlatmasını yapıyor.

"FİYAT İSTİKRARINA DESTEK OLUR"

Büyük, güvenilir, temel ve teknik anlamda güçlü şirketlerin önemli bir bölümünün yatırımcısına temettü dağıttığının altını çizen Toros; bunun amacının da yatırımcının ekstra ve düzenli gelir elde etmesini sağlayarak yatırımını devam ettirerek, yukarı yönlü fiyat istikrarına destek olarak açıklıyor.

BIST-100 endeksinde ağırlığı olan payların temettü dağıttığını düşünürsek oluşacak ilgi ile endeksin yukarı gitmesi durumunda bu payların risk iştahının yüksek olabileceğini de sözlerine ekliyor.

Temettü hissesinin portföye dahil edilme süresi ya da zamanının anlık konjonktüre ve yatırımcı risk iştahına göre değişeceğini de dile getirerek

"Temettü miktarının açıklanması veya temettü potansiyeli hisse üzerine kısa vadeli olarak yansısa da temettü, yatırımcılar açısından önemlidir. Çünkü şirketin kârından kâr payı dağıtması, güvenilirliği artıran unsurlardandır" hatırlatmasını yapıyor.

"TEMETTÜ EMEKLİSİ AVANTAJLI"

Özellikle yurtdışında yaygın olan temettü emekliliğinin son yıllarda Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler içinde kabul gördüğünü dile getiren Toros, "Temettü emekliliği; yüksek temettü verimi, düzenli büyüme ve kâr geçmişi olan köklü şirketlerin borsada işlem gören hisse senetlerinden alarak, uzun vadede temettüden elde edilen pasif gelirin yaşam masraflarını karşılayacak düzeye gelmesidir. Temettü emekliliği, adından da anlaşıldığı gibi bir emeklilik modeli. Temettü emeklileri kısa vadeli 'trade' yapmadıkları için gün içi volatiliteden daha az etkilenir ve uzun vadeli yatırımcılardır. Bunlar da temettü emeklisinin avantajıdır." diyor.

Bu kapsamda Toros; her yıl düzenli temettü ödeyen Tüpraş, Türk Traktör, Ford Otomotiv, Alarko Holding, Tofaş Oto Fabrika, Alarko GYO, Koç Holding, Sabancı Holding, Kardemir, Çemtaş, Coca Cola İçecek, Doğuş Otomotiv ve Enerjisa hisselerinin portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"HEDEFİMİZ 6.300 SEVİYELERİ"

Borsa için özellikle uzun vade açısından bir öngörüde bulunmanın zor olduğunu ifade eden Gedik Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Kerim Akkoyunlu, "Zira seçim sonrası oluşacak hükümet yapıları ve ekonomi politikaları açısından bugünden bir öngörüde bulunmak mümkün değil. Kısa vadede ise seçim dönemine girdiğimiz bugünlerde borsanın volatil ve yatay bir seyir izleyeceğini düşünüyoruz" diyor.

Akkoyunlu, yükselme potansiyelinin geçmişe göre daha düşük olması nedeni ile borsada yatay seyir beklediklerinin altını çizerek hedef değerlerinin 6.300 civarında olduğunu söylüyor.

Temettünün şirketin, yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer giderlerin çıkarılmasının ardından elde kalan kısmın yatırımcılara dağıtılması olduğunu da hatırlatarak "Temettü dağıtım kararı; yıllık kâr açıklaması ardından yönetim kurulunun teklifi üzerine şirket genel kurulunda alınır. Olağan genel kurul toplantısı her faaliyet dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır, belirlenen tarihte temettü ödenir" bilgisini veriyor.

"HİSSE YATIRIMI İÇİN ÖNEMLİ BİR KRİTER…"

Temettü döneminde olduğumuzu ve temettü ile temettünün sürdürülebilirliğinin bir yatırımcı için çok önemli olduğunu da dile getiren Akkoyunlu, "Zira sürekli temettü dağıtan bir şirket, sürekli nakit yaratıyor anlamına gelir ki, bu da hisse senedi yatırımı için en önemli temel nedendir. Dolayısıyla sürekli (ve kârlılıkla beraber artan) temettü ödeyen şirketleri portföye almak, tabii ki doğru bir stratejidir. Temettü yatırımcılara kâr payı, yani nakit getiri sağlar; aynı zamanda hisse çarpanlarını da düşüren bir faktördür" diyor.

Ancak bir hisseyi temettü beklentisi nedeni ile portföye dahil etmenin tek başına bir kriter olmadığının da altını çizerek "Öncelikle herhangi bir hisseyi portföye dahil etmenin en doğru zamanı, hissenin ucuz olduğunu düşündüğümüz zamandır. Bunun dışında, temettü ödeyen şirketler genelinde hisse hareketleri o şirketlerin kar beklentileri oluşmaya başladığında başlar ve temettü beklentileri de bunun akabinde oluşmaya başlar. Bu beklentiler yıllık kâr açıklanması akabinde, yönetim kurullarının genel kurullara temettü teklifini yapması ile de tepe noktasını bulur" yorumunu yapıyor.

Borsa İstanbul'da belli bir kesim tarafından uygulanan bir strateji haline gelen "temettü emekliliği" konusuna da değinen Akkoyunlu, "Temettü emekliliği; yüksek temettü verimi, düzenli büyüme ve kâr geçmişi olan köklü şirketlerin borsada işlem gören hisse senetlerinden alarak, uzun vadede temettüden elde edilen pasif gelirin yaşam masraflarını karşılayacak düzeye gelmesidir. Temettü emekliliği, en az 10 yıl süreyle borsada işlem gören, kâr oranı yüksek ve iyi büyüme oranlarına sahip olan şirketlerin hisselerini alarak, pasif gelir elde etme yöntemidir. Buradaki potansiyel getiri ise şirketlerin geçmişte ödediği temettü getirilerinin bileşik oranlarına bakılarak hesaplanabilir. Hisseleri seçerken öncelikle yatırım yapılan şirket, son 10 yılda düzenli olarak en az yedi-sekiz kez temettü vermiş mi, buna bakılması gerekir. Öte yandan sektörel krizlerde temettü almaya devam edebilmek için portföyde farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketler bulundurulmalıdır" diyor.

Bu kapsamda Akkoyunlu, her yıl düzenli temettü ödeyen Adel Kalemcilik, AG Anadolu Grubu, Akçansa, Aksa Akrilik, Alarko Holding, Alarko GYO, Alkim Kimya, Anadolu Hayat Emeklilik, Aselsan, Aygaz, BİM, Borusan Yatırım, Coca Cola İçecek, Eczacıbaşı İlaç ve Eczacıbaşı Yatırım hisselerinin portföylere dahil edilmek üzere takip edilebileceğini söylüyor.

"ÇEMTAŞ'TA YÜZDE 76 YÜKSELİŞ POTANSİYELİ ÖNGÖRÜYORUZ"

Çağlar TOROS / İnfo Yatırım Stratejisti

ÇEMTAŞ: 2022 yılının son çeyreğinde beklentilerin hafif üstünde 796,7 milyon TL net satış, beklentilerin yüzde 14 üstünde 129 milyon TL FAVÖK açıklarken, net kâr konsensüs beklentilerin yüzde 35 üstünde 189,4 milyon TL geldi. Geçen çeyreğe göre net satışlar yüzde 3 artarken, FAVÖK yüzde 32, net kâr yüzde 27 azaldı. 2021 yılının tamamına göre 2022 yılında net satışlar yüzde 119, FAVÖK yüzde 140, net kâr yüzde 137 yükseldi. Dünyada demir çelik üretimi 2022 yılında 2021 yılına göre yüzde 4.3 daralırken, Türkiye'de 2022 yılına güçlü başlayan demir çelik sektörü, Rusya - Ukrayna savaşından sonra, yılın ikinci yarısında hem resesyon endişeleri hem de enerji zamları nedeniyle üretimde ve ihracatta gerileme yaşadı. Türkiye'nin toplam üretimi yüzde 12.9 geriledi. Şirketin çelikhane üretimi yüzde 12 azalarak 158.509 tona, haddehane üretimi yüzde 13 azalarak 144.361 tona gerilerken, denge çubuğu üretimi yüzde 15 artarak 120.760 adete yükseldi. Şirketin toplam satışları ton bazında yurtiçinde yüzde 0.5 artarken, yurtdışı satışları yüzde 18 azaldı. Denge çubuğu satışlarındaki yukarı yönlü seyir sürerken, yurtiçinde denge çubuğu satışı yüzde 27 artışla 73 bin 822 adede, yurtdışında denge çubuğu satışı yüzde 12 artışla 44 bin 392 adede, toplam denge çubuğu satışı ise yüzde 21 artışla 118 bin 214 adede yükseldi. Çemtaş, demir çelik sektörü içinde hurdaya dayalı elektrik ark ocaklı tesisler arasında en düşük kapasiteye sahip olmasına rağmen, hem sıvı çelik üreten ve hem de başta otomotiv sanayileri ve makine imalatı için çok çeşitli ve vasıflı hadde ürünü sağlayan ender kuruluşlardan. Başta otomotiv, makine imalat ve zirai alet sanayilerinin tüm ihtiyaçlarını hedef alan Çemtaş, 300'e yakın değişik çeşitlerde çelik üreterek yaklaşık bin değişik ebatta şekillendirme yapabiliyor. Üretim, çelikhane ve haddehane olarak birbirini tamamlayan ve iki ayrı üniteden oluşuyor. Çelikhane'nin yıllık üretim kapasitesi 193 bin ton/yıl, haddehane yıllık üretim kapasitesi 207 bin ton/yıl. Şirket tarafından son finansallara göre pay başına brüt 0,50 TL kar payı dağıtımı Genel Kurul'un onayına sunulacak. Çemtaş hisselerinde yüzde 76 yükseliş potansiyeli ile 90 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

ŞİŞECAM: Şişecam 2022 dördüncü çeyreğinde beklentiler dahilinde 29 milyar TL ciro, beklentilerin yüzde 20 üzerinde 5,6 milyar TL net kar açıkladı. Böylelikle şirketin 2022 3. çeyreğine kıyasla, satışlar yüzde 12, FAVÖK'ü yüzde 19 azalırken net karında yüzde 16 artış finansallara yansıdı. 2022 yılında 2021 yılına göre net satışlar, FAVÖK, net kar büyüme oranları 2021 yılı ile kıyaslandığında sırasıyla yüzde 197, yüzde 170 ve yüzde 114 arttı. Resesyonun etkileri bu çeyrekte marjları daralttı. Brüt kar marjı ve FAVÖK marjı son çeyrekte daralırken, döviz kurunun sakin seyri kur farkı gelirlerini baskılarken küresel olarak artan finansman maliyetlerinin de etkisiyle 3,2 milyar TL finansman gideriyle baskılanan net kar yatırım amaçlı gayrimenkullerde meydana gelen 3,8 milyar TL'lik değer artışıyla dengelendi. Şirket tarafından son finansallara göre pay başına brüt 0,9794 TL kar payı dağıtımı Genel Kurul'un onayına sunulacak. 2023 yılında resesyon endişelerinin azalmasıyla birlikte üretim hacminde ciddi bir daralma beklenmiyor. Öte yandan şirket etkili fiyatlama kabiliyetine sahip. Şişecam hisselerinde yüzde 17 yükseliş potansiyeli ile 57 TL hedef fiyat ön görüyoruz.

GEN İLAÇ: Gen İlaç, 2022 yılının son çeyreğinde beklentilere paralel 1,2 milyar TL net satış, beklentilerin hafif üstünde 164 milyon TL FAVÖK açıklarken, net kar 184 milyon TL olan konsensüs beklentilerin yüzde 125 üstünde 415 milyon TL olarak finansallara yansıdı. Son çeyrek verilerine göre 2022 üçüncü çeyreğine kıyasla mevsimsellik etkisi ile net satışlar yüzde 13, FAVÖK yüzde 15 azaldı. Net kar ise yüzde 68 artış gösterdi. Bu oranlar geçen sene ile kıyaslandığında ise net satış, FAVÖK, net kar sırasıyla yüzde 117, yüzde 140 ve yüzde 248 artışa işaret etti. Şirketin karlılık oranları 2021 ile karşılaştırıldığında 2022'de yukarı yönlü seyir meydana geldi. Yıldan yıla bakıldığında yüzde18.24 olan brüt kar marjı 2022'de yüzde 20.95'e, yüzde 12.5 olan FAVÖK marjı yüzde 13.8'e, yüzde 8.8 olan faaliyet kar marjı yüzde 14.2'ye, yüzde 12.4 olan net kar marjı yüzde 20'ye yükseldi. Şirket satışları ürün bazında NPP ilaçlarda yüzde 130 artışa 3,8 milyar TL'ye, ithal ruhsatlı ilaçlarda yüzde 90 artışla 1,2 milyar TL'ye, üretim ruhsatlı ilaçlarda yüzde 90 artışla 71,8 milyon TL'ye, ihraç ilaçlarda yüzde 37 artışla 243,2 milyon TL'ye yükseldi. Sağlık sektöründeki yatırımları ve beklenti üstü finansalları ile şirketi beğenmeye devam ediyoruz. Şirket hisselerinde 50,20 TL hedef fiyat öngörüyoruz.

"AKÇANSA'NIN FİYATI İSKONTOLU"

Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırmadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

AKÇANSA: Çimento üretim maliyetlerinin önemli bir kısmını yakıt ve elektrik maliyetleri oluşturuyor. Enerji fiyatlarında son iki yılda meydana gelen sert yükselişler ve TL'deki ciddi değer kayıpları da çimento üreticilerinin maliyetlerinin katlanarak artmasına sebep oldu. Dolayısıyla çimento şirketlerinin kar marjları, uzunca bir süredir baskı altında bulunuyor. Nitekim, Akçansa'nın 2016-2020 yılları arasında ortalama yüzde 19.7 olan FAVÖK marjı 2021'de yüzde 14.1'e kadar geriledi. Bu durum neticesinde hisse fiyatının performansı da aynı dönemde oldukça sınırlı kaldı. 2022 yılında ise global çimento fiyatlarında meydana gelen bir miktar artış neticesinde marjlarda sınırlı da olsa normalleşme başladı ve şirket, 2022 yılını yüzde 15.1'lik marjla kapatabildi. 2023 yılında Akçansa'nın FAVÖK'ünde yüzde 63, net karında yüzde 42 artış bekliyoruz ve şirket, 27 Mart'ta hisse başına 1,3058 TL nakit temettü dağıtacak. Toplam dağıtılacak temettü, bir önceki yılın üç katına yakın. 2023T FD/FAVÖK'ü 5,3x seviyesinde bulunan hissenin fiyatının iskontolu olduğu kanaatindeyiz.

AKSA AKRİLİK: Şirket 4Ç22'de beklentilerimizin altında 835milyon TL FAVÖK açıklarken net karı ertelenmiş vergi gelirlerinin katkısıyla beklentimizin üzerinde gerçekleşti. 2023 yılı için açıklanan yüzde 2.79 brüt temettü verimi, daralan marjlar ve şirketin azalan borçluluğu da altı çizilmesi gereken noktalar. Bağlı ortaklığı olan DowAksa'nın faaliyetleri arasında yapı güçlendirilmesinde kullanılan carbon elyaf üretimi de mevcut olup, tam kapasiteye yakın çalışıyor. Şirket hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

ENERJİSA: Sabit menkul kıymet yeniden değerleme etkisiyle Enerjisa beklentilerin üzerinde 4ÇQ22'de 12.122 milyon TL net kar açıklamıştı. Faaliyet gelirleri dağıtım ve perakende segmentlerinin pozitif katkılarıyla beklentilerin üzerinde bildirildi. Azalan borçluluk ve yüzde 7.41 brüt temettü verimi, pozitif faktörler olarak ön plana çıkmakta. 2023 yılında enerji sektöründe elektrik dağıtıcıları, üreticilere nazaran daha pozitif bir yıl geçirebilir. Dolayısıyla Enerjisa'nın da sektör içerisinde ön plana çıkabileceğini düşünüyoruz. Şirket hisseleri uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek üzere takip edilebilir.

TEMETTÜ KARARLARI

TÜPRAŞ: Tüpraş, geçen hafta pay başına brüt 45,4 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 7,1.

TÜRK TRAKTÖR: Türk Traktör, geçen hafta başına brüt 39,3 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 6,4.

INFO YATIRIM: İnfo Yatırım, pay başına brüt 1,0 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 11,5.

ESCAR FİLO KİRALAMA: Escar Filo Kiralama, 11 Nisan'da pay başına brüt 2,0 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2,1.

GEDİK YATIRIM: Gedik Yatırım, pay başına brüt 0,2 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2,8.

KALEKİM KİMYEVİ MADDELER: Kalekim Kimyevi Maddeler sermayesi 10 Nisan'da pay başına brüt 1,0 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,6.

KİMPUR POLİÜRETAN: Kimpur Poliüretan, 14 Temmuz'da pay başına brüt 2,46 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2,4.

PANORA GYO: Panora GYO, 21 Haziran, 21 Eylül ve 21 Aralık'ta üç eşit taksit olarak toplamda 1,06 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 4,0.

POLİSAN HOLDİNG: Polisan Holding, 5 Nisan'da pay başına brüt 0,4 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 3,6.

VBT YAZILIM: VBT Yazılım 30 Haziran'da pay başına brüt 0,75 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,6.

PANELSAN ÇATI SİSTEMLERİ: Panelsan Çatı Sistemleri, 3 Ağustos'ta pay başına brüt 0,56 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,3.

YAPI KREDİ: Yapı Kredi, 20 Mart'ta pay başına brüt 0,94 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 8,1.

AKSA AKRİLİK: Aksa Akrilik, 11 Nisan'da pay başına brüt 2,41 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2,8.

ATP BİLGİSAYAR: ATP Bilgisayar, 14 Haziran'da pay başına brüt 0,3 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,5.

DOĞAN ŞİRKETLER GRUBU HOLDİNG: Doğan Şirketler Grubu, 31 Mayıs'a kadar pay başına brüt 0,07 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,7.

EMLAK KONUT GYO: Emlak Konut GYO, 12 Nisan'da pay başına brüt 0,24 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 3,0.

GEN İLAÇ: Gen İlaç, pay başına brüt 1,11 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verim yüzde 2,2.

SÖKE DEĞİRMENCİLİK: Söke Değirmencilik, 10 Nisan-15 Mayıs arasında pay başına brüt 0,26 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,7.

SUWEN TEKSTİL: Suwen Tekstil, pay başına brüt 0,5 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,1.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding 12 Nisan ve 10 Mayıs'ta iki eşit taksit olmak üzere toplamda 2,82 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 6,8.

DYO BOYA: Dyo Boya, pay başına brüt 1,03 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 4,2.

ENKA İNŞAAT: Enka İnşaat, 12 Nisan'da pay başına brüt 0,36 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 1,1.

FLAP KONGRE: Flap Kongre Toplantı Hizmetleri, pay başına brüt 0,07 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,5.

SELÇUK ECZA: Selçuk Ecza, 18 Nisan'da pay başına brüt 0,25 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 0,7.

ŞİŞECAM: Şişe Cam, 31 Mayıs'ta pay başına brüt 0,98 TL temettü ödeme kararı aldı. Temettü verimi yüzde 2,0.

YABANCILAR ŞUBAT'TA 66 MİLYON DOLAR ALIM YAPTI

Borsa İstanbul verilerine göre yabancılar, Şubat ayında net 66 milyon dolar tutarında alım yaptı. En çok alınan şirketler Koza Altın (77,1 milyon dolar), Sabancı Holding (59,9 milyon dolar), Ford Otomotiv (53,3 milyon dolar) ve Enka İnşaat (44,4 milyon dolar) olurken, en çok satılan şirketler Tüpraş (75,6 milyon dolar), BİM (49,2 milyon dolar), SASA (37,3 milyon dolar) ve Gübre Fabrikaları (35,8 milyon dolar) oldu.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

TURKCELL: Turkcell'in 4Ç22'de net karı yıllık yüzde 333 artışla 1,8 milyar TL olan piyasa beklentisinin üzerinde 6 milyar TL olarak gerçekleşti. Net satışlar 4Ç22'de bir önceki yıla göre yüzde 57 artarak 16,05 milyar TL'ye ulaştı (piyasa tahmini: 15,7 milyar TL) Turkcell Grup Abone sayısı, çeyrekte 0,2 milyon net abone artışıyla 54,0 milyona ulaştı.

EREĞLİ DEMİR ÇELİK: Ereğli Demir ve Çelik temettü dağıtımı yapmama kararı aldı. Şirketin Yönetim Kurulu, devam eden yatırımlar nedeniyle 2022 yılı karından nakit temettü dağıtımı yapılmamasına ilişkin teklifini Genel Kurul onayına sunacak. Diğer yandan şirketin geri alım programında daha önce defter değerinin 1,25 katı olan maksimum alım fiyatı revize edilerek defter değerinin 1,5 katı fiyata kadar alım yapılabilmesine imkan sağlandı.

THY: Türk Hava Yolları'nın taşıdığı toplam yolcu sayısı, Şubat ayında yıllık yüzde 22 artarak 4,8 milyon yolcuya ulaştı. İç hat yolcuları yüzde 14,5 düşüşle 1,4 milyon olurken, dış hat yolcuları yüzde 48 artarak 3,4 milyona yükseldi. Doluluk oranı 12,7 puan artarak yüzde 81.3'e yükseldi. Öte yandan taşınan kargo yıllık yüzde 15 azalarak 101.7 bin tona geriledi. 2A22 verilerine bakıldığında, Ocak-Şubat 2023 döneminde toplam yolcu sayısı yüzde 39 artarak 10,9 milyon oldu, dış hat yolcularda yüzde 57 ve iç yolcularda yüzde 13 artış yaşandı.

BURÇELİK VANA: Burçelik Vana, yurtiçindeki bir müşterisi ile 695 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 30.7'sine karşılık geliyor.

SMART GÜNEŞ ENERJİSİ: Smart Güneş Enerjisi ile yurtiçindeki bir müşterisi arasında 36,6 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 3.7'sine karşılık geliyor. Öte yandan Smart Güneş Enerji'nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Smart Güneş Enerji Pazarlama ile yurtiçindeki bir müşterisi arasında da 156 milyon TL tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 13'üne karşılık geliyor. Şirket ayrıca yurtiçindeki bir müşterisi ile de 456 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzaladı. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 45.6'sına karşılık geliyor.

TUKAŞ GIDA: Tukaş Gıda sermayesinin 490,8 milyon TL'den yüzde 200 oranında bedelsiz olarak 981,6 milyon TL artışla 1,47 milyar TL'ye yükseltilmesine karar verildi.

EKSUN GIDA: Eksun Gıda Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin sermayesinin 50 milyon TL'den 20 milyon TL'si bedelli olarak 70 milyon TL'ye yükseltilmesi ve 48,90 TL fiyattan halka arzına ilişkin yapılan başvuru kabul edildi.

KATMERCİLER: Katmerciler Araç Üstü Ekipman sermayesinin 652,5 milyon TL'den yüzde 65 oranında bedelli olarak 424,13 milyon TL artışla 1,08 milyar TL'ye yükseltilmesine ilişkin yapılan başvuru SPK tarafından onaylandı.

MLP SAĞLIK: MLP Sağlık 4Ç22'de 330 milyon TL'lik vergi geliri etkisiyle beklentilerin oldukça üzerinde 581 milyon TL (çeyreklik +yüzde26, yıllık +yüzde363) net kar açıkladı. Ciro, beklentilere paralel 2,9 milyar TL (çeyreklik +yüzde19, yıllık +yüzde68) olarak açıklandı. Artan hasta sayıları ve ortalama fiyatlarla yurtiçi hastane gelirleri yıllık yüzde 60 artışla 2,3 milyar TL'ye yükseldi. Aynı zamanda, sağlık turizmi gelirleri de yıllık yüzde 113 (dolar bazında +yüzde27) artışla 536 milyon TL'ye ulaştı.

ŞİŞECAM: Şişecam, Tarsus'ta yatırımı devam eden ve 2025 yılında devreye girmesi hedeflenen yeni düzcam tesisi arazisi içinde, bu tesisin hammadde ihtiyacına cevap verecek 490 bin ton/yıl üretim kapasiteli yeni bir kum hazırlama tesis yatırımı yapılmasına ve ayrıca Mersin'de yer alan mevcut kalker ve dolomit işleme tesisinde 165 bin ton/yıl düzeyinde bir kapasite artışı gerçekleştirilmesin karar verildiğini bildirdi.

EGE SERAMİK: Ege Seramik sermayesinin 75 milyon TL'den yüzde 279 oranında bedelli olarak 209 milyon TL artışla 350 milyon TL'ye yükseltilmesine ilişkin SPK'ya başvurdu.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet Bilgi Teknolojileri, Tunceli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açılan ihalede 5,9 milyon TL bedelle en iyi teklifin verildiğini bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 6.7'sine karşılık geliyor.

HİDROPAR HAREKET KONTROL: Hidropar Hareket Kontrol ile KBS Kalıp arasında 733 bin dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 7.3'üne karşılık geliyor.

TUĞÇELİK ALÜMİNYUM: Tuğçelik Alüminyum, Eldor Elektronik ile 11,8 milyon euro tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 33'üne karşılık geliyor.

YÜNSA: Yünsa Yünlü Sanayi, kayıtlı sermaye tavanının 35 milyon TL'den 500 milyon TL'ye yükseltilmesi için başvuruda bulundu.

GÖKNUR GIDA: Göknur Gıda payları geçen hafta (9 Mart) 11,00 TL fiyattan Yıldız Pazar'da işlem görmeye başladı.

EMLAK KONUT GYO: Emlak Konut GYO cirosu yıllık yüzde 109 (çeyreklik +yüzde157) artışla beklentilerin oldukça üzerinde 2,4 milyar TL seviyesine yükseldi. Artan ciroya paralel, FAVÖK beklentileri aşarak 1,2 milyar TL'ye (yıllık +yüzde117, çeyreklik +yüzde192) ulaşırken FAVÖK marjı yüzde 47.8 olarak gerçekleşti (yıllık +1,7puan, çeyreklik +5,7puan). Sonuç olarak, şirket beklentilerin üzerinde 915 milyon TL net kar açıkladı (çeyreklik +yüzde190, yıllık +yüzde42). Şirketin Yönetim Kurulu, Genel Kurul onayına sunulmak üzere hisse başına 0,24TL nakit temettü dağıtımı kararı açıkladı.

TEKFEN HOLDİNG: Tekfen Holding 4Ç'de 1,7 milyar TL net kar açıkladı, piyasa tahmini 0,5 milyar TL net kar açıklanması yönündeydi. 2022 yılında toplam satış tonajı 1,7 milyon tona gerilerken, şirket yönetimi 2023 yılında satışların tekrar 2 milyon ton seviyesine ulaşmasını bekliyor.

DOĞUŞ OTOMOTİV: Doğuş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin yüzde 93,65'ini, Doğuş Holding A.Ş'den 5.1 milyar TL'ye satın alma konusunda anlaşma sağladı.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik ile Toroslar Elektrik Dağıtım arasında 1,6 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 1.2'sine karşılık geliyor.

TÜRK PYRSMİAN KABLO: Türk Pyrsmian Kablo daha önce 218 milyon TL + KDV tutarla en iyi teklifi verdiği TEİAŞ ihalesinde sözleşme davet yazısı alındığını bildirdi.

PEGASUS: Pegasus 4Ç22'de 4,1 milyar TL net kar açıkladı (Piyasa beklentisi: 3,1 milyar TL) Net satışlar 4Ç22'de yıllık yüzde 257 artışla 12,5 milyar TL'ye (675 milyon euro) yükseldi. Toplam taşınan yolcu 4Ç22'de 7,1 milyona ulaşırken (4Ç19'un yüzde93'ü), yolcu tarifeli birim gelir ise yıllık yüzde 106 artarak 4Ç22'de 68 euro'ya çıktı (4Ç19'un yüzde190'ı). Uluslararası yolcu 4Ç19'a göre yüzde 22 daha yüksek olurken, uluslararası yolcu tarifeli birim gelir yüzde 80 artarak 4Ç19 seviyesinin yüzde 70 üzerinde 92 euro'ya ulaştı.

TÜRK TRAKTÖR: Türk Traktör Şubat 2023 aylık satış verilerine göre yurt içi satış adetleri yüzde 28.3 artışla 2,6 bin adet olurken, yurtdışı satış adetleri yüzde 2.8 artışla 1,6 bin adet oldu. 2023 yılının ilk iki ayı kümülatif verilerine bakıldığında, toplam satış hacmi yüzde 26.1 artarak 9,0 bin adet olurken, yurtiçi satış hacmi yüzde 33.5, ihracat satış hacmi ise yüzde 15.1 arttı.

MANAS ENERJİ: Manas Enerji Yönetimi ile E-Data Teknoloji arasında 1,16 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandı. Tutar, şirketin 2022 yılı hasılatının yaklaşık yüzde 15'ine karşılık geliyor.

MİGROS: Migros, Şubat ayında 15 adet Migros, sekiz adet Migros Jet, bir adet Mion olmak üzere 24 adet mağaza açıldığını bildirdi. Şirketin toplam mağaza sayısı 2 bin 498'e yükseldi.

ORGE ENERJİ: Orge Enerji, Koç Üniversitesi ile 712 bin dolar + KDV ve 17,6 milyon TL + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Tutar, şirketin 2022/9A hasılatının yaklaşık yüzde 7.6'sına karşılık geliyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.