Türk öğrencileri bekleyen yurt dışı üniversiteler -2-

GİRİŞ TARİHİ: 11.10.2022 GİRİŞ TARİHİ: 17:55 SON GÜNCELLEME: 12.10.2022 00:00
Pandemi nedeniyle iki yıldır okuluna gidemeyen öğrenciler de eklenince bu yıl, yurt dışı eğitime talep iki-üç kat arttı. Oturum ve çalışma izni seçeneğinden dolayı Türkiye’de gençler, en çok Kanada’ya gitmek istiyor. Kanada'yı, İngiltere takip ediyor. Polonya da uygun eğitim ücretleri ve çok sayıda İngilizce lisans ve mastır programı nedeniyle Türk öğrencilerin en çok gittiği ülkelerden. (İkinci Bölüm)

PARA ARAŞTIRMA/ ÜRÜN DİRİER Dil eğitimi, lisans ve yüksek lisans programları başta olmak üzere, yılda yaklaşık 120 bin Türk öğrencinin yurtdışına gittiği tahmin ediliyor. Türkiye yurtdışına en çok öğrenci gönderen 15 ülkeden biri. Uzmanlardan en çok tercih edilen ülkeleri, tercih sebeplerini, eğitim masraflarını, kayıt tarihlerini ve yurt dışı eğitim bursu sağlayan platformları öğrendik.(İkinci Bölüm)

ABD'DE TÜRKİYE'DEN DAHA UCUZA ÜNİVERSİTE OKUMAK

Önümüzdeki günlerde üniversite sınav sonuçlarının açıklanması beklenirken yurtdışında üniversite ve dil eğitimi almak amacıyla yapılan başvurularda rekor artış yaşanıyor. Özellikle ABD, gençlerin en fazla gitmek istedikleri ülke olarak görülüyor. Yaklaşık 15 yıldır hem Türkiye'deki eğitim firmalarına hem de doğrudan öğrencilere ve Amerika'da eğitim almak için gelenlere danışmanlık yapan Trade Chamber & Education Services (MATCH) yöneticisi İsmail Çelik, şu bilgileri aktarıyor:

"Biz Türkiye'deki farklı eğitim danışmanlık firmalarına da vize süreçlerinden destek verdiğimiz için Amerika'ya eğitim için gelmek isteyen gençlerin sayısında artış gözlemliyoruz. Örneğin 2018 yılında Amerika'da yayınlanan resmi verilere göre üniversite ve dil eğitimleri için Türkiye'den 4 bin civarında genç F-1 vizesi almış. Biz bin kişinin de başvurmasına rağmen vize alamadığını; toplamda 5 bin civarında öğrencinin başvurduğunu tahmin ediyoruz. Çalıştığımız eğitim kurumları 2018 yılına kıyasla hizmet verdikleri öğrencilerin sayısının 2021 yılında üç misli arttığından bahsediyor. Bu trendin 2022 yılında da devam ettiğini vurguluyorlar. Buna göre biz de bu yıl en az bin 500 öğrencinin Amerika'da üniversite ve dil eğitimi almak için başvuracağını tahmin ediyoruz."

EĞİTİM SONRASINDA YAŞAMAK DA İSTİYORLAR

Son birkaç yılda Amerika'daki üniversite ve dil kurslarına talep çok artmış durumda. Geçmiş yıllardan farklı olarak gençler, en azından bir süre Amerika'da yaşayarak çalışmak istiyor. Şirketler bünyesinde Amerikalı ve Türk göçmenlik avukatları, başvuru süreçlerinden ilgili makalelerin düzenlenmesi için Amerika'da üniversitelerden akademisyenler, okurken veya mezuniyetin hemen sonrasında çalışmak isteyenlerin şirket kurulum ve vergi konularını takip eden iş ve muhasebe uzmanları yer alıyor.

Üniversite tercihlerinin yapıldığı bu dönemde Amerika'da üniversite okumayı düşünen gençlerin sayısı daha da artmış durumda. Türkiye'de bazı özel üniversitelerin ücretleri Amerika'daki üniversitelerle yarışıyor. Bu nedenle bazı gençler, yaklaşık bir bedel ödeyerek Amerika'da eğitim sonrası çalışma hakkı edinmek istiyor.

ŞEHİR TERCİHİ KRİTİK

Türkiye'de de ofisleri ve çalışanları olduğunu belirten MATCH yöneticisi İsmail Çelik, kendilerinin sundukları servis anlamında farklılıklarını özetliyor:

"Biz öğrencinin ihtiyaçlarına ve talebine göre en uygun çözümü sunuyoruz. Bizim New York, New Jersey ve California gibi başlıca eyaletlerde anlaşmalı dil okulu ve üniversitelerimiz var. Ancak bir öğrenci gelip ben şu eyalette şu dil okulu veya üniversiteye gitmek istiyorum veya kabul aldım dediğinde de yardımcı oluyoruz. Hatta bu şekilde Türkiye'de bazı eğitim danışmanlık firmaları da bizden hizmet alıyor. Her şehrin kendisine göre avantajı ve dezavantajı var. Ancak ilk adaptasyon ve okul sonrası iş bulmak adına New York ve New Jersey gibi Türklerin çok olduğu eyaletlerin birçok avantajı söz konusu."

ABD'YE GİTMENİN EN KOLAY YOLU: DİL OKULU

Son dönemde Amerika'dan turist vizesi almak dahi zorlaştı. Çelik, bu noktada şu tavsiyelerde bulunuyor: "Türkiye'deki göçmen avukatımızın da aktardığı bilgi, son dönemde Türkiye'den Amerika konsolosluğundan vize almanın biraz zorlaştığı ve sürecin uzadığı yönünde. Bu noktada eğitimli arkadaşlara Amerika'ya gelmenin en kolay ve ekonomik yolunun dil okulu olduğunu söyleyebilirim. Ancak özellikle 30 yaş üzeri ve İngilizce dil eğitimi veren üniversite mezunu arkadaşların vize başvurularını ve dil okulu seçimlerini daha dikkatli şekilde yapmaları gerekiyor. Türkiye'deki ve Amerika'daki göçmenlik avukatlarımız bu konuda öğrencilere yardımcı oluyor. Ayrıca vize mülakatı konusunda da öğrenciler ile öncesinde çalışıyoruz."

"MALİYETLER ÖNEMLİ İSE AVRUPA ÜLKELERİ TAVSİYE EDİLİR"

Sinem KIZRAK/ Edcon Yurtdışı Eğitim Bölge Müdürü

Türkiye'de göreceli olarak yüksek lisans ve lisans talebi, orta ve lise öğrenim talebine kıyasla çok daha yüksek. Ancak özellikle son yıllarda, hem üniversite eğitimi için daha iyi bir hazırlık yapmak hem de gideceği ülkenin akademik, sosyal ve kültürel hayatına daha erken yaşlarda uyum sağlamak adına yurtdışında lise eğitimi tercih eden öğrencilerin sayısında da ciddi bir artış söz konusu. Dil eğitimi için de yurtdışı talebi oldukça fazla. İngilizce dil eğitimi için Türk öğrencilerin en çok tercih ettikleri ülkelerin başında İngiltere, Avustralya ve Malta geliyor. Bu yıl kur değişimleri ve yurtdışı eğitim maliyetinin TL bazında artması, öğrenci ve velileri daha ekonomik tercihler yapmaya yönlendiriyor. Bu çerçevede daha ekonomik ülkeler, daha küçük şehirler, daha ucuz okullar, daha kısa programlar tercih edilebiliyor. Üniversite eğitimi için İngilizce konuşulan ülkeler arasında İngiltere, Kanada, Avustralya ve Amerika ön planda. Avrupa ülkeleri arasında ise Hollanda, Almanya, İtalya, Polonya ve Macaristan, en çok tercih edilen seçenekler arasında. Ülke tercihinde mesafe ve maliyetler önemli ise Avrupa ülkeleri tavsiye edilebilir. Yaşam kalitesi, hayat tarzı, çalışma koşulları ve iklim açısından en avantajlı ülke ise Avustralya'dır. Göçmenlik ve eğitim sonrası çalışma fırsatları bakımından da en esnek ülke Kanada'dır. Yurtdışında üniversitelerin farklı kabul dönemleri oluyor. Kuzey Amerika ve Avrupa'da akademik yılın başlangıcı olan Eylül dönemi için bir sene öncesinden başvurulması gereken okullar olduğu gibi son bir-iki ay kala başvuru kabul eden okullar da var. Yine lisans ve daha yaygın olarak yüksek lisans programlarına bahar döneminde de başlamak mümkün. Ancak bütün ülkeler için erken harekete geçmek ve doğru bir başvuru süreci planlaması yapmak çok önemli.

"HAZIRLIK EĞİTİMİ ALACAKLAR İSTEDİĞİ ZAMAN GİDEBİLİR"

R. Mesud YILMAZ/ Atlas Yurtdışı Eğitim Genel Müdürü

Doğu Avrupa ülkeleri, eğitim ve yaşam masraflarının daha düşük olmasından dolayı tercih ediliyor. Ortaöğrenimde İngiltere ve İsviçre, üniversite için ise ABD ve Almanya en çok tercih edilen ülkeler arasında. Yabancı dil hazırlık eğitimi alacak öğrenciler için her zaman kayıt olup gitmek mümkün, akademik programlar ise Eylül ve Ocak aylarında başlıyor, en az üç ay öncesinden işlemlere başlamak gerekiyor. Akademik programlar için her yıl Türkiye'den 50 bin, yabancı dil eğitimi için ise 30 bin öğrenci yurtdışına çıkıyor. Ülkelerin vize ve çalışma izni uygulamaları, öğrencilerin tercihlerini zorunlu olarak değiştiriyor.

"EN ÖNEMLİ MALİYET KALEMİ KONAKLAMA"

Erhan SENGUR / Go Britanya & Stuhomes Genel Müdürü

Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler için en önemli maliyet kalemi konaklamadır. Konaklama için aile yanı konaklama, okul yurdunda konaklama, özel yurtlarda konaklama gibi seçenekler mevcuttur. Aile yanı konaklamalar, ailenin kurallarına uymanız gerektiği için ekonomik açıdan tercih edilse de konfor ve rahatlık açısından pek tercih edilmez. Okul yurtlarının da kontenjanları sınırlıdır. Kısa sürede dolabilmektedir. Gobritanya ve Stuhomes olarak özel yurtlarımız da farklı seçeneklerimiz mevcut. Öğrencilerin konforu önceliğimiz olduğu için yurtlarımızda her ihtiyaca yönelik hizmetler yer almaktadır. İngiltere ve İrlanda'da öğrencilere 200-700 pound arasında değişen fiyatlarımızla stüdyo ve banyonun da odanın içinde olduğu en-suite tipteki odalarımız mevcut. Genellikle de bu tip odalar tercih ediliyor. Konaklama konusunda Londra pahalı bir şehir. Kuzey İngiltere ise bu konuda daha uygun seçenekler sunuyor. GoBritanya ve Stuhomes, hem güney hem de kuzey Londra'da güvenli ve hijyenik yurt seçenekleri sunuyor. Amerika, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde de benzer seçenekler var. Ülke, şehir, tür ve kalınacak hafta sayısına göre maliyetler değişecektir. Öğrencilerin iyi araştırarak adım atmalarını tavsiye ederiz.

YILLIK ORTALAMA EĞİTİM ÜCRETLERİ

İngiltere 10 bin-35 bin İngiliz sterlini

Amerika 10 bin-70 bin ABD doları

Avustralya 20 bin-45 bin Avustralya doları

Kanada 15 bin-45 bin Kanada doları

Avrupa 2 bin-25 bin euro

YURTDIŞI ÜNİVERSİTE SEÇİMİNDE EN KRİTİK 10 MADDE

1. Okulun genel repütasyonu, sıralamalardaki yeri, tarihi, mezunların iş bulma oranları

2. Okulun eğitim almak istediğiniz alandaki repütasyonu ve o alana özgü yapılmış sıralamalardaki yeri

3. Bulunduğu ülkedeki akreditasyonları ve YÖK denkliği

4. Program süresi, başlama dönemleri, son başvuru tarihi

5. Giriş koşulları, şartlı kabul imkanları

6. Program ilçeliği, kariyer imkanları

7. Lokasyonu ve kampüs imkanları

8. Program maliyetleri ve yaşam giderleri

9. Okulun bulunduğu şehirdeki sosyal yaşam

10. Gidilecek ülkede, program sırasında ve sonrasında öğrencilerin sahip olduğu çalışma izinleri

YÜKSEKÖĞRETİM İÇİN YURTDIŞINA GİDECEKLERE 10 TAVSİYE

Yurtdışı eğitim konusunda uzmanlaşmış İngiltere merkezli Türk kuruluşu First Edumate Kurucusu Kerem Öziş, bu yıl yükseköğrenim görmek için çeşitli ülkelere gidecek Türk öğrencilere 10 temel tavsiyede bulundu.

Kendisinin de yurtdışında öğrenim gördüğünü belirten Öziş, Türkiye'den her yıl 55 bini aşkın öğrencinin yükseköğrenim için yurtdışına gittiğini belirterek öneri ve tavsiyelerini şu şekilde sıraladı:

• Türk öğrenciler gidecekleri ülke ve şehir ile ilgili ön araştırmaları yapsınlar. Bunun faydası gittiklerinde görülecek, daha az yabancılık çekilecektir.

• Öğrenim hayatı boyunca konaklama seçeneği olarak ilk önce eğer olanak dahilindeyse aile yanı tercih edilmesi faydalıdır. Bu, ülkeyi tanıma ve hızlı adaptasyon için önemlidir.

• Eğitim süreci içinde çok kişi ile tanışıp farklı kültürleri keşfetmek, ileride hayatlarına farklı bir bakış açısı getirecektir.

• Yasal çalışma izinleri 'bulunmuyorsa' kesinlikle kaçak şekilde çalışmasınlar. Bu durum sınır dışı edilmelerine yol açabilir.

• Aileleri ile günde en az bir kez görüşsünler.

• Sağlık ve polis başta olmak üzere diğer önemli telefon numaralarını mutlaka öğrensinler.

• Şahit oldukları bir sağlık ya da suç durumuna kesinlikle müdahil olmasınlar.

• Sağlık sigortası yaptırsınlar.

• Kredi kartı dışında mutlaka her zaman nakit para bulundursunlar.

• Yerel lezzetleri denesinler.

YURTDIŞI BURS ARAMA PLATFORMLARI

Yurtdışında eğitim almak, sadece maddi durumu iyi ailelerin tekelinde değil. Global burs sitelerinden burs bularak yurtdışı eğitim masraflarının önemli bir bölümünü karşılamak mümkün. İşte dünya çapında en iyi yurtdışı burs arama siteleri…

scholars4dev.com: Ekonomi, mühendislik, tıp, bilgisayar bilimi, hukuk ve teknolojiyle ilgili alanlarda yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası araştırma derecelerinde uluslararası öğrencilere burs imkanı sağlayan kapsamlı bir site.

petersons.com: Amerika'da okumak isteyen uluslararası öğrencilere burs imkanları sunuyor.

fastweb.com: Öğrencilere ilgi alanlarına, becerilerine ve lisansüstü derecelerine göre burs imkanlarını arama fırsatı sunuyor.

chegg.com/scholarships: Ücretsiz bir platform olan Chegg, tüm alanlarda araştırma yapabileceğiniz 25 binden fazla burs fırsatı sunuyor.

scholarships.com: 1998 yılında kurulan site, tüm dünyadan öğrencilere burs araması yapabilecekleri bir platform sunuyor.

internationalscholarships.com: Öğrencilere ödüller, hibeler ve bursların da olduğu tüm finansal destekler hakkında bilgi ve başvuru imkanı sunan zengin bir platform.

iefa.org/scholarships: Yurtdışında burs bulabileceğiniz en iyi sitelerden biri olan iefa, kapsamlı bir burs arama portalı. Sitede bursların yanı sıra yurtdışı kredi imkanı da sunuluyor.

cappex.com: Site 11 milyar dolardan fazla burs seçeneğine sahip olduğunu iddia ediyor. Kaydolmadan önce, son başvuru tarihi, cinsiyet, etnik köken, okul yılı ve diğer özelliklere göre dizinde arama yapılabiliyor.

unigo.com: 3.6 milyondan fazla burs ve hibeden oluşan bir veri tabanına ek olarak, üniversite öğrencilerinin okul için ödeme yapmasına yardımcı olmak üzere burs sunuyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.