Dubai çikolatası çılgınlığı!
PARA ARAŞTIRMA/ MERVE YILMAZ GERGİN Bir sosyal medya paylaşımıyla başlayan ve dalga dalga yayılan Dubai çikolatası çılgınlığı, tatlı dünyasına hiç beklenmedik bir heyecan getirdi. Aslında Dubai çikolatasının, Antep fıstığı ezmesi ve künefe dolgulu sütlü çikolata tarifi Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) butik bir çikolata mağazasına ait. Bu yeni çikolata trendinin arkasında Fix Dessert Chocolatier adlı bir dükkan var. Fix'in kurucusu ise Mısır asıllı bir İngiliz olan Sarah Hamouda. Hamouda, hamilelik dönemindeki aşermeleri sırasında yediği çikolata ve tatlıların kendisini "kesmediğini" anlıyor ve daha farklı bir arayışa giriyor. Ortaya da Dubai çikolatası çıkıyor. Türkiye'de ise sosyal medyada paylaşılan kadayıf dolgulu, çikolata kaplı bu ürün, kısa sürede milyonlarca beğeni topladı. Hatta sosyal medyada o kadar hızlı yayıldı ki, çok geçmeden herkesin diline dolandı. Sadece tatlı severlerin değil, sosyal medya fenomenlerinin de dikkatini çekti ve herkes "Dubai çikolatasını" denemek için dükkânlara akın etti. Şimdilerde neredeyse her tatlıcı, butik çikolatacı, hatta marketler bile "Dubai Çikolatası Bulunur" tabelalarını asmaya başladı. Haftanın her günü çikolata dükkânları önünde uzun kuyruklar oluşunca üreticiler, günlük üretim kapasitelerini artırma yoluna gittiler. Bu akım öyle bir etki yarattı ki, Dubai çikolatası sadece tatlı tezgâhlarında değil, kırtasiye raflarında bile kendine yer buldu.
Sınır tanımayan bu lezzet, her geçen gün daha da çeşitleniyor. Klasik kadayıf dolgusunun yanı sıra zamanla farklı lezzetlerle de denenmeye başlandı; hatta geçtiğimiz günlerde fenomenlerden bazıları işi daha da abartıp, kısırlı, hamsili gibi sıra dışı çeşitlerini bile yaptı. Dubai çikolatası, Türkiye sınırlarını aşarak özellikle Avrupa ülkelerine ihraç edilmeye başlandı.
PAZAR SOSYAL MEDYANIN GÜCÜYLE PATLADI
Dubai çikolatasının, sosyal medyada çok kısa bir sürede hızla bir akım haline geldiğini söyleyen Ülker Çikolata Pazarlama Direktörü Nida Erdal, Ülker Çikolata ile bu akıma dahil olduklarının altını çiziyor. Özel teknikler ile el değmeden üretilen Ülker Çikolata Meşhur Dubai Çikolatasında özel üretilen ve işlenen fırınlanmış kadayıflar kullandıklarını belirten Erdal, böylelikle raf ömrü boyunca kadayıfların çıtırlığını koruduğunu dile getiriyor. Ürünü Eylül ayında piyasaya sürdüklerini de vurgulayan Erdal, yoğun talep dolayısıyla önceliği iç piyasaya verdiklerini söylüyor. Ülker Çikolata, kullandıkları hammaddelerin çoğunu yerel tedarikçilerden temin ediyor. Ülker Çikolata Meşhur Dubai Lezzetinin, çikolata pazarında büyük ses getirdiğini de ifade eden Erdal, "Dubai çikolatasının geleceği, yenilikçi tadı ve sosyal medyanın gücüyle şekillenmeye devam edecek gibi görünüyor. Önümüzdeki dönemde de farklı coğrafyalarda farklı ambalaj ve içeriklerle de Dubai çikolatasını görebiliriz" diyor.
4 BİN ADETLİK SATIŞ REKORU
Dubai çikolatasının sektöre çok hızlı bir giriş yaptığını söyleyerek konuşmasına başlayan Şekerci Cafer Erol Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Erol ise, son bir aydır neredeyse diğer çikolata üretimlerini bırakıp sadece Dubai çikolatası ürettiklerini söylüyor. Hafta içi günde 3 bin 500 adet, hafta sonu da 4 bin adet Dubai çikolatası üretimi gerçekleştirdiklerini kaydeden Erol, günlük üretim miktarlarının aynı zamanda günlük satış rakamları olduğunu da vurguluyor. Erol'un verdiği bilgilere göre, mağazaların önünde kuyruklar oluşuyor. Dubai çikolatası çılgınlığının ülkemizde yaklaşık üç ay evvel başladığının altını çizen Erol, yılbaşı döneminde satışların zirve yapacağı görüşünde. Şekerci Cafer Erol'un Dubai çikolatalarının iç dolgusunda tahin, beyaz çikolata, fıstık, fıstık kreması ve kadayıf bulunuyor. Dışı ise sütlü çikolatayla kaplı. Çikolatayı Belçika'dan getirtiyorlar. Diğer malzemeler ise Türkiye'nin çeşitli yerlerinden temin ediliyor.
400 LİRADAN BAŞLIYOR
Dubai çikolatasının bilinirliğinde sosyal medyanın etkisinin yüksek olduğunu söyleyen Erol, ancak turistlerin bu ürünle pek ilgilenmediklerini de ekliyor. Dubai çikolatası daha çok Amerika, İngiltere, Almanya ve pek çok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Erol, "Şaşırtıcı bir şekilde Ortadoğu'dan talep yok. Tam tersi olurdu halbuki" diye de ekliyor. Bu çikolatanın satışları hem online, hem de fiziki mağazalarda yüksek. Otellerden ise talep gelmiyormuş. Fiyatlarının gramajına göre değişmekle birlikte 400 liradan başladığını da belirtelim.
Dubai çikolatasının geleceği hakkında da konuşan Erol, sözlerini şöyle tamamlıyor: "Popülaritesinin uzun süreceğini düşünmüyorum. Ancak sektöre ivme kazandırdığı bir gerçek. Durgun olan piyasa bir anda hareketlendi. Sadece Dubai çikolatası yapanlar, satanlar değil aynı zamanda tedarikçiler de kazandı. Beş, altı ay daha bu şekilde devam eder, sonra düşüşe geçer diye düşünüyorum."
Defteri de var
Son zamanlarda popüler olan Dubai çikolatası yerini kırtasiyelerde de aldı. Bazı işletmeler dükkan camına astıkları "Dubai çikolatalı defter geldi" yazısıyla gündem oldular. Öyle görünüyor ki Dubai çikolatası çılgınlığı kırtasiyelere de sıçramış durumda.
Dubai çikolatası satılan yerler:
Hacı Şerif
Güllüoğlu
Hafız Usta
Konak Şekerleme
Asuman
Migros
CarrefourSA
Liva Çikolata
Ceviz Ağacı
Süleymaniye Çikolatacısı
Konak Şekerleme
Dubbai 1971
Melodi Çikolata
Chicolatte
Viyana Kahvesi
Maia Chocolates