Gayrimenkul yatırımı için Çanakkale’nin tam zamanı

GİRİŞ TARİHİ: 15.07.2024 GİRİŞ TARİHİ: 12:33 SON GÜNCELLEME: 15.07.2024 12:33
İstanbul’un “arka bahçesi” Çanakkale, özellikle emeklilerin son dönemde en çok yaşamak istedikleri şehirlerin başında geliyor. 1915 Çanakkale Köprüsü ve tünellerin açılmasıyla Edremit Körfezi’ne ulaşımın kolaylaşması, şehre ilgiyi daha da artırdı. Bölge gerek konut, gerekse arsa ve tarla yatırımcılarına büyük fırsatlar sunuyor. Uzmanlar, gayrimenkulün en çok kazandırdığı iller arasında Çanakkale’yi de gösteriyor…

PARA GAYRİMENKUL/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Kaz Dağları, masmavi sahilleri, küçük kasabaları, antik köyleri, mavi bayraklı plajları… Gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler rotasını Çanakkale'ye çevirdi. Büyükşehirlere yakın olması ve 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yapılmasıyla daha da hareketlenen şehir, arsa, tarla, konut ve yazlık gibi müstakil ev sahibi olmak isteyenler için popülerliğini koruyor.

Çanakkale ili, 1915 Çanakkale Köprüsü projesinin başlamasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Projenin çevre yollarının bulunduğu bölgeler ve daha önce sanayi ile tarım bölgesi olan arazilerin imara açılması, bölgenin arsa yatırımı için oldukça önemli bir konuma ulaşmasına neden oldu. Aynı zamanda son beş yılda kentte arsa fiyatlarındaki artış, bu bölgede daha önce yapılan arsa yatırımlarının da ne kadar doğru bir karar olduğunu gösterdi. Henüz Çanakkale Köprü Geçiş Projesi tamamlanmadan önce bölgedeki gayrimenkullerin kazandığı prim, bölgenin bundan sonrası için de önemli bir yatırım alanı olduğunu kanıtlar nitelikte. Özellikle köprüye yakın lokasyonlarda arsa fiyatları yükselişini sürdürürken, yerel inşaat firmaları da bu civarda butik konut projeleri üretmeye devam ediyor. Mavi ve beyaz yakalıların, emeklilerin ve ileride burada yaşamayı planlayanların tercih ettiği ilde, imara açılan bölgelerde neredeyse boş arsa kalmadı. Doğal güzelliklerinin yanı sıra ulaşımın da kolay olması nedeniyle gayrimenkul yatırımcılarının yoğun ilgi gösterdiği Çanakkale'de, konut fiyatları artmaya devam ediyor.

EN ÇOK ARANAN ÜÇÜNCÜ İL

2023 yılında gayrimenkul teknolojik platformu olan Emlakjet'in yaptığı araştırmaya göre Çanakkale, en çok arsa araması yapılan üçüncü il olmuş. Çanakkale için aramaların halen yoğunlukta olduğunu söyleyen Emlakjet CEO'su Tolga İdikat, ilde şu anda satılık konutların metrekaresinin 27 bin 385, kiralık konutların metrekaresinin ise 148 lira civarında olduğunu belirtiyor. İdikat, Çanakkale'nin gayrimenkul alanında son üç yıldaki değişimini şöyle anlatıyor:

"Çanakkale'de bu yılın haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre satılık konutta yüzde 54, kiralık konutta yüzde 139, satılık arsa fiyatlarında ise yüzde 121'lik bir artış var. Geçtiğimiz iki yıl üzerinden değerlendirdiğimizde ise yüzde 492'lik bir kira artışı yaşanırken, satılık arsa fiyatları da yüzde 408 oranında yükselmiş durumda."

LAPSEKİ VE GELİBOLU'YA TALEP ÇOK

Özellikle 1915 Çanakkale Köprüsü çevresinde yer alan Lapseki ve Gelibolu ilçelerinde metrekare fiyatları ciddi artış gösteriyor. İdikat, Lapseki'de şu anda satılık arsaların metrekare fiyatlarının 6 bin 141 lira, Gelibolu'da ise 3 bin 790 lira dolaylarında olduğuna dikkat ç ekiyor. Son iki yılda ise Lapseki'de arsa fiyatları yüzde 398 artarken, bu oran Gelibolu ilçesinde yüzde 329 olarak seyretmiş. Arsa almanın konut almaktan daha teferruatlı bir durum olduğunu ve bundan dolayı yatırımcıların daha detaylı görüşmeler yapması gerektiğini vurgulayan İdikat, yatırımcıların ilgili belediyelerden arsa hakkında mutlaka detaylı bilgi almalarını önererek, böylece bu satın almanın daha güvenli hale getireceğinin altını çiziyor. "Biz Emlakjet olarak arsaya olan talebi öngördüğümüz için sitemizde bir 'Arsa Dünyası' alanı oluşturduk. Kullanıcılarımız buradan rahatlıkla uzman görüşü alabilir ve ilgili mevzuatları inceleyebilirler. Bunun yanı sıra 'Arsa Dünyası' alanımızda yer alan Endeksa iş birliği ile arsanın bölgedeki değerini hızlıca öğrenebilir ve karşılaştırma yapabilirler" diyor.

EMEKLİLİK YATIRIMLARI BURAYA

Çanakkale'de hem arsa hem de konut, yatırımcılar tarafından büyük ilgi görüyor. Her iki tipteki taşınmazı tercih eden farklı kitleler bulunuyor. Eva Gayrimenkul Değerleme'nin yaptığı araştırmaya göre, Çanakkale'nin merkezinde bulunan konut fiyatlarının diğer büyükşehirlere göre daha düşük olması, orta gelir grubunun da bölgeyi tercih etmesini sağlıyor. Çanakkale'nin özellikle İstanbul'a yakın olması da uzaktan çalışan veya hibrit çalışanların da buraya yerleşmelernide bir başka önemli etken.

Ancak arazi yatırımlarında ise farklılık gözleniyor. Araştırmaya göre arsa ve tarla alanların büyük çoğunluğu üst gelir grubundan. Bunlar daha çok çiftlik evi veya müstakil ev yapımına uygun arsa ve arazileri tercih ediyor. Ayrıca önümüzdeki dönemde şehirde yaşanacak yoğun yapılaşma beklentisi nedeniyle şehir merkezlerine yakın konumlardaki arazilere de ilginin fazla olduğu gözleniyor. Eva Gayrimenkul Değerleme, Değerleme Uzmanı Efe Can Altıntaş; "Özellikle çiftlik evi veya müstakil ev inşa edilmeye müsait arazilerin, sadece İstanbullu üst gelir grubu tarafından değil, tüm ülke genelinde emeklilik hayallerini kuran kişilerce yatırım olarak alındığına şahit oluyoruz. Özellikle il genelindeki arsa ve arazilerin son dönemde hız kesmeden satışlarının devam ettiğini görüyoruz" diye konuşuyor.

YAPILAŞMA, KEPEZ BELDESİNE KAYDI

İlin kent merkezinde coğrafi özelliklerden kaynaklı olarak yapılaşma konusunda kısıtlamalar bulunuyor. Çünkü Çanakkale merkezinin etrafında askeri alanlar, sit alanları, tarımsal araziler ve orman alanları yer alıyor. Bu nedenle şehrin nüfusunu barındırabilecek genişleme alanı çok küçük bir bölümden oluşuyor. Altıntaş; "Çanakkale merkezi ile Karacaören arasındaki gelişim bölgesinde havuzlu ve modern siteler inşa edilmekte olup bu inşaatlardaki satış hızının yüksek seyrettiği görülmekte. Tercih edilirliği nedeniyle birçok inşaatın da ruhsatlarının alındığı bölgede, yakın zamanda arzın da yükselmesi bekleniyor. Çanakkale'de merkez dışındaki yapılaşma yoğun olarak Merkez ilçe ile bitişik durumda olan Kepez Beldesine doğru devam etmedir" açılmasını yapıyor.

İMARA AÇILAN BÖLGELERE YATIRIM YOĞUN

Altıntaş, Çanakkale'nin merkez bölgesine bağlı olan ve yeni gelişen Karacaören bölümünde konut fiyatlarının metrekarelerinin 40 bin lira ile 45 bin lira arasında olduğunu söylüyor. Sahil kısmında ise bu rakamlar biraz daha farklı seyrediyor. Konut satış metrekarelerinin 50 bin lira ile 60 bin lira civarında olduğu sahilde, kiralık konutların metrekare değerleri ise; 180 lira ile 250 lira arasında değişiklik gösteriyor. Arsalarda ise talebe bağlı olarak ciddi yükselişler yaşanıyor. İlin Merkez bölgesinde konut imarlı arsaların yeni imara açılan bölgelerinde, kat sayısı fazlalığıyla doğru orantılı olarak 15 bin lira ile 20 bin lira (metrekare) arasında seyrediyor. Arsa arzının daha az bulunduğu merkez bölgesinde ise metrekare birim fiyatları 50 bin lira ile 60 bin lira civarında, sayfiye bölgesi olan müstakil yapılaşmanın bulunduğu bölgelerde ise; metrekaresi 25 bin lira ile 30 bin lira arasında değişiyor. Altıntaş; "İmarsız tarım arazilerinin ise merkeze yakınlığına göre metrekaresi 500 lira ile 2 bin 500 lira civarında seyrediyor. Ayvacık'ın Assos sahil bölgesinde, köy içi imarlı arsaların metrekare birim değeri deniz manzarası durumuna göre 8 bin lira ile 15 bin lira arasında. Tarla ve zeytinliklerde ise metrekare fiyatları 500 lira ile 2 bin lira civarında seyrediyor. Bayramiç bölgesinde Kaz Dağları eteklerinde bulunan tarlaların yol ve eğim durumuna göre metrekaresi 200 lira ile 400 lira civarında, köy içi imarlı arsaların ise 2 bin ile 5 bin lira civarında olduğunu söylemek mümkün" diyerek bölgenin yapısına göre fiyatlardaki değişimlerden söz ediyor.

KÖPRÜ AYAĞINDAKİ ARAZİLER DEĞERLENDİ

1915 Çanakkale Köprüsü'nün tamamlanmasından sonra ulaşım ve lojistik olarak avantajlı duruma gelen Çanakkale ilinde köprünün Anadolu Yakası ayağı olan Lapseki ilçesi ile Avrupa Yakası ayağı olan Gelibolu ilçesi gelişim göstermeyi sürdürüyor. "1915 Çanakkale Boğaz köprüsü yatırımından dolayı revaçta olan Lapseki ilçesinin coğrafi konumu ve kent merkezine olan yakınlığından dolayı bölgede imara yeni açılan bölgeler mevcut. Ancak mücavir alan dışında, köprüye yakın konumda olan arazilerde henüz imar planı çalışmaları tamamlanmamış durumda" diyen Altıntaş, daha çok tarım arazisi olan köprü civarındaki arazilerin de değerlendiğini söylüyor. Altıntaş, Anadolu Yakası ayağında arazilerin metrekare fiyatları 1500 lira ile 3 bin lira arasında, Avrupa Yakası ayağında olan tarım arazilerinin metrekaresi ise 800 lira ile 2 bin lira civarında alıcı bulduğunu ifade ediyor.

YEREL İNŞAAT FİRMALARI PROJE ÜRETİYOR

Eva Gayrimenkul Değerleme, Değerleme Uzmanı Olcay Altıntaş, 2020 yılında yaşanan koronavirüs nedeniyle artan nüfus yoğunluğu ve demografik yapısı nedeniyle Çanakkale ilinin çok fazla göç aldığını ve bu trendin devam ettiğinin altını çiziyor. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artışın ve döviz kurundaki yükselişin konut fiyatlarına da yansıdığını belirten Altıntaş, ortalama son üç yıl içerisinde metrekaresi 3 bin 500 lira olan bir gayrimenkulün şimdi ise 35 bin liraya kadar çıktığını vurguluyor. Markalı konuttan ziyade yerel inşaat firmalarının ürettiği konutların daha fazla olduğunu belirten Altıntaş; "Çanakkale Merkez ilçesinin kuzeydoğu kısmında ve Kepez Beldesinin çevre yolunun üst kısmında kalan kısımlarında yeni imara açılmış olması nedeniyle yerel inşaat firmalarının çok bloklu projeleri bulunuyor. Merkez ilçenin güney kısmında bulunan Güzelyalı-Dardanos sayfiye bölgesinden başlayarak sahil boyunca yatay mimaride konutlar bulunuyor" diyor.

BEYAZ YAKALILAR GÖÇ EDİYOR

İlde sanayinin kısıtlı olması nedeniyle buraya iş gücü göçü fazla değil. Yabancıya satış yasağı nedeniyle farklı ülke vatandaşlarından da ilgi az. Kaz Dağları bölgesinde bulunan Çanakkale'yi tercih edenlerin çoğunluğu solunum hastaları ve emeklilerden oluşuyor. Çanakkale özellikle son dönemde uzaktan ve hibrit çalışma modellerinin yaygınlaşmasıyla beyaz yakalıların da göç ettiği illerin başında geliyor. Ulaşım açısından ise Çanakkale'nin İstanbul'a bağlantısı oldukça kısa. Ayrıca eskiden sorun olan Çanakkale merkezden Edremit körfezine gidilen dağ yollarının bulunduğu virajlı bölümün de tünelle bir çırpıda geçilir durumda olması, ilin tamamını merkeze bağlıyor. Altıntaş; "Bu yolların yapılması sonrasında günübirlik turist sayısının oldukça fazla arttığı gözlemleniyor. Günübirlikçilerin büyük bölümü çevre illerden ve büyükşehirlerden geliyor. Gelip Çanakkale'yi gezenlerin önemli bir bölümü de buraya yerleşmeyi düşünüyor. Çanakkale bu yolla kendi talebini kendisi oluşturuyor. Göçün büyük bölümü büyükşehirlerden kaynaklanıyor. Sanayi alanlarında yaşayan ve sanayi sektörlerinde istihdam edilen nüfus, Çanakkale ve çevre ilçelerinden göç edenlerden oluşuyor. Ancak bu oran Çanakkale'ye olan göçün içerisinde küçük bir payı oluşturuyor" diyor.

SON BEŞ YILDA NÜFUS HIZLA ARTTI

Altın Emlak Çanakkale Merkez Gayrimenkul Temsilcisi Selda Alev, arsa alacaklar için bir takım uyarılarda bulunuyor. Yatırımcının hangi bölgede yatırım yapma düşüncesi varsa kesinlikle o bölgeyi bilen bir uzmanla çalışması gerektiğini söyleyen Alev, arsa olmayan tarla vasıflı yerler için "imar gelecek" şeklinde yanıltıcı ilanlarıon çokça olduğunu ifade ediyor. Çanakkale ilinin ulaşım açısından çok rahat bir konumda bulunduğunu söyleyen Alev; şöyle devam ediyor: "Bursa- İzmir otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü ulaşımı oldukça kolaylaştırdı. İstanbul'dan 2.5 saatte gelinebiliyor. Aynı zamanda Çanakkale, yabancılara satışın yapılmadığı bir şehir. Bu nedenle de büyükşehirlerden talep artışı hızlanmış durumda. Çanakkale'de Şubat 2024 verilerine göre toplam nüfus 570 bin 499. 2019 yılında nüfus 184 bin 631'di. Son beş yılda nüfus oranında yüzde 32'lik bir artış gözlemliyoruz."

KARACAÖREN'DE SİTELER YÜKSELİYOR

Çanakkale'ye göç edip konut alanların yaş aralığı 45-60. 35-45 yaş grubu da ağırlıklı olarak geleceğe yönelik arsa veya tarla yatırımına uygun bütçe ile 1+1 ev alımına yönelmiş durumda. Alev, Çanakkale Köprüsü civarındaki arazilerde şu an ortalama metrekare fiyatının 1500 lira olduğunu, köprü ve boğaz manzaralı olan bölümlerde ise ortalama metrekarelerin 20 bin liralara kadar çıktığını söylüyor. "Markalı konutlar merkezden ziyade ilçelerde geniş alanlarda müstakil yaşam tarzları oluşturmak üzere yapılıyor. Gelişmekte olan Karacaören köyü civarında ise geniş peyzaj alanlarına sahip 8-10 katlı bloklar halinde siteleşme görülmekte olup modern kentleşme ve büyük hacimli yeşil alanlar planlanmıştır" diyen Alev, bölgede butik projelerin olduğuna dikkat çekiyor.

İlhami AKTAŞ / Çanakkale Valisi

"Çanakkale'nin yeni bir ticaret yolu olma potansiyeli güçlendi"

Tarihi simgesel özellikleriyle birlikte 1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale'yi Anadolu'dan Avrupa'ya geçişte önemli bir noktaya getirmiş olması yadsınamaz bir gerçektir. Çanakkale'yi hudut kapılarına doğrudan karayolu ile bağlayarak, daha hızlı ve daha düşük maliyetli yük ve yolcu taşımacılığıyla Anadolu'dan Avrupa'ya geçişte alternatif bir güzergâh sunarak, ihracat ve ithalat için ticari bir lojistik üs haline getirmektedir. Bu imkânın değerlendirmesi ve ekonomik kazançlar elde edebilmesi için inşa edilecek lojistik depolama, paketleme ve dağıtım gibi alanlarda yapılacak yatırım ve altyapı çalışmaları Çanakkale'nin yeni bir ticaret yolu olma potansiyelini güçlendirmiştir. 1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde fabrikaların üretime başlaması ve Ayvacık Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarının da tamamlanmasıyla birlikte Çanakkale'yi bölgenin tarıma dayalı sanayi üssü haline gelmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Sürdürülebilir bir turizm sektörü için il genelinde, kültür-turizm destinasyonlarına ulaşımın sorunsuz olması gerekmektedir. 1915Çanakkale Köprüsü başta olmak üzere Assos ve Troya tünelleri ile Gelibolu Eceabat bölünmüş yolunun da hizmete girmesiyle zaman ve maliyet açısından ulaşımı kolaylaştırarak Türkiye Turizm Stratejisi 2023 Eylem Planı'nda yer alan İstanbul'dan Antalya'ya kadar uzanan turizm destinasyon güzergahlarına Çanakkale'nin de eklenmesiyle bölgede özellikle turizmin sürdürebilir hale gelmesine olanak sağlamıştır. Köprü, ulaşımda zaman ve maliyet açısından getirdiği avantajlar ile Çanakkale'de sanayileşmenin önünü de açmıştır. Bu kapsamda, Biga-Bandırma arasındaki sahil bandının Sanayi Bölgesi ilanına bağlı olarak İstanbul sanayisinin 'desantralizasyonu' (taşınması) konularında yaşanacak gelişmeler orta ve uzun vadede Çanakkale'yi sanayi şehri olma yolunda bir adım öne çıkarmıştır.

Erden TİMUR / NEF Yönetim Kurulu Başkanı

"Çanakkale en çok kazanç sağlayan illerden"

Arsa, geçtiğimiz yıl yatırımcısına konuttan, altından, dövizden ve borsadan daha fazla kazandırdı. 2024'te de arsanın yıldızının parlamaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte gayrimenkul yatırımı, enflasyondan korunmak için bizde çok geleneksel bir yatırım refleksi. Yatırımlarını gayrimenkulde değerlendirmek isteyenler, daha ulaşabilir fiyatlara arsa yatırımlarını tercih ediyor. Güncel arsa yatırımında en çok kazanç getirerek öne çıkan iller arasında İstanbul, Kırklareli, Sakarya, Çanakkale, Ankara ve İzmir geliyor. Nef olarak dört sene önce pazar dinamikleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda Nef Arsa'yı pazara sunduk. Amacımız erişilebilir gayrimenkul üreterek barınma sorununa çözüm getirirken bir yandan da yatırımın değerini enflasyona karşı güçlendirmekti. Bu güçlü faydaları sunduğumuz Nef Arsa ürünlerine büyük bir taleple karşılaştık. Son iki yılda 3.5 milyon metrekarenin üzerinde arsa satışı gerçekleştirdik. Bundan iki yıl önce ciromuzun yüzde 12'si arsadan geliyordu. Şu anda bu oran üç dört katına çıktı. İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Antalya, Sakarya, Bursa, Gaziantep, Diyarbakır ve Konya'nın ardından Nef Arsa olarak, Türkiye'deki 32'nci ofisimizi Kayseri'de açtık. Almanya'da ise dokuz ofisimiz bulunuyor. Bununla birlikte alım gücünü desteklemek amacıyla Nef Arsa lokasyonlarında yüzde 0.99 oranında banka kredisi fırsatı ve 48 aya varan vade seçenekleri de sunuyoruz.

Bülent ÖZTÜRK / ArsaVev Yönetim Kurulu Başkanı

"Arsaya rağbet arttı"

arsaVev olarak Çanakkale'nin Ezine ilçesinde 130 bin metrekare alanda sürdürülebilir ve çevre dostu politikalarıyla yeni bir gelecek kurmak isteyenler için 'Arsa Çanakkale' projesini hayata geçirdik. Sürdürülebilir uygulamalar ve kaynakların titizlikle kullanılması prensibi ile gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma hayalini gerçekleştirebileceğimiz bütçe dostu bir proje hazırladık. Mimari tasarımda ve sosyal alanlarda kullanılacak malzemelerin, ekolojik dengeye katkı sağlayacak organik maddelerden üretiminin yapılmasına dikkat ettik. Yağmur suları gibi atık sular, gerekli altyapı ile değerlendirilerek bahçe sulamalarında kullanılmak üzere tasarlandı. Hobi bahçeleri, ekolojik sanat atölyeleri, doğayı doyasıya yaşayabileceğiniz yoga meditasyon alanları, çocuk oyun alanları planlandı. Şimdiye kadar 375 bin müşteri ile görüştük, 13.300 tapu teslim ettik ve toplam 5 milyon 285 bin metrekare yani 740 futbol sahası büyüklüğünde arsa satışı gerçekleştirdik. Çanakkale bölge olarak çok değerli ve çok rağbet görüyor. En fazla tercih edilen bölgeleri ise Assos, Ezine ve Bayramiç olarak sıralayabiliriz. Arsa satın alımı son derece önemli ve teknik bilgi gerektirir. İmarlı, tapulu, 18 uygulaması tamamlanmış arsaların satın alınması ve bu bilgilerin resmi mercilerden kontrolünün sağlanmasını gerekmektedir.

Ülke genelinde 2023 yılında arsa, tarla ve ticari gayrimenkul satışları yaklaşık 1.5 milyon adetle tüm zamanların en yüksek rakamına ulaştı. Tarihimizde ilk kez arsa satışları konut satışlarını geçti ve yaklaşık yüzde 60'lık bir pay sahibi oldu. 2024 ayının şubat ayında ise 123 bin 989 adet ile son 12 yılın zirvesine ulaştı. Konuta erişimin zorluğu, fiyatların yükselmesi ve kredi imkânlarının azalması nedeniyle konut satışlarında duraklama yaşanırken tüketici, daha uygun finansmanla satın alabileceği arsalara yöneldi. Arsaya yönelimin diğer nedenleri ise yaşadığımız büyük depremler sonrasında kısa katlı evlere olan rağbet ve yine yaşadığımız pandemi sonrasında hayatımıza giren hybrid çalışma modelleri ile özellikle beyaz yakalıların doğada yaşamı tercih etmesi oldu. Arsa en fazla prim yapan yatırım enstrümanı oldu, yükselişi devam ediyor ancak hala 300 bin TL bandında bile imarlı, alt yapısı hazır, 18 uygulaması yapılmış arsalar almak mümkün.

Yusuf DÜZGÖREN / Alfa Villas Gayrimenkul ve Finansal Danışmanlık A.Ş. Kurucusu ve CEO'su

"Özellikle Assos bölgesinde fırsatlar halen devam ediyor"

Türkiye'de enflasyonla mücadele kapsamında faiz oranlarında büyük artışlar yaşandı. Bu artışlardan dolayı da insanlar gayrimenkul yatırımını göz ardı etmeye başladılar. Öyle olunca büyük şehirlerde fiyatlar epey bir sabit kaldı. İnşaat maliyetlerinin artmasına rağmen belli başlı bölgelerde de geri çekilmeler başladı. Ancak Çanakkale, yatırım almaya devam eden nadir bölgelerden biri. Şehirde fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Çanakkale'de en gözde bölge Bozcada bölgesi. İkinci sırada ise Küçükkuyu-Ayvacık-Assos üçgeni geliyor. Özellikle Assos bölgesinde yatırım fırsatları halen devam ediyor. Konut ve yazlık açısından Küçükkuyu bölgesi şehir genelinde en çok öne çıkan bölge diyebiliriz. Özellikle bir milyonun altında birikimi olanlar Yenice, Bayramiç ve Çan bölgelerini tercih ediyorlar. Bu da söz konusu bölgeleri uygun maliyetli yatırım açısından cazip hale getiriyor. Yatırım açısından mevduat getirilerinin cazibesine kapılmak uzun vadede doğru bir strateji değil. Fiyatlar son on yıldır hiç bu kadar sabit kalmamıştı. Çanakkale özelinden çıkarsak, Türkiye genelinde şu an gayrimenkul cazibesini kaybetmiş durumda. Tam da bu yüzden gayrimenkule yatırım yapmanın tam zamanı.

Uğur Balkan METEL / Dr. Gayrimenkul Kurucusu

"Türkiye'nin ilk glamping arsa projesi"

Dr. Gayrimenkul olarak arsa check-up sistemimiz ile arsa yatırımı yapmak isteyen kişilere teknik süreçler, risk araştırmaları, analiz raporları gibi pek çok konuda destek sağlıyoruz. Türkiye'nin taahhütleri tamamlanan ilk arsa projesinin sahibi olma unvanıyla, butik arsa ve yaşam projeleri üretiyoruz. Geçen yıl tamamladığımız "Assos Masalı", Türkiye'nin ilk taş ev konseptine sahip arsa projesi olmakla beraber taahhütleri tamamlanan ilk arsa projesi oldu. Çünkü Dr. Gayrimenkul olarak gösterdiğimiz taş vizyonu, amfi tiyatro, yel değirmeni ve taş peyzajı gibi ilklere imza attığımız bir proje olmayı başardı. Yine Türkiye'nin ilk ''Glamping arsa projesini, Çanakkale, Ezine-Yaylacık köyünde geliştiriyoruz. İsminden de anlaşılacağı gibi ormana cepheli, lüks sosyal alanlara sahip, uzun yıllar adından söz ettirecek bir proje olmaya aday. Projemizi, orman ambiyansında lüks konseptli bir yaşam dışında özel kılan bir diğer önemli unsur ise ekonomik olması. Aynı köyde bir parsel imarlı arsa fiyatının yarısına, arsanın yanı sıra lüks dokunuşların hakim olduğu kendilerini rahat ve konforlu hissedecekleri lüks yaşam alanları ve glamping evlerini paket olarak sunuyoruz. Bir bakıma aynı köydeki imarlı arsa fiyatının yarısına, lüks bir komplekste glamping'e sahip olabiliyorlar. Glamping arsa ve yaşam projelerini başlatmak bizim için önemliydi ancak Glamping'i önümüzdeki yıllarda daha sık duyacağız. Enflasyondan inşaat sektörü de nasibini aldı diyebilirim. Metrekare imalat fiyatlarının bin doları bulduğu bir dönemde insanlar farklı çözüm yolları araştırıyor. Glamping ise tam da bu noktada çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Efe Can ALTINTAŞ / Eva Gayrimenkul Değerleme, Değerleme Uzmanı

"Yabancıya satış yasağı var"

Şehrin stratejik konumundan dolayı kuzey kısmı ve iç kısımlarda kalan ilçeler harici Bakanlar Kurulu Kararı ile yabancıya satış yasağı bulunmaktadır. Ayrıca Gelibolu Yarımadası, Assos bölgesi ve Bozcaada başta olmak üzere birçok sit alanı mevcut olan bölgede arsa alınmadan önce yapı yasağı bulunan sit alanı içerisinde kalıp kalmadığına dikkat edilmelidir. Ayrıca bu kısıtlamalar nedeniyle Çanakkale, diğer şehirler gibi dört bir yana dağınık şekilde büyüme gösteremiyor. Şehirlerin çevresindeki yapılaşma beklentisi ile alınan arazilere özellikle dikkat edilmeli. Gelecekte imar planları yapıldığında bu araziler sadece tarımsal amaçlı kullanılacak nitelikte kalabilirler. Köylerden ev alıp köye yerleşmek isteyenlerin mutlaka köyü ziyaret ederek köylüler ile tanışmasını, köye dışarıdan yerleşen var ise köylüler ile iletişimlerine dair deneyimlerini dinlemelerinde fayda var. Çanakkale genelindeki köylülerin büyük bölümü oldukça hoşgörülü ve sağduyulu ancak yine de iletişime geçmekte fayda görüyoruz.

Selda ALEV / Altın Emlak Çanakkale Merkez Gayrimenkul Temsilcisi

"Arsa ve tarlaya daha çok yatırım yapıyorlar"

Çanakkale'de şu an satılık konutların ortalama metrekare fiyatı 45 bin lira civarında olup kiralık konutların ortalama metrekare fiyatı ise 180 lira civarında. Son üç yılda yaklaşık 0.35'lik bir değer artışı yaşandı. Çanakkale'de merkez köyler kentin büyüme potansiyeli göz önüne alındığında oldukça değerli. Bu duruma örnek olarak Karacaören köyünü gösterebiliriz. Karacaören köyü beş yıl öncesine kadar aktif tarım arazisi olarak kullanılıyorken yaklaşık üç yıl önce imar gelmesiyle yoğun bir yapılaşma ve modern bir kentleşme sahasına dönüştü. Aynı örneği Çınarlı köyü için de vermek mümkün. Truva antik kenti çevresinde bulunan ve daha öncesinde sit alanı olduğu için tercih edilmeyen ve tarım arazi olarak halen kullanılan tarlaların bulunduğu Batakovası olarak da bilinen Çıplak, Halileli, Tevfikiye, Kalafat ve Kumkale köyleri bu dönemlerde yatırım amaçlı oldukça talep görmekte ve fiyatlar hızla yükselmekte Lapseki köyleri ise hem köprüye hem de şehir merkezine yakınlığı ve deniz kenarında bulunması sebebiyle çok tercih edilen bölgelerden. İnsanlar Çanakkale'de hızla artan konut fiyatları yüzünden arsa ve tarlaya daha çok yatırım yapıyorlar. Yaşam amaçlı konut satışları yoğun olmakla birlikte, arsa fiyatlarında talep artışından kaynaklı, geleceğe yönelik tarla yatırımına ağırlık vermiş durumda. Arsa fiyatları bölgelere göre değişiklik göstermekte olup ortalama dönümü 1.5-2 milyon civarına çıkmış durumda. Yine aynı şekilde tarla fiyatlarında da bölgelere göre değişim olmakla birlikte ortalama metrekare fiyatı yaklaşık bin lira civarındadır.

Yatırımlar bu köylere

Çanakkale genelinde toplamda 575 adet köy bulunuyor. Eva Gayrimenkul Değerleme, Değerleme Uzmanı Olcay Altıntaş, sahil bandına özellikle talebin yoğun olduğunu söylerken, yatırım değeri yüksek olan ve son yıllarda en çok tercih edilen bölgeleri şöyle sıralıyor:

* Ayvacık ilçesine bağlı olan, Adatepe ve Yeşilyurt Köyleri Kaz Dağları'nın eteklerinde sık bitki örtüsü ile hem deniz hem dağ manzarası ve tarihi nedeniyle köylerde taş mimari ile inşa edilmiş butik otel ve pansiyon çeşitliliğinde dolayı en çok talep gören köyler konumunda yer alıyor.

* Ayvacık Köyü sınırları içerisinde Assos Sahil yolunda Küçükkuyu beldesinin sahil yolu çıkışından itibaren doğudan batı istikametine doğru Kayalar, Arıklı, Sazlı, Kozlu, Büyükhusun, Paşaköy, Behramkale, Korubaşı, Koruoba, Bektaş, Koyunevi ve Bademli köyleri geniş Ege Denizi ve Midilli Adası manzarası ile doğal bitki örtüsü nedeniyle sonradan talep gören köyler arasında. Son zamanlarda ünlü isimlerin bu köylerden taşınmaz edindiği ve bunun bir pazarlama aracı olarak kullanıldığı görülüyor. Emlakçılar arasında her köyün o köyden yer alan ünlüsünün adıyla birlikte anılıp pazarlanıyor.

* Behramkale Köyü sahil bandında bulunan Assos Antik limanı, Kadırga Koyu Otel Bölgesi, Sivrice Koyu ve Sokakağzı etrafındaki köylerin merkezlerinde eski evlerin restore edilerek butik otel ve pansiyon kullanımı olması, köy merkezlerinin etrafında bulunan arazilerin mevzuat çerçevesinde Eko Turizm İmarı alarak şehir dışından yatırımcılara pazarlandığı tespit edildi. Bölgeye olan talep doğrultusunda büyük inşaat firmalarının dikkatini çekmiş olup tarihi dokusuna uygun olarak son üç yılda yatay mimariye uygun olarak site veya müstakil inşaatların sayısında artış gözleniyor.

* Turizm merkezlerinden birisi olan Bozcaada'ya özellikle yaz turizm sezonunda konaklamaya yönelik talep artıyor. Ada genelinin imara kapalı olması, konaklama tesislerinin kısıtlı olması nedeniyle adaya ana karadan ulaşımı sağlayan Ezine ilçesi sınırlarında Geyikli Beldesi ve yol güzergâhı üzerinde olan Kemallı ve Dalyan Köylerinde köy içi müstakil ev satışları ile bölgenin sit alanı dışında olmasından dolayı tiny house (küçük ev), karavan, prefabrik ev vb. yapılaşmaları için boş arazilere rağbet artıyor.

* Bayramiç ilçesi Çanakkale ilinin güneydoğu kısmında, Kaz Dağları eteğine konumlandırılmış bir ilçe durumunda olup İsviçre Alplerinden sonra en yüksek oksijen oranına sahip ikinci bölge konumunda olan Kaz dağları nedeniyle Kaz dağları Milli Parkı civarında olan, Çırpılar, Evciler, Dağoba, Toluklar ve Çavuşlu Köylerinde mevcut köy içi imarlı arazilerin parsellenerek şehir dışından gelen yatırımcılara pazarlandığı gözlemleniyor. Bölgede yerel inşaat firmalarının projeleri bulunuyor.

* Çanakkale ili Avrupa ve Asya kıtasına kurulmuş olması Kuzeydoğusunda Gelibolu Yarımadası ve Güney batısında Ege Denizi kıyılarına kadar uzanmakta olan dağınık bir coğrafyaya sahip. İstanbul'a olan yakınlığından dolayı özellikle Avrupa yakasında bulunan Eceabat İlçesinin Kumköy, Yalova ve Bigalı Köyleri ile Tarihi Yarımada içerisinde kalan Seddülbahir ve Alçıtepe köylerine de talep artıyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.