Bisiklet pazarı hızlı büyüyor

Metropol şehirlerde trafik sorunu artarken, bisiklete olan talep çoğaldı. Bisiklet Endüstrisi Derneği’nin (BİSED) verilerine göre, Türkiye'de bisiklet üretimi 1.7 milyon adede, ihracatı ise 133 milyon euroya yükseldi. Firmalar, elektrikli, katlanılabilir, şehir bisikletlerinin yanı sıra özel üretim işine de girdi. Genç girişimciler ise bayilik veren firmaların peşinde.
05.07.2024 11:54 GÜNCELLEME : 08.07.2024 00:01

PARA ARAŞTIRMA/ AYŞEGÜL KÜÇÜKKURT ZOR Şehir hayatının kalabalığı ve araba sayısının her geçen gün artması kişileri alternatif araçlara yönlendirmeye başladı. Dünyanın birçok yerinde şehirler, hem otomobil trafiğini hem de çevresel kirliliği azaltmak için bisiklet dostu olma yolunda hızla ilerliyor. Genç kuşaklar, otobüs, vapur, tren ve metro arasında geçen ulaşım zamanını kısaltmak ve etkinleştirmek için her yolu deniyor. Özellikle Avrupa'da bisiklet kullanımı ve yollarındaki sayı artarken, Türkiye'de bu konuda çalışmalarını hız kesmeden sürdürmeye devam ediyor. Bir dönem bisikletin yerini sanki scooter'lar almış gibi gözükse de bisiklet, hem spor hem de ulaşımda zamandan tasarruf etmek isteyenler için ilk sırada yer alıyor.

Türkiye'de bisiklet kullanıcı sayısı her geçen gün artarken, pazardaki çeşitlilik ve marka sayısı da artmaya devam ediyor. Katlanılabilir, elektrikli, kişiye özel üretimler, profesyonel ve amatör modeller piyasada bolca bulunuyor. Özellikle bazı markalar kişilerin boyuna ve kilosuna göre bisiklet bedenleri üretmeye başladı. Hatta son birkaç yıldır ünlü motosiklet markaları da elektrikli bisiklet pazarına girerek pastadan pay almak için yarışıyor. Tabii bisiklet kadar, bisikletin sürüleceği yolların yapılması da büyük önem arz ediyor. Türkiye'de en fazla bisikletin kullanıldığı il Konya. Bisiklet yolları ve altyapı bakımından kendini kanıtlamış bir şehir. İstanbul, Eskişehir, İzmir, İzmit, Antalya, Denizli, Mersin ve Kayseri'de de bisiklet kullanımının artırılması konusunda yerel yönetimlerin çabaları var. Bisiklet Endüstrisi Derneği'nin (BİSED) verilerine göre, Türkiye'de bisiklet üretiminin 1.7 milyon adede ulaştığını, ihracatın 133 milyon euroya yükseldiğini açıkladı. Biz de PARA Dergisi olarak bisiklet pazarında bayilik veren firmaları inceledik…

ÜMİT BİSİKLET

Mosso'nun distribütörü

Bisiklet sektörünün önde gelen markalarından Ümit Bisiklet'in merkez fabrikası İstanbul Hadımköy Sanayi Bölgesi'nde. Türkiye'nin neredeyse hemen her ilinde bayilikleri mevcut. Hello Kitty, My Little Pony, Princess, Redman, Transformers, Winx, Barbie, Hot Wheels'in ürünleri, firmanın satışa sunduğu bisikletler arasında yer alıyor. Ayrıca Delta ve Cosmos modellerinde iki farklı elektrikli bisiklete sahip olan firma, Mosso, Giant, Altec, Baby Hope, Babt2GO, Wei-B, Pierre Cardin, Kanz, Loobex, Coranna, Corvette markalarının da distribütörlük hakkına sahip. Firmada, dağ, şehir, çocuk, trekking gibi bir çok model yer alıyor. Türkiye'nin her ilinde bayiye sahip olan Ümit bisiklet, satış sonrası da servin ağında kuvvetli bir yapıya sahip. Ümit bisiklet bayilik almak isteyenlere fırsat tanıyor.

Web Adresi: www.umitbisiklet.com.tr

Telefon: 0212 771 40 06

BİSAN

449 bayisi var

Türkiye'de üretim yapan ilk bisiklet firmalarından olan Bisan, 1963 yılında Doktor Enver Ören tarafından İzmir'de kurulmuş olup, bisikletçiliğin ve bisiklet sektörüne ait girişimciliğin öncüsü olmuş. 64 bin metrekare kapalı alan olarak kurulu fabrikasında bisiklet, motosiklet ve yedek parça üretimi yapıyor. Dağ, yol, şehir ve gezi, fitness, çocuk, elektrikli bisiklet ve hizmet bisikleti olarak geniş bir yelpazede üretimi var. Birçok mili sporcu yetiştirmiş, gerek bisiklet takımı düzeyinde gerekse sporcu düzeyinde yurtiçi ve yurtdışında bisiklet yarışlarında birçok başarılara imza atmış. Bugün 449 bayisi, 351 servisi ve 16 test bisiklet noktalarıyla hizmet veren firma, bayilik vermeyi ihmal etmiyor.

Web adresi: www.bisan.com.tr

Telefon: 0232 877 00 28

ASLI BİSİKLET

Bike&Coffee konsepti var

Aslı Bisiklet, 40'tan fazla markanın Türkiye distribütörlüğünü yapıyor. Dahon, SRAM, Schwalbe, Zipp, Kask, Koo, Muc-Off ve Look gibi dünya çapında tanınmış lider markalarla çalışan firma aynı zamanda Sedona ve Asistan markalarının üreticisi. Yıllardır Çin ve Bulgaristan'da üretim yapan Dahon, 2018'de Aslı Bisiklet ile üretim konusunda lisans anlaşması da imzalamış. Firma, Sedona markası bisikletleriyle tanınırken, Asistan markası yenilikçi bisiklet aksesuarları ile öne çıkıyor. Ayrıca, bisiklet tutkunlarının favori içeceği kahvede de Grea Coffee Nations markasıyla hizmet veren Aslı Bisiklet, Sedona Concept mağazasıyla "bike&coffee" olarak bisiklet severlere farklı bir deneyim sunuyor. Türkiye genelinde 350'den fazla bisiklet mağazasına ürün temin eden firma, geniş bayilik ağı sayesinde neredeyse Tüm Türkiye'ye hizmet veriyor.

Web Adresi: www.aslibisiklet.com

Telefon: 0212 527 35 63

SALCANO

İki büyük fabrika

1975 yılında İstanbul'da bir aile şirketi olarak kurulan yerli ürün Salcano, motosiklet, elektrikli bisiklet, katlanılabilir, dağ, şehir, gezi, çocuk bisikletleri üretiyor. İstanbul Arnavutköy ve Kırklareli Lüleburgaz ilçesiyle toplamda iki fabrikası bulunan firmanın tüm ürünleri yerli. Arnavutköy'deki fabrikanın büyüklüğü 16 bin metrekare. İkinci fabrikası olan Lüleburgaz Büyükkarıştıran mevkiinde faaliyete geçen Salcano'nun Türkiye'nin 81 ilinde bayiye sahip. Alıcılara servis noktalarıyla da hizmet veren firma, yedek parça hizmeti de veriyor. Salcano'da en çok tercih edilen seriler Xrs, ng, astro oluyor. Firma, bayilik isteyen girişimcilere de sıcak bakıyor.

Web Adresi: www.salcano.com

Telefon: 444 25 64

ACCELL BİSİKLET

Bianchi ve Carraro modelleri

Türkiye-İtalyan ortaklığı olarak Bianchi Bisiklet Sanayi A.Ş. ile birlikte piyasada faaliyet gösteren firma, 2011'de Avrupa'nın önde gelen bisiklet ve fitness ekipmanları üreticilerinden Accell Group tarafından satın alınmış. İsmi de Accell Bisiklet olarak değiştirilmiş. 500 binden fazla bisiklet üretim kapasitesine sahip olan firmanın fabrikası Manisa'da. Bianchi, Carraro, Ghost, Lapierre, Whistle ve Brompton olmak üzere toplam altı markası var. Ayrıca, bisiklet aksesuarları ve yedek parça satışı da gerçekleştiriyor. Firmadan bayilik almak isteyenler ise online platformdan ulaşabiliyor.

Web Adresi: www.accellbisiklet.com.tr

Telefon: 0236 213 00 45

DELTA BİSİKLET

Beş merkez ofisi var

Delta Bisiklet, dünyaca tanınmış markalarının distribütör0lüğünü yapıyor. Firmanın İstanbul ve Ankara olmak üzere beş merkez ofisi, yedi şubesi ve 64 bayisi bulunuyor. Geotech, Delta, Bisico, Takoni gibi markaların üreticisi olan Delta Bisiklet, dünyanın en büyük bisiklet fuarlarında yer alıyor. Firmanın Geotech'in yanı sıra Türkiye temsilciliğini yaptığı Strida, Corratec, Cannondale, M-Wave, Fenerbahçe markaları da mevcut. Firma bayilik ağıyla büyümeyi tercih ediyor.

Web Adresi: www.deltabisiklet.com

Telefon: 0549 340 40 30

KRON

70'in üzerinde model

Kron'un temelleri 55 yıl önce Sebahattin Emanet tarafından atılmış. Firma, 2003 yılından bu yana Kron markalı bisikletleri İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'nde üretiyor. Ayrıca Tayvan merkezli Tern markasının ithalatını yapıyor. Kron markası altında toplam 70'e yakın model ve 300 farklı seçeneği bulunuyor. Firmanın üç farklı katlanır bisiklet modelinde 15 farklı seçeneği var. Tern markasında ise 30'dan fazla model mevcut. Firma bayilik vererek büyüyor.

Web adresi: www.kronbisiklet.com.tr

Telefon: 444 68 10

Hem spor hem bisiklet keyfi

Bisiklet sporunun olmazsa olmazı olan trainer antrenman aletleri, şu sıralar hem amatör hem de profesyonel sporcuların antrenman yapması için piyasaya sürülmüş bir ürün. Özellikle kış aylarında çok fazla tercih edilen ürün, kapalı mekânlarda oldukça sık kullanılıyor. Yoğun iş temposundan ya da farklı sebeplerden dolayı dış mekân sürüşü gerçekleştiremeyen çoğu kullanıcı yaz mevsiminde trainer tercih ediyor. Manyetik özellikli trainer modelleri, silindirin içerisinde bulunan mıknatıs direncinin yardımıyla bir sürüş direnci sağlıyor. Bir adet direnç ayar kolu sayesinde kademeli veya kademesiz olarak, zorluk seviyesini kendiniz ayarlayabiliyorsunuz. Smart özellikli trainer modelleri ise, bluetooth bağlantısı ve ant+ bağlantısı özelliklerine sahip. Bu bağlantı özellikleri, trainer üzerinde ne işimize yarıyor diyecek olursanız; smart özellikli trainer modelleri sayesinde, trainer üzerinde yapılan sürüşlerinizde nabız, kadans, hız vb. değerlerinizin takibini anlık yapabilir, antrenman programınıza göre sürüş sağlıyor.

Yılın 12 ayı bisiklet antrenmanı

Açık alan dışında kapalı alanda bisiklet kullanımını kolaylaştıracak bir diğer aletlerden biri de roller. Bisikletler tamamen bağımsız bir şekilde roller üzerindeki silindirler yardımıyla sürüş ve antrenman yapabilme imkânı sağlıyor.

Bisiklete binmek çok faydalı

Sporun insan sağlığı için pek çok faydası var. Bisiklete binmek sağlığa fayda sağlayan sporların başında gelirken, aynı zamanda ekonomik bir ulaşım aracı olarak da görülüyor. Bisikletin sağlığa faydalarını şöyle sıralamak mümkün…

* Stresi azaltıyor

* İnsan ömrünü uzatıyor

* Bağırsakları çalıştırıyor

* Kilo vermeye yardımcı oluyor

* Sigarayı bırakmaya yardımcı oluyor

* Kansere yakalanma ihtimalini azaltıyor

* Cildi koruyor, daha genç görünmeyi sağlıyor

* Rahat ve verimli uyumayı kolaylaştırıyor

Doğru bisiklet almanın püf noktaları

Bütün beklentilerinizi karşılayacak bir bisikletin fiyatı çok pahalı olmak zorunda değil. Eğer ihtiyaçlarınızı ve önceliklerinizi doğru belirlerseniz uygun fiyata iyi bir bisiklete sahip olmak mümkün. Burada dikkat edilmesi gerekilen noktalar; bisikletin türü, doğru büyüklüğü, kaç vites olduğu, fren sistemi, sele seçimi, gidon, tekerlekler ve jant, maşa ve amortisör, bagaj olmalıdır.

BİZE ULAŞIN