Üniversite öğrencilerine karşılıksız burs veren kurumlar

GİRİŞ TARİHİ: 27.09.2024 GİRİŞ TARİHİ: 12:50 SON GÜNCELLEME: 27.09.2024 12:50
Türk iş dünyası ihracat ve istihdama katkısının yanı sıra Türkiye’nin geleceği olan gençlerin yetişmesinde de elini taşın altına koyuyor. Türkiye’nin önde gelen holdinglerinin kurduğu vakıfların yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşu da başarılı öğrencilere burs sağlıyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için burs sağlayan kurumları, başvuru tarihlerini ve şartlarını araştırdık…

PARA EĞİTİM/ ÜRÜN DİRİER Üniversitelerde yeni eğitim öğretim yılı bu hafta itibariyle başlıyor. Binlerce genç, ileride atılacağı iş hayatının temellerini, eğitim göreceği üniversitelerde atacak. Özel üniversitelerin yıllık ücretleri bir kenara, gençlerin başta barınma, yeme içme ve ulaşım olmak üzere üniversite okumalarının maliyeti günümüzde hayli ağır. Neyse ki iş dünyası ve hayır kurumları sağladıkları burslarla maddi imkanları kısıtlı binlerce öğrencinin yanında.

Türkiye'nin önde gelen holdinglerinin kurduğu vakıfların yanı sıra eğitime gönül veren çeşitli sivil toplum kuruluşlarının verdiği burslar her yıl olduğu gibi bu yıl da binlerce başarılı öğrencinin eğitim hayatının en büyük destekçisi olacak. Nitekim hem devlet bursları hem de vakıflar tarafından sağlanan bursların miktarı bu yıl yeniden düzenlendi. Öğrencilere burs veren birçok kurum ve kuruluş başvuru sürecini Eylül ayı itibariyle başlattı. Çoğunun başvuru süreci Ekim'e kadar devam edecek. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri için burs sağlayan kurumları, bu kurumların hangi üniversite ve bölümlere burs verdiğini ve bunların başvuru tarihlerini araştırdık.

İSTANBUL TİCARET ODASI

İTO, lisans, yüksek lisans ve doktora başlığı altında olmak üzere eğitim bursu veriyor. Lisans bursları, İstanbul il sınırları içinde bulunan devlet üniversitelerinde öğrenim gören yükseköğrenim (lisans) öğrencileri (açık öğretim ve uzaktan öğretim hariç) ile vakıf üniversitelerine ÖSYM tarafından yüzde 100 burslu olarak yerleştirilen yükseköğrenim (lisans) öğrencilerine veriliyor. Lisans programlarında öğrenim gören öğrencilerden; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, yükseköğrenim hazırlık ve birinci sınıfında 22, ikinci sınıfında 24, üçüncü sınıfında 25, dördüncü sınıfında 26 yaşından büyük olmayan, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nca verilen öğrenim bursu da dâhil olmak üzere herhangi başka bir kurumdan karşılıksız burs almayan, herhangi bir firma veya kuruluşta tam zamanlı olarak çalışmayan, ara sınıf başvurularında yıllık genel başarı ortalaması 4 üzerinden en az 2,50 veya 100 üzerinden en az 65 olan öğrenciler başvurabiliyor.

Yüksek lisans bursları, İstanbul il sınırları içinde bulunan devlet üniversitelerinde öğrenim gören yüksek lisans (master) öğrencileri (formasyon programları hariç) ile sadece İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğrenim gören yüksek lisans (master) öğrencilerine veriliyor. Herhangi başka bir kurumdan karşılıksız burs almamak da gerekiyor. Yine herhangi bir firma veya kuruluşta tam zamanlı olarak çalışmayan, lisans bitirme veya yüksek lisans genel not ortalaması 4 üzerinden en az 3 veya 100 üzerinden en az 76,66 olan öğrenciler başvuruda bulunabiliyor. Doktora bursları ise sadece İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul il sınırları içerisinde bulunan devlet üniversitelerinde okuyan öğrencilere veya yurt dışında bulunan yükseköğrenim kurumlarında öğrenim gören doktora öğrencilerine veriliyor. Yurt dışı doktora bursu, başvuru esnasında doktora programının bölümü, çalışma alanı ve tez konusunu resmi belge ve beyan ile ileten öğrenciler içinden Burs Komitesi'nce onay verilen doktora öğrencilerine tahsis ediliyor. 2024-2025 yılı burs başvuruları 30 Eylül 2024 – 14 Ekim 2024 tarihleri arasında internet sitesinden online olarak yapılabiliyor.

İSTANBUL SANAYİ ODASI VAKFI

Eğitimini sürdürmek için maddi desteğe ihtiyaç duyan başarılı üniversite öğrencilerine 1994 yılından bu yana kesintisiz burs desteği sağlayan İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV), 1 Eylül tarihinden itibaren bursiyer adaylarının başvurusunu almaya başladı. Başvurular 30 Eylül'e kadar devam edecek. İSOV bursiyeri olmak isteyen adaylar, başvurularını www.isov.org.tr ve mobil uygulama olan İSOV Burs Mobil üzerinden yapabilecek. İSOV bursundan faydalanmak isteyen aday öğrencilerin T.C. vatandaşı olması, öğrenimini tamamlayabilmek için maddi desteğe ihtiyaç duyması ve belirlenen kriterler çerçevesinde akademik ve sosyal yetkinlik açılarından başarılı olması gerekiyor. Bursiyer adayı öğrencilerin, İstanbul, Tekirdağ ve Kocaeli illerinde yer alan devlet ve vakıf üniversitelerinin mühendislik fakültelerinde yüzde 100 ÖSYM burslu olarak tam zamanlı öğrenci statüsünde kayıtlı olması gerekiyor.

Gelen başvurular arasından "Burs Genel Şartları" çerçevesinde asil ve yedek bursiyer adayları belirlendikten sonra, Burs Komisyon üyeleri ile birebir gerçekleşecek mülakatı başarılı tamamlayan adaylar, bursiyer olarak kabul edilecek. İSOV Burs süresi, hazırlık sınıfı da dahil olmak üzere öğrencinin öğrenim gördüğü fakülte ya da bölümün eğitim süresince, mezuniyete kadar sürüyor.

SABANCI VAKFI

Sabancı Vakfı Üniversiteye Giriş Bursu, YKS'de Sabancı Vakfı tarafından belirlenen taban puanları sağlayarak yine Sabancı Vakfı tarafından burs kontenjanı tahsis edilen üniversitelere yerleştirilen başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere veriliyor. Burs başvurusu yapmak isteyen öğrenciler öğrenim gördükleri üniversitelerin belirlediği tarihe kadar Öğrenci İşlerine / Burs Ofisine başvuru yapabiliyorlar. Öğrenci İşleri / Burs Ofisi tarafından farklı bir tarih belirlenmediği durumda genellikle başvuru tarihleri Eylül ayı içerisinde açıklanarak Ekim ayına kadar devam ediyor. Net tarih ve burs rakamları Eylül ayı içerisinde açıklanacak. Üniversite tarafından bursiyerlerin değerlendirilmesi adayların yüksek başarı ve maddi gereksinimi dikkate alınarak yapılıyor. Üniversiteye Giriş Bursu dışında yine YKS'de üstün başarı gösteren ve Sabancı Vakfı tarafından belirlenen "Kalkınmada Öncelikli İllerdeki Liselerden Mezun Öğrenciler" ile "Engelli Öğrencilere" de burs sağlanıyor. Ayrıca, VİSTA Turizm ve Seyahat A.Ş.'nin şartlı bağışı ile "Sabancı Vakfı-Vista Bursu" da veriliyor. Sabancı Vakfı'nın burs kontenjanı tahsis ettiği üniversiteler; Ankara, Boğaziçi, Çukurova, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, Hacettepe, İstanbul, İstanbul-Cerrahpaşa, İstanbul Teknik, Marmara, Orta Doğu Teknik, Yıldız Teknik Üniversitesi. Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerin burs başvuru tarihleri için üniversitelerin burslarla ilgili bölümlerini takip etmeleri gerekiyor. Marmara Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'da öğrenim gören öğrencilerin burs başvuruları ise www.microfon.co web sitesi üzerinden kabul ediliyor. www.microfon.co web sitesine yapılacak başvurular arasından bursiyer seçimi üniversitelerin burs komiteleri ile değerlendirilerek yürütülecek. Burs rakamları ise henüz açıklanmadı. Başvurular www.microfon.co web sitesi üzerinden 18 Ekim 2024 tarihine kadar kabul edilecek.

VEHBİ KOÇ VAKFI

Vakıf, üniversite öğrencilerine yönelik ana varlık ve diğer fon gelirlerinden ayrılan ödenekler ile yetenekli fakat maddi imkanları yetersiz öğrencilerin eğitim süresi boyunca desteklenmesini hedefliyor. Akdeniz Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Harran Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Van 100. Yıl Üniversitesi öğrencilerine burs sağlanıyor. T.C. vatandaşı olmak, örgün eğitim lisans öğrencisi olmak, eğitimi için maddi yardıma ihtiyacı olmak, disiplin cezası almamış olmak, başarı notunun en az, 100 üzerinden 60, 4 üzerinden ise 2,50 olması ve karşılıksız burs almıyor olmak başvuru şartları arasında yer alıyor. Vakfın Hemşirelik Bursu, Asistan Bursları, Mesleki eğitim bursları, Akmed ve Anamed Bursları gibi özel kategorilerde de burs olanakları bulunuyor. Bursların tutarları her yıl değişmekle birlikte burs türüne göre de değişiklik gösteriyor. Başvurular okulların burs bürolarından ve vakfın web sitesi üzerinden yapılabiliyor. Başvurular 16 Eylül- 4 Ekim 2024 tarihleri arasında alınacak.

ANADOLU VAKFI

Anadolu Vakfı'nın gençlere 40 yılı aşkın süredir eğitim desteği verdiği burs programının yeni dönemi için başvurular başladı. Anadolu Vakfı 2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı Burs Programı kapsamında burs desteği almak isteyen üniversite öğrencileri, 1 – 30 Eylül 2024 tarihleri arasında anadoluvakfi.org.tr adresinden başvuruda bulunabilecek. Anadolu Vakfı Burs Programı sadece maddi destekle sınırlı değil. Bursiyer gençlerin kişisel gelişimlerine Anadolu Vakfı Akademi ile de destek veriliyor. Anadolu Vakfı'nın eğitime desteğini farklılaştıran en önemli programlardan biri olan Anadolu Vakfı Akademi'de gençlere eğitim ve gelişim programları ile destek veriliyor. Bursiyer öğrenciler paha biçilmez değerde eğitim, bilgi, beceri ve rehberlik edinme şansına da sahip oluyor. Bu yıl aylık 4.500 TL olan Anadolu Vakfı Bursu, İstanbul, İzmir ve Ankara'da okuyan öğrenciler için 5.500 TL'ye çıkarıldı.

YAŞAR EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı, üniversitelerde yüksek lisans, lisans, yüksekokul ve meslek yüksekokulunda (Üniversitelerin, İşletme, İşletme Mühendisliği, Turizm İşletmeciliği, İktisat, Kimya Lisans, Kimya Mühendisliği, Makina Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Mimarlık, Veterinerlik, Su Ürünleri bölümleri) okuyan yetenekli, çalışkan, başarılı ancak maddi olanakları kısıtlı öğrencilere karşılıksız burs sağlıyor. Vakıf yaptığı açıklamada, Vakıf Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi, ikinci öğretim ve uzaktan öğretim programı öğrencilerinin burs başvurusu yapamayacaklarını belirtiyor. KYK Kredi bursu dışında başka bir kurumdan burs alan öğrencilerin de başvuruları kabul edilmiyor. 2024-2025 eğitim öğretim döneminde burs başvurularının Eylül – Ekim aylarında alınması bekleniyor. Geçen dönem başvurular 4 Eylül – 31 Ekim tarihleri arasında alınmıştı.

TEKFEN VAKFI

Tekfen Vakfı, kamuya açık (Grup Dışı olarak ifade edilir) ve Tekfen Grup Şirketleri çalışanlarının çocuklarına ya da bakmakla yükümlü oldukları kardeşlerine (Grup İçi olarak ifade edilir) olmak üzere, iki kategoride burs tahsis ediyor. Aile gelir kriterine uyan öğrencinin başvurusu, Türkiye genelinde sınav sıralaması/mezuniyet notuna göre değerlendirmeye alınıyor. Vakfın amacı, öğrenciyi okumakta olduğu akademik birime ilk girdiği seneden mezun edinceye kadar desteklemek. Bu nedenle başvurularda öncelik, o akademik birimi yeni kazanan öğrenciler. Yeni kazanan öğrenciler, okullarını kazandıkları sınav sonucuyla (TEOG, LYS, YGS, DGS) ya da diploma notu ile değerlendirmeye alınıyor. 2024-2025 dönemi burs başvuruları henüz açılmadı. Başvuruların ekim ayı içerisinde başlaması planlanıyor. Başvurular, Tekfenburs.org web sitesi üzerinden online olarak yapılıyor.

RÖNESANS EĞİTİM VAKFI

REV eğitim bursları, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere verilen karşılıksız bir burs. Karşılıksız burs başvuruları online olarak gerçekleştirilip, başvuru sırasında adayların resim ve kimlik belgelerini sisteme yüklemeleri gerekiyor. Gerekli diğer belgeler, ön değerlendirmeyi geçen adaylardan, kargo ya da posta yoluyla daha sonra talep edilecek. Aynı aileden REV burs programına devam eden başka bir öğrencinin olmaması, disiplin cezasını bulunmaması gibi başvuru şartları bulunuyor. Son başvuru tarihi ise, 30 Eylül 2024.

İBRAHİM BODUR KALESERAMİK VAKFI

İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı, belirli üniversitelerde okuyan üniversite öğrencilerine karşılıksız burs sağlıyor. Sadece web sitesinde belirtilen üniversite ve bölümlerde okuyan öğrencilerin başvuruları dikkate alınıyor. Lisans öğrenimi gören ara sınıflar için; başarısız dersi olmamak veya genel başarı ortalaması 4 üzerinden en az 2,5 (100 üzerinden not verilen üniversitelerde en az 60) olup bir üst sınıfa geçiş hakkını kazanmış olmak şartı aranıyor. 2024-2025 eğitim öğretim döneminde burs başvurularının eylül – ekim aylarında alınması bekleniyor. Geçen dönem başvurular 15 Eylül – 10 Ekim tarihleri arasında alınmıştı. Burs miktarı ise aylık 3 bin TL.

BORUSAN KOCABIYIK VAKFI

Vakıf, maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı gençlerin eğitim ve öğrenimlerine destek olmak üzere burs sağlıyor. Burstan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, İTÜ, ODTÜ gibi üniversitelerin öğrencileri faydalanabiliyor. Üniversite bursu haricinde özel burs programları da mevcut. Örneğin vakıf tarafından sağlanan müzik bursu, alanının önde gelen isimlerinden oluşan bir jüri tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yurtdışında yüksek lisans eğitimi gören başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere veriliyor.

ABDİ İBRAHİM VAKFI

Burs, AİV Yönetim Kurulunca belirlenen esaslar çerçevesinde belli üniversitelerin "Moleküler Biyoloji ve Genetik" bölümünde birinci sınıfı tamamlamış ve ikinci sınıf lisans eğitimine başlayacak olan, başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere veriliyor. Burs alabilmek için Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İzmir Teknoloji Enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi veya Ankara Üniversitesi öğrencisi olma şartı aranıyor. Yüksek lisans bursu alabilmek için Ankara Üniversitesi Temel Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programı (Tezli), Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Lisans Programı (Tezli), Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programı (Tezli), Hacettepe Üniversitesi Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programı (Tezli), İstanbul Üniversitesi Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programı (Tezli), İstanbul Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programı (Tezli), İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Endüstriyel Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programı (Tezli), Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji Yüksek Lisans Programı (Tezli) öğrencisi olmak gerekiyor. Başvuru tarihi ise 1-30 Eylül arası.

AYDIN DOĞAN VAKFI

Atatürk İlkeleri'ne bağlı, milli duygulara sahip, sağlam karakterli ve güvenilir, başarılı ancak maddi desteğe ihtiyacı olan üniversite öğrencilerine destek olan Aydın Doğan Vakfı, devlet üniversitelerinde tıp, mühendislik ve hukuk fakültelerinde eğitim alan kız öğrencilere karşılıksız burs veriyor. Üniversite yerleştirme sınav sonucuna göre yerleştirildiği alanda başarı sıralamasında ilk 15 bin içinde olmak, malvarlığı ve gelir durumuna göre maddi desteğe ihtiyacı olmak, KYK'dan karşılıklı olarak alınan öğrenim kredisi hariç başka bir kamu veya özel kurumdan burs almamak, başvuru tarihinde 23 yaşını doldurmamış olmak gibi başvuru koşulları bulunuyor. Başvurular web sitesi üzerinden online olarak kabul ediliyor. Son başvuru tarihi 11 Ekim 2024. Burs miktarı aylık 5 bin TL.

MEHMET ZORLU VAKFI

Mehmet Zorlu Vakfı bursu, belirli üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile Mühendislik, Hukuk, Endüstriyel Tasarım, Matematik, Fizik, Kimya, Tıp, Psikoloji, Sosyoloji bölümlerinde okuyan öğrencilere veriliyor. İhtiyaç sahibi olan ve başarılı öğrencilerin önceliği var.

SANİ KONUKOĞLU VAKFI (SANKO)

Sani Konukoğlu Vakfı bursu; Türkiye uyruklu, devlet üniversitelerinde okuyan lisans ve Önlisans öğrencilerine verilen bir burs. Maddi desteğe ihtiyacı olanlara veriliyor.

SÜTAŞ

Sütaş Eğitime Destek Bursu, üstün başarı bursu ve başarı bursu olarak verilmekte. Türk öğrenciler haricinde Türkçe okuyup yazabilen yabancı öğrencilere de burs imkanı sağlıyor. Burs alabilmek için toplumsal değerler ve etik ilkelere uygun davranış sahibi olmak bekleniyor. Üstün Başarı Bursu için genel sıralamada ilk 15.000'e girmek, ara sınıftan başvuruluyor ise not ortalamasının 100 üzerinden 75 veya 4,0 üzerinden 3,5 olması ve geride hiç ders bırakmadan bir üst sınıfa geçmiş olmak gerekiyor. Başvurular web sitesi üzerinden yapılabiliyor.

AHMET VE NEZAHAT KELEŞOĞLU VAKFI

Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu Vakfı, başarılı, maddi durumu yetersiz yükseköğretim öğrencilerine geri ödemesiz eğitim bursu veriyor. Burs hakkını kazananların, öğrenimimi tamamlayıp hayata atıldıktan sonra bir başka öğrenciye burs sağlamayı vicdani bir yükümlülük olarak kabul etmesi bekleniyor. Öğrenciden aşırı akımlara karışmamış ve sabıkasız olması şartı aranıyor. Son başvuru tarihi 30 Eylül 2024.

TÜRK EĞİTİM VAKFI

Türk Eğitim Vakfı'nın başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine verdiği burslar için de başvurular başladı. Başvurular, 16 Eylül- 11 Ekim tarihleri arasında Obigenc mobil uygulaması üzerinden online olarak yapılabiliyor. 2024-2025 öğretim yılında yükseköğrenim bursu aylık 4.500 TL olarak belirlendi. Başarı bursları kapsamındaki yüksek lisans öğrencilerine aylık burs miktarının 6.750 TL, doktora ve üstün başarı bursiyerlerine ise 9.000 TL olmasına karar verildi. TEV Eğitim (Yükseköğrenim) bursiyerlerinin eğitim bursuna ek olarak alabildiği tamamlayıcı destekler bu yıl daha da genişletilerek 2.500 öğrenciye ilave aylık destek yapılacak. Öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak sunulan yeni tamamlayıcı destekler ile öğrencilerin eğitim sürecinde karşılaştıkları zorlukların hafifletilmesi ve eğitim hayatlarına odaklanabilmeleri hedefleniyor. Yeni destek paketi çerçevesinde, öğrencilerin yemek ihtiyaçlarını karşılamak üzere aylık 1.000 TL, ulaşım giderlerini karşılamak için 700 TL ve kitap-kırtasiye ihtiyaçları için 400 TL burs verilecek. Yükseköğrenim bursunda ara sınıflar için genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,40 olması şartı aranıyor. 100 üzerinden not verilen üniversitelerde ise en az 62 olması gerekiyor. Başarısız ders sayısı dikkate alınmıyor. İkinci öğretim öğrencileri için ikinci sınıfa geçmiş olmaları ve genel ortalamalarının en az 2,80 (100 üzerinden not veren okullarda 70) olması gerekiyor. TEV'in yurt içi bursları karşılıksız olarak veriliyor ancak genel ilke olarak öğrenimini tamamlayan her burslu, iş hayatına atıldıktan sonra, imkanı olduğu takdirde TEV'e maddi katkıda bulunmayı, kendisi gibi en az bir Türk gencine TEV aracılığıyla burs vermeyi ayrıca TEV'e manevi katkı yapmayı, bulunduğu ortamlarda TEV'in tanıtımını üstlenmeyi ve gönüllü elçisi olmayı vicdani bir yükümlülük olarak kabul ediyor. Bu amaçla bursiyerlerden başvuru esnasında Vicdani Yükümlülük Belgesi onayı isteniyor.

ÇAĞDAŞ EĞİTİM VAKFI

Çağdaş Eğitim Vakfı, 2024-2025 eğitim öğretim yılında İstanbul'da devlet üniversitelerinde okuyup burs arayan öğrencilere geri ödemesiz burs veriyor. Vakıf yaptığı açıklamada, İstanbul dışında okuyan, vakıf ilkelerine aykırı görüşlerde olan ve başka kurumlardan burs alan öğrencilere burs verilmeyeceğini belirtiyor. İstanbul il sınırları içinde okuyor olmak, ara sınıflarda okuyan öğrencilerin not ortalaması en az 2.00 olması ve alttan dersi olmaması, vakıf üniversitelerinde okuyanların yüzde 100 burslu olması şartları aranıyor. Son başvuru tarihi 30 Eylül 2024.

TÜBİTAK

2025-Lisans Burs Programı'nda; Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucunda sayısal bölümler (Astronomi ve Uzay Bilimleri, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik ve Moleküler Biyoloji ve Genetik) için Y-SAY, eşit ağırlıklı ve sözel bölümler (Antropoloji, Arkeoloji, Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Coğrafya, Felsefe, İlahiyat, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı) için TYT puan türünde ilk 25.000'e girerek yurt içindeki üniversitelerin belirtilen örgün öğretim programlarından birine kayıt yaptıranlara destek veriliyor. Ayrıca, bilim olimpiyatları ile proje yarışmalarında derece alan öğrenciler destek kapsamında yer alıyor. Başvurular 7 Ekim - 25 Ekim 2024 tarihleri arasında e-bideb.tubitak.gov.tr adresinden alınacak. Bursun devamı için, bursiyerlerin (hazırlık süresi hariç) üniversitenin not sistemi esas olmak üzere, genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2,50/4 veya not sistemi yüzlük sisteme göre düzenlenmiş üniversiteler için en az 65/100 olması ve aktif öğrenci olması gerekiyor. Bursiyerin genel ağırlıklı not ortalamasının bu sınırın altında kalması veya aktif öğrenci olmaması durumunda, bursun devam koşulları yeniden sağlanana kadar bursu durduruluyor ve başarısızlık nedeniyle durdurulan süre burs süresinden düşülüyor. Yeni belirlenen burs rakamlarına göre, ilgili çağrı duyurusunda belirlenen üniversite yerleştirme puan türünde ilk 1.000 (bin) kişi arasında yer alarak çağrı duyurusunda belirtilen bölümlere yerleşen örgün öğretim programlarına kayıtlı lisans öğrencilerine ayda 15.600 TL, üniversite yerleştirme puan türünde ilk 1.001 (binbir) ile 5000 (beşbin) kişi arasında yer alarak çağrı duyurusunda belirtilen bölümlere yerleşen örgün öğretim programlarına kayıtlı lisans öğrencilerine ayda 12.000 TL burs sağlanıyor.

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ

Burstan yararlanmak isteyenler, Atatürkçü Düşünce Derneği Şubeleri'ne şahsen başvuruda bulunurlar. Başvuru, öğrencinin devam edeceği okulun bulunduğu yerdeki ADD Şubesi'ne veya ADD Genel Merkezi'ne yapılır. Okulun bulunduğu yerde ADD şubesi yok ise başvuru en yakın şubeye yapılır. Aranan şaşrtlar; T.C. vatandaşı olmak, çağdaş, laik, demokrat, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, insan haklarına saygılı, toplum ve çevre bilinci kazanmış, vatan sevgisiyle donanımlı bir birey olmak, Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi olmak ya da Atatürkçü Düşünce Derneği'nin en az bir üyesinin referansına sahip olmak, eğitim ihtiyaçlarının karşılanması açısından maddi desteğe ihtiyacı bulunmak, yurt içinde ortaöğretim kurumlarında okuyan veya iki veya dört yıl süreli örgün eğitim veren yüksek öğrenim kurumlarında öğrenim görmek veya lisans ya da yüksek lisans öğrencisi olmak, başarısını belgelemek.

TOPLUM GÖNÜLLÜLERİ VAKFI

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Gençlik Bursu'na yeni sınıf burslarına herhangi bir bölüm fark etmeksizin üniversite 1. sınıf ve hazırlık sınıfı öğrencileri, ara sınıf burslarına ise 2. sınıf ve üzeri 18-24 yaş aralığındaki üniversiteli gençler başvuru yapabilir. Vakıf üniversitelerinde okuyan öğrencilerin yüzde 100 tam burslu olması gerekiyor. Burs programlarından yararlanan yüksek öğrenim öğrencilerin ayda en az 16 saat proje ve etkinliklerde gönüllü olarak görev alması gerekiyor. TOG Gençlik Burs miktarı 2024-2025 yılı akademik dönem itibariyle dahil olunacak burs fonuna göre 2000 TL veya 2200 TL olarak belirlendi. 2024-2025 eğitim öğretim döneminde TOG Gençlik Burs Başvuruları 9 Eylül 2024 ile 23 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak. Burs sonuçları 25 Ekim'de e-posta yolu ile duyurulacak.

SEMA YAZAR VAKFI

Vakıf 2024-2025 döneminde Ankara Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Müzik Bölümü, Ankara Üniversitesi Hukuk, Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Ankara Üniversitesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Müzik Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı Sahne Sanatları Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği, Hacettepe Üniversitesi Hukuk, Hacettepe Üniversitesi Makine Mühendisliği, Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği, Hacettepe Üniversitesi Yapay Zeka Mühendisliği ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği gibi belirlenmiş bölümlerin öğrencilerine burs sağlıyor. Son başvuru tarihi 23 Eylül 2024.

ŞABAN CENGİZ VAKFI

Özel Başarı Bursuna hak kazanan öğrenciler asgari şartlara aykırı tutumda bulunmadıkları sürece mezun oluncaya kadar maddi manevi tüm bursiyerlik haklarından yararlanabiliyor, kişisel gelişimleri vakıf tarafından takip ediliyor, mezun olduklarında ise istihdam hususunda öncelik veriliyor. Devlet üniversitelerinde lisans öğrencisi olmak ya da özel üniversiteler için tam burslu olmak, 2-3-4'üncü sınıf öğrencileri için en az 3.00 not ortalamasına sahip olmak, hazırlık ve 1. sınıflar için üniversite giriş sıralaması ilk 5 bin içerisinde yer almak, disiplin cezası almamış olmak başvuru koşulları arasında yer alıyor. Başvurular web sitesi üzerinden online olarak gerçekleştiriliyor.

UTRADER BURSU

Uluslararası Ticaret Ağı Derneği (UTRADER) başta üniversitede okuyan ve uluslararası ticaret ile ilişkili alanlarda eğitim alanlar olmak üzere, tüm eğitim seviyelerindeki öğrencilere karşılıksız burs imkanı sağlıyor. Öğrencinin devlet eğitim kurumlarının örgün programlarında ya da özel okullarda tam burslu olarak okuyor olması, eğitimi için maddi yardıma ihtiyacının olması, öğrenciliğe yakışmayacak tutum ve davranış içinde bulunmaması, milli menfaatlerimize aykırı faaliyette bulunduğuna dair yargı ve ilgili öğretim kurumu yetkili organlarının kararının olmaması, genel not ortalamasının bulunduğu dönem itibari ile en az 100 üzerinden 50 ya da 4 üzerinden 2 olması (Yeni kayıtlı öğrencilerde bu şart aranmıyor), KYK öğrenim kredisi hariç başka yerden nakdi burs ve kredi almaması başvuru şartları arasında. Burs başvuruları 20 Eylül 2024 ile 27 Eylül 2024 tarihleri arasında yapılacak.

KURŞUN KALEM EĞİTİM VAKFI

Kurşun Kalem Eğitim Vakfı (KEV), Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında, milli duygulara sahip, sağlam karakterli ve güvenilir, başarılı veya maddi desteğe gereksinimi olan "Eğitim Fakülteleri'' öğrencilerine burs veriyor. Başka bir dernek, vakıf, kamu veya özel kurumdan maaş, ücret veya burs almamak şartı aranıyor. Genel başarı ortalamasının 4 üzerinden en az 2,5 olması, 100 üzerinden not verilen üniversitelerde de en az 65 olup bir üst sınıfa geçiş hakkını kazanmış olması gerekiyor. Not ortalaması uygun olduğu halde 1′den fazla başarısız dersi olanların başvurusu kabul edilmiyor.

SALİH KARAGÖZ VAKFI

Vakıf tarafından yapılan burs duyurusunda, sadece Mimarlık veya Mühendislik bölümünde okuyan öğrencilerin burs başvurusunda bulunabileceği belirtiliyor. Lisans eğitimi veren devlet okullarında okuyor olma şartı aranıyor. Karşılıksız burs başvuruları, Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ, İTÜ, YTÜ, İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa, MSGSÜ, Trakya Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi burs ofisi/öğrenci dairelerine yapılabiliyor.

ALP HAVACILIK

Alp Havacılık, 2024-2025 eğitim öğretim yılında başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere karşılıksız burs veriyor. Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi gibi belirlenmiş bölümlerde okuyan öğrenciler tercih ediliyor. Son başvuru tarihi 30 Eylül 2024.

YEKÜV VAKFI

21. Yüzyıl Eğitim Ve Kültür Vakfı YEKÜV, devlet üniversitesi öğrencilerine eğitim bursu veriyor. T.C vatandaşı olan, başarılı ve eğitimini sürdürürken sosyo-ekonomik olarak zorluk çeken, İstanbul'daki devlet üniversitelerinden birini kazanmış veya okumakta olan öğrenciler başvuruda bulunabiliyor. Vakıf yönetmeliğine göre burslar özel ve vakıf üniversitelerini, ikinci öğretim, açık öğretim, uzaktan öğretim, yüksek lisans, doktora ve İstanbul dışındaki üniversite öğrencilerini kapsamıyor.

TSK EĞİTİM VAKFI

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı olan Eğitim Vakfı Bursu, TSK'ye hizmet sağlayan er, erbaş, astsubay, jandarma, şehit, uzman ve sivil memurlarının ailelerindeki hak sahibi öğrencilerine karşılıksız olarak verdiği burs.

MEHMETÇİK VAKFI

Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca çalışmış olup ve bu görevleri esnasında şehit olan veya herhangi bir sebepten ötürü vefat eden er ve erbaşların çocuklarına, gazi ve engelli Mehmetçiklere ve çocuklarına verilen bir burs. Bulunulan mağduriyet durumu ve koşullar altında birden fazla yardım bursu almamak gerekiyor.

BULDAN VAKFI

Buldan Vakfı, yurt içinde eğitim gören başarılı ama maddi desteğe ihtiyacı olan üniversite öğrenimi gören kız öğrencilere burs veriyor. Her yıl Ağustos ayında açıklanan burslar için, o yıl için belirlenen özel kurallar, başvuru tarihleri ve diğer bilgiler sosyal medya hesaplarından duyuruluyor.

DENBİR VAKFI

Denizliler Birliği Eğitim ve Kültür Vakfı kurulduğu yıldan bu yana her yıl binlerce Denizlili öğrenciye burs imkanı sağlıyor. 2024-2025 eğitim-öğretim yılına dair burs başvuruları 02-27 Eylül 2024 tarihleri arasında denbir web sitesi üzerinden yapılacak. Başvuru şartı, ihtiyaç sahibi olan ve İstanbul'da okuyan Denizlili öğrenci olmak. Başvuruların ardından mülakatlar 28 Eylül 2024 tarihinde vakıf merkezinde saat 10.00 – 13.00 arasında yapılacak.

GÜBRETAŞ EĞİTİM BURSU

Lisans bursuna başvuru yapacak öğrencinin ailesinin çiftçi olması, ziraat fakültelerinin hazırlık veya 1. sınıfına ilk kez kayıt yaptırmış olması, ziraat fakültelerinin Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarımsal Yapılar ve Sulama ile Biyosistem Mühendisliği bölümlerinden birine kayıt yaptırmış olması şartları aranıyor. Gübretaş tarafından Tezli Yüksek Lisans Bursu ve Doktora Bursu da veriliyor. Bu burslarda da yine ailenin çiftçi olması şartı aranıyor.

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTELİLER BİRLİĞİ DERNEĞİ

İstanbul Teknik Üniversiteliler Birliği Derneği, 1935 yılından bu yana bilimsel bilgiye ve gelişime açık, maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı İTÜ Lisans öğrencilerine eğitime katkı bursu veriyor. Burs kazanan bursiyerlerin mezun olup iş sahibi olduktan sonra, dernek aracılığıyla en az bir öğrenci bursuna katkı sağlayacağını belirten taahhütte bulunması şartı aranıyor.

TÜRK PETROL VAKFI

Türk Petrol Vakfı, İstanbul'da eğitim gören lisans öğrencilerine burs sağlıyor. İkinci öğretim öğrencilerinden ise notunun 3.50 üzerinde olması şartı aranıyor. Herhangi bir disiplin cezası almamış olmak da başvuru şartları arasında.

BİLİM AĞACI VAKFI

Bilim Ağacı Vakfı, Gönüllü Bursu, Bilim Ağacı Vakfı Bursu ve Türk Güreş Vakfı Bursu olmak üzere üç ayrı burs sağlıyor. Lisans öğrencileri için 4.00 üzerinden en az 3.00 ve üzeri ortalamaya sahip olması, yeni kazananlar için ÖSYM Türkiye sıralaması ilk 50 bin içerisinde yer alması şartı aranıyor.

İhracatçılar tekstil mühendisliği öğrencilerine burs veriyor

Türkiye'nin ihracat hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacak, sektörün gelecek vizyonu ile örtüşecek nitelikli mühendisler yetiştirmek hedefiyle harekete geçen tekstil ve hazır giyim ihracatçı birlikleri, başlattıkları proje ile tekstil mühendisliğini tercih eden başarılı öğrencilere asgari ücret tutarında burs imkanı sağlıyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ile İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) öncülüğünde bir araya gelen 10 ihracatçı birliği ve Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TTSİS) tarafından Ticaret Bakanlığı destekleri ve Yükseköğretim Kurulu işbirliğinde hayata geçirilen 'Tercihim Tekstil Mühendisliği' burs projesi bu yıl da devam ediyor. Proje kapsamında üniversite sınavında ilk 80 bine giren ve ilk 5 tercihinden birini tekstil mühendisliği seçerek bölüme girmeye hak kazanan öğrencilere burs veriliyor. İlk beş tercihinden biri tekstil mühendisliği olan ve ilk 10 bine giren öğrencilere asgari ücret, 10-20 bin arasındakilere asgari ücretin yüzde 70'i, 20 ile 50 bininci sırada yer alan adaylara asgari ücretin yüzde 50'si, 50-80 bin arasındaki öğrencilere ise asgari ücretin yüzde 40'ı oranında burs veriliyor. Proje kapsamında herhangi bir sayı sınırı olmaksızın kriterleri sağlayan tüm öğrenciler, üniversitelerin hazırlık bölümleri de dahil olmak üzere lisans eğitimleri boyunca burs almaya hak kazanıyor. Üniversite-sanayi iş birliği çerçevesinde öğrencilere en az bir dönem üretim fabrikalarında uygulamalı eğitim programı da uygulanıyor. Ayrıntılı bilgiye tercihimtekstil.com web sayfasından ulaşılabilmekte.

Yurt dışındaki üniversitelerden burs sağlıyor

Admittance Education, Kurucu Başkanı Yeşim Erez'in Türkiye'deki gençlere yurt dışında eşit eğitim fırsatı sunmak hedefiyle başlattığı bölgesel eğitim danışmanlığı projesi ile onlarca yabancı üniversiteden kabul ve burs imkanı sağlıyor. IACAC (Üniversiteye Kabul Danışmanları Uluslararası Birliği), IECA (Bağımsız Eğitim Danışmanları Birliği) üyesi de olan Erez, verdiği yurt dışı eğitim danışmanlığı ile gençlere dünyanın en iyi üniversitelerinin kapılarını açıyor. Dünyanın iyi üniversitelerinin akademik ve finansal verilerini her yıl takip eden, başvuruları bu değişimlere göre sürekli olarak düzenleyen özel bir sistem geliştirdiklerini belirten Erez, başarılı olmak için doğru formül ve işin püf noktalarını bilerek ilerlemek gerektiğinin altını çizerek şunları aktardı: "Üniversitelerde burs ve kabuller her yıl kayıt idaresi, ekonomik koşullar ve pandemi gibi kontrol edemediğimiz faktörlerden ötürü değişiklik gösteriyor. Bu gelişme ve değişiklikleri sürekli takip etmemiz, her öğrenciye yönelik üniversite eşleştirmesi yaparken, hangi üniversiteleri listeye alacağımıza karar verirken üniversitelerin durum ve koşullarını bilmemiz gerekiyor. Geliştirdiğimiz sistem sayesinde 1000 üniversitelik bir veri tabanına sahibiz. Bu şimdiye kadar hiç uygulanmamış bir sistem; bu kadar üniversiteyi gören bir veri tabanı geliştirilmemişti. Öğrencinin kriterlerine göre 1000 üniversite arasından en uygun olanları ayıklıyoruz."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.