New York'taki Türkevi'nde köklü Türk çeyiz geleneği bir sergi ile dünyaya tanıtılıyor. Anadolu bilgi, birikim ve hikayeleriyle şekillenen, çeşitli biçim ve süsleme özellikleriyle farklı duyguları dile getiren, Türk kadınının paha biçilemez el emeğinin bulunduğu çeyiz temalı eser ve ürünlerin yer aldığı, kültürel mirasımızın tanıtımı amacıyla Birleşmiş Milletler 79. Genel Kurulu Yüksek Düzeyli Haftası kapsamında "Gelin Hazineleri: Osmanlı ve Anadolu Çeyizlerine Bir Yolculuk" (Bridal Treasures: A Journey Through Ottoman & Anatolian Dowries) sergisi açıldı. Sergi, Gelin Hamamı, Kına Gecesi, Nahıl Ağacı, Türk Kahvesi Kültürü ve Sunumu isimli bölümlerden oluşuyor.
Gelin Hamamı bölümünde Türk nakış örnekleriyle işlenmiş bohça çeşitleri, peştamal örnekleri, havlu, üzeri gümüş süslemeli kemik tarak, hamam tası, kildan (gildan, sabunluk) , nalınlar örnekleri (nalin), mücevher kutusu gibi ürünler dikkat çekiyor. Gelinin ve düğünden önce yapılan büyük eğlencenin ve şenliğin adı olan Kına Gecesi geleneği ise geleneksel akışa uygun bir şekilde hazırlanarak Türkevi'nde gerçekleşecek canlı performans ile ziyaretçilere tanıtılacak.
Sergi açılışına ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, serginin zengin bir kültürün kapsamlı sunumu olduğunu vurgularken "Gelin hamamından kına gecesine, gelin bohçasından çeyiz sandığına birçok ritüeli barındıran Türk düğünleri, geleneksel el sanatlarımızın birçok yönüyle ortaya çıktığı eşsiz törenlerdir. Bu merasimler arasında, bilhassa çeyiz geleneğinin kültürümüzde özel bir yeri vardır. Çeyiz, bir evi yuva yapan değerlerin, sabrın, özenin ve sevginin eşyaya ve mekana yansıtılmasıdır. Özel dokuma kilim ve örtülerden giyim kuşama, hatta kozmetiğe dek bir insanın evinde ihtiyaç duyabileceği her çeşit ürün, çeyiz sandıklarında yer bulur" ifadelerini kullandı.